login |

Pilot-mustra: La Casa De Papel – 1×01 (Money Heist – 1×01)

2017. 12. 21. 14:50 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Bármennyire is hihetetlen, de van egy műfaj, amit még az időutazósnál is jobban szeretek, ez pedig a ‘heist’ (definíció), amit rablós-átverősnek szoktam fordítani. Nem éppen sorozatbarát műfaj, rengeteg kreativitást kíván meg az íróktól, de szerencsére így is akadnak remek heist sorozatok (Hustle, Mission: Impossible) és bőven nézhetőek (Heist, Smith, The Kill Point, Thief, Knights of Propserity, Leverage). Hátha ez is remek lesz.

Ez a nyáron bemutatott spanyol sorozat a héten került fel a Netflix-re (legalábbis az első 13 része), és annyiban könnyebb dolga volt az íróknak, hogy nem minden hétre kell kitalálni egy furmányos és csavaros sztorit, hanem “csak” egy teljes szezonra. Ugyanis a La Casa De Papel pilotja arról szól, ahogy elkezdődik egy bankrablás. Illetve be is fejeződik, de a rablók valamiért nem lépnek le a zsákmánnyal, hanem bekapcsolják a riasztót.

LA CASA DE PAPEL – 1×01 – 7/10

Jobban nem is érdemes belemenni a részletekbe, de nem azért, mert annyi meglepetést tartalmazna a kezdés. Legyen elég annyi, hogy a történetet az egyik karakter szemén keresztül láthatjuk (aki egyébként narrál is nekünk). Egy nőről van szó, aki szerelmét elveszti egy bankrablás során, és pont azelőtt, hogy a rá váró rendőrök karjai közé sétálna, feltűnik egy titokzatos, magát Professzornak nevező figura, hogy meginvitálja, hogy vegyen részt egy piszok nagyszabású rablásban.

A célpont a spanyol pénzverde, de magáról az akcióról, a konkrét tervről nem sokat tudhatunk meg (vannak és lesznek flashback-ek az 5 hónapos felkészülésről és tervezésről), hiszen egy névsorolvasást és némi interakciót követően már azt látjuk, hogy a kábé 10 tagú csapat a rablás napján akcióba lendül, miközben a prof távolról irányítja őket.

A rablók célja, hogy halottak nélkül hajtsák végre az akciót, és úgy, hogy a közvélemény kvázi hősöknek lássa őket (ezért is a pénzverde a célpont), ehhez elég alaposan feltérképezik a helyszínt, és többek között a túszaiknak is szánnak valami szerepet, legalábbis némelyikre külön figyelem vetül (számunkra is csöpögtetnek némi sztorit velük kapcsolatban – két dolgozó és egy iskolás lány van kiemelve).

Igazából az érdekesnek tűnő főhős, valamint az tartja fent a folyamatos feszültséget (amit tényleg jól adagolnak), hogy nézőként eléggé a sötétben tapogatózunk, nem nagyon tudjuk, hogy mire megy ki a játék, vagy legalábbis mire elhisszük, hogy tudjuk, kiderül, hogy teljesen más a bankrablók célja.

Azonban nyilván hiába az aprólékos tervezés, becsúszik valami előre nem látott gikszer, ami lehet, hogy bedönti az egész akciót – de az már csak a második részben derül ki, hogy miféle hatással lesz mindez az eseményekre.

A La Casa De Papel pilotja volt annyira figyelemfelkeltő, hogy arra ösztönözzön, hogy legyintsek a lemaradásaimra, és inkább benevezzek a sorozatra (mégiscsak heist!), de a folytatás kapcsán mindenképp fontos lesz látni az arányokat. Egyrészt, hogy tényleg lesznek-e visszaemlékezések, másrészt, hogy mennyire lesz rejtélyeskedő és egypoénos a sztori, és mennyire fognak törekedni a komplexitásra, vagy az akcióra (ld. több, nem egyszer besülő terv).

A sorozat a Netflix-en eredeti hanggal és angol szinkronnal is nézhető. És mivel jó adagnyi epizód rendelkezésre áll, ezért kommentben vagy maradjunk az általános véleményeknél, vagy ha a későbbiekről beszéltek akkor azt jelezzétek és spoilermentesen tegyétek.

27 hozzászólás Ne habozz!

TMLT - 2017. 12. 21. 21:43

Fu, imadom a heist filmeket/sorozatokat. Haladtal azota vele? Nagyon kivancsi lennek ra, milyen, daralhato vagy inkabb lassabb cucc?

winnie - 2017. 12. 21. 22:21

szombaton megyek vele tovább, majd beírok. ha ez marad a tempó, akkor elég darás, de lehet, hogy lassítanak a flashbackekkel, ha lesznek.

og12 - 2017. 12. 26. 00:00

hogy van az, hogy a netflixen 13 rész van fent, de bárhol nézem, azt látom, hogy 15 rész van belőle?

egyébként nagyon jó, pörgős kis sori, remek rablós sztorival, aki szereti a műfajt, mindenképp nézzen bele

winnie - 2017. 12. 26. 07:41

a spanyol sorozatepizódok 70 perc körüliek szoktak lenni, szóval lehet, hogy átszerkesztették őket ilyen hosszra? nekem ez jutott eszembe abból, hogy úgy tűnik, hogy ez csak az első évad, a kilences adag, vagy az évad első fele, ha úgy nézzük.

Arthuro_Adam - 2017. 12. 27. 13:29

Igen, a Netflix 13 része megegyezik az első évad 9 reszével. Most lehet várni a maradekra, vagy megtanulni spanyolul :)

Köszi a tippet, jó sorozat.

danger - 2017. 12. 31. 15:38

Abszolut daralhato es vegig elvezetes (Netflix)!

winnie - 2018. 01. 04. 19:26

van hozzá angol, német, román a netflixen és angol szinkron is.

Scrooge - 2018. 01. 17. 20:09

lesz évadkritika?

Wol* - 2018. 02. 16. 16:01

Juj, még csak az első 3 volt még, de jobb mint a kávé 😊

Ezzy - 2018. 02. 26. 17:00

Én már végignéztem és imádtam nagyon .
Találtam egy oldalt ahol első és második évadként van fent., sajnos csak spanyol felírat van hozzá mg egy elég furcsa angol , de a cselekményeknek köszönhetően eléggé érthető.
Érdemes megnézni a spanyol (70 perces) verziót, mert a Netflix lerövidítette és csak 51 percet kapunk mindegyik részből sajnos.

asdg - 2018. 03. 07. 14:39

Eszméletlenül jó sorozat, 2 nap alatt ledaráltam az egészet, nem lehet abbahagyni
A netflixes 13 részen kívül valahol kinn van azóta a folytatás?

johndoe - 2018. 03. 26. 11:17

Április 6-án jön az első évad maradék részei (ami Netflixen második évadként jelenik meg)

tüske - 2018. 03. 27. 23:57

Hú ez marhajó volt, a dal itt loopol a fülemben, mióta véget ért.

Bella ciao, ciao, ciao!

https://www.youtube.com/watch?v=5lA8j_ejBfk

Mia - 2018. 04. 18. 22:14

Sagival felkaroltuk, akinek mindenképp magyar felirat kell, tartson ki. A portugál/spanyol nyelvűhöz fog készülni az időzítés, azt tudtuk kölcsönvenni.

Bence - 2018. 04. 22. 16:25

Nagyon király, beszippantott, le is daráltam pár részt egyben. Vannak kisebb gyerekbetegségei, de zseniális a hangulat, aki szereti a bankrablós “ocean’s eleven” stílust nagyban, az egy percig se habozzon.

aTOMLondon - 2018. 06. 24. 17:11

Most fejeztem be az utolsó részt és még a hatása alatt vagyok. Végre egy sorozat, ami kiszámíthatatlan. A jók a rosszak, vagy a rosszak a jók? Nézöpont kérdése. Minden rész egy külön izgalom. Van benne dráma, szerelem, akció, erotika, jellemfejlödés. Kevés a klishé. Minden karakter jól kidolgozott különálló személyiség. Érzelmeket, szimpatiát, undort, és haragot is kiváltanak a nézőből. Engem a fotelbe szegezett. 12+9 rész. A végéig izgulhatunk, mi lesz a szereplökkel. Túlélik-e? Megmenekülnek?

Maybe Spoiler. Azt sajnálom, hogy már nem lehet folytatása. A spanyolok tudnak izgalmas sorozatot csinálni. Csak így tovább!!!

Végül…
Spoiler nélkül ajánlom az építészeknek az Intrót. Ilyen egy tökéletes épület model. ;)

csakegyfan - 2018. 06. 29. 10:37

valaki küldene nekem egy linket mert én sehol nem találom :/

Sigismundus - 2019. 01. 22. 10:25

Nos most fejeztem be az első évadot, az első 13 részt, ha a 48 perces bontásban értjük.

( a toledói birtokos rajtaütésig)

Jó a sorozat, nekem is nagy kedvenceim lettek a spanyol sorozatok.

A betörő karakterek mind nagyon jól, jól ki lett bontva a múltjuk, motivációjuk. Legjobban Nairobit csípem, Tokiót nem annyira, az a véleményem róla, amit Moszkva is mondott róla. Jól leírta az öreg a jellemét. Berlin a szokásos kissé eszelős, modoros fő gonosz, nem csoda hogy közönségkedvenc.

Ami a rablást vagy mit illeti, tényleg igen aprólékosan, (sok)mindenre gondolva tervezte meg a Prof, és sokáig ez szerint is hajtották végre. Nem is zavart hogy mindig amikor a rendőrség épp lépett valamit, akkor flaschbackelték vissza hogy erre is kioktatta a csapatát jó előre.

Ami viszont már zavar (nem kicsit) az az hogy intézkedő rendőrök milyen amatőr hibák csináltak, már a forgatókönyvírók szerint. Ha ezek valóban túszejtős specialisták, Raquel a legjobb, akkor igen titkolták hogy miért, mert amiket műveltek olyat én még krimiben rendőröktől nem láttam soha.

1- Raquel a Proffal telefonálva bemondja hogy elfogadja azt hogy a brit lányt engedjék el, ne 6 spanyol túszt.
-Na ilyet túsztárgyaló nem tesz, sem valóságban, sem krimikben. Egy rendőr sem tenne olyan kijelentést telefonba amit aztán nem akarna nyilvános médiában visszahallani, és vállani. És Raquel mégis megtette, és meg is szívta, nem is gondoltak arra hogy a beszélgetés rögzítve lesz a másik oldalon is ?

2- A roncstelepi orosz fickó szépen összeállította gyakorlatilag Salva/Prof tökéletesen felismerhető fantomképét, majd a fenyegetést hallva lerontotta, még mielőtt Raquel vagy Angel is láthatta volna. Volt fantomkép nincs fantomkép.
– És ezzel elengedték a nehezen megszerzett infót. A profilozógépet kezelő rendőr meg sem próbálta emlékezetből összeállítani a képet? Hisz ő is ott ült, látta ő is? Illetve, amikor kész lett, akkor meg el sem mentette?

3- Az már csak hab a tortán hogy Raquel, milyen könnyen szóba elegyedett a kávézóban a kedves, érdeklődő Salvával aki hogy hogy nem folyton az esetről kérdezett, ő meg elég szabadon kezelt sok infót. Hadműveleti sátorba bejöhetett, a toledói birtokra vele vitette le magát Raquel. Mindenhol ott volt ez a váratlan feltűnt kedves ember, és Raquel igen nehezen fogott gyanút, azt is Angel féltékenységének tudva be.

Ilyen amatőr hibákat krimikben rendőröktől még nem láttam…

Remélem a hátralevő részekben ezen már változtatnak, végre a rendőrök oldalára billen a mérleg…

kriol - 2019. 06. 20. 09:46

Most fejeztem be a darát Netflixen, 2-3 nap alatt megvolt a Part 1 és 2 is. Zseniális! Leültem nézni és úgy beszippantott, hogy észre se vettem, hogy megállás nélkül ment le 7 rész egymás után.
Izgalmas és fordulatos. Gyengéim az ilyen sorozatok, amikben egy zseni mesterien kitervel valamit, ami aztán szépen lassan kibontakozik. A sorozat nézése közben többször eszembe jutott a Prison Break és Michael Scofield.
Nagy meglepetés volt számomra ez a sorozat, mert bár olvastam róla, hogy nagyon jó, de nem gondoltam volna, hogy ennyire nagyon a kedvencem lesz. Top kategóriás lett nálam. Kicsit bántam, hogy miért csak most kezdtem el, de örülök is, mert közel a Part 3 megjelenése.

denee - 2019. 07. 27. 16:44

Most darálom, 6 rész után:
Ez eddig inkább fejfájós mintsem jó. Beharangozzák mint a valaha elkövetett legnagyobb rablás, majd a Professzor összehoz egy totál amatőr csapatot a kivitelezéséhez. Apa – fia, szeretők, barátok. A rabláshoz inkompetens érzelmileg túltöltött karakterek, szörnyű ezt nézni. Berlin miatt veszem rá magam arra, hogy lenyomjak a torkomon egy-egy részt. Ez egy szappan sorozat nem pedig thriller vagy rablós, persze ennek is megvan a közönsége és sokan szeretik is, én nem nagyon.

Timi - 2019. 10. 12. 01:25

Az első évad 5. részénél járok, most már végignézem az évadot, de eddig nagyon nyögvenyelős a dolog. A Vis a Vis (szintén spanyol) sorozat megnézése után akkora kedvvel és elánnal kezdtem bele a hónapok óta mindenhol futtatot La Casa de Papelba, hogy szinte garantált volt, hogy imádni fogom ezt a sorozatot is, de egyelőre konkrétan átalszom a részeket, ami elég nagy csalódásként hat. A Vis a Vis-t imádtam, ott minden egyes részben 100%on pörgött az esemény, és nagyobbnál nagyobb WTF momentumok érték a nézőt a részek alatt. A La casaban ezzel szemben izgalmasnak mondható volt az első rész, amikor is ugye betörtek a pénzverdébe, de azóta konkrétan áll a sztori. A szereplőkért nem tudok izgulni, pár színész kifejezetten gyengén teljesít, ami azért is csalódás, mert a Vis a Vis-ben pont hogy olyan kimagaslóan jó színészi játékokra kaptam fel a fejemet, amiket nagyon régen láttam ilyen szinten sorozatban, szóval biztos voltam benne, hogy a még inkább nagyobb hypot kapó La Casa de Papelben ezzel nem lesz gond, sőt. A történet eddig unalmas, a karakterek nem érdekesek. Még véletlenül sem a Vis a Vis miatti elfogultság mondatja velem, de itt is Alba Flores (Nairobi) karaktere a legjobb, a Vis a Visben színtén remekelt a színésznő. Sokkal inkább az ő képernyő perceit növelném, mint a bárgyú nézésű főszereplő hölgyét. Még Berlin az, akit csípek, a többi egyelőre számomra leves. A rendőrnő és a professzor kifejezetten idegesítő!
Megadom ennek az évadnak az esélyt, aztán meglátjuk mi lesz, mindenesetre lehet, hogy más spanyol sorozattal kell majd a továbbiakban próbálkoznom. :)

Timi - 2019. 10. 12. 22:18

No, közben befejeztem az első évadot. :) Alapvetően nem változott gyökeresen a véleményem a korábban leírtakhoz képest, azt viszont el kell ismerni, hogy az utolsó kb. 3-4 részre iszonyat mód beleerősített a sorozat, szóval maradok a 2. évadra. A negatívumokat már nagyjából leírtam, de azért még egyszer összegezve:

Negatívumok: nagyjából Nairobin és esetleg Denveren kívül senkiért nem tudok a csapatból szorítani. Nairobi zseniális, már a Vis a Vis-ben is mindentt vitt Alba Flores, úgy, hogy ott is csak mellékszereplő volt. Simán őt kéne főszereplőnek tenni, amikor jelenete van Tokioval, akkor rendesen lenyomja a kiscsajt, akinek az uszkár nézésen kívül, nem sok színészni véna jutott. Nem is értem miért őt tették meg főszereplőnek, se a karaktere nem elég izgalmas, se a színésznő nem nyújt elfogadható játékot. Berlin még talán az, akit valamelyest megkedveltem, de ő is sokszor átesett a ló túloldalára, ami egy ennyire kicentizett tervnél és csapategységnél nem elfogadható és számomra nem hihető. A Professzornak voltak zseniális megmozdulásai, viszont az, hogy a nagy terv dugába dőlt az évad végére, az egyértelműen az ő figyelmetlenségéből volt. Az is nagy klisé, hogy szerelmes lett a rendőrnőbe, számomra ez nem egy hihető szál. Mégis ki a fene foglalkozik egy ilyen nagy akciónál a csajozással? Főleg ha a bige az ellen oldalon tanyázik? Abszolút hiteltelen. Rio, a másik akit még egy kanál vízbe megtudtam volna néha folytani, annyira naív és egyszerű volt. Moszkva és a tesók nem sok vizet zavartak, náluk sem alakult ki a kötődésem. Precízebb kivitelezésre és okosabb megoldásokra számítottam, gyakorlatilag ha nem lett volna a Professzor, a pénzverdés társaságnak már régen lefőttek volna. Negaívum még, hogy gyakorlatilag 1-2 teljes rész kell ahhoz, hogy 1 adott dolog kiteljesedjen, a szálakat nagyon elnyújtják,így jópár dolog kiszámítható lesz.

Pozitívumok: igazából csak az évad utolsó 4-5 részét tudnám kiemelni, ott egy picit sebességbe kapcsoltak, és a korábban elnyújtott szálakat hamarabb lezárták. Volt 1-2 wtf momentum, ami így a végén jól esett, és a lezárás is elég izgalmas lett, melynek köszönhetően maradok a következő évadra, ahol remélem nem lesz ennyi unalmas rész és tényleg a hypnak megfelelő minőségű sorozatot kapok. :D

idioty - 2019. 11. 25. 06:39

Egymás után daráltam le a 3 “Netflixes” évadot. Rettenetesen élveztem. Bár az első évadot szinte le sem tudtam tenni, második kicsit kevésebbnek éreztem (pedig az is eredetileg az elsőhöz tartozik).
Egyébként telis tele van hibákkal, átgondolatlanságokkal, sőt a szereplők is simán kifordulnak magukból akár csak azért, hogy egy poén jól süljön el. Mindezek ellenére nagyon várom a következő évadot. Ha jól értem még vagy két,évadot berendelték belőle. Vagy hármat vagy egyet. A berendelés hír kiírása alapján nem igazán lehet eldönteni. :)

Shannen - 2019. 12. 30. 23:10

Azta! Hát ez mennyire remek volt már. Mármint nem tökéletes, távolról sem, néha azért szemet kellett hunyni egy-két dolog felett a csavarokért cserébe. De eskü én a 24 óta nem izgultam így részeken és nem tudtam ennyire abbahagyni darát. Zseniálisan keverték a lapokat, szimpatikusak voltak a szereplők, és a szerelmi szálat kivéve tényleg jól volt összerakva az egész.
Még a Part 3-at csak a napokban fogom elkezdeni, de szinte kedvem sincs hozzá. Ez a történet így volt kerek és nagyszerű. Nem is értem miért nincs nagyobb rajongótábora a sorozatnak.

Snoopyzit30 - 2020. 03. 27. 22:00

Megszívtam, mert jó sokára kezdtem el ezt a sorozatot, de így jár akinek feliratra kell várni, utána meg talál mást és elfelejti.
Szóval az 1. évad megnézése után nekem csak egy kérdésem lenne, hátha vki még erre vetődik és megválaszolja.

Hogy a francba hagyhatott a Profrsszor a rendőrautóban ujjlenyomatot, amikor kesztyűben volt és ezt egy csomószor még vissza is játszották? Pont hogy nem volt ilyen pancser. És erre utána komplett cselekményszálakat húztak fel. Ez nagyin zavart.

8-9/10 az első évad (1-13.rész)

GeoCucc - 2020. 05. 02. 01:32

Na hát én is ide írok, mert most néztem végig az első évadot – mármint az igazi elsőt, a spanyol 15 részt.

Élvezetes volt, persze aligha lehetett volna ilyen a logikai hibák nélkül. A kesztyűben elkövetett ujjlenyomat nekem is feltűnt, a még nem említett dolgok között pedig azt hoznám föl, hogy hogy a rákba ástak olyan hosszú alagutat pár nap alatt? :D Bentről nagyjából öt napig ásták, a Professzor rejtekhelyén meg EGY NAPPAL a szökés előtt kezdték (akár ki lehetett ásva egy része korábban, de a telefonban úgy fogalmaz, legalábbis az angol felirat szerint, hogy “most kezdjük az ásást”), és olyan széles meg magas alagút lett (kitámasztva, kivilágítva), hogy csak kicsit lehajtott fejjel simán át lehetett rajta szaladni. Akármikor is kezdték, olyan nagyon hosszú alagutat szürreális lenne ásni, mégis amikor a rendőrök elindultak a pénzverdétől a helyszínre, akkor egy csomó ideig mentek AUTÓVAL, és még be is jelentkeztek rádión, hogy “már csak 300 méter”. Ez a hole így egy elég nagy plothole.

Life - 2020. 06. 03. 12:27

@GeoCucc
Az egyik flashbackben mondja a prof, hogy 5 éve már kiásta az alagút nagy részét a hangártól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz