login |

BoJack Horseman: a 4. évad

2017. 12. 15. 19:40 - Írta: superpityu

10 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Őszintén elgondolkoztam azon, hogy mit is tudnék idén írni a BoJack Horseman-ről, mert már a premier után közvetlenül letoltam a szezont, mégis eddig kotlottam rajta. Viszont még mindig olyan, mintha friss emlék lenne ez a szezon és nem is láttam volna azóta más sorozatokat.

Talán ebben rejlik a BJ ereje, hogy képes a nézővel maradni, nagyon sokáig, ráadásul idén ezt úgy tette, hogy korántsem rángatta bele a karaktereit akkora depresszióba, mint az előző évadban. Vagyis egészen másként volt nyomasztó a sorozat, mint korábban. Mindenesetre sokkal több kiskapu lebegett a szereplők előtt az évad során, amivel néha sikerült is élniük.

Viszont amikor porba döngölte a karaktereket, akkor nem kímélt senkit, és képes volt egy epizód végi cliffhangerrel levenni az életről nem csak a szereplőket, de minket a nézőket is (igen, 4×09 rólad beszélek, te szemétláda!).

Külön jó volt látni, ahogyan betekintést nyertünk BoJack anyjának múltjába, valamint egészen fantasztikusan mutatták be a betegségét. Ahogyan azt is szépen adagolták, hogy mitől is lett olyan az anya-gyerek kapcsolat, amit már a korábbi évadokban megismertünk.

Remek ívet kapott a családi szál, ahogyan a szereplők életében egyre fontosabbá válik a karrier helyett a családalapítás gondolata. Egyedül Todd sztorija lógott ki ebből, de meg is lepődtem volna, ha ő nem valami furcsa különálló baromságot kapott volna.

Karakterek közül már egyre egyértelműbb, hogy Princess Carolyn az, akit egyenértékű partnerként tudunk kezelni BoJack mellett. És nem, még véletlenül sem valami szerelmi szálra gondolok, hanem ő lett az a karakter, akinek a története ugyanannyira érdekel (ha nem jobban), mint a BoJack-é.

Viszont Diane és Mr. Peanutbutter sztorija annyira nem hoz már lázba. Vannak bennük jóságok ezt aláírom, de valahol szomorú látni, hogy Diane hova jutott az első évad óta. Ő volt az aki a pozitív dolgokat képviselte a sorozatban. Az pedig külön lehangoló, hogy nem igazán működik már a BoJack-Diane kémia sem annyira.

Viszont hiába volt olyan a Mr. Peanutbutter-szál amilyen, ide érkeztek a legemlékezetesebb karakterek, mármint Beatrice Horseman mellett. De Andre Braugher, Lake Bell és Jessica Biel (mint Jessica Biel, afféle character actress Margo Martindale 2.0 formájában) karakterei veszettül képesek voltak feldobni az amúgy elég közepes sztorit.

Összességében kicsit kevesebb volt ez a szezon, mint az előző. Viszont néhol kreatívabb megoldást választottak (BoJack gondolatai), amelyekért jár a pacsi.

Ja, pontszám, legyen 9/10 csont nélkül, még mindig. 

10 hozzászólás Ne habozz!

Casey Novak - 2017. 12. 15. 20:12

Hihetetlen, komolyan, amit művelnek. Nekem még jobban bejött, mint az előző évad.
Olyan jól űzik az ipart a készítők, hogy kimondottan várom, hogy elvegyék az életkedvemet egy pár hónapra.
4 év alatt szép lassan felmászott a BoJack a top10-es sorozataim közé.

Edrick - 2017. 12. 15. 20:33

Imádtam én is nagyon. Még a humorral megszórt első félidő is elég töményre sikeredett (rád nézek, “Girls just wanna have guns”, avagy a fegyvertartásról szóló rész), ami utána volt, az meg pláne. Tetszett, hogy kicsit mindenki külön utakon járt, talán csak egy pár másodperces pillanat volt, amikor mindenki egy légtérben volt, és azt is milyen hűvösen és gyorsan lezavarták. De talán innen már felfelé vezet majd? Legalábbis az a nagyon reményteljes zárás azt is elhiteti velem, hogy BoJack és mások között kicsit javul a viszony. Vagy majd innen lehet a legnagyobbat esni?

Silver-sama - 2017. 12. 15. 21:15

Na és az én kritikám hol van? :'(

ThomastheBuzz - 2017. 12. 15. 22:13

Én olvastam rosszul, vagy mintha Hollyhockot kifelejtetted volna a kritikából? Az egyik legfontosabb karakter volt és talán princess carolyn mellett talán a legjobb sztorivonalat kapta. Dianek esetében meg azt mutatták be, hogy amúgy teljesen különböző személyiségek és hiába próbálják menteni a kapcsolatukat (Diane talán kevésbé), az életfelfogásuk miatti különbségek miatt elválnak egymástól bármennyire is küzdöttek ez ellen. Bojackre kevesebb idő jutott, mmint nekem az volt az érzésében, hogy konkrétan mellékszereplővé vált ebben az évadben PC és Dianékhez képest (vagy a másik oldalról nézve, ők egyenértékű főszereplőkké váltak Bojackhez), így a szezon drámája ugyanolyan hangsúlyos marad, függetlenül attól, hogy a zárópercek azzal teltek pozityv hangnemben teltek, ami szintén kifejezetten jót tett az egésznek. Rengeteg minden volt ebben az évadban amiről érdemes lehetne beszélni szerintem, karakterdrámákon túl is az évaddal kapcsolatban.

clegane - 2017. 12. 15. 23:36

az egyik legjobb sorozat, animáció ide vagy oda!

CyClotroniC - 2017. 12. 16. 00:56

Ezt éreztem a legkevésbé zseniális évadnak (a gyenge szót még csak véletlenül se szeretném leírni), de még mindig alap az egész sorozat.

És utolsó előtti epizódokban verhetetlen a BoJack, hát megint milyen epizódot szállítottak.

arsebuls - 2017. 12. 16. 01:16

Nagyon kevés sorozatot nézek újra, de a Bojack köztük van és az örökranglistámon is nagyon simán top 10.

Nagyon jó volt olvasni, hogy nem csak nálam áll fennt az a helyzet, hogy szinte egész évben velem marad az aktuális évad. (Plusz mellékhatásként a fejem tele van catchy idézetekkel hónapokig)

Wall-E - 2017. 12. 16. 02:08

Fantasztikus volt ismét, most más volt picit a stílus, de elképesztően kreatív tud lenni, jó a humor, a dráma és a hangulat pedig egyedi és tényleg tökéletes tud lenni. Nem lehet eleget dicsérni.

m76 - 2017. 12. 16. 10:49

Ejj nem lett ez most azért annyira epic mint szokott. Persze még így is kimagasló szintet képvisel, de valahogy úgy éreztem, hogy nem csak a karakterek hanem az írók is sötétben tapogatóznak. Azt hiszem ezt nevezik töltelék évadnak. Nekem leginkább a humor hiányzott belőle. Nem, Todd nem a humort képviselte soha, hanem a kínosságot, amitől én írtózom.

Szóval összességében, kevésbé drámai, és egyben kevésbé humoros is az évad mint a korábbiak. Ez egy erős 7/10, semmiképp nem több, mert azért innen van még bőven felfelé (lásd előző évad). Ha újra akarok nézni részeket, akkor az nem ebből az évadból lesz, igazából egy epizódot sem tudok felidézni, az egész évad úgy egybefolyik.

abelh - 2017. 12. 16. 16:12

nehezen hittem a sok ajánlónak korábban, de tényleg nálam is all time top10-es lett, eszméletlenül jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz