login |

Peaky Blinders: kezdett a 4. évad

2017. 11. 28. 21:26 - Írta: BotondB

34 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ismét elrepült másfél év, így a hangulatos angol sorozatok, illetve a gengsztertörténetek kedvelőinek nagy örömére immáron negyedik szezonját kezdte meg a BBC2-n a Steven Knight nevével fémjelzett Peaky Blinders.

Az első világháborút követő években játszódó széria eddigi három etapja során már számtalan izgalmas esemény kíséretében nézhettük végig, ahogy a tipikus gengsztercsaládból jól szervezett maffiózókká avanzsálnak a birminghami Small Heath-ben élő Shelby család tagjai.

Az első két évad a nézők egybehangzó véleménye szerint kiválóan sikerült, így nem meglepő, hogy a sorozat mára egyre szélesedő, rendkívül lelkes rajongói bázissal rendelkezik, melynek tagjai a harmadik szezonban tapasztalt kisebb visszaesés ellenére is tűkön ülve várták a folytatást.

A tavalyi szezonban előtérbe kerülő orosz szál véleményem szerint sajnos jelentősen túl lett húzva, nem sikerült megtartani az évadonkénti hat epizód korábban nagyszerű dinamikusságát, és bár ezúttal minden korábbinál több konfliktust kaptunk a családtagok között, valahogy ezek is picit gyengébbnek bizonyultak a várakozásoknál.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az utolsó percben ellőtt cliffhanger (Tommy feladta családtagjait a rendőrségnek egy nagyobb hatalommal kötött alku részeként) után azonban egyáltalán nem volt kérdés (na jó, amúgy sem), hogy visszatérek e az újabb szezon kezdésére, amit egyáltalán nem bántam meg, hiszen a sorozat eddigi legjobb évadnyitó epizódja lett hosszú várakozásunk jutalma.

A készítők nem sokáig húzták az agyunkat a cliffhangerrel, gyakorlatilag az epizód első öt percében le is zárták az egészet. Gyorsan leszögezném, hogy nem bánom, hogy nem ment el egy egész epizód a feloldására, főleg, mivel másfél évente hat epizódból sajnáltam volna rá az időt, de azért ez így nagyon vékonyra sikeredett.

Arra, azonban tökéletesen jó volt, hogy a készítők felvázolják nekünk az alaphelyzetet: a Tommy és a család többi tagja között húzódó ellentétet. Egy évvel a történtek után hiába a karakteres szemüveg és a meggyőző alakítások, egyértelműen látszik, hogy a családfő elüt kertvárosi óriásvillájának megnyerő enteriőrjétől, és az óraműpontossággal megszervezett akciók koordinátoraként is megállapítható róla, hogy noha a cél érdekében változtatott a külsőségeken és munkamódszereken, a vér ezúttal sem vált vízzé, így legbelül Tommy is ugyanaz a birminghami gengszter maradt, aki volt.

Eközben John láthatóan próbálja betölteni a családfő szerepét, inkább szavakkal, mintsem tettekkel bizonygatva, miszerint bátyja távolléte a legkisebb hatással sincs mindennapjaira. Szegény Arthur pedig végképp eltűnni látszik felesége zsebében, aki rövid pórázon akarja tartani a benne rejlő állatot, de azt hiszem, mind érezzük, hogy csak idő kérdése mikor szabadul ki szűk ketrecéből.

Michael nem csupán az egyetlen olyan férfi a családban, aki elméletben rendelkezik a szükséges képességekkel, ahhoz, hogy átvegye Tommy helyét, de kommunikálni is csupán ő hajlandó vele Ada és Lizzie mellett.

Eközben Polly eltökélten folytatja tavalyi ámokfutását, de el kell ismerni, hogy ebben ez egy epizódban érdekesebb volt összeomlásaival, mint a legutóbbi hatban együttvéve, és reményeim szerint ismét a legjobb mellékszereplők egyikeként tündökölhet majd a kiváló Helen McCrory által vászonra vitt karakter.

Hogy végre némi konkrétumot is mondjak, az idei szezon fő szálának ígérkező olasz maffiabanda már most sokkal érdekesebbnek ígérkezik, mint a tavalyi orosz történet, de ebben nyilván az Oscar-díjas Adrien Brody érkezésének is nagy szerepe van, aki Luca Changretta szerepében apja meggyilkolásáért igyekszik bosszút állni a Shelby-klán tagjain.

Sőt, a két banda között már meg is kezdődött az egymás elleni szervezkedés, ami először egy végletekig feszült jelenetben csúcsosodott ki Tommy pincéjében, ahol végre kicsit visszakaptuk a nyers és kegyetlen maffiózót a kimért „üzletember” helyett és milyen jó, hogy így történt!

Természetesen a valódi csúcspont csak ezután jött, mikor John határtalan makacsságát és büszkeségét kihasználva az olaszok rajta ütöttek a Shelbyken komoly golyózáport eresztve a már említett Johnba és Michaelbe. Valamiért nekem adja magát, hogy az egyik meghal, míg a másik túléli, de elég konkrét sejtésem ellenére most kihagynám a tippelést.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy hamarosan véres harcoknak leszünk szemtanúi, melyek során vélhetően ismét összemelegedik majd Tommy és a család többi tagja.

Összességében a kezdés nálam csont nélkül 9/10, nem csak a néhány nagyon erős jelenet és a sokkoló zárás miatt, hanem mert egyszerűen fantasztikus érzés volt ennyi idő után újra elveszni a sorozat világában, belemerülni annak megkapó hangulatába.

A régi “ismerősök” visszatérése mellett pedig nagy potenciállal rendelkező új karakterek érkeztek, mint Adrien Brody Luca Changrettája, vagy az ígéretesen bemutatkozó Jessie Eden. A folytatást ezek után természetesen izgatottan várom, azt pedig csak szépen csendben jegyzem meg, hogy a Peaky Blinders nem akárhogy tért vissza, és újból régi fényében tündököl.

34 hozzászólás Ne habozz!

dinnyemano - 2017. 11. 28. 22:27

Egyszerűen imádom!
Annyira hiányzott már Tommy meg Arthur!!!
Én az idén daráltam le az eddigi évadokat, és most olyan nehéz hetiben nézni!

Szerintem az első két évadot újranézem még,
a harmadik nem tetszett igazán.

A második részben a Tommy – Luca párbeszéd!!!
Egyszerűen zseniális volt!

Lemoni - 2017. 11. 29. 00:53

Az előző évados orosz történetet nem szerettem, nekem nagyon erőltetett volt és unalmas. A mostani szál sokkal izgalmasabb, ráadásul behozták Adrian Brodyt és Littlefin…, ööö, Aidan Gillent, így Tom Hardy után továbbra sem kispályáznak. Ők, Shelbyék és a vendetta, ez így már most egy ragyogó szezont biztosít.

stewieo - 2017. 11. 29. 06:23

Iszonyatosan ígéretes évad!

trader - 2017. 11. 29. 07:29

Adrian Brody mekkorát játszott!
Nálam mindent vitt! 10/10

clegane - 2017. 11. 29. 07:56

én valahol ott hagytam abba, amikor a Tommy romantikus érzelmekbe bonyolódott vmi gazdag lovász (?) csajjal, de már tökre nem tudom, melyik rész volt ez! segítség! honnan folytassam?

Snoopyzit30 - 2017. 11. 29. 08:27

@clegane

Az a 2.évad 3-4. rész körül lehetett. Az a lovász csaj (Charlotte Riley) az életben Tom Hardy felesége. A 4. évad 2. részében is feltűnt már újra pár pillanat erejéig.

Ez az évad egyszerűen remek eddig. Adrien Brody telitalálat az olasz maffiafőnök szerepére.

clegane - 2017. 11. 29. 08:32

@Snoopyzit30: köszi :) azt hittem már a 3. évadban volt valahol XD de ezek szerint még csak a 2.ig jutottam! :o na majd folytatom akkor mostmár hogy még a Netflixen is fent van :)

petter - 2017. 11. 29. 10:13

Zseniális sorozat, nagyon jól kezdett valóban a 4. etap.
DE! Valaki mondja már el, hogy miért nem lehet Pengesapkásoknak fordítani a Peaky Blinders-t? Ha jól emlékszem az első két évadot szinkronnal néztem, ott így volt, de a 3.-4. évadban már Beretvás Ellenzős-ökként van fordítva. (Talán a kor miatt, ennek régiesebb a hangzása)

Kifli - 2017. 11. 29. 10:57

Nagyon erős kezdés volt. Profi alakításokkal.
Így kell ezt csinálni. Remélem még lesz pár évad.
Peaky fóóókin’ Blinders!

wellwellwell - 2017. 11. 29. 11:09

Adrien Brody a 4×02-ben: a levegő megfagyott a Cillian Murphy-vel közös jelenetükben. egyik ült, a másik állt, nem történt semmi, és én 5 percig nem vettem levegőt. vágni lehetett a feszültséget!

Succ - 2017. 11. 29. 11:21

clegane: 2. évad 3. rész azt hiszem, akkor látjuk először May-t

Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon üt az új évad. Adrian Brody pedig kiváló. Alig várom, hogy kedvenc zsidónk is visszatérjen :D

morty - 2017. 11. 29. 12:11

Tényleg már csak az ügyeletes Jew színrelépése hiányzik, lehet tudni melyik részben esedékes?
Csúcsra járatták a sorozatot a második részben.

- 2017. 11. 29. 15:22

A sorozatok Keresztapája is megszületett ezzel a kezdéssel. Egyre zseniálisabb ez a sorozat. Ezek a castingok meg csak a jéghegy csúcsai…

Halesz - 2017. 11. 29. 21:32

Sziasztok!

Legjobb évadkezdés eddig. Olasz maffia vonal csak jó lehet.

De csak nekem volt furcsa, hogy zöldek a fák Karácsonykor?

Aunt Polly - 2017. 11. 29. 21:36

En a 3. evadot is imadtam, mert bemutatta a sajat dekadenciajaba fullado orosz emigrans reteget es ezaltal kicsit a britek szamara oly megfejthetetlen orosz lelket is:)
A 4.evad meg egyszeruen brillians eddig. A szineszi alakitas meg a mellekszerepekben is kituno, hat meg a nagyagyuk eseteben.

anneshirley83 - 2017. 11. 30. 01:20

Kedves @petter!

Mondhatnám, hogy mert csak, de nem. Kezdetektől fogva én készítek fansubot a Peakyhez. Én ezt a megoldást választottam anno egy lefordíthatlan szójátékra. Aki meg a szinkront csinálta, egy másikat. Kb fél percet láttam a szinkronból, aztán menekültem is, a kifejezés szinkronos variációjáig el sem jutottam. De ha eljutottam volna, akkor sem változtattam volna 12 rész után. És továbbra sem fogok. A 3-4 évadhoz nem készült szinkron, tehát marad a fansub. Én pedig megtartom azokat a kifejezéseket, amiket 4 éve használok.

@morty Hardy a 4X4-ben jön.

petter - 2017. 11. 30. 14:12

Kedves @anneshirley83!
Köszönöm a választ, remélem nem bántottalak meg, nem állt szándékomban, ha mégis, akkor ne haragudj!
Én jobban szeretek eredeti nyelven nézni sorozatokat, felirattal, itt az történt, hogy volt egy váltás nálam, mert ezt szinkronnal kezdtem. Már az első évadnál azt gondoltam, hogy eleve a sorozat címe lehetett volna a Pengesapkások, mint a Birmingham bandája, szerintem ez vagányabb, ennyi. A beretvás ellenzősök kicsit nyakatekertnek tűnt elsőre, de, mint írtam is a korhoz ez talán jobban is illik.
Örülök, hogy válaszoltál, további jó munkát a fordításokhoz, és köszi az eddigieket!
Üdv

anneshirley83 - 2017. 11. 30. 15:23

Szia @Peter!

Nem bántottál meg, max kicsit furcs, hogy ez a kérdés így a 4. évadnál többször is előjön.
Örülök, hogy váltottál, mert szerintem a szinkron rengeteget elvesz.

A Birmingham bandája pedig szörnyű :)

pilota - 2017. 12. 01. 12:40

Nagyon jó volt az első két rész!
Adrian Brody és Little Finger pedig új színt hozhatnak (és már hoztak is) a sorozatba.

Jimmy,a szent - 2017. 12. 05. 11:11

Követelem hogy Brodyra írjanak egy külön sorozatot,mert őt maffiaszerepre teremtette az Úr.

Skog - 2017. 12. 05. 14:34

Kicsit, csak egy kicsit fanyalgok, nekem Adrian Brody túl sok. Nekem túljátsza a szerepét. Nem zavaróan, de.
Pollyval az előző szezonban én is elégedetlen voltam, nem volt szar, de hát jó se, hálátlan egy ívet adtak neki, mondjuk generell nem jött be az orosz vonal tavaly. A harmadik epizódik most meg húztam a szájam, valahogy túl sematikus lett a dramaturgia. A John meghal, Michael megmarad valahogy egyértelmű volt. Na de ez a legutóbbi epizód, húh de izgalmas volt, tele nagyon korrekt jelenetekkel. Remélem maradnak ezen szinten.

Fehér Márti - 2017. 12. 05. 22:48

Hát valami fantasztikusak!!!! Imádok mindenkit,nagyon vártam és nincs csalódás. Pazar szereplök,visz magával a sztori.Páratlan sorozat nivó,minöség.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 06. 19:56

Arthur szállította most a hét jelenetét a festékgyári akciójával. Meg amúgy is jól játszott most a színész ebben a részben.

Kvanar - 2017. 12. 12. 00:21

Fú, az első 3 rész után ez a negyedik nekem picit leült, még Tom Hardy jelenléte se tudta felhozni.
De Kisujjék gypsy-actionje az ütött.

Néma Harcsa - 2017. 12. 14. 11:20

Az előző évadnál jobb eddig (szerintem sem az orosz szállal volt baj ott, hanem azzal, hogy a második felére túlbonyolították), az 5. rész végéig.
Brodytól ezúttal nem vagyok sajnos elájulva, túl sűrűn vélem felfedezni a maffiózót/gengsztert játszó De Niro manírjait az alakításában.

Pietro - 2017. 12. 23. 06:06

Nekem sajnos keserű a szám íze. Olyan brutál jól indították Brody karakterét, hogy az valami elképesztő, és a színészből ki sem néztem volna, hogy ekkora játékra képes, hát basszus, alig néhány szóban olyan piszok jól elénk rakni a komplett karaktert, a gesztikulációival, a nézésével, ááá, oda vissza voltam a második rész után. Aztán, mondjátok már meg nekem, hogy mi akart lenni az az egyezség Polly-val? Mármint az olasz részéről, mert ugye a másik oldal terve az oké. De Changretta, aki előtte közli Tommyval, hogy őt akarja kinyírni utoljára? Nem értem, hogy ő miért menne bele az alkuba, aminek tárgya Tommy feje, miközben ahogy mondja a második rész végén, már rég megölhette volna. Egyszóval azt éreztem, hogy a bitang erős ellenfél, akit pár percben letettek az asztalra, logikátlanul, karakter-idegenül viselkedett, de ami talán még rosszabb, egyre csak gyengült, és végül ki is herélték. A hídas baromsággal kezdve (amúgy lehet én vagyok a vak, de a sofőrnek hogy és mikor vágták el a torkát, miközben ott álltak három lépésre?), az Alfival lejátszott, számára megalázóan alakult szócsatán át, a befejezésig. Valahogy számomra nevetségessé vált, nem éppen így indult a karakter.
Úgy gondolom, rosszul írták meg, tehát nem Brodyt hibáztatom, ő átlagon felüli volt. Az utolsó részben azért még kapott egy emlékezetes jelenetet, de az említettek miatt nálam már az egész olasz szál erőtlenné vált. Nem beszélve arról, hogy a nagy csavart nem tették túl nehezen kitalálhatóvá, továbbá a ki kivel van kérdésben szintén éreztem egy logikai bukfencet, de ezzel majd megvárom az évadkritikát.
Persze ettől függetlenül élveztem az évadot, de az első két rész alapján könnyen kihozható lett volna ez 9-9,5-esre is, amihez képest tudok adni most egy 7,5-öt.
ui: Nem gyengén kiugranék a bőrömből, ha behoznák az ötödik évadra Caponét, és még inkább odáig lennék, ha Stephen Graham játszaná :)

Szosibeno - 2017. 12. 23. 09:47

Sziasztok!
Több helyen is néztem már de sehol sem találom, lehet-e számítani szinkronra a 3.-ik illetve 4.-ik évadnál?
Mert rendben van nekem az eredeti felirattal, de nagyon átjött a szinkron az elején..
Valaki tud róla valamit?
Köszi előre is!

hgwells - 2017. 12. 24. 17:28

A negyedik évad 6. része mindent vitt.
Nagyon belehúztak a végére !

Néma Harcsa - 2017. 12. 25. 07:31

A finálét ismét sikerült elszúrniuk. Vicces, hogy egy egészen jóféle sorozatnak négyből csak a második évados fináléja sikerült izgalmasra, úgy tűnik az évadzárás nem Knight műfaja (lásd Taboo). A megelőző öt epizód viszont rendben volt, jöhet a (remélem) sorozatzáró s5.

majomka - 2017. 12. 25. 11:41

Nem szúrt el senki semmit, tökéletes évadbefejezés volt, (a Taboo-é is), én pedig remélem, hogy nem az 5. lesz a sorozatzáró évad, és lesz még legalább 3-4 évad. Hihetetlen minőség a forgatókönyv, a színészi játék, zene, az operatőri, vágó, stb. stb. munka terén. Number 1 sorozat ever. Merry christmas fokkin peaky blinders! :) (Azért Solomont sajnáltam :P)

Snoopyzit30 - 2017. 12. 29. 12:59

@Pietro: ” Aztán, mondjátok már meg nekem, hogy mi akart lenni az az egyezség Polly-val? Mármint az olasz részéről, mert ugye a másik oldal terve az oké. De Changretta, aki előtte közli Tommyval, hogy őt akarja kinyírni utoljára? Nem értem, hogy ő miért menne bele az alkuba, aminek tárgya Tommy feje, miközben ahogy mondja a második rész végén, már rég megölhette volna.”

Erre én is gondoltam, de lehet, hogy csak keménykedni akart vagy tényleg úgy gondolta, hogy Tommyt kéne a végére hagyni, hogy lássa milyen az, amikor minden összeomlik körülötte. Aztán lehet, hogy Changrettáék rájöttek, hogy nem is olyan könnyű ellenfelek és ezért ment bele az alkuba Pollyval. Talán informálódtak és arra jutottak, hogy Polly fasírtba volt Tommyval és van esély rá, hogy tényleg elárulja.
Valamennyire az is érthető, hogy Changretta az anyja javaslatára (utasítására?) gondolta meg magát és döntött úgy, hogy inkább elveszik minden vagyonukat és nem öl meg mindenkit (és ugye azt hitték, hogy Arthur halott).

Nekem a végjáték egyébként tetszett és sajnos Solomonnak is fizetnie kellett az árulásáért. Viszont az utolsó pár perc azokkal az idilli – már már nyálas – képekkel nem jöttek be. Az irány, amit elővezettek az viszont érdekesnek tűnik.

Ja, és még valami LONG LIVE ARTHUR!!!

9/10

trader - 2017. 12. 31. 07:17

@Pietro
Gondolom Cangrettáék rájöttek, hogy nem olyan egyszerű a képlet, hogy azt ő elképzelte. Az Ő csapatából is hullottak a tagok mint a legyek.
Az tényleg oriási huzás lenne ha a B.E. böl Stephen Grahamot behoznák Al Capone szerepére!

Nekem nem jött be Tom Hardy a jew szerepében. Elöször is nem értettem mit mond olyan zoral akcentussal beszél, de azon kivül is kicsit túl volt játszva a szerepe.

Nálam gengszteres sorozatokból a következő a sorrend:

Boardwalk Empire
Gomorra
Peaky Blinders
Sopranos
Drot
Suburra

Kiváncsi vagyok másnál mi a sorrend!
B.Ú.É.K.!

RadicalEnemy - 2018. 01. 13. 18:55

@ Néma Harcsa Ugye nem komolyan beszélsz? Ugye nem tudsz valamit a sorozatzárásról amit én nem? Ugye nem?

@ anneshirley83 Remélem neked van igazad!

Egyébként imádtam az évadot, mint mindegyiket úgy általában. Az a beszélgetés Tommy és Luca között az irodában, szerintem az évad csúcspontja, és bár a végén az Al Caponés csavart erőltetettnek tartottam – őszintén meggyászoltam Arthurt – a végén a gingőzös Tommy jelenetek és az új vonal bejött. Sajnálom, hogy a kibeszélő ennél a sorozatnál nem túl aktív, és egyetértek az előttem szólóval, “Long live Arthur!”, és „by order of the Peaky F*ckin’ Blinders” új epizódokat akarok belőle most azonnal!!!

winnie - 2018. 01. 14. 02:01

nincs szó arról, hogy az utolsó lenne az ötödik évad.

de, most az apple berendelt egy elég nagy projektet steven knighttól, ami nyilván le fogja foglalni, bár ezt úgyis csak 2019-re tervezték folytatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz