login |

The Exorcist – 2×07: Halottnak a csók – írta jack_bauer

2017. 11. 24. 14:51 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Várható volt, hogy a The Exorcist második szezonja nem lesz képes olyan bődületesen nagy tempót diktálni az egész évadon keresztül, ahogyan azt tette az első 6 epizód során. Persze most sem kaptunk bealvós részt, de határozottan visszafogottabb volt, mint az előzőek.

A baj inkább ott lesz, hogy mivel sikerül majd kitölteniük az íróknak az évad hátralévő részét. A továbbiakban spoileresen folytatom.

Félreértés ne essék, a 2×07 egészen érdekes volt – főleg ördögűzés szempontjából -, de közel sem kötötte le végig a figyelmemet. Ahhoz képest, ahogyan az előző epizód véget ért, nekem némileg csalódás volt ez a visszafogottabb, lassabb tempó.

Egész egyszerűen nem lógott a levegőben, hogy pont most fogják majd utazó sebességbe tenni a sorozatot, én határozottan úgy ültem neki a résznek, hogy ’na, majd megint padlógázzal végigtolják ezt is a készítők”. Erre azon kaptam magam 30 perc után, hogy vizet forralok a teámhoz, s oda-oda pillantok Andy vesszőfutására.

Holott történtek igen érdekes dolgok, bár semmi olyasmi nem került képernyőre, amit nem láttunk eddig – vagy ne számítottunk volna rá, hogy be fog következni (démon feleség-álcája – Andy teljes megszállása).

Az viszont dicsérendő, hogy – szerintem – eddig soha nem látott módon kaptunk egy egészen átfogó képet arról, mi történik, ha az áldozatot még ugyan nem tudta teljesen megszállni az inhumánus lény, s a szerencsétlen delikvens minden idegszálával szeretné is ezt elkerülni.

Ez kétségtelenül okos húzás volt, bár kicsit bottle epizód szagot éreztem a levegőben, bár jól el lett fedve, hiszen alapvetően a helyszínek nem kifejezetten változnak az évadban, mégis ismétlődő képsorokat véltem felfedezni nemegyszer.

Érdekesen nyitott a rész: képet kaptunk arról, miként távozott az élők sorából Andy felesége, s majdhogynem erre is lett felépítve az egész epizód. A „családfő” vívódása a démonnal ugyanis erre a jelenetsorra volt lényegében ráhúzva: Andy felébred, nincs mellette az asszony, s mire a tóhoz ér, addigra Nikki már öngyilkos lesz.

Ez többször megismétlődik, bár kicsit töltelék jellegűnek hatott, mivel semmi értelme nem volt utólag visszagondolva: oké, hogy Andy próbálja kinyomozni, miért lesz öngyilkos Nikki, s tisztában is van azzal, hogy ezt meg kívánja akadályozni az entitás.

Végül túl könnyen dőlt be a trükknek a John Cho által megformált karakter, nevezetesen Marcus és Tomas atya gonoszként való feltüntetése végül döntés elé állította Andy-t: „feleségét” választja vagy „felesége” szenvedését? Olcsó trükk volt a démontól, de végül bejött. Ennél több nagyjából nem is történt 40 perc alatt.

Amit még külön kiemelnék a részből, az talán a jó CGI: Marcus-ék eltorzult külseje kifjezetten félelmetes volt, azt viszont nem tudom, hogy elmaszkírozták őket vagy utólag lett effektezve a vágószobában. Mindenesetre kellően félelmetes volt, nem csodálom, hogy Andy meg lett tévesztve ezzel (is).

Az egyéb képi megvalósítás szerintem továbbra is kimagasló a relatíve alacsony büdzséhez képest, néhol tényleg James Wan-szerű megoldások jönnek szembe a nézővel.

Ami viszont komolyan aggasztó az évad további felével kapcsolatban, hogy három rész van hátra, de lényegében megfejtetlen a démoni motiváció. Láttuk megint azt a kődarabot, ami most Andy feleségénél is ott volt halála előtt. Azt viszont nem szeretném, ha csak Andy vs. Marcus-ék középpontba állítását láthatnánk az utolsó részekben – nagy adag egzorcizálással egybekötve.

Még belibbentek olyan elképzelhető jeleneteket is, hogy Verity próbálja majd Andy-t megmenteni, ő lesz a megoldás kulcsa – vagy esetleg a gyerekek együttes erővel fogják majd legyűrni az erdei boszorkányt (??). Igazából ezektől nem lepődnék meg, de nem szeretném, ha ilyen kiszámítható lenne a befejezés.

Nyilván nem attól eladható Az ördögűző, hogy hetekig agyaljunk a megválaszolatlan kérdéseken vagy túl mély motivációt adjanak a készítők – hiszen a néző a flow-élményt szereti, a para jelenetek miatt ül le főleg a képernyő elé, s azért azt sem bánja, ha kap némi B-kategóriás drámázást. Mindemellett túl korrekt az idei szereplő gárda, szóval várok valami nem túlságosan kiszámítható lezárást.

Nem volt ez rossz, de az első hat részhez képest igencsak visszafogottra sikerült: 7/10.

9 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 11. 24. 15:50

Most akkor megtudtuk, hogy miért is lett öngyilkos Nikki? Mert szerintem nem. Andy csak azt hajtogatta, hogy “Nem így történt”, mert ugye a démon nem túl kedvező forgatókönyveket mutogatott neki.

“három rész van hátra, de lényegében megfejtetlen a démoni motiváció”

milyen motiváció? miért kell neki motiváció? ő egyszerűen a gonosz, a sátán, az ördög, akármi. Eleve ilyen.
Vagy arra gondolsz motiváció címén, hogy miért elégedett meg eddig azzal, hogy Andy-n élősködött és most miért szállta meg?
Az első évadban is az volt, hogy a démon már gyerek kora óta a lány mellett volt és csak tinilány korában szállta meg végül.

Itt a démonnak az a célja, ami a többi családdal. Megkereste a leggyengébb láncszemet és az – a felesége elvesztése miatt – Andy. Ha megszállja Andy-t, akkor onnantól az a cél, hogy kinyírja az egész családot (szerintem).

Továbbra is tartom, hogy az jó lépés lenne az írók részéről, ha felfednék, hogy miért is halt meg Nikki. Annak a kőnek is biztos lesz jelentősége.

Nekem tetszik az irány, végre valami mást mutatnak és nem csak egy lekötözött embert, akiből űzik az ördögöt. Próbálnak valami más koncepciót adni az egésznek.

A rész legjobb jelenetei viszont egyértelműen a 2 pap gonoszként történő bemutatása. Nagyon hatásos volt. Kb. olyan érzése volt az embernek, hogy nincs semmi kiút.

jack_bauer - 2017. 11. 24. 17:48

“milyen motiváció? miért kell neki motiváció? ő egyszerűen a gonosz, a sátán, az ördög, akármi. Eleve ilyen.”

engem speciel baromira érdekel, hogy miért a gyerekek a célpontjai a démonnak. Ha már belengették az írók ezt a szálat, sőt meg is mutatták a múltban történteket, várok némi magyarázatot, de nem annyit, hogy “hát ez is egy család, pont ezen a szigeten”.

Nikki halálát szerintem elnyújtják még a 9. részig, mikor Marcusék “találkoznak” úgymond a démonnal. De az is lehet, hogy a következő részben fény derül erre.

Snoopyzit30 - 2017. 11. 24. 18:32

“miért a gyerekek a célpontjai a démonnak”

De még pont te írtad az előző kritikában, hogy “Én sokkal egyszerűbb magyarázatot várok, mert ez nem egy Arthur Conan Doyle-regény”

Szerintem ilyesmi nem fog kiderülni, hogy miért pont a gyerekek a célpontok. Bár én üdvözölnék minden ilyen információt, de ahogy te is korábban felhívtad a figyelmemet, ennyire azért nem lesz csavaros a sztori. Ha pedig mégis lesz valami nagy csavar, akkor annak szerintem csak örülni fogunk.

Továbbra is súlyos köröket ver rá ez az évad az előzőre.

jack_bauer - 2017. 11. 24. 19:17

Nyilván nem kell hatalmas, többrétegű megoldásokat vizionálni, az sem lesz az, ha a gyerekek célpontnak tekintésére fény derül. Pusztán tényleg a miértjét várnám, hogy kibontsák legalább 5 egész mondattal. Nem kell túl nagy körítés, csak legalább ne maradjanak kételyek a nézőkben, hogy “most miért ölnek a szülők folyton gyerekeket?”. Szerintem ez alap elvárás az idei évadtól.

A túl csavaros már nyilván az lenne, ha mondjuk az előző évadból jönne ez a démon és szándékosan irányította erre Marcusékat, hogy végezzen velük vagy nem tudom.

Snoopyzit30 - 2017. 11. 24. 20:56

Ma este jön az új rész, szóval hamarosan okosabbak leszünk. Bár megmondom őszintén nekem annyira bejön ez az évad, hogy egyszerűen csak hagyom sodorni magam. Mindig meglepnek valami aprósággal az írók, ami nagyon bejön 1-1 résznél, szóval… az sem zavarna, ha nem lenne nagy csavar. Bár most már Bennett atyáék szálára is rá kell erősíteni, mert már csak 3 rész van vissza és 3. évad nem lesz, az tuti.

Pipacs27 - 2017. 11. 25. 00:42

Sajnos, én úgy tudom ezen a héten nem lesz rész. A kérdésekkel még legalább egy hetet ki kell birnunk. :(

Thomas - 2017. 11. 25. 02:25

Pontosan én is arra gondoltam, miközben néztem, hogy ez egy bottle epizód! Beleraktak minden random jelenetet, amit a vágószoba padlóján találtak, aztán forgattak hozzá némi átkötést egy elsötétített szobában a 3 főszereplővel (jó, azt még láttam, hogy a csaj is megjelent egyszer), a nézők majd úgyis belemagyaráznak valamit, ami illik a többi ködös eseményhez:)

Snoopyzit30 - 2017. 11. 25. 09:10

Tényleg, a hálaadási hétvége miatt nem adtak le új részt.

saint - 2017. 11. 26. 21:00

Nekem ez az évad jobban tetszik.persze ez a rész(a 7.)kicsit “hosszabbnak tűnt”de még igy sem lehet panaszom.én jól szorakozom rajta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz