login |

The Four: Battle For Stardom

2018. 01. 10. 18:32 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

What an epic start.

Az énekes tehetségkutató valóságshow érdekes műfaj, mindig kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a ‘next big thing’. Az Idol, majd a The X Factor nagy siker volt szinte mindenhol, ezeket váltotta (vagy úszott be melléjük) a The Voice, ami nálunk képes volt elhasalni, azóta viszont globális téren néma csend. A Rising Star több helyen volt bukta, mint siker, és most itt ez a The Four, ami néhány siker és lokális bukás után úgy lett prezentálva, mint az új nagy durranás.

Amerikában a FOX indította el – mondhatnám, hogy az American Idol utódjaként, de csak 6 hetet kap, így erős túlzás lenne. A formátum csavarja az, hogy a műsor ott kezdődik, ahol a többi véget ér: megvan a négy legjobb, és ez a négy énekes kap minden héten kihívókat úgy, hogy akár valaki a (elvileg) fotelből is jelentkezhet. Izgalmas? Eredeti? Egy francokat.

A The Four tipikusan szóban jól eladható formátum, de ha úgy prezentálják, mint Amerikában, akkor szinte semmiben sem különbözik a többitől, amik az Idol-ok óta képtelenek igazi sztárt kitermelni. Csak azért mondom, hogy “szinte semmiben”, mert ez jóval érdektelenebb és vontatottabb.

Kezdjük azzal, hogy az első (dupla) részben kőkemény hat “új” énekest lehetett hallani, akiknek először a zsűri (Sean Combs, DJ Khaled, Meghan Trainor, Charlie Walk, műsorvezető: Fergie) előtt kell énekelniük, majd ha mindegyik igen-t nyom, akkor kihívhatnak valakit a Négyesből. Igen, 100%-os elfogadottság kell, vagyis a hatból három énekelt nettó másfél percet és haza lett zavarva (előtte persze kaptunk róluk életsztorit tök feleslegesen), a másik három párbajozott egyet (+3*2 éneklés), és egy valaki még csak nem is jutott szóhoz, illetve dalhoz…

És ez a formátum egyik gázos része: a Négyekről az elején semmit nem tudni. Oké, idővel mind énekelni fog, de vicces, hogy míg a kihívók kapnak némi felvezetést, a Four tök idegen induláskor. Annyit tudunk róluk, hogy a zsűri szerint ők a legjobbak, ami nyilvánvalóan marhaság, mert nagyon izgalmas lenne a műsor, ha egyik kihívó sem tudna nyerni (a premierben kettőnek is sikerült). Szóval eleve verhetőket érdemes castingolni.

This show is not called Second Chances, this show is called The Four.

Akik aztán a párbaj során a helyszíni közönséget kell, hogy meggyőzzék, ők szavaznak, és bár az pozitív, hogy mindenki a saját stílusában nyomhatja (volt hip-hop is), az már gázabb, hogy ha valakire ráerőltetnek egy semmi extra dalt (vagy nem szólnak neki), akkor tuti kieső lesz, mint itt az egyik lány, aki egy kellemes tucat popslágert elénekelt, de ilyesmivel sosem fog nyerni. Nem reality-t, de még párbajt sem.

Valamennyire feldobhatja a formátumot a kihívó ellenfél-választásánál (nagy zsűris úúú-zások közepette, mintha meglepődnének, hogy kit választanak a maradék kettőből vagy háromból…) a pro és kontra beszólogatás, vagizás, de ez csak pár másodperc, ráadásul ez a nyitány nagyon csúnyán volt összeszabdalva, így minden természetesség oda lett.

Charlie ain’t no joke.

Á, teljes kudarc számomra a The Four, amit még tetézett az is, hogy a párbajt egy vagy két tag értékelte, és, hogy P. Diddy totális bully volt, ami valahol ugyan imponáló is lehet, hogy ő jól megmondja, de inkább parasztnak tűnt a viselkedése, főleg, hogy az egyik énekest addig rugdosta, míg sírni nem kezdett. A többi zsűritag közül Trainor nem ide való, túl szelíd, Khaled meg nagyon műmájer, pedig nyilván ilyen típusú arc a való életben is.

A zsűri vicces, ahogy komolyan elhiszi magáról, hogy találni fog egy szupersztárt (ezt a Négyet is jól megtalálták, már csak Ketten vannak), és talán ukázra, de hihetetlen, hogy folyton saját jelentőségükről (adják is alájuk a lovat, a kiírások szerint az egyik mogul, a másik super producer) és a műsor nagyságáról beszélnek, na meg arról, hogy már az első részben detronizálják a Négyeket (akikről még csak azt sem tudjuk jó ideig, hogy énekelnek).

A ‘not like the other shows’ meg a ‘valaki mindig a helyedre pályázik’ dumák (ja, mint a srácnak, aki végig ült, és aki egyébként The X Factor AUS-os) elég hamar kifáradnak, összességében ez a műsor is tök ugyanolyan, mint a többi.

12 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 01. 10. 21:37

Melyik srác jött az ausztrál X Factorból?

winnie - 2018. 01. 10. 22:21

ash minor néven fut, de ott máshogy hívták, ha jól emlékszem.

elveileg: https://goo.gl/images/iWgWAL

LaCRossE - 2018. 01. 11. 00:40

Ó. Adil Memon.

Ővele volt az utolsó évad, amit néztem, voltak jó kis versenyzők, elég nagy kedvenc évad volt.

elvis - 2018. 01. 11. 09:14

Ez tipikusan magyar piacra van kitalálva, szinte már látom, hogy a TV2 promózza.
A Four azért is lenne jó, mert mindig van 1-2 félprofi énekes, akinek úgymond be kell jutni. Aztán jönnek majd a csoda amatőrök és elverik őket, ilyenre is volt pár példa.
Ki tudja, talán még működhetne is.

Tibi - 2018. 01. 11. 09:44

“szinte semmiben sem különbözik a többitől, amik az Idol-ok óta képtelenek igazi sztárt kitermelni”

Ezt cáfolnám, az Amerikai X-Faktorból befutottak páran. Ott van pl. a Fifth Harmony (meg az onnan kivált Camila Cabello), nekik jól megy a szekér.

winnie - 2018. 01. 11. 09:56

elvis: én is arra gondoltam, hogy ha eladják jól, akkor lehet belőle valami.

winnie - 2018. 01. 11. 09:57

Tibi: igen, igaz, hajlamos vagyok elfeledkezni az amerikai factorról, de bevallom, együttesekben nem vagyok annyira otthon, így igazából egyéni előadóra gondoltam, mint mondjuk adam lambert – viszont cabellot nem ismerem, nem volt a szemem előtt önállóan.

Thomas - 2018. 01. 11. 16:17

Hát én sem voltam elájulva tőle, főleg, hogy tele van hip-hopossal, amiket egy idő után elkezdtem áttekergetni. A zsűriből tényleg csak az a Charlie arc tűnt jónak. A Fourból meg pont az a srác tűnt érdekesebb hangúnak, aki nem is énekelt, na majd holnap:)

Az tényleg vicces, hogy állandóan bizonygatni kell a nézőknek, hogy milyen jó a műsor, meg mennyire más, és mennyire erős a mezőny, de a Voice-ban is pont ugyanezt csinálják. Sőt, asszem még az Idolban is minden évadban elhangzott, hogy ez az eddigi legerősebb top akárhány:) Szóval ez mára már kötelező elemmé vált:)

winnie - 2018. 01. 13. 14:19

végigpörgettem a második részt, vicces, hogy a kőkemény első négyes már le is lett cserélve. majd az utolsó részben jön néhány új arc, akik elsőéneklőként döntőbe jutnak.

Thomas - 2018. 01. 13. 19:01

Engem így a 2. rész után a World of Dance-re emlékeztet, ugyanolyan súlytalan. Jó, ezt elvileg nem vették fel az egészet előre, hanem hétről-hétre rögzítik, de mivel nem élő, nem a nézők szavaznak, csak pár ottani ember (akiknek talán fele az énekesek ismerősei) nem lehet epic, nem tud igazán izgalmas lenni. Ha ilyen lesz a tehetségkutatók új generációja, lehet, hogy leszokok róluk:)

A formátum is elbaltázott, nem lehet senkit sem megkedvelni, ha minden héten lecserélődik majd az összes ember. Pedig az az ausztrál srác tényleg jó volt, legalábbis jobb, mint akik ma bekerültek, ez mind olyan átlagos, ásítós volt nekem. És rájöttem, hogy miért olyan unalmas még, a zene nem tetszik, csak ezek az unalmas popszámok mennek, nem volt még egyetlen country előadó sem! Ennél a Voice annyival jobb kb., mint az Idol a Voice-nál:) De nézem, mert bármikor jöhet egy olyan előadó, aki tetszik, és tudok neki szurkolni, csak aztán nehogy rögtön kiessen:)

Raisen - 2018. 01. 30. 21:57

Kelly Clarkson is hatalmas sztár lett az American Idolból…

winnie - 2018. 02. 12. 11:59

“Kelly Clarkson is hatalmas sztár lett az American Idolból…”

meg adam lambert, meg carrie undwerwood. ezért írom, hogy

“semmiben sem különbözik a többitől, amik az Idol-ok óta képtelenek igazi sztárt kitermelni. “

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz