login |

Future Man: az 1. évad

2017. 11. 17. 22:49 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

– She’s not my type. I prefer Ms. Pac-Man.
– Ms. Pac-Man is married to Mr. Pac-Man.
– No, because then she would be called Mrs. Pac-Man, not Ms. Pac-Man. This is essentially Pac-Man’s daughter. I’m fucking Pac-Man’s daughter

A hét kötelezően darálós új sorozata számomra még véletlenül sem a The Punisher volt, hanem a Future Man. Oké, nem nagy meglepetés, hiszen időutazós a sorozat, ráadásul az egyik készítő a zseniális Misfits-et és a még zseniálisabb Vexed-et jegyző Howard Overman.

Még pár hívószó, hogy mindenki be tudja lőni a sorozatot: komédiáról van szó (30 percesek a részek), abszolút korhatárosról (nyelvezetet és látványt tekintve is), amit telepumpáltak remek idézetekkel, erős akciókomponenssel megáldottról, olyanról, ami nagyon erősen merít a 80-as évek popkultúrájából (főleg scifik terén). És a készítők sem túloztak, amikor azt mondták, hogy minden részben akarnak olyasmit mutatni, amit azelőtt nem nagyon láttunk sorozatban.

Gyorstalpalónak ajánlom a pilotkritikát, a fősztori tényleg annyi, hogy egy gémer takarítót kipörget egy játékot, amiről kiderül, hogy a jövőből küldték a jelenbe, hogy annak segítségével válasszák ki azt a harcost, aki megmentheti a világot a pusztulástól, ugyanis egy genetikusan tökéletesített faj húz igát a “normális” emberekre. A két jövőből érkezett harcos azonban nagyot koppan, amikor szembesül azzal, hogy valójában nem egy harcost találtak, hanem egy szüleivel élő kockát.

Joosh. I am your father.

Mivel a klasszikus időutazós filmekhez hasonlóan ismert a jövő elromlását okozó faktor, ezért természetesen annak kiküszöbölése lesz a trió feladata, s mindez időutaz(gat)ás révén történik – igen, szerencsére vannak a sorozatban másféle korok, 5-6-szor legalább ugranak az időben, hiszen mondanom sem kell, hogy a látszólagos sikerek is a jelen megváltozását, az idővonal kisiklását okozhatják, és dacolni kell a következményekkel.

Mivel komédiáról van szó, talán nem kéne ekkora hangsúlyt helyeznem a sztorira, de mindenképp ez a fő mozgatója a sorozatnak. Alapvetően ugyanis olyan vicces sorozatról van szó, amiben a karakterek abszolút komolyan veszik magukat, ami nem is csoda, hiszen a tét is nagy, mégis határtalanul vicces a végeredmény. Sokszor elvetemült, tapló, nem tagadom, öv alatti módon, de a röhögések mellett a dráma is bőven jelen van.

BREATHE! Well, we tried everything.

Ez főleg annak köszönhető, hogy a két jövőharcos, Tiger és Wolf (Tigris és Farkas) csatornákban nevelkedett patkányhúson, így fogalmuk sincs a jelen társadalmáról, és az alkalmazkodásuk (haha, na hiszen!) közel sem zökkenőmentes. Nem csak azért, mert reflexből mindent fel akarnak robbantani, hanem mert a jövőjükben totál mások, mai szemmel nem kicsit meghökkentőek bizonyos normák. (Marha jó, ahogy folyamatosan építik a jövőmitológiát, felsorolni is nehéz a poénokat.)

Persze a sztori mellett a készítők a karakterekre is elég nagy hangsúlyt fektetnek és az érzelmekkel sem spórolnak ezen a téren: a három főhőssel nagyon szép ívet írnak le – annak ellenére, hogy valójában az első iksz rész ugyanazon a napon játszódik, az időutazásoknak köszönhetően bőven van lehetőség formálni őket, olyannyira, hogy olykor egy teljes részt szánnak egyes karakterekre, már-már filler jelleggel. Nagy pozitívum, hogy elérik, hogy elkezdjünk törődni a két jövőidiótával.

I got so many torture devices set up in the sewer. There is literally no scenario which I can’t torture for.

A 7/10-es pilot után következő 3 rész nálam simán a csúcspont volt, de később bebizonyosodott, hogy ez nagyon ‘hit or miss’-műfaj, vagyis míg egyes írói húzások szörnyen bejöttek, addig mások inkább hidegen hagytak. Az 1×05-ös bankett rész nálam csak közepes volt, viszont az 1×07-es James Cameron-os, hiába volt tele remek ötletekkel (és a hét idézetével), egyenesen untatott, mert maga a szál volt kevésbé érdekes. És hiába volt marha jó ötlet Corey Wolfheart, meglettem volna nélküle.

Hamar kiderült, hogy nálam akkor működik a legjobban a sorozat, amikor jelen volt az akció, amikor pörgött, amikor mozgásban voltak, és káosz volt, meg tehetetlenség, amikor “most mi lesz?”-hangulat uralkodott, ha pedig lelassult a sztori vagy egy helyszínessé vált, az kisebbet szólt nálam. Miképp több mellékvágány is. Nem azt mondom, hogy a szakácskodásban nem voltak jó dolgok, de ettől még nem az volt a kedvenc szálam. A zsarut pedig akár ki is lehetett volna teljesen vágni.

– This can’t be the only way. Come with me.
– I can’t, Wolf. I’m a house.

Viszont nem vágták ki, mert többek között az ő szála is a sorozat kiszámíthatatlanságát mutatja. Oké, nyilván a világmegmentéses fősodor menete nem fog sok meglepetést okozni, de vannak váratlan húzások benne, olykor elég durva vargabetűket írnak le szezon közben, nem egyszer olyan irányba mozdul el a történetmesélés, ami korábban eszembe sem jutott volna.

A színészeket nem lehet eleget dicsérni, Josh Hutcherson nagyon jó, Eliza Coupe még jobb, de az aduász Derek Wilson, mint Wolf – totális agymenés a figura, muszáj lesz JAws-re jelölni, annyira lubickol a szerepben. (És mellettük még vannak ismerős arcok, akik közül néhányat nem is lőnék el, de Keith David-nek nagyon örültem, mert azt hittem, hogy a Greenleaf miatt most évekig nem fogjuk látni.)

– Think about Super Mario Bros. as a whole. It’s a ridiculous game, it makes no sense at all.
– What do you mean?
– What do you mean, “What do you mean”? Bowser builds a castle, he knows there’s little Italian plumbers that are trying to stop him, but yet he makes these giant green pipes that lead right inside. That makes no sense.
– No, ’cause it’s destiny. That’s how you know it’s meant to be, he had big pipes. And the one thing he didn’t see coming was two Italian plumbers that fit exactly in those pipes.

A Future Man első szezonjának zárása (mármint a legeslegvége) is némiképp csalódás volt számomra, de ennek a többség inkább örülni fog. Én ugyanis vártam volna valami bitang nagy cliffhanger-t, de csak egy apróságot kapunk – ami persze azt jelenti, hogy az évad teljesen kompakt, lezárt, nincsenek igazán nyitva hagyott kérdések.

Are we really gonna waste a leap on this fucking guy?
We don’t know how many we have. Okay, so it’s Last Starfighter meets Quantum Leap now?

A hullámvasutazás, és az összkép alapján megajánlott 6-7/10-es pontszám ellenére azt kell mondanom, hogy mindenképp érdemes látni az első részt, hátha bejön a műfaj, és ezer százalék, hogy ott leszek a 2. évadnál, ha az berendelésre kerül. Ez magától értetődő, hiszen amikor működött, vagy mondom úgy, hogy amikor azt hozta a sorozat, amit én vártam tőle, akkor veszett jól működött, minden másodpercét imádtam. EGGSMASH!

27 hozzászólás Ne habozz!

todie - 2017. 11. 18. 08:27

az 1×07-es reszt kiveve egyet ertek mindennel, amit irtal. nekem a cameronos volt a kedvenc reszem. wolf meg egy allat:)

Balumedve - 2017. 11. 18. 09:01

Nekem még hátravan 4-5 rész az évadból, de eddig nagyon tetszik. Ez nagy szó nálam, mert allergiás vagyok az időutazós produktumokra, de ez a sorozat nem veszi annyira komolyan magát, így ez az elem nem is annyira zavaró. Ami nagyon meglepett, hogy képes volt párszor hiteles drámai pillanatokat szállítani. Ezt nem vártam volna el tőle, de ezek a jelenetek is nagyon jól beillettek az összképbe.

Fragmented - 2017. 11. 18. 09:03

meh.. csak nekem nem viccesek egyáltalán ezek a seth roganes filmek/sorozatok? akármit nézek amibe belenyúlt mindig úgy érzem, hogy betépett állatoknak írta a forgatókönyvet.
baromi unalmas, beteg és próbál vicces lenni, de nem nagyon akar lemenni a torkomon a dolog.

winnie - 2017. 11. 18. 09:07

todie: igen, ezért mondom, hogy hit or miss – biztos vagyok benne, hogy sokaknak bejött az a rész, tényleg marha jó ötlet meg minden. csak valahogy nekem mégsem:)

winnie - 2017. 11. 18. 09:09

Fragmented: nem hiszem, hogy ez attól annyira seth rogenes lenne, hogy az első részeket rendezte, és egyébként executive producer – ahogy a preachernél. sokkal inkább szerzői darabnak tűnik nekem.

egyébként valójában én sem vagyok oda a szerzői cuccaikért evan goldberggel. a sausage party-t pl. nagyon vártam, de képtelen voltam végignézni, a this is the endet sikerült, de nem volt akkora, ananas express abszoúlt nem, pedig milyen népszerű.

Savitar - 2017. 11. 18. 12:00

megvan amúgy, hogy a jövőbeli csávó arcán a vágás, a szeménél.. (egy az egyben utalás az időutazó Cable-re az X-Menből?)

payskin - 2017. 11. 18. 13:04

Mi az isten a zene az első rész végén? Az oké, hogy Omega és az “Addig élj”, de angolul?! Pedig megesküdnék, hogy Kóbort hallom énekelni. És a Google nem dob semmit a dalszövegre… o.O

todie - 2017. 11. 18. 13:33

@payskin: basszus, le a kalappal! omega – live as long, tudtam, hogy ismeros. koszi! :D

galocza - 2017. 11. 18. 14:03

kb az első 3 epizód volt az, amin nagyon szenvedtem, de vmiféle mazochizmusból kihúztam. utána – nos elég vegyes. egyszerre szórakoztam jól és gyűlöltem, de legalább egyáltalán nem unatkoztam. nagyon pengeélen táncolt nálam a + (pl popkult, idotizmus) és – (pl obszcenitás) között.
biztos vagyok benne, hogy sokaknál erre vagy arra billen majd a mérleg, hidegen nem nagyon fog senkit hagyni.

payskin - 2017. 11. 18. 14:25

@todie: én köszi. Sejtettem, hogy egy angol nyelvű lemez lehet a dolog mögött, csak Omega-ismereteim cseppet hiányosak. Így már megvan: Omega III. :D

winnie, magyar jelenlét! ;-)

winnie - 2017. 11. 18. 16:19

“winnie, magyar jelenlét! ;-)”

az a baj, hogy nem ismerem a számot, de ha van videó, szívesen kirakom.

payskin - 2017. 11. 18. 17:45

Ez az angol változat, az 1974-es Omega III lemezről, ami az első rész végén van:

https://youtu.be/QxC5OYn0Jlw

Ez meg egy 94-es koncertfelvétel a Népstadionból:

https://youtu.be/5iovXsSDjU0

hallak65 - 2017. 11. 18. 20:24

Én a The Wrong Mans óta nem röhögtem ilyen jót. Hatalmas agymenés. Engem csak Eliza Coupe kora zavart egy kicsit. 10 év van közte és Josh Hutcherson között és ő a vonzódás tárgya. Meh. Jó szinésznő, de ez sok volt. Derek Wilson már a Preacherben is jó volt, de itt imádtam. Főleg h a hangját letorzította a 80-as évek morgásra álá Blood Dragon.

Több ilyen agymenéses sorozat kellene, ami mer konckáztatni.

winnie - 2017. 11. 19. 07:53

hallak65: amellett hogy a 10 év nem tűnik cseppet sem soknak nekem, illetve, hogy a színész alakíthat fiatalabb karaktert is a valós koránál, egyrészt nem ő a vonzódás tárgya, hanem csak egy avatár, egy rajzolt videójáték-figura, akit coupe alakít, másrészt a sorozatban coupe-hoz abszolút nem vonzódik, az első találkozáson kívül (amikor a játékfigurát látja benne) nincs semmi utalás ilyesmire, sőt, más csajokkal jön össze, vele még véletlenül sem.

muhaddib - 2017. 11. 19. 11:28

Számomra élvezhetetlen volt. Túlontúl infantilis, a “cringe humor” pedig kifejezetten idegesítő volt. Gyenge szereplők, borzalmas színészi játék, rossz történet, egyszerűen minden szempontból ez a sorozat nem életképes.

A Hulu-t pedig nem értem. Ilyenekre dob ki pénzt, aminek esélye nincs kult-ot kialakítania. Ki az az őrült, aki emiatt venne Hulu előfizetést?

Alterego9 - 2017. 11. 19. 12:10

Nem tudtam hogy ugyanaz részt vett benne mint a Misfits-ben, de ezek szerint lehet hogy az ő kézjegye az ami zavart benne, mert végig ugyanaz az érzésem volt mint anál a sorozatnál, hogy a szereplők pont eléggé veszik komolyan magukat ahhoz hogy elkezdjen érdekelni a cselekmény, aztán meg rendszeresen történik valami akkora tahóság amitől meg egyszerűen csak kényelmetlenül érzem magam a nap hátralévő részére.

Alterego9 - 2017. 11. 19. 12:11

* “annál”

winnie - 2017. 11. 19. 14:22

muhaddib: ld. fent a “nem röhögtem ilyen jót”-kommentet, de nekik nem hiszem, hogy egy konkrét sorozattal céljuk az előfizető-szerzés, mert akit ez érdekel, az jön és megy, egy hónapra előfizet és utána elmegy. inkább egy bizonyos réteg folyamatos kiszolgálása lehet a cél, nem?

muhaddib - 2017. 11. 19. 15:50

@winnie: Tudom, hogy sokszor negatív a komment amit írok, de ugye a saját ízlésem nem feltétlenül egyezik meg a legtöbb emberével. Van akinek a pap, van akinek a papné.

A Hulu ugye nagyon le van maradva a többi szolgáltató mögött, és eléggé égetik a pénzt. Évi 2.5 milliárd dollár költségvetés tartalomra – ez gondolom a saját gyártás és a licenselést is tartalmazza – miközben havi előfizetők száma 47 millió körül van állítólag, és az év első felében 350 millió dolláros veszteséget könyveltek el. A havi 47 millió előfizető jól hangzik, de az évi 700 milliós hiány már nem annyira.

Amellett, hogy a Yahoo-t eladták közben a Verizon-nak, csoda, hogy még él a Hulu, és nem olvasztották be valamelyik kábel csatornába. Nem igazán engedhetik meg maguknak (szerintem) a nagyon réteg sorozatokat, amik évek alatt alakítják ki a kult követő réteget.

Az egyetlen dolog amire gondolok, hogy a szereplők valószínűleg olcsók voltak, mert ugye eléggé kihasználatlanok manapság, nem állnak nagy stúdiók sorban értük. Lehet, hogy ezzel a sorozattal kapnak majd újra munkát és esetleg valami jutalék rendszerrel termelnek majd hasznot a Hulu-nak.

Ki tudja, lehet, hogy a második évadra – ha lesz – kitalálnak valamit amivel nézhetőbb lesz akár számomra is.

_Ra_ - 2017. 11. 19. 16:52

Imádtam, zseniális volt. A végére a farok mutogatás nagyon nem kellett volna, de attól függetlenül nagyon jó volt a sorozat. Kérem a második évadot 45 perces részekkel.

winnie - 2017. 11. 20. 08:59

muhaddib: a streaming szolgáltatóknál szerintem nagyon jól tervezhető a bevétel alakulása, hiszen folyamatos növekedés esetében megvan, hogy mennyi fog tuti befolyni (tudják, hogy meglesz havi szinten a 4x millió*előfizetési díj bevétel), ergó ahhoz képest lehet alakítani a kiadást. ha veszteség van, akkor annak tervezettnek kell lenni. és ez a hulu legjobb éve volt a hype-ot tekintve a handmaid’s tale miatt, és a berendeléseik is erre utalnak, hogy egyre nagyobbat próbálnak markolni. nyilván gőzöm sincs, hogy bentről hogy látják, csak annyi a lényeg, hogy biztos, hogy nem éri meglepetés őket, és ugye jövőre még többet fognak költeni.

viszont, ha lesz 2. évad, akkor azt annak jelzéseként fogják a készítők, hogy ez a stílus működik, szóval nem hiszem, hogy változtatnának.

(és ezeknél a sorozatoknál kizárt, hogy a színészek jelentsék a komoly költséget. itt kevés az állandó szereplő, de egyrészt tele van ismert vendégszereplőkkel, másrészt a főszereplők között a 2 veterán és egy eliza coupe sem olcsó, de josh hutcherson pláne nem, hiszen ő “mozifilmes”. seth rogenék is elég komoly húzóerőt jelenthetnek.)

Dexter Morgan - 2017. 11. 21. 10:13

Óriási, rég láttam ennyire szórakoztató marhaságot. És végre Eliza Coupe kapott egy igazán neki való szerepet (nagyon hiányoltam már, nagyon nagy kedvencem).

todie - 2017. 11. 21. 14:29

winnie: itt a link a magyar jelenlethez!!!

https://www.youtube.com/watch?v=LOUEqKJZfbY

Thorongil - 2017. 11. 26. 21:46

Nagyon elvetemült sorozat. Nálam 8 pontot simán megér az évad. Az egyik legszórakoztatóbb új sorozat számomra.

Remélem lesz 2. évad

RadicalEnemy - 2017. 11. 26. 22:41

Ennyi f*szságot egy rakáson… és ezt most jó értelemben gondolom. Úgy voltam vele, hogy a cikk után adok neki egy esélyt, és abszolút megérte.
Bár a fent annyit emlegetett James Cameronos rész nekem személy szerint egyáltalán nem jött be, és az eső két részre reflektálva az évad végén vártam volna egy “rathole to rathole”-t dicséretképp a lila hajútól a takarítónak, de örülök, hogy olvastam winnie írását, mert egyébként nem néztem volna meg, pedig abszolút megérte ez a hétvégi dara. Mit emeljek még ki? “Your dog. He is dead. You ate him.” vagy “I back to the futured myself”. Mindegy is. Aki teheti adjon egy esélyt a sorozatnak. Megéri.

Adam9456 - 2017. 11. 27. 13:07

Nagyon nagy állatság volt, de nagyon tetszett, mindhárom főszereplő nagyon jó volt, Tiger és Wolf karakterei főleg. Szeretem az időutazásos sorozatokat, nem csalódtam ebben sem. Nekem a legjobban a James Cameronos meg a kilencedik félreértéses kabaréra hajazó rész tetszett. Josh Hutcherson nem semmi miket bevállalt ezért a sorozatért, de mondjuk sejthető volt Seth Rogen Evan Goldberg produceri párostól ez a meghökkentő agyamentség :D
Ha lesz második évad, biztos nézni fogom.

zagloba - 2018. 05. 06. 22:08

Fetrengtem a röhögéstől, de szó szerint!

Ekkora agymenést ritkán látni (jó értelemben).
A történet kiváló , remek íve van, bőven ugrálnak az időben, és – ahogy várni lehet – egyre jobban bekavarodnak.

A karakterek elvetemültek, mindenki kap időt bőven (talán a szakácsos rész volt felesleges).
A humor sokrétű, a kockáknak szóló rengeteg “belsős” poéntól a durvábbakig: de az altest/alpári poénok is nagyon illettek ide a a patkánylyukazáshoz.

És pörög, pörög, akció akció hátán.

Alig várom a 2. évadot! (És újranézem a Vexed-et is.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz