login |

Pilot-mustra: Dark – 1×01

2017. 12. 01. 21:56 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

We trust that time is linear. That it proceeds eternally, uniformly. Into infinity. But the distinction between past, present and future is nothing but an illusion.

A Netflix aktuális premierjeiről van, hogy rögtön évadkritikával indítok, de a mai esetében szerintem érdemes a pilotról is írni. Na, nem azért, mert sok konkrétumot el lehetne mondani, hanem mert egy rész alapján többféle irányba is elmehet a sorozat. Hiába volt marha jó a kezdés, az 1×02-ből ki fog derülni egy-két dolog (például a műfaj kapcsán), ami egyeseket lehet, hogy eltaszít a sorozattól, másokat viszont végleg beszippant.

Az viszont biztos, hogy a pilot tipikusan junkie-mágnes, tele van olyan momentumokkal, ami miatt a többség azonnal indítani fogja a második részt (komolyan mondom, hogy nagyon remélem, hogy nem olyan irányba, illetve műfaj fele megy majd, ami engem totál hidegen hagy), és az első rész alapján jó pár olyan jellemző van, amiből a Stranger Things juthat eszünkbe.

DARK – 1×01 – 8/10

A különbség “csak” annyi, hogy a Dark Németországban játszódik, 2019-et írunk (hmm, ennek vajon mi lehet az oka?) és nem kisiskolások, hanem középiskolás gyerekek vannak a középpontban. Meg a szüleik. Meg esetenként azok szülei. Sok szereplőnk van, na (német arcokkal és nevekkel – nem hittem volna, hogy ez nehezíti számomra a sztori követését…), egy rész után nem nagyon tudni, hogy kin lesz a fókusz.

A történetről sem egyszerű írni, inkább pár mozaikot ejtenék el, hiszen a pilot is ezt teszi, hogy később azok elkezdjenek összeállni. Kezdésnek például egy férfi felköti magát és egy üzenetet hagy hátra, amire azt írja, hogy november akárhányadikán 22:13-kor bonthatják csak ki. Természetesen ezen a napon indít a sztori egy kisvárosban, aminek a közelében ott egy tátongó barlang, sőt, még egy atomerőmű is tornyosul mellette.

A kisváros, ahol nem nagyon szokás bűnözni, éppen felbolydult, hiszen két hete annak, hogy eltűnt az egyik helyi gyerek (érdekes módon 33 évvel korábban volt egy hasonló eltűnés). A középiskolába visszatér az egyik diák, akinek valami pszichológiai okból ki kellett hagynia némi időt. Pár srác felkerekedik, hogy az eltűnt srác titkos marihuánakészletét előkerítse. És van egy őrült öregemberünk is, aki azt hajtogatja, hogy “It’s gonna happen again.” Ja, és valaki felbontja a halott levelét a megadott időben.

És még látunk ezt-azt, a pilot vége felé pedig történik valami, amit már tényleg nem lőnék el, és ami beindítja az eseményeket, hogy a rész végére egy WTF keretében nagyjából megvilágosodjon az, hogy mi is akar lenni ez a sorozat.

Mivel még minden homályos, egy ilyen kezdésen sem tudok sok mindent értékelni, de azt tudom, hogy nagyon bejött. Nyilván gőzöm sincs, mire megy ki a játék, de a hangulati elemek és a nagyon erős vizualitás hihetetlen mód elkaptak, az pedig már csak hab volt a tortán, hogy hol egy sárga esőkabát tűnt fel, hol pedig klasszikus, 80-as évekbeli slágerek kaptak kiemelt szerepet – például egy Nena-klasszikus.

Szóval így is lehet európai sorozatot csinálni, nem csak Absentia-módra! Aki kedveli a rejtélyközpontú, high concept sorozatokat, annak kötelezően bepróbálós a Dark – de, mint írtam, a kezdős több lehetőséget is felkínál a továbblépésre (sima nyomozós? scifi? szörnyhorror?, elborult szürreál?, vagy csak egy nagy bullshit?, stb.), így egy részünk szerintem koppanni fog a folytatást illetően, hogy mást vár. A többiek pedig be fogják habzsolni, mert nagyon kínálja magát.

Yesterday, today and tomorrow are not consecutive, they are connected in a never-ending circle. Everything is connected.

A sorozat a Netflix-en eredeti hanggal és angol szinkronnal is nézhető.

Mivel Netflixes a sorozat, így természetesen már az egész évad rendelkezésre áll. Majd arról is lesz írás (UPDATE: itt az évadkritika), de most maradjunk az általános véleményeknél, vagy ha a későbbiekről beszéltek akkor azt jelezzétek és spoilermentesen tegyétek, mert itt tényleg sokat ronthat az élményen a spoiler.

27 hozzászólás Ne habozz!

Popeye - 2017. 12. 01. 22:09

Angolul csak Netflixen? Mert igaz én nem onnan de németet találtam csak

winnie - 2017. 12. 01. 22:12

nem tudom, hogy ezekhez szokott-e lenni szinkronos változat, de a netflixen a saját gyártású nem angol nyelvű sorozatok (pl. 3%, ingobernable) kapnak angol szinkront is, ezért emeltem ki, mert lehet, hogy nem mindenki tudja.

winnie - 2017. 12. 01. 22:30

ja, csak hogy helyzetjelentsek, 3 rész után eddig olyan irányba megy, ami nagyon bejön, szóval lehet, hogy megnyugodhatok.

kietlen - 2017. 12. 01. 22:36

nem tetszettek a háttér hangok, nem volt hozzá hangulatom. De majd még próbálkozok vele.

Popeye - 2017. 12. 01. 22:37

Én sajna csak a németet találtam. Már ha van angol

Narg - 2017. 12. 01. 23:08

Nekem a zenén kívül minden nagyon tetszik, holnapra végzek is vele :D

NitRo - 2017. 12. 01. 23:29

Két részen vagyok túl, eddig szuper! Nagyon leköt és várom, hogy holnap folytassam.

Lemoni - 2017. 12. 01. 23:43

Nemrég vettem egy mély levegőt és befizettem magam a Netflixre (felkészül HBOGO….) Első részt néztem, kb. a Stranger Things és néhány Stephen King-sztori keverékének tűnt, de nem baj, jó ez eddig. Nagyon eltalálták a helyszínt és a hangulatot, ezért megbocsátom, hogy kicsit túltolják az amerikaiságot, na meg a német szövegben néha erőltetett a tiniduma, mert így annyira “cool”-nak hangzik, de ez legyen a legnagyobb bajom. A történet jó és leköt, a szereplők beleillenek. Nem tudom, mit hoz a folytatás, de darálom a hétvégén rendületlenül. Csak ne vallásos irányba menjenek el, a 33 év nekem erre utalt.

Stefan - 2017. 12. 02. 00:08

Hát ez baromi jó 2 rész után. A 2. rész vége epic nekem bejön ez az irány nagyon is!

TMLT - 2017. 12. 02. 01:27

Már az első percben megfogott, viszont néha baromi lassú a tempó, de megéri követni. Most fejeztem be az ötödik részt, és wow… A téma alapból hatalmas kedvenc, és úgy tűnik elég jól kezelik (remélem ez így marad a végéig), volt jónéhány hidegrázós jelenet.

monti - 2017. 12. 02. 08:28

ugy látszik belehuztak a németek a zseniális babylon berlin mellett :))

Fragmented - 2017. 12. 02. 09:54

SPPOILER

Fúúú, tegnap éjjel kezdtem nézni és most fejeztem be mind a 10 részt. :D Nem tudtam félbehagyni egyszerűen..
Marhára imádtam az atmoszféráját az első résztől az utolsóig.
Két problémám volt vele: az egyik az, hogy a kisebb-nagyobb csavarokat már vagy részekkel előre kitaláltam, vagy a sorozat végignézése után sem. :D
A másik pedig az, hogy rengetegszer belezavarodtam és meg kellett állnom, hogy átgondoljam ki kicsoda, mert annyi szereplőnk van, mint az állat és az az állat mennyiségű szereplő x3 ugyebár az idősíkok miatt. Az sem könnyítette meg a dolgom, hogy német nevekről volt szó (illetve bepróbálkoztam az angol szinkronnal is, de az eredeti hang sokkkkkkal jobb volt, ezért annak ellenére, hogy egy szót sem értettem belőle németül néztem, tehát abszolút az angol feliratra kellett támaszkodnom).
Rengeteg kérdésem maradt, szerintem legalább még 1x végig kéne néznem, hogy tisztán átlássam a dolgokat, de lehet még az sem lenne elég.

csernakakos - 2017. 12. 02. 14:27

Hangulatos az elso resz, de a dialogus helyenkent nagyon 2004. Sokszor eletszerutlenul felbofog a karakterek szamara kozismert tenyeket. Ahogy az apa a rendorsegen tulmagyarazza nekunk, nezoknek, hogy a fia azelott mindig visszatert ket nap utan, kifejezetten fajt. De a szallodatulajdonos telefonos beszelgetese is arcpirito.

A nezok beavatasat mas szeriak joval kifinomultabban megoldjak manapsag.

winnie - 2017. 12. 02. 15:03

nekem az tunt fel, hpgy tobbszpr is ellovik a fenykepet az asztalon (bar eleve a pilot ugy kezdodik, hogy megmutatjak a szereploket es a valtozataikat). egyebkent az az erdekes, hogy mas dialogokban eppen tok jol vannak elrejtve ezek az expoziciok. ezekkel nem is vitatkozom, meg biztos volt mas is, de azt konkretan megjegyeztem, hogy bizonyos infokat milyen jol elrejtettek parbeszedekben, vagy felmondatokban. es a karakterek bemutatasat vagy viszonyokat is.

azzal viszont vitatkoznek, hogy manapsag ez olyan jol megoldott lenne. persze teljesen igaz, hogy par sorozatban jol csinaljak, de a tobbsegben nagyon szegyentelen az infodomping.

arsebulls - 2017. 12. 02. 15:51

Most fejeztem be az évadot.

9/10 számomra minimum, szóról szóra egyetértek Fragmented kommentjével.

Nálam nagyon simán ott van az év újoncai közt, sőt…

Balumedve - 2017. 12. 03. 08:23

Két részt láttam, és eddig nagyon tetszik, simán 8/10. Ami viszont egy kicsit zavaró, az az ominózus aláfestő zene. Jól hangzik, csak túlhasználják. Pl. amikor egy anya a lányával beszélget, akkor semmi szükség thriller hangeffektekre. Plusz, egy kicsit túl erőltetettnek tűnik a főbb karakterek ismeretsége. Mindenki valakinek a valakije, vagy kavar valakivel. Értem én, hogy kis város, de az ő ismeretségi körük természetellenesen zártnak tűnik.

winnie - 2017. 12. 03. 09:10

az ismertseg kapcsan: es ez meg csak a kezdet. szerintem eppen az tunik lenyegesnek, hogy adott negy csalad, es azok generacioi, vagy csak lenyestek minden mellekszalat, mondvan azok nem kapcsolodnak a foszalhoz, es akkor minek veluk veszodni.

winnie - 2017. 12. 03. 13:28

na, mindjárt befejezem. egyértelmű, hogy olyan irányba megy, amit szeretek, de az is, hogy aki bájt, humort vagy karaktereket vár, annak nem érdemes próbálkoznia, az egész rejtélyközpontú, mistery box sorozat. csak azt nem tudom, hogy szükség volt-e a pilot első jelenetére.

Valaki - 2017. 12. 03. 17:27

En meg benne vagyok a vegeben, de ahogy winnie is irta, nekem is megterhelo picit a nemet arcok es nevek ilyen mennyisegu processzalasa, foleg SPOILER tobb idosikban. Hiaba mutatjak parszor osztott kepernyon oket, szerintem 10 reszes evadban egyenletesen adagolva a sztorit , a fele eleg lett volna. Sajnos szamomra ugrasokban halad a tortener. Hol 15-20 perc atmoszferateremtos lassu hegedu, hol 8 perc informaciodomping a mar emlitett nevek spammolasaval

Kati néni - 2017. 12. 03. 17:48

Hú, két részen vagyok túl.
Nahát, én eddig azt hittem, hogy a németek csak limonádé szériákat tudnak gyártani, de ez most szépen megmásította a véleményemet (az Um Himmels willen, a Regina révbe ér és a Lisa csak egy van után ez lesz a negyedik német kedvencem). Nagyon-nagyon várom, hogy többi résznek is neki tudjak feküdni. Imádom a nyolcanas éveket és az akkori Nena-számokat, az Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann a kedvencem tőle!

Két dolog zavar:
– az angol szinkron annyira furcsa, hogy nem tudok elvonatkoztatni és muszáj olvasnom a feliratot alatta, mindig azt figyelném, hogy mennyire nem passzol a német szájra az angol beszéd. És ahogy kiejtik a szinkronban a német neveket, az is megérne egy misét :)
– túl van tolva az atmoszféra, oké, hogy segít beleélni magunkat a sztoriba, de egy-két finom poén vagy egy percnyi napsütéses jelenet azért hiányzik nekem. Így túl depresszív. Egy picit felüdített a második rész vége, amikor az a bizonyos illető megjelent azon a bizonyos helyen és megpillantotta az újságot.
– szerintem vannak benne kiszámítható dolgok, mert egy-két dolog nagyon gyanúsnak tűnik.

Ebből 3 éven belül elkészül egy amerikai remake, le merem fogadni.

Aki esetleg látta már a végét, az tudja-e, hogy le van-e zárva, vagy van-e esetleg valami mód a folytatásra?

winnie - 2017. 12. 03. 21:25

kati néni: csak nem fognak olyan sorozatot csinálni, amit ne folytathatnának:)

Lemoni - 2017. 12. 04. 00:44

Tuti, hogy folytatni fogják, az utolsó jelenet, de főleg az utolsó mondat a bizonyíték rá :D
Végignéztem, vegyesek a benyomásaim, most dióhéjban csak annyit, hogy imádtam az összes gyerekhibája ellenére. De két dolgot utáltam benne: valaki nagyon szerelmes volt az esőgépbe és orrba-szájba nyomatta a vízlocsogást, nem, semmit nem tett hozzá a depi hangulathoz, csak idegesítő volt, akárcsak a többször elsütött lihegve ébredés rémálom után. A többit majd az évadkibeszélőben.

winnie - 2017. 12. 05. 15:19

na, nemsokára jön a kritika. abszolút szerettem.

Gerusz - 2017. 12. 08. 15:25

Legalább tudom gyakorolni a németemet, úgyis berozsdált már egy kicsit.

Candy - 2017. 12. 12. 23:06

Uh,amilyen nehezen szántam rá magam,(mert német),olyannyira beszippantott,hogy az első 8 részt ledaráltam.Olyan,mintha egy skandináv sorozatot néznék,csak angol szinkronnal.:) Nagyon tetszik,szerintem jobb,mint a Stranger Things(bocsi a rajongóktól)A szereplők,a film jellege,a képek,a hangulata,nagyon megfogott.A témája pedig,zseniális.
Oliver Masucci pedig olyan,mintha Dolph Lundgren-t és Matthew McConaughey-t összegyúrták volna.Nem? :D

laparama - 2017. 12. 18. 10:27

Candy! Nekem is egyből Dolp Lundgren jutott róla eszembe,meg Mads Mikkelsen. Nagyon hasonlít rájuk.

Kacsa - 2020. 04. 26. 13:14

Nekem az a tippem, hogy azért volt 2019 a sorozatban, hogy mínusz 33 évvel Csernobili katasztrófa évébe kerüljenek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz