login |

Z Nation: kezdett a 4. évad – írta GaborV

2017. 11. 10. 14:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Why does it always have to be some crazy, evil shit?

Nehéz kritikát írni kedvenc túlélőcsapatunk 4. évadjának első feléről, hiszen az továbbra is finoman szólva is ingadozó minőségű részeket hoz, ugyanakkor van, amikor szállítja azt a szórakoztató atmoszférát és esetlen bájt (a trashmovie-s jelenetekkel és a mentális problémáktól nem mentes karakterekkel egyetemben) amiért mindig is szerettük.

És akkor itt tegyünk egy kitérőt – figyelem, roppan szubjektív bekezdés következik! Sokaktól hallhattuk (és osztom véleményüket), hogy a ZN szórakoztatóbb zombis sorozat, mint a TWD-FTWD páros. Sőt, mint már az is felmerült, hogy a TWD-be talán nem is kellenének zombik. Minek? A poszt-apokaliptikus világ és a zombik csak díszletek a szappanoperához, ha holnaptól a Falling Skies földönkívülijei lennének a grafikai elemek, gyakorlatilag semmi sem változna benne.

Ellenben a ZN együtt él a zombikkal (sőt van, aki maga is zombi gyakorlatilag), a zombik részei a történetmenetnek, evolválódnak, sőt ahogy fogynak az emberek a zombik elkezdenek éhezni. A túlélők pedig nem picsognak, hanem vagy megedződnek, vagy megbolondulnak és Enderré vállnak. Ez (pl.: Doc oxycontin függősége) lényegesen hihetőbb, mint a FTWD állandó szappanoperás károgása, mondom ez úgy, hogy a TWD képregény egy száma itt van az asztalomon és azt igencsak szeretem.

A szezont a felénél járva jobbnak érzem, mint az előzőt, de hazudnék, ha nem ismerném el, hogy a léc azért rezeg. A tovább mögött jobbára spoiler-mentesen elemzem az eddigieket.

A duplázó évadpremier vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, az első részt élveztem, a másodikkal már volt pár problémám.

Összességében a Zónában játszódó részek kifejezetten bejöttek. A mai világot elnézve sokkal hihetőbb a milliárdosokkal és sugarbaby-kel, meg az őket védő zsoldossereggel rendelkező erőd, ami, mint szinte bármelyik TWD-s tábor. Zóna? Inkább szögesdróttal erődített Puncs.hu.

Az autós gázolás és a „társalkodó hölgy” reakciói kellemesen megnevettettek, akárcsak Murphy beilleszkedése, ami az explicit seggnyalás egy újabb dimenzióját nyitotta meg a műértő közönség számára. A látomásos jelenetek viszont hamar vontatottá és unalmassá váltak, pár flashback-kel vegyesen használva talán jobb lett volna elmesélni bizonyos elemeket. Itt-ott a CGI és a zene is vacak volt, pedig az utóbbi időben végre kezdtek odafigyelni a részletekre.

A zónán kívüli részek viszont kicsit összecsapottak hatottak. A 3. évad végén felvázolt cliffhangerek elvarrása „érdekesen” sikerült, gyakorlatilag megoldások helyett elsikálások történtek. Hogy ez most jó, vagy rossz azt mindenki döntse el maga, de nekem az Addy-szál kimondottan nem tetszett.  Amennyire jó volt vörös démonunk a 3. évad vége felé, az abban rejlő opciókat az évadnyitányban pont annyira szúrták el.

Red és 10k közös élete továbbra is lebeg a semmiben… ad-hoc ötletelés szintjén mozog a történetszál. Igencsak el kellene már dönteni, hogy mit akarnak velük kezdeni az írók, mert ez az évadonkénti 2×10 perces feltűnés már kimondottan irritáló. Ha javasolhatnék valamit casting ügyben, akkor az lenne, hogy Red kerüljön be a csapatba fix karakternek.

A 4×03 élvezhetetlen volt és értelmetlen, filler epizódnak is gyenge leszámítva három jelenetet. A 4×04 terelte vissza a klasszikus „a hét városa” ütembe a sorozatot, úgyhogy újra megindul a Harapásnyom Művelet csapata Amerika poros és halottakkal teli útjain.

Az új karakterek közül Lily (azaz Sarge) érdemel említést, nagyon remélem nem sajnálják majd az írók a műsoridőt és kap megfelelő mélységet. Az külön tetszett, hogy szépen vezették be a sorozatba: eleinte csak háttérjátékos volt, a következő részben volt egy-két pillanata és később bekerült a csapatba is. Hát nem emészthetőbb így, mint in medias res belevágni valakit a történetbe?

A szereplők bevitele nincs jól megoldva a legtöbb sorozatban, ez üdítő jó példa lehet. Sajnálatomra azonban továbbra is megvan a pár igencsak gagyi jelenet részenként, poén ide vagy oda, a Z-hógolyó és a Z patkány kimondottan ilyen, de a közvetlenül utánuk következő gránátos jelenet jó volt. Sőt, néha a trash is jól sül el az ZN-ben, lásd Doc esetét a befőttesüveggel:

Die, mother finger, die!

De ha ennyire ingadozó az évad minősége, akkor miért is jó sorozat a Z Nation? Erre jó példa a  4×04-ben látott Captain America-paródia. Warren, mint Captain Z, akinek a pajzsa az ikonikus Route 66 táblája? Naná!

Egyébként a sorozat részben pont az ilyen, a magyar nézők zöme számára semmit sem mondó kulturális utalások miatt is népszerű odakint, hisz a kultikus út nem csak az USA nyugati felének folklórjában meghatározó, de hírhedten sok halálos baleset történt rajta, és például annak mentén nyílt meg az első Drive Thru gyorsétterem is.

Szintén kulturális utalás, hogy az USA egyik legnagyobb autóbontó telepe mellett, Topeka határában vették fel a részt, ami az Amerikában igen népszerű scavenger-art („roncsművészet”, hulladékból és alkatrészekből gyártanak új eszközöket, műalkotásokat) egyik Mekkája. Egyébiránt a Z Nation-ban rengeteg célzás van a scavenger-art irányzatra, ami nem meglepő, mert egy a poszt-apokaliptikus témákat és ezen belül persze a zombikat igen kedvelő művészeti ágról beszélhetünk.

Az évad első részeinek egyik csúcsa talán a párbaj jelenet volt. Komolyan mondom erre nem számítottam, sem a szuperzombira.

Az évad folytatása is diszkrepancia-forrás: pozitívum, hogy végre újra pörög, és pár meglepő pillanatot is produkál a Lucy-Murphy duó. Továbbá nekem kicsit sem hiányzik CitizenZ és örülök, hogy hanyagolják. Másrészt viszont Addy-t túlzottan mellőzik és ezt Lily nem képes pótolni. 10k-jel egyszerűen mintha nem tudnának mit kezdeni, ráadásul Warren befordulása sem segíti a karakterfejlődéseket.

Az évad átívelő sztoriját a látomások mellett végre kezdi felvezetni az 5. és 6. rész, de szinte semmi sem derül ki. Nyilvánvaló, hogy valami nagyot akarnak dobni az írók, remélem, nem fogják elszúrni valami kommersz megoldással.

Nálam az évad eddigi szelete egy biztató 6/10-et kap. Komolytalan a sorozat, de szerintem pont ez a pozitívum: Warren és Murphy nem is szándékozik verbális autofellációk özönében konyhafilozofálni, csupán szórakoztatni akarnak. Gyakorlatilag a ZN az egyik legszórakoztatóbb trash/paródia sorozat jelenleg, mivel a TWD legalább annyira komolyan vehetetlen, mint a ZN ezért egyben a legjobb kurrens zombis produktumnak is tartom.

Szerintetek?

13 hozzászólás Ne habozz!

korovjov - 2017. 11. 10. 15:52

Ú, már megy az új évad. Lemaradtam. Egyetértek amúgy. Az összes hibája ellenére a legjobb zombis sorozat jelenleg.

Geza Kovacs - 2017. 11. 10. 18:03

Tényleg nagyon jó, és sok eredetiség van benne. Nekem 7-8/10 simán. Ja, és semmivel nem rosszabb a korábbi évadoknál. Söt.

Geza Kovacs - 2017. 11. 10. 18:05

Ja, és Tara Holt új kedvenc, marhára kár volt ilyen kékre elpazarolni, nagyon tetszett, kár, hogy ment is már. Persze Baranova mellé kellene igazából, ö nagyon hiányzik a sorozatból.

Seni88 - 2017. 11. 11. 14:14

Úgy vélem a Z-Nation komolytalansága ellenére sokkal bevállalósabb bizonyos tekintetben, mint a THW-FTWD páros. Gondolok itt arra, hogy a főszereplők sincsenek úgy bebetonozva. Sokkal jobban megérintette a nézőket anno Garnett őrmester és Mack halála is. A halálokok szintén nem csak 1 sémára épültek.
Egyedül a látomásos részek nem tetszenek, mert azon kívül, hogy egy lehetséges atomcsapás sorozatot vázolna fel mást nem lehet belőle kihámozni.

SPOILER alert!

Aki látta a 3. évad utolsó részét az láthatta, hogy főhőseink szembekerültek egy zónás repülő csészealjjal. Nekem olyan sejtésem támadt,hogy a mostani részek amolyan “Pamela álmodik” jellegű Dallas epizódok. Warren a végén felkel a zónában vagy annál a jelenetnél, amikor lő rájuk a hajó a fegyverével. Persze megtörténhet az, hogy hasonló közfelháborodás lenne, mint anno a Dallassal is megtörtént.

Gabor.V - 2017. 11. 14. 18:53

Geza és Seni88 véleményeit teljesen osztom.

A 7. rész… nos ez volt minden idők legbetegebb ZH része, szerintem ehhez nem fér kétség :D
Murhp játéka a rész első 10 percében pedig zseniális.

Seni88: én inkább arra tippelek, hogy sajnos ráhúzzák az egészet valami hipnózis dologra, ami elég gagyi kivezetése lenne az évadnak.

Seni88 - 2017. 11. 19. 12:33

A hipnózisos részre nem is nagyon gondoltam. Tekintve, hogy a zónások agya megzápult aligha gondolnám, hogy ez lenne a cél. Kíváncsi vagyok arra, hogy a zónások visszatéréséből milyen lehetőségeket aknáznának ki. Már a Zérók újbóli felbukkanásával is egy aránylag jó epizódot hoztak ki a sorozat készítői. Persze nem lehet tudni, hogy A férfi túlélte-e a zuhanást?

Geza Kovacs - 2017. 11. 19. 15:46

Érthetetlen, hogy a “komoly” sorikban miért nem vizsgálják a fertözés eredetét, pláne amikor a sokadik évadnál már lankad a figyelem, és a World War Z film folytatása sem készült el még, ami hasonló lehetne. A Z Nation ebben is úttörö.

Puffin - 2017. 11. 24. 11:08

Legjobb zombis.

szirial - 2017. 11. 26. 16:06

Ez a rész tetszett a két idővonallal. Amúgy is nagyon érdekesnek tartom, a járvány kitörése utáni első órákat, mikor még nem érti senki, mi a helyzet.

Eva - 2017. 11. 27. 10:05

Simon! Végre, előkerült, pedig azt hittem, hogy Kaya lesz az új CZ. Az átdöfött Z mindent kibír… lehet, hogy be kéne fogni őket valamilyen energia termelésre :)

Idővonal jó volt, lassan Addy is előkerülhetne.

szirial - 2017. 12. 03. 20:30

Ez elvesztegetett 42 perc volt az életemből.
A habparty unalmas volt. A fodrászat inkább undorító, mint vicces volt.

Geza Kovacs - 2017. 12. 03. 20:43

Hát ez valami elképesztő műalkotás volt. Nem tudom, mivel lövik magukat a készítők, de a sorozat eredeti, az biztos.

paráznabillegető - 2018. 01. 22. 20:46

jó az évad. a bohócos-esküvős rész az totál beteg, de hasonló a későbbi templomos rész is a gitározó apáca zombival… bámulatos, ahogy az akármilyen egetverő hülyeségeket a képernyőre viszik.
sajnos az egész sorozat legjobb része eddig az első évadban rendezett zombis céllövő verseny, hát az mindent visz, azt nem sikerült eddig még felülmúlni egyetlen másik résznek sem az én szemszögemből. az egy igazi klasszikus.
háromszoros hurrá a sorozatnak!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz