login |

How To Get Away With Murder: féltávon a 4. évad – írta Necridus

2017. 11. 22. 15:26 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: kritika,

A How To Get Away With Murder tipikusan az a sorozat, aminél minden egyes évadot félve kezdek el nézni, hiszen minél tovább húzzák, annál hihetetlenebb és gyengébb lehet a történet, hiszen ennyi tragédia nem történhet egy emberrel ilyen rövid időn belül.

Amikor a 4. évad startolt, a Keating csapat reményét vesztve keresgélt a munkahelyek között, s mindenki máshova került. Az érzés, miszerint romlik a minőség ebben az évadban is, egyre csak fokozódott, azonban a félévadzáróra teljesen megváltozott a véleményem!

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A félévadzáróban elérkezünk ahhoz az esthez, amikor a Caplan & Gold hatalmas partit szervez, s Laurel meg szeretné szerezni a fájlokat, amikkel apját börtönbe juttathatja Wes meggyilkolásáért. Természetesen, ahogy azt a sorozattól megszokhattuk, ez nem teljesen úgy ment, ahogy karaktereink szerették volna. De előtte még történt egy, s más.

Bonnie bevallotta Annalise-nek, hogy még mindig szereti. Tény, hogy magányos és szomorú, ugyanakkor mégis kénytelen vagyok azt mondani rá, hogy szánalmas, hiszen az évad során végig azt szajkózta, hogy lebuktatja Annalise-t, s eközben végig rettegett tőle, pedig csak arra vágyott, hogy minden visszatérhessen a régi kerékvágásba.

Ez ráadásul nem is történt meg, ugyanis Annalise elutasítja egykori kollégáját, aki ezután elment a legfeleslegesebb karakterhez, Nate-hez, aki csak azért van az évadban, hogy néha átsétáljon jeleneten, furán nézzen (vagy esetleg a felsőtestét megmutassa), és végül elszállásolja Annalise-t vagy Bonnie-t, miközben odavet nekik két mondatot.

Később Annalise elmegy Isaac-hez is, hogy könyörögjön neki, hogy folytassák a terápiát, de a pszichológus nem akarja, ugyanis ex-felesége, Bonnie, illetve a köztük kialakuló intim kapcsolat ezt nem engedheti meg. (Annalise ezután felajánlja Laurelnek egy hangüzenetben a segítségét miután Connor kitálal neki.)

A partin Oliver segítségével sikerül bejutni a szerverszobába, ahol minden akadályt leküzdve megszerezték a fájlokat. Majd rá akarták kenni az egészet Simonra, aki eközben rajtakapta őket, hogy a Laurel táskájában talált fegyverrel hadonászva megbotoljon egy székben, és főbe lője magát.

Laurel, Asher (aki idén abszolút pozitív csalódás volt számomra), és az egyre több szerepet kapó Michaela enyhén sokkos állapotban úgy döntöttek, hogy öngyilkosságnak állítják be az egészet.

Eddig azt gondolhattuk, Michaela hasonlít leginkább Annalise-re, de ezekben a pillanatokban rájöhettünk, hogy a valódi hasonmása inkább Laurel. Nap, mint nap ugyanazon érzések kínozzák őket, küzdenek démonjaikkal, s a gondolatokkal, hogy miként romlott el sajátjuk és a körülöttük lévők élete.

Miután Simon lelőtte magát, Michaela hazazavarja Laurelt, hogy ő ne kerüljön bajba – és ekkor “szabadul el a pokol”, hiszen Annalise-hez menet beragad a nem jól szuperáló liftbe, s Frank korábbi (vétlen) ütése, valamint a sokk hatására idő előtt beindul nála a szülés.

Amit ezután láttunk, ahogy Annalise próbálja megmenteni minden idegszálával a liftajtón át a Laurel lábai között síri csendben és vértócsában fekvő koraszülöttet, az simán az évad, de lehet, hogy a sorozat egyik érzelmi csúcspontja – ismerjük Annalie múltját, és szerencsére a hosszú perceken át folytatott lélegeztetést követően, a képernyő elsötétülése után meghalljuk a baba sírását.

Ennél a jelenetnél – nem szégyellem – a szívem kiesett a helyéről, s megkönnyeztem. Az egyik legdurvább jelenet, amit láttam: ahogy egy nő, aki elvesztette gyermekét, férjét, a fiút, akire sajátjaként tekintett (azaz tulajdonképpen mindenét), egy koraszülött gyermek életéért küzd, miközben az anya magatehetetlen, eszméletlenül, csurom véresen fekszik mellette.

Szívszorító volt, s emellett zseniálisan megkomponált jelenet, mind Karla Souza, mind Viola Davis alakítása csodálatos volt, csak kettejükért megéri nézni a sorozatot!

Mondanom sem kell, hogy számomra a HTGAWM visszatért, s ismét rendkívül szórakoztatóvá vált. Remekül összehozott félévad után vagyunk, s az utolsó rész miatt is tudok az évad ezen felére büszkén 9/10-et adni. Egyedül azt sajnálom, hogy nem minden, korábban belengetett jelenetig jutottunk el, de ennek az az oka, hogy a Hálaadás miatt egy résszel kevesebb került adásba, mint azt tervezték.

18 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 11. 22. 15:36

utólag követve felületesen a sztorit nem bántam meg, hogy kiszálltam, szerintem engem ez már nem kötött volna le, de ettől még sajnálom, hogy pont annaliseanyus résszel kezdtek.

plusz eléggé lelombozott volna, amikor kiderül, hogy a(z egyik) nagy esemény, amit belengettek, az volt, hogy egy addig nem ismert szereplő idióta módon fejbe lövi magát.

a többit passzolom, mint ahogy az évadközi sztorikat is, a vége természetesen eléggé ütött, de most már el tudom engedni a sorozatot, mert a laurel kontra apu szál annyira nem izgat – a végén is elég erőltetettnek tűnt, hogy a gyilkos kihallgatja connort.

abba - 2017. 11. 22. 15:43

Köszi a kritikát, jó írás.
Szerintem is remek volt a félévadzáró, de veled ellentétben én az egész negyedik évadot fejlődésnek tartom a harmadikhoz képest. Minden héten várom az új részt és idén úgy érzem, tényleg epizodikusan építenek egy sztorit, nem pedig csak sokkolni akarnak minden részben egy cliffhangerrel vagy plot twisttel.
A dilidoki figurája nagyon bejön, lehet hogy csak azért, mert a színészt annyira érdekesnek tartom és mindig is szimpi volt, de valamiért nagyon megfogott eddig az egész terápiás szál. Plusz szerintem remekül működik együtt a csávó Viola Davis-szel.

Érdekes hogy Connor, akit én kábé megutáltam az előző évadban, most hogy visszatért megint mint érdekes karakter. Biztos, mert már nem csak nyávog folyamatosan, hanem csinál is valamit.

Mom - 2017. 11. 22. 16:04

winnie: ismertük addig is (még a suliban is szerepelt párszor), de csak ritkán tűnt fel. Egyébként az előző részekben kapott egy kis alapozást, csak hogy ne egy random arc legyen, persze nem nagyon erőltették meg magukat, épp csak annyira, hogy biztosra vedd, hamarosan az együttérzésedre fognak apellálni vele kapcsolatban.

Egyébként nekem a fejlövés volt a csúcspont. Nem mintha nem tudtam volna, hogy meghal, de hogy éppen ilyen darwin díjasan, a saját keze által… na erre még tippelni se mertem volna.

Ahogy a kritikát olvastam ráébredtem, hogy miért nem látom azt, amit Necridus ki tudott emelni pozitívumként. Senkit nem szeretek. Vagyis akit mégis, azt nem emelik ki… Az idei kiemeltek közül talán még Bonnie érdekelt leginkább, de lehet, hogy ő is inkább csak Liza Weil miatt. És mivel nem érzek együtt a karaktereikkel, nem is igazán hatnak meg a meghatónak szánt jelenetek. Tudom, tudom, akkor minek nézem? Hát ez egy jó kérdés és már az évad elején is feltettem, de választ azóta sem kaptam senkitől :P

Csak ismételni tudom magam, de azok, amikért belekezdtem, már szép lassan kikoptak mostanra. A jogi egyetemre idén be se tettük a lábunkat, a tárgyalóterembe is csak elvétve, jogi ügyekkel meg ha jól emlékszem, kizárólag a csoportos per kapcsán találkoztunk.

Helyette jött a terápia, ahol sajnos a fickó elég unszimpatikus számomra, ami nem szakmai csupán szubjektív ellenvetés. Meg a Laurel apja elleni teljesen értelmetlen nyomozgatás. De biztos van, akinek meg ez tetszik.

winnie - 2017. 11. 22. 16:45

Mom: á, köszi, na, ezt nem tudtam. régebbre nem emlékszem, meg ugye nekem a 3. évad nagyja is kimaradt, ha ott volt, de így azért már más a leányzó fekvése. akkor számomra volt ismeretlen, így nem hatott volna meg, de a rendszeres nézők akkor másképp viszonyultak hozzá.

infinity - 2017. 11. 22. 16:47

Nekem ez az évad hatalmas csalódás volt eddig. Egy ideig néztem a részeket, de kb az utolsó 3 részből csak a végét néztem meg, hátha lesz valami. Nem lett, de gondoltam megnézem a félévad zárót, csodára várva. És végre visszatért a HTGAWM! Leginkább szerkezetileg örültem, hogy olyan volt mint régen (legalábbis hasonló) és végre volt valami ami izgalmas volt számomra is. A liftes jelenet nagyon durva volt! és tényleg jól megalkották.
A szünet után még visszatérek, hogy megnézzem marad-e ez a tempó/színvonal, de ha nem, akkor csak az évadzárót nézem legközelebb.

bricsi - 2017. 11. 22. 16:56

Sziasztok, nincs semmi híretek, mikor indul itthon a 4. évad?
Köszi

chocojoy - 2017. 11. 22. 17:27

winnie: Simon karaktere nem random, de egy seggfej egészen az utolsó két epizódig, amíg ki nem derült róla egy két háttérinfó. Szerintem nem hat meg túl sok nézőt a halála. (Bár én arra számítottam, hogy a korábbi Keating 4ből lesz valaki aki lelövi.)

winnie - 2017. 11. 22. 17:56

chocojoy: igen, ld. fent, jogos.

egyébként a másik furcsaság az volt számomra, hogy miért nem hagyták meghalni? az akkora cliffhanger, hogy talán nem halott?

oké, annyiban valóban, hogy tud egyet, s mást. először csak arra gondoltam, hogy érdekli-e a nézőt, hogy él-e vagy hal, de akkor így tuti megjátsszák a kómát vagy ilyesmi. de akkor miért ilyen hülyén “végeztek” vele?

wellwellwell - 2017. 11. 22. 23:31

hát én az annalease-es újraélesztést simán jelöltem a hét jelenetébe. amit az a nő átélhetett abban a pillanatban, a saját halott gyerekére flashbackelve, az valami embertelen erővel hatott.

Solya91 - 2017. 11. 23. 19:36

Elég érdekes évad volt, voltak benne pozitivumok is. De nálam a legnagyobb negativum az a pszihologus pasas jelenléte, nem tudom számomra nem hozta át azt amit az irok szántak neki,pedig a monologusai jók voltak csak a szinész az aki nem teljeseitette az elvárasokat.
A többi szereplővel nem volt sok bajom,mindenki nagyábból ugyan az maradt, persze kisebb-nagyobb karakter fejlődésekkel.
Számomra Michaela igenis a következő Annalise Keating, elég jól kezelte a lövés utáni pilanatokat, megprobált higgaadt fejjel gondolkozni. Tetszett ,pont zért is talán ő és Connor vitte el nálam az évad legjobban performance-át a sorozatban.
Várom a folytatást !!!

Stefan - 2017. 11. 24. 18:05

Nah most megleptek. Ez egy jó kis félévadzáró volt. Mondjuk én azt hittem Connor hal meg de nem merték meglépni. Simon jelenete a fegyverrel mondjuk eléggé vicces volt.. Michaela abszolút kedvencem lett, ő a vezér a csapatban.
A liftes jelenet szerintem is a sorozat egyik legnagyobb momentuma.

Nate Bonnie meg a doki teljesen feleslegesek.

Freckles - 2017. 11. 26. 20:12

Engem még mindig a monitor elé ültet ez a sorozat hétről hétre. És nem mondom, hogy kiszámítható, mert én is azt hittem, Connort ölik meg…szép lassan az összes főszereplőt :) Na, de nem így lett. Számomra egy kellemes szórakozás, úgyhogy tuti maradok, még akkor is, ha már nem rágom le a körmöm amiatt, hogy vajon mi történik a következő részben.
A liftes jelenet pedig valóban könnyfakasztó és szívszorító volt. Akinek van gyereke azért, akinek (még) nincs, annak meg azért…

Ninus - 2017. 11. 30. 00:47

Csak most jutottam el odáig, hogy megnézzem, de igazi beszippantós rész volt..
Negatívumok: a doki szál egyáltalán nem mozgat, a felesége már egyenesen idegesít. Bonnie sosem volt a kedvencem, bár maga a színésznőt kedvelem, de ez a karakter egyre szánalmasabb..
Nate-tel sok bajom nincs, de amióta kikerült a képből (értsd Analise mellől az ügyészségre), teljesen érdektelenné vált.
Simon halála tényleg Darwin-díjas alkotás! Ennyire bénán megoldani a szitut. Szerencsére nem lopta be magát senki szívébe ahhoz, hogy sajnáljuk.
Valaki elmondaná, mit hagytam ki? Az előző részekben, mikor a kórházban a baba történet folyik, a doki mit keres ott és hogy jön a telefonálása Laurel-ről Analise-nek?
Pozitív dolgok: jó volt a felvezetés, tetszett, hogy húzták rendesen a nézők agyát! :)
Michaela-nak pedig Oscart!! Amit műsokkot levágott Teagen-nek, az egyértelműen kitűnő színésznői alakítás volt (a karakterre gondolok, nem az őt játszó csajra).
Szegény Asher jól beszívja, hogy ekkora papucs lett belőle. Sajnálom, mert szimpatikus.
Connor-ért nagy kár lett volna, szerencsére nem őt nyirták ki, bár Oli sikolya miatt azt hittem végig (neki is mehet az Oscar, régen hallottam ilyen hiteles ordítást!).
Laurel liftes jelenete az évad, vagy talán a sorozat legjobb része volt! Azért mázli, hogy a végén hallottuk a babasírást, elég köcsög lezárás lett volna enélkül, bár még bármit kinézek az író(K)bólintott, messze még az a januári folytatás!:(

Ninus - 2017. 11. 30. 00:49

Írókból, csak a hülye telefon javít.. :D
Szóval várom a következő részt!:)

Pietro - 2017. 12. 12. 06:12

A liftes jelenetet én is az egész sorozat legjobbjai közé sorolom. Az évadban leginkább a Michaelát és Laurelt játszó színésznők tudtak élni a lehetőséggel Viola Davis mellett, valahogy a többiek kezdenek egysíkúak lenni (lehet, eddig is azok voltak, de csak most kezd zavaró lenni). Örültem volna, ha Connor hal meg, szerintem rég kiégett már, az előző évadban is csak picsogtatták, most meg bele erőltették a szálába a “szülőket” is, ez számomra az ötlettelenség jele. Usher nagyjából ugyanazt tolja, de neki legalább még mindig jól áll. Akit én zokszó nélkül kiírnék, az Nate, Bonnie és az említett Connor. Amúgy Simon halála engem is megviselt, mármint az a tény, hogy pont ő volt az egyik nagy kérdőjel, miközben tényleg alig szerepelt. Semmit nem váltott ki belőlem, mondjuk a halál módján mosolyogtam egyet, de végig azt hittem, Connor, Nate vagy Frank lesz az áldozat. Bármelyiknek jobban örültem volna, mert valamilyen hatást elértek volna vele. Jó, a fél-szezonzáró csúcspontja nem ez volt, de akkor is.
Sokakkal ellentétben Jimmy Smits szerintem kellemes meglepetés volt, a színész úgy gondolom, csont nélkül hozta a karaktert. Inkább ott látom a hibát, hogy elkapkodták ezt a szálat, már vonzódásról beszélnek, miközben ebből semmit nem adtak át a nézőnek, legalábbis nekem nem. Elmondatják velük jó erőltetetten, hogy tudjad, ez van, és kész, ahelyett hogy felépítenék.
Összességében elégedettebb vagyok, mint a harmadik évad első felével, remélem, így folytatják.

Mom - 2018. 01. 20. 12:45

Nem azokat az érzelmeket tudják kiváltani belőlem, amit (szerintem) akarnak. Ha együtt kéne éreznem, feszengek. Ha aggódnom kéne, feszengek. Ha kíváncsinak kéne lennem, akkor is csak feszengek. Semmi, de semmi olyan szálat nem tudtak felvezetni, ami legalább egy kicsit is érdekelne… De legalább én érzem magam kínosan, hogy még mindig nem kaszáltam el.

Mindig új reményekkel ülök neki, mert érdekelne a karakterek sorsa, de annyira elrugaszkodott és buta történéseket írnak köréjük, hogy komolyan felidegesít.
Annalise sorai jól jellemzik ezt az egész sorozatot: “You just… never learn.”

Fájt nézni :(

Col-Lector - 2018. 01. 24. 15:51

Nekem nagyon tetszett a visszatérés, jól megkavarták a szálakat, izgalmas volt végig, cliffhanger meg ütött :)

Eva - 2018. 02. 14. 12:25

Nekem egy kicsit kevés lett mostanra a jogi munka, remélem még lesznek ügyek, több kicsi, amiben meg-megvillan A, meg az ifjúság is szerez valami pozitív élményt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz