login |

Pilot: Godless

2017. 11. 23. 17:20 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha western, akkor bosszútörténet? Mivel Amerikában Hálaadás van, ami 4 napos ünnepet jelent sokaknak, így nem is annyira meglepő a Netflix szerdai premierje, hiszen fogták és daralehetőségre bocsátották az egyik mostani legnagyobb dobásukat. Sorozatrajongói szempontból még itthonról nézve is jól tették.

A Godless már azzal is kiemelkedik, hogy a készítő Scott Frank, és Steven Soderbergh executive producerkedett, a szereplőgárdában pedig többek között Jack O’Connell, Jeff Daniels és Michelle Dockery brillírozik. És igazából a többi színészt sem tudnám rossz szavakkal illetni, nagyon erős a gárda.

A történet amúgy a legklasszikusabb western témákat veszi elő, csak egy picit csavar rajtuk. A főszereplőnek nézeteltérése van egy kegyetlen banda vezetőjével, akinek még az egyik zsákmányát is lenyúlja. A konfliktus lövöldözésbe torkollik, ami után mindketten elmennek a sebeiket nyalogatni.

A fiatal srác egy főleg nők által lakott bányászvárosba keveredik, ahol a pilot alapján valamennyire be is fogadják majd. A gonosz pedig még véresebb szemmel utána ered. A sorozat tetőpontja szerintem innen ki is található. Viszont nem is ez a lényeg, hiszen egy western nagyon ritkán fog minket történetileg meglepni. Az utóbbi évek legjobb filmje a stílusban az Open Range, ami ugyanilyen egyszerű, és mégis modern klasszikus.

Azért pont Kevin Costner filmjét ragadtam ki, mert többször is az ugrott be. Maga a stílus amúgy képes volt átszivárogni a 21. századba is olyanokkal, mint a No Country for Old Men vagy épp az idei Logan pont Scott Franktől. Nem is ez a lényeg, a Godless sokkal inkább a hagyományosabbakra építkezik… gyönyörűen

Nem elég, hogy jó ránézni a sorozatra, mert olyan mintha valami filmet néznénk. Ez így 2017-ben nem akkora meglepetés talán – bár ez lehet külön posztot érne, mert nem mindig tudok egyetérteni vele -, viszont a nyugalmas történetvezetés, a remekül kitartott karakter pillanatok mind lenyűgözőek. Nyilván pont ezért ütnek jobban a konfliktusok is.

Hiába tudom, hogy Scott Franknek régi terve volt már ennek a történetnek a megvalósítása, valahogy mégis az jut eszembe, hogy Soderbergh a The Knick után ismét egy tökéletes korszak-bemutatást szállított.

A kezdés sima 8/10 részemről. Kár, hogy most épp mást darálok, mert kedvem támadt ezt előrébb venni.

A Netflix-től megszokottan az egész évad felkerült, de most lehetőleg maradjunk az első benyomásoknál. Ha későbbi részekről van véleményed, azt próbáld meg spoilerek nélkül kifejteni.

21 hozzászólás Ne habozz!

AlfStokes - 2017. 11. 23. 19:20

Egy resz utan az a velemenyem, hogy ez baromi jo lesz. :)

LoGi - 2017. 11. 24. 06:18

Lehet bepróbálom akkor, és Alias Grace helyett ezt fogom nézni (annak még csak a pilotján vagyok túl). Kosztümösök sose voltak az én műfajom, szóval nem akarom túlzásba vinni :D

Blobov - 2017. 11. 24. 10:12

Biztos nem vagyok westernekhez szokva, de az első fél-, háromnegyed órában kegyetlen zagyva volt az egész. Utána meg 5 perc alatt elmagyaráztak mindent, ami klassz, de akkor minek zagyvásítani előtte? Kicsit öncélú volt, hogy az eleje gyakorlatilag (kvázi elmesélve) a végére került. (Kábé annyira öncélú, mint anno a Westworldnél).

danger - 2017. 11. 24. 13:16

Oncelu igen, a kesobbi reszekben meg jobban kibontjak az elso reszben lattottakat, meg az elozmenyeket, erdemes tovabb nezni, mar ha ennyibol nem lett volna magatol ertetodo :D
Jeff Daniels nagyon jo, Jack O’Connell vegre ujra, de a tobbi szereplo is nagyon jo.

human - 2017. 11. 24. 13:50

LoGi: kosztümösök nekem sem, de a postapok igen, és a westernek sokszor közel állnak ahhoz :)

wellwellwell - 2017. 11. 24. 18:46

hú, 40 percen vergődtem át magam, és nagyon szenvedek.

Lanie - 2017. 11. 24. 18:47

Hozzám elég közel állnak a westernek, imádom a hangulatát és minden aprócska elemét.

Valaki - 2017. 11. 24. 20:13

Én sem értettem semmit szinte a rész végéig, falunév-táblákat mutathattak volna, hogy ki hol van épp :)

clegane - 2017. 11. 25. 00:03

előbb olvastam a kommenteket mint néztem a pilotot, de totál nem értem, mi volt ezen a zagyva vagy követhetetlen.
teljesen rendben volt dramaturgiailag, kicsit sem volt öncélú. talán oda kéne figyelni.

gevin - 2017. 11. 25. 18:22

2 rész után nagyon pöpec.

Rendezés és a fényképezés spot on.

Egyedül a duci leszbika lóg ki, a seriff tesója. Az ő karakterét abszolút nem tudom elhinni. Ellenben a vékony csaj, az indiángyerek anyját baromi jó badass-séggel hozza, mégis látszik, hogy sebezhető és törékeny.

Egy picit sokallom az epizódok hosszúságát, nem mintha bánnám a lassan építkezést, de hangyányit lehetett volna ezt sarkítani, úgy, hogy ne veszítsen az integritásából, mégis feszesebb legyen.

eszemix - 2017. 11. 25. 23:10

Én egyáltalán nem bírom a westernt, de ezt a hét részt sitty-sutty ledaráltam. Szerintem teljesen korrekt volt benne minden.

gevin - 2017. 11. 26. 22:33

Minden ragyogó, egészen a finláééig. Nem tudom, hogy Scott Frank mitől érzi úgy, hogy minden finálét így el kell baszni, de a Logan vége sem lett túl erős, és ide is olyan baromságokat írt egy-két szálra, hogy csak néztem.

Ezt leszámítva ez nálam kb új kedvenc, mert minden baromira klappol, a western motívumok az utolsó cseppig kiaknázva, talán csak annyi a kivetnivalóm, hogy néhol szándékosan túl badass akar lenni, ami már hiteltelenségbe csap át.

Lásd a nagy gunfightot a végén.

8/10

De egy ütősebb befejezéssel simán betenném a legjobbak mellé.

clegane - 2017. 11. 27. 13:21

igen igen, én is lenyomtam közben, és eszem megáll milyen hangulatos benne minden jelenet, amiért western-rajongó csak rajongani tud, egyszerre tűnik korhűnek és mitikusnak. a szálak is okosan tárulnak fel, nincsenek benne buta döntések ami miatt fogná a néző a fejét, ellenben mindenki kedvelhető és kellően cool.

deviszont a vége csakugyan nagyon össze van csapva. az utolsó gunfight totál feleslegesen elnyújtott, és tényleg hiteltelen, sőt egyenesen unalmas. ráadásul addigra már némelyik fő- és mellékszereplőt be is vitték olyan irányokba, amik nagyon erőltetettnek tűnnek. kár érte.

de az utolsó epizódig szerintem mindenképp érdemes megnéznie annak, aki szereti a műfajt.

cherockee - 2017. 11. 27. 23:48

Csatlakozom, az utolsó részig nagyon jó, utolsó rész tetőpontja teli van hülyeségekkel, spoiler nélkül olyan emberek hülyülnek meg, és sétálnak ki pisztolyok elé, akiknek addig az IQ-ja nem ezt indokolta volna. De értem én, ötlettelen író így tartja be a “4 másodpercenként egy halott” ritmust.

A másik, hogy nagyon nem ártana, ha nem sík hülye lenne mindenki, és a legnagyobb lövöldözés közben bakna keresni fedezéket, mert ők a rosszfiúk, nekik nem kell, lehet állni 5 méterre 20 embertől, és csak délcegen lövöldözni rájuk. Hitelességről nem beszélhetünk sajnos, de még csak logikáról sem.

AlfStokes - 2017. 11. 28. 08:48

Azert az elottem szolok velemenyei, megha teljesen jogosak is, ne vegye el senki kedvet a sorozattol, mert egy paratlanul jo, gyonyoruen fenykepezett, remek szineszeket felvonultato westernrol van szo, aminek szerintem elmeny minden perce (na jo, csak majdnem mind :)

Lanie - 2017. 11. 28. 19:40

Jack O’Connell szuper egyébként, nagyon régen vártam hogy hasonló szerepben láthassam őt, a Skins óta eszméletlenül nagy kedvencem. Tyű, még ilyet! Irtó hamar ledaráltam.

Lemoni - 2017. 12. 07. 21:12

Gyönyörű, 7 rész hosszúságú filmeposz, izgalmas, hangulatos, borzasztó és vicces, könnyes és felemelő jelenetekkel. Kicsit emlékeztetett a sztori az örök legnagyobb kedvenc 7 mesterlövészemre, talán ezért is tudott annyira beszippantani. Nagyon jók a színészek, a 2 kedvenc karakterem Whitey és Iyovi voltak. Lezárt történet, de ha nagyon akarnák, lehet folytatni (annyi pénzzel el lehet jutni Californiába….).

Blobov - 2017. 12. 13. 16:53

Végignéztem végre én is, gyakorlatilag egy 8 órás filmet kaptunk, egyben nézve sok lett volna, így darabokban azért jó volt :) S voltak annyira jók a karakterek, hogy annak ellenére, hogy az első rész mészárlása és a végső nagy leszámolás között szerintem két kezemen megszámolhattam volna, hány pisztolydördülés hangzott el, szóval ezek ellenére sem unatkoztam. A fényképezés gyönyörű, a hangulat remek, a karakterek többsége fantasztikus.

sorozat/gyilkos - 2017. 12. 21. 00:40

Hát…a lehivatkozott Open Range azért sok szempontból bőven a sorozat fölött áll. Vagy ha már aktuálsi, akkor Bone Tomahawk.

A fényképezés ok, az alaphelyzet érdekes, néhány karaktert korrektül visznek, és van pár jó alakítás. Jeff Daniels ebben is remek, Dockery kihozza a papírkarakterből, amit lehet. A korszellem megidézése végül is rendben, bár ez még Leonet se éri el, nem hogy a Deadwoodot. Olykor brutális, de nem szikár, romantikával azért át van némileg itatva.

A főszereplő színész sajna nem túl erős, tönkre nem teszi a jelenteit, de nem is ad hozzá semmit. A két nő szerelmi szálában sem éreztem drámát, pedig adtak nekik időt bőven.

SPOILER

És az említett utolsó rész, ami gyenge b kategóriás, zs kategóriás villanásokkal. A katonai falut úgy mészárolják halomra, mint a csirkéket, de a díszes üvegablakok és tárt ajtó mögött pocoló bányászhölgyek úgy lövik a rejtélyes okból nyílt színen egy tömegben szerencsétlenkedő apokalipszis bandát, ahogy a sharknado készítői csinálták volna még évekkel ezelőtt. Az sem teljesen világos miért nem tüzelték fel az acél&kő palotát, azért az abroncsszoknyákon kívül akadt még ott éghető anyag. A végső leszámolás nagyjából az első résznél tudható volt, pedig itt TÉNYLEG szép csavart tehettek volna bele(ZICCER). A lezárás érzelmi töltete meg rendes alapozás hiányában nulla.

5-6/10

Snoopyzit30 - 2017. 12. 29. 16:36

Ó, jaj! Itt van egy tök hangulatos sorozat, a fényképezés pazar, a zene, a díszletek, a színészek, de még a történet is teljesen jó, erre meg hoznak egy olyan csatajelenetet, aminek a fele tiszta hülyeség.
Ilyen karaktergyilkosságot én még sorozatban nem láttam. Oké, hogy ez a helyettes seriffgyerek nem volt egy lángelme, de azért olyan hülye még ő sem lenne, hogy kisétál 30 profi fegyveres elé, főleg úgy, hogy előtte magyarázta, hogy miért jártak fél éjszaka körbe-körbe a csajjal, akit megmentett, nehogy odavezessék a bandát. Tehát a csávó azért nem volt éppen hülye. Szóval alapból a profi lövő seriffhelyettesnek a tetőn kellett volna lennie és kb. 5 másodperc alatt leszedett volna 5 embert, majd utána a maradék támadás alatt még vagy 10-et simán. Csak hát ugye ki kellett nyírni dramaturgiailag a csávót, mert különben a ladyknek nem kellett volna harcolni. Fájt, hogy ezt így oldották meg.
Aztán ott van az újságíró, aki kap 2 mellkaslövést, de aztán később már ott sétafikál a többiekkel a tömegben, de a legjobb a német spiné volt, aki kap egy haslövést, de úgy szaladgál ott, hogy még a kezét se teszi oda, ááá itt már röhögtem. A temetési jelenet a végén meg teljesen súlytalan volt.

Ezt leszámítva minden szinten nagyon bejött a sorozat. Viszont amit még nem értettem, hogy ha már behozták Roy és Alice között a romantikus szálat, akkor az mi volt Roy részéről az az “Alice nem illik hozzám” duma?
Nem mintha azt vártam volna, hogy ellovagolnak a naplementébe vagy ilyesmi. Ez így volt jó, ahogy volt.

Jeff Daniels volt talán a legjobb. Minden pillanatban azt vártam, hogy mikor kattan be valamiért, de aztán szinte végig totál nyugodt volt. Jó volt ez a kettős szerep. Nem volt teljesen elcseszett az a fickó, csak hát a gyerekkora ugye.

8/10

Raynes - 2018. 02. 26. 05:34

Na, végére értem én is. Nagy hébe-hóba néztem, lelassított, hogy 80 percem ritkán volt egyben. Alapvetően nagyon tetszett, rettenet igényes megvalósítás. Elég hűnek tűnt, ahogy megragadta a kort. Nekem kicsit túl lassú volt néhol, de a westernek már csak ilyenek.

A végső leszámolásban valóban voltak logikátlanságok, de nem volt ZS kategória, mint amennyire itt egy-két kommentben lehúzták, szerintem nagyon szépen ábrázoltak a csata hevét, meg pusztítás brutalitását. 1-2 ember valóban elég könnyelműen szaladt ki a lövések elé, meg a Hollywoodban teljesen megszokott végtelen ammo is befigyelt néhányszor. Az újságíró abban bízott, hogy mégse lövik le, figyelembe veszik, hogy ő vezette őket oda, meg önként adta meg magát, persze ha logikusan gondolkodik, inkább menekülnie kellett volna onnan, amíg a támadók nem értek oda. A kocsmáros nem tudom miben bízott azzal az egy szál fegyverével, meg a német nő sem, szerintem félelmükben bekattantak, a nőnek be is jött a badass stratégia. Ahogy érthetetlen volt az is, hogy Griffin a nagy lövöldözés közepette hogy ücsörgött nyugodtan a lovon, úgy, hogy egy lövéssel megúszta. Meg igazából ilyenkor úgy lenne életszerű, hogy a ló is annyira megijed, hogy ledobja, elszalad.

A seriffhelyettes gyerek viszont azért nem a tetőn volt, hanem játszotta az egyszemélyes fogadóbizottságot, mert feltehetőleg azt hitte, hogy ha látják milyen vagányul bánik a pisztollyal, akkor mégse támadnak, meg tudja őket győzni, hogy ne próbálkozzanak. Meg ugye úgy volt vele gondolom, hogy akkor ott épp csak ő képviselte a törvényt, és nem tűnhetett gyávának, aki gerinctelenül a tetőn bujkál, hanem férfiasan vállalta szemtől szembe a harcot, hogy példát mutasson a nőknek bátorságból. Persze, baromság volt, egyértelmű öngyilkosság, de a történet szerint mégse volt logikátlan a motivációja. Igazából a halála tényleg dramaturgiai fogás volt, mert a néző látta, hogy egy jó fegyverforgató sem húzott ki 5 másodpercet, még csak megsebesíteni sem tudott senkit, olyan szinten nem volt a témához köze, akkor milyen esélyeik lesznek a harcilag gyakorlatlan nőknek. A fedezékkeresés megvolt, megint más, mikor 1-2 bandita belovagolt, akkor meglepte őket, és mivel tapasztalatlanok voltak, későn vagy rosszul reagáltak ijedtükben. Az a része teljesen élethűen volt kivitelezve. Nekem csak az a része tűnt egy kicsit beleköthetőnek, hogy néhány városbelit harc közben hasba lőttek, erre a temetésen ott sétáltak bekötött kézzel, mikor nem is ott sérültek meg (az a fekete hajú nő, meg az újságíró pl.). Ahhoz képest, mekkora szabású jelenet volt, nem is lett olyan gagyi, mint sorozatokban lenni szokott.

Nyilván logikusabb lett volna, ha már a közeledő lovasokat távolabbról elkezdik lőni a tetőről (nem várják meg, míg beérnek, leskelődnek, helyezkednek), meg két átellenes épületbe oszlanak szét (tudom, csak az egyik volt tégla, de az sem felgyújthatatlan) és két tűz közé veszik a támadókat, akkor a banditák is két csoportra szakadtak volna, ahogy mindkét oldalon foglalkoztatva lettek volna, így jobban kontrollálható két kisebb harc bontakozott volna ki egy óriási káosz helyett. Biztos az nem lett volna ilyen látványos és monumentális.

Egy dolgot nem értettem benne, a rosszul látó seriffet követő kutyás-lovas indián végül ki volt? Tényleg csak szellem volt? Csak azért nem értem, mert mindketten látták Royjal együtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz