login |

Orange Is The New Black: az 5. évad – írta Peti

2017. 11. 07. 14:50 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, az azért mégsem járja, hogy pont az idei Orange-szezonról ne legyen egy összegző írás! Mondom ezt még akkor is, ha számomra a sorozat az eddigi leggyengébb évadját szállította idén. Főleg annak tükrében fájó ezt leírnom, hogy az S4 milyen színvonalat hozott. Tartottam is tőle, hogy túl magasra tették a lécet. Persze nem kell feltétlenül átugorniuk, de talán elvárható lenne, hogy a korábbiakhoz hasonlóan végig összeszedett, jól kézben tartott szálakat kapjunk minden fronton.

Mielőtt azt hinnétek, nem lehúzni akarom az ötödik évadot, mert még így is zabáltam a részeket, de a tovább után kifejtem, miért keserű mégis a szám íze. Spoilerekkel.

Először is ki kell emelnem két epizódot.

Ebben a szezonban is sikerült olyan részt szállítaniuk a készítőknek, ami képes volt játszani az ember érzelmeivel, ennél fogva pedig az ötödik részt magasan a legjobbnak tartom. Továbbmegyek, a sorozat egyik legjobb részének éreztem a vége miatt.

Taystee karaktere abban a monológban kiteljesedett – említésre érdemes, hogy nem is ő volt a rész központi figurája, ami szerintem szintén nagyon jól jött ki -, ahogyan a Poussey halála miatti gyász is ekkor került a tetőpontra. Az a Poussey, akinek a jelenlétét elvesztése ellenére végig érezni lehetett a levegőben, mintha végig velünk lett volna az évad folyamán, és szerintem ez teljesen szándékos, valamint jó húzásnak minősül az alkotók részéről.

Soso megemlékezése még szépre sikerült, de sajnos a végére mintha már fölöslegessé vagy túltolttá vált volna újra emlékeztetni rá minket. Gondolok itt arra, amikor Taystee elbaltázza az egyezséget, vagy amikor fegyvert emel Piscatellára, ami rendkívül erőtlen jelenet volt, nem jött már át úgy a karakter drámája, mint korábban.

A másik csúcspontot az 5×09 hozta, miután Piscatella bejut és elkezdi levadászni a népet, aminek teljesen szokatlan hangulatot és stílust adtak, mégis működött. Bebizonyították, hogy ha akarnák, más műfajba is megállnák a helyüket, én nagyon élveztem a régi horrorokat megidéző képsorokat.

A pozitívumok között kell megemlíteni még Daya jellemének alakulását, hogy a végére sikerült ilyen kilátástalan körülmények között is felnőnie, illetve az évad legnagyobb meglepetését: Frieda-t. Őt eddig is bírtam, de a múltját bemutató rész minden várakozásomat felülmúlta.

Óriási dolog a készítők részéről, hogy ennyire eltalálták, mintha ráöntötték volna – nem tudom, mikor találták ki ezt a háttérsztorit neki, de olyan érzésem volt, mintha már évekkel korábban betették volna az íróasztal fiókjába, és csak most húzták elő. Nem véletlen az sem, hogy a finálé helyszínéhez neki volt a legtöbb köze, így gyakorlatilag az évad központi szereplőjévé tették.

Mellette Gloriára helyeztek nagyobb hangsúlyt, az őt alakító Selenis Leyva pedig élt is a lehetőséggel, jól megoldotta a feladatát, és még egy erős jelenetet is kapott.

Hogy mégis miért érzem gyengébbnek ezt az évadot? Azért, mert több szálon csak egyhelyben toporgást, illetve visszalépést érzékeltem.

Dogget és Boo barátságának építése az egyik legjobb pont volt tavaly, most ezt egy huszárvágással félretették. Ez által Dogget nem fejlődött tovább (még ha a legvégén szép is volt az idilli tévézés Coates-szel), pedig óriási az ív, amit az első négy évadban megtett, ezért bizony nagy kár. Ezen kívül Red nagy bánatomra egyre inkább nevetségessé vált. Igen, nem viccessé, hanem nevetségessé, nagyon fontos különbség.  Az oké, hogy elveszíti a tekintélyét, ezzel lehetett volna kezdeni valamit a továbbiakban, de nem használták ki.

Sajnos Suzanne is szürkébb volt a megszokottnál, még ha most is neki jutottak a legjobb pillanatok. Valahogy kevésnek éreztem, és önismétlőnek, amit belőle próbáltak meg kihozni idén. Nem bántam, hogy Kukudio-t hanyagolták, és az sem zavarna, ha a rosszulléte komolyabb lenne, mint az elsőre tűnik.

Linda szerepe elvileg jó humorforrás lehetett volna, akadt amikor megmosolyogtam, de mivel neki köszönhetően szünetelt a Dogget-Boo barátság, inkább azt mondom, bár ne lett volna benne. Azt viszont végképp nem értettem, hogy miért kell rá elpazarolni egy teljes epizódot, még akkor sem, ha volt benne mondanivaló, nevezetesen, hogy akadnak a börtönben olyanok, akik kevesebbért ülnek, mint amit ő elkövetett, mégis „szabad”. Piscatella múltját viszont bírtam, ő tett már azért az elmúlt évadban, hogy kellőképpen érdekes legyen a néző számára.

A két legnagyobb csapás az Alex-Piper duónak és Sophiának köszönhető. Utóbbinak annyira nem találták a helyét, hogy egyszerűen zavaró volt nézni. Hogy nem képesek egy ilyen karakterrel kezdeni valami értelmeset? Még ha összehozták volna a dokival, ha már annyit voltak együtt!

A negyedik évadban nagyon jó érzékkel szétszedték Pipert és Alexet, jól működtek külön-külön. Míg ezen érezhető volt a tudatosság, az ötödik évadban látványosan nem tudtak velük sem előrelépni. Együtt egyszerűen már ki vannak égve, semmi érdekes nincs a kapcsolatukban. Előfordul, hogy valakit jó érzékkel félreállítanak, hogy aztán a legjobb időben húzzák elő, illetve az, hogy azért teszik félre, mert ötlethiány van, és amikor erőltetve előhúzzák nem is képes csodát tenni. Nagyon rájuk férne, hogy jól szétverjék a készítők a kapcsolatot, akár egyikük kiírásával.

Fájó volt nézni, hogy mennyire nem foglalkoznak Blancával, akiben még bőven lenne potenciál. Soso, Nicky és Lorna szürkék voltak, de valahogy nem is maradt már túl sok a karakterükben, a drogos páros pedig egyenesen idegesített.

Ki tudja, lehet, hogy csak én gondolom így, de előfordulhat, hogy kezdenek egyes karakterek unalmassá, egysíkúvá válni, például Flaca és Maritza teljesen ugyanazt hozták, mint eddig, egy hajszálnyit sem léptek előre sem jellem, sem cselekmény terén. Az a selfie-s baromkodás számomra szintén az ötlettelenség jele. A fináléban ugyan kaptak egy érzelmes jelenetecskét, ami talán oda vezet, hogy legfeljebb csak egyiküket látjuk a továbbiakban, vagy mindkettejüket, de külön-külön.

Az a baj ezekkel a kialakult párocskákkal, hogy az egyik fél lekorlátozza a másikat, ezáltal a kettősük fele annyira sem érdekes, mint lennének egyedül. Többek között ezért remélem, hogy Kukudio nem tér vissza.

Az őrök, mint foglyok kábé pont annyi játékidőt kaptak, mint amennyit új szerepük elbírt. Amikor voltak, lehetett nevetni rajtuk, illetve azon, ahogy bánnak velük a rabok. Még úgy is, hogy azért bebizonyosodott, a fegyencek sem feltétlenül jobbak, mint az előzőleg őket megszégyenítő őrök.

Maria egy ideig keménykedett, aztán lehiggadt, hogy a végén kimutassa a foga fehérjét Gloriával szemben. Nem igazán lehet elítélni a tettéért, és karakter-hű is volt, mégis erős utálatot váltott ki belőlem.

A negyedik évad végén Poussey elvesztése fájdalmasan, és tévés szempontból gyönyörűen volt elkészítve, viszont Daya jelenetét rendkívül öncélúnak éreztem. Ez most azért fontos, mert úgy látszik, senki más nem volt, aki így érezte volna, hogy esetleg szóljon nekik, ne csináljanak ilyet többet.

Az évad is hasonló, öncélú eszközzel zárult. Van egy olyan kimondatlan szabály, hogy ha valamit nagyon el akarnak odázni, akkor valószínűleg nem is akarják a bekövetkeztét. Nem mutatták meg, hogy Daya meghúzza-e a ravaszt, vagy ha meghúzza, akkor célba ér-e a lövedék, ezzel pedig nálam el is árulták, hogy nem fogja megölni Humphrey-t. Itt most ne említsük a láblövést, nem az vezetett a haláláig.

Ugyanez a gondom a mostani fináléval, fejbe lövik Piscatellát, hogy érezzük, itt komoly tétje van a dolognak, bárki mással, kedvenceinkkel is megtörténhet, ha berontanak a medencébe. Ahogy ott állnak, egymás kezét fogják, az egy igazán megindító pillanat, de nálam az egésznek el is vette az élét az, hogy látjuk a robbanást, a füstöt, és aztán jön a „vajon Daya meghúzza a ravaszt?” kérdés után az újabb: „Vajon megölnek valakit?”.

Hadd “spoilerezzek” egyet így látatlanba a hatodik évadról nektek: nem fognak. Aztán ha nem lesz igazam, szögre akasztom a billentyűzetem. Addig is viszont állítani merem, hogy nem fog történni semmi. Ha történne, akkor meglépték volna most, minimum egy lövés és kép nélküli sikoltozás a fegyencek részéről, hogy fokozzák az adrenalint. Na, akkor lehetne agyalni. Így én nem fogok. Ha mégis meglépik, akkor az eltelt idő egyszerűen el fogja venni a jelenet erejét, mint történt az a The Walking Dead 6. évadja végén is.

Én mindezek ellenére bizakodó vagyok a folytatást illetően. Ha ugyanúgy a drámára helyezik a nagyobb hangsúlyt, mint tették ezúttal, az még nagyon jól kijöhet, csak tényleg kellene néhány fronton egy kis megújulás. Van egy vagonnyi karakterük, akikhez még nem vagy alig nyúltak, illetve vannak már kifulladni látszó kapcsolatok. Ezeknél kellene az arányokat kicsit jobban elosztani, és akkor simán vállalható lesz a sorozat még akár évekig.

Összességében 7/10-es lett ez a szezon.

14 hozzászólás Ne habozz!

bluemonkey - 2017. 11. 07. 15:42

Számomra döbbenetes volt, hogy az első 4 rész mennyire elmondhatatlanul hidegen hagyott. Annak ellenére, hogy imádom a legtöbb karaktert, valamilyen oknál fogva végig unatkoztam az első részeket. Utána beindult a cselekmény, de engem is idegesített az elfuserált Red, akit nem így szoktunk meg és nem emiatt szerettünk meg, és még sok más amit az írásodban is olvastam. Nekem is a leggyengébb évad magasan, bízom az erős folytatásban. Ja, és Alex & Piper rulez! :)

Snoopyzit30 - 2017. 11. 07. 15:57

Az első pár rész kifejezetten fájt nekem is. A 4. rész volt talán az, ahol már komolyan gondolkodtam azon, hogy ennyi és nem nézem tovább.
Az egész évadban talán a börtönös tehetségkutatón röhögtem a legjobban, ami azért azt is jelzi, hogy mennyire sovány volt az évad a poénok terén is. A poénok már nem ütnek úgy, mint az első 3 évadban, de már annyira sem, mint az előzőben. A drámai részek súlytalanok. Igazából nem aggódtam senkiért, a kedvenc karaktereim is csak elvoltak, mint a befőtt és gyakorlatilag – vagy szinte – az összes karaktert leépítették. Elképesztően gyenge volt ez az évad. Most úgy vagyok vele, hogy lehet, hogy kaszálom is. Már az előző évad sem tetszett annyira, de azért annak voltak erősebb pillanatai.
Mintha elfogyott volna a lendület vagyis az új írói csapat már nem tudta tovább vinni a dinamikát. Vagy ahogy a kritikában írta Peti egyszerűen ellaposodtak a karakterek, már szinte mindenkinek ismerjük a háttérsztoriját is.
Piscatella karaktere is végig halál idegesítő volt.

Az év csalódása ez az évad! 4/10

danger - 2017. 11. 07. 17:27

Szerintem pedig az S05 jobb, mint az S04.

Stefan - 2017. 11. 07. 17:49

Érdekes..
Szerintem is jobb volt mint a 4. évad. Nekem nagyon bejött ez a lázadós téma és hogy nem az volt mint az eddigi évadokban. Az is telitalálat volt hogy csak pár napot foglalt magába. Sokat nevettem rajta na meg az Alex meg Piper páros is rendben van. (Piper a 2. évad óta idegesít itt most megvoltam vele)
A zárójelenet meg simán libabőr volt mint anno Poussey halála és kamerába nézése.
Várom a következő évadot és hogy hogyan tovább.

Zuzu - 2017. 11. 07. 18:57

Nekem is jobban bejött ez az évad, mint a 4.

Cápi - 2017. 11. 07. 19:49

Szerintem teljesen oké volt az évad, a közepe felé indult be igazán, érződött igaz, hogy új az íróstáb. A 4. évadra speciel kb. nem is emlékszem már a végét leszámítva, szóval annál rosszabb biztos nem volt. Várom a 6. évadot.

fm! - 2017. 11. 07. 21:18

Én már rég leszedtem, de marhára nem volt kedvem eddig belekezdeni és a hozzászólások alapján már nem is fogok… Nekem már a 4. is unalmas volt.

Edrick - 2017. 11. 07. 22:11

Azért a negyediket bőven nem érte el, de katasztrofális sem mondanám annyira. A legnagyobb hibája pont abban rejlett, ami az erőssége is lehetett volna: a 3 napban. Simán lehetett volna egy feszes évadot kerekíteni ilyen rövid időtartammal, de azt, hogy minden résznek más szereplő adja a központját, elrontották azzal, hogy ugyan a szereplőket a már megszokott módon több külön szálon futtatták, de mindent meg is akartak mutatni. Ilyen rövid időtartamban ez pedig nem vezetett máshoz, mint több, egy időben zajló eseményhez. Emiatt, vagyis a párhuzamosság miatt volt, hogy egyes szereplőket csak minden harmadik vagy esetleg negyedik részben láttunk viszont, közben meg se hírük, se hamvuk. Az pedig csak rontott a helyzeten, hogy egy-egy szereplő adott részét nem mindig tudták jól tartalommal kitölteni, így néhol lapos részek születtek, nem feltétlenül izgalmas karakterekkel, miközben az érdekesebb események meg közben a börtön másik végében történtek. Amelyeket ugye csak akkor láttunk, ha azt akarták megmutatni. De közte nehézkes volt, izgalmasabb és történetileg jobban összerakott részekből kevesebb volt, az is inkább a vége felé. De erre még visszatérek.

Amit meg kell adnom neki, és nem vehetek el tőle, az az, hogy viszonylag jól mutatták be, hogyan jut el egy-egy karakter a “lázadjunk!”-tól addig, hogy az évad végére (3 nap alatt) szembefordul ezzel az álláspontjával, és felülvizsgálja azt. Ez bejött.
Talán ezért is tetszett sokkal jobban az évad második fele, mint az első. Ebben nyilván segített az is, hogy összeértek a “szálak”, és a szereplők már többen voltak, nagyobb kupacokban. De addig.. mármint én előzetesen vártam, hogy mindent megmutassanak a lázadással kapcsolatban, de nem éppen ezt a lagymatagabb, “minden nem fontosra is kiterjedő”-részletezőt, ami sok üresjáratot adott.
Nem véletlenül volt az utolsó rész a legjobb, az teljes kontrasztban volt az évad többi részével. Az utolsó jelenetsor pedig tényleg gyönyörű volt, én remélem, hogy azért valakit tényleg megölnek, valamint hogy az évad maga azért következményekkel fog járni, és nem áll minden csak úgy vissza, ahogyan volt.

U.i.: az évadot legjobban jellemző idézet (és el is hangzott):

“- How is your riot going so far?
– I think it’s a little, uh, tame, frankly. I was expecting more fireworks.”

liberatore - 2017. 11. 08. 07:46

Barátnőmmel néztük eddig az összes évadot és együtt kezdtük az 5. évadot is, de 4-5 rész után rá se ismertünk az egészre, annyira másnak éreztük az előzőekhez képest.

Valószínűleg én még be fogom fejezni ezt az évadot valamikor, mivel mégis csak egy elég jó sorozatról beszélünk, de eléggé levittem az elvárásaimat az első pár rész után.

kisanna - 2017. 11. 08. 08:40

nekem hatalmas csalódás volt, és nem is néztem végig az évadot. az 1. rész annyira unalmas volt, de gondoltam, bepróbálom még a kövekezőt, de idegesítő volt és végtelenül unalmas. számomra teljesen érdektelen lett a sorozat, kaszáltam is, és egyáltalán nem fájó szívvel.

Stuffy - 2017. 12. 03. 19:03

Hát látom más megírta,akkor megmarad nekem vázlatnak…

az 5évad számomra vízválasztó,így tudnám a legjobban jellemezni.

A lázadás dologgal teljesen más szemszögbőlláthattuk a börtön életét.

Az utolsó 5 rész volt a favorit. Ott lehetett igazán csak izgulni.

Ide kedvcen Gloria,Blanca,Frieda,Nicky,Abdullah

Számomra Watson az a karakter akivel nem tudnak mit kezdeni,oké ismerjük már a múltját,motivációt,miért olyan agresszív,
Abdullag, sankey sorsa viszont érdekel.

kíváncsi leszek erre a két börtönben játszódó dologra.

a 13 ide rész a legmegindítóbb volt , a jelenet, a dal úgy minden.

Interjúkban volt szó róla,hogy elköszönünk egy szereplőtől,ki tudja,

A készítők mondták,hogy egy sötétebb évad-évadok (utolsó kettő( számíthatunk,

A Januári Teasert meg már váromm:DD

Csigusz - 2018. 07. 02. 14:42

(na, csak sikerült, “időben” megnézni ezt is – de a lényeg, hogy még az új évad előtt)

Alapvetően az s4 nekem is nagy visszatérés volt, mert nekem az előtt volt egy kisebb lejtmenet, de ezt az évadot megint gyengének érzem. Ettől függetlenül a részek persze hamar lepörögtek, de amennyire szerettem régen a sorozat azon tulajdonságát, hogy minden egyes mellékkarater elég mélyen meg volt írva, addigra most a legtöbb ugyanazokat a paneleket ismétli ötödik éve, sokukat már egyszerűen ki nem állhatom. (pl Lorna, te jóég… de Nikcy, Suzanne, Soso is ugyanez)
Bízom benne, hogy a következő évad hoz egy soft-rebootot, új helyszínnel remélhetőleg, és talán megvariált párosokkal.

Vivien - 2018. 08. 16. 20:22

Az 5. Evad végén… 10 embert hianyolnak. 10en vannak a medencebe… Es mi van a kinaival aki megszökött, Linda +1 fő (akkor ez0) de attol meg Dogget az őrök hazaban van… Az akkor nem 11 ember minusz?

f.fredericks - 2020. 07. 02. 09:32

Én most darálom a sorozatot. Tegnap értem az 5. évad végére. Így, hogy a kommentek között olvasom, hogy íróváltás volt, már egy kicsit más megvilágitásba helyezi, az egyik legnagyobb problémámat, miszerint anno az 1. évadban az volt, hogy Taystee tanítja be Pousseyt a könyvtáros munkára, mivel őt kiengedik. Ezek után itt az 5. évadban azt látjuk, hogy újonc rabként Taystee a könyvtárban találkozik a MÁŔ könyvtáros Pousseyval. MIVAAAN?! Illetve az évadzáróban, mikor a kommandósok mondják, hogy 10 rab nincs meg, az se stimmel, mivel 10-en vannak a medencénél.(Gloria, Flores, Chapman, Vause, Red, Nicky, Frieda, Cindy, Taystee és Suzanne). Viszont ugye Dogettet látjuk Donuts-szal romantikázni, és Changet is meglépni (jó, rá még lehet azt mondani, hogy elkapták), így minimum 11 az a 10. Rögtön utána megnéztem a 06×01-et, és az nagyon nem tetszett. Mondjuk most már végignézem, ha már belefeccöltem 3 hetet, de nagyon úgy voltam vele, hogy ezt is dobom a sorozatzáró évad első része után, mint egy hónapja a Vikingst.

Ja és Bayley. Az, hogy simán kiengedik a böriből, miután bevall egy gyilkosságot az egy vicc. Meg valami ételfestékkel akar öngyilkos lenni, hagyjuk már, el van cseszve az egész, nem tudom visszatér a 6. évadba, de ha igen remélem csak annyi időre, míg fog egy pisztolyt, és kiloccsantja az agyát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz