login |

Nathan For You: a 4. évad

2018. 01. 02. 21:34 - Írta: CyClotroniC

2 hozzászólás | kategória: kritika,

I think Nathan For You is as good as The Wire. I mean that. We live in a world full of hyperbole, but it’s hard to imagine someone doing this show with any better possible execution – FILM CRIT HULK

A PeakTV korában, ahol tényleg hajlamosak vagyunk szuperlatívuszokban beszélni a sorozatkínálat krémjéről, nehéz lenne velősebben megfogalmazni, hogy mekkora kincs is a Nathan For You.

A második szezon után már kifejtettem elég hosszasan, hogy miért is ez az egyik abszolút kedvenc sorozatom (érdemes ott kezdeni az ismerkedést), de az továbbra is halmozottan igaz rá, hogy olyan koncepcióról van szó, ami tényleg csak egy szűk rétegnél fog működni, aki viszont vevő rá, annál hasonlóan nagy szerelem lehet majd Nathan Fielder agyszüleménye, mint nálam.

A koncepció első blikkre rettenetesen egyszerű: Nathan egy fiktív alteregóját alakítva próbál valódi embereknek és valódi vállalkozásoknak segíteni a fejlődésben, a csavar csupán az, hogy a hasonló kerettel operáló reality műsorokkal ellentétben, Nathan képtelenebbnél képtelenebb ötletekkel áll elő.

Egyrészt igaz rá, hogy gyakran rettenetesen kínos humorral operál, amit tényleg kevés embernek vesz csak be a gyomra, ugyanakkor éppen azért nagyszerű mert bármennyire is feszengőssé tud néha válni egy-egy szituáció, sosem ítélkezik az epizódban felbukkanó emberek fölött.

Nathan-nek valahogy a kisujjában van egy képesség, amivel képes minden egyes gyanútlan partneréről lehámozni azokat a maszkokat, amiket a leggyakoribb társadalmi helyzetekben viselünk és ezzel épp az esendő, kissé különc átlagemberek válnak a sorozat hőseivé, maga a Nathan For You, pedig a jelenleg tévés kínálat egyik legemberibb darabjává.

Másik nagy erénye, hogy sosem törik meg az illúzió, nem igazán érződik prank-shownak a koncepció. Hála Nathan Fielder “alakításának” és empátiájának, teljesen elmosódik a határ valóság és fikció között. Nathan sebezhető, szeretetéhes karaktere olyan ívet fut immáron négy éve, amit tényleg csak a legjobb írószobák tudnak összehozni.

Az idei szezonban találunk jó pár olyan epizódot, ami eltér az ismerős kerettől vagy azon belül hoz valami extrát, így például láthatjuk Nathant a taxisok pártján az Uber ellen folytatott háborúban, ahogy nem kis erőfeszítést tesz azért is, hogy némi médiahackkel fellendítse egy kisebb étkezde forgalmát. 

Bár szokás szerint jól sikerültek a szokványos darabok is, a szezon legemlékezetesebb pillanatait épp azok a részek adják, amik eltérnek a bevált formátumtól. Az évadot egy 40 perces visszatekintős, reunion epizód nyitja meg, ahol újra láthatunk jó pár ismerős arcot az korábbi évekből, de betekintést nyerhetünk abba is, ahogy Nathan összehozza a tökéletes talk show sztorit, hogy legyen majd miről mesélnie Jimmy Kimmel-nek.

Mégsem ezekről lesz emlékezetes a Nathan For You 4. szezonja, hanem a ‘Finding Frances’ névre keresztelt, 10/10-es, másfél órás záróepizódról, ami alighanem az év tévés csúcspontja volt, legalábbis nálam biztosan.

A tovább mögött folytatom minispoilerekkel.

Valahol törvényszerű, hogy a Nathan For You esetében nem a kitartó kutatómunka vagy az alkotói kreativitás, hanem maga az élet szállítja a legjobb epizódötletet. Történt ugyanis, hogy a sorozatban korábban Bill Gates-hasonmásként megfordult férfi (szintén Bill) elkezdett visszajárni a stáb irodájába, gyakran látogatta őket és annyit mesélt egy régi, fiatalkori szerelméről, Frances-ről, hogy Nathan-ék beadták a derekukat és felajánlották, hogy a show költségvetését sem sajnálva, segítenek neki megtalálni a nőt.

A szezon fináléja tehát egy másfél órás road trip Bill-lel és Nathan-nel, akik belevágnak ebbe a kissé lehetetlennek tűnő küldetésbe, az út során pedig nemcsak Bill-t és jó pár meglepetést tartogató életét ismerhetjük meg, hanem Maci-t, az eszkortlányt is, akivel Nathan egészen különös viszonyba bonyolódik.

Maci azért rendkívül érdekes karakter a sorozat életében, mert eszkortként ő is hasonló cipőben jár, mint Nathan, aki egyszerre önmaga is meg nem is, és azon kevesek egyike, aki Nathan-t nem csak karakterként ismerheti meg, hanem a műsort készítő emberként is, így egészen új, eddig nem látott rétegekkel is gazdagodik a Nathan For You világa.

Emellett persze garantáltak a fordulatok, az érzelmi hullámvasútozás, kapunk klasszikus Nathan For You-s trükköket, amikor szabályszerűen végrehajtanak egy heist-ot egy sulis évkönyvért. Ha ez sem lenne elég, a történet egyik pontján Nathan bevet egy olyan módszert Bill-nél, amivel Joshua Oppenheimer is élt azt The Act of Killing forgatása során, vagy mindezek mellett még az élet újra is írja a Breaking Bad ‘Fly’ című epizódját fél percben.

Tényleg minden porcikámmal rajongok ezért a sorozatért, így kívánom, hogy még jó pár évig fusson, de az az igazság, hogy ha most elkaszálnák, abszolút a csúcson, egy olyan zárójelenettel köszönne le a képernyőről, aminek simán a Six Feet Under montázsa mellett lenne a helye a televíziózás vitrinjében.

– It’s kinda weird having cameras around, right?
– We can turn them off if you want.
– Could we?
– Do you want to?
– I feel like that does that defeat the purpose maybe?
– What’s the purpose?
– You’re filming something. It’s kinda the purpose, right?
– We do have this drone. It’d be cool to get a drone shot maybe.

2 hozzászólás Ne habozz!

HeroZs - 2018. 01. 03. 10:02

szerintem ez a sorozat annak jön be igazán, akiben megvan a kellő empátia Nathan és az általa segítetteken, nekik viszont képes egy egészen újszerű élményt nyújtani.

emellett nagyon érdekes a Nathan-t kürüllengő aura is: hány százalék színészet van az alakításában és hány százalék egyszerűen ő? akárhogy is, engem teljesen bepalizott : )

Yamagato - 2018. 01. 03. 12:43

Majdnem két év telt el a 3. évad óta én azt hittem nem is lesz 4. évad, erre hirtelen belebotlottam a Celebration-be. Mondanom sem kell mennyire megörültem!

Számomra kicsit döcögősen indult a szezon, mert a legtöbb ötlete inkább csak egyszerűen őrültség volt, nem pedig “már annyira őrült, hogy működhet is” típusú.Illetve a 4×04-ben és az évadzáróban is nagyon előretolták Nathant, ami nekem teljesen közömbös. Persze, kell a showba a karakter, megad egy feelgood, emberi alaphangot, de inkább egy adalékként működne nálam, nem pedig a fő szálként.

De az olyan részekkel, mint Uber-es vagy a jósnős, azért megvett kilóra ez az évad is. Illetve meglepő húzás volt az egész Finding Frances sztoriszál is, ami váratlanul érdekes lett. Volt rejtély, nyomozás, insider infók, dokus hangulat/vágás, meg Bill Gates rejtélyes figurája. Én valamiért a Jinx-es Robert Durstre tudok csak asszociálni róla.

Továbbra is egyedi, hiánypótló show, remélem még kapunk belőle pár évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz