login |

The Exorcist – 2×09: ebből milyen finálé lesz? – írta jack_bauer

2017. 12. 15. 15:05 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Annyira azért már a szívemhez nőtt Az ördögűző második évadja, hogy – sajnos vagy nem sajnos – elnézek neki kisebb hibákat. Azt nem állítom, hogy a legizgalmasabb 40 percet hozta az évadzárást felvezető epizód, de azért tartogatott csavarokat. S szerintem elhangzott a sorozat történetének legjobb mondata is, de ahogy az előző, ez a rész is unalmasabb volt a megszokottnál.

A továbbiakban spoileresen folytatom.

Én nem vártam különösebben nagy izgalmakat, hiszen egy epizód még hátra van, gyaníthatóan arra tartalékolnak mindent a készítők, de szerencsére így is akadtak igazán vérbeli, az eredeti The Exorcist-ra hajazó jelenetek. Az persze, hogy a szálak tovább kuszálódnak, nem meglepő, bár egyelőre nem nagyon értem, miért kellett ezt az orosz-vonalat behozni rögtön a 2×09 legelején – nyilván erre is kapunk valami „nagyon mély”, országokon átívelő magyarázatot (nagyjából egy Vatikán – orosz ellenállást tudok elképzelni).

A gyenge felvezetés és Mouse Liam Neeson-t megszégyenítő akciózása után, megkaptuk megint Marcus-t, aki minden Columbo-részt, valamint az összes CSI-sorozatot előhúzta farzsebéből, s elképesztő profi módon kinyomozta Andy ámokfutását pár jelenetről korábban. Nem volt túl eredeti megvalósítás képileg, de valahogy el kellett vezetni az ex-papot az erdei faházhoz, ahol a (Verity kivételével teljesen elhanyagolt, elfelejtett) gyerekszínészek tartózkodnak (karrierjük megmentésében reménykedve).

Mindeközben a hátrahagyott Tomas megvívja maga csatáját a démonnal, ami nyilván a legbrutálabb jeleneteket tartogatta, s feltűnt egy cameo erejéig az előző évad egyik főszereplője, a Casey Rance-t alakító Hannah Kasulka is. Ez mondjuk baromi jól lett tálalva.

Tomas még mindig az álom-szerű állapotban van, ahol továbbra is folyamatban van Andy egzorcizálása, ám a jóeszű pap hamar rájön: valami nagyon nem stimmel itt. Egyből el is menekül a tett helyszínéről, s máris Chicagóban, azon belül is egykori templomában találja magát, ahol már nagyon várták a misét celebrálni készülő Tomas-t.

Nyilván ez is a „trükk” része, hisz a hívek között felbukkan Casey, a korábban megmentett lány, aki elmeséli az atyának, továbbra is rémálmok gyötrik, s úgy érzi, ismét megszállta valami. Ám ilyen könnyen nem lehet átverni Tomas-t, s a démon egyből megmutatja valódi szándékát: bűntudatot akar kelteni hősünkben, mi több, el is akarja csábítani egy komoly ajánlattal: ha akarja, ő lehet az első mexikói pápa a világ történetében.

Erre Tomas méltó választ ad a legzseniálisabb szövegkönyv előhívásával: “I want to watch you die, you son of a bitch.” Remek a karakterfejlődés, amit látunk az ő részéről, talán a sorozat egyetlen igazán nagy változása, a második évadra nagyon összekapta magát Alfonso Herrera is – a színészi teljesítményt vizslatva.

Casey álarca aztán hamar eltűnik, s a démonnal ismételten Andy-ék házában találja magát Tomas. Na itt aztán voltak jó pillanatok: falhoz tapasztott démon, marha jó effektek, előkapott kereszt – igazából most lett idén először megidézve az alapmű, amely azért még mindig jól működik képi megvalósítás terén.

Ami viszont foglalkoztat azóta is: a démon megharapta Tomas-t. Hogy ez milyen következményekkel jár, még nem tudom, ilyesmire nem volt kifejezett példa a tavalyi évadban, de gyanítom, ennek lesz komoly szerepe mind a fináléban, mind a következő évadot tekintve (ha lesz persze).

Szándékosan hagytam a kritika második felére az ide-oda ugráló cselekményvezetés másik szálát, ahol a gyerekek és Rose vergődnek Andy-nek köszönhetően. Persze nem sokáig, hiszen Verity kiszabadul a fogságból, futkorászik egy keveset, hogy addig Marcus kiszabadíthassa a gyerkőcöket, s hogy aztán azok Rose-t szabadítsák ki a kútból, ahová Andy ejtette be. A nagy Houdini-trükkök után volt egy kis bujdosás az erdőben: Verity-re vadászik megszállt nevelőapja, de megérkezik Marcus, s kisebb közjáték után jól fejbekólintja Andy-t.

Gyenge volt, na, én ezen nem fogok szépítgetni. A dramaturgia is kényelmetlenül bénán lett megírva, például Verity rejtőzködése – tudom, ez a vesszőparipám – rémesen önismétlő volt, legalábbis ha a megszokott horrorzsánereket megfigyeljük.

Én nem azt mondom, hogy újítónak kell lennie egy olyan szériának, amely már önmagában is egy fél-remake, de 2017-ben én annál azért többet várok, minthogy egy sötét helyre bebújó karaktert azzal ugrasszanak ki onnan, hogy a gonosz szereplő jól megijeszti egy hegyes tárggyal (s ha már itt tartunk, az a sok „pókháló” honnan került oda?). Ennél rosszabb jelenetek bőven fordultak elő az első évadban, de egy ilyen második etap után ne az legyen már a mérce.

Mondjuk beszédes, hogy a 2×09 rendezője az az Elizabeth Allen Rosenbaum volt, aki a Gossip Girl-ben is tevékenykedett, valamint akinek a „fantasztikusan sikerült” Careful What You Wish For című borzalmat köszönhetjük. Nagyon sajnálom, hogy So Yong Kim a negyedik rész után nem kapott több lehetőséget, ő azért elég egyedi képi világgal rendelkezik ahhoz, hogy ne közhelyekből, s jól bejáratott sablonokból építkezzen.

Az epizód vége nem tartogatott hatalmas cliffhangert az utolsó felvonásra: Mouse megtalálja a (talán laundry-ba) bezárt Tomas atyát, majd közli vele, hogy régóta őt keresi. Haha, Marcus a végén még féltékeny lesz. Egyébként, ha halállottón meg kellene tenni valakit, biztosan az ex-papra szavaznék, szerintem a fináléban elköszönünk majd tőle.

Egyáltalán lesz karakterhalál? Bevállalós annyira a sorozat? Tekintsünk el a rémes nézettségi adatoktól, s vizionáljuk a harmadik évad berendelését. Működne vajon a Tomas – Mouse páros? Úgy vélem, nem.

Erős fináléra – azon belül persze happy endre – számítva, a cameo és Tomas beszólása miatt: 7/10.

3 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2017. 12. 15. 21:37

Hannah Kasulka? Vá, pont ezért nem akartam abbahagyni, sejtettem, hogy valahogy fel fognak tűnni az 1. évadosak, ezért is olvasom el a kritikákat:) De mondjuk így, hogy csak képzelgésben volt, nem hozta meg a kedvem, hogy visszatérjek.

HubbaBubba - 2017. 12. 18. 16:02

Á,az első három rész volt csak bíztató,aztán feleslegességekkel nyomasztották csak azokat akiket tudtak.

saint - 2017. 12. 18. 20:19

Erdekes ,nekem is Marcus a kiesőjelöltem,de nagyon sajnàlnàm.ezek utàn 3.évad?hàt Tomas&Mouse nem elég erős.na reménykedjünk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz