login |

Falling Water: kezdett a 2. évad

2018. 01. 14. 21:30 - Írta: dzsiaj

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, ki várta még tűkön ülve a Falling Water második évados nyitását? Én azért nem túlzottan, de tegyük hozzá, hogy minden hibájával együtt kedveltem az álmokra épülő első szezont.

A Falling Water is tipikusan az a sorozat, amit valami miatt nem fedeztek fel maguknak a junkie-k, sem itthon, sem a tengerentúlon, pedig simán lenne közönsége, miközben _szerintem_ gyengébb darabok után is hihetetlen érdeklődés tud lenni. Rosszkor, rossz helyen? Vagy csak tényleg gyenge eresztés a széria, és nem is érdemel ennél többet?

Ezt nem az én tisztem eldönteni, de a USA-nél biztos, hogy nem voltak elégedettek az első etappal, mivel a sorozatot a tévés halálnapra, szombatra száműzték, és még showrunner-csere is történt.

Blake Masters balra el, a helyére pedig az a Remi Aubuchon érkezett, aki előzőleg a Persons Unknown, a Falling Skies, illetve a szuperhősös Powers főnöke is volt (ez utóbbiaknál csak egy-egy szezonra), ebből pedig azért sejteni lehetett, hogy a második évad se lesz egy hat Emmy-díjas klasszikus.

De hát kit érdekelnek holmi szobrocskák, ha egyszer a sorozat jó, nemde? És végül is bevallhatom, hogy nem panaszkodásból írom ezeket a sorokat. Bár nem is annyira örömködésből, tekintve, hogy a kezdés teljesen közepes lett.

Min változtatott Aubuchon? Először is megszabadult az eddigi kékesszürkés szűrőktől, és a képi világ sokkal színesebbé, élesebbé vált. Másodszor, és ez fontosabb, igyekezett közérthetővé, emészthetőbbé tenni a sztorit. Míg az első évadot nagyfokú titokzatosság, számtalan rejtély, „most akkor ki kivel van?”- pillanat övezte, addig a nyitás szépen, tanmenetszerűen felmondta, hogy ki milyen helyzetbe csöppent, abban milyen konfliktusok fognak rá várni. A kulcsszó az átláthatóság lett.

Innentől pedig mindenki döntse el maga, hogy ez az egyszerűbb, másmilyenebb Falling Water jobb-e, avagy ki lett-e herélve. Az biztos, hogy a showrunner biztonsági játékot választott így kezdésre, és akárcsak a magyar népmesében, változtatott is meg nem is, újított is, meg nem is.

Ez pedig azt jelenti, hogy aki eddig a Falling Water-rel tartott, azt valószínűleg nem riasztja majd el ez a kezdés, de hogy egy esetleges új néző ez alapján találjon rá a sorozatra? Ebben a túlkínálatban nem hinném. (Egy délután néztem meg a 9-1-1 pilottal, de estére már csak a FOX újoncára emlékeztem). És innentől muszáj spoileresnek lenni.

Szóval, idén rögtön két új ellenséget is kaptunk (és Zak Orth még nem is szerepelt), akik persze lehet, hogy valamilyen szinten összefonódnak. Mary McCormack-nek választhattak volna kicsit erőteljesebb belépőt is, mert ott a masszázsasztalon nem igazán jött át, hogy miért is kell tőle annyira félni. A Shadowman viszont jó gonosznak tűnik egyelőre, köré lehetne írni egész szép horrorjeleneteket.

Ami nagyon nem tetszett, az pont az epizódvégi cliffhanger felvezetése volt. Azt még valahogy lenyeltem, hogy egy teljes helyszínelő-osztag nem vette észre a baseball-labda alatti bazinagy piros gombot, de Burtonnek mindez három másodpercébe került, mint ahogy pont volt nála egy kódtörő is, ami ugyanennyi idő alatt adta meg a helyes számokat.

A széfben talált meghajtó ügye viszont- számomra legalábbis- baromi zavaros volt. Ha a rajta talált linken keresztül figyelték eddig Burton-t, akkor csak úgy néha ránéztek, mi a helyzet nála, ha meg éppen nem érdekelte a gonoszokat, akkor visszatették a meghajtót a trezorba? Vagy ez csak azért kellett, hogy felkeltsék a figyelmét, és rátaláljon a piros ruhás csajra szemközt? Akkor meg elég lett volna egy üzenetet is becsúsztatni az ajtaja alatt, nem? Elég nyakatekert módja ez a figyelemfelkeltésnek.

De hogy legyen pozitívum is, Taka jelenetei nagyon jók voltak, a premiert az ő szála vitte a hátán, az új rendőrnővel kezdve a gyilkosságon át egészen a padlásos álomjelenetig, végig klappolt minden.

Az is pozitív, hogy a kissrácot egyelőre háttérbe szorítják, mert a gyerekszínészek kifejezetten idegesítőek tudnak lenni, de amíg megmaradunk ezen a szinten, hogy rajzolgat, és nem mutatják be az új életét mondjuk az iskolában, addig nem lesz vele gond. Ettől még nyilván használni kell, hiszen az előző szezon végén olyasmit lengettek be, hogy ő lesz az új antikrisztus vagy mi a fene, bár azt el tudom képzelni, hogy Aubuchon ezen fog majd finomítani.

A folytatásnál ott leszek, hiszen a Falling Water, bár már nem annyira kirívó darabja napjaink sorozatos túlkínálatának, még mindig érdekes szórakozás. 6/10.   

33 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2018. 01. 15. 07:45

első évad óta folyamatosan követem, főszereplő csaj már az AHS 2. évada óta tetszik (a játéka is :D) , de még nem vett rá a lélek, hogy megnézzem…annyi sorozat van, amit “érdemesebb” bepróbálni, hogy egy esetleges közepes minőségű el vegye egy jobb minőségű sorozattól az időt. Nehéz ügy, ilyen mennyiségű kínálat mellett sajnos. Pedig az alapfelvetés tetszik.

chros69 - 2018. 01. 15. 09:18

Egyebkent mi egy shorunner feladata? O szabja meg mindenet egy sorinak, pl az irasba is beleszol?
Nekem bejott ez 1. evad, de ennek a cserenek nem orulok: ahogy mondtad, kozepszeru lehet majd a dolog. Majd meglatjuk.

winnie - 2018. 01. 15. 09:32

nagyjából minden, kivéve jóformán az írást:)

ő mondja meg, hogy melyik írószobás ötlet marad és melyik megy, ő szabja meg az irányt, ő választ ki minden egyes jelmezt, ő okézza le a helyszíneket, ő koordinálja azt, hogy ki van a forgatáson (író vagy sajátmaga), ő irányítja az utómunkát. és minden egyes szkriptet átír, ha szükséges (és nyilván szükséges), hogy az ő hangját képviseljék. és ha marad ideje, kioszt magára epizódírást is, de ez a legritkább, bár nyilván a kulcsepizódokat szeretik megtartani.

kvázi ő a kreatív atyaúristen. annak ellenére, hogy ideje nagy részében nincs is az írószobában, mert annyi minden más dolga van a különféle stádiumban lévő 4-5 epizóddal.

winnie - 2018. 01. 15. 09:40

ubul: szerintem érdemes 40 percet rászánni, hogy mert mások nem nagyon tudják, hogy neked mi lenne nagyon bejövős. én például nagyon szeretem ezt az álmos megközelítést, így sokkal jobban rajongtam érte, mint az, aki nem szerette – elég komplex, mások szerint kusza a sztorija, de ez van, aki számára pozitívum, másnak negatívum. szerintem mindig érdemes a pilotnak esélyt adni. nyilván nem akkor, ha 100 van előtted, de ha csak egy-kettő kapcsán vagy kérdőjeles, akkor nem kerül semmibe.

ElPadre - 2018. 01. 15. 17:29

elkezdtem, kb 3 percet bírtam. majd ha pihentebb vagyok, megpróbálom.

de.

DE.

zmeg, az az afroamerikai csávó, a mindig kb. ugyanúgy-néző bociszemeivel. meg a lassított felvételek. meg az álombéli barátnője-nembarátnője.

jaj.

ha mondjuk az ő jelenete a 2. lett volna, tovább nézem. de elsőre túlságosan is emlékeztetett rá, hogy a viszonylag érdekes sztori mellett miért kaptam tőle rendszeresen agyfaszt az első szezonban.

zmeg, az álmok miért kell, hogy lassított felvételben menjenek? az én álmaim miért nincsenek soha 90fps-el vagy 120fps-el filmezve? talán mert agyfaszt kapnék tőlük? :)

Tiffauges - 2018. 01. 15. 21:51

Szerettem az első évadot, nagyon sajátos hangulata volt, amibe abszolút bele tudtam magam élni, a némileg hasonló álmok miatt, ugyan tartok a változástól, de mindenképp belenézek majd.

Enzo - 2018. 02. 12. 02:33

@egypuputeve, ha erre jársz:
most olvastam csak, hogy küldjem át az 1.évados jegyzetemet… adj vmi elérhetőséget :D
(nem kezdtem el még az s2-t, most pörgettem újra az elsőt, hamarosan kezdem)
Továbbá: tervezel feliratot a 2.évadhoz is?

egypuputeve - 2018. 02. 16. 00:46

Szia Enzo!

A közös kommunikáció érdekében tettem lépéseket :)
A 2×01-et a 6. percben kinyomtam. Sírva fakadtam. Ötödszörre tudtam végignézni. Sajnos a gyanúm beigazolódott az új showrunner kapcsán. Pár hétig gondolkoztam a fordításon, így csúszott az ügy. Az első rész felirata már elérhető. A második Chriskov kollégánál van. Nevében nem beszélhetek, nem látom a határidőnaplóját :)
Nem nagyon terveztem már ebbe a topicba írni, de kommentedre reagálva meggondoltam magam, így pötyögök valamit..

egypuputeve - 2018. 02. 17. 06:40

Nem voltak nekem illúzióim, sem elvárásaim a második évaddal. Csak annyit szerettem volna kapni, amit az első adott. Nem sikerült.

Az első évad szavakba nem foglalhatóan olyat nyújtott, mint még más sorozat soha sem. Meg kell említenem az Eredet filmet, aminek ez az adaptációja. Na az S01 még azt is überelte.

Miért is volt számomra az első évad extra prémium a sorozatok között? A zene és a vizualitás miatt. Be kell vallani a történet annyira nem volt érdekes, de ahogy ezt tálalták az tökélyre sikeredett.

A zenét abszolút a sorozathoz írták. Amikor történt valami, abban a pillanatban már mozgott rá a zene. Pl, ha valaki felemelte a kezét, már bejött egy új hang. Minden változásnál ez történt. Ergo egy jelenet folyamatosan építkezett, mert a zene megállás nélkül pörgött a történésre, vagyis ebben a kontextusban (falling water) itt lassan folyt, mint egy patak. Ha jelenetváltás volt, pl álomba mentek, akkor odavertek a zenével. Ok, ez általában megy a soriknál, de az nem, hogy a jeleneteken belüli reakciókat is leköveti a zene. Na ilyet még nem láttam.

Az S01 megcsinálta a lehetetlent. Amikor is egy totál üres jelenetből, amiben nem történik semmi, kihoztak egy óriási flasht. Gondolok pl a Paranoid Belga bekattanására a nyolcasban (azt hiszem), amikor ül a széken, fullra hallucinálja magát, rángatózik, azaz nem történik semmi. De a zenével, és a hangokkal egy olyan élményt nyújtottak, hogy minden bajom volt :)

A vizualitás pedig egyszerűen gyönyörű. Mind az ébrenléti állapotok, mind az álmosak. Volt, amikor meg lehetett különböztetni, volt amikor nem, és természetesen, amikor az embernek semmi fogalma nem volt róla, hogy a jelenet melyik dimenzióban érkezik meg hozzánk.

Na ez most már nincs. Egy teljesen új sorozatról beszélünk. Sajnos beigazolódott, amitől féltem. Gyorsan elvarrták a szálakat, esélyt sem hagyva a rajongóknak. Igaz párat továbbvittek, de azok is tökre újak. Gondolok most az álomnő és Burton dolgaira. Tökre értelmetlen, amit most leadtak. Mi volt eddig? Az álomnő egy könyvet akart írni a zöldcipős szektáról, ahova próbált beépülni. Majd az évadzáróban Burton megkapj a zöld cipőt. Erre most totál más van. Vagy az első évados álomnő sztorija kamu volt.

De ez még semmi. Elviseltem volna. Azt már nem tudom elviselni, hogy egy prémium sorozatból csináltak egy középszerű valamit. Értem ezalatt a zenét és a képet. Szörnyű! Tele van rakva üres jelenetekkel, azaz nincs alattuk zene. Mintha egy netflixes sorozatot néztem volna. Ami zene van, az pedig populáris. Pl Arrow. Gondolom ez volt a cél. Mr Robottal miért nem csinálta ezt a kedves USA? Beverne, ha igen..
A zenét lefokozták egy kommersz valamire.

A kép. Na ezt hagyjuk. Az első évadban, amikor bementek az álomba az tök komoly és érdekes volt. Odavert. Itt. Hát beesnek egy vízbe, ami elég bugyuta látvány. Oké, vízbe esés, de az első évad készítői nem vették a Falling Watert szó szerint.

Az álomvilág hol éles kép (Burton), hol homályos (Taka), mintha elvesztettem volna a szemüvegem. Tessnek volt egy sex álomjelenete. Vow. Ez aztán a hatásvadász elem.

Életem legnagyobb sorozatcsalódása ez.

Végignézem, de hogy ebből valami jó is ki fog sülni, azt kötve hiszem.
Falling Water=Pocsolyába esett az új cipőm.. (aki ismeri a nótát :)

Enzo - 2018. 02. 25. 14:43

2×01-02 pótlás kb múlt hétről…

Vészjóslóbb lett a főcím, igazodva a sorozat stílusváltásához. Az új felállás a következő: Tess Vi(olet) néven új életet kezd vidéken, Burton letartóztatja Hull&Woody-ékat, Taka pedig egy Alex Simms nevű szimpatikus leszbi csajjal egy fura gyilkosság után nyomoz.

2×01 Darabkák:
– Woody-nak van ilyen képessége, hogy közös álomba rak? Menő!
– Sabine színésznőt váltott furcsamód, elég feltűnő. Ilyet még csak a Sense8-ben meg a Barátok Közt-ben láttam eddig :D
– Tetszett a végén, ahogy a 3 főhős 3 párhuzamos szálon kutakodott.

2×02 Darabkák:
– Szóval akkor az “Álomcsaj zöldcipőt ad Burtonnek” jelenet is álom volt az előző évad végén. (Ja és már tudjuk a nevét: Olivia Watson)
– Burton-től egész jó magyarázatokat kaptunk: Olivia lefoglalta őt, hogy ne figyeljen a Cég álmodókkal való kereskedésére. Aha.
– Újabb infómorzsa: a normál emberek álmai kötöttebbek a legtöbb álmodónak, mint egy másik álmodó álmai
– Micsoda csavar volt, hogy Jeremy ismeri Tess-t…már majdnem azt hittem, hogy hisz neki a csaj, de mégis inkább leütötte és elrohant a gyerekkel…
– Remek a kémia Burton és Olivia között, David Ajala és *meggugliz* Anna Wood közös jelenetei szerintem remekül működnek.

Hát a vége az eléggé lesokkolt, ahogy Sabine a rossz álom hatására véletlenül lesósavazta Takanyukát :O a sorozatban még nem is volt ilyen erős befejezés!
Majd folytatom hamarosan.

Enzo - 2018. 02. 25. 15:04

@egypuputeve:
Örülök, hogy neked ennyire tetszett az 1.évad, és hogy ilyen szinten be tudtad fogadni :) ugyanakkor látom, hogy pont emiatt mekkorát esett az s2 a szemedben…hát nálam mindkét évad megítélése kicsit árnyaltabb, úgyhogy én nézem tovább :) Az mindenképpen tetszik, hogy átláthatóbb az egész, nem csak kapkodom a fejem hogy miazisten van… kommersz nyomozós sorozattá meg nem hiszem, hogy lezüllesztenék.
Még a jelenetekhez illeszkedő zene témájára: nézz Legion-t ;)

egypuputeve - 2018. 02. 26. 00:47

Legiont? Biztos nem :)

Nekem pont a “kapkodom a fejem” részek tetszenek. Az újban is van pár ilyen.
Nem tudom, mintha egy kicsit jobb lenne a sorozat, vagy csak megszoktam az új feelinget.

Ha mondjuk a kettesen nem változtatnak semmit, csak adnak neki egy új történetet, akkor nem lett volna gáz. Marketingben van egy alapszabály. Csak egy dolgot változtass meg egy terméken egyazon időben. Ha megváltoztatod az ízt és a csomagolást is, akkor a fogyasztók egy része elfog pártolni.

Úgy értettem kommersz, hogy az elsőhöz képest az. Netflix sorozatokhoz hasonlítottam, ők meg odafigyelnek. A zenét egy szuperhősös sorihoz tudtam csak, sajnos.
Persze nem egy “Helyszínelők” kategória, annál azért jobb.
Ennyi a történet, hogy nyomoznak egy álomutazó után? Persze ott van a Cég is. Először azt hittem, az első részben elvarrták a szálakat. De nem, támadnak.

Mondjuk a sáros talpú csávóra kíváncsi lennék. A horrorkönyv íróra, aki előtte body-building szalont vezetett. Ott volt egy nagyon rémisztő álom, fel kellett kapcsolni a villanyt :)

egypuputeve - 2018. 02. 26. 01:54

A főcímmel semmi bajom. Teljesen rendben van. Berobban, több hangból áll, a vége meg egyszerűen szuper. A képpel összhangban van. Azt nem mondanám, hogy vészjóslóbb. Más stílus. Az elsőnek a zenéjétől megborzongok, ez pedig kellemes. Annak külön örülök, hogy a sorozat nem egy hosszú főcímet választott.

Mindenkinek új élete van. Burton kiköt az FBI-nál. Ok, de a legutolsó emlékem az elsőből, hogy fekszik a kórházban, le van kötve, és a szekta zöld cipője került fel a lábára. Plusz, leszúrták. De mivel kórházban volt a végén, így gondolom meggyógyították. Aztán felébredt otthon..? A kilencesben megy le álomba, megmenti Jamest. Majd a tízesben sétálnak egy főúton és utána álomvilág, ahol leszúrja a nője. Ezután pedig jön a katyvasz. Akkor ki se jött az álomból a fináléra.
Szektának egyenlőre nincs nyoma, de fel fog majd tűnni valaki..

Itt mire gondolsz? Woody “közös álomba rak” képessége. Ezt eddig is meg tudta csinálni. 1×06-ban Hullnéval és Burtonnel. Mondjuk akkor volt egy közös hely, Topeka, ami szerintem itt is van, csak eddig másképp tálalva.

Woody-nak van még külön szála. Meg kell dolgoznia a polgármester asszonyt és a bennfentes körét. Woody-nak jó híre van a szakmában :)

Azt nem gondoltam volna, hogy másokat is adnak-vesznek, nem csak Jamesért voltak besózva. Az elsőben ő volt a superman, most meg tud beszélni, de nem annyira szuper. Másnál hagyják megőrzésre, hogy Tess tudjon nyomozni.

Jeremy végig úgy játszott, hogy látszott rajta a hazudozás. Tess pedig kemény csaj, nem kell félteni.

Sabine nem véletlenül csinálta, amit csinált. Árnyékember kényszerítette. James megmondta, hogy rosszakat akar csinálni. Eddig sikerült neki. Ő intézte el Mr Morrisont is, aki kinyírta a feleségét álom hatására.

Enzo - 2018. 02. 26. 13:58

1. Legion: miért nem? majdnem annyira mindfuck, mint a FW 1.évad, plusz vizuálisan és zeneileg is mestermű.
2. ja, a creepy stalker csávó egy ígéretes karakter volt :)
3. Főcím: úgy értettem a vészjóslóbbat, hogy kicsit ijesztő a vége, ahogy “berobban” a kéz, az első évadosban csak valami szem volt, nem?
4. Burton: jaja, én is erre jutottam, hogy akkor az első évad végén még álomban volt.
5. Woody képessége: ja, akkor csak kiment a fejemből, hogy ilyet is tud :) a polgármesternőcis szála érdekes egyébként :)
6. Sabine-nál meg úgy értettem a “véletlenül”-t, hogy nem volt tudatánál, nyilván Shadowman kényszerítette.

Amúgy megnéztem az 2×03-at is, majd írok róla hamarosan.

egypuputeve - 2018. 02. 27. 01:25

A Legion nekem nem jött be. Plusz, nem éreztem ezt a magas fokú kép és hang szimbiózist. Bár lehet igazad van, de nem akarok az FW-től jobbat nézni :D

Az író fószerrel nem is tudom mi lett. Gondolom maradt a kisvárosban. Bár Violet jól helyben hagyta, szal lehet lefarcolt. Igaz azt mondta Violetnek, hogy nemrég költözött a városba. Még az is elképzelhető, hogy őt is valaki felbérelte, hiszen álomutazó. Lehet Árnyék volt. Különben a szatírnak és Árnyéknak hasonló stílusú az álma.

Igen, az elsőben csak a szem volt, ami, hát ha nem is be, de kirobbant. Az újnak a vége jobb azzal a flashel.

Nekem is bejönnek Burton Man és Olivia Watson jelenetei. Komoly nevek.

Engem Olivia nagyon zavar. A ruhás jeleneteiben mintha boobsokat kapott volna, de a fürdőruhásokban hiába is keresem őket. Lehet azért, mert élőben (ruhás) szilikonos, álomban (fürdőruhás) szilikonmentes. Ez esetben viszont szinkronban van a sorozat :D
Annak örülök, hogy együtt mennek, de most gondolok bele, hova tűnt Olivia? Nyoma veszett, mint a szatírnak.

A hármasban már együtt mozognak mind a hárman, nincs Olivia. Butron perig azt mondta, hogy nem engedi már el. Lehet csak bealudt :)

Mi lett Jeremy-vel? A hármasban követi Tesst, aki már nem Violet. Tess észreveszi, majd úgy leüti, és megfenyegeti megint, hogy csak lestem.
Egyébként ki ez a fószer. Csak arra emlékszem, hogy ő is álomutazó, és a gyereket meg az anyját akarják. Ez is valami banda. Akkor új? Vagy a háttérből Bill figyelteti.

Tényleg, hol van Bill?

Nekem Takamama nem jött be, én nem bánom annyira a kiírását, mint Taka. De bakker, hiába halt meg..

Woody-ban látom a reménysugarat. Neki volt idáig a legjobb álomjelenete, amikor is a polgármester asszonyt belülről is megnézte az irodájában :)
Jól szedi ki az információkat az emberektől álmában. Ezután ébren is csinálja a dolgát. Azon információkból dolgozik, tesz-vesz, nyomoz, amit megálmodott. Greget is milyen könnyen kiszedte a polgármester álmából.
Közben majd kiderül, kis a megbízó.

Enzo, hiányoltam az epizód kedvenc mondatát!

Az enyém az elsőből van, Mr Hull az elkövető:

“Yes, the international market suck right now. Yes, the dollar is like toilet paper being wiped on the ass of the Nikkei right now”.

Enzo - 2018. 02. 27. 10:46

1. Az elég nagy duplacsavar lenne, hogyha mégis a stalker fickó a Shadowman, nem hiszem, hogy ezt meglépnék, ő csak a félrevezetés eszköze volt.
2. Olivia mellei: mikre figyelsz te :D :D mindenesetre nagyon eyecandy a csaj!
3. Hogyhogy hová tűnt Olivia? Hát a 2×02 végén Burton felrakja a vonatra azzal a szöveggel, hogy nem biztonságos, ha együtt vannak.
4. Takanyuka elég creepy jeleneteket hozott (de még halála után is!)
5. #hétidézetét csak akkor írok fel, ha volt valami, ami megragadt, nem kötelezően :)

Ez még nem a 2×03 kommentje volt, csak azt “otthonhagytam”, most melóból nem tudom megírni. :D

egypuputeve - 2018. 02. 28. 13:52

Nem gondolnám, hogy Árnyék és a szatír egy karakter. Annyit írtam, lehet, lehet megbízta őt Árnyék. Remélem, még visszatér.

Árnyékember a gothamos malacemberre hasonlít. Kb annyira rémisztő.

Tegnap végigpörgettem egy szakértő haverommal Olivia jeleneteit. Teljesen natural, helyenként felpolcolva :)

Bealudtam a kettes vége felé, és nem néztem azóta újra. Nem emlékeztem rá, hogy Burton kitette a csajt az állomáson. Akkor most ennyi volt Olivia?

Különben több vonalon is érdekesebb lesz a szál, de nem megyek előre. Megvárom a heti összefoglalót :)

Enzo - 2018. 03. 07. 18:03

2×03 (pótlás régről)

Na, haladunk a sztoriban: Taka rájött, hogy hasonlít Sabine és Morrison esete, a náluk parkoló RV pedig jó kis nyom, ezek szerint tényleg közel kell lennie Shadowmannek az áldozataihoz. Mondjuk utána azt is mondták, hogy high level dreamereknek nem kell közelség Shadowman-hez, azaz maga Shadow nem high level dreamer? Na mindegy, összeállt a kis triónk, hogy levadásszák őt.

Darabkák:
– Takanyuka még így holtan is kísért, rémálom-flashbackek formájában… ja meg a végén az álomban az “I see you” mennyire para volt már!
– Bírom, hogy mindenki csak simán elalszik 1 perc alatt a nap tetszőleges pontján…
– Megnéztem volna a Woody × Mayor Harding szexjelenet forgatását :D
– Tényleg, Bill Boerg nem is szerepelt a szezonban eddig… de most végre legalább mondták, hogy eltűnt.
– Most vajon a metró + a disznóvágós-pirosfényes padlás lesz az “új Marcello’s”? (mint alap álomkezdő helyszín)

egypuputeve - 2018. 03. 12. 02:51

Pótlás régről. Van humorod :)

S01-ben is aludtak együtt, de sok olyan álom volt, amiben nem volt gond a távolság. S02-ben pedig egyfajta álom kivételével mind kell a közelség. Pl Woody-nak nem kellett együtt aludni az S01-ben, hogy bemásszon valaki álmába. Itt meg… Úgy látszik öregszik :)

Azt nem értem, ha elég egy lakókocsi, akkor minek ment fel szundizni Árnyékember a Morrisonék padlására. Meg minek fúrta ki a lukat, ha alszik? Alvás közben, hogyan tud kémkedni? Ezek szerint nem lát mindent álmában? Vagy Árnyék egyszerre van álomban és ébren? Burtonnél láttunk már ilyet.
Ha ennyire profi a csóka, akkor miért nem őt vitték árverésre S01-ben?

Marchello’s-nak S01-ben lehúzták a rolót. Lehet azért nincs, mert már nem üzemel. Persze, hogy kihagyták a készítők, mivel a totál új a sorozat.
Nem mindig Marcello’s volt a kezdő álomhely. És itt sem mindig a disznóvágás a belépő az álomvilágba. James, aki elviszi őket Árnyékember odújába. Az viszont érdekes, hogy egy metrón keresztül jutnak el hozzá, kivéve Burtont, mert őt metró nélkül is elvitte hozzá.
A metró szerintem szimbiózisban van az 1×01-ben lévő busszal, amit Bill vezetett.
Ja, és álomba merüléskor sem volt mindig vízbeesés.

Miért ilyen bénák az árnyékos álomjelenetek? Homályos. Mondjuk pár sör után az egész homályos :D

Az “I see you”-t (=látlak), mindegyik trófea mondta, nem csak Takamama.

Nekem nem az a furcsa, hogy egyből elalszanak, hanem hogyan tudnak TAKAró nélkül aludni. Hát nem fáznak? :)
De pl. Burton 2×01-ben issza a kávékat, állandóan álmos, alszik is. Róla el tudom képzelni, hogy nagy alvó. Tessnek meg a karikái, mint egy drogos. Még a smink sem tünteti el. Szóval tök kómásak, nem is csodálom, hogy egyből bealszanak.
Arra tudok gondolni, hogy Tessék profi álomutazók, így nem kell nekik Xanax, egyből megy az alvás :)
Amúgy ajánlott napközben is szundítani egy fél órát. Egészséges.

Eddig a legjobb álomjelenet a polgármester asszony és Woody szeretkezése volt. Illett is a póz egy ilyen fontos pozícióban lévő hölgyhöz. Ja, és elég jó a popija. Az a kötényke, pedig elég pazar. Mit kerestek a tanácselnökné szobájában? :D

Bill felszívódott. Megszabadult a tulajdonaitól, amit kötve hiszek. Átrakta másba a pénzét. Lehet nyitott egy szatócsboltot :)
Ez csak egy találgatás, hogy Jeremy Bill embere, de úgy látom, mintha tényleg az lenne.

egypuputeve - 2018. 03. 12. 03:16

Burton most kilépett az FBI-tól, felfüggesztették, vagy mi? A főnökétől tudta meg, hogy körözik. Ezek szerint már nem jár be dolgozni, mivel akkor kapna egy bilincset. Ez totál béna így.
A Cég nyírta ki gondolom az FBI ügynöknőt. Burtonnel mi van? Kapott egy telefont, melyben megfenyegetik, és jön is a telójára a cikk, melyben leírják, hogy öngyilkos lett a nő. Lehet Burton bizonyítékai miatt ölték meg.

Tess nagyon kemény a kapucnis pulcsiban. Tiszta ET :D
Na de ebben a jelenetben a zene teljesen igazodik a cselekvéshez. Sajna a zene még így sem éri el az S01 szintjét, de van valami fejlődés. Nem is fogja, hiszen az teljesen más stílus.

Sabine S01-ben nem volt az a szép csaj, és pont neki voltak a szexjelenetei. Most kicserélték elég jóra, de elmaradtak a szexjelenetek. Ez ám a szívatás :)

Ki irányította Sabine álmát, amikor megölte Takamamát? Én arra tudok gondolni, hogy Árnyék. S nem csak Sabinét, hanem Kumikóét is. Ugye azt mondja Kumiko Sabine-nak, hogy szeretne Sabine rálépni, mint egy csótányra. Csótány egyedül Árnyéknál jött elő.
Takamama így betámadta Sabinét, Sabine meg megitatta őt egy kis csatornatisztítóval. Ergo egymásra küldte őket. A kettesben Sabine mondja a kórházban Takának, hogy Takamama még álmában is árt a fiának. Akkor nem beszélt róla, hogy őt is támadná.

Ilyen csótányok vannak USA-ban? Mondjuk ott megy a génkezelés…

Még egy kérdés van: Árnyékembernek van-e árnyéka, és ha van, akkor megijed-e tőle? :D

Enzo - 2018. 03. 24. 20:37

2×04 (pótlás 2 héttel ezelőttről)

Bill Boerg is back, a Dröm az ő cége, és az álmodók neurohálózatba kötve próbálták növelni nála a hatósugarukat! Micsoda Eredet-utánérzésűek voltak amúgy már ezek a speciális álmodó-skillek, mint egyfajta csapatbéli szerepek: Lainie Whicker egy “engineer”, van tracker és skater szerep is. Lainie festményes álomhelyszíne és eltűnése izgi, de hagyott maga után jeleket.
Másik szál: amikor Simms benn maradt a kórházban Takával, akkor már sejtettem, hogy most fog bebizonyosodni a számára a közös alvásos képesség – jó látni, hogy most már megvan az összhang közöttük. :)

Darabkák:
– Woody milyen kis social engineering technikával derítette ki a titokzatos Greg lehetséges vezetékneveit :D Én komolyan megsajnáltam Mayor Harding-ot a botrány hatására :/
– Eléggé szúrta a szemem, hogy a Dröm micsoda egy szuper hi-tech cég, de közben www-vel mondja a saját webcímét… :D
– Furcsa volt az álmodóknak a névlistája is, mennyi hasonló vezetéknév: Elston, Anston, Ralston, Sonatine, Watson… (de ebben valszeg csak én látok bele többet, mint kéne)
– Mintha kezdenének megágyazni némi Tess-Burton romantikának, nem? Meglennék nélküle, mit ne mondjak.

#hétidézete Simms-é:
“If I knew we’d be on a stakeout all day, I would’ve brought coffee. Or a novel. Or a sane partner.” :D

Enzo - 2018. 03. 24. 20:45

Hé, most esik le, hogy Watson fel volt írva névként a Drömnél – ez Olivia vezetékneve, akkor volt ott ő is ezek szerint.

@egypuputeve:
1. Hát ezt nemtom, hogy Shadowman miért ment ennyire biztosra a Morrison-gyilkosságnál, meg hogy pontosan hogyan vannak a képességei, majd kiderül.
2. #Marcellos: jó, tudom hogy nem 100%ban kezdtek ott, meg most se a metróban, csak arra utaltam, hogy mintha mindig lenne egy “tipikus” visszatérő álomhelyszín.
3. Lehet, hogy aki pro álmodó, az gyorsan el is tud aludni, kvázi parancsra?
4. De amúgy tényleg, miből él Tess meg Burton? Takát legalább látjuk dolgozni :D
5. “Ki irányította Sabine álmát, amikor megölte Takamamát? Én arra tudok gondolni, hogy Árnyék.” -> Nyilván, hát ez a lényeg, mint ahogy Morrison meg az őrült alsógatyás fickó álmát is ő befolyásolta.
6. “Árnyékembernek van-e árnyéka, és ha van, akkor megijed-e tőle? :D” :D szerintem nem az a fajta :D vagy saját maga árnyéka is önmaga. :D

egypuputeve - 2018. 03. 25. 05:26

Megnéztem az ötöst, de már egy hónapja :D
Szal tudom, ki ez az Árnyékember. Vagyis tudok róla pár dolgot. Menő!

Azt nem értem, hogy mi az összekötés Morrison…

Beszarok! Közben hallgatok egy mixet, és ebben azt dalolásszák, hogy “shadow”, pont, mikor írok :D

Szóval, hogyan kapcsolódnak össze Morrisonék Takával. Oké, ez az ügyük, de így együgyű..
Lehet az anyja miatt, aki kifigyelte. De akkor miért nem cseszteti Jamest, vagy az anyját?

Na, mindegy. Bivaly a csávó.
Az gagyi, hogy figyelik egész éjjel, és akkor mutatkozik, amikor a bezavart csávó fejbe lövi magát, és kijön a police. Az ötösben emlékeim szerint teljesen szerethető karakter lesz…

Olivia eddig csak a zöldcipősöknél tűnik fel. Azt azért tudni illik, hogy a zöldcipősök dolgoztak Billnek. Ott volt a szakállas fickó, aki később levágta a szakállát, és Tess lenyomta egy csákánnyal az álomban.

Vágom én, mire gondoltál a Marchello’s-nál. A lényeg, hogy itt nincs meg a Topeka. Jönnek elő az érdekesebb álmok, és ez a lényeg.

Parancsra nem hinném, hogy elalszanak. Ez nem katonaság. Maximum rendőrség. Különleges nyomozó csoport :D

Tess fast-foodban dolgozott. Úgy látszik Amcsiban jobban tejelnek. De ne felejtsük el, hogy Tessnek zárolták a számláját. És kapott Sabinétől pénzt is. Na meg Burton vett neki pipere cuccot is :D

Árnyék csinálja, de ezt te is tudod, nem értem, miért is írtad.

Árnyékember is ember. Majd ez hamarosan kiderül…

Enzo - 2018. 03. 25. 11:20

Na Shadowman beköltözött a zenéidbe is, majd csekkold le a totemed hogy nem álomban vagy-e éppen :D
A parancsra elalvást csak úgy értettem, hogy elhatározzák hogy most akarnak egyet álmodni közösen, és kész, elalszanak, akkor is ha napközben van és lehet hogy nem is álmosak. (Vaaagy, mindig álmos mindegyik.)
Jaja, Tess-t kisegítették, csak nemtom mennyi ideig lesz elég a zsé.
“Árnyék csinálja, de ezt te is tudod, nem értem, miért is írtad.” -> hát de te nem értetted :D te kérdezted, hogy “Ki irányította Sabine álmát, amikor megölte Takamamát? Én arra tudok gondolni, hogy Árnyék.” mintha nem lett volna konkrétan elmondva a sorozatban :D erre írtam hogy persze, nyilván ő volt.

Enzo - 2018. 05. 21. 00:40

Na, kaszát kapott a sorozat. :(
(2×05 megnézve egyébként, majd írok róla, ha végre eljutok oda)

Enzo - 2018. 06. 11. 23:28

2×05 (pótlás laza két hónappal ezelőttről kb? :D)

A rész címe lehetett volna “Bill Boerg and billboards” is. :D
Szóval: na, végre, mennyi konkrétum Shadowmanről!
Jelent valakiknek egy titokzatos szobában (mondjuk ez pont nem túl konkrét), Thomas Dolannek hívják, a Carter Mowerstől rúgták ki 15 év után, és pont Morrison volt a tettes! A csövesszállós nyelvleharaptatás mennyire para volt már!

Kezd összeállni a sztori (alsógatyás öngyilkosunk, Brent Jenchowski P.Whittaker után nyomozott, és telefonált Dr.Ralstonnak az embercsempészettől, Whittaker amúgy csak egy bábu, mögötte Taylor Bennették a real deal), és közben random mellékinfókat is kapunk: Bill húgával, Katrinával is az történt, ami Jamesszel történt volna, de elrablás után holtan találták.

Darabkák:
– Woody nem készült arra az eshetőségre, hogy Madame Mayor rájön, hogy vele van a gebasz?
– BastonEnergyCorp., jegyezzük fel a cégnevet, övéké volt a tábla, ami a fura portable börtönhöz vezette a Bill-Burton-Tess triót.
– Lainie-t Kanadába akarták vinni, de sikerült megszerezni, csak alszik.

#hétidézetei:
“-Are we sure this guy was a reporter? Shouldn’t there be, like, piles of papers and overflowing ashtrays and shit?
-Eh, don’t perpetuate the stereotype.
-How ’bout you go eat a donut?
-I do love a donut.” :D /Simms & Taka/

“-Shouldn’t he put his hands up or something?
-Put your hands up!” :D /Bill & Burton/

Enzo - 2018. 06. 17. 23:24

2×06 (pótlás múlt hétfőről)

1. Na, Dolan felé akarnak egy kis szimpátiát ébreszteni a nézőkben ezzel a kislányos sztorival.
2. Tetszett, ahogy Simms-et is behozták a kis csapatba, és szép lassan beilleszkedett. Ja meg hogy bent aludt a cellában biztonsági okokból :D (tuti be lesz hozva a sztoriba a barátnője is majd valamikor)
3. Nem nagyon tudok mit írni a fő történésekről, alakul a sztori, de csak konstatálni tudom őket leginkább (Woody új feladata, Lainie felébred, Lainie terhes, az történt vele is, mint Tess-szel, Bennett újra pénzelné Bill Boerg-ot, aki jelent főhőseinknek, Hull öngyilkos lett)
4. Woody-nak úgy néz ki elege lett a gyomorforgató feladataiból, nagyon szépen megszívatta Whittakert a szexi álommal :D közben meg valójában az utcán volt meztelen a fickó :D (hogy választanak így polgármestert majd? :D)

#hétidézete:
“-Does that mean he can do the dream thing too?
-Yeah. Tess as well.
-So we’re just gonna tell everyone now?
-Seriously, am I the only one who can’t do this?” :D /Simms/

Enzo - 2018. 07. 26. 01:12

2×07 (pótlás kb egy laza hónappal ezelőttről)
1. Fú, Sabine ijesztően leépült. Ennél már csak az volt meghökkentőbb, hogy Tess nem Sabine és Charlotte rokona, hanem 3 évesen vitték Aeskyton-ba??
2. Woody-tól felröhögtem a “You really must be desperate to be asking me for help” kifejezésen, már mindenhol ellövik ezt a mondatot Loki óta? :D
3. Na, Lainie lelépett… Dolanhoz viszont egyre közelebb jutnak, már a csöviszállón járt Taka.
4. Tetszik, hogy egy ilyen nagy családként összedolgozik mindenki, hangulatos volt Boergnél a nagy találkozás.
5. Micsoda romantikus zárás: Burton-Tess csók, Taka meg a fehér ruhás Sabine-nel álmodik szépet. :)

Enzo - 2018. 08. 23. 23:31

2×08 (pótlás majd’ egy hónappal ezelőttről)

Hát, nem sokat haladt előre a történet, inkább mellékszálakon, de ez még nem jelenti azt, hogy rossz lett volna.
A “Burton PTSD-je a lelőtt kissráccal” szálról nem igazán tudok mit írni, kicsit meglepődtem meg szomorú, de ennyi. Alex szála már sokkal érdekesebb volt, ahogy azt prognosztizáltam, “végre” barátnője, Christy is belekeveredett az ügybe. A rátámadós éjszakai jelenet rohadtul para volt!
Woody új ötlete, hogy menedéket kér infóért cserébe Billtől. A csapos haverja meg jó arc :D

“You must have some other value than being a prick. So figure it out.” :D /csapos csávó/

Enzo - 2018. 10. 01. 00:31

2×09 (pótlás kb 1 hónappal ezelőttről)

Nem sok minden tudok leírni a részről – OK volt, de kevés olyan történt, amire lehet reagálni.

Takától elég kemény volt, hogy szegény Emily-nek megmutatta álmában az apja gyilkosságait, rendesen kiakadt rá Alex meg Burton is, hogy a csaj majdnem elüttette magát…de végül elkapták Dolant, az a lényeg. Woodys-bizniszes szál: na, csak visszahozták Jeremy-t is az évad elejéről, Burton amúgy marha feltűnően követte :D Ez a Dr.Ginsberg meg érdekes lesz, nagyon megérezte a csalit a közös kocsmás álomban + 30 éve halottnak kéne lennie, WTF? Tess új ötlete, hogy feladja magát névvel Ginsbergnek, így lesz új deal a duplázott ár miatt lemondott üzlet helyett, elég merész, gondolom ez lesz az évadzáró fő szála. Ja és Woody tudta, hogy Charlotte nem Tess anyja, na szép…

Enzo - 2018. 10. 29. 21:05

2×10 (pótlás ~3 héttel ezelőttről)
Na ennek is vége :/ Lássuk, mit írtam fel az utsó részről anno:

1. Cseles, ahogy a kihallgatáson Dolan gyenge pontjaira mentek rá Takáék, de amaz is ugyanezzel kontrázott :)
2. Meglepő, de ugyanakkor kissé késői volt Bill halottnak hitt húgát (HHH), Katrinát behozni most :O
3. Nem bonyolították túl a tervet Burtonék, csak nem számítottak arra, hogy Ginsburg el tud altatni embereket! Ja hoppá, hogy Katrina pont velük dolgozik…
4. Dolan bosszúja az alulról “beálmodással” Bennett ellen, ahogy megölette Simonnal a nőt, nagyon kemény volt!

Eléggé cliffhangerrel lett vége, volt egy kis Tess-Ginsburg közös álom, Tess képességet fedezett fel magában (álomCharlotte megfagyott és széttört), Ginsburg meg azt mondta, alig várja a találkozást és elaltatta Tesst, majd vége… a kezdőjelenet szerint a doki hozta létre volna Tesst? :O

Furcsa sorozat volt, annyi szent. Az első évad egész nagy mindfuck, talán csak a Legionben láttam durvábbat, a második egy fokkal érthetőbb és félelmetesebb lett. A kicsit “exkluzív” hangulatú kibeszélő miatt mindenképpen jobban emlékezetes marad számomra az egész, kicsit sajnálom, hogy nem tudták lezárni a sztorit, legjobban pedig természetesen Lizzie Brocheré fog hiányozni :/ :P
A közösen álmodás és hasonló ügyek pedig nagyon jó alapanyag, jöhetne még hasonló sorozat!

#hétidézetei:
“What’s going on? You look like you’ve seen a ghost.” :D /Billnek valaki, miután az a halott húgával álmodott/

“-Hey, James. Been a long time. Do you remember me?
-Yeah. You’re the man who tried to take me away from my mother.” :DD /James és Bill, kííínos/

egypuputeve - 2020. 01. 08. 07:47

Kicsi James rubik kockával játszik az ötös részben.

egypuputeve - 2020. 01. 22. 23:29

Az első évad kommentjét így kezdtem, hogy az FW az eredet elősorozata. Ugye a filmben volt egy gép, amivel bementek az álmokba. Meg is vitattuk ezt. Most meg, amikor itt van a sorozatban a gép, csak most esik le. Kasza után másfél évvel. Párszor pedig láttam a részeket. Biztos öregszem :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz