login |

Absentia: vége az 1. évadnak

2017. 11. 29. 15:00 - Írta: Neoprimitiv

17 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Lehetett volna, mégsem az lett…

Elképzelem, ahogy a producerek megpróbálták eladni a történetet a Sony TV vezetőinek – és teljesen megértem a fejeseket, hogy ráharaptak a projektre. Papíron ugyanis az Absentia nagyon jó sorozat volt.

Már az induló szituációt is megcsavarták, hiszen a szimpla “mi és miért történt?”-kérdések mellé bejött az is, hogy “Na, de akkor most miért lett vége?”. Utána menetrendszerűen érkeztek a hihető, de sorra kieső gyanúsítottak, a végére már szinte csak a vitrin és a lábtörlő nem volt gyanús.

Mindezt megspékelték egy magánéleti mexican standoff-fal, ahol mindhárom résztvevővel együtt lehetett érezni, nem volt igazán jó megoldás. Zárásképp pedig kaptunk egy váratlan, de nagyon passzentos motivációt és egy kis keretes szerkezettel a potenciális második évadot felvezető cliffhangert is. És mégis. Illetve mégse.

Nem tagadom, hogy Stana Katic miatt maximális pozitív elfogultsággal kezdtem bele a sorozatba. A premier még ígéretes is volt, csak aztán az ígéretekből nagyon keveset sikerült beváltani.

Valahol az egésznek a kulcsa talán az lehet, amit éppen most olvastam egy Hagai Levi-vel, a Terápia és a Viszony kitalálójával készített interjúban: “Egy európai sorozat ne akarjon úgy kinézni, mint egy amerikai.” Valahogy az izraeli gyártásban, Bulgáriában forgatott széria lélektelen, hangulattalan lett, a helyszínek, hangok sterilek voltak, minden igyekezet ellenére. Így aztán nem tudott beszippantani, végig teljesen kívülálló maradtam.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A másik gond a színészek, rendezés körül lehetett. Az évadnyitónál azt írtam, hogy Patrick Heusinger esélyes a legjobb szerepre. Nos, vagy ő volt nagyon kevés erre, vagy az írás nem tudott mihez kezdeni a két nő és két prioritás között őrlődő figurával, de nincs rá jobb szó, egy idegesítő balfasz lett belőle. Hasonlóképpen járt Cara Theobold is, akinek az új feleség eleve nem túl hálás szerepe jutott. Pedig bizonyos értelemben Alice volt a leghősiesebb, hiszen más gyerekéért áldozta volna fel magát.

Még talán Jack (Neil Jackson) és az Emily apját játszó Paul Freeman volt a legélvezhetőbb, Angel Bonani viszont valami rém erőltetett paródiája volt a “laza, de okos” zsarunak.

Stana Katic pedig… Hááát, sajnos hiába voltak jó jelenetei (a sorozat teljesen rá épült, egy részben több játszani valója volt, mint egy késői Castle-évadban), részenként vagy tíz-tizenöt percet elszánt/rémült arccal lopakodni vagy szaladni nem igényel nagy tehetséget. Nem segített az sem, hogy a két főszereplő között abszolút semmilyen kémia nem volt, a finálé kórházi beszélgetése a legrosszabb értelemben volt érzelemmentes.

Erre a “humán rétegre” rakódott rá a forgatókönyv összes butasága, amelyekkel sikerült az egyébként ütős fő fordulatokat is lenullázni.

Volt itt szimpla technikai marhaság (jeges folyó átúszása éjszaka nagykabátban, reggelre csodálatos megszáradással) és orbitális logikai bukfenc (senkiben nem merült fel, hogy mégis miért akarná elrabolni valaki a saját fiát). Azt, hogy az FBI az alsóbélatelepi körzeti megbízott szintjén működik, már szóvá sem illik tenni, a legtöbb krimiben hülyék a zsaruk, de így a nyomozási szálat nagyon nehéz volt elviselni.

Egy szó mint száz, számomra nagy csalódás volt az Absentia, ismétlem, hogy azért, mert ebből a koncepcióból sokkal jobbat lehetett volna kihozni.

Viszont a Sony a saját hálózatába kapott egy olcsón előállított saját programot és az Amazonnal kötött, Amerikára szóló megállapodásnak köszönhetően úgy néz ki, lesz belőle második évad is. Ha a technikai stábba és az írókhoz hoznak néhány profit, illetve kidobják a most már amúgy is lezárt családi háromszöget, akár még jó is lehet, csak ebben most nehéz bízni. 3/10

17 hozzászólás Ne habozz!

lalolib - 2017. 11. 29. 15:41

Túl sok volt benne a hiba, számomra is csalódás. Főleg Katic, aki valamiért nagyon nem illet a szerepébe. Nem tudtam eldönteni, hogy a karaktere volt gyenge, vagy Katic ragadt le Beckettnél.

Vattacukor - 2017. 11. 29. 19:50

4 vagy 5 részt bírtam. Nem tudok okosakat mondani, egyszerűen a második résztől alig vártam,hogy vége legyen. Talán az tette be a kaput,hogy a bátyó újra inni kezdett,és úgy viselkedett mint egy született idióta.

Bush84 - 2017. 11. 29. 20:14

Az utolsó rész még hátravan, de őszintén szólva csak azért néztük tovább a második rész után mert a csajom szerint okés sorozat. Mit mondjak, nemrég kezdett el sorozatozni :)
A legnagyobb hiba a rengeteg ordenáré logikai hiba, de azért a gyenge helyszínek is sokat rontanak az amúgy is gyenge képen. A zsaru meg a testvér hihetetlen idegesítő karakterek.
2/10

winnie - 2017. 11. 29. 20:46

mondjuk le fogom pörgetni az utolsó részt, hogy képben legyek, de időt spórolhatok azzal, ha valaki elmondja, hogy mi lett a zárás. megoldás vagy cliff, ami volt.

(az első két rész után félreraktam azzal, hogy még megnézem valamikor esetleg a harmadikat, de nem nagyon került rá sor, pedig előtte várós volt.)

Neoprimitiv - 2017. 11. 29. 21:04

winnie: a megoldást igazából már úgy a 20. percben felfedik, egy volt árvaházi társa a tettes. A motiváció viszont szerintem kifejezetten ötletes, egyben magyarázatot ad a hatéves elrablásra is (na jó, mondjuk, hogy elmagyarázza, az más kérdés, hogy ez azért erőltetett volt). A cliff meg persze az, hogy lehet, hogy mégis volt gyilkosság, amit ő követett el.

De a rész második fele szerintem valami döbbenetesen rossz volt. Eleve a szituáció, a szeressük egymást gyerekek hepiség. Szerintem sokkal jobban illett volna ide egy sebeket nyalogató, óvatos, személyesebb lezárás, külön-külön az érintettekkel. Beleereszt egy golyót az exférjébe és utána ennyivel lezárják? Alice meg minimum kétméteres szárnyakkal és glóriával kellett volna mászkáljon, ha a történtek után még családi partit rendez vele.

Ehhez jött a szokásosan gyenge hang, és a nagyon ismerős kamerakezelés. Olyan érzésem volt, mint ha egy Barátok közt epizódot néznék. Nem tudom, hogy a bolgár filmesek gyengébbek-e mint a magyarok, de pl. a Strike Back vagy az Emerald City esetében nem volt ilyen.

cherockee - 2017. 11. 29. 21:50

Sztori ötletes, de nekem a kivitelezés nem jött be annyira, mint lehetett volna, én imádtam a képi világ egy részét, és a zenét, de a történetben több helyen elvesztettem a fonalat (ritkán történik meg, újra is néztem az epizódokat), szeretni akartam, de a végére azt éreztem, hogy “csak ennyi”?

A családi szál ötletes volt, nehezen tudok nagyobb drámát elképzelni, pl. a férj részéről, szerintem jól játszották el, az új feleséget ahogy kell, rühelltem, még talán gyanakodtam is. A hangosítás furcsasága (mintha konkrétan néha túl hangos lett volna a háttérzene, lehet csak nálam, de nem értettem amit mondanak) még néhol érdekes is lehetett volna, voltak benne szerintem jó helyszínek, nem baj ha mocskosak, de az is tény, hogy az utolsó részre untam már az alagútban rohanást.

Megnézem a második évadot, amint lesz, de a cliff nem tett igazán érdeklődővé (csak kitartós-befejezős vagyok).

Tyberius06 - 2017. 11. 29. 22:51

A vége nekem se adta. Viszont a motiváció a gyilkos részéről eléggé jó volt, meg ahogy az egészet felépítette. Egyébként a korábbi részben, amikor Emily leskelődik a család után és Alice nem tudja ki áll kint, de lát egy gyanús alakot, akkor a kamera 2 alakot mutat. Látjuk “Emily” mögött a másik karaktert is. A cliff az szerintem nem cliff. Én simán elképzelem, hogy beprogramozták, hogy ölje meg Harlow-t meg Semorovot. És az is elhangzik, hogy Semorov 2 héttel a nő szabadulása előtt halt meg, szóval még stimmel is. Az mondjuk foglalkoztat, hogy lehet e még egy 3-dik ember is érintett, aki tudja, hogy Emily programozva van és felhasználja ellene…

A képi világ nekem bejött, viszont ahogy Neo is írta, a végén ez a boldog család dolog nagyon hamis. Egyrészt én baromira be lennék rágva a helyében, hogy a férje (izé… hivatalosan nem váltak el, csak a nő lett halottnak nyilvánítva, ami azért érdekes, mert tudtommal 7 év eltűnés után nyilvánítanak halott bárkit is a US-ban) miként kezelte… Egyébként nagyon felületesen lett megírva a sztori nyomozati része. Olyan A-t látnak a rendőrök és nem gondolkodnak el rajta, hogy az lehet Á is, csak mennek előre…
Ez a világ az “ártatlan” főhős ellen téma általában felbasz…

Egyébként összességében gyenge közepes volt, kb. olyan Riviera szinten mozog, az a következő, amit befejezek. Várni igazán nem várom a folytatást, de belenézek, amikor kijön.

ananiila - 2017. 11. 30. 07:04

Utolsó részt még nem láttam.
Számomra Katic miatt bukott meg leginkább ez a sorozat, nagyon gyenge volt amit alakított. (Castle-t nem néztem, nem voltak elvárásaim)
A sztoriban is voltak logikai buktatók.
Viszont Neil Jacksont megjegyeztem magamnak.
Egy darára elmegy, de ezzel a sztorival lehetett volna sokkal jobb is.

bvr - 2017. 11. 30. 16:12

Szerintem sem volt ez jó. És ahogy a kritika is írja, se sztori, se színészek, se fényképezés/kameramunka szintjén.
(amúgy az külön negatívum a szememben hogy annyi sorozat és film van ahol eleve a helyszínválasztás és a lokáció szép, ügyes bemutatása helyből óriási plusz. Erre Bulgária (mert hogy annak a jellegtelen részei hunyorítva olyanok mint Boston jellegtelen részei… ehh…)

Pedig tök érdeklődve kezdtem anno a pilotot, de már ott is látszódtak kicsit a bajok. Viszont volt azért ami meg érdekelt, ezért hetiben megtartottam amolyan “háttérben rádiózós” sorozatnak. De a cliff-től sem voltam elájulva, nem hiszem hogy akár csak ilyen háttéradás szintjén érdekelne a második évad.

Neoprimitiv - 2017. 11. 30. 17:31

Kicsit off és tldr, de mivel ezek szerint nem csak engem zavart a gyenge kivitelezés, próbáltam valami magyarázatot találni rá.

– Az “új” tartalomgyártók (Netflix, Amazon, stb.) durva namedroppinggal robbantak be a piacra. Röpködtek az Oscar-díjas színészek, rendezők, akinek meg nem jutott ilyen, az valami kult alapot dolgozott fel (Ember a fellegvárban, stb.) Ez azonban mára nagyjából kifulladt, már csak kevés extra hírverést produkál egy nagy név.

– A SonyTV viszonylag későn lépett, ráadásul ők a többiekkel ellentétben az USA-ban csak minimális saját terjesztéssel rendelkeznek, a Crackle a futottak még streaming szolgáltatók közé tartozik. (Nem véletlen, hogy inkább eladták az amerikai jogokat az Amazonnak.) Van viszont egy hatalmas nemzetközi csatorna hálózatuk, amelyiken döntően átvett amerikai anyagok mennek.

– Nem hiszem, hogy ha már eldöntötték, hogy csinálnak saját produkciót és ennek a PR-jába beleöltek annyi pénzt, hogy gyakorlatilag kilóra megvették a nyári monte-carloi tévés fesztivált, akkor ne lett volna pénz akár egy olcsóbb amerikai vagy kanadai forgatási helyszínre, stábra. A nagyságrendek mellett az a költségdifferencia bele kellett volna férjen, hiszen nekik ez volt a nagy belépő.

– Éppen ezért szerintem ez inkább egy tudatos üzleti döntés volt, amolyan stress teszt. Míg a többiek sorozatos Ferrarikat és Rolls-Royceokat gyártottak, a Sony inkább Dacia-ban gondolkozott. A fő terjesztési piac a saját hálózatuk, ahol a nézők döntően amerikai sorozatokat néznek – ezért kellettek az amerikai nevek és nem utolsó sorban ezért kellett a nagyon aktív rajongótáborral rendelkező Stana. Viszont ide tömegárut szánnak, ezért minden máson igyekeztek spórolni, hogy kiderüljön, mi a költségvetés alja?

Így most a nézettségek alapján el tudják dönteni, hogy érdemes-e ezt erőltetni? Ha ilyen költségekkel sem jövedelmező, akkor egy gyors kör után ki tudnak szállni. Ha nyereséges, akkor esetleg lehet emelni kicsit a büdzsén, kicsit jobb színészeket, kicsit jobb helyszínt, stábot használni.

bvr - 2017. 11. 30. 18:32

@Neoprimitiv: igen, lehetséges hogy ez volt az üzleti elképzelésük, és nyilván a saját szempontjaik szerint majd eldöntik nekik bejött-e, de én meg azt döntöttem el hogy nekem meg nagyon nem jött be :)) Persze a bénácska megvalósítás önmagában még nem lenne kizáró ok, csak egy nagy mínusz, amit egy brutál jó sztorival, szuper dialógusokkal, valamint eszméletlen karakterekkel és színészi játékkal még lehetne ellensúlyozni. Csak hát itt ugye ezekkel is gond volt :))

Neoprimitiv - 2017. 11. 30. 18:44

bvr: nem vitatkozom, én is így érzem. Sajnos.

Valaki - 2017. 12. 01. 17:07

Én nagyon szerettem a sorozatot. Az egész tetszett. Szerdán reggel ötkor keltem, hogy megkeressem az új részt, amit személy szerint NAGYON vártam. Együtt izgultam a szereplőkkel minden egyes részt. A befejezés viszont nagyon gyatra volt. Bár okos húzás volt visszahozni az elromlott mosogatógépet (szerintem ez a jelenet azt sugallta, hogy “hé itt még nincs vége” másrészt meg azt hogy Emily legyűrte ezt a fajta félelmét). Emily és Tommy, Nick vagy akár Alice ‘kapcsolatainak’ lezárásai… Azzal volt gondom na. Remélem lesz második évad én mindenesetre várom és azt is hogy a kapcsolatokat lezárják és tisztázzák.
8/10

Berann Morak - 2017. 12. 06. 11:06

Néha szinkronosan néztem, a gyereknek ritka idegesítő hangja van.
Volt olyan rész ami után elgondolkodtam, hogy ezen szenvedtem jobban vagy a Castle 8. évadján.
Stana miatt úgyis maradok a 2. évadra.

milkacsoki - 2018. 02. 16. 22:29

Egyszerűen imádtam a sorozatot és nagyon várom a 2.évadot!!!!!Ajánlani tudom csak mindenkinek ;)

Stanlee - 2018. 03. 17. 19:24

Ha tudja az ember, hogy ez egy alacsony koltsegvetesu sorozat, ami Bulgariaban keszult, akkor nem is olyan rossz. En egy eros 4/10-et adok neki. Ha mondjuk 6 reszbe suritettek volna bele az egeszet, es a megvalositas is jobb lenne, akkor ez egy szuper tortenet lenne. De igy csak azert nem sajnalom az idot, amit eltoltottem vele, mert betegseg alatt kellett valamit nezni.

Amugy jo valasztas az amazon, en is azon neztem meg, mivel amazon originals neven ment, egy minosegi megvalositast vartam (pl.: Man in the high castle, Mozart in the jungle), helyette ezt kapja az ember.

Wryvery - 2018. 05. 29. 19:27

Most tudtam végig nézni a sorozatot. Nekem tetszett a történet és a kivitelezés is. Egyedül a férfi főszereplő állandóan bánatos arcát untam nagyon. Ahogy bámult ki a fejéből miközben beszélt valakivel. Lehet volna feszesebb a sorozat. Nálam 6/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz