login |

Vikings: kezdett az 5. évad

2017. 12. 06. 21:23 - Írta: Qedrák

152 hozzászólás | kategória: kritika,

Ötödik évadjához érkezett a manapság egyik leghájpoltabbnak számító sorozat a History Channelről. Mindenki maradt, aki az elejétől fogva nézte?

Idén megint csak húsz részt fogunk kapni, szokás szerint két tíz részes blokkba vágva az évadot. Ám első alkalommal rögtön dupla résszel nyitotta a sorozat, s ez a látottak alapján indokoltnak tűnt, bár egy feszesebb cselekményvezetés esetén azért a látottak belefértek volna egyetlen epizódba is.

Ha röviden akarnám jellemezni a Vikings helyzetét, akkor két dolog tűnik fel. Az egyik, hogy csaknem teljessé vált a generációváltás az összes lehetséges oldalon. A lassú, építkező jellegű epizód kibeszélését a tovább mögött kevés spoilerrel folytatom.

A főhős Ragnar halott, Rollo nincs képben, Flokit messzire hajóztatták, a túloldalon pedig az angolszász királyok is halottak. Az egyik oldalon Ragnar fiai gyülekeznek, kiegészítve Haralddal és a sorozat kezdete óta jelenlévő Lagerthával, míg az angolszászoknál új kompetens vezető tűnik fel Heahmund püspök (Jonathan Rhys Meyers) személyében.

Az új szereplők értelemszerűen nagyobb felvezetést kívánnak meg, hiszen cselekedeteiket immár nem a Ragnarhoz való viszonyulásuk irányítja, hanem az, hogy miként képzelik el a rájuk váró jövőt és milyen szerepet szánnak ebben a többieknek.

Éppen ezért lett az epizód másik feltűnő jelensége az állandó búcsúzkodás. Mivel a bosszúhadjárat közepette a karakterek nagy része egymás közelében zárta le az elmúlt évadot, ezért a mostani két rész eleje arról szólt, hogy az eltérő szándékok miatt szétrebbentek a világ négy égtája felé, az indulásnál pedig mindenki elbúcsúzott mindenkitől.

Láttunk egy közös végső búcsút Sigurdtól, majd Björn és Halfdan köszönt el a testvéreitől, hogy után Floki távozzon egy sajátos diadalmenetben Angliából. Az első fél óra nagyjából el is ment ezekkel a ceremóniákkal.

A vikingek nagyjából az utazás-felfedezés, az új földekért való harc, vagy az egymás közötti rivalizálás hármasságából válogathattak, már ami az ő szálaikat illeti. A negyedik évad, amely talán valamivel gyengébb volt, mint a megelőzőek, tulajdonképpen jól alapozta meg a most látottakat, ugyanakkor az arányokat nem biztos, hogy eltalálták. Emlékezzünk vissza rá, hogy Björn igazi vezetővé válására mennyi időt áldoztak, ehhez képest az első két epizódban alig szerepelt, bár az ő szálán azt azért láthattuk, hogy a családjától el kíván szakadni.

Az új viking csillag értelemszerűen Ivar lett, aki egy kis ejnyebejnyével megúszta a testvérgyilkosságot, majd szép lassan rákényszerítette az akaratát a két vele maradó testvérére. Valljuk meg, hogy az ő karakterét eljátszani igazán hálás feladat Alex Høgh Andersen számára. Ubbe és Hvitserk közül még előbbinek volt néhány momentuma, de nem lennék meglepve, ha ezen a vonalon ismét csökkenne egy fővel az életben lévő Ragnarfiak száma.

A vikingek egymás közötti rivalizálása az otthon maradt földön játszódik, és a dupla epizód második felében kapott komolyabb hangsúlyt. Lagertha és az egyesített királyságra pályázó Széphajú Harald párharcának újabb felvonásában mintha utóbbinak állna egy kicsit a zászló, de a pontos erőviszonyokat nem ismertük meg.

Bár nem tagadom, hogy Katheryn Winnicket bármeddig elnézem a képernyőn, a szájbarágós jelenetei után mintha kissé kifulladt volna a karaktere. Azt hiszem, Lagertha éppen elégszer bizonyította már a sorozatban, hogy rátermett és olykor ravasz vezető is, szükségtelennek tűnt ezt újra megismételni a Haralddal közös jeleneteiben.

Floki számára pedig maradt a hajózás az ismeretlenbe, amelyet számos közeli képpel, valamint a végén némi CGI segítségével tettek misztikusabbá. Hogy mi a szándékuk az ő kikapcsolásával a történetből, és miért hangsúlyozzák annyiszor, hogy Izland szigetére érkezett meg, az egyelőre nem világos.

A szászok körében kissé hasonló a helyzet, mint a Ragnart immár nélkülöző északiak között. A karizmatikus és jól felépített Ecbert halála után időt kellett szánni arra, hogy az új vezetőt, Heahmundot megismerjük. Talán ezért is tűnt kissé időhúzás jellegűnek az, ahogy újabb és újabb jeleneteket kapott, a winchesteri templom újjáépítésétől kezdve egészen a penitenciaként való tövises bokrok közé szaladásig.

Jonathan Rhys Meyers-en látszik, hogy csuklóból kirázza magából a karakter legfontosabb tulajdonságait, egyelőre komolyabb meglepetés nélkül. (Talán az én benyomásom, de kicsit mintha unta volna eljátszani a harcias püspököt, pedig nem tűnik hálátlan feladatnak).

Arra azért kíváncsi leszek, hogy Judith-nak vagy még inkább Alfrédnak milyen szerepet szánnak a történetben. Ha valamennyire is következetesek a történelmi szereplőkkel kapcsolatban (eddig nem voltak azok), akkor értelemszerűen Alfrédra előbb-utóbb komoly feladat fog hárulni.

Az az igazság, hogy számomra ez a dupla rész hozta el a Vikings történetének talán leggyengébb csatajelenetét is, mégpedig York ostromát. Bár tisztában vagyok vele, hogy sok munka van egy-egy ilyen jelenetsor mögött, nekem mégis az tűnt fel, hogy egyetlen kis terecskét látunk papírmasénak tűnő fallal, amelyet gyorsan elfoglalnak.

A Vikings mindig is az epikus ütközeteire volt büszke, még akkor is, amikor Ragnarék tucatnyi emberrel portyáztak. Ezt a csatát azonban még az olcsósággal vádolt, és ugyanabban a korszakban játszódó The Last Kingdom is letagadná.

A hiányzó hadmozdulatokat a belső terekben vívott küzdelemmel és a túlélőkön elkövetett kegyetlenséggel pótolták, de elég rossz ütemben és tálalásban. Az ostromot még a részen belül is kifejezetten gyenge kivitelezésű képekkel ábrázolták, pedig a dupla epizód tele volt szebbnél-szebb közeliekkel és képileg jól összerakott távozásokkal.

Összességében azt mondhatjuk, hogy mind a kritikusabb nézők, mind pedig a rajongók bőven találhattak az első két epizódban olyasmit, ami megerősíthette őket a véleményükben. Azt hiszem, hogy Ragnar és Ecbert hiánya mellett is tele van a sorozat érdekesebbnél érdekesebb karakterekkel, és könnyen felvázolható konfliktushelyzetekkel.

Mindezt persze nem garancia egy jó évadra, de ha sikerül a fenti összetevőkkel jól bánni, akkor azt hiszem, nézésre érdemesek lesznek a Vikings legújabb epizódjai is.

152 hozzászólás Ne habozz!

_Peter - 2017. 12. 06. 21:45

Nem kezdetektől vagyok itt, mert csak tavaly daráltam. Szépséges Katheryn Winnick résszel egyetértek, Odinra mondom még összehozzák JRM lovag-püspök úrral is. Akit a Tudor sorozat után jó látni megint harcolni. Sajnos a Ragnar gyerekek vetélkedése nem köt le, Floki izlandi (?) kirándulását túlművészkedték kicsit. York ostromával kapcsolatban is egyetértek.

Edrick - 2017. 12. 06. 21:56

Bizonytalan voltam a negyedik évad után, de meggyőztek, hogy maradjak. Viszont a 2*10 résztől előre félek, a múltkor enyhén szólva sem működött nálam ez a beosztás, egyszerűen nem tudták úgy és annyi tartalommal megtölteni a már 20 részt, mint az első három, egyenként 10 részes évadot. Persze a régi karaktereket szépen vezetik ki, és hozzák jobban és jobban előbbre a fiatalokat és az újabbakat. De tavaly ezen nagyon érződött az átmenet-jelleg, e két rész alapján viszont azt mondom, hogy talán ennek most vége (mondjuk meggyőződésem, hogy Lagertha nem éri meg az évad végét, tehát lesz még olyan karakter a sorozat hajnaláról, akit elér a végzete), és bár nem nagy lendülettel, de elkezdtek erősebben rámenni mindarra, amit tavaly belengettek. És szerintem ez volt az, amivel maradásra bírtak, ez a valamennyire tiszta lapnak mondható helyzet ígérete. Aztán majd meglátjuk, jól döntöttem-e. (Csak a 20 résztől ne félnék annyira!)

cw - 2017. 12. 06. 22:07

Elejétől vagyok, volt egy mélypont ugyan, de nem gondoltam soha, hogy kiszállok. Oké, TWD-nél is ezt mondtam…

sehrezad - 2017. 12. 06. 22:07

Én az elejétől vagyok, és bár a varázsa kopott némileg, azért továbbra is érdekes tud lenni. A vége felé előbb különösen Haraldnak, de aztán Flokinak is eléggé Ragnar-feje volt az ápolatlanabb fajtából, Haraldnál még néhány grimasz is stimmelt :)

polovcev - 2017. 12. 06. 22:08

Izlandot első pillantásra felismertem. Gyönyörű sziget, de hogy mit akarnak Flokival kezdeni arra elképzelésem sincs. Bár bevallom engem az se zavarna ha egy részen keresztül csak sétálna fel-alá a szigeten.

Azért azt furcsállom, hogy a két idősebb Ragnar kölök nem tart a pszichopata tesótól. Annyira azért már ismerhetnék, hogy ne becsüljék alá.

Harald vallatása közben pedig azon gondolkodtam, hogy vannak ennél rosszabb kínzási módszerek is :)

S hogy megválaszoljam a kérdést is. Én az első résztől követem s addig maradok amíg véget nem ér. Hacsak nem következik be egy radikális romlás, de abban nem hiszek.

Kplesz - 2017. 12. 06. 22:25

A vikingek eljutottak észak amerikába is bár nem tudtak végleg megtelepedni, de elképzelhetőnek tartom, jogy a sorozatban még azt is bemutatják. Főleg h most volt arról szól, hogy csak a készítőtöl függ a befejezése, a History akár fojtatná 6 évadon fölül is. Sőt esteleges franchise-osításról is beszélnek, h esetleg nem a vikingekről szóló, de ebben az univerzumban lévő sorozatot is forgatnának, de ez is michael hirstön múlik aki jelenleg még inkább a vikingsel foglalkozik, főleg mert a kövi évad is 20 részes.

elmebaj - 2017. 12. 06. 22:44

@polovcev
“Harald vallatása közben pedig azon gondolkodtam, hogy vannak ennél rosszabb kínzási módszerek is :)”

szerintem az elso nehany mondat utan az mar nem vallatas, hanem a dominancia bizonyitasarol szolo pocsmeregetes volt. :)

Floki kapcsan:
A sorozat eddig, ha kicsit lazan is, de probalta kovetni az adott nevu tortenelmi/mitologiai szereploknek tulajdonitott fontosabb torteneteket (pl. Bjorn mediterraneumi portyazasai, vagy Ragnar kalandozasai, de akar Jorvik/York elfoglalasa is, mint a tovabbi portyazasok bazisa a mostani duplaban).

Floki Izlandra kerulese szerintem egy ugyanilyen “kotelezo kor”, abban az ertelemben, hogy Ragnar halalaig a nem Ragnart erinto kalandozasok leginkabb csak arra futottak ki, hogy egy-egy karakter miert *nincs* Ragnar mellett, nem arra, hogy ahol ahelyett van, az megis miert erdekes.

En kb itt is legfeljebb azt varom, mint Bjorn kalandozasatol: picit tulhuzott intermezzo egy fobb karakter fosodortol valo tavoltartasarol (pl. hogy Ivarek kozott fektelenul elmergesedhessen a helyzet).

Szerintem ennyi utan meg nem irjak ki, csak nem akarjak, hogy a foszalnal jelen legyen, ezert addig letudja a kotelezo koroket (Izland felfedezesere asszem eredetileg sem ismert konkret datum, ezert teljes iroi szabadsággal tehettek oda, ahol szamukra a legelonyosebb).

heidfeld - 2017. 12. 06. 22:44

Elejétől a sorozattal vagyok. Amíg Jennie Jascues, ilyen hihetetlen jól néz ki, feltétlen maradok…
Igen, lehetne feszesebbre írni a történetet. Már rég nem lepődöm meg, ha eltérünk a történelmi tényektől, időtől, de Ivar elsősorban Írországban tevékenykedett.
Tehát bőven lenne mit elmesélni, nem kéne mocsárban bóklászni.
Astrid-Harald száll külön érdekes lesz. Nem egyszerű eset Astrid, még egy királynak sem. Kiváló mestere volt, tartogathat meglepetéseket.
Simán lehet még 3-4 évad. Én maradok a végéig.

baggio - 2017. 12. 07. 00:00

Egyre inkább szappan a sorozat (a 20 részes évadok okán), de megszerettem annyira az évek folyamán a vikingeket, hogy képtelen lennék abbahagyni. Még úgy is, hogy Ivar és a többi gyerek Ragnar-pótló története eddig messze nem hozza az elvárásaimat (Björn háttérbe vonulása és Rollo eltűnése csak ront helyzeten), Lagertha mellett se maradt más erős női karakter, szóval a kilátások erre a szezonra szerintem egyelőre rosszabbak, mint amit a cikk zárása sugall.

Turbo - 2017. 12. 07. 01:20

Én elejétől vagyok, de kizárólag azért, mert érdekel alapból a vikingek története, viszont az egyértelmű számomra, hogy az első évadtól folyamatosan zuhan a színvonal.

Mordekai - 2017. 12. 07. 05:34

@Turbo:

Tény, hogy az első volt a legjobb, de nem igaz, hogy zuhan, inkább beállt egy stabil szintre a 3. évad óta.

Már régóta mondom, de ez a 40 perces formátum már kevés a Vikingeknek. Túl sok szereplőnek jut pár mondat, a jelenetek mindig kicsit túl hamar vannak “elharapva”, főleg ha még helyszínek között is ugrálunk. Ez a hangulat rovására megy, de most szerencsére Flokira és a szigetre több időt szántak, hogy valamit visszaadjanak a régi spirituális hangulatból.

Kíváncsi leszek, mekkora lesz az átfedés a Last Kingdommal, mert az gyakorlatilag onnan kezdődik, ahol a Vikings most tart.

“Katheryn Winnicket bármeddig elnézem a képernyőn” +++++
Pont ugyanezt a képet mentettem ki háttérképnek. :)

Alexejevic - 2017. 12. 07. 07:38

Ejj, nagyon megnéztem volna Ragnart és a Püspököt egymás ellen. TV-s fronton nem akármilyen két karakter lett volna…
Ragnar halála óta nem az igazi a sorozat, plusz ez a 20 rész is sok szerintem. 13-15 részben pörgősebb lenne.

a_n_d_r_e_w - 2017. 12. 07. 08:12

Az előző évadot is kicsit nyögvenyelősen fejeztem be, ezt egyelőre el sem kezdem. Azzal, hogy Ivart tették központba és ezért le is építettek pár korábban jól összerakott karaktert, nálam egy időre elásták magukat, majd a kritikákat olvasgatom, aztán döntök.
Floki véletlenül nem Amerikába tart? Megnéznék akár egy spinoffot is a vikingek grönlandi, kanadai és újabb feltételezések szerint még délebbi viszontagságairól észak és középamerikai indiánokkal, titokzatos vörös hajú és szakállú indián istenekkel.

Rich Zed - 2017. 12. 07. 14:42

Én, mint angol nyelvtanár, és a sötét középkor rajongója, csak annyit várok el, hogy nagyjából minden főbb eseményt megjelenítsenek a vikingkorról – főleg a Brit-szigetekről.
De legfőképpen, hogy visszaállítsák kedvenc angol városomról, Yorkról, és Jórvik királyságáról az évszázadok alatt elfeledett legendákat, hogy magyar honfitársaim is halljanak e csodás régióról újra.
Ivart akarom látni, ahogy a northumbriaiakkal hadakozik, Véresbalta Eriket, a York Minstert, a Shamblest, mindent, ami Yorkot anno az egyik legfontosabb angol várossá tette.
Aki teheti, üljön fel egy gépre, ami Leedsbe tart, majd üljön fel egy buszra, és menjen el Yorkba. Csodát fog látni, és a legigazibb, és egyik legszebb, archaikus angol dialektust fogja hallani.

wellwellwell - 2017. 12. 07. 15:23

én valamikor a 3. évad elején kiszálltam, aztán mikor felnőttek a gyerekek, a 4. évad második felét ledaráltam egyben, és mivel az ivart játszó srác iszonyúan intenzív, maradtam is.
ez a két rész nálam a hét csalódása rovatba került, vontatott volt és lassú, a 3. rész viszont beindult, úgy néz ki, jó lesz ez.

Crystal - 2017. 12. 07. 16:16

Nekem az előző évad végén pont ugyanaz volt a bajom, mint amit a_n_d_r_e_w írt: mivel Ivart _kellett_ a középpontba állítani, mint Ragnar méltó utódját, ezért szinte mindenki mást leépítettek – úgy, hogy előtte pedig csomót foglalkoztak az ő karakterfejlődésükkel *khm Björn*.
Szóval örülök, hogy Björn elindult a saját útján és kibontakozhat :) Csak akkor foglalkozzanak is vele.

Shed - 2017. 12. 07. 19:00

Crystal:
Nekem is ez a bajom. Björnt egy nagyon kompetens, értelmes harcos vezérnek rakták össze az első évadokban, ráadásul ő a valóságban is nagy dolgokat vitt végbe. És Ivar miatt elég rendesen lebutították. Gondolom itt nem tudták hogy a későbbi évadokban nem ő lesz a főhős, azért kapott annyi játékidőt és karakterfejlődést. A 3ik részben sem tetszett ahogy Ivart helyzetbe hozták. Egy teljesen hiteltelen, ostoba húzást adtak a testvéreknek, melyet nem hiszem hogy megcsináltak volna ebben a formában. ÉS ráadásul az angolok tette is teljesen karakteridegen volt, miért nem nyírták ki őket? Ha már háború és a kiséretüket megölték gondolkodás nélkül, akkor pont őket miért nem?

Azt hiszem kénytelen leszek elfogadni, hogy Ivar került a fókuszba és mellette mindenkinek kicsit hülyének kell lennie, hogy ő kitudjon tűnni.

Csak hát az merül feledésbe, hogy pl. Björn már több raidet is ment korábban, a testvérei is idősebbek. Ivarnak ez az első raidje, ő most még 20 alatt van a sorozatban is, és ő lett a fővezér, mert úgy alakították hogy minden más viking vezért eltakarítottak. Harald hazament, Björn másfele ment, Ubbe haza, a másik meg a pincsikutya lett.

perszepolisz - 2017. 12. 07. 20:58

Lagertha miért kuffantott Széphajúval? Mi volt ott a burkolt mondanivaló? Mert én sajnos nem jöttem rá, nem értettem.
Lagertha meg Torvi kezd már idegesíteni – mivel kb 50-60 évesek, de még belefér, simán jó volt ez az évadkezdés, sőt nagyon jó.
Ki fogad még arra, hogy Heahmund püspök levarrja az új királynőt is? Mert én igen.

perszepolisz - 2017. 12. 07. 20:59

*új királynét.

Pierre75 - 2017. 12. 07. 21:10

Már untam a Ragnar halála utáni átmenetet is a színtelen szagtalan ifjakkal. Előre félek milyen félistent fabrikálnak a szászok Alfrédból.
Ha viking kalandokba bocsátkoznék, csakis Röde Orm-mal. Majd a smolandiak kifürkészik, megéri-e…

elmebaj - 2017. 12. 07. 21:41

@perszepolisz:

“Lagertha miért kuffantott Széphajúval? Mi volt ott a burkolt mondanivaló? ”

Harmadik részt még nem láttam, ha ez a dupla nyitóra vonatkozik, ott egyszerűen érzékeltetni akarta, hogy amit Harald ajánl, azt akkor veszi el magától is, amikor akarja. Ehhez nem kell sem elfogadnia Harald ajánlatát, sem a beleegyezését kérnie.

(erre utaltam eredetileg azzal, hogy az egesz beszelgetes egy “diplomaciai” dominancia jatek volt, Harald feljebb probalta pozicionalni magat, Lagertha meg, ize, ujra es ujra emlekeztette a jelen helyzetbol eredo eroviszonyokra)

elmebaj - 2017. 12. 07. 21:45

az “uj kiralyne” (Judith) kapcsan nekem az elso gondolatom inkabb az volt, hogy vajon mennyire fogja a puspok toleralni az emancipalt nezeteit. Annyira meg nincs kifejtve JRM karaktere, hogy tudni lehessen, mi lesz a reakcioja.

Dávid - 2017. 12. 08. 15:04

Sziasztok!

Mikor lesz szinkronosan az 5. évad?

Aleysa - 2017. 12. 09. 23:56

Ilyen unalmas évadkezdőt rég láttam, kín volt. Lehet, hogy Ragnar elvesztése olyan űrt hagyott, amit nem tudnak pótolni nálam. Lagertha sztem kuka lesz, mert nem fenntartható a királynősége, pedig nagyon szeretem. Ivar szuper, a maradék 2 tesó totál érdektelen, Björtnt meg sajnos mellékvágányra tették. Mondjuk az nekem is eszembe jutott, hogy Judith vajon elkapja e a fanatikus csinos püspököt :-) na mindegy, még kitartok, de eddig szinte csak csalódás ez az évad

egypuputeve - 2017. 12. 10. 00:40

Szomorú vagyok. A Vikings az első három kedvencben volt benne, most pedig… az ötben sem. Ez az évad egyenlőre nem nyújt többet, mint a 4/2. Kicsit szappanoperás már nekem.

Miféle átvezetés ez? Hol vannak azok a viking hősök, akiket tátott szájjal néztem? Ficsurok mind. Ez nem átvezetés, hanem leépítés.
Ivar? Egyedül az akcentusa tetszik. De legalább már függőlegesbe tette magát :)
A két tesó pedig annyira viking az első három évad harcosaihoz képest, mint a Nagy Ho HO Horgász jó pecás. Azaz sehogy. Semmi tökösség. Ho ho hó, legalább vicces volt :)
Ők lennének Ragnar fiai? Björn igen, benne van az apjából karizma.

Na de ez a püspök! E má’ valami. És sokkal komolyabbak a katonái, mint az eddigi angoloknak. Átálltam az angolok oldalára. LONG LIVE THE KING :D

4/1-ig annyi agyalnivaló volt a soriban, mint égen a csillag. Most meg csak néztem, és ásítok. Sose gondoltam volna, hogy ilyeneket fogok érezni, és írni a Vikingsről.

Ami nagyon bosszant, a zene. Alig van benne viking music remix. Vagy csak nekem romlott a hallásom. Ami naggyá tette ezt a sorit, az részben a zenéje volt.

Persze, végig nézem, ez nem kérdés. Annyira azért nem rossz.

egypuputeve - 2017. 12. 10. 03:40

Megnéztem a harmadik részt. Nem vagyok már szomorú. Nem azért, mert volt benne egy jó csatajelenet, hanem mert az egész rész odatapasztott a monitor elé, és gondolkodásra késztetett.

Először is, volt egy elméletem, miszerint Floki=Loki. Ezt a látónál tett vizitjéből gondolom. Ha valaki nem emlékszik: Floki kezét megnyalta a látó, és mondta neki, hogy már régóta vár a találkozásra. Neki kéne elmenni Flokihoz, nem fordítva.
A szigeten egy kérdés van a fejében. “Minek hozták el ide az istenek?” Úgy érzi, hogy haldoklik, amit alá is támaszt a tenyerén a súlyos sebe. Aztán erős víziói vannak. Végül pedig csoda történik.
Nem tudom, mi lesz ebből, de már ennyi elég volt, hogy izgalmassá tegye a történetet.
A látós rész óta várok már erre a részre.

Ok, Ivar eszét eddig is kidomborították. Most pedig úgy ült a toronyban, mint egy sötét jedi lovag.
Így már könnyen érthető, hogy az angolok, miért tojtak be tőle.
Úgy látszik Ivarnak jót tett a pszichológus nő, mármint a rabszolga csaj. Igazi vezér lett belőle. Átlépett a korlátain. Persze, mindig is tele volt tervekkel, álmokkal – apja is biztatta – de ott volt “a nyomorék vagyok effektus”.
Jó volt az alakítása, de ettől függetlenül nem tetszik a karaktere, ami változhat.

Azt hittem, püspökék visszavágnak. Mondjuk furcsa lett volna, ha igen, de én kicsit bíztam benne. Nagyon tetszett a tekintetpárbaj.

Haraldék jelenete ütős volt. Vajon beadja-e Astrid a derekát? Kénytelen lesz, bármi legyen is a terve. Még lehet királyné is Harald nélkül, mint Lagertha earl Ingstad.

És rendben volt a zene is.

Szurkolok a Vikingsnek :)

Árpád - 2017. 12. 10. 07:06

Ha figyelembe veszik egy kicsit a történelmet,

SPOILER

akkor Széphajú Haraldra fényes jövő vár, ugyanis ő volt Norvégia első királya és abban a korban szokatlanul hosszú ideig 81 évig élt. Az orvostudomány akkori szintjén szinte alig-alig érték meg ezt a kort. Remélem itt nem találnak ki valami marhaságot, hogy mondjuk megöli Lagertha, mert elrabolta Astridot. Nagyon elegem van már Lagerthából, mert amellett, hogy kegyetlen, provokátor mindig kegyesnek láttatja magát pedig hatalommániákus.

Crystal - 2017. 12. 10. 11:51

Nem, nem, nekem Ivar egyre kevésbé jön be.
De azzal egyetértek, egypuputeve, hogy a jó kis viking remixekből már túl keveset használnak :(
Egyébként Lagerthából már nekem is kicsit elegem van.
Na de hogy ne legyek annyira negatív, a bemutatott négy szálból kettő (Björn + Harald – végülis tényleg királlyá kell válnia egyszer) kifejezetten érdekel, és Flokiéra is nyitott vagyok egyelőre.

egypuputeve - 2017. 12. 10. 12:05

polovcev írta fentebb: “Bár bevallom engem az se zavarna ha egy részen keresztül (Floki) csak sétálna fel-alá a szigeten.”

Ez eddig bejött :)

Most tetszett meg Harald karaktere, ahogy becsajozott :)
És végre Astrid is kibontakozhat.
Lagertha nekem eléggé leépült, mióta a trónra ült. Na ja, az 1-2-ből láthattuk, hogy szeret ülni :)

Lanie - 2017. 12. 10. 16:25

Érdekes, mindenkivel ellentétben nekem Björn karaktere többek között azért nem jött be mert maga a színész nem túl jó. Persze fejlődött az évek alatt, de számomra nincs meg benne semmiféle általatok írt karizma ami pl az apjában nagyon erősen megvolt. Egyszerűen választottak egy magas izmos színészt. Az Ivart alakító színészben pl sokkal többet látok, látom benne azt a csúszómászó kígyót ami valójában a karakter.
A másik; a fiú aki Ubbét alakítja olyan nagyon hasonlít Travis Fimmel Ragnarjára, hogy alig várom, hogy kezdjenek vele valami komolyabbat, nagyon szeretem a képernyőn látni az arcát.

Yooha - 2017. 12. 10. 20:25

Azt honnan lehet tudni, hogy Floki Izlandra jutott el? És ott tényleg nincsenek fák?

perszepolisz - 2017. 12. 10. 20:28

Onnan, hogy Floki irl Izlandra jutott el. :D

Manul - 2017. 12. 10. 22:24

Yooha:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hrafna-Flóki_Vilgerðarson
Nekem egyėrtelmű,hogy Floki karaktere az elejétől fogva ez a Floki. Az ősi hit őre.

Manul - 2017. 12. 10. 22:29

Mondjuk,gyanûs hogy egyedül nem fogja kolonizálni a szigetet. Hajót építeni se tud. Bár most nem emlékszem megvan-e még a hajó. Egyėbként ållat volt a kígyôs orrdīsze. In memorian Ragnar Lothbrok.

Manul - 2017. 12. 10. 22:30

Remėlem nem így írták ki a karakterét,mert akkor nálam kasza.

egypuputeve - 2017. 12. 11. 00:22

Hiányoznak Floki kuncogásai…

aanitaa - 2017. 12. 15. 16:04

Biztos, hogy Izland, Vík környékén van a fekete tengerpart, meg a Skógafoss vízesésnél is járt Floki. De, van fa :P A fővárosban pl sok fa van, amúgy inkább a bokrok és a moha a jellemző. Hatalmas élmény volt ezeket a tájakat, vízeséseket, gejzíreket élőben látni, aki teheti menjen el!!!

heidfeld - 2017. 12. 15. 17:53

Csodálatos volt, ahogy Floki állt a hullámok előtt.
Szerintem jobb lenne, ha egy részben csak két helyen járnánk, vagy eleve dupla részek lennének. Így nagyon szét van töredezve. Nem lehet igazán kifejteni, a különböző helyszíneken történteket.
Pedig nem lenne ez rossz. Eddig tetszik az évad.

Shed - 2017. 12. 15. 19:44

Akkor most kb 20 évesen Ivar lassan megtanul járni a teljesen eldeformálódott, hús nélküli lábaival? Továbbá most már Hvicek, vagy vagy hogy hívják a másik tesót, is teljesen le lesz építve hülyegyereknek….

egypuputeve - 2017. 12. 16. 03:21

Ivar milyen tervet eszelt ki? Mert a püspöknek voltak víziói=northman halottakat lát York városában. Ezt megkapta, csak nem úgy, ahogy ő gondolta. Azt nem vágom, hogy mi célja volt Ivarnak a tetemégetésekkel. Elkapjanak valami náthát?

Meg fogja csavarni az angolokat rendesen. De hogyan?

Ja, azzal a lábakkal nem lehet járni. Mondjuk vannak ilyen hurkapálcika emberek világszerte. Járnak a gymbe, de nem lábaznak :D

Az apjuk stílusa egyedül Björnön és Ivaron észrevehető. Lehet, hogy a másik kettőnek más anyja van? Ragnar szerette a nőket. Auslag meg a férfiakat :)

Bármennyire is kemény a püspök, nem fog tudni visszavágni Ivarnak. Sajnos.
Azért már látszik az ellentét a “király” és a vallási vezető között.
Aethelwulf a közelébe sem ér. Szokásos pitiáner duma: “Én vagyok a főnök, punktum!”

Nagyon szurkolok Flokinak. Meddig húzzák még ezt a Floki-Loki dolgot.

Amúgy a Snatchban a gipsy a kutyáját “dognak” hívta angolul. A magyar szinkronban Floki a neve :)

Snoopyzit30 - 2017. 12. 17. 15:02

Még csak az 5. évad nyitányát néztem meg, de az azonnal feltűnt, hogy Torvit visszahozták a halálból vagy mi van? Vissza fogom keresni, de úgy emlékszem, hogy az évadzáróban ott feküdt mozdulatlanul és tele volt lőve nyilakkal. Erre az évadnyitóban él és virul. Pffff…

Bolton - 2017. 12. 17. 23:50

Floki szála kurva unalmas, remélem vmi történik már ott is.

Mate815 - 2017. 12. 18. 08:58

Milyen Viking remixekről beszélnek itt egyesek? Ugyanaz az együttes hozza a zenéket ami eddig is, a Wardruna. Nem egy szám volt már az új albumról…

Amúgy meg nagyon király az évad! Floki, Ivar, Bjorn meg az új haver, Astrid és a püspök, mind mind ígéretes szál.

Gabika - 2017. 12. 18. 10:57

Flokit imádom. De most furább, mint volt. Persze, érthető. A kuncogás, a túlmozgás “behalt”. Eléggé megkeményítette az elmúlt időszak. Ubbe lesz egyre furcsább, mintha nem is igazán akarna gyilkolászni. (apácás jelenet) Hrvitsek is mintha debilesedne. Sigurd megölését azért némi retorzióval alakítottam volna. Ivar egy pszichopata. Néha ezt mintha túltolnák. De a jelenete Flokival rendben volt. A yorki csatát elég gányul rakták össze, Ivar komikus volt a szekér mellett ülve és ordítva. Nekem a sodrás hiányzik az új évadból. Túl vannak aprózva a jelenetsorok. Nincsenek karizmatikus vikingek.

egypuputeve - 2017. 12. 18. 18:39

@Mate815

Ezek viking népzenék mai átdolgozásban.

Mate815 - 2017. 12. 18. 18:42

egypuputeve: Nem. Ezek a futhark rúnáinak megzenésítései.

Liu - 2017. 12. 19. 11:45

A ” viking népzene”, mint olyan nem létezik, ugyanis egységes viking nép sosem létezett.
A sorozat egyik hiányosságának tartom, hogy a ” vikingeken ” belüli különbségeket elmossa.( meg azt, hogy magukra vikingként hivatkoznak…ami vicces)
Egyedül talán abban a részben látszott másfél- két évada a törzsek közti különbség, amikor hosszú út után látták, hogy Asláug, “mit tett” otthon.( birkavérrel megszentelős rész).
A hit, kultúra alapjai ugyanazok voltak mindegyik törzsnél, népcsoportnál, de a szokások és így pl a zene is eltért.

Én is úgy tudom, hogy a Wardruna még közreműködik a sorozat zenéinél. Ők pedig különféle népcsoportok, korabeli szerzők (!) dalait, ill. költeményeit dolgozzák fel.

Manul - 2017. 12. 19. 22:44

Liu:szerintem pont most utaltak először a különbségekre, ahogy Astrid rácsodálkozott Harald otthonában a bálnavadászaton alapuló gazdaságra és a szokásaikra. Eddig tényleg nem lehetett érzékelni a kultúrális különbségeket.

Manul - 2017. 12. 19. 22:52

Egypupu: gondolom, a kamu halottégetéssel megvezette a szászokat, hogy már itt tartanak,éheznek, legyengültek. Közben nyilván az említett alagútrendszerben lapulnak. Ezért jöttek fel a patkányok,ahogy azt a püspök ki is szúrta.

egypuputeve - 2017. 12. 20. 01:38

@Mate815: Nem tudom mi az a “futhark rúnái”, de elképzelhető, hogy egyről beszélünk. Amúgy mit kell tudni ezekről a rúnákról?

Arra gondoltam a “vikins remixek” kapcsán, hogy a Wardruna nem csak népi hangszereket használ, hanem van benne egy kis elektonika is.

Ez sztem egy viking népdal, de hívhatod másnak is:
https://www.youtube.com/watch?v=YCJhZ4poZkQ&list=RDQMFyxONLzS2us&index=26

Ezt viszont érdemes meghallgatni. Helvégen egy gitáros faszitól. Gyönyörű! Ez sztem nem remix :)
https://www.youtube.com/watch?v=jWHWCZRWqIQ

egypuputeve - 2017. 12. 20. 01:47

@Manul:

Már rég szólítottak egy egypupunak. Ez a nicknevem beceneve. Köszönöm :)

Az égetésben nem látom “a végünk van stratégiát”, de van benne valami. A patkányok teljesen jó érv.

Azt el lehet mondani, hogy Ivar méltó vezért kapott.

egypuputeve - 2017. 12. 20. 02:04

@Liu: Auslag nem vitt be semmi újat, vagy nem mutatott be semmiféle más szokást. Angliában is bikavérrel szentelte meg a földet Lagertha, Eckbert és az angolszászok örömére. Más ilyenre nem emlékszem.

“Én is úgy tudom, hogy a Wardruna még közreműködik a sorozat zenéinél. Ők pedig különféle népcsoportok, korabeli szerzők (!) dalait, ill. költeményeit dolgozzák fel.”=ez a népzene

Nálunk is különféle népcsoportok, népszokások, dialektusok, népzenék, ételek vannak, az ország (most már kis) területén, és a határon túl, természetesen.

Nem értem, miért ne lenne viking nép. Ezzel az erővel nincs egységes magyar, német, és főleg amerikai sem, stb.
Nem vagyok viking-ész, nem is leszek, de annyit tudok, hogy az északi népeket egységesen könyvelte el a többi ország.
Az angolok sem voltak egységesek, mégis egységesen kezelték őket a nem egységes vikingek :)

egypuputeve - 2017. 12. 20. 02:09

@Mate815: Ez most közben beakadt. Itt azt mondja a felvezetőben Einar Selvik, hogy “völsupá is probably the most famous poem”(=vers, költemény)

Kezdelek érteni. Azt mondod, hogy ez egy saga(?), amit a Wardruna megzenésített?

Mit énekeltek akkor a vikingek?

Liu - 2017. 12. 20. 12:46

Manul, 2 résszel le vagyok maradva, majd megnézem :)

Tevécske: Nézd újra a részt, nem új, de náluk az “úgy” ahogy Aslaug csinálta, nem szokás :)( nem pont a birkavéres cucc, azt csak támpontként említettem, hogy azon jelenet körül kell keresni)

Viking, mint viking, nincs és nem is volt. Magyarországot ne keverd, mert nálunk a jászok, kunok, svábok stb egy közös országban, kvázi egy vezető alatt élnek és éltek.
Északon a kult. különbségek sokkal jobban előjöttek, mert nagy területen éltek szétszórtan és egységes országuk, ezáltal fővonalas szokásrendszerük sem igazán volt elég sokáig. Sokkal diverzebb kulturájuk volt, azaz, a csoportok közti különbsègek jóval nagyobbak is lehettek akár. ( pl ruszok főleg volga- vidéken utazgattak..na ők tuti nem vadásztak bálnára a folyón. Vagy mondjuk Szent István korában hazánkban élő varég katonák..egyik sem volt tengeri kalóz, pedig mindegyik ” viking”:) )

egypuputeve - 2017. 12. 20. 13:49

Liu! Ez a tevécske erős volt! Hanyagold kérlek! Köszönöm!

Ha csak a mostani magyar állapotot veszem, akkor több országban, több vezetés alatt van egy nemzet, eltérő kulturális különbségekkel, de mégis egy nemzet. Persze nem összehasonlítható.

Ha arra gondolsz, hogy a vikingek óriási birodalmat hoztak létre, akkor igazad van, mert azt nem egy “vezető” kormányozta. A sorozat ezt szépen bemutatja.

Horik király kinek volt a királya?
Harald már az elején tudatja Ragnarékkal, hogy kicsoda ő, és hol van a királysága. Na meg mit akar.

A felszentelésnél és Auslag áldozatánál semmiféle különbséget nem véltem felfedezni, de lehet igazad van. Sajnos nem tudom újranézni.

@Mate815: Bocs, a link lemaradt.
https://www.youtube.com/watch?v=zbT8vzX4sZY

elmebaj - 2017. 12. 22. 02:45

“Horik király kinek volt a királya?”

Elméletileg a sorozatban a dánoknak és svédeknek (történelmileg csak a dánoknak).

Az, hogy a sorozatban a svédek királya (is) lenne, explicit talán nem lett kimondva, de elég sok egyértelműnek tűnő utalás volt rá:

– Uppsalában (első évad vége) Horik hajtotta végre az emberáldozatot Ragnar barátján, ami a terület uralkodójának joga. Uppsala a középső svéd területekhez tartozik, ami a svédek (svear-ek) területe. Ezen a területen mindenki, Ragnarékat is beleértve, királyként kezelte.
– Borg jarlnak, amikor Ragnar meglátogatta Horik megbízásából, a területet megnevező caption-ök szerint Götalandban volt a székhelye, ami a másik nagy, mai svéd területeken honos népcsoport, a géták bázisa. A géták uralták a déli svéd területeket, a svear-ek a középsőeket, tehát a géta és svear területek határosak voltak egymással, a csoportok pedig folyamatosan rivalizáltak a hatalomért….
– …pont, ahogy Borg és Horik területi vitában állt (ez volt az őket bemutató alaphelyzet, ami Ragnart, “közvetítőként” kettejük közé sodorta). A vitában Borg jarl Horikot idegen királynak nevezte, Horik pedig azt hangoztatta, hogy a kérdéses terület jog szerint az övé.

(Később egyébként Széphajú Harald szintén szemet vetett Götelandra. Is.)

egypuputeve - 2017. 12. 22. 03:28

Köszi :)

Liunak címeztem a kérdést, mert ő azt írta, hogy “Viking, mint viking, nincs és nem is volt. Magyarországot ne keverd, mert nálunk a jászok, kunok, svábok stb egy közös országban, kvázi egy vezető alatt élnek és éltek.”

Ezért kérdeztem, akkor kinek volt a királya Horik.

Ez most nekem olybá tűnik, mintha Mo-on, vagy más államokban nem lettek volna rivalizálások.

Na, mindjárt lejön az ötödik :)

Hamupipacs - 2017. 12. 22. 08:22

Ivar és a püspök párhuzamba állitva Ragnarral és Athelstan-nal? Valószinűleg nagyon más végeredménnyel.

Ez a rész azért tetszett, mert nem tudtam pontosan hová fut ki.

heidfeld - 2017. 12. 22. 21:13

Oké. Jonathan Rhys Meyers egy jó közepes színész, simán hozza a fanatikust, bár az italt sem vetheti meg… Mindenkinek lehetnek hibái. Én pl. túlzottan kedvelem a zöld szemű lányokat…
Ha a püspök elkezdi sikerrel téríteni a Vikingeket keresztény hitre, akkor tökön szúrom magam.
Björn szála teljesen hihetetlen. Attól el is tekintenék, hogy ketten bóklásznak egy vándorral, idegen világban, mert teljes képtelenség. De az még hihetetlenebb, hogy egy nő adjon parancsokat, az arab világban. Ez kb. olyan, mintha Észak Koreában átvenném a hatalmat, és parancsba adnám, hogy rakéták helyett mostantól Pepsi Max-ot palackozunk…
Várható volt egy gyengébb rész. Ivar taktikája, illetve Judith pillantásai voltak emlékezetesek, esetleg a norvég “furcsa” éjszakája.
Jelenleg Astrid-szála érdekel a legjobban, több szempontból is. Nehéz döntések előtt áll.

Hamupipacs - 2017. 12. 22. 21:33

A püspöknek nincs túl sok esélye, hogy életben marad sokáig. De ezt jelentősen lecsökkenti, ha még ott találja Flokit :)

állat - 2017. 12. 23. 14:24

Hát nem tudom. Szerintem a 3as brigád nem hihetetlen. Veszélyesnek veszélyes de akkoriban se volt lehetetlen kereskedőnek kiadva (több-kevesebb sikerrel) járni a világot. A nő pedig. Fáradtan néztem a részeket de hacsak valamit nem néztem be a szíciliai trónkövetelő a csajt egyenesen konstantinápolyból hozta, aki elmondása szerint fontos volt a császárnak. Én itt csak arra tudok gondolni hogy bizonyám tényleg fontos személy talán hercegnő, császár ágyasa stb. (szerintem 99% bizánci keresztény és nemesi származású), akit az emír felhasználhat politikai intrikaiban, illetve eléggé felvilágosult és bölcs ahhoz hogy rangjánál kezelje plussz úgy látszik be is jönnek egymásnak. Persze még vannak hátra részek. Majd elválik.

perszepolisz - 2017. 12. 23. 17:10

Én úgy vettem észre, hogy a Vikingek, mint sorozat megpróbálja az egész ismert viking történelmet összefogni 6-7 évad alatt. Ennek a viking történetnek pedig valóban az a vége, hogy ugye áttértek a keresztény hitre. Ebbe tehát szerintem belefér, hogy Heahmund püspök megtéríti a helyieket, bár nekem sem tetszene.
Azért is lehet fontos ez a szál, mert én nem látom, hogy Björnék sztorijából kisülne valami és nem csak a befejező képsorokra gondolok.
Gondolom azért valahogy kivágják magukat, de akkor is mi lesz? Elindulnak gyalog a vakvilágba? Legjobb tudomásom szerint a vikingek előbb legyilkoltak egy-egy várost és csak aztán gondolkodtak egy kereskedelmi kapcsolat kialakításába – minthogy ugye akár pillanatnyi erőfölényben voltak.

állat - 2017. 12. 23. 21:30

Most újranéztem. Tényleg keresztény a nő. Mondjuk ez a monostori sztori érdekes. Engem spec ez a kalandsztori érdekel most legjobban.

Árpád - 2017. 12. 25. 10:48

Ha valaki érti mondja már meg nekem most miért akarják megölni Björnt, mert esetleg ő is Róma kémje lehet?

állat - 2017. 12. 28. 18:52

Jó ez elég béna volt. Azért remélem kihoznak valami érdekedet.

perszepolisz - 2017. 12. 28. 19:09

A névtelen mellékszereplők lázadása című részt láttuk.
Vajon Björnék hogy menekültek meg? :D

Grel - 2017. 12. 28. 21:42

“A névtelen mellékszereplők lázadása című részt láttuk.”

Ha azt nézet Iver az egyik név aki fennmaradt, sőt… .Számomra az egyik legjobb rész volt.
Spoiler:

Biztos, hogy nem a tudta nélkül szóltak Lagerthának.

Shed - 2017. 12. 29. 09:44

Grel:

Ivar előző nap érkezett meg Harald városába, ahol Istrid “jó üzletet” kötve megbízott egy ottani bálnavadász csapatot az üzenet átadására. Nyilván,ha a bálnavadász mégis elárulta az üzenetet, akkor pont a soha nem látott, nem ismert Ivarnak mondja el…

Kicsit túl van már tolva Ivar esze, meg mindent tudása. A múlt részben konkrétan rómaiakat dícsérte az alagutak miatt. Két évaddal ezelőtt meg még a művelt angolok is azt hitték hogy a római romokat óriások építették. Pont a vén király mesélte talán Ragnarnak vagy nem is tudom kinek az amforákat meg a falmozaikokat mutogatva hogy egykor itt rómaiak éltek stb. A római civilizáció egykori létének a tudása nem volt általános még a római Birodalom volt területein sem. Egy viking kölyök meg, aki életét Kattegatban élte, aztán első raidjén a sereg vezetője lett, nem nagyon tudhat ezekről.

perszepolisz - 2017. 12. 29. 10:13

Csak arra gondoltam, hogy ebben a részben szokatlan módon néven neveztek néhány embert. Hakon, Aud, a laposorrú fazon, meg még valaki akinek nem jut eszembe a neve. :D
Björnék csodálatos megmenekülésén kívül nekem is tetszett a rész. Meg a püspök sztorijából nem tudom mi akar kisülni, vagy pontosabban mit akar kihozni az író, de érdekes.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 29. 10:52

Lehet csak én érzem így – és ne röhögjetek ki – de kb. majdnem minden jelenetnél azt érzem, hogy a vikingek milyen rohadtul kevesen vannak. Nem érzem át, hogy mekkora haderejük lenne. Olyan az egész mintha valami falubeliek csetepatéja lenne sokszor. Oké, néha vannak frankó csatajelenetek, de valahogy én nagyobb, monumentálisabb dolgokat várnék. Mint amilyen volt anno Párizs ostroma (3×08). Már a 4. évad sem jött be annyira, de most ez az irány egyre kevésbé tetszik, ami most van. Lehet pihentetem, aztán csinálok majd egy giga nagy darát az évad végén.

Sempronius89 - 2017. 12. 29. 15:43

Ivar “esze” mara kb a sorozat legnagyobb vicce. Az elozo evadban az volt a zsenialis taktikaja, hogy korbe futkarozva ergo sokkal nagyobb tavot megteve furasztotta ki a szaszokat. Ebben az evadban meg a csatornaba elbujva szepen vegigvartak meg bejonnek a szaszok majd azok ahelyet, hogy mikor kettesevel feljonnek szepen levagjak oket lovagiasan vartak fel orat meg mind….

A sotet kozepkor erdeiben, mezeiben, varosaiban kiepitett makulatlan utakrol ahol szaguldozni tud zavartalanul ne is beszeljunk….

Grel - 2017. 12. 29. 17:58

Shed

A vikingsban soha nem tudod mennyi idő telt el.Lehet Iver már hónapok óta ott volt mikor a bálnavadászokat felkérték.Harald is egy idióta lenne ha megbízna Astridban…szóval… +a leskelüdü kisgyerek is arra utal, tudják hogy szóltak Lagerthának.

Perszepolisz

Arra én is kiváncsi leszek.Ha csatlakozna, brutális lenne, de a végén tuti elárulná őket.

heidfeld - 2017. 12. 29. 19:01

@Snoopyzit30: Szerintem van elég statiszta. Ha már kevesled, akkor javasolnám Az Ellenállás Városa 3. évadát. No, ott már fájóan kevés volt./Amúgy piszok jó sorozat/
Vikingek pár százas közösségekben éltek. Nagyobb városok is pár ezresek lehettek csak. Túlnépesedés, korlátozott források miatt sok volt a fegyveres vita, még nagyobb a kivándorlás.
Korszak csatáit pár száz, néhány ezer ember vívta. A Nagy Viking sereg létszámát 5000-20000 közé teszik, de ebben minden, Angliába érkezőt számítottak/gyerekek, nők is/
Aktuális részben Astrid volt a lényeg, illetve a Ragnar fiainak, Lagerthának tett ígérete. Úgy gondolom, rohadt nagy, piszkos áldozatot hozott./ Az őt alakító, svéd színésznő, “civilben”is nagyon csinos, sőt/
Ivar esze kicsit túl van tolva. Inkább a könyörtelenségéről volt hírhedt, rettegett.
Elején vagyunk még, de sokkal jobb, mint a 4. évad, amit időnként untam.

egypuputeve - 2017. 12. 30. 03:09

@snoopyzit30

A negyedik évadban mutatta meg a kamera eddigi legnagyobb szárazföldi seregüket, amikor King Allé eléjük megy pár katonával.

Tényező lehet, hogy pár viking elhullott, és akkoriban kisebb volt a népesedés. A sorozatnál a pénz a legnagyobb tényező. De összességében a legtöbb csatajelenet nem attól volt nagyszerű, hogy sokan harcoltak, hanem hogy jól harcoltak. Élethűen. Pl az angolok sokkal bénábban fogják a kardot, mint a vikingek a fegyvert. Ezt szerintem a sorozat jól bemutatja. A püspök kardforgatása kirívóan jobb, mint az angol katonáké.

Amúgy az első négy évad feléig a haderejük egyre inkább növekedett, ami a hajók számában mutatkozott meg. Ezeknél a jeleneteknél a vikingek legjobb zenéit rakták alá.

egypuputeve - 2017. 12. 30. 05:05

Nekem eddig az ötös a kedvencem, pedig harmadszori nekifutásra tudtam csak megnézni.

Ivar és a püspök második – és egyben az első nagy – találkozása. A püspöknek leesett, hogy Ivar beszél vikingül.
Ivarnak a fogathajtó lovát vitték oda?

Azért Fekete Halfdannak volt egy tekintete, amikor “benyúlt”. A kérdésre pedig nem válaszolt :D
Björnéknek nincs melegük?

Na végre valami érdekes is történt már.
Floki: Nem tudom ki vagyok.
Lagertha: Te vagy Floki, a hajóács.
Floki: Több vagyok annál.

Ezután Floki elkezd a hajókon kívül egy szektát is építeni. Valami új vonalat, amit hisz, hogy ez az eredeti. Igaz Floki mindig is nagy hívő volt, sőt ő az az igaz hívő. Ő tanította Ivart is.
Tökre azt hittem az egyik figurára Kattegatban – amikor Floki az új helyről kezd el mesélni – hogy Harbard (Odin) az, de utána nézve sajnos nem ő volt.
Hogy fog visszajutni, és hogy jutott Kattegatba, ha nem volt iránytűje. Több ő Flokinál..

Szép volt a hitpárbaj Ivar és a leláncolt püspök között. Ez a kalandtúra érdekes lesz. Athelstan azt mondta anno a hajón, hogy azért maradt életben, hogy térítsen. Erre Ragnar, mert életben hagyta. “Miért hagytál életben?” “Még nem tudom.” És a harmadik évadban megkeresztelte Ragnart..

Valami ilyesmi lehet a háttérben. Ivar már az elején kiszúrta, vagyis kiszúrták egymást. Igaz, beszélték, hogy értékes, de szerintem Ivarnak bejött az ember. Igaz hívő és harcos. Ez tiszteli benne.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 30. 10:04

@heidfeld: “Vikingek pár százas közösségekben éltek. Nagyobb városok is pár ezresek lehettek csak. Túlnépesedés, korlátozott források miatt sok volt a fegyveres vita, még nagyobb a kivándorlás.”

Ha pár százas közösségekben éltek, akkor nem értem, hogy voltak korlátozottak a források. Norvégia, Svédország óriási területek, elképesztően nagy tengeri infrastruktúrájuk van (kb. annyi halat ehettek, amennyit nem szégyeltek) + nagyon sok az erdős terület, tehát vadnak is kellett lennie az egészen biztos.
Nem inkább a kíváncsiság meg a hatalomvágy hajtotta őket? Azt még értem, hogy termőföldeket akartak, de a sorozatban gyakorlatilag mindent akarnak csak nem letelepedni. Jó tudom a sorozat dramaturgiája miatt mennek állandóan, mint a veszett egér, de most megint ugyanúgy a nyomorult Kattegatért harcolnak, ahonnan meg mindenki el akart menni világot látni, meg hódítani. Ott szenvedtek évekig, hogy Merciát meghódítsák meg földjük legyen, most meg mintha kb. mindenki leszarná az egészet.
Aztán itt van Björnék akciója, ami eddig szerintem teljesen felesleges volt ebbe az évadba. Kicsit olyan érzésem van, hogy túl sokat akarnak a készítők, de nincs kidolgozva rendesen.
Persze sok mindenért lehet szeretni a sorozatot, szó se róla, de nekem már nem tudja azt hozni, amit az 1-3. évadban.

heidfeld - 2017. 12. 30. 11:04

Termőföldben nem bővelkedtek, művelési módszereik sem voltak a legjobbak. Ha nem tizedelték őket betegségek, vagy háborúk, igen nagy volt a népesség növekedése. Örökös csak az első fiú lehetett. Ezért is volt erős az elvándorlás. Halat meg nem mindenki szereti. Én hét éve ettem legutóbb lazacot, mivel akkori barátnőm sarokba szorított: ” Ha nem eszed meg, este nem lesz semmi.”
Szerintem is túl sokat akarnak bemutatni, néha meg nem fejtenek ki, érdekesebb dolgokat.
Ubbe felesége hihetetlen idegesítő. Egyszerűen nem értem… Miért nem végeztek vele?

Usagikun - 2017. 12. 30. 21:57

Én már nem nézem. Számomra borzasztóan hiteltelenné vált a sorozat.
Főként Ivar karakterét tartom zavarónak. A történelmi Ivar nem volt rokkant. Miért kellett egy ilyen PC vonalat beleerőltetni egy középkori sorozatba? Mit tesz ez hozzá? És a karakterek is igen hiteltelenek. Egy nyivákoló, vagy hisztérikus bolond hogy lenne képes megszervezni egy egész Anglián átívelő hadjáratot? Sajnos a sorozat nem olyan módon rugaszkodik el a realitástól, amitől művészi lehetne, hanem amitől teljesen hiteltelenné válik. A karakterek jó része nevetséges.
Floki egyébként a mítoszok szerint Izland benépesítője, gondolom ezért hajózott el a karakter.

Usagikun - 2017. 12. 30. 22:02

Szerintem a sorozat csúcspontja a 3. évad volt. Gyönyörűen felépítették a jelenetet, mikor Floki megölte Athelstant. A karakter a vízen járt, majd fekete madár és sánta kutya formában (Loki fő atribútumai) jelenik meg, és szembeszáll, az ősi hitet fenyegető, a királyt megrontó, többszörösen köpönyegforgató Athelstannel. Majd szenved a hitéért, a barlangba láncolva, szintén, mint Loki. Nagyon jól sikerült párhuzamok, nem túl szájbarágós misztikum. Most már sehol sincs ettől a sorozat.

egypuputeve - 2017. 12. 31. 03:14

Misztikumnak nem nevezném a hitvilágot, ami szerves részét képezi a sorozatnak.

Athelstan sosem volt köpönyegforgató. Mindig is a Megváltóhoz tartozott. Őszintén beszél Ragnarnak hitéről. Bár volt pár szócsatája Flokival, és akkor mintha a valhallaiak felé húzott volna, de nem volt 100%, amit Floki is levágott.
Azt sem nevezném köpönyegforgatásnak, hogy elment Ragnarral Angliába portyázni. Elbukott és meg is kapta a keresztjét.

Vértanúságának napján újjászületett. Maga mondja Ragnarnak. Az ajtón, vagy egy kis lyukon bejövő fényből hatalmas fénysugár lett, ami meg is borította. Ekkor dobta el a Ragnartól kapott karperecet. Az érdekes, hogy Floki is ekkor kapot jelet (vérzett valami fabábú)

Athelstannak nem értette, miért tette vele ezt az Isten. Neki áldozta az életét, hogy másolgassa a Bibliákat, hittestvéreivel egyetemben. Isten viszont más utat szánt neki. Mint a prófétáknak. Olvasd el Jónás történetét! Nem sok.

Isten elküldi őt a pogányok közé, ahová beilleszkedik. Ott él közöttük x évet, persze, hogy ragad rá valami. Plusz Ragnar a legjobb barátja lett, és fordítva.

Ezek szerint Ragnar is köpönyegforgató volt, hiszen megkeresztelkedett saját akaratából, nem úgy mint Rollo.

Athelstan egyik imájában kifakad, hogy hisz az Istenben, érzi őt a szívében (nem emlékszem pontosan mit imádkozott), de a viharokban és villámokban Odint látja.

Eckbert szent embernek nevezi, és miatta nem ölik meg Judith-ot. Ragnarnak meg krisztusi alakban jelenik meg halála után.

Az viszont különös, hogy azt a zenét keverték alá a halálakor, mint amikor valami viking áldozás volt. Talán a földszentelős angliai jelenet zenéje egyezett meg ezzel. Közös, hogy mind a kettő áldozat, de így szerintem nem kéne összemosni.

Floki nem járt a vízen és nem is a hitéért szenvedett, hanem Björn tartóztatta le Athelstan meggyilkolása miatt.

Abban viszont egyet értek, hogy ez neki egy hitpróba is volt. Utána nyalja meg a látó a tenyerét, és mondja neki, hogy nekem kéne hozzád mennem, nem fordítva.

egypuputeve - 2017. 12. 31. 06:11

Az előző és a mostani rész nekem nosztalgiának tűntek. Fantasztikusak.

Hova lett a nagy haderő? Maradtak Angliában? Mert kevés hajó érkezett vissza Ivarral.

Kiderült, hogy miért hagyta életben Ivar Bishopot. Féltékeny. Olyan akar lenni, mint ő. Teljes ember és nagy harcos. Végül is már jár (neki :)
Szerintem az első tekintetüknél már megvolt a közös pont. Mindketten tudták ki az igazi vezér. Jó jelenet volt.

Bishop a 23. Zsoltárt imádkozta King Harald előtt. Ez az egyik leghíresebb zsoltár.

Jó lesz, ha beáll közéjük pogányokat gyilkolni. Na, itt jön ki Ivar esze. Ivar nem a keresztények ellen hívja, hanem a pogányok ellen. Lenyűgöző.
Ebben az esetben nem tudom kinek szurkoljak.
Björn párti vagyok, aki hazatért Halfdannal. Itt is lesz egy testvérharc? Még ezt is kitudom nézni.

Korábban már volt szó a topicban a kulturális különbségekről. Most megint kaptunk valamit, ami ismétlődött a negyedik évadból. Egy nóta, amit Haraldék énekeltek, amikor megtámadták a francia tanyát. “My mother told me…” Most a lakomán is ezt kezdte el Harald. Erre is figyeltetek.

Alfred esküt tett nagyapja nevére. Aztán amikor vette az oltáriszentséget látott egy jelet. A pap palástja elsuhant a nagyapja – aki nem is volt az – felett, pont a sírja előtt, majd ráesett. Miután felébredt döntötte el, hogy elmegy apja egykori munkahelyére, Lindisfarnébe. Ez is jó szálnak ígérkezik.

Érdekes jelenet Judith és Aethelwulf szócsatája. Aethelwulf arról beszél, hogy Isten megbüntette őket, felesége pedig az isteni kegyelemről, a mi Atyánkról. Ez akkoriban nem volt divat. Luther volt az, aki a kegyelmet hirdette, nem a bűnt. Előtte is voltak jó sokan, de mögötte ott voltak a német városállamok, így volt ereje az egyházzal szemben. Egyébként keresztre feszítés, majd később szenté avatják..

Végül Floki. Tejjel és mézzel csordogáló földet ígért a követőinek. Ismerős?
Aud mondja, hogy mi mind az istenek játékai vagyunk. Felfogta, hogy nem Floki, a hajóács hívta el őket, hanem az isten, aki benne lakozik.

Marcipáncica - 2018. 01. 02. 18:20

Björnék hihetetlen megmenekülése lezavarva 2 percben kicsit furcsa volt nekem. Felvezettek valamit, majd kapott egy cliff-et, aztán ennyivel elintézték? Ez most nagyon bökte a csőröm. A másik pedig Ubbe felesége (ezt már írtátok is korábban), tényleg rém irritáló egy karakter. Egyszerűen megengedhetetlen amit művel, és nem fél Lagerthától. Remélem harmadszorra már nem csak megdorgálni fogja hanem kap valami komolyabbat. Lassan én is ott tartok már hogy elég volt ennyi a Kattegati népségből, ha ilyen bambák jöjjenek csak Ivar-ék. Ivar elég megosztó ahogy látom a korábbi hsz-ek alapján. Nekem mind a karakter, mind a színész nagyon adja eddig úgyhogy nem bánom hogy lényegében őt helyezték középpontba a püspökkel. Jó lesz ez, kifejezetten élvezem az új évadot még a korábbi kis idegesítő momentumok ellenére is.

Mordekai - 2018. 01. 04. 22:18

Jól látom? Elkezdték felvezetni Lagertha halálát? :(

_Peter - 2018. 01. 05. 21:54

Rosszak a csatajelenetek az évadban. Főleg amikor másztak fel egyenként a csatornából, a szászok meg csak nézték.
Athelwulf jó harcos, csak minden csatában babysittelnie kell Alfredet..
Björn déli kirándulásán mi történt érdemben? Semmi.
A püspök meglátja csata közben Lagerthát rögtön átpártol :) és összehozzák őket az írók.

Hamupipacs - 2018. 01. 06. 07:52

Kár, hogy Björn déli kirándulása ennyi volt. Egyrészt megint a frank/francia partoknál kellett elhajóznia, de semmi utalás nem volt a nagybácsira. Modjuk ez még érthető, a történet szempontjából lényegtelen volt. De, hogy ott mi történt, minek, az nem világos. Csak egy portya volt? Csak felvezette Lucca kifosztását? A magánéleti változások alapját adta meg? Vagy azért volt,hogy Halfdant elválassza a testvérétől?
Egyébként meg tök jó rész volt.
Ubbe találjon már magára!

Shed - 2018. 01. 06. 14:15

Sztem most ritkítás jön a szereplők közül. Attól félek hogy tele fogják rakni karakteridegen dolgokkal.

Pl. Ubbe a hülye felesége tanácsára elárulja Lagerthát, aztán meg koppan, hogy Ivar meg Hivzerk szarba sem nézi. Esetleg még Harald tesója is visszaáll.

Azt mondjuk nem értem hogy miért áll Haralddal szemben a tesó? Mert kalandozott együtt Björnnel?

Elviekben lesz egy csata egyik oldalon biztos hogy ott lesz Björn és Lagertha. A másik oldalon meg Ivar és Hivtzerk.

Eddig OK. Ubbe és a tesó meg kérdéses hogy mit csinálnak. Björnt szerintem nem ölik meg, Lagerthát viszont igen. Másik oldalon meg Ivar nyilván életben marad, de Ubbe vagy/és Hitzerk tuti meghal.

Az a helyzet, hogy mivel most Ivar a menőjenő a sorozatban, ezért a logikus az lenne, hogy Ubbe, Björn és Lagertha is meghalna a csatában, vagy fogságban kivégeznék. Björn biztos hogy nem bocsátja meg ha az anyját a féltestvérei megölik, tehát ott nem lehet haverkodás és elengedés. Ubbe meg választhat hogy Ivar csicskája lesz mint Hivzerk vagy meghal vagy elmenekül.

De gondolom lesz valami hiteltelen csavar hogy azért ne haljon meg a fél bagázs.

heidfeld - 2018. 01. 06. 20:26

Björn még vissza fog menni, gondolom jóval nagyobb erőkkel.
Talán, csak Svédországban vagyunk. Lappok megjelenése elég érdekes volt.

nik03 - 2018. 01. 11. 14:31

Csak én unom már, hogy Björn a képernyőn töltött idejének nagy részében naaagyon ijesztően próbál nézni, begörnyedt testtartással?! :D

Erre a csavarra amúgy nem számítottam… Remélem Heahmund csak átverésből melegszik össze Lagerthával és a végén megöli vagy ami még jobb lenne: átadja Ivarnak :D

heidfeld - 2018. 01. 11. 15:40

Felmerült bennem egy kérdés: Honnan tudják a főszereplők, melyik statisztát kell lekaszabolni, ha nincs náluk festett pajzs?:D
Nem volt ez rossz. Tárgyalás kifejezetten érdekes volt. Túszok cseréje. évszázadokig bevett szokás volt, ilyen helyzetekben.
Szegény Heahmund püspököt úgy dobálják, mint kiscica a gombolyagot.

Shed - 2018. 01. 11. 18:16

Kicsit biztonsági játék volt ez. Van egy csata ahol lemészárolják egymást, de még csak véletlenül sem hal meg egyik főszereplő sem. Egyébként én még mindig értetlenül állok Harald tesójának a döntése előtt. Ez ” Björn megmentette az életem” dolog elég sovány magyarázatnak.

_Peter - 2018. 01. 11. 19:46

A 8. részben majdnem eljutottunk az első kommenthez: Lagertha kiszúrta magának Heahmundot. :D

Björnért én is aggódom púpos lesz.

“Honnan tudják a főszereplők, melyik statisztát kell lekaszabolni, ha nincs náluk festett pajzs?”

A friendly fire a valóságban is probléma. Minden háború része sokszor nagyon banális módon halnak meg katonák.

perszepolisz - 2018. 01. 11. 20:26

De most komolyan: Valaki hadtörténész junkie – akinek ez a korszak a szakterülete – írja már le, hogy honnan tudták egy ilyen csatában, hogy kit kell lekaszabolni. Egyedül Heahmund püspök mehetett biztosra – ő tuti pogányokat gyilkolt.
Nekem az a tippem, hogy ez úgy volt, mint az amerikai fociban: Aki szemben van azt kell leverni, ha már mögötted van, azzal nem kell foglalkozni.

A részhez még: nagyon jól nézett ki az izlandi parlament tényleg, bár Flokin a varjú azért kicsit erőltetettnek hatott. Ami még hangulatilag jó volt az az erős szél a tárgyaláson, meg a csatában. Legalább kifújta Halfdan szeméből a haját, ami – mármint a haja – egyébként baromi idegesítő.

Citrom - 2018. 01. 11. 20:52

Perszepolisz, a holló utalás Hrafna-Flóki Vilgerðarson- ra, Izland első tudatos felfedezőjére :)

_Peter - 2018. 01. 11. 21:10

“honnan tudták egy ilyen csatában, hogy kit kell lekaszabolni”

Annyira nem nagy seregek. Ismerős a pofája? Ha nem akkor üsd vágd!

Amikor Ivar győzködi Halfdant harcoljon velük: “Björn csak a barátod, Harald a testvéred a család fontosabb”
Akkor erre Halfdan miért nem nyögte vissza Ivartól ez vicces duma?

egypuputeve - 2018. 01. 12. 05:06

@_Peter

Há de neked igazad van/volt :D

“A 8. részben majdnem eljutottunk az első kommenthez: Lagertha kiszúrta magának Heahmundot.” :D

Ne aggódj te Björnért ;)

egypuputeve - 2018. 01. 12. 05:13

Ez eddig a legjobb rész.

De ti még nem figyeltetek fel Ivar hajára? :)
Mekkorát változott! Kedvencem lett.

Na de, ahogy lelépett a spanja, az már nem tetszik. Ivarral jó volt. Mégis ő az ész, angol fronton meg a püspök. Együtt jók voltak.

De jó, hogy Björnék nyertek. Lagertha felkészült. Ivar pedig alábecsülte Björnt. De gondolom Ivar nem hagyja ennyiben. Van előre évad, úgy tudom.

perszepolisz - 2018. 01. 12. 14:21

Citrom: Elhiszem neked, de hogy jön össze a holló és Izland első tudatos felfedezője? A név hollót jelent?
Én úgy éreztem, hogy a holló Odinra utal, mert hát pont templomot építettek az isteneknek és hogy Odin testet öltött Flokiban, elvezette az embereket az ígéret földjére (ami eddig egy gejzír).

Citrom - 2018. 01. 12. 14:48

Perszepolisz:
Durva fordításban a neve azt jelenti, “Vilgerðard fia, Hollós- Floki”

Hrafn maga a holló izlandiul( bár érdekes, hogy nőnemben használják Hrafna-ként)
De 20 mp guglizás a névre megoldotta volna :)

perszepolisz - 2018. 01. 12. 16:20

“De 20 mp guglizás a névre megoldotta volna :):”

Fölösleges beszólogatni – mindketten felnőttek vagyunk.
De ha már ezen rugózok. Nekem még 20 mp guglizás se kellett az általad említett infóhoz, hidd el anélkül is sejtettem. De csak sejtettem, nem tudtam.

Azért maradjunk annyiban, hogy Floki vállán a holló elég sokaknak nem Hrafna-Flóki Vilgerðarson-t jelenti, hanem Odint.

De mindegy, béke veled.

egypuputeve - 2018. 01. 13. 04:01

Most esett le, ki is az ász a Vkingsben. Hát Hvitserk!

Ha volt valami vita Ivar és Ubbe között, mindig ő döntötte el. Sokszor nem is örült Ivar, vágta a fejeket.

A legnagyobb húzása a “támadjuk meg Kattegatot” volt, amire Ivar elismerően bólintott. Már nem csak a háttérből irányított, hanem első kézből.

Mi meg itten lehúzzuk szegény kis öcsikét :)

Manul - 2018. 01. 14. 00:12

persepolis:,,Azért maradjunk annyiban, hogy Floki vállán a holló elég sokaknak nem Hrafna-Flóki Vilgerðarson-t jelenti, hanem Odint.,, Hogy védjem kicsit citromot szerintem a kettő nem zárja ki egymást. Úgy tudom a Hollós Floki a kereszténység terjedése elől akarta átmenteni az ősi hitet,ezért alapított kolóniát Izlandon. Nyilván vallási fanatikus volt,lehet hogy hollókkal mászkált, mint Odin. Biztos nem véletlenül kapta a ragadványnevét.
Ha már nevek:aki ért hozzá:,írja már meg,hogy rendben van-e amikor a fiúkat Lothbrock vezetéknévvel illetik. Tudtommal ezek a kapott nevek nem váltak családnévvé.

Citrom - 2018. 01. 14. 02:38

Perszepolisz..végülis csak a készítők nyilatkozták, hogy ugyanaz a két Floki :D :D
A Hollósnak pedig mi köze a hollókhoz? :) erre kellett volna az a 20 mp, de tessék:

http://mythologian.net/real-floki-vikings-ravenhrafna-floki-vilgerdarson/

Manul
Nem váltak, ahogy Björn “Ironside”, Sigurd Snake-in-theeye-

Citrom - 2018. 01. 14. 02:50

Eh, telefonos kommentelés..
Szóval, Manul:
Elvileg a ragadványnevek nem “családnevesültek”
Xy-fia Akármilyen Akárki -ként hivatkoztak egymásra, szóval, pl Björn gyerekei sem lettek “ironside”-ok, meg Sigurd leszármazottai sem kígyószeműek :)

De nyilván, ameddig nem volt saját ragadványneve, hivatkoztak rá, ” Björn, aki a Bőrnadrágos Ragnár fia”.
A vezetéknevek megjelenésekor néhány ragadványnév családnevesült, de ezt, ennek idejét északi kulturkör válogatja.
Legtradicionálisabbnak az izlandi tekinthető manapság, ott pedig az apa (ritkán anya) neve plusz -son, -dottir végződésű “vezetéknév” a leggyakoribb.

Viszont, a sorozatban angol/ szász karakterekkel is kapcsolatba lépnek, ( Angliában a 9-10 században azért már elő-elő fordult vezetéknév )
Ha ők tudták, hogy Ragnar Lothbrock fiáról van szó, simán le-lothbrockozták.

Qedrák - 2018. 01. 14. 12:33

Én azon filóztam csata közben, hogy Ivar tulajdonképpen mit is akart. Elvileg rájött Björnék tervére, erre “félreparkol” a szekerével az első alkalommal és nem siet a többiek segítségére.

Hamupipacs - 2018. 01. 14. 14:01

Ha jól értettem, akkor későn jön rá. Mert Hvitserk serege felől nem hallani csatazajt, mert nem látják a támadóikat. A csatába visszamenni késő, mert a megosztott sereg egy részével tudna visszamenni.
Túltaktikázta magát. Az ő győzelmét vártam. Részleges leszámolással.

Shahnus - 2018. 01. 14. 21:05

Szerintem késleltetni akarják Ivar diadalát.. HA megnézzük akkor az évad kezedete óta kb minden úgy van, ahogy ő akarta.. Kicsit durva lenne, ha most is nyerne :D

Kicsit visszamegy.. duzzog.. majd később végez Lagerthával meg Ubbe-val és Björnt száműzi. Kb egy ilyet tudok elképzelni.

A Flokis részekkel meg nem tudok azonosulni.. annyira nem köt le az egész, hogy hihetetlen.. még az elején volt benne egy szép misztikusság meg minden, de az már elveszett

Hamupipacs - 2018. 01. 15. 10:15

Nem hiszem, h ennyire eltérnének attól a kevéstől, amit tudunk a valóságban létező szereplők sorsáról.
Vagy igen:-)

heidfeld - 2018. 01. 15. 15:20

Durván 150 év!! valós/legendás történetei vannak a sorozatban. Bőven lehet még mit elmesélni. Ivar Írországi dolgait, vagy Széphajú Harald 21!! gyerekét. Holló többnyire Odin-t jelentette. Floki volt az első, tudatosan Izlandra költöző norvég. De előtte már ketten jártak ott, mert eltévedtek.
Fura volt, hogy még csata előtt nem gondolt, Ivar a hajók védelmére. Még furcsább, hogy nem mentek vissza, fordíthatva a csata menetén. Valamit tervezhet.
Lassan, csak távoznia kellene az élők sorából pár, fontosabb szereplőnek.

Csibicsaj - 2018. 01. 17. 13:33

Számomra Ragnar olyan szuggesztív, és jelenléte olyannyira meghatározó volt, hogy halálával a sorozat nekem végetért. Minden, ami utána következett eddig, csak gyenge próbálkozás.

Mate815 - 2018. 01. 18. 10:42

Csibicsaj: Nekem eszembe se jut Ragnar, kurva jó ez az évad szerintem.

Shed - 2018. 01. 18. 21:09

Mate815:

Számomra értelmezhetetlen volt Björn kalandja a sivatagban. Hogy miért hagyták ott a hajóikat, miért mentek ketten a sivatag közepére és hogy közben a hajó legénysége ( hónapokig, de legalább hetekig) mi a fenét csinált. Továbbá azt sem értem hogy mire akarták kifuttatni azt a sivatagi részt.

Kb. Ivaron kívül( aki valljuk be, a szülein kívül nagyívben leszarja az összes testvérét, a családját, mindenkit) az összes többi szereplő össze-vissza döntött, sokszor karakteridegen módon.

Amíg Ragnar élt, addig összeszedettebb volt a sorozat, hihetőbb és logikusabb volt a történetvezetés.

Továbbá, mivel Ivart akarják a fókuszba rakni, mindenki mást, főleg a testvéreket, elszürkítettek. Ennek pl legnagyobb vesztese Björn, aki egy jó karakter volt még az előző évadig.

Azért ez az évad szerintem messze van attól hogy a kurva jó jelzőt megkapja.

perszepolisz - 2018. 01. 19. 17:01

Elég nagy katyvasz volt ez a rész szerintem.

Frank katonák a vikingek oldalán? WTF
Heahmund-Lagertha? WTF
Flokiék legalább valamit próbáltak visszahozni az I. évadból.
Eljutottam oda, hogy a legérdekesebb Wessex. De hát ott is: fújoltak Alfrédre, szó szerint fél perc múlva meg kikiáltották királynak. WTF
Katyvasz volt, na.

Qedrák - 2018. 01. 19. 18:20

Na, aki shippelte Lagerthát meg a püspököt, az nem tett rossz lóra.

Viszont én ezt a frankos szálat nagyon-nagyon nem értem… Mondjuk a sorozat logikájából most az fakadna, hogy Lahertha megkeresztelteti magát a püspökkel, hogy a frankok ne harcoljanak ellene.

Shed - 2018. 01. 19. 18:32

Én azt nem értettem, hogy Rollo igazából Björnön kívül nem is ismeri Ragnar többi gyerekét, Björn volt az akit kiskora óta ismer és Lagerthával van közös múltjuk. Hivzerket felnőtt korában ismerte meg, a spanyol portyázás során.
Nincs is érzelmi kötelék Ivar és közte,pl. sztem Ivarral és Ubbéval csak 2-3 éves korukban találkozott. Eleve Rolló Párizs első ostrománál lépett le, és Párizs második ostroma után tűnt el Ragnar 10 évre. Az legalább 12 év. Utána még meghalt Ragnar, visszament Kattegetba Ivar, megszervezték a bosszúhadjáratot, befejezték, majd Björn megjárta Arábiát és visszatért, majd még ezután mentek Rollótól segítséget kérni, ami szintén hónapokat jelent. Tehát nagyon szűken is 14-16 év eltelt mióta Rolló Párizsban van.

Mondják neki hogy ki kéne irtani az északon megmaradt családodat, erre katonákat küld Björn és Lagertha ellen? Mit számít Rollónak Ivar anyja? Nekem ne mondja senki hogy ez OK.

heidfeld - 2018. 01. 19. 19:50

Ideje lesz, egy nagy csatával lezárni a polgárháborút, mielőtt jönnek az Arabok, Rusz-Vikingek, Bizánciak, Szlávok,még talán E:T. is.. Utóbbinak a püspök még hűséget is fogadhatna. Eggyel több, vagy kevesebb.. Mit számít?
Időt mindig rosszul kezelte a sorozat. Elugrottak Rollo bácsihoz, aki adott katonákat. Oké. Utazás, mire a katonák elindulhatnak, több hét..
Angliai események szintén az írói fantázia szüleménye lehet. Teljesen elképzelhetetlen, hogy a nemesek elfogadják, az első szülött “lemondását”, királlyá koronázásáról. Teljesen szembe menne a régi, bevett szokásokkal….

szirial - 2018. 01. 19. 20:07

Rollo segítségnyújtása szerintem is megalapozatlan. Talán valami hátsó szándék van mögötte. Később jön még több frankkal és ő foglalja el Kattegat-ot.
Alfréd megkoronázása is elsietett volt. Máskor volt idő intrikákra, most meg “te leszel a király,mert azt mondtam”.
Floki régi vonalas vikingjeit nézem a legszívesebben.

Kacsa Mester - 2018. 01. 19. 21:13

Van egy pár dolog, amit nem értek…
habRollo mégis miért segít Ivar-éknak, Björn és Lagertha ellen?? Ez teljesen logikátlan!
De wessexi szálat még kevésbé értettem. Hogy halt meg a király?(Aetelwulf, vagy hogy hívták) Az egyik pillanatban még teljesen jól volt, a következőben meg már ott döglődik a halálos ágyán. Vagy ezt csak én nem értettem? Aztán meg Alfred megkoronázása is elég hülyeség.
Még Flokiék szálát nézem a legszívesebben.

Qedrák - 2018. 01. 19. 21:18

@Kacsa Mester:

Aethelwulf haálát jól megmagyarázták:
megcsípte egy méh, és egy allergiás rohamban meghalt.
(Mondjuk akkor valószínűleg nem tudna a halálos ágyán így szónokolni, de az már mellékes). Többször ráközelítettek a rovarra.

Kacsa Mester - 2018. 01. 19. 21:49

@Quedrák
Ó, hogy az egy méh volt? Nekem nem esett le, én azt hittem, hogy az egy légy volt, nem is értettem miért közelítettek rá.:’D De így már érthető a halála.

shanus - 2018. 01. 19. 22:22

Nekem amennyire jol indult az eleje annyira leuot. Kicsit csalodtt vagyoo, viszont Judit kiralynet valaki padra ultethetne. Borzalmas szinesz a kiscsaj es nagyon rosszul hasznalja az arc mimikakat. A tronok.harcaban Cerseinek ez oke, de itt nevetseges. Jo lenne, ha Ivart kevesbe allitanak be oruotnrk, mert nem az.. Mind1 remelek jo lesz az felevad zaro

Pipacs00 - 2018. 01. 20. 01:36

Szerintem a Heahmund-Lagertha ügy csak Ivarék előre kitervelt taktikai fogása lesz, hogy aztán a kellő pillanatban hátba szúrhassák Lagerthát, és meglegyen a félévados fordulat.
Szerintetek van valami esélye, hogy Heahmund Ragnar egy eddig ismeretlen fattya? Tudom, eddig nem kaptunk rá utalást, csak gondoltam érdekes lenne, ha ő végezne Lagerthával, akinek megjósolták, hogy Ragnar egyik fia végez vele, Heahmund tehát tulajdonképpen… (Bár a felnőtt Magnusnak pl. túl idős).

Hamupipacs - 2018. 01. 20. 10:50

Hogy élve elfogatja magát? Hogy valaki arrajáró kupáncsapja és a végén nem ölik meg a többi sebesülttel? Ez eléggé sok ha-val járó terv. Az inkább valószínű, hogy ha így alakult,akkor a javára akarja fordítani a helyzetet. Viszont Ivar (van egy polcrendszer az Ikeában ilyen néven) mindig kavarja, mint Piszkos Fred, a kapitány.

Pipacs00 - 2018. 01. 20. 15:33

” Ez eléggé sok ha-val járó terv. ” Ez oké, de ha a -támadjuk meg az angolokat a város alól létrákon kimászva, hátHA a katonáik lesznek olyan gentle man-ek, hogy nem támadják meg a vikingjeinket mielőtt a felszínre érnek – belefért Ivar zsenijébe, akkor ezt miért ne? :)

39lépcsőfok - 2018. 01. 20. 17:29

Ez a wessexi szál elég irreális lett, de úgy látszik nincs idő arra, hogy Aethelred királykodását is bemutassák. Mondjuk engem Alfred eléggé irritál, remélem mire újra visszatérnek rájuk, már más színész játssza.

Jó lenne, ha kiderülne, hogy Heahmund valójában Magnus, vagyis Ragnar fia, akkor ő is beteljesíthetné a jóslatot és megölhetné Lagerthát. Mondjuk időben csak nehezen jönne ki, de nem ebben erős a sorozat.

laza_kivi - 2018. 01. 21. 08:35

Flokiék Izlandja akár érdekes is lehetne, de itt is meg ott is ez a sok belviszály már idegesítő. Annak ellenére, hogy volt időszak hogy egy kiskanál vízben is megfojtottam volna, most sajnáltam.

Annak ellenére, hogy az új évadokra Lagertha karakterét leépítették, még ígyis neki szurkolok, meg Björnnek, mert Ivarral már a ló túloldalára estek. Lehet mivel a színész is annyira jó, de már túl őrült, így nekem sksem votl szimpatikus, már gyerekként sem.
De amikor jelzett az embereinek, hogy akkor most tessék ott Björnre ráugorni, amikor ott tárgyaltak, na az volt az utolsó húzása, mert ennél jobban már nem tudja elásni magát….

Hockey29 - 2018. 01. 21. 14:57

Floki szála számomra nézhetetlen, nincs cél, van egy csomó viking egy szigeten és éldegélni próbálnak. Ha egy spinoffot alapozna meg akkor oké, de így csak lóg a levegőben. Floki halála több évada esedékes lett volna.
Rolló segítségnyújtását nem értem. Tiszta karakteridegen, hogy fegyves segítséget küld Lagertha meggyilkolásáert.

elmebaj - 2018. 01. 23. 20:16

“De amikor jelzett az embereinek, hogy akkor most tessék ott Björnre ráugorni, amikor ott tárgyaltak, na az volt az utolsó húzása, mert ennél jobban már nem tudja elásni magát….”

Vele kapcsolatban az semmit sem adott hozzá már a karakterhez (többekkel ellentétben én azt sem látom, hogy a srác olyan hatalmas színész lenne – őrültet játszani mindig hálás, ez ráadásul – nem feltétlen a színész hibája, hanem az íróké is – már kezd unalmasan túlzó lenni), viszont Finehear kapcsán jó karaktermozzanat volt, ahogy lereagálta. Én emiatt örültem neki.

Amúgy nem értem, hova a sietség, de mintha minden karakterépítést (vagy már felépített karaktert) egyszerűen alárendeltek volna a plotnak. Az meg általában nem végződik jól.

Anthonz - 2018. 01. 25. 11:26

Én is azt érzem, hogy itt katyvasz van jobbra-balra, van egy csomó szál, amit sokkal jobban kezelhettek volna, pl. Björn utazgatás a Mediterraneumban, csak úgy fogták magukat és hazajöttek, semmi logika.

Sajnos Ivar fog nyerni, ez egyértelmű, pedig ez is maximális hülyeség, hogy a béna gyerek tudott volna érvényesülni a vikingek között. Itt is 0 logika, azt mondja King Harald tesónak, hogy a családot kell mindenek előtt választani, közben ő megölte egyik tesót, és még 2 másikat is ki akar nyírni (tudom, azt mondta hogy nem tekinti őket testvérnek). Nem is volt semmilyen igazi konflikuts Harald és Lagertha, vagy a Ragnar tesó között..

A Floki szál is gyenge sajnos.
A Vikingsnek talán az első két évadja volt igazán szuper, onnan Ragnar karakterével is csak ostobaságokat csináltak (drogozás, depresszió, wtf), és főleg Ragnar halála, illetve az időugrások szerintem mind melléfogások voltak.

Mate815 - 2018. 01. 26. 09:01

Nem tudom ti mit néztek de ez megint kurva jó volt :D

Dixon - 2018. 01. 26. 14:12

Hajaj, ezt a fél évadot is megértük.

Kezdjük ott hogy én imádom a Vikingeket ( sajnos el fogult is vagyok ebben a témában) de lássuk be, akadnak komoly problémák. Véleményem szerint a sorozatnak az lenne a legjobb ha rendező váltás történne. Hirst papa vagy kezdi megunni az egészet, vagy pedig nem bírja ki amíg szépen sorjában felépül a történelem, más indokot nem igazán tudok kitalálni a kapkodásra.

SPOILER
Az évadzáróban hullottak a karakterek, ez tény. De vagy olyanok akikért egyáltalán nem tudtam izgulni ( értsd az se tudtuk hogy mi fán teremtek pl Björn új asszonykája és apósa) vagy pedig ismertük őket, de iszonyatosan elbaltázták a sorsukat ( Halfdan, Astrid, Aethelwulf )
A másik gondom Lagertha lenne, ő volt az a nő akire felnéztem az első rész óta és tiszteltem benne az erős, határozott nőt. De az utóbbi 2 évadban csak szenved jobbról-balra. Nincs célja, nincsenek kézzel fogható indítékai, na meg Heahmund csak a pont volt az I-re. Miért kellett ez a “románcnak” titulált valami közéjük? Miért nem tudták Lagerthát férfi nélkül érvényesíteni?
Floki szála sajnos nagyon leült, valahogy nem tud lekötni az építsünk egy kolóniát ide az Isten háta mögé és közben próbáljunk valami töltelék sztorit kitalálni.
Wessex szállán dettó. Miért kellett Aethelredet csak így kipattintani, azzal a jelszóval hogy “háborúban nem harcos király kell, hanem okos és te fiam biza hülye vagy”. Jaja, mer háborúban minek is a harctudás ha tudsz sakkozni. SOkkal jobban érvényesülhettek volna ha össze fognak a tesók mint ész és erő. De nem, nekik ki kellett játszani ezt, amiből valószínűleg ismét egy testvér harc lesz.
Björnnel már próbálkozom megbarátkozni de valahogy annyira Ragnar pótlékot akarnak csinálni belőle, hogy ALexander Ludwig konkrétan egy az egyben másolja Travis Fimmel mimikáját….És nem áll jól neki!
Ivarban van a legtöbb potenciál, okos, talpra esett ( átvitt értelemben xD )és van célja, mégha igen ingatag egy karakter is. Őt szívesen nézem a vásznon, nem úgy mint a másik két teljes jogú fivérét.

SPOILER VÉGE

EGy szó mint száz : A Vikingek egy jó sorozat, tele színes karakterekkel, akikből rengeteget ki lehetne hozni, csak olyan kézbe kéne adni őket aki a szívén viseli a sorsukat-fejlődésüket.
És meg egyszer utáljára, könyörgöm….NE KAPKODJATOK!!

Shed - 2018. 01. 26. 14:22

Biztos mást néztünk, mert sztem ez a rész csak a walking dead legművészieskedőbb részei közé illeszthető be….

Ennek a sorozatnak az első 2 évada valami félelmetesen jó volt, ez az évad megmutatja hogy az utolsó évad utolsó részének annak kellett volna lennie, mikor Ragnar 10 év után visszamegy a családjához és a kardját beleszúrja a földbe ordibálva hogy : ” Ki akar király lenni? ”

Na, annak kellett volna az utolsó jelenetnek lenni a vége főcím előtt. És akkor mindenki csak bólogatott volna, hogy ez igen. És lehetett volna gondolatban tovább vinni ,hogy mi történt utána.

Shed - 2018. 01. 26. 14:27

Két csatában is véres közelharcot vívtak, senki érdemleges nem halt meg. Gondolom a harmadikban Ivar már futni is fog….

Parci - 2018. 01. 26. 17:57

Pontosan, legalább qrva Hvitserket beáldozták volna, az sem lett volna túl bátor, de legalább valami. És a végén, ahogy az egyszer csak előkapott Carlos Emanuel.. bocsánat, Rollo behajózik. Silány szappanoperát csináltak az egészből, egyetlen karakter sincs, akivel igazán azonosulna az ember, így viszont az összes sorsa érdektelen számára.

Kasza, vikingjelmezesek Barátok köztet nem nézünk. :(

baggio - 2018. 01. 26. 18:44

Egy másik fórumon én voltam az egyetlen pária, aki kritizálta ezt az évadot, na az előző kommentek kicsit visszaadták a hitemet, hogy nem őrültem meg :) imádom a Vikings-t, de szerintem ez egy nagyon gyenge évad volt, az évadzáró meg talán a sorozat legrosszabb része ezzel a Shed által is megénekelt művészieskedéssel… (a Lagertha + Heahmund és a Floki-szál is amilyen jól indult, hihetetlen hova futott ki)

Számomra is az a legérdekesebb, hogy az epizódszám növekedésével lett egyre kapkodósabb a széria, ami azért nem kis bravúr.

perszepolisz - 2018. 01. 26. 20:30

Jó, azért ne legyünk igazságtalanok: a mellékszereplők száma azért kezd megritkulni.
A legjobb rész az volt a rézben, amikor Björn 140 centis csaja közelharcban lenyomott 5-6 vikingek még mielőtt meghalt.

Brynden Rivers - 2018. 01. 26. 21:31

@baggio: +1 aki egyetért veled :)

Az első 2 évad nem csak jobb forgatókönyvvel bírt, de ráadásul értelmezhető volt történelmi sorozatként is. Ebből nem sok minden maradt, lásd: Normandia megalapítása: 911, Great Heathen Army: 865, ehhez képest a kijevi Rus meg Bizánc ostroma (860) még sehol.

Azt meg végképp nem értem hogy az olyan alap történelmi folyamatoktól mint hogy a vikingek letelepedtek Angliában miért térnek el.

elmebaj - 2018. 01. 27. 00:30

Ez egy ilyen prominens eseményhez képest elég szarul kivitelezett összecsapás volt. Rövid, térben és időben is összevissza snittek… Nem nagyon emlékszem olyan csatára, ahol ennyire alibiztek volna.

Pedig egy jó koreográfia sokat emelt volna azon a tényen, hogy gyakorlatilag nem volt cselekmény, csak néhány amúgy is kapkodva feldobált másodlagos karakter teljesen idióta módon való leölése (mintha ahhoz is lusták lettek volna, hogy csatában értelmezhetőbb halálokat írjanak nekik).

Kár, pedig nagyon reménykedtem.

Crystal - 2018. 01. 27. 10:59

+1, hogy az első két évadhoz már régóta nem ér fel a sorozat. :(

Ez a félévad teljesen értelmezhetetlenül buta és kapkodós volt, logikátlan döntésekkel és felesleges szálakkal, amiket már mind leírtatok. Régen kevesebbet vállaltak, de azt rendesen ki is bontották, és közben még a hangulatra is maradt idő. Ezt tényleg még az izlandi szál idézi vissza a leginkább. Az egyetlen, ami megnyugtatott, hogy taktikázásban Björnék nyertek, mert egyszerűen nevetséges volt, ahogy Ivar mindenkit legyőzött (ehhez pedig mindenkit meg kellett hülyíteni).

A színészi játék meg csak tovább ront a dolgon. Alexander Ludwig annyira Travis Fimmel akar lenni, hogy az már röhejes, Katheryn Winnick egy ideje már csak a fölényeskedő bitch face-et csinálja (bár Lagertha karaktere tényleg leredukálódott erre), a Judithot játszó nő az elejétől fogva rettenetesen idegesítő és ripacs, a Margrethet játszó csaj meg miért beszél ilyen lassan? Ezer év, míg egy mondat végére ér.

heidfeld - 2018. 01. 27. 11:43

Hát igen. Vannak gondok az írással, néha rendezéssel, túlzásba vitt művészkedéssel. Ennek ellenére évad első fele jobb volt, mint az előző, amit néha untam, és csak az időt húzták.
Igazán nem értem, miért kell rohanni, nem kifejteni dolgokat. Igazi gond, hogy egy ember írja, és kezdünk nagyon elrugaszkodni attól a kevés, történelmi ténytől is, amit tudunk. Handalf például Harald apja volt, nem a testvére. Utóbbinak nagyon bele kell húznia, a 21!! gyerek megteremtésébe.
Előző részig Judith-tal semmi gond nem volt. Természetesen mindenkinek lehetnek rosszabb pillanatai. Ilyenkor a rendező is irányíthatna keményebben.
Csatákat is jobban megoldhatták volna, de feláldozták a művészkedés oltárán. És az akcentusok erőltetése teljesen nevetséges. Az európai színészeknél van, de nem ilyen erős.
Mellékszereplők közül pont Astrid távozása? Volt a hiba, több szempontból is. De két, nagy csata után, fontosabb szereplő nem elvesztése inkább kínos, érthetetlen.

Dixon - 2018. 01. 27. 14:58

Az akcentusok azért érdekesek mert akik Európai színészek, ők még szebben beszélik az angolt mint teszem azt az amerikai társaik. ( Kivéve Ivar színésze, de mivel ő Dán így még szerintem bele is passzol a karakterébe)
Judith tényleg egész értelmes volt az évad első felében. Az első-második részben még igazat is adtam neki a vitában mikor Alfred betegségét bontogatták. De így az évad végére? Bitófára vele! xD
Margareth meg…… az első másodperctől fejbe tudnám lőni magam és ez sajna csak fokozódik tovább.
Arra leszek kíváncsi hogyha Lagertha végre lenne szíves feldobni a pacskert, akkor mi lesz Heahmunddal? Mer az tuti hogy vissza fog kerülni a Szászokhoz, de vajon hogyan? Megint beeteti Ivart?

Palace - 2018. 01. 28. 15:05

Sajnos ez az utolsó rész tényleg nem sikerült valami jól, a csata se volt olyan élvezhető mint az eddigiek.

Margareth megölhette Björn gyermekeit? Nem igazán tudtam kivenni a jelenetből…

Mate4182 - 2018. 01. 28. 18:49

Palace: dehogy olte, mikor az anyjuk (mindig elfelejtem vmi Tordi) elovette a kardot, az a bolond no elkezdett hatralni, es ott voltak a szobaban mindketten, epsegben

elmebaj - 2018. 01. 29. 00:18

Torvi :)

Egyébként az “orult no” szerintem szinten egy sietve odadobott mellekszal. Eddig csak szimplan ostoba es/vagy rendkivul ambiciozus volt, orultnek pont nem tunt.

Most az utolso reszben viszont kulon beszelo fejjel (raadasul rogton egy, a sorozat logikaja szerint megkerdojelezhetetlenul tisztan lato szereplovel) meg kulon ki is mondattak, hogy, ize, a no elmebajos.

Tudja valaki, hogy ezzel az alternativ narratívával vajon mit akartak? Vagy csak en voltam vak az orultsegere, pedig tok faszan jatszotta a kattantat az egesz evad soran? :)

Anthonz - 2018. 01. 29. 12:53

Nem nagyon lehet követni már, hogy mit miért csinálnak.

Astriddal is mit tettek? Harald elrabolta őt semmi előzmény nélkül, a csaj meg elfogadom, hogy inkább alkalmazkodott minthogy meghaljon, de lett volna lehetősége visszatérni Lagertához, és nem tette meg. Kb. azért ölték meg, mert nem tudtak semmi következetes szálat írni neki.

Szerintem most beteljesül Rolló álma, övé lehet Kattegat, és a Ragnar fiai megint elmehetnek Angliába meg Írországba hadakozni. Kérdés, hogy mi lesz Lagerthával.

Shed - 2018. 01. 29. 20:27

Ha Rollónak 15 év Párizs után a birkaszaros, mocsárszagú Kattegat kell, akkor csak gratulálni tudok neki :)

Azért ha az ember a fansziák teljhatalmú ura és az akkori európai kultúra központjában leél másfél évtizedet, akkor elég betegesen kell gondolkodni hogy otthagyja a feleségét, a tinédzser korba lépő gyerekeit és felmenjen a világ végére, ahonnan eleve azért indult el a bátyjával mert ott nincs semmi :D

Az a pár rész az előző évadokban elég jól megmutatta hogy a párizsi udvarhoz képest még az angol udvar is csak egy faluközpont, Kattegat meg lényegében egymás mellé épített rönkházak alkotta tengerparti kisváros.

Kíváncsi leszek hogy mi a fenét találtak ki a kedves forgatókönyv írók.

Ray - 2018. 01. 30. 06:48

Rolló elvileg nem Párizsban székel. Mikor Björnnék is meglátogatták akkor sem Párizsba vitték őket. De végülis lehet, hogy csak a nyári rezidenciáján volt éppen. :D

wanderlust - 2018. 01. 30. 12:26

Nem nagyon tudtam rávenni magam, hogy belekezdjek az 5. évadba. A 4. is döcögősen csúszott nekem. Így beleolvasva a kommentekbe, ez bizony kasza. :(

perszepolisz - 2018. 01. 30. 17:31

Rollo Normandiában székel, minthogy megkapta a királytól Normandiát.
Egyébként én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ő most végleg visszatérne – csak felhajózott kicsit nosztalgiázni.

Shed - 2018. 01. 31. 14:03

15 év eltelt mióta elvette az öreg király egyszem lányát. Sztem már ő a király. Rémlik is, hogy 2 évaddal ezelőtt maga az öreg király rakta a fejére a koronát.

Emil - 2019. 01. 13. 19:20

Mikor lesz vajon magyar szinkronnal ??

annaaa2 - 2019. 02. 27. 15:29

Javában megy magyar szinkronnal az 5. évad, az RTL Spike adja.

winnie - 2019. 02. 27. 15:40

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz