login |

Last Week Tonight with John Oliver: vége a 4. évadnak

2017. 11. 16. 22:06 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

Na, végre! Időbe telt, de végre én is elcsábultam.

Mindig is terveztem nézni (rendszeresen) a Last Week Tonight-ot, és valamikor a 4. évad közepén bekerült a heti rotációmba, hogy aztán visszamenőleg felhozzam magam a szezonnal. Azzal a szezonnal, ami valóban zseniális résszel zárt. Mert hát mondhatnék-e mást, ha a sorozatozós 4×29 után többek között a kedvenc/utált érvemet boncolgatták benne, a bezzegezést?!

Kezdem a sorozatokkal: már a The Inspectors is haláli volt (nekem is rögtön Anthony Michael Hall jutott eszembe), és őszintén érdekelne, de a teljesen logikus végeredmény RuPaul-lal, a This Is Us-szal és az Orange Is The New Black-kel végképp királlyá tette azt az epizódot. Ami amúgy a munkahely-létesítések támogatásáról szól.

A fináléban pedig előkerült az amerikai elnök, akit nem nagyon vittek túlzásba – nyilván visszatérő elem volt, mert nem lehet sokszor figyelmen kívül hagyni a poénforrást, de sokkal több is lehetett volna belőle. Azonban mivel mindenki foglalkozik vele, óhatatlan lett volna a repetitivitás.

Szóval vele kapcsolatban a politikájának nagyon hatékony sarokkövei domináltak, többek között a bezzegezés, ami itthon filmes és sorozatos blogokban is gyakori komment taktika, és aminél kevésbé én csak a “eddig ez volt a baj, most meg az a baj”-típusú általánosító és egyazon felszólalókat feltételező mentalitást nem szoktam érteni. John Oliver kábé azt mondta, amivel én is leszoktam reagálni azt, amikor érvként egy sorozat kapcsán valami régi sorozatra céloz a reagáló.

Oké, tudom, nyilván simogató érzés (számomra) a megerősítés, érkezzen az akárhonnan is, de tényleg jó volt hallani a Whataboutism-ről. Azt, hogy mennyire hatékony taktika (a média delegitimalizálásával), azt nyilván mindenki látja pártállástól függetlenül. A trollkodás jelenségét pedig pláne nem kell igazolni, ezt is elismeri simán mindkét oldal – ráadásul John Oliver-nek sem kell ez ügyben máshoz fordulnia tanácsért.

Egyébként le a kalappal az írók, meg egyébként is a készítő gárda előtt. Engem már sokszor a kutatómunka mennyisége és minősége lenyűgöz a Last Week Tonight-ban, de az, hogy ennyire akkurátusan van felépítve a szezon, végképp nyerővé teszi a sorozatot. A sorozatot, mert főleg a klasszikus, tévésorozatos elemekre gondolok.

Többek között a callback-ekre, a visszautalásokra, visszatérő gegekre, mint például a fináléban a zsákoló tigris vagy az Olsen-ikrek (ami azért már unalmas, de ahogy Oliver előadja, úgy belefér – és milyen poén lett volna, ha tényleg eljön), illetve az átívelő sztorikra, mint például a kisvasutas, ami szimpla bejátszásból terebélyesedett ki, és ennek kapcsán a legjobb kunsztot sem akarom elfeledni, a költségesebb és szervezést igénylő stunt-okat. (Mint a vonat vagy a cowboy-os reklám.)

Természetesen voltak olyan részek, amik kevésbé voltak sodróak, vagy a gumicsontos főpoén annyira nem volt erős, de azt vettem észre, hogy a legtöbb fő téma, még akkor is, ha totál nem érdekelt (dialízis, WTF! Equifax, WTF!), lekötött és elszórakoztatott Oliver tálalásában – amiért nyilván az írógárda kőkeményen megdolgozott, hogy érdekes dolgokat emeljenek ki, és mindent ütős és olykor arckaparósan kreatív poénokkal tálaljanak.

Remember tenth president, Sprinkles Fuzzwizard? Ha assumed office after William Henry Harrison died. And if you’re thinking “Hold on, Sprinkles Fuzzwizard was not America’s tenth president”, really? Who was America’s tenth president? Exactly. Let’s assume I’m right.

Nyilván, ha valami politikáról (is) szól, akkor felmerül az ember pártállása vagy gondolkodásmódja, ami kapcsán nekem az jutott eszembe, hogy ez nem egy olyan műsor, amin bárki tudna röhögni? Mármint nem kell ahhoz egyetérteni valamivel, hogy viccesnek tartsuk. Az apolitikus témák eleve mindenkinek szólnak, a poénok is poénok mindenki számára, amikor pedig a politikára kerül sor, gondolom még a Trump-pártiak is elismerik, ha egy kiragadott szövegrészlet totál inkoherens, és viccesnek tartják, hogy erre egy random, gép által javasolt szöveggel riposztoztak.

És én most először érzem át azt, hogy milyen lesz a szünet, hogy most jön kábé 3 hónap Oliver nélkül. Még szerencse, hogy az utolsó adás jól lezárta az idei ívet egy összegzéssel, szóval hiányérzetünk nem lesz. Meg aztán az évi 30 epizód így is több, mint a legtöbb sorozat esetében, nem? És még legalább 150 fog jönni, hiszen a 7. évadig van meg a berendelés.

(És nekem még ott az első 3 évad is, bár nem tudom, hogy mennyire érdemes visszamenőleg darálni az aktualitások hiánya miatt.)

16 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2017. 11. 16. 22:13

Winnie: Abszolút érdemes darálni, ha nem is mindent, a youtube-csatornán a Gekkókról szóló visszatérő sorozatot mindenképp, de annyi elképesztően jó poén van, hogy kár lenne kihagyni, és rengeteg téma, pl. Guns… abszolút aktuális most is, annyi idő nem telt el, mivel sok olyan dolgot veséz ki, ami adott esetben évek, évtizedek óta probléma. Szerintem bőven vannak olyan részek, amik még viccesebbek, mint amiket a negyedik évadban kaptunk, tehát érdemes megnézni szerintem.

Alain Prosztó - 2017. 11. 16. 22:31

Még egy szavazat a darálás mellett. And now… this.

louie - 2017. 11. 16. 22:49

végre valami aminek winnie-vel egyidőben álltam neki :D
és én is épp a visszamenőleges darán gondolkoztam

Junkieka - 2017. 11. 16. 23:28

:)

Ki ne hagyd a darát!
Tényleg lehet egynéhány elavultabb részlet (kb.10%), de a többi nagyon is érvényes, sőt nem csak az USA vonatkozásában, hanem kicsiny hazánra vonatkozóan is. Egyébként konkrétan szerepelünk mi, magyarok is több részben – főleg náciasult honfitársainknak sikerült elérni ezt a bravúrt.

Az én kedvencem az “Infrastructure és kisfilmje” külön is fent van a tubuson. :)

Bullseye - 2017. 11. 17. 00:18

Az nem dara, ha újranézem, mert hiányozni fog, de +1. :)

Deny - 2017. 11. 17. 01:03

Én is idén kezdtem el, hát ez valami fenomenális! :) A hétfőim csúcspontja volt. Amellett, hogy szórakoztat, nagyon érthetően és mélyenszántóan magyaráz is. Bennem is felmerült a kérdés, hogy érdemes-e darálni, hiszen azok a részek már nem aktuálisak, de végülis röhögni úgyis lehet rajtuk, így lehet sort kerítek rájuk.

+1 az And now… this-re, kedvenc szegmensem :D

Norbi - 2017. 11. 17. 06:24

Mindenképpen érdemes ledarálni az előző évadokat, zseniálisak :)

A szünetre ajánlani tudom a szinten zseniális holland kistestvért, a Zondag met Lubach-ot, Lubachék csinálták a Trumpot kifigurázó “The Netherlands Second” és a modern GoT-os”Westeros – The Series” videót is :D

YouTube-on kb. az összes szegmens fent van, nagyjából a 5-6. évadtól kezdve van angol felirat hozzá, csak ajánlani tudom :)

Dave - 2017. 11. 17. 09:00

Zseniális a pali és a műsor is.

clegane - 2017. 11. 17. 12:05

én leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy volt-e valaha egy olyan témája is, amivel sikerült meggyőznie valakit, aki eleve nem értett egyet vele, vagy inkább csak “preaching to the choir”. (amit sajnálnék)

baggio - 2017. 11. 17. 13:54

“de sokkal több is lehetett volna belőle” – mármint trumpból, ez most komoly? Én se tartom sokra és értem én a készítők szándékát, de az előző évad végén leszűrtük a tanulságot, hogy épp az nyerte meg neki részben az elnökséget, hogy állandóan vele (mármint a nevetséges dolgaival) foglalkoztak, erre ebben az évadban sem volt emlékeim szerint egyetlen olyan rész sem, ahol ne vele kezdődött volna a műsor… Ezek szerint a demokraták sajnos továbbra sem tanultak semmiből, ami legalább akkora baj, mint amit clegane említett.

winnie - 2017. 11. 17. 13:55

baggio: úgy értem, hogy ha akarták volna, foglalkozhattak volna vele sokkal többet is, mert témából nem volt hiány. nem bánom, hogy nem tették.

az nettó baromság szerintem, hogy akár még csak részben is mondjuk egy last week tonightnak bármi köze is van ilyesmihez. vagy akár a médiának.

mármint csak arra célzok, hogy utólag mindig okos az ember, rá lehet fogni mindenfélét, ha más lett volna az elnök, akkor meg azt mondják, hogy lám, a médiahátszél. legközelebb nem fog változni a kép, és simán lehet, hogy más lesz a végeredmény. nem, ez nem ilyen egyszerűen működik, és mivel nem lehet semmit sem bizonyítani, mind a pro, mind a kontra érvek csak levegőbe beszélések, elméletek, amik akár lehetnének igazak is.

nyilván sok dolognak van sok mindenre hatása pro és kontra, de ezek csak egyénekre bonthatóak le. ahány ember, annyiféle viselkedés, és főleg akkor nincs értelme ilyen következtetéseket levonni, ha minimális különbségekről van szó. (persze nyilván vonzó utólag megindokolni ezzel-azzal, de sokkal randomabb dolgok játszhattak szerepet.)

Szóval ennek kapcsán:

“erre ebben az évadban sem volt emlékeim szerint egyetlen olyan rész sem, ahol ne vele kezdődött volna a műsor… Ezek szerint a demokraták sajnos továbbra sem tanultak semmiből”

én eleve nem értem azt, aki csak pártállások kapcsán képes gondolkodni, de amit írsz, az is csak azt bizonyítja, hogy nem volt mit tanulni. mármint tudják, hogy egyrészt mi a műsor címe “last week”, hogy ha van említeni való, akkor megemlítik (nem azért, mert valaki esetleg nem hallotta). de szerintem az emberek 99,9%-nak meg sem fordul a fejében az, hogy annak bármi hatása legyen, hogy egy késő esti hbo-sorozat első pár percében való namedrop bármit is jelentene. ha pedig valaki (vagy valakik) annak hatására azt mondják, hogy a 34×10 elején a trump-említés miatt 3 év múlva az akkori két, egyelőre még nem ismert jelölt közül az egyikre biztos, hogy nem fog szavazni, az… nem, nem tudom befejezni, mert az ezt már előre eldöntötte, és nem apróság fogja átbillenteni, hanem sokkal komolyabb dolgok, amikkel szembesül. jó eséllyel a környezete vagy a hite, és nem egy tévéműsor.

persze lehet, hogy csak én misztifikálom alul. de sokkal hatásosabbak a politikai csatornák műsorai ilyen szempontból.

trollkodni jöttem - 2017. 11. 17. 18:35

John Oliverben az a képmutató póz a legirritálóbb, ahogy a műsorában szégyenpadra ülteti azt, aki mondott valami inkorrektet (közönség lelkesen fújol), miközben ő is ugyanúgy shamingel.

“X úgy néz ki, mintha egy mikropéniszű Y megbaszott volna egy zacskó B-t”, ami egy sztenderd John Oliver-poén valaki gúnyolására. Persze ha valaki más szól be testsúlyra, kinézetre az azonnal felkerül John Oliver ‘fújoljuk ki együtt’ szegmensébe.

Amúgy az első két évados részei kifejezetten ajánlottak, akkor beszélt a fő szegmensben olyan univerzálisabb témákról, mint halálbüntetés, atomfegyverek, adópolitika, stb. Jókat mondott.

winnie - 2017. 11. 17. 23:22

“az a képmutató póz a legirritálóbb”

de hiszen magára is hasonlókat mond, szóval ilyen szempontból konzekvens. az engem is meglepett egyébként, hogy több helyen is hasonló megy, de amikor a komoly témákhoz poénokat kell írni, akkor ezek a legegyszerűbbek. cserébe viszont itt kiélhetik a kreativitásukat.

de a lényeg persze nem a fenti, hanem _szerintem_ az, hogy színvonaltól függően ez poén. nyilván nem azt gondolja ő (vagy aki az adott szöveget írta), hogy mikropénisz megb*, azért ilyen. ezt mondja, de viccből. míg, akire mondja, az jó eséllyel nem viccből mondta azt, amit. sőt, éppen azért a szélsőséges megfogalmazás, hogy egyértelmű legyen a poén.

(megjegyzem ennek kapcsán mindig is irritált, amikor elhangzik műsorokban a “it’s a joke, it’s a joke”, vagy (és ez elég gyakori vendég a last week tonightban) a “and this is true”. bár utóbbi egyrészt jelzi is, hogy minden más, nem tényalapú megjegyzés poén, másrészt pedig még a “this is true”-t is legalább kétszer elpoénkodták, csökkentve ezzel a mindenkori élét:)

baggio - 2017. 11. 18. 02:05

“egy késő esti hbo-sorozat első pár percében való namedrop bármit is jelentene” – ja hát ha ezt így bagatellizálod, akkor nyilván igazad van, csak a kommentemben nem erre utaltam (meg akkor leírod még egyszer, hogy “foglalkozhattak volna vele többet is”, mikor nézd csak vissza a részeket, 2016 közepe óta MINDEN epizód trumpozással kezdődik)

trollkodni jöttem - 2017. 11. 18. 14:37

Csakhogy John Oliver olyanokat is nevezett már varangyos békának/lógó herezacskónak/disznófejűnek, akik maguk nem mondtak hasonlókat, viszont a véleményüket John Oliver mélyen megveti.
Ami nem lenne baj, az insult comedy fontos zsáner mind szórakoztatási úgy szólásszabadsági szempontból, de akkor John Olivernek nem kéne erkölcsi magaslatokról elítélnie az inzultus minden vélelmezett formáját, ahogy azt igen gyakran teszi.

hallak65 - 2017. 11. 18. 20:35

Kedvenc ismeretterjesztő sorozatom. Én ezért szúrkoltam Ms. Clintonnak, hogy nyerjen, mert tudtam h a sorozat kárára megy, ha nem. Sajnos igazam is lett. Túl sokat foglalkozik Trump-pal. A régi évadok ezért jobbak, mert ott sok kikacsintás volt a világ politikára és nem volt ennyire egysíkű. Sajnos a következő évadban is ez lesz.

Reggeli kávé mellé ideális.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz