login |

The Exorcist – 2×06: Hitvesi szeretet – írta jack_bauer

2017. 11. 17. 14:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem a nagy talányok sorozata Az ördögűző. Baromi nagy megfejtésekre már az első évadban sem kellett számítani, hiszen az egzorcizálás egyébként sem rejt önmagában hatalmas kérdőjeleket, főként ha az ember főállásban ezt műveli. A sorozat persze el sem akarja rejteni a néző elől a száraz tényeket, így roppant nehéz olyat a vászonra vinni, ami „na neee!”-érzést vált ki majd a nézőkből.

Nagy meglepetéseket a hatodik részben sem kaptunk, viszont bőven volt feszültség és találgatás. Ez pedig remekül áll a The Exorcist-nak. A továbbiakban spoileresen folytatom.

Korábban is pedzegettem, de mostanra végleg körvonalazódott, hogy a gyermekotthonban rejtőző démon Andy-t pécézte ki magának – olyannyira, hogy természetfeletti entitás a hatodik felvonás legvégére konkrétan be is kebelezte a ház urát. De még milyen alattomos módon!

Az epizód elején Andy és felesége (vagy az ő alakját felvevő démon) párbeszédjénél szerintem már ellőtték a készítők azt, hogy Andy ebből nem fog olyan simán kiszabadulni. A rég elvesztett szerette teljes valójában megjelent előtte, ez pedig túlságosan mély sebeket váltott ki a férfiból. Nyilván erre is játszik a démon, bár a komment szekcióban olvastam egy-két olyan teóriát, amelyre én is gondoltam, de ezek valószínűségét gyorsan el is hessegettem.

Az egyik ilyen felvetés volt, hogy Andy felesége valóban démon lehet, hiszen öngyilkossága után nem kerülhetett a mennyországba, míg olvastam olyat is, hogy pont azért olthatta ki saját életét, mert nem volt hajlandó a kéretlen hangok hatására meggyilkolni egy szerettét sem (gondolom, egy gyereket).

Én ennél sokkal egyszerűbb magyarázatot várok a sorozattól, mert ez nem egy Arthur Conan Doyle-regény, hogy megannyi összefüggés végén éppenhogy, de kikristályosodjon a gyilkosságok mögött rejlő valódi motiváció. Szerintem az erdei boszorkány (ahogy emlegetik) állhat minden mögött, s csak eszköznek használ mindent és mindenkit, hogy elérje alattomos céljait.

Na de basszus, ami ebben a részben még volt, az tényleg hűha. Tomas és Marcus most már egyre inkább biztosra veszik, hogy nagyon nem stimmel valami a ház körül, főként Andy-re gyanakszanak, hiszen ő is szülő – még ha csak jelképesen is, így nagy valószínűséggel őt fogja célba venni a démon. Az ázsiai csaj nagy nehezen beadja derekát, s rábólint a két pap nyomozására, akik egy álcaként használt búcsúvacsora keretében jól megnézik majd maguknak a különös Andy-t.

Abszolút nem értettem, hogy a vacsoránál például miért nem szentelt senki különösebb figyelmet Andy szúrkálódásainak, hiszen soha korábban nem látták még így viselkedni. Tisztán látszott, ez nem ő, sőt mint később kiderült Marcus számára: a feleség álcája mögé rejtőző démon irányítja a „családfő” minden cselekedetét. Ez utóbbi egyébként remekül volt prezentálva a nézőknek.

Végig éreztem a kézzel fogható feszültséget a szereplők között: Ben Daniels játéka még mindig baromi erős, s John Cho is remekül töltötte meg verbális agresszivitással Andy karakterét. Lehet egyedül vagyok vele, de a Tomas atyát alakító Alfonso Herrera akcentusa marhára zavarja a fülemet, dehát spanyol ajkú a sorozatban is, így nincs is nagyon miről beszélni. A fő karakterek közül viszont egyértelműen az ő játéka a legkevésbé erős.

A Bennett-szál megint mellékes volt: megtudtuk, hogy az ördögűző csajként megismert – több karakterjegyet felmutatni nehezen tudó – társának múltjában lehetne kutakodni, illetőleg Tomas atya lehetséges célpont lehet majd a démonok számára (vagy legalábbis valami ilyesmi volt az üzenet.) Itt valamit nagyon építeni akarnak az írók, gyaníthatóan a harmadik évadot, bár egyelőre haloványnak látszik ez a fajta globális démontámadás.

Az epizód végén pedig Andy-t végérvényesen megszállta a démon, hatalmába kerítette – fogalmazzak bárhogy is. A lényeg: a következő történések vélhetően már tényleg ördögűzést fognak központi témává tenni. Külön király volt, ahogy bemutatták a megszállást: a folyosón már-már The Conjuring-ot idéző „vihar” kerekedett, s végre mások is látták (a legtöbb gyerek), hogy itt valami nagyon nem stimmel, s immáron a sötétben sem kell tapogatózniuk természetfeletti történések kapcsán. Jól nézett ki vizuálisan is az egész, főleg, hogy az évadban volt már egy-két béna CGI.

Némileg csökkent a pörgés, de így is erős volt a hatodik rész. Hangulatban, feszültségkeltésben brutálisan.

4 hozzászólás Ne habozz!

Silverhand - 2017. 11. 17. 16:48

Jelenleg egyike a nagyon kevés sorozatnak, amit követek. Jól áll a sorozatnak ez a lassú felvezetés, van idő kibontani a történetet, és ez folyamatos feszültséget generál.
Nem odaátos 1rész/1démont és ostoba történetszálat kapunk. Azért itt a gyerekek jellemének kidolgozása, és a fiatal színészek alakításai is rendben vannak. Eltekintve attól, hogy az ördögűzés maga is egy óriási klisé, nagyon színvonalasan hozzák le a készítők a részeket. Gratula nekik.

Gery89 - 2017. 11. 18. 10:44

Szerintem az egyik legigényesebb horror sorozat.Nem sok remény van a harmadik évadra ilyen nézettség mellett, de hátha..

Lemoni - 2017. 11. 18. 11:09

Már annyi öldöklési potenciál van ott a környéken, hogy nem lennék meglepve, ha Andy feleség nem öngyilkos lett vagy nem saját szándékból. :o
Nem tudom, lehet hogy azért, mert nemrég daráltam, de engem az itteni kölykök kicsit emlékeztetnek a Stranger Thing-es csapatra, talpraesettek, Verity (talán beszédes név?) külsőleg még kicsit hasonlít is Elevenre, itt is a felnőttekkel ellentétben ők kezdik előbb érzékelni a gonoszt és valószínűleg a megoldásban is szerepük lesz, nyilván Marcus és Tomas segítségével. Egy kérdés motoszkál bennem, miért rejtegetik sötét szemüveggel Caleb szemét, oké, hogy vak, de akkor is…..
Nem győzöm dicsérni ezt az évadot.

Jimmy,a szent - 2017. 11. 20. 14:27

A gyerekszereplők közül Verity játszik a legjobban,a felnőtt színészek mint középszerek,Tomas és Marcus az évad végére talán össze is jönnek egy pusszantásra.
A történetvezetés elég lassacskán hjalad,sokszor topog,ugyanazokat a köröket futják,csak más-más szereplők bemutatásával.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz