login |

The Deuce: vége az 1. évadnak

2017. 11. 29. 21:40 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Az HBO megcsinálta, de nem kicsit! A pilot után csak sejtettem, de tényleg nem tudom, láttam-e mostanában ennél jobb sorozatot. Pedig annyi minden dolgozik a The Deuce ellen, nem szabadna működnie, de David Simon képes összerántani egy gyönyörű egésszé.

A sorozat a Deuce-ról szól, ami New York egy területének a megnevezése. Kicsit olyan, mint Chinatown Los Angeles-ben, amit James Franco karaktere alá is húz a végén egy “Forget it…”-szerű mondattal. Pontosítva ez azt jelenti, hogy a környéken boldogulni akarók életét ismerhetjük meg a 70-es évekből.

Tudom, hogy mindenféle leírással jöttünk eleinte, és ez nem is csoda, hiszen a The Deuce nem is reklámozható igazán, így az HBO bajban volt a róla kiadott anyagokkal. Azért adható el nehezen, mert a történetek szépen zajlanak egymás mellett, néha találkozva, hogy a végére mégis elkapjon minket az összhangjuk.

Nem is tudomm hogy fogjam meg, hiszen vannak itt kurvák, stricik, bártulajok, pormófilmesek, mocskos zsaruk. És persze van változás, aminek során az eddigi kicsiben gondolkodókat vagy elnyomja a szervezettebb korrupció, vagy kénytelenek ők is beállni melléjük. Mindenki bedarál a gépezet, a Deuce, így vagy úgy.

Sokkal inkább a boldogulásról szól a sorozat. Arról, hogy kinek milyen kiút van az örömlányságból, hogy a stricijeik mit kezdhetnek majd magukkal, hogy a bátyja adósságát törlesztő bárvezetőből mi lesz az alvilággal egyre szorosabbra fonódó kapcsolatában, hogy… és folytathatnám még sokáig. A sok kisebb történetből mégis süt a hely hangulata, az mindenkire rányomja a bélyegét.

Mindezt képzeljétek el valami eszméletlen kidolgozással. Nyilván Simontól már megszoktuk a dokumentarista kivitelezést, de valahogy emellett mégis működik a dráma a sorozatban. Minden rész 50 perc fölött van, és el is repül ez az idő könnyedén. A sok részlet miatt egyszerűen él, vibrál amit látunk. Itt még külön kiemelném a hangot, hiszen az is eszméletlenül hozzájárul ehhez.

A szereplőgárda pedig parádés. Pár Simon-rezidens színész mellett mindenki más is remekel. Egyszerűen kiemelni sem lehet senkit. James Franco hozza az egész korrekt alakítását, Maggie Gyllenhaal mindenét beleadja, szerintem szívügye volt ez a szerep, de még sorolhatnám. Sorozatnézőként szinte csak ismert arccal van tele amúgy.

Tudom, még mit akartam szóba hozni. Szóval a szex nem kicsit van jelen a sorozatban, viszont egyáltalán nem szexista módon. Vagyis ami oda tartozna, azt kritikusan ábrázolják, sokszor épp a női rendezők. A trickelésben semmi szexi nincs, érezni, hogy mennyire tárgyias az egész üzlet.

A végére már csak egy 10/10 kiszórása maradt számomra és a Didn’t I elindítása. Hiába néztem végig mind a nyolcszor a főcímet Curtis Mayfield dala miatt, mégis az egyik jelenetben háttérben szóló Didn’t I az, ami jobban adta az egésznek a hangulatát.

17 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2017. 11. 29. 21:53

:O A Leftovers óta nem láttam 10/10-et az oldalon (volt egyáltalán?) Ezzel megnyertél, Human

gevin - 2017. 11. 29. 22:10

Így van, és bár a Leftovers sem annyi nálam, annál megértettem Human döntését, de szerintem enyhe túlzás erre a sorozatra ráaggatni a tízest, pláne úgy, hogy Simon azért csinált ugye ennél milliószor jobbat (mindenki tudja mire gondolok).

Ettől függetlenül nem tudok a sorozat ellen beszélni, a stricik és a kurvák történetei, viselkedése, dumái (ami nagyrészt George Pelecanosnak köszönhető, és mindenki olvasson tőle legalább egy regényt, ha picit is bejön ez a sorozat) elviszik a hátukon az egészet (Method Man pl talán soha nem volt ilyen jó egy szerepében sem).

Viszot James Franco helyett simán mehetett volna Bobby Cannavale, aki csont nélkül bezsákolta volna ezt a karaktert egy sokkal maradandóbb alakítással. Ettől függetlenül Franco tényleg korrekt, ez a legtöbb, amit lehet rá mondani.

Valóban egyetértek humannel a sorozat reklámozásával kapcsolatban, amit valóban nehezen tudtak megfogni, és a pornó-vonulat, amivel megpróbálták eladni, igazából csak a legvégére érik be valamelyest.

8/10

Lemoni - 2017. 11. 29. 23:57

Ha nem tudtam volna előtte, ki az alkotó, akkor is egyértelmű lett volna, mert nekem annyira visszaköszönt a Wire stílusa. És nem csak ezért szerettem meg nagyon a Deuce-t, hanem mert volt benne egyfajta humor is, ami kicsit kimosta a mocsokból a a sok szemétséget, valamint ahogy a legmegalázottabbak kiutat keresnek vagy találnak. Örülök, hogy daráltam, mert így nem kellett várni a részek között, annyira nézette magát.
James Franco jó volt, mondjuk a tesó énjét kicsit túljátszotta, bár ahhoz a karakterhez ez passzolt. Maggie Gyllenhall tökéletes volt, egyik pillanatban ronda és öregedő, másikban bombanő, le a kalappal előtte a kényes jelenetek bevállalásáért. Akiken legjobban szórakoztam, azok a stricik. Azok a dumák, hát néha szakadtam. A korhangulat ábrázolása is zseniálisra sikeredett.
Nálam “csak” 9/10 és mindenképpen Jaws-ra érdemes az évad. Várom a folytatást.

Bagosz - 2017. 11. 30. 08:09

Teljesen egyetértek a cikkel,sokmindent nem is lehet hozzátenni.A korhű,részletekre figyelő kidolgozás,képi világ, maga a sztori, és hogy nem egyszereplős,hanem több ember élete van mutatva párhuzamosan,ez így teszi nagyon élvezhetővé (a szex pedig megfűszerezi).

Tr7 - 2017. 11. 30. 08:12

Nekem ez egyértelműen az év sorozata lesz. A premierig nem is hallottam róla de már az első rész után tudtam, hogy ez nagyon jó lesz.
Teljesen megértem azt aki “csak” 8/10-et ad neki vagy csak 6/10-et, de számomra is ez 10/10 volt.

mata - 2017. 11. 30. 09:29

Bármeddig el tudnám nézni. 10/10

rvtul - 2017. 11. 30. 09:39

Zseniális volt!

Annyira hangulatos volt az egész, teljesen jó korképet adott az akkori Deuce-ról.
A Wire utánérzés pedig cask jobban megfűszerezte az egészet.

Bevallom győlölöm James Franco-t és eleinte miatta nem kezdtem el nézni. Nagy hiba volt! Elismerendően jól játszott és kár let volna előítéletek miatt kihagyni ezt a sorozatot.
Kiemelném még Chris Bauer-t, az az ember annyira hozza az aputestű jómunkás embert, imádom! :D

Mate815 - 2017. 11. 30. 11:10

Huha ez teljesen elkerülte a figyelmem de ha David Simon akkor egyértelműen nézős!

Peter Wiggin - 2017. 11. 30. 11:47

3 nap alatt végeztem ki, azért nem 10/10, de egy 8.5-öt megérdemel, nekem kidolgozottságában és hangulatában a Boardwalk Empire-t idézte.

human - 2017. 11. 30. 12:02

“Viszot James Franco helyett simán mehetett volna Bobby Cannavale, aki csont nélkül bezsákolta volna ezt a karaktert egy sokkal maradandóbb alakítással.”

nem ért rá a Vinyl miatt. Asszem.

wellwellwell - 2017. 11. 30. 17:56

Én sem kedvelem James Francót, kábé ez az első érdemleges alakítása, szerintem mindkét tesót nagyon jól hozza, és mindenképpen jobban, mint vártam. Annyira másképp játssza őket, hogy néha még azt az érzést is sikerült elérnie nálam, mintha tényleg két különböző ember lenne.
A hangulat, az egész mélysége, az a TÖKÉLY, ahogy megfogják a prostitúció lényegét, az a mechanikus, üzleti tranzakció, aminek beállítják, az egész realizmusa és nihilizmusa, és hogy ennek ellenére az egész nem egy deprimáló korrajz – nagyon nagy elismerés jár neki.

peeeety - 2017. 12. 02. 15:50

Szerintem is egy piszok jó hangulatú sorozat.
Az HBO-val egy a nagy gond, nem érti, hogy ezek rétegsorozatok lesznek mindig is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy végül meddig tud majd ez a sorozat futni, mindenesetre, ahogy a Lookingot vagy a Luckot, a Vinylt, a Togethernesst, ezt is nézném a végtelenségig.

winnie - 2017. 12. 02. 17:15

peeeety: “l egy a nagy gond, nem érti, hogy ezek rétegsorozatok lesznek mindig is. ”

te most komolyan azt gondolod, hogy az hbo nem _érti_? szerinted nem áll rendelkezésükre egy csomó adat, ami alapján pontosan tudják, mire lehet számítani? ne viccelj. egy insecure-t sem azért rendelnek be, mert azt hiszik, hogy 2M-an fogják nézni.

ők más bizniszben utaznak, és elég tudatosan csinálják, hiszen nekik van a legtöbb előfizetőjük a prémium csatornák közül. de mivel nem reklámra gyúrnak, ezért teljesen más modell alapján válogatják össze portfoliójukat, úgy, hogy nőjön az előfizető tábor. és tippre ezek a sorozatok is kellenek a blockbusterök mellé

winnie - 2017. 12. 02. 19:05

alátámasztásképp egy mostani nyilatkozat:

“We’re on track for our biggest year in history in terms of subscriber and revenue growth, and see that revenue growth just increasing over the coming years,”

Frank Red - 2017. 12. 02. 22:46

Talán ha nem akart volna olyan Szomszédokosan valósághűségre törekedni és nem csak egy korképet kapunk a szereplők mindennapjairól, hanem valami furfang is szorult volna bele, akkor nem aludtam volna el minden második részen.
Az utóbbi idők egyik legunalmasabb sorozata volt, tökéletes HBO-s kivitelezéssel.
Az egész “sztorit” 3 mondatban össze lehet foglalni.

Sancho Pansa - 2017. 12. 03. 04:54

Igen, ez a lényege, amit adott, szerintem ezért volt annyira zseniális. Vannak sorozatok, amik esetében nem a történet a lényeg.

kovg1987 - 2017. 12. 27. 01:06

a Wire egyik all time kedvencem, az hangulatban, felépítésben, szerethető és/vagy érdekes karakterekben tökéletesen hozza ugyanazt a fílinget, hangulatot, csak más korszakban, más központi témával (szex, pornó, stricik, stb). igazi, ízig-vérig David Simon sorozat, aki szereti őt, ki ne hagyja! Zseniálisan jó volt, alig várom a folytatást. 9,5 pont legalább, és azért nem 10, mert bízom abban h lehet ez még jobb is

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz