login |

Star Trek: Discovery: folytatódott az 1. évad

2018. 01. 14. 16:10 - Írta: dzsiaj

83 hozzászólás | kategória: kritika,

Hát, ezt is azonnal néztem volna tovább…

Nem mondom, hogy nincs hibája a sorozatnak, mert akad azért, de egyszerűen olyan jók történetmesélésben és a feszültség fokozásában, hogy a készítőknek nincs miért szégyenkezniük.

A cliffhangert hamar feloldották, és ez ügyes húzás volt, hiszen véges a válaszkészlete a hasonló szituációknak, és azokból is bármelyiket ellőtte már egy csomó könyv, sorozat vagy film, szóval a legfőbb félnivalója az íróknak nem is attól kellett legyen, hogy mit kezdjenek ezzel a helyzettel, sokkal inkább az, hogy hogyan ne legyenek klisések.

Nyilván az alap közhelyeket nem sikerült kikerülni, de azokat hol mosolygósan, hol végletekig feszült jelenetsorokban lőtték el, és így az időhurkos epizóddal együtt egy újabb csoportját pipálhattuk ki a gyakran felhasznált sztorifajtáknak.

Ebben az epizódban, ha konkrétan nem is derült még ki az egyik legnagyobb rejtély, de most már annyira nyilvánvalóvá tették, hogy mi is a gond Tyler hadnaggyal, hogy legfeljebb az nem tudja a választ, aki vasalás közben, háttal állva a tévének „élvezte” ki az évad eddigi részeit.

Sok újdonságot a korábban leírtakhoz nem tudok hozzátenni: továbbra is úgy gondolom, hogy az állandó szereplők közül messze a Sonequa Martin-Green által alakított Michael Burnham a legérdektelenebb, és miközben az epizód első felében úgy tűnt, hogy teljesen elveszik a többiek között (még fel is jegyeztem magamnak, hogy főszereplő létére csak sodródik az árral, és csupán a többi karakter cselekedeteinek függvényében képes létezni), később aztán rendesen felturbózták a jelenlétét.

Ettől függetlenül tartom, hogy mellékkarakterként sokkal érdekesebb lenne.

Az sem változott, hogy még mindig a Burnham-Tyler szerelmi viszony az egyik legrosszabbul megírt és előadott a sorozattörténelemben, miközben egyre jobban látszik, hogy Shazad Latif nem bír el a szerepével, hibás casting volt.

Azt ugye tudjuk, hogy a második évadot már berendelték, és hogy csak 2019-ben érkezik, szóval lesz ideje a showrunner-párosnak arra, hogy kielemezzék, mi működik flottul, és mi az, amin nem ártana változtatni, de egyelőre pazar szórakozás a Star Trek Discovery, elbírna még pár hasonlót a mai tévés túlkínálat.

83 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 01. 14. 16:18

majd szóljatok, hogy melyik kibeszélő menjen ki oldalra, ez vagy az eredeti.

Reninho - 2018. 01. 14. 16:30

Köszi az írást! A sorozatot nem követők számára ellőné valaki légyszi, hogy mi a gond Tyler hadnaggyal?

dzsiaj - 2018. 01. 14. 16:32

Ha lesz rá igény, megpróbálom hetiben csinálni a dolgot, nyilván kisebb időréssel, mint most.

Annatar - 2018. 01. 14. 17:13

Reninho:
Ha nem követed, akkor miért érdekel? ;) Egyébként ha átmazsolázod IMDb-n a pilot epizód(ok) szereplőit, akkor rá lehet jönni.

Jence4 - 2018. 01. 14. 17:43

Jó kritika köszi, bár én pont Burnham karakterét kedvelem, a klingon szál szerintem pongyolán van megírva ,de mindent összevetve ez a sorozat kevesebb következetlenséget hozott össze (szigorúan írói szempontból nem univerzumharcot akarok indítani) a 11 része alatt mint az SW VII,VIII .

Ayrons - 2018. 01. 14. 18:08

Reninho:
Nagyon úgy tűnik ő az albínó klingon csak valahogy embert faragtak belőle.

Lantos - 2018. 01. 14. 18:31

En se igazán vágom mi van Tylerrel azon kivül hogy megkínozták minden elképzelhető modon dehogy embert csináltok volna egy klingonbol az kicsit meredek.Nem nagyon volt ilyen a Star Trekben, de hát kitudja.

Annatar - 2018. 01. 14. 19:01

Lantos:
Pedig volt ilyen ;) Mégpedig az eredeti sorozatban, a tribblis részben.

Lezuziusz - 2018. 01. 14. 19:08

Számomra azért a rendező dobott nagyot az aktuális részen. Hiába Jonathan Frakes már az előző trekkekben is jó részeket szállított. :)

@Lantos: rosszul gondolod. Pl a ds9-ban is egy csomószor volt, hogy adott beépülő szereplőt átoperálták más fajjá. Vagy pl a végén SPOILER Dukat bajorivá válása.
Tehát egyáltalán nem idegen a trek világától a más fajjá átoperálás.

Gyilok kapitány meg külön kedvenc volt. Nekem inkább Burnham olyan meh. Sokkal jobban elvagyok a mellék karakterekkel mint Burnhammal.

Plusz pont az Ent és a Defiant kikacsintásért. :) Összességében nálam 7/10 volt a rész, és várom már a következőt. :)

Sunsetjoy - 2018. 01. 14. 19:09

Csináltak már emberformát klingonból a Star Trekben, csak nem pont “ilyen” klingont és nem pont így.

– Eredeti sorozatban, a triblis részben (hátha úgy jobban észbe ötlik) az egyik ember valójában klingon volt, és a tribli sikoltozására vizsgálta meg McCoy a trikorderrel.
(poén, hogy a Star Trek continues egyik részében visszatérnek erre)

– A Voyager sorozatban, az első évadban Torres hadnagyot (aki klingon-ember félvér) a vidiánok szétválasztják és csinálnak belőle egy full klingont meg egy full embert, a fajokra jellemző belső jellemvonásokkal (mintha Torres két felét testesítették volna meg).

nocadlee - 2018. 01. 14. 19:38

Nekem nincs bajom se Shazad Latif, se Sonequa Martin-Green színészi játékával általában, de amikor szerelmespárt kell alakítaniuk, nagyon-nagyon nem működik a dolog…

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 01. 14. 19:41

szegény doki…

ace05 - 2018. 01. 14. 20:02

A sorozatokban sokszor elhangzott, hogy mennyire primitív a klingon orvosi tudomány. Így azt nem hiszem el, hogy a klingon átoperáltatta volna magát emberré, mert kimutatta volna az orvosi vizsgálat a klingon dns-t. Azt már inkább hihető számomra, hogy valamiféle agymosást hajtottak végre rajta.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 01. 14. 20:14

ha az emberek tudnak térugrást csinálni, akkor a klingonoknak is engedjük meg, hogy tudjanak fajkonverziót csinálni :)

ezek az elfelejtett tanok, amik később már nem kerülnek elő – mintha az elején mondta volna a klingoncsaj, hogy menjen az albinó az ősökhöz, akik titkos tanokkal bírnak

Balumedve - 2018. 01. 14. 20:27

Az első etap után én nagyon reménykedtem benne, hogy nem párhuzamos univerzumba kerültek, hanem egy teljesen ismeretlen részére a galaxisnak, vagy egy másik galaxisba. Viszont, azt kell mondjam, nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan eddig a történetet vezetik. Ebben a főleg borongós hangulatú sorozatban is megtalálták a helyzetkomikumot.

Az külön elismerést érdemel, ahogyan a liftben harcoltak. Sok filmet/sorozatot megszégyenítő módon, odafigyeléssel koreografálták meg a jelenetet.

Ami meg borosta-őrmestert illeti, szerintem is klingonból operálták emberré. Előzetes Star Trek ismeretem nincs, de a “finoman” elhintett információk nagyon erre hajaznak.

csillagvadasz2 - 2018. 01. 14. 21:20

Lehet hogy én értelmezem rosszul, de nekem az jött le, hogy a csávóba operáltak klingon részeket és lassan átváltozik jellemében, később talán teljesen.

Ace - 2018. 01. 15. 08:52

Köszi az írást dzsiaj én örülnék neki ha hetiben menne az írás. Szívesen olvasnám.

Nagyon rendben volt ismét a rész. Szerintem várható volt ,hogy hol kötnek ki egy lehetséges félreugrással és hatalmas pacsi a készítőknek ,hogy igen is koherensen használják a Star Trek univerzumot ez a rajongóknak mint pl én nagyon sokat jelent + még az Enterprise al is kapcsolják a USS Defiant miat.

Tyler, valóban kézen fekvő ,hogy átoperálták de azért tudnak ezen még csavarni ha jól sejtem az előjeleket :)
Ahogy már elöttem írták volt már rá példa klingonokkal a TOS-ben pl.: DS9-ban Gul Dukat-al, Voyager-ben Seska…stb.
Az biztos ,hogy szorul a hurok Tyler körül és ebből még bármi lehet nekem nagyon érdekesnek tűnik.

Én nagyon szeretem a Mirror Univers-es részeket mert lehetőséget ad mindíg a szereplőknek ,hogy egy kicsit kilépjenek a megszokott szerepükből és csillogtathassák a tudásukat szóval kiváncsi vagyok ki mit tud valójában.
Liftes élet-halál harc nagyon jól volt megcsinálva ment is a hét jelenetei post-hoz. Sejtettem hogy Jonathan Frakes nem hazutólja meg magát és fog letenni emlékezetes jelentet de az egész rész rendezése nagyon jó volt beleértve Tyler szenvedését és tettét is.
Külön öröm hogy nem zavarták le egy részben az egész kirándulást és meg kell küzdeniük a hazatérésért plusz azt sem felejtsük el ,hogy a Mirror Discovery pedig az ő univerzumukban valószínüleg nem tétlenkedik :)

rodosto13 - 2018. 01. 15. 10:10

Ha lesz heti kibeszélő, akkor SPOILER a 11. részre vonatkozva:
Ez a rész nem lett volna rossz, de két olyan momentum is volt, ami nálam nagyon lehúzta.
Az egyik, hogy a lázadók előtt nem az első mondataik között volt az, hogy “bocsi srácok, egy másik univerzumból ragadtunk itt, így nem azok vagyunk, akiket ismertek, ha nem hiszitek, egy vulkani nézzen belénk.” Ehelyett jött az “én új Michael vagyok, a nem a régi” és egyéb mellébeszélések.
A másik, hogy ha Tyler hirtelen Klingonul beszél, majd bevallja, hogy klingon, még bizonyítékot is mond rá (ez neki miért is kellett amúgy? Mielőtt megöllek, szeretném, hogy tudd, hogy én tényleg Klingon vagyok…?), akkor miért kell fél méterről győzködni, hogy nem is, nem lehetett volna ezt öt méterről? Ha nincs Saru ex machina, akkor most egyel kevesebb kiképzett csillagflotta tiszt lenne.
Az emperor kilétét meg érdekesen fedték fel, de nem logikusan, Michael-nek egyszer sem jutott eszébe megnéznie a hajó adatbázisában?

_Ra_ - 2018. 01. 15. 10:54

“Az emperor kilétét meg érdekesen fedték fel, de nem logikusan, Michael-nek egyszer sem jutott eszébe megnéznie a hajó adatbázisában?”

Nyilván feltűnő lett volna ott kutatni az uralkodó után. A lázadó adatok között meg nem volt ott:

534
00:27:51,458 –> 00:27:54,581
So, who is this emperor?

535
00:27:54,583 –> 00:27:57,676
There’s no information
in the rebel files

536
00:27:57,679 –> 00:28:00,187
beyond the fact that
the emperor is savage.

Amúgy állat rész volt, Sato utódja kicsit meglepő volt.

rodosto13 - 2018. 01. 15. 11:17

_Ra_ : lekérni egy másik valóságból érkezett hajó minden adatát nem annyira feltűnő, mint megnézni az aktuális emperor adatlapját? Lehet, de na… :) (arra emlékeztem, hogy a kibányászott adatot között nem volt ott).

Platschu - 2018. 01. 15. 13:29

1×11

Ez már nem is ötös, hanem hatos. Remek. Már most nézném a folytatást! :)

Dave - 2018. 01. 15. 14:21

Nagyon jó ez a sorozat. Tetszett.

_Ra_ - 2018. 01. 15. 15:06

rodosto13

Na jó de a lázadók adatait a roncsokból mentették ki és a Discovery-n tanulmányozták. A Shenzou-n azért felűnt volna ha a kapitány elkezd kutatni a császár után. Nyilván nem publikus adat, így nem elég ha a tükör Google 2000-be beírja hogy: Who is the current emperor? :D

Tyberius06 - 2018. 01. 15. 17:38

Huh bakker, a 1×11 eléggé masszív rész lett. A végén az a bombázás :D :D :D
Stemets kirándulása Gombaföldjére érdekesnek ígérkezik, mondjuk jól begombázott előtte, már csak valami goa-psytrance hiányzott onnan, azt mehetett volna a rave! :D :D

Tyler, sajna az anno kiszivárgott rajongói teória után én a mikort vártam, nem azt, hogy tényleg meglépik e… Mondjuk Tyler esetében a Föderációs törvényekre hivatkozni elég vicces, mivel ő nem is állampolgára annak, hiszem emberbőrbe bújt klingon…

Tetszik, hogy Lorca vissza van fogva.
Eddig elég pazarnak tűnik a visszatérés.

Sunsetjoy - 2018. 01. 15. 20:10

Nekem a császár szerepében jobban tetszett, mind eredeti szerepében :)

zolij - 2018. 01. 16. 00:03

Tyberius06: a Föderációs törvények nem csak a Föderáció állampolgáraira vonatkoznak ilyen esetben. Korábban kérdezte a klingon csaj az admirálist, hogy mi történik a klingok hadifoglyokkal és az volt a válasz, hogy börtönbe kerülnek, mert a Föderációban nincsen halálbüntetés.

Platschu - 2018. 01. 16. 01:25

Most akkor nem lesz heti kibeszélő? Mert oldalról is eltűnt a Discoveryre mutató link…

SPOILER (?)

Egy rajongói kommentben láttam, hogy Michael kommentálja a fény másságát az alternatív galaxisban. Nekem nem esett le a kapcsolat, hogy fura módon Lorcának semmi baja nincs a szemével itt, tehát továbbra is érik az a teóriám, hogy ő bizony innen származik és valahogy helyet cserélt a másik Lorcával. Ez megmagyarázná a fegyverekhez való vonzódását is, illetve a paranoiát és a sebhelyeket a hátán. Arról nem is beszélve, hogy direkt hozta őket ide.

A harmadik hiányzó elem még, hogy felfedjék a Section31 és a hajó közötti kapcsolatot. Lehet ez lesz az állandó bázisuk?

Visszatérve Voqra. Én már rég elvesztem az idővonalban. A TOS-ban látott emberszerű klingonokról beszélek. Arról sem tudtam, hogy a két faj tud keveredni egymással, mert ebből még azért kisülhetne valami. Lehet csak az albínók az ilyen könnyen átalakíthatóak? Ha pedig albínó, akkor Tyler miért nem az? Azért elég nagy marhaság ez az átalakítás műtéttel. Azért az emberi test ennél sokkal bonyolultabb, mint pár csontot széttörni és megrövidíteni. Láthatóan a klingon nő szexrabszolgája is volt, tehát gondolom letesztelte, hogy mit alkotott… :D Na most értitek ezt az abszurditást, hogy minden egyes hajszálat, szempillát, fogat, szőrszálat egyesével beültettek neki? Belső szervek? Vérkeringés? Ez a WestWorldben is problémás volt már a számomra. Mert esetleg majd ezzel magyarázzák meg az emberszerű klingonokat vagy a későbbi változatokat, hogy képesek voltak ilyen “testmódosításra” és mindegyik kettőjük leszármazottai lesznek. Magukkal vihetnék a békülékeny Voqot a saját valóságukba, míg a gyilkos idiótát hagyják itt a francba. A történtek után nem igazán tudják majd ezt a karaktert megmenteni, tehát Voq szerintem rövid úton a vesztébe rohan majd.

Az Uralkodónál pedig azt várom, hogy Michael előad valami személyeset a múltjából, hiszen 7 évig dolgoztak együtt, tehát elég alaposan kiismerhették egymást.

A részben egyedül azt hiányoltam, hogy Michael és/vagy Sarek azt mondja, hogy “jééé egy másik valóságból jöttek”. Kicsit még a bányás lövöldözés tűnt B-kategóriának, de biztos kellett a pénz az Avatart idéző Stamets jelenetre.

dzsiaj - 2018. 01. 16. 10:47

Platschu: ma délután fogok hozzájutni az epizód megtekintéséhez egyáltalán, de utána egyből pötyögöm is be, hogy minél hamarabb kikerülhessen.

Platschu - 2018. 01. 16. 15:25

Okés. Akkor át tudnád mozgatni oda az utolsó hozzászólásokat?

dzsiaj - 2018. 01. 16. 17:34

Platschu: igazi technikai analfabéta vagyok, de ha nem megy egyedül, majd kérek segítséget az admintársaktól :)

Platschu - 2018. 01. 16. 18:20

Nem fontos, nem szoktak ilyesmit csinálni.

Blobov - 2018. 01. 16. 20:43

Az megvan, hogy a rész végén Lorca vigyorgott, amikor meglátta a császárt?

Melkon - 2018. 01. 16. 20:52

Blobov:

Nice catch, a vigyorgást túlzásnak érzem, de valóban nem tűnt kétségbeesettnek.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 01. 16. 22:15

szerintem felesleges lett volna a lázadó táborban előjönni a másik univerzumból vagyunk szöveggel – kb. azonnal végezték volna ki őket

Tyberius06 - 2018. 01. 16. 23:47

Oh, shit! :) Lorca két momentuma fel se tűnt. Se az, hogy az itteni viszonyoknak köze lehet a szeméhez, se a mosoly a végén. Azt tudjuk, hogy csak ő élte túl a hajója pusztulását (elmondása szerint az original univerzumban). Valahol adná magát ez a megoldás.
Gáz hogy nem emlékszem, hogy volt e az Enterprise-ban Mirror Universe és hogy abba mi volt…

Annatar - 2018. 01. 17. 00:37

Tyberius06:
Volt bizony. A negyedik évadban egy duplarész, “In a Mirror, Darkly” címen. Önálló sztori volt a tüköruniverzumban, független a fősztoritól.

Platschu - 2018. 01. 17. 00:57

Szerintem Lorca direkt hozatta ide Michaelt, mert tudja, hogy ő az egyetlen, aki tudhatja az Uralkodó gyenge pontjait. Tehát a vigyor az inkább annak szólhat, hogy sikerült kicsalogatni a fővezért és majd most valami humánus módon megpróbálják együtt kinyuvasztani a maradék négy részben. :)

Nem vagyok képben a Mirroruniverse utóéletével? A jövőben is létezik még a Terran Birodalom? (Vicces ez a név, mintha a StarCraft világból vették volna.)

Melkon - 2018. 01. 17. 08:09

“Tehát a vigyor az inkább annak szólhat, hogy sikerült kicsalogatni a fővezért”

Ez a része egy kicsit sántít amiatt, mert Lorca lebombázta volna a bolygót. Burnham miatt jutottak ide.

Ace - 2018. 01. 17. 08:39

Platschu:

A Deep Space Nine-ban volt Mirror univers-es rész ott elég sokat megtudtunk annak az univerzumnak a jövőjéről. Ott az volt ,hogy a Terrán Birodalmat lerohanta a Klingon-Cardassiai szövetség és rabszolga sorba kényszerítették a Terránokat és a Vulcánikat szóval legyőzték a Terrán birodalmat bár voltak Terrán Lázadók is ha jól emlékszem illetve a Klingon-Cardassiai szövetségen Worf uralkodott mint régens.

Blobov - 2018. 01. 17. 10:40

Engem ez a kép meggyőzött (az ugrás előttről, Lorca kezében).
https://i.imgur.com/Yas8YBA.png

polovcev - 2018. 01. 17. 12:02

Platschu:

A Tüköruniverzum fel bukkant néhányszor még a DS9-ben, de a legjobban a novellákban folytatták, ahol gyakorlatilag az összes mellékkarakter (Eddington, Barclay etc.) felbukkant más szerepben. Elég érdekes volt látni ki milyen utat járt be a föderáció nélkül.
Bár amennyire én tudom ezek a könyvek nem lettek lefordírtva.

clegane - 2018. 01. 17. 14:19

ha kiderülne hogy Lorca tényleg végig a tüköruniverzumos lázadó volt, az kb az évszázad legjobb fordulata lenne!

Dob - 2018. 01. 22. 07:04

Ez klassz volt.
En nem gondoltam, hogy meg merik lepni. Batran nyultak a ST orokseghez.

Sziszi0129 - 2018. 01. 22. 18:59

All hail Emperor Lorca🙂!

Dark Energy - 2018. 01. 22. 19:10

Hatalmas pacsi azoknak, akik a tüköruniverzumos Lorca elméletet támogatták. Én már csak azért is reménykedtem, hogy igazatok lesz, mert így helyreállt bennem a béke, egy Csillagflotta kapitány nem csinál olyanokat, amit Lorca párszor merészelt. Eszméletlenül badass lett így a karaktere.

Brynden Rivers - 2018. 01. 23. 00:20

Ha Lorca célja a Terran Empire megdöntése és nem az hogy ő legyen az új Emperor, akkor az egy nagyon is támogatandó cél (bár az eszközök amiket használ igencsak sötétek)

Agent Coulson - 2018. 01. 23. 17:05

1×12 : A készítőknek megint sikerült alulmúlniuk saját magukat, csak így tovább! :P

Ace - 2018. 01. 24. 09:23

1X12 Hát meglépték én is csodálkoztam de nagyon jól szórakozok. Kiválóan egymásra építették a dolgokat. Tyleren is sikerült a tippem és mégegyet csavartak a dolgon. Saru nagyon jó esélyes a kapitányi székre. Stamets szitu sem egyszerű. Még mindíg mindenki nagyon érdekes számomra csak így tovább.

Sunsetjoy - 2018. 01. 29. 17:38

1×13: Nos, ez már nem Shatner-fu közelharc volt :D

Aredhel - 2018. 01. 29. 20:41

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem baromi nagy csalódás volt az 1×13. Amennyire érdekes volt az 1×12 végén a Lorca féle fordulat, annyira semmilyen lett a folytatás.Így elbánni egy érdekes karakterrel. Én többet gondoltam bele, láttam benne, mint hogy egy egydimenziós gonoszt csinálnak belőle, akivel elbánnak egy rész alatt. És most lehet azt mondani, hogy úgyis visszajön, vagy lesz majd egy másik mirror példány, de jelen állás szerint ennyi volt.
És ez sztem kevés.

kpeter - 2018. 01. 30. 18:46

Nyaljon sót az író, aki szerint a legjobb karaktert ki kellett írni a sorozatból. Burnham, illetve az őt alakító színész képtelen lesz ezt az űrt betölteni.

Agent Coulson - 2018. 01. 30. 19:30

1×13 : Nem hittem hogy van még lejjebb ennél a sorozatnál, de ezután a rész után rájöttem hogy óriásit tévedtem. :D

elmebaj - 2018. 01. 30. 21:12

13 rész után (nem trekkerként, de sci-fi rajongóként) úgy érzem, ez az a sorozat, ami egyszerre nagyon igényes és totálisan igénytelen.

A mirror-lorca, de még a voq-os szál is, egészen az adott story arc csúcspontjáig nagyon elegáns és professzionális volt, én pl. kizárólag ezekért néztem idáig. Az apró jelek nagyon tudatos csepegtetése, a visszafogottság és türelem, hogy azokat nem akarták az ember szájába rágni, egészen meglepő és zseniális húzás volt.

Mindeközben a csúcspont pillanatától a szálak kivitelezése totál igénytelen és alapjában dobja el az alapos építkezéssel összeszedett minden értékét, mintha ezek lezárását már valami író-asszisztensre bízták volna. A voq és a lorca szál is a lehető legklisésebben, a legelcsépeltebb, biztonsági játékos módon lettek 1-1 részben, igazán szájbarágósan leleplezve és újabb 1-1 részben, lóhalálában kivégezve. Utóbbinál az addig épített karakterek is csak útban vannak a lezárás biztonsági játékához (már Voq klingon szeretőjénél is necces a szál, khm, agyzsibbasztó lezárása, de egy részben morális iránytűként funkcionáló főszereplőnél – Mikey – már tényleg írtó gáz, ahogy reflexszerűen beáll a tömeggyilkos, pszichopata, kelpian-leves mániás Emperor mellé, csak mert a másik oldal hazudott neki).

A baj az, hogy egyedül ezek a lassan és okosan felvezetett szálak tették egyedivé az egyébként elég sablonos sorozatot.

B - 2018. 01. 31. 06:18

Lorca kinyiffantása eléggé sablonosra sikeredett. Tényleg az egyik legjobb karakter volt.
Sokkal kevésbé zavart volna, ha szerencsétlen Michaelt írták volna ki, annyira idegesít, ahogy a képernyőn szenved.

Ayrons - 2018. 01. 31. 08:09

Nálam kasza szintre süllyedt a sorozat ezzel a résszel. Lorca miatt az első ST sorozat volt amit imádtam és vártam. Régen csak a Pickard féléből néztem részeket de egyszerűen a hideg rázott az egésztől.
Michael nagyon gyenge karakter, Voq és Lorca érdekes volt de kvázi kinyírták ezeket a történeteket és számomra a sorozatot is…

Ace - 2018. 01. 31. 09:04

Nem tudom hova írjak de beteszem ide is:

1×13 Végre hozzájutottam a részhez eddig kerültem a kommenteket… Valóban húzhattak volna egy szabadsághőst Lorcával de így is nagyon ütős rész volt. Saru megint nagyot nőt a szememben az a beszéd nagyon ott volt a szeren. Meg amikor beszolt Lorcának ,hogy nem kell ez az érzelgős maszlag XD
Doug Jones játéka most simán felért Isaacs-el.
Én is nagyon bírtam Jason Isaacs-et és remélem előkerül vagy kiderül mi lett a Prime univers-es Lorcával mert az még kicsit rejtély.
Sikerült megint egy érdekes Cliff-et húzni a végére még mindíg jól keverik a lapokat ;)
Amúgy lehet hamar lerendezték Lorcát de legalább egy nagyon látványos és végig pörgős részben tették mindeszt ami nem elhanyagolható. Én végig jól szórakoztam. Kiváncsi vagyok Phillipa mit kavar majd ebben az univerzumban. Illetve arról is megfeletkeztek szerintem hogy elvileg a két Discovery helyet cserélt amíg ott voltak mi lett a Mirror Discoveryvel? Killy kapitányék mit garázdálkodtak a Prime univers-ben?

Melkon - 2018. 01. 31. 14:37

elmebaj:

Egyetértek, a szál nagyon jó volt, a lezárás majdnem minden perce ezer sebből vérzett.

Egyébként miért van 2 kibeszélő?

winnie - 2018. 01. 31. 14:48

“Egyébként miért van 2 kibeszélő?”

egy kibeszélő van, csak minden epizód kap sajátot is. így lehet írni a sorozatról addig is, míg nincs róla kritika.

Melkon - 2018. 01. 31. 15:01

winnie:

Úgy látom, hogy 2 topicban párhuzamosan zajlik az aktuális rész kibeszélése, van aki beírja a véleményét mindkettőbe, a többség nem. Én most csodálkoztam rá, hogy ez a thread még mindig aktív.

elmebaj - 2018. 02. 05. 22:52

@Melkon
“Úgy látom, hogy 2 topicban párhuzamosan zajlik az aktuális rész kibeszélése, van aki beírja a véleményét mindkettőbe, a többség nem. Én most csodálkoztam rá, hogy ez a thread még mindig aktív.”

szerintem a kapcsolódó véleményeket winnie-ék másolják a heti részhez. Az enyém legalábbis duplikálva lett oda is (anélkül, hogy bármit tettem volna ezügyben), en meg eddig a percig azt hittem, simán átmozgatták oda az itteni utolsó x hozzászólást. Csak most láttam, hogy itt is megmaradt.

Amiért pedig eredetileg jöttem, egy gyors kérdés: az ep 14-et érdemes még néznie annak, aki a Voq/Lorca “titkok” kimért építkezésének kivételével teljesen sablonosnak látta az egészet, vagy visszaálltak az első néhány rész stílusára, és az ep13 az ideális nem-trekker pont a kaszához?

zolij - 2018. 02. 06. 11:03

elmebaj:

attól függ mi számodra a sablonos :)

Számomra az 1×14 vége megint kicsit wtf volt.

Melkon - 2018. 02. 06. 12:08

elmebaj:
Én arról beszéltem, hogy az x12 kritika alatt zajlott az x13 kibeszélése, párhuzamosan ezzel a topickal. :)

Utána átmásolták mindkét szálat az x13-ba.

Ace - 2018. 02. 08. 08:27

elmebaj: 1×14 egy a Vihar elötti csend rész volt de sokmindent letiztáztak amit most már nem halogathattak tovább a végére azért megint sikerült egy meglepő dolgot húzniuk. ;)

h82 - 2018. 02. 12. 09:12

vihar előtti csend höhöhöhöhö….

Mi van srácok, elfogyott a pénz?!

LaCRossE - 2018. 02. 12. 13:47

Hát ez egy csalódást keltő évadzáró volt.

Dark Energy - 2018. 02. 12. 19:52

De gyorsan megoldották, hát ez érdekes volt. Ám az utolsó másodpercekért érdemes volt végigszenvedni, akarom mondani végignézni.

zolij - 2018. 02. 12. 21:48

de szép is lenne, ha megszereznék Bruce Greenwoodot

elmebaj - 2018. 02. 12. 23:10

zolij:

“attól függ mi számodra a sablonos :)”

Ez könnyű, a Lorca/Voq szál építésén kívül nagyjából minden, amit csináltak. Igazából kérdezhettem volna úgy, hogy az azóta mutatottak alapján van-e még potenciál hasonló mértékű kavarásra (esetleg valamelyik lezárásán sikerült-e időközben szépíteni), vagy ezzel a kettővel ellőtték, amijük volt.

(A fentivel nem a panelek használatát akarom leszólni. A kérdés az, azért eközben van-e bármi, ami ezen túlmutat).

kpeter - 2018. 02. 12. 23:24

Amilyen jó volt az évad eddig, ahhoz képest ez az évadzáró szerintem nagyon gyengére sikerült.

Blobov - 2018. 02. 13. 13:00

…hát, a nagy láng végül gyér füstként aludt ki. Lapos volt, mint a lapostetű/ő az utolsó két rész.

zolij - 2018. 02. 13. 15:14

amúgy hiányosak az ismereteim a korai Star Trek-kel kapcsolatban, de nem rémlik hogy szó lett volna egy nagy klingon háborúról, amikor majdnem teljesen legyalulták a Föderációt.

Ayrons - 2018. 02. 13. 17:09

Kasza.
Szórakozzanak mással. Mi a tököm volt ez ?
Attól kellett volna összecsinálnom magam ,hogy a végén ott volt az Enterprise ?
Amekkora pozitív csalódás volt az eleje akkora negatív lett a vége.
Klingon szál valami botrányosan lett lezárva de kivitelezve is. Az össze jó történetet és a karaktert kukázták vagy szarul lezavarták. Na jó maradt Saru meg Sarek, Spóra doki kb ennyi. Micheal botrányos.

Mehetnek felőlem a végtelen űrbe most már (remélem valami űrmedvedisznóember megöli őket) azt moralizálhatnak a tudományról és a vallásról a hülye karaktereikkel.
Sikeresen elcseszték az egészet.

Hegemaster - 2018. 02. 13. 18:01

zolij: Nemhinném hogy Bruce Greenwood bármilyen formában szerepelne sajnos. Hiszen abban a cselekményszálban amiben az utolsó 3 star trek film volt, már annyira összekutyulódtak a dolgok hogy az Enterprise is sokkal később készült el ha jól emlékszem. Ezért van az hogy a kánon szerint Pike kapitány több évig vezetgette az Enterprise-t Kirk előtt a filmben meg már az első küldetését se tudja befejezni a Narada incidens miatt. persze nagyon menő lenne:D de nemhinném.
Jut eszembe a 2009es Star Trekkben Scotty hivatkozott Archer admirális kutyájára is hogy ő azt eltranszportálta ami elég vicces tekintve hogy Archer már 2155 ig vezette az Enterprise-t a film meg 2260 valahányban játszódik… Matuzsálem egy dög lehetett már akkorra.

Amugy borzalmasan lapos volt az évadzáró ráadásul hihetetlnül nagy kiszúrás hogy az utolsó 10másodpercre hozták be az Enterprise-t amikor szerintem elég sokan csak erre vártunk:D
Nem tartom egy tipikus cliffhanger-nek hanem inkább egy beismerés számomra az irok részéről hogy: jó-jó, szar volt tudjuk de nesze itt az Enterprise ha valamiért akkor ezért bizti belenéz mindenki a második évadba…

Továbbá kövezzetek meg érte, de engem még mindig őrülten zavar hogy a Discoveryn csak főtisztek vannak… Pedig basszus majdnem akkora mint az Enterprise….. nemondják már hogy tényleg azon a pár sétáló emberen kellett spórolni akik a legénységben kellene hogy legyenek. Meg amikor Saru pár résszel ezelőtt tartota azt a nagy beszédét és vagy 20an halgatták.. olyankor a többiekkel meg mi van? A Voyagerben értem hogy meg tudták ezt lépni mert kis hajó, 80-120 között ingadozott mindig a legénység. Dehát ez egy 300-400 fős hajónak kéne hogy legyen minimum…
Továbbá a nagy ceremónián a végén azért már 1-2 eredeti TOS-os díszegyenruhát vártam volna… Ne akarják már beadni nekem hogy ebben a sorozatba mindenki ilyen egyenruhában van a TOS-tol meg már mindenki amolyanban… legalább valami kis átmenet jöhetne:D

És félreértés ne essék voltak kifejezetten jó pillanatai ennek a sorozatnak, de elvétve csak. Talán ez az első Star Trek sorozat ami nem karakter hanem cselekmény központú de szerintem talán pont ez ölte meg az egészet. Kár érte, de legalább VAN. Ennek is örülni kell hiszen a nagy presztizsű sci-fik már lassan mind 10 éve véget értek.. Mind a Star Trekkek, mind a Csillagkapu szériák és még a Csillagközi is a spin off-jával egyetemben de akár a Firefly-t is említhetném.

Most 2018 ban meg Firefly helyett van Dark Matter meg Killjoys (bár a Killjoys-t még nem láttam)
Star Trek helyett van Orville meg a Discovery. Csillagközi Romboló helyett meg Expanse… (ha figyelitek a légzsilip nyitási hangja pl ugyanaz a kettőben) de ettől még az legalább egy új eddig meg nem csinált történetfolyam.

Egyszóval már nincs meg a varázsa egy olyan történetnek amit előtte már láttunk csak más köntösben. Pedig az elmult évtizedben nagyon felfutottak ujra a sci-fik mind a moziban mind sorozat téren, de az Expanse-on kívül általában minden eredetiséget nélkülöznek sajnos.
Vagy Rebootolnak (Star Trek filmek) vagy eladják ugyanazt új köntösben grandiózusabban (Ébredő erő) (Függetlenség napja 2) a lényeg hogy a nosztalgia vonat meg legyen lovagolva.

A Discovery meg 6/10 nálam, de csak mert “nyomokban Star Trekket tartalmaz”
De reméljük a legjobbakat.

winnie - 2018. 02. 13. 19:20

“de szép is lenne, ha megszereznék Bruce Greenwoodot”

igy hogy van sajat sorozata, alapbol eselytelen lenne.

Ace - 2018. 02. 14. 08:35

Szerintem jól sikerült a zárás igazán Star Trek-es meg kellett oldaniuk ,hogy benne maradjanak az eszmékben és kb ennél jobban nem tudták zárni a háborút. Persze belerakhattak volna még egy csatát vagy akciót de minek? Szerintem jók lettek a felütések. Én azt hittem Philipával lesz egy nagy összeakadás de inkább kikerülték és nyitva hagyták a szálát nyilván késöbb kezdenek majd vele is valamit. Lehet ,hogy sokaknak olcsó megoldásnak tüntek a záró képsorok de nekem mint ST rajongónak nagyon sokat jelentenek igazi hidegrázós jelenet volt. Nagyon remélem innen folytatják a második évadban majd.

Én is nagyon remélem érkezik vendégszereplőnek Bruce Greenwood ő mint Pike nagyon jól hozta a szerepet kb rá öntötték.

Latza - 2018. 02. 14. 11:40

Most lehet találgatni egy évig, hogy mit akar tőlük az Enterprise…
Tippre azt mondanám, hogy megtalálták a “jó” Lorcát és most leszállítják nekik “új” kapitánynak. Ezzel talán csillapíthatnák a rajongói hadakat a készítők. :D Szerintem ezért is nem részletezték a dolgot, hogy adott esetben módosíthassanak a témán. Mert azért ez így elég hiányos cliff.

Ace - 2018. 02. 14. 12:20

Én azt hittem a Vulkánon a Prime univerzum-os Lorca fogja őket várni de még bármi előfordúlhat.

Malachi - 2018. 02. 14. 13:22

az biztos, hogy jövőre folytatom. nézhető ez, a valóban kicsit alibizős, megúszós lezárás ellenére.

Agent Coulson - 2018. 02. 14. 15:36

Nagyon gyenge volt a lezárás, bár az egész évadról elmondható ugyanez. A végén ugyan elhúzták a mézesmadzagot elöttünk az Enterpise-al de ahogy kiismertem a készítőket ez úgy is a lehető legklisésebben lesz majd feloldva. Kár a sorozatért pedig sok jó ötletet meglehetne valósítani szerintem, remélem összeszedik magukat a következő évadra.

Melkon - 2018. 02. 14. 20:19

Szerintem sem a lezárás volt a sorozat csúcspontja, de nem értem a fanyalgást. A régi Star Trek sorozatokban az évadzáró tipikusan egy random epizód volt, ami akár az évad közepén is lehetett volna. (1-2 kivétellel)

Nekem tetszett az utolsó rész is, Cornwell admirális is egy érdekes szereplőnek tűnik, bár kicsit homályos hogy a Klingonok miért is álltak le és nem ölték meg L’Rellt amint hatástalanította a bombát.

LaCRossE - 2018. 02. 14. 20:50

“Szerintem sem a lezárás volt a sorozat csúcspontja, de nem értem a fanyalgást. A régi Star Trek sorozatokban az évadzáró tipikusan egy random epizód volt, ami akár az évad közepén is lehetett volna. (1-2 kivétellel)”

Sokaknak ez az első Star Trek sorozatuk. És amúgy is kb. irreleváns, hogy a régi ST sorozatokban mi volt.

Melkon - 2018. 02. 14. 21:55

LaCRossE:

Nekem is ez az első, a 2 félévad közben néztem meg a Voyagert és most DS9-t nézek.

Mivel a fanyalgók többsége azzal jön, hogy “ez nem is Star Trek”, ezért szerintem releváns. Ha valami a régi ST-ben valaki szerint jó volt, akkor nehogymár itt negatívum legyen. :)

Ace - 2018. 02. 15. 08:36

Azért a lezárás nagyon is Star Trek volt most pont azoknak nem kéne fanyalogni akik szerint ez nem ST mert ennél jobban nem lehetett volna ST-sen feloldani a háborút most aztán igazán nem szólhatnak mert pont nem egy látványos pif-puf-ban fejezték be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz