login |

Outlander: vége a 3. évadnak

2017. 12. 18. 14:50 - Írta: BotondB

23 hozzászólás | kategória: kritika,

(A könyves kibeszélő itt található.) A Starz csatorna egyik zászlóshajója, a Diana Gabaldon népszerű fantasy könyvsorozatát feldolgozó Outlander immáron harmadik évadjával jelentkezett idén ősszel. Az egy évad/egy könyv-elv alapján ez azt jelenti, hogy ezúttal a harmadik kötet, Az Utazó került adaptálásra a saga hűséges olvasóinak nagy örömére.

A sorozatot természetesen a könyvet nem olvasók közül is sokan követik, (ide tartozom én magam is), ám a visszajelzések alapján köztük is osztatlan sikert aratott az első két évad, aminek köszönhetően mára az egyik legelhivatottabb és leglelkesebb rajongótáborral rendelkezik.

Az idei szezon előtt egyértelműen a tavaly ketté szakított főszereplőpáros újraegyesülése tartotta leginkább lázban a nézőket, de azért bőven akadt egyéb okunk is arra, hogy tűkön ülve várjuk a folytatást. Éppen ezért fáj kimondani, hogy ezúttal sajnos számomra nem sikerült felérni a várakozásokhoz, és az eddigi leggyengébb évadnak lehettünk szemtanúi.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem akadtak idén is emlékezetes pillanatok, nagy visszatérések, kiváló új karakterek, vagy éppen varázslatos helyszínek, sőt talán pont az említett elemeknek köszönhető, hogy a gyengébb összteljesítmény ellenére az Outlander megőrizte megkapó hangulatát és varázsát.

Az évad első öt epizódja egyértelműen a nagy találkozás előkészítéseként szolgált, és bár kivételesen erősnek nem bizonyult ez a szakasz hőseink történetében, a célnak azért tisztességgel megfelelt. A tovább után spoileresen folytatom.

Előzetesen a Claire-Frank páros bostoni életétől sokkal többet vártam, de néhány erős momentumtól eltekintve nem tudtak felnőni a várakozásaimhoz, ennél sokkal érdekesebb és megosztóbb eseményekre számítottam duettjüktől. Tobias Menzies alakítása ugyanakkor nagyban hozzájárult Frank iránti szimpátiám kialakulásához, a színész távozása pedig érzékeny veszteség lehet a sorozat számára.

Eközben azt is megtudhattuk, miként telt az egymástól távol töltött két évtized Jamie életében. Bevallom, itt sikerült néhol meglepniük, kifejezetten szép történeteket kaptunk (Jamie fia, vagy éppen John Grey és a kettőjük barátsága  nagy kedvenceim voltak), így a végére ez a szál már simán felért a bostonihoz.

Az évad előzetesen talán leginkább várt pillanata természetesen főhőseink találkozása volt, amelyre végül a hatodik epizódban került sor.

Sajnálatos módon számomra ez a sorozat egyik leggyengébb epizódjaként maradt emlékezetes, ugyanis egyszerűen nem sikerült megtalálni azt a hangot, ami megadta volna újraegyesülésüknek, az annak járó jelentőséget. Ez különösen azért volt fájó, mert eddig pont a meghitt és romantikus hangulat megteremtésével nem akadt soha gondja a készítőknek.

Ezt követően a szerelmesek immáron együttes erővel igyekeztek a feléjük lavinaként zúduló problématengerrel szembe nézni a már megszokott módon.

Bevallom őszintén nehéz volt teljes átéléssel szemlélni a folyamatos izgalmakat, mert már annyi halál közeli élményben volt része mindkét főszereplőnek, hogy nem igazán tudtak újat mutatni, vagy nagyobb aggodalmat kiváltani belőlem a különböző veszélyforrások folyamatos felvonultatásával.

Ennek ellenére Claire és Jamie kapcsolata érdekesen alakult a szezon második felében, ami idén is bőven érdekessé tette a hetente érkező epizódokat a csalódást keltő összkép ellenére is.

Kifejezetten tetszett, hogy idén valóban sok hitelesen ábrázolt konfliktust és érdekes beszélgetést láthattunk a főszereplők között, az esetek többségében sikerült jól bemutatni a húsz évnyi távollét után bennük zajló folyamatokat, egymás iránti érzéseiket, miközben a fülledt szex jelenetek és szenvedélyes párbeszédek sem maradtak el a romantikusabb vonal kedvelőinek nagy elégedettségére.

Caitriona Balfe időnként nagyon erős, meggyőző alakítást nyújtott, máskor azonban picit túlzottnak éreztem Claire féltékenységét, ami még ennyi idő után is karakteridegen volt helyenként.

Partnere ezzel szemben tökéletesen stabil, ugyanakkor többnyire katarzis mentes teljesítményt nyújtott, de ennek ellenére lehetetlen nem kedvelni Sam Heughan Jamie-jét, aki sok női néző számára teljes joggal reprezentálhatja az ideális férfit felesége iránti szeretete és tisztelete, valamint a persze idén is bőven kihangsúlyozott testi adottságai miatt.

A szezon utolsó néhány részében azért voltak valóban nézőcsalogató megoldások is, izgalmas volt például a hajón töltött idő, vagy Claire bolyongása és lábadozása a papnál. Ugyanakkor az utolsó két epizóddal, főleg a fináléval megint eléggé mellé lőttek nálam a készítők.

Geillis visszatérése a könyvet nem olvasó nézőként nekem nagy meglepetés volt, de ez a hatalmas ármánykodás a részéről nem illett bele a karakterről eddig alkotott elképzeléseimbe, korábban a csodabogársága ellenére abszolút pozitív szereplőként csapódott le bennem a másik időutazó.

Az évadzáró epizód egyébként kritikán aluli tagolást kapott, gyakorlatilag a játékidő kétharmada sem ment el az egyébként is csak mérsékelten izgalmas konfliktus megoldására, utána már nem igazán tudtam átadni magam az újabb fordulatoknak, de ez könnyen lehet, hogy az én hibám.

Az Amerikában partra vetődő szerelmesek katartikus örömében azért jó volt végre osztozni a végén, de sajnos ez kevés volt a záró epizódról alkotott véleményem jelentősebb megváltoztatásához.

Szerencsére azonban bőven akadtak pozitívumok is, legyen szó akár a főszereplő páros színvonalas alakításairól, a továbbra is lélegzetelállítóan szép fényképezésről, de nyugodtan említhetném Claire orvosos jeleneteit is, amelyek nagyon jól álltak a főhősnek.

Emellett ki kell emelnünk az erős mellékszereplő gárdát is ahonnan idén talán a legjobb új karaktert, John Grey-t alakító David Berry, az immáron Frank-ként is leköszönő Tobias Menzies, vagy a Mr. Willoughby szerepében felbukkanó Gary Young tudtak leginkább kitűnni.

És ami talán a legfontosabb, az Outlander még eddigi legkevésbé fényes szezonjában is megtartotta legfőbb erényeit, magával ragadó hangulatát és elbűvölően színes világát. Ezek után pedig nem lehet kérdés számomra, hogy a most „csak” 7.5/10-re taksált harmadik etap után, a negyedikre is vissza térek majd, érkezzen az bármikor is.

23 hozzászólás Ne habozz!

Popeye - 2017. 12. 18. 15:00

a 2. évadot imádtam, a könyvet nem olvastam.. nekem nem tetszett hogy Skócia konkrétan sehol se volt.

Isaac - 2017. 12. 18. 16:00

Ez a sorozat számomra a “legrosszabb” pillanataiban is élvezetes. Messze van még jövő október :(

hallak65 - 2017. 12. 18. 16:08

Skóciáról le kell mondanod. Ez egy történelemre épülő sorozat. Skóciában meg már nem igazán történt semmi a lázadás után.

Egyébként nekem kicsit sekély volt a történet. Rengeteg helyszín és új szereplő, de valahogy egyik se igazán nőtt a szívemhez. De ezt a sorozatot nem is azért nézem, hanem mert annyira egyedi hangulatot sugároz, ami teljesen beszippant arra 45 percre. Talán egyetlen sorozat a GoT mellett, aminek végignézem a főcímét minden egyes epizódnál. Sing me a song of a lass that is gone…

infinity - 2017. 12. 18. 18:23

Nekem nagyon tetszett az évad és számomra mindenképpen jobb volt, mint a második francia része, valamint nekem egyszinten volt a második évad második felével. Míg tartott az évad nem bírtam kivárni, hogy csak hetente jönnek a részek, ezért ledaráltam az elejétől és még mindig nagyon jó sorozat és nagy kedvenc! (persze az első évad a legjobb)
Tobias nekem személy szerint nem fog hiányozni, mert sosem kedveltem egyik karakterét sem.
Caitriona és Sam alakítása remek volt, külön-külön és együtt is nagyon kedvelem őket.
Én nem olvastam a könyvet, de én már előre kitaláltam Geillis visszatérését, szóval nem lepődtem meg, viszont nekem sem tetszett amit művelt.
A fináléban nekem annyi csalódás volt, hogy a vége lehetett volna izgalmasabb is pl ha Claire vízben történő lebegésével fejezik be, akkor valószínű nem bírtam volna ki azt az egy évet míg visszatér a sorozat és sok álmatlan éjszakáim lettek volna vagy ha pl nem mondják meg azt az infót, hogy mindenki túlélte. Persze nagyon örülök, hogy épségben van a kedvenc főszereplő párosom, de el tudtam volna képzelni egy nagyobb csattanót a végére. Ezenkívül tetszett a finálé is, mint ahogyan az évad is és nagyon várom a folytatást!

Popeye - 2017. 12. 18. 18:59

tudom, csak én eleve amikor elkezdtem nézni, azt hittem, arról szól majd. az se tetszett, hogy a kiscsaj hátramaradt, anyuka meg visszament. vagy várnék arra pl, hogy Jamie köt ki a jelenben.

Annatar - 2017. 12. 18. 21:59

Geillis mint “abszolút pozitív szereplő”? Egy férjet megmérgezett, egy másikat elégetett, manipulálta Dougalt… És ő nem véletlenül ment vissza az időben, hanem azzal a céllal, hogy megváltoztassa a történelmet, bármi áron. Most csak ennek a kifejtését láttuk, és egyébként a sorozat készítői még sokkal kegyesebbek is voltak vele, mint Diana Gabaldon a könyvében ;)

jessm - 2017. 12. 18. 22:14

Popeye: Mivel Jamie a 2.évad végén meg mutatta ,hogy nem tud időt utazni, most sem hallotta a barlang zaját. Így soha napján fog kikötni a jelenben.

infinity : A könyv is ott ért véget, hogy megmenekültek. Szerintem jobb volt így, hiszen Claire ugysem hal meg, így megmutatték, hogy a kalandok Amerikában folytatódnak. A történelemből tudjuk, hogy izgalmas dolgokkal kell szembenézniük.

Nekem összeségében jó volt az évad, talán a barlangot megcsinálhatták volna félelmetesre és egy-két kedvenc könyvbéli jelenet kimaradt. Viszont a látvány kárpótol érte, a képek egyszerűen csodálatosak.
Amugy én nem éreztem gyengének a nagy találkozást.olyan volt aminek lennie kellett.

Hamupipacs - 2017. 12. 19. 10:06

Lehet, hogy a felfokozott várakozás miatt tűnt erőtlenneka nagy találkozás. Nekem a Lallybrochban lévő vitájuk volt csalódás.

Annatar - 2017. 12. 19. 10:49

jessm
“Mivel Jamie a 2.évad végén meg mutatta ,hogy nem tud időt utazni, most sem hallotta a barlang zaját. Így soha napján fog kikötni a jelenben.”

Ebben én nem lennék annyira biztos. A sorozatban más és máshogy történt, de a könyvben a rabszolgák szertartása közben volt Jamie-nek egy látomása, ami arra utalt, hogy számára is létezhet egy kiskapu ;)

idioty - 2017. 12. 19. 17:55

Nekem kifejezetten tetszett ez az évad még akkor is, ha nem volt konkrét cél, vagy nem is értettem merre haladunk.
Geillis számomra is negatív szereplőnek hatott eddig is és így nem csalódtam benne.
És szerintem is fog tudni Jamie utazni az időben. Lehet csak az volt a baj, hogy nem volt nála ekkő.

- 2017. 12. 19. 18:27

Zseniális volt ez az évad is. Laza 9-es.

Brynden Rivers - 2017. 12. 19. 22:45

Az eddigi 9.5/10 helyet ez most “csak” 9 volt szerintem az évad.

Ja és messze jobb mint bármelyik kosztümös sorozat, beleértve a Trónok Harcát.

winnie - 2017. 12. 20. 04:56

“Ja és messze jobb mint bármelyik kosztümös sorozat, beleértve a Trónok Harcát.”

Na igen, ez jól hangzik, de adja magát a kérdés, hogy a 30-40-ből mennyit nézel. Mert, ha csak 15-öt, akkor még simán lehet, hogy nem top20-as:) Ha minden kosztümöset, akkor persze nem szóltam, de túl sok remek darab van.

Parafa - 2017. 12. 24. 17:40

Én olvastam a könyveket, és ennek ellenére,vagy pont ezért mondom, hogy szuper évadot láttunk. A könyv terjengősebb, az évad remekül összefoglalta a lényeget, és mindezt izgalmasan, pőrgősen tette. Imádtam a kosztümöket, a tájakat ! Geillis, meg már ez korábban is kiderült beleőrült Skócia függetlenségébe. Egy igazi fanatikus volt, akit a tények nem érdekeltek. Nekem 9/10-es volt !

Brynden Rivers - 2017. 12. 26. 10:45

Winnie: van 30-40 kosztümös sorozat aminek 2017ben volt új évada? :-O
Miről maradtam le! :-)

Ysu73 - 2017. 12. 27. 21:04

A sorozat fináléja talán tényleg gyengébb volt az átlagosnál, és különösen a zseniális 2. szezonzárónál, de a szezon összességében szerintem nagyon jó volt. Semmiképpen sem tudok egyetérteni a kritikával, hogy gyengébb lett volna a korábbiaknál. Minden tekintetben, időben és térben nagy utazást jártak be a szereplők. Az első fele a szezonnak egy időbeli utazás volt, a 20 egymás nélkül töltött év története. Ezek szerintem kiváló epizódok voltak, kiváló alakításokkal. Szerintem a 6. rész is kiváló volt, mert tökéletesen visszaadta azt az esetlenséget, idegenséget, amit a két szereplő érzett, ahogy össze kellett csiszolniuk a vágyott másikat a 20 évvel idősebb, sok mindenen keresztülment másikkal.
Persze aki tökéletes romantikus összeborulást várt, és hogy ott folytatják, ahol abbahagyták, az csalódhatott.
Claire bizonytalanságát (amiből a féltékenysége is származott) sok kritikaíró nem értette, pedig abszolút karakterben volt. Ne feledjük el, hogy Claire valamikor régen már átment egy csalódáson, amikor el kellett válnia a férfitől, akivel elválaszthatatlanok voltak, majd öt év távollét után visszatérve azt vette észre, hogy mindketten megváltoztak és alig találják a régi hangot (Frankről van szó). Aztán újabb három év elteltével már ránézni is alig bírt. Tök érthető, hogy 20 év álmodozás után attől fél, hogy Jamie-vel is így történik. A másik dolog, hogy az elmúlt 20 évben ő orvos lett, ami fontos neki, és van egy pillanat ott a tengerparton, amikor elbizonytalanodik, hogy megérte-e otthagyni azt az életet, amit felépített magának. Szerintem ez nagyon realisztikus megközelítés egy alapvetően romantikus sztoriban, még ha tudjuk is, hogy a végén úgyis egymásra találnak.
Szerintem mindkét színész kiválóan játszott, és a szezon első felében Sam Heughan igenis megmutatta, hogy tud katartikus alakítást is nyújtani, bár azzal egyetértek, hogy Caitriona valamivel erősebb nála. Mindenesetre a könyvet olvasva azt mondhatom, hogy mindketten nagyon sokat adtak hozzá a filmbeli karakterekhez, és a legtöbb írói változtatás is nagyon jól működött.
Egy erős szezon volt ez, ami jól átvezette a sztorit Skóciából Amerikába (mert

SPOILER

bár az én szívemnek is fáj, de ez a jövő, Skócia sokkal kevesebbet fog szerepelni, a történet Amerikában fog folytatódni.)

Ysu73 - 2017. 12. 27. 21:09

Nálam továbbra is 9,5. Összességében az első szezonhoz hasonlóan erősnek éreztem, sok erős, kevés gyenge de kevés kiugróan erős résszel, ellentétben a második szezonnal, ahol három (két és fél) messze kiemelkedő epizód mellett több gyenge is van, főként a francia részben.

dinnyemano - 2018. 01. 26. 15:04

Én ezt az évadot türelmesen bevártam, hogy ledarálhassam, mert nem tudtam volna heteket várni a részek közt…
Most néztem végig és ezeket gondolom:

Szerintem nagyon szép volt az első pár rész,
igazi szívszaggató, ahogy bemutatták a két törött szívvel élő embert.
Bocs a szóismétlésért. Egyszerűen ezek a szavak kellettek.

Nagyon vártam az újraegyesülést,
és furi volt nekem ebben a soriban, hogy nem nagy romantikusan, hanem esetlenül ábrázolják, mintha realista lenne a történet… :D
Persze emberi…de a találkozásukkor, az a szerencsétlenkedés…

Na sebaj. Végre megvolt.
És akkor természetesen jön a shitstorm.
Ok végülis az előző évadokban is mindig ez volt,
a békés időszak kb. 2 percig tarthatott.
De ez most, nekem már túl erőltetett volt,
és olyan furcsa volt, hogy elkanyarodott a történet a karib tenger kalózai stílusba és helyszínekre.

Fantasztikus kalandfilm lett a romantikus, skót “történelmi” drámából.

Persze még mindig jobb volt ezt nézni, mint bármi mást, ami mostanában megy.
Kíváncsi leszek a negyedik évadra, de lehet inkább addig elolvasom! :)

5-öst kapnak: John Grey és Mr. Willoughby, Jenny és öreg Ian, Willie anyukája, young Ian, Elias a hajón, Leonard kapitány
paradicsomot: Geilis, Laoughrie és Marsali, Fergus is elég gyenge volt az idősebb.

szyszaa - 2018. 02. 13. 18:44

nem értek egyet a kritikával, szerintem magasan a legjobb évad volt! … persze az első mégiscsak első, akkor még minden új és érdekes, de a 3. évadot nagyon színesen tálalták! Sokkal több volt a kaland, főleg Claire-rel, amikor a szigetre vetődött és reggelente hangyáktól volt fekete a lába, meg kígyó csúszkált a testén… Idegen tájak, idegen emberek, sokkal idegenebbek és sokkal érdekesebbek, mint a skótok voltak, bocsi :P

kahlan - 2018. 02. 14. 16:06

Nekem ez az évad sajnos már csak úgy 6/10. Az első évad szinte hibátlan volt, itt viszont már kicsit úgy érzem, hogy átmentünk a “kalandozások Jamie-vel és Claire-rel” típusú sorozatba, ahol a főszereplők minden részben vándorolnak, kalandokba és veszélybe keverednek, aztán a végén minden jóra fordul. Kicsit szappanoperásnak is mondhatnám, igaz még mindig nagyon színvonalasan megkomponált, de mégiscsak habzik..
Nem olvastam a könyveket, elhiszem, hogy abban is hasonlóan alakul a sztori, de már látom, hogy nem véletlenül mondta a könyveket ismerő barátnőm, hogy a azok színvonala is lecsökken.
Nem mondom, hogy nem fogom nézni, csak ez már messze nem az a magával ragadó, beszippantó élmény, mint anno az első évad volt.
(Poldark-kal is elég hasonló bajom van 3 évad után.)

Lajosék a másodikról - 2018. 06. 17. 16:28

Nem kapkodtam el a megnézést, de muszáj kiírnom magamból.

Tetszett az első két évad, de ahhoz fogható óvodás történetvezetést, amit a harmadik lenyomott, szerintem még nem láttam. Az eleje még csak-csak elment, de a reunion után beérték azzal, hogy tök random konfliktus váltotta a szoftpornót. Azt hittem, a Terrort idén semmi nem fogja alulmúlni, de az erre szánt időt még nagyobb pocséklásnak érzem.

Most komolyan, az mi, hogy young Ian meg Geilis portugáljai egyszerre érnek a szigetre egy sokéves időintervallumban? A sors biztos így rendezte meg. Meg különben nem haladna a sztori se.

manami - 2018. 09. 07. 04:06

Nekem ez egy hatalmas csalódás volt. Minden tiszteletem a sorozat kedvelőinek, és természetesen kinek mi jön be… de számomra ez egyszerűen borzasztó volt.

Egyrészt; totálisan hidegen hagyott az első öt rész. Annyit éreztem, hogy csak nyüglődünk, mert úgyis mindenki a páros egymásra találására lesz kíváncsi. (Amin mondjuk nevettem egyet.) Szeretem a szereplőket, de nem ehhez a dinamikához voltam szokva (bár, mindig is idegesítettek főszereplőnk visszaemlékezései, de ez egyéni vélemény).

Miután egyesült a párosunk, egy-két rész még rendben is volt, Claire viselkedése teljesen reálisnak tűnt számomra. Aztán Jenny szavakba öntötte, mi is zavart: ekkora mértékű, és ilyen változatos kalandáradat már túllépi az abszurditás határait is. Totálisan hihetetlennek hatott, s mivel nyilván van folytatása a történetnek, aggódni is nehéz a szereplőkért, hisz:

SPOLIER: úgyis egy rész múlva egyazon szigeten kötnek ki szereplőink, valami csoda folytán, és minden nehézségen túllépnek, mert épp megfelelő helyen bukkan fel minden segítség, még Jamie “új” legjobb barátja is. (Nagy sóhaj: mekkora esély volt erre?) Claire megöl 2 embert, de egy apró kiborulás után meg se viseli a dolog, sőt, a második eset után egy perccel már csak arra gondol, miképp feküdhetne Jamie alá… Szó szerint a következő jelenetben! (Amit esetleg el is lehetne nézni, ha nem épp az előző évadban fektettek volna olyan nagy hangsúly arra, hogy ennyi év után se tudta túltenni magát a háború gyötrelmein = azért megérinti a halál.)

Továbbá, nem értem mi volt az évad lényege… őszintén, nem tudnám megmondani, hogy miről szólt. Eddig volt egy koncepció, egy cél, ami hajtotta előre a cselekményt. Itt nagyon cselekményt se találtam, csak Claire és Jamie kalandjait – fele évad hol unalom volt számomra, aztán pár rész elment a szerelmi problémákra, majd a többinek Ian keresével vége is lett. Mi történt akkor? A nagy semmi, csak pár kaland, szó szerint. Geilis nevetséges volt, teeeermészetesen túlélt mindent, mert ez volt kényelmes a “cselekmény” számára, és mindig kell egy új gonosz hirtelen, előrántva a zsebből, aztán ezt a problémát is megoldottuk egy szempillantás alatt. (Mert hát, minek is izgalom – ja, úgyis tudtuk, hogy megmenekülnek, szóval.)

SPOILER vége.

Sajnos nem hiszem, hogy tovább fogom nézni. Esetleg belekukkantok, de… ha ez ilyen szinten lesz, akkor inkább elkerülöm a csalódást.

Snoopyzit30 - 2018. 11. 12. 11:24

Húha, nagy bajban vagyok, mert amíg az 1-2. évadot nagyon szerettem, a 3. évadot már közel sem, ahogy a 3. könyv sem a legjobban sikerült darab. Illetve nagyon hullámzott szerintem a 3. könyv színvonala.
A 3. évad utolsó 2 részét meg csak most néztem meg, nem is bírtam rávenni magam. A 4. könyvbe meg bele se kezdtem.

Nagyon hiányzik ide egy Black Jack Randallhez hasonló főgonosz, aki ellen küzdenek. Nem tetszenek a változtatások a könyvhöz képest. Értem én, hogy ők a főszereplők, de ez a mindig mindent megúszunk, mint az Istenek, nekem ez már sok.

Gondolom akkor valszeg nálam eljött a kasza. Talán majd később, ha megjön hozzá a kedvem még belenézek, vagy talán darálva jobb lesz a 4. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz