login |

Pilot: Damnation

2017. 11. 08. 21:30 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

I’ve done wicked things in this world, and every day i’m trying to make up for that.

A sztrájkolás véres dolog volt a 30-as években. Legalábbis a USA új sorozata alapján mindenképp ezt a következtetést lehet levonni.

A történet 1930 környékén játszódik Amerikában, amikor egy kisváros bankja nem túl tisztességes eszközzel ki akarja véreztetni a közeli farmokat, hogy a bedőlő hitelek miatt megszerezzék a környék földjeit. Az ottani lakosok viszont ezt egy szélhámos pap segítségével nem tűrik.

Idővel az is kiderül, hogy több forog itt kockán, mint pár ember. Most ki kéne keresnem a Wikin, hogy a szakszervezetek miképp alakultak ki…. Na, megtettem, hát nem így, hanem 40 évvel korábban (most már ezt is tudom), pedig a történet nagyon olyasmi szagú. A lényeg úgyis a Bruce Willis-es The Lats Man Standing-re hajazó hangulat lehet sokak számára.

Konkrétan rég láttunk ennyi fejlövést egy rész alatt, hiszen a hatalmi játszmák erőteljes erőszakba fordulnak. Mindezt technikailag elég jó megvalósításban kapjuk. Nem, nemcsak a vérengzést, hanem az egész korhangulatot, úgy tűnik a USA akar magának egy újabb presztízs drámát a Damnationnel. Mondjuk a pilot alapján épphogy lecsúsznak róla, de később még javulhat a helyzet.

Amit muszáj kiemelnem még, hogy Logan Marshall-Green a baromi jó (és tragikus sorsú) Quarry után idejött gonoszkodni, és az ellenfelét alakító Killian Scott se semmi castingnak tűnik. Szinte várom, hova vezet kettejük ellentéte, hiszen a pilotot ez a szemben állás emelte ki számomra a középmezőnyből.

Kicsit nehéz pontoznom ezt a kezdést, ami olyan volt, mint egy első fejezet – a túlzott felvezetős stílus miatt legyen 7/10, de ebből tényleg kisülhet valami jó.

Amit máig nem értek, hogy mocskos 30-as évek, szesztilalom, fejlövések, de a meztelenséggel meg képmutató a csatorna. Olyan illúzióromboló, mert előtte tényleg mintha realista akarna lenni, erre szemérmeskedik. Na de ez legyen a legnagyobb baj, nem?

13 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2017. 11. 08. 21:59

3 perce fejeztem be, nekem nagyon tetszett, főleg a hangulata miatt, amolyan középnyugat-amerikai Peaky Blindersnek tűnik elsőre, itt is van/lesz néhány erős női karakter, ahogy nézem. Meg persze öldöklés ész nélkül. Azon jót nevettem, amikor a gazdaságról oktatta a kamupap a leányzót, legközelebb ne két tojást, hanem a tyúkot lopja el :D A pilot végére elég érdekes konfliktusokat sikerült felvázolni, a szereplők nagyon rendben vannak, szerintem jó lesz ez a továbbiakban. Nálam 8/10 az indulás.

cherockee - 2017. 11. 08. 22:21

10/10, elfogultan, mert a politikai háttere érdekel a karaktereknek, és az, hogy ebből mi lesz. Nagyon érdekes kort választottak, remélem a pap nem lesz ennyire lazán kezelve mint bátor forradalmár hero, mert amit ő csinál annak is lesznek következményei, elég sötétek. Remélem jó lesz.

Hulp - 2017. 11. 09. 10:45

Soha nem értettem ezt a kettősséget. A fejlövés/gyilkolászás szinte korlátok nélkül mehet premier plánban, de a meztelen emberi test az tabu. A fedetlen női mell látványától visszamaradnak a nézők a fejlődésben? Mennyire álszent már ez az egész.
Persze ettől a sorozat még lehet jó, de nálam ez azért vesz le az élvezeti értékből. Főleg amikor látványos az erőlködés, hogy mutassanak szexet, de semmi esetre se látszódjon mellbimbó.

clegane - 2017. 11. 09. 11:52

juj erre kíváncsi vagyok, de inkább előbb bevárok pár résznyi véleményt, mert könnyű elrontani szájbarágással / hiteltelenséggel.

winnie - 2017. 11. 09. 12:08

Hulp: “Mennyire álszent már ez az egész.”

biztos, hogy az álszentség zavar? annak örülnél, ha gyilkolászást sem lehet lehetne mutatni? ha minden tiltott lenne? mert akkor nem lenne álszentség. és mindenki örülne. én igazából ezt a nézőpontot nem értettem soha:) de tény, hogy a hozzáállás gondolkodásmód kérdése, én sosem a bezzegezés pártján álltam. te azt mondod, hogy “ha azt mutatják, akkor ezt miért nem, FÚJ SZABÁLYOZÁS!”. én meg azt, hogy “szinte mindent mutatnak, még a legdurvább dolgokat is, ÉLJEN A SZABÁLYOZÁS!”.

oké, sarkítok, de ez annak a példája, hogy üres vagy teli a pohár. mármint az 5 decis pohár, amiben van 4 deci ital. tökéletesen megértem, ha valaki követeli, hogy csurig legyen töltve, de ettől még örülni is lehetne annak a négy decinek, annak, hogy mennyire nincs szinte semmi tiltás. mert valljuk meg, országos csatornákon is olykor hihetetlenül nagy a szabadság.

winnie - 2017. 11. 09. 12:14

de a konkrét kérdésre: a(z ugyancsak tiltott) káromkodás valódi. a meztelenség valódi. a fejlövés meg paradicsomlé és műanyag. tippre, ha valódi emberek lelövését mutatják a tévében, akkor azt is csak 18-as karika mellett tennék. vagy eleve nem mutatnának valódi emberhalálokat. szóval ilyen szempontból még akár következetes is a rendszer. feltéve, ha meztelen guminőket lehet mutogatni. (tippre nem nagyon.)

Hulp - 2017. 11. 09. 18:02

Persze tök jó, hogy ennyire sok mindent lehet mutatni. Volt már rá példa, hogy a Shameless nézése közben feltettem magamnak a kérdést, hogy ezt vagy azt hogy engedték adásba. Én csak azt nem értem, hogy miért pont a meztelenség ilyen korlátozott (nem, nem a Shamelessben, ott szerencsére az is van), miközben az sokkal inkább része az életünknek, mint mondjuk a zombihentelés, vagy a gyilkolászás. Amúgy a képernyős szex semmivel sem valódibb, mint a gyilkolás. És félreértés ne essen, nem kell mindenhova a meztelenség, mert csomó esetben nem hiányzik, és teljesen felesleges is lenne. Csak van ahol szinte erre épül a koncepció, aztán mégis kínosan takargatnak ld. Lost Girl (ami ettől függetlenül nagy kedvencem). Na mindegy, elkanyarodtunk a poszt témájától, csak gondoltam leírom a véleményemet, ha már a kritikában is meg lett említve.

wellwellwell - 2017. 11. 10. 12:33

nézni fogom, de szerintem ez egy nagyon döcögős pilot lett.

JBG - 2017. 11. 10. 12:42

A főbb szerepekben: szegény ember Joseph Gordon Hewiit-ja, szegény ember Tom Hardy-ja és szegény ember Renee Zellweger-e. :D

Amúgy jó pilot volt, érdekes korrajz, szinte éreztem a port és a trágyaszagot, miközben néztem.

human - 2017. 11. 13. 19:46

legközelebb nem írom bele a posztba, csak tényleg olyan furcsa számomra ez a kettősség. Nem álszent, csak érdekes, hogy egy meztelen mellet nem enged a csatorna (pedig a törvény engedi), de a fejlövést aláírják.

Persze ez is lassan változik, hiszen a basic cablen is megjelent a fuck, szóval egyértelműen a társadalmi elvárásoknak akarnak megfelelni minden lépésükkel, és ott még ez a fenti a határ.

Brynden Rivers - 2018. 02. 02. 22:57

Netflixen fönn van az egész évad, szerintem jó lett.

Snoopyzit30 - 2018. 02. 25. 21:41

Két nap alatt ledaráltam a sorozatot, szóval lehet mondani, hogy nagyon bejött. Magamat is megleptem vele, de még a Godlessnél is jobban tetszett, így belegondolva sokkal jobb is annál. Anno a Godlessre 8/10-et adtam, de most azt le is vinném 7-re, mert ez volt a 9/10-es sorozat.

Már úgy kezdtem neki a sorozat nézésének, hogy tudtam, el van kaszálva, de ez most mégis tud fájni. Logan Marshall-Green, aki kb. az amerikaiak válasza Tom Hardyra (majdnem egyidős is a két színész) pedig – a Quarry után – megint egy olyan jó sorozatban szerepelt, amit 1 évad után elkaszáltak.
Ez ne tántorítson el senkit ennek a 10 résznek a megnézésétől, mert szerintem elég jól lezárt a történet, de persze lehetne folytatni a történetet, a zárás alapján legalább 3 szálon is tovább lehetne vinni. Nagyon sok ötlet van még ebben.

Összehasonlítva a Godless-szel itt sokkal inkább egy erős történetre fókuszálnak, a Godlessben inkább a hangulat volt nagyon meghatározó, a fényképezésre mentek rá nagyon. A díszletek, a táj, a kosztümök inkább csak asszisztálnak a történethez és kb. 10x annyi szereplőt is mozgat, mint a Godless, így számomra érdekesebb is tudott lenni.

A testvérek kapcsolata a meghatározó, ők az abszolút főszereplők. Logan Marshall-Green mellett Killian Scott is remekül hozza a karaktert, de még vagy egy tucat emlékezetes mellékszereplő van, szóval rájuk sem lehet panasz. Feltűnik többek között a Fekete vitorlákban Vane kapitányt alakító Zach McGowan is (ami mosolyt csalt az arcomra rögtön).

Az erőszakot, mint eszközt is jobban használja a sorozat. A Godlessben néha azt éreztem, hogy csak félőrült idióták lövöldöznek, szimpla kedvtelésből vagy mert ez ilyen-olyan életforma náluk (Frank és csapata), a Damnationben viszont mindenki baromira tudja, hogy mit miért csinál, nem csak úgy lövöldöznek, mert megtehetik. És lövöldöznek is, nem is keveset, hullanak az emberek, mint a legyek, de amikor kell, akkor hidegvérrel visszafogják magukat.
Itt nem történik meg az, ami a Godlessben (az évadzáró nevetséges összecsapás jelenetei), itt nagyon helyén van minden támadás. Nem éreztem semmilyen fájó baromságot.
A romantikus szálakat minimálisra adagolták, így itt még csak fel sem merül, hogy valaki a végén ellovagoljon a naplementében.

A sorozatnak talán a pilot a leggyengébb része, miután megismerjük a szereplőket (ki mit akar), már teljesen lekötött, egy percig nem unatkoztam.

Nagyon sajnálom ezt a sorozatot, sokkal nagyobb kedvvel néztem volna tovább, mint a Godlesst, de gyanítom ezt fele annyian fogják megnézni mint a másikat, pedig a Netflixen magyar felirattal elérhető ez is.

winnie - 2018. 02. 25. 21:44

óóóó! előrevesszük!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz