login |

The Exorcist: vége a 2. évadnak – írta jack_bauer

2017. 12. 22. 19:40 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Brutális tempó, kiváló színészi játék, s nem utolsó sorban nagy fejlődés a sztorit illetően. Ezek mind-mind jellemezték Az ördögűző című film folytatásaként készített sorozat második felvonását, amelyben Marcus és Tomas ezúttal egy gyerekeket terrorizáló démont igyekeztek jobb belátásra bírni, de legalábbis aktívan szórták rá epizódonként a szentelt vizet. S hogy aztán lesz-e folytatás egy harmadik évadban, az még a jövő zenéje.

A széria első 10 részének nagy-nagy érdeklődéssel vágtam neki, s akkoriban baromi nagy meglepetést okozott a The Exorcist, hiszen tisztelettel, mégis újító szándékkal nyúltak hozzá a készítők az 1970-es évek kultikus horrorjához.

A 40 perc körüli epizódok továbbra is maradtak, ám a B-kategóriás drámázásból mostanra olykor szívszaggató jelenetek is kikerekedtek, a kevésbé erős színészek pedig lenyűgözően játszottak az új évad egyes részeiben. Utóbbinál főként megjegyzendő, hogy a mindig zseniális Ben Daniels mellé felnőtt végre a Tomas-t alakító Alfonso Herrera is, míg a második etap egyik fő színésze, John Cho is elképesztő performanszot mutatott be Andy karakterét megformálva.

Mindehhez vegyük hozzá, hogy a gyerekszínészek képernyőn szerepeltetése mostanra igencsak pozitív hozadékkal bíró döntésnek bizonyul, így ha ugyan kevésbé bátor döntés volt is ez, természetesen kiválóan sült el: minden fiatalabb szereplő lelógott a képernyőről profizmusának hála, ez pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végülis pozitív szájízzel gondoljunk vissza a második évadra.

Merthogy a 10. epizód tekintve akár csalódottak is lehetnénk, ugyanis kicsit semmilyen volt a finálé. A továbbiakban spoileresen folytatom – többek között a két showrunner, Jeremy Slater (készítő is egyben) és Sean Crouch interjújából szemezgetve.

Annyiban azért mást hozott a lezárás, hogy sokan – köztük én is – happy endet vártunk a képernyőre. Erre szegény Andy nem élte túl a démonnal való harcot, feláldozta magát Tomas érdekében, s ez pedig felbontotta a felbonthatatlannak hitt Marcus-Tomas ördögűző duót is, hiszen az ex-pap lelőtte Andy-t, amivel nem számolhat el az egzorcizáló atyák szabályai szerint sem – hát még ha a Tízparancsolatot vesszük alapnak.

A „Ne ölj!” kíméletlen megszegése elindította Marcus-t egy másféle úton, majd megtörtént az, amit vizionáltam egy héttel ezelőtt: következhet egy kis kalandozás Mouse-szal és Tomasszal a jövőben. Ennek persze kérdéses a hogyanja és miértje, de főleg a valamit valamiért érv mentén fog eldőlni a döntés sikeressége: egy mostanra irgalmatlan erőssé váló párost felbontanak, majd szélnek eresztenek, s elkezdenek építeni egy újat, hogy aztán – nagy valószínűséggel – ismét összehozzák az eredeti felállást.

A 2×10 meglepő volt abban a formában, hogy a 40 perces játékidő nagyjából 20 perce tartalmazott érdemi cselekményt, a maradékon inkább az látszott: a készítők szinte könyörögnek a harmadik évadért.

Láttuk, ahogyan Marcus távozik Tomas életéből, kaptunk egy mondhatni „kibékülést” az ex-pap és Mouse között, míg Father Bennett roppant érdektelen szálát is sikerült komikussá tenni a nővér lefejezésével. Az utolsó jelenetet tulajdonképpen nem tudnám megítélni, hogy működik-e vagy sem: epizód végi cliffhangernek remek, évadvéginek kissé sovány. A készítők így vélekedtek róla:

Ez minden bizonnyal egy cliffhanger, amit remélhetőleg folytatni tudunk a harmadik évadban. Amikor azt a jelenetet látjuk, már 6 hónap eltelt Marcus és Tomas elszakadása óta, s utóbbi az elmúlt időszakot Mouse-szal töltötte. Küzdelembe kerültek a Vatikánnal, s nyilván valami gond volt az út folyamán. Bármi is az üzenet, amit Isten küld Marcus-nak, nem jelent semmi jót Tomas-ra és Mouse-ra nézve. A harmadik szezon egyik rejtélye lesz ez, hogy pontosan mi is történt velük, s vajon Marcus még időben a segítségükre tud-e majd sietni.

Valami hasonlóra tippeltek a nézők is vélhetően: Marcus meghallja Isten hangját, s gyaníthatóan semmi jót nem mond neki az Úr Tomasszal kapcsolatban. Azonban a legnagyobb gond mégis az ezzel a cliffel, hogy a második évad démon-sztoriját teljességgel elfelejti, s tovább megyek: a sorozat önmagát is kellemetlen helyzetbe hozza – legalábbis nagyon úgy tűnik egyelőre.

Most akkor ki szállta meg Andy-t, miért volt szükség a felvezetésre, miszerint ez az entitás hosszú évekre visszanyúlóan találja meg a családokat, szenvedtetés reményében? Milyen szerepe volt ebben a feleségének, Nikkinek? Mi a fene az az Aeternum Vale? A korábban sokat taglalt démoni motivációt komolyan egy bizonytalan harmadik felvonásban tervezték kifejteni a készítők? Vagy nem is volt talán?

Még mindig várunk, és igyekszünk találgatni, hogy mi lesz a vége ennek az őrült fúziónak a Fox és a Disney között. Mindegy, hogy rossz vagy jó dolgot jelent nekünk. Több van ebben a sztoriban, mint amit el tudunk mondani ezekkel a karakterekkel. Remek rajongói bázissal büszkélkedhetünk, amely a világ végére is követné a sorozatot. Sok lehetőségünk van arra, hogy folytassuk a történetet. A Fox nemigen fog dönteni jó ideig. Talán jövőre, majd áprilisban, májusban lehet velük tárgyalni a folytatásról. Megnézik a pilotokat, kalkulálnak a jövőt illetően, s a Disney-féle átállás egyébként is egy évet minimum igénybe vesz. Akármi is lesz, az Exorcistot nem fogjuk elengedni.

Nagyjából értem, hogy egy epizóddal teljesen nem lehet lezárni mindent, s összességében talán a cél sem ez volt, de Andy halála azért megérdemelt volna legalább egy fél mondatot kifejtés szintjén. Habár, ez is lehet egyfajta misztikum, mondván ismételten történt egy értelmetlen halál, amelyre épp ugyanúgy nem akar majd senki emlékezni a városban, ahogy korábban a többire sem.

Félig-meddig kaptunk egy szirupos happy end szálat: Rose örökbe fogadta az összes árvát, s immáron boldog és normális életet élhetnek majd újfent együtt. Nyilván Andy nélkül, aki azért ellátta mindegyik gyerkőcöt jó tanácsokkal – egy másik világból. Ha volt erős jelenet a 10. epizódban, akkor Andy üzenet átadása Tomas felé mindenképp az volt, s persze az is, ahogy jelezte Marcus-nak: húzza meg a ravaszt.

John Chót továbbra is dicséret illeti: ő volt az a színész, akit többnyire idétlen amerikai vígjátékokból ismert a közönség nagy százaléka, míg kevesen azért tudták, szerepelt ő a szép reményekkel induló FlashForwardban is – de a ’humoros koreai srác’ skatulyából nehéz volt kilépnie. Eddig: ugyanis Cho fenomenálisan hozta a kezdetekben gondoskodó, majd egyre inkább zavarodottá váló, végül borzalmasan szenvedő figurát, aki eme folyamatban mindvégig megmaradt annak, ami a végsőkig életben tartotta: apának.

Az ezidáig szintén brillírozó Verity-t alakító Brianna Hildebrand kevesebb jelenlétet kapott a fináléban, ezt is érdekes húzásnak tartottam a készítőktől: a kilenc részen át végig előtérben lévő lány alig kapott normális képkockákat a lezárásban – mondhatjuk, hogy elpazarolták a karakterét?

A kihívást mindig az jelenti, hogy hány karakterrel dolgozunk a szériában. Nézd meg a Netflixet vagy az HBO-t: 75-90 perces részeket látsz. Ezzel szemben mi 43-45 percben gondolkodhatunk. Így mikor Marcusszal, Tomasszal, Bennettel, Mouse-szal, Andy-vel, Rose-zal és a gyerekekkel zsonglőrködtünk, 43 percben kellett megcsinálni mindent. Össze kellett nyomnunk az ő játékukat 43 percbe. Ezért olyan színészekre volt szükség, akik képesek arra, hogy egy rövid jelenetben is megtöltsék a képernyőt, hisz például némelyik gyereknek alig volt egy vagy két pillanata epizódonként arra, hogy mély benyomást keltsen.

Na, de akkor mi lesz a harmadik évadban?

Adva van egy első és második évadon átívelő fő (?) szál, miszerint az ördögűzőknek el kell tűnniük, hiszen hadjáratot indítottak ellenük a démonok. Bennett talán elveszett, Tomas és Mouse pedig kettesben vág neki az újabb megszállásról tanúskodó eseteknek (sőt, állítólag a készítők egy Supernatural-szerű koncepciót képzeltek el, ahol minden évad más történetszálat ölel fel, az előzőtől függetlenül – ez dőlni látszik).

Vannak ötleteink. Adott egy misztikum Tomas és Mouse kapcsán, akik eltűnnek az utolsó részben, majd Marcus látszólag szörnyű üzenetet kap. A második évadban elhintettük, hogy a katolikus egyház veszélybe kerül, Bennett átállt a rossz oldalra, ezzel a hősök feje fölött összecsaptak a hullámok. Itt most talán előtérbe kerülhet valamilyen ellenállás, amely akár más vallások szereplőiből is építkezhet – a jó cél érdekében. A harmadik felvonásban lesz háború, az már biztosnak tűnik. Az ördögűzőket lesöprik a térképről, s talán a katolikus egyháztól is elrugaszkodunk, hiszen a szereplők mostantól nem tudhatják, hogy kiben bízhatnak majd. Megközelíthetjük akár a judaizmust, a buddhizmust is.

Dicséretes elgondolások, mindenképp pozitív az, amit Slaterék mondanak a továbbiakról, bár hozzáteszem gyorsan: akármennyire furcsa, Az ördögűzőnek jól áll, ha nem(csak) az egzorcizálás van a középpontban, hanem például a karakterek vívódásai. Ha folyamatosan szentelt víz dobálást látnánk, ennek a sorozatnak (főleg a második évad után) mélyebbre kellene ereszkednie, valahová, ahol a közhelyeket, kliséket, sokszor látott történeteket tárolják a horrorfilmek/sorozatok. Köszönöm, abból biztosan nem kérnék.

Van egy baromira erős Ben Daniels – Alfonso Herrera kettős, amelyre bőven lehet építeni, s talán még Mouse karakterében is vannak érdekességek. S el ne feledjem: az első évadból idén is láthattunk kvázi „vendégszereplőt”, talán a harmadikban is lehetne egy-két beköszönés.

A hibátlanságot nem a The Exorcist második évadánál kell megkeresni, nálam valamelyest felemás volt a finálé, de összességében ez a 10 rész több volt mint korrekt, s szerintem mindenki egyetért abban, hogy ilyen méretű javulást nem vártunk az első szezonhoz képest. Sem történetben, sem alakításokban, sem rendezésben. Azt persze – ahogy a The Walking Dead esetében is – érdemes átgondolni, kiket engednek a kreatív zónákba, mert bizony volt olyan epizód idén, amelyen meglátszott a gyengébb, de minimum szerény elképzeléssel operáló dirigálás.

De mernék mást mondani, mint azt, hogy 9/10?

9 hozzászólás Ne habozz!

zolkien76 - 2017. 12. 22. 20:05

Egyetértek a véleményeddel. Remélem lesz egy harmadik évad is, amely lezárja a sorozat történetét is!

Snoopyzit30 - 2017. 12. 22. 20:16

Először is köszi a kritikát és az interjú-fordításért külön jár a hatalmas piros pont :-) Én is már elmentettem több interjút a készítőkkel, de odáig még nem jutottam, hogy lefordítsam őket.
Szóval ezt a szezont egy lapon nem lehet említeni az előzővel. Minden szinten a felett jár, abszolút nem túlzás a 9/10-et kiosztani rá.
Szerintem én még idén lenyomom darába mégegyszer az évadot és majd utána visszalátogatok egy hosszabb komment erejéig.
Nagyon remélem, hogy lesz folytatás…

Snoopyzit30 - 2017. 12. 22. 20:18

Gondolkodtam rajta, hogy jelölöm JAws-ra is több kategóriában, de úgy voltam vele, hogy annyira kevesen nézik ezt a sorozatot, hogy esélye nem lenne úgysem a legjobbak közé kerülni.

Lemoni - 2017. 12. 22. 20:24

Nem lehetett másként, Andynek meg kellett halnia. Ölt, fenyegetett, halálos veszélybe sodort, kínzott, ezeket sosem felejtették volna el a gyerekei, csak az önfeláldozó halál oldozta fel a rémtettei alól. Bennett atya pálfordulása is benne volt a pakliban, jó lesz 3.(?) évados (fő?)gonosznak. Az évadzáró cliff jó volt…… a “Tomas!” felkiáltásig, az egy kicsit bazárira sikerült, Marcus arcjátéka sokkal erősebben megjelenítette a rettenetét. Remélem lesznek olyan döntéshozók, akik értékelik ennek a sorozatnak az egyediségét, erősségét és adnak még lehetőséget a folytatásra. A Tomas-Egérke párosnak is lehet egy érdekes dinamikája, de a csúcspont nyilván a Tomas-Marcus újra együtt lenne majd.

Nyikus 81 - 2017. 12. 22. 21:57

Egyetértek,bár nem tudtam kritikus szemmel nézni a sorozatot mivel,ittam minden egyes másodpercét.Éjszakákat nem aludtam ,még ha mennem kellett meózni sem :) A 2. évad sokkal jobban tetszett,izgalmasabb dinamikusabb volt. Mindenképpen újra nézem szinkronosan is ! Nagyon remélem lesz folytatás …persze hisz így nem lehet vége!Számomra Marcus és Tomasz jó erős karakterek,a kétkedő és a mindent feladó jó fiú. Remek sorozat rég láttam hasonlót!

JKJ - 2017. 12. 23. 09:30

Számomra 9/10 volt. Vagy több is. Nagyon nehéz bármilyen hibát is találni, főleg ha a harmadik évadban kibontják a fura utolsó részt és értelmet nyernek a képkockák. Talán az lenne a legjobb ha lezárnák a harmadik évaddal és nem húznák feleslegesen, mert a karakterek fantasztikusak és könnyű az ilyet elrontani túl sok évaddal.

atalanta - 2017. 12. 27. 08:32

Nagyszerű sorozat! Jöhet a harmadik évad!

kotyesz - 2018. 01. 03. 10:27

A Bennett féle lefejezéshez:
https://www.youtube.com/watch?v=zH8ynu0jRvY

Snoopyzit30 - 2018. 05. 19. 18:31

“Not even the power of Christ could compel Fox to renew The Exorcist.”

http://tvline.com/2018/05/11/the-exorcist-season-3-plot-story-what-wouldve-happened-tomas-marcus/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz