login |

The Exorcist – 2×08: Poor as a church mouse – írta jack_bauer

2017. 12. 06. 14:57 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Egészen összezavart legutóbb az Ördögűző. Azonban nem a történet, sokkal inkább a karakterek miatt. Mindazt, amit eddig biztosra vettem, gyakorlatilag megfejelték az írók egy teljesen új aspektussal. Hogy ez érdemben tett volna a sorozathoz? Attól tartok, nem.

A továbbiakban spoileresen folytatom.

Nem is akarok sokat kertelni, mert szerintem az epizód önmagában nem tartogatott túl sok történést, nagyjából bejött az, amit legutóbb mondtam, miszerint az egzorcizálás tovább folytatódik a nyolcadik részben, s érdemben túl sok nem fog megjelenni a képernyőn.

Végre valahára kaptunk egy kis múltidézést, ám a cselekmény előre nem sokat haladt. Mouse (az ördögűző nő Bennett mellett) visszaemlékezései nyomán fény derül a pár résszel korábban emlegetett titokra: Marcus tanítványa volt réges-rég a mára már kegyetlen, hideg vérrel gyilkoló, érzelmeit magába fojtó egykori apáca. Legyünk őszinték, valahol azért erre következtettünk már akkor is. Több zseniális dolog volt egyébiránt ezekben a visszaemlékezésekben.

Egyrészt Ben Daniels fizimiskája megérne egy-két misét (haha!), szőke fürtjeivel vélhetően az összes nézőre nagy hatást gyakorolt, s egyúttal valamelyest komolytalanná is tette a jeleneteket. Jó 10 évvel korábban járunk, azonban a kvázi „fiatalodást” szerintem borzalmasan oldották meg a készítők – nyilván a korlátotozott lehetőségek miatt is: egy paróka még nem fiatalít meg senkit, s a kicsit bohókás Marcus-t olyannak éreztem, mint Mr. Bean-t, mikor a moziban csajozni próbál.

S itt jön is a nagy csattanó (amely szerintem így van, s betudható váó-élménynek): elképzelhető, hogy Marcus nem meleg, hiszen nagyon úgy tűnt, gyengéd (vagy inkább komoly és erős) érzelmeket táplált a kis Church Mouse-a felé. Hogy ez csak útkeresés volt-e akkoriban, az számomra még kérdőjel, de nagyon úgy tűnt, elkezdik még jobban részletezni az ex-pap – korábban általam érthetetlennek titulált – szerelmi életét. Aztán lehet, hogy én értelmeztem félre a nonverbális és verbális kommunikációkat.

A jelenbe ugorva ismételten feltűnt a színen Peter, az atya „udvarlója”. Nyilván itt megint be lett lógatva egy szebb jövő/normális élet elképzelése, azonban Marcus számára ez (még) nem megadható. Attól, hogy a szexualitása ennyire előtérbe lett helyezve, szerintem érdemben nem tesz hozzá sokat a sorozat fő történetszálához. Értem, hogy ezáltal van egy komoly karakterábrázolás, hogy honnan hová jutott az ex-pap, ami mondjuk nem AAA-kategóriás sorozattól nagyon is dicsérendő, de a széria másik főszereplőjéről, Tomas-ról fele ennyit sem tudunk.

S hogy a sorozat címére is asszociáljak: Andy-vel kapcsolatban folytatódott az ördögűzés, és mielőtt részletezném az epizód végét, had jegyezzek meg pár negatív pillanatot. Baromi közhelyes volt a mostani epizódban nagyszerűen játszó Verity-t becitálni a képbe, hogy segítsen visszarántani „apját” a valóságba.

Önmagában megérteném az ötletet, de annyi újítást kaptunk idén a sorozattól, hogy ez túlzottan is kiszámítható volt számomra – főleg, hogy a lány szájából százszor hallott sorokat kaptunk „soha nem tett ennyit értem senki”, „ők bíztak bennem”, „ez az egy tárgyam van, amit tőle kaptam”.

Még egy nevetséges jelenet: Church Mouse addig olvas rá a démonra, míg az becsalogatja a körbe, hogy aztán rávesse magát. Tudom, fiatal, tapasztalatlan egzorcizálóként érthető volt a jelenet, csak mondjuk elég lett volna az is, ha az érzelmein felbuzduló Mouse (ha nem is szalad be a gyertyák mögé elagyabugyálni a Bibliával az entitást), vehemensebb mód közelebb lép a megszállt egyénhez (habár elképzeltem a püfölést, ez pedig illeszkedett volna a beat zenét hallgató parókás Marcus templomába).

Na, és akkor a vége: ugye Marcus és Tomas atya rendületlenül próbálkoznak Andy visszahozatalával, s egy flashbackből kiderül, Marcus hátrahagyta egykoron a megszállt Mouse-t, amivel vélhetően azóta sem tud elszámolni. Nyilván nem szeretné, ha ez Andy-vel is megtörténjen, így mindent megpróbálnak bevetni a démonnal szemben.

Tomas-nak persze megint volt látomása, ezúttal Nikki mutatta meg magát, ahogy leszorítja férjét az ágyhoz. Majd megérkezik Marcus, s elmondja Tomas-nak, hogy most már hivatalosan is ördögűző lett, s hiba volt, hogy ezt eddig ismerte be neki.

Mindennek láthatóan nagyon örül a spanyol ajkú pap, azonban a történések érdekes kanyart vesznek ezután: Verity visszamegy a házhoz, ahol kidobta az Andy-től kapott könyvét. Azonban a szomszédok már mind halottak, s hirtelen megjelenik a megszállt Andy, aki fogva tartja Rose-t, ezért világossá válik: a férfi kiszabadult a fogságból, átverte egy hamis „látomással” (??) Tomast, aki felakadt szemmel ücsörög a szobában, mialatt azt hiszi, épp Marcus-szal locsolják a szentelt vizet John Chóra.

A nagy csattanó után már csak az a kérdés, mit kezdenek a többi gyerekszínésszel, mert úgy tűnik, Verity-re lesz kihegyezve a megoldás. Vagy meglépnek az írók egy IT-féle finálét? Két rész és kiderül: 9/10 – Marcus haja miatt.

10 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 12. 06. 15:47

“Tomas-ról fele ennyit sem tudunk.”

Már hogyne tudnánk. Tomas magánéletét néztük folyamatosan az 1.évadban. Már több volt, mint unalmas.

“közhelyes volt a mostani epizódban nagyszerűen játszó Verity-t becitálni a képbe.”

Nagyon jó ötlet volt őt behozni. A legerősebben játszó gyerekszínész. Végig rajta éreztem azt, hogy a leginkább érdekli, hogy mi történik a házban, hogy ő kötődik talán legjobban Andyékhez.

“hirtelen megjelenik a megszállt Andy”

Szerintem nem volt hirtelen, már csak azért sem, mert korábban mutatták, ahogy elvágja az üveggel a kötelét, tehát már akkor sejthető volt, hogy ki fog szabadulni. Abban a pillanatban pedig amikor elment az áram a szigeten már egyértelmű volt. Tehát Andy feltűnése abszolút nem volt hirtelen.

Church Mouse történetének bemutatása nekem szintén tetszett, végre nem az összeesküvő papokat kellett nézni. A jelenet is tetszett, ahogy a totál amatőr apáca belépett a körbe. Baromi hatásos jelenet volt szerintem.

Marcus atya a parókával valóban vicces volt, de továbbra is bejön, hogy Marcus van jobban előtérbe tolva a két atya közül. Mindazonáltal Tomas minden pillanata nagyon erős a sorozatban. Az a jelenet a legjobb volt, amikor Tomas ellen fordította a démon azt, hogy a fejébe tud férkőzni. Ezt pofázta neki Marcus atya végig, hogy nem lesz ennek jó vége, ha engedi, hogy az elméjébe férkőzzön a démon és lám meg is vezette az első adandó alkalommal.

Az rész végi cliff nagyon tetszett, az hogy a démon nem nyírta ki azonnal Rose-t is azt jelentené, hogy még mindig megmaradt belül a kis Andy valahol?

Kérdésem még, hogy a démon miért nem intézte el a nappaliban szundikáló Marcust? Vele akkor még komolyabb tervei vannak, ahogyan azt a kórházi ágyon fejtegette a másik démon Bennett atyáéknak.

Biztos lesz jó pár ellenvélemény, de ez az évad már vagy 10 kört vert az előzőre.

JKJ - 2017. 12. 06. 17:17

Egyetértek Snoopyzit30-cal. Kifejezetten jó irányba halad a sorozat. Nem tökéletes, de maximálisan törekedik rá. Én nagyon élvezem, pedig az egész vallásos téma olyan messzi áll tőlem, hogy csak na.

Gab - 2017. 12. 06. 17:22

Nekem is tetszik a sorozat, bár nem voltam a filmek rajongója. Nekem tetszik az Egér” karaktere, megtanulta leckét, már nem nagyon gondolkodik túl sokat, ha dolog van. tetszik az is, ahogy a 2 ember, ahogy lennie kell mormolja az imákat, szórja a szentelt vizet, jól mutatja a sorozat ennek a dinamizmusát, ahogy átszellemülve nyomják és nyomják. Én örülnék neki, mert nagyon cool, ha többször megszólalna az ördögöző eredeti zenéje, az is nagyon sokat dob a hangulaton. Hogy mit látunk a rész végén? Én Tomasnál ezt a ,,befelé” fordulást, nem feltétlen a totális megszállásnak gondolom, én inkább egyfajta védekezésnek látom, gondolom, ezért is halljuk ahogy beszél és küzd kívülről a teste. Marcus nál, érdekes lehet a tény, hogy most nem pap, lehet emiatt nem is érdekes a démonnak, de állítólag neki is volt\van képessége, hisz ugye tudjuk ,,látta” Őt, csak most nem érzékeli. A gonosznak nincs komoly terve, szimplán csak el akarja az összes ördögözőt pusztítani. Ezután, már senki nem állíthatná meg őket az egyesülésekben.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 06. 19:20

“A gonosznak nincs komoly terve, szimplán csak el akarja az összes ördögözőt pusztítani.”

De Marcus továbbra is ördögűzőként ügyködik és mint ilyen fontos ő a démonnak, nem? Ezért csodálkozom, hogy ő most kimaradt a szórásból. Nagyon érdekel, hogy Rose-t miért nem bántotta. Rose aztán végképp nem ördögűző, tehát ő mehetne a levesbe Verityvel együtt.

Tomas esete viszont nagyon vagány volt. Valami olyasmi ismétlődhetett meg, mint ami az 1. vagy a 2. részben volt azzal a megszállt lánnyal, csak itt mintha minden fordítva lett volna. Nem Tomas mászott bele a megszállt elméjébe, hanem fordítva a démon szórakozik Tomas elméjével. Azt mondta is neki korábban Marcus, hogy ha a démon bejut az elméjébe, akkor ott “megpiszkál dolgokat” azt hiszem ezeket a szavakat használták.

saint - 2017. 12. 06. 19:42

Sajnos a démonoknak van terve ,ezt màr lathattuk egy-ķét résszel ezelött(Thomas atya a főcél).nagyon erdekes lenne a vége ha Marcus meghalna(pedig nagyon szeretem a karakterét,ha meleg ,ha nem.)és Thomas egyedül vàgna a Marcus -os làtomàsaival 3. Évadnak.jò kis húzàs lenne.eddig simàn 10/ 8-as,a gyengébb részekkel együtt is simàn.ja ,kinek nem volt ilyen sérója 90-es évek elején?a régi Fortunàs frizko!!😅😅de ez már egy màsik sztori

Lemoni - 2017. 12. 06. 20:35

Néhány résszel korábban szó volt a régi gyerek mészárlásokról, azóta semmi. Szerintem valahogy kapcsolódnia kell annak a történetnek a mai gyerekekhez, különben mi értelme lett volna annak a szálnak? Most úgy látszik, az a démon szállta meg Andyt, de akkor Andyt is a gyerekei megölésére kéne sarkallnia, de nem úgy tűnik; tehát vagy másik démonról van szó vagy a gyerekgyilkos démon legenda nem igaz vagy nem úgy igaz. Szerintem a démon igazából két dolgot akar, Marcust legyőzni, régi harc az övék. és Tomast megszerezni a sötét oldalnak. Egérke érkezése szerinte pont a kezére játszhatna, belekalkulálva Egérke csalódását Marcusban és Marcus csalódását Tomasban, hogy hagyta a démont magába férkőzni. Hogy kik lesznek ott a végső leszámolásnál, még kérdéses, de nyilván nem marad Bennett atya sem végleg a kórházban……

Snoopyzit30 - 2017. 12. 06. 20:57

@saint

A sorozat nézettsége – bármilyen meglepő számunkra – de siralmas, szóval 3. évad nagy valószínűséggel nem lesz. Vannak csodák, de én nem nagyon számolnék ezzel (de ne legyen igazam!)

@Lemoni

Valóban hanyagolják a gyerekgyilkos szálat. Mondjuk az simán lehet, hogy a démonnak az volt az eredeti terve, hogy majd a gyerekeket legyilkolja (ismét), de arra nem számíthatott, hogy majd jön két ördögűző, szóval most áthelyeződtek a prioritások, mert neki is a lét a tét, hogy úgy mondjam.
Mondjuk arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy Tomas hogy fog kijönni ebből az állapotából. Meg ha Marcus felébred a szunyából, akkor mihez kezdenek.

jack_bauer - 2017. 12. 06. 22:05

Snoopyzit30: Tomas magánélete egy dolog, de engem érdekelne valami kis infómorzsa a családjáról, apjáról, anyjáról. Marcus-nál is előkerültek ezek, szóval simán lehetne még színesíteni a karaktert. Plusz a szezon elején még Tomas telefonálgatott a húgának, az a szál is teljesen félbemaradt. Bár nyilván ott lebeg a kasza a sorozat fölött, mert ahogy mondtad, mélyponton van a nézettség. Én rohadtul furcsálom, pont, hogy baromi erőssé vált a széria. De azért tényleg nem véletlen, hogy Marcus van előtérben, mivel Ben Daniels sokkal jobb színész Alfonso Herreránál, s meglehetősen jobban is kötődik hozzá a néző a hányatott sorsa miatt.

“Nagyon jó ötlet volt őt behozni. A legerősebben játszó gyerekszínész. Végig rajta éreztem azt, hogy a leginkább érdekli, hogy mi történik a házban, hogy ő kötődik talán legjobban Andyékhez.”

Mondjuk ez nem zárja ki azt az aspektust, hogy közhelyes volt. Számítottunk másra? Egyértelműen nem, s már csak azért is, mert a Verity-t játsztó színésznő az egyetlen A-kategóriás gyerekszínész a sorozatban. Például a vak kissrác méltántalanul lett elfeledve, azért rá lehetett volna építeni egy-két parább szituációt. Nálam a Verity-Andy kötődés azért nem működött, mert siralmasan volt megoldva azzal a könyvvel. Egyáltalán mitől volt dühös, hogy kidobta azt?

jack_bauer - 2017. 12. 06. 22:10

Snoopyzit30: lemaradt még az előzőből valami.

“A jelenet is tetszett, ahogy a totál amatőr apáca belépett a körbe. Baromi hatásos jelenet volt szerintem.”

Hehe, igen, hatásos lett volna, ha Bennett nem teszi meg ugyanezt 2-3 résszel korábban. Ott már ellőtték, ugyan mennyi feszültség volt a mostani jelenetben? Semennyi. A ráolvasás kezdetétől tudni lehetett, hogy becsalogatja majd a körbe a démon. Inkább volt nevetséges sokadjára egy ilyen kiszámítható jelenet, mint hatásos, hiába volt amatőr a csaj. De ez persze a rengeteg hasonló film- és sorozatélménynek is betudható. Nyilván kevésbé fogékony az ember a 400. ugyanilyen után a 401-edikre.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 06. 22:27

“Inkább volt nevetséges sokadjára egy ilyen kiszámítható jelenet, mint hatásos.”

Igen, de én az ilyen jelenetektől pontosan ezt várom. Tudni lehetett, hogy be fog lépni a körbe. Imádom, ha a nyuszi beleszalad a láncfűrészbe, ez is az a kategória.
Egy ördögűzős sztoriban meg annyi ilyen és ehhez hasonló dolog van. Ahogy le van kötözve a megszállt, meg ahogy kántálnak neki meg a többi, de mégis a sorozat ebben az évadban tudott egy csomó új aspektust hozni.
Persze vannak benne kiszámítható vagy előre látható pillanatok, de nem adhat minden másodperce a sorozatnak újat. Erre az évadra azt biztosan nem lehet ráhúzni, hogy az első évad koppintása lenne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz