login |

Lifeline: az 1. évad

2017. 12. 13. 15:00 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika,

El voltam kényeztetve mostanság jól sikerült időutazós sorozatokkal, szóval épp itt volt az ideje némi hidegzuhanynak.

A Lifeline a YouTube Red októberi premierje volt, és érdekesnek tűnt az alapsztorija (itt az előzetes, ez pedig a teljes pilot), miszerint egy biztosítótársaság arra szakosodik, hogy megakadályozza ügyfelei halálát. Arról azonban nem tud a közvélemény, hogy mindezt úgy teszik, hogy az esemény előtt 33 nappal előre küldenek egy ügynököt a jövőbe, hogy megvédje a fizető kuncsaftot.

Az alapsztorin nem akarok lovagolni, mert egyrészt a pilotban előléptetnek egy random ügynököt magasabb pozícióba, és előtte ismertetik (azaz a néző szájába rágják), hogy miképp is működik ez az egész. Nos, nem úgy mintha egyszerre lenne füle és farka, már az első 20 perc után lukaktól hemzsegő koncepciónak tűnt az egész (nem változtatnak a dolgokon, hanem alternatív idővonalat kreálnak), de túlléptem ezen azzal, hogy én vagyok a hülye, és hátha később összeáll a kép.

A főhősünk egy ilyen ügynök, aki feleségével a cégnél dolgozik (remek meló, hiszen folyton 33 napot ugrál előre a jövőbe, vagyis kicsit lassabban öregszik, de az asszonnyal is kevesebbet látják egymást), azonban egy jövőugrás után kap egy rejtélyes telefonhívást, ami arra szólítja fel, hogy győzze le a “haláljósoló” gépet, illetve, hogy mentse meg a feleségét, mert ő lesz a következő áldozat.

Ha csak ennyi lett volna az alaptörténet, akkor lehet, hogy jobban sülhetett volna el az egész sorozat, hiszen idővel kristályosodni kezd valami machináció féleség (összeesküvésnek nem nevezném), azonban behoznak a sztoriba egy másik szálat is, ugyanis a nő gyilkosa (na, övé a harmadik szál) még egy kislány apjával is végez, akinek időugrást követően követhetjük a lázadó tinédzser életét.

A pilot még valamennyire felkeltette az érdeklődésemet, legalább 6/10-et kiosztottam volna rá, ha külön kritikát kap, azonban a folytatás viharos gyorsasággal vesztett el. Hiába az ígéretes indulás, teljesen más irányba fordul el a történet, mint kellene, és az az igazság, hogy a kislány jeleneteit a szigorúan vallásos nevelőszüleivel annyira kényelmetlen volt nézni, hogy az már önmagában indok lehetett volna a kaszára.

Fura kettősség, hogy helyenként tök jól néz ki a Lifeline, máskor viszont totál amatőr, béfilmesnek tűnik a megvalósítás, de ezen túltettem volna simán magam az időkomponens miatt, viszont azon már képtelen voltam, hogy mennyire érdektelen karaktereket mozgatnak és beszéltetnek rengeteget, miközben a történet egyszerűen nem vánszorog előre. Nehéz volt tolerálni a sok parttalan pótcselekvést.

Idővel persze belemásznak magának az időutazásnak a mikéntjébe és végre felmerül az is, hogy esetleg lehetséges-e a múltba utazás, a múlton való változtatás, de addigra már rég oda lesz a legtöbb néző figyelme, és hiába lángol fel olykor a sorozat, kis idő elteltével megint az unalmas karakterek története kerül előtérbe, a kezdeti feszültségből és izgalomból pedig semmi sem marad.

Az 1. évad egyébként nyolc részes, az epizódok hossza huszonegynéhány perc, úgyhogy az egészet akár egy túlnyújtott filmként is lehet nézni, de sorozatként jobb, mert azt mégiscsak könnyebben kaszálja az ember, a filmet a többség végig szokta nézni, ha már elkezdte. Én legalábbis régen ezt tettem, de ma már lazán kiugrok a filmekből is 30-40 perc körül, ha nem kötnek le, mint ahogy ezt is inkább passzoltam.

A folytatásról még nincs hír. Simán lehetne folytatni a történetet, de az erre allergiásoknak mondom, hogy a zárás mentes mindenféle WTF-tól vagy über cliffhangertől.

2 hozzászólás Ne habozz!

Amithyel - 2017. 12. 14. 20:06

A youtube on mar fenn van tobb resz. Egyelore penzert.Eddig 8 reszt talaltam fenn. (Corridor publikalta)

winnie - 2017. 12. 14. 20:16

8 részt, mert ahogy írom, “Az 1. évad egyébként nyolc részes”. és fent van, mert ez a YouTube sorozata. Legális formában minden rész a YouTube-ról érhető el, vagy YouTube Red-előfizetéssel, vagy külön fizetve 440 forintért.

Ez a YouTube Red modellje, ami olyan digitális streaming szolgáltató, mint a Netflix vagy a Hulu. Berendelik a gyártótól, az pedig elérhetővé teszi rögtön az egész szezont, és a pilotot szinte minden esetben ingyen elérhetővé teszik, ahogy linkeltem is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz