login |

Mr. Robot: vége a 3. évadnak

2018. 01. 15. 21:30 - Írta: BotondB

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Körülbelül egy hónapja véget ért ugyan, de még mindig élénken él az emlékeimben a USA csatorna hackeres sorozatának legutóbbi szezonja. 2015 egyik legnagyobb durranása volt Sam Esmail drámája, nagyrészt talán újszerűségének és aktualitásának köszönhetően, ám tavaly érezhetően visszaesett a színvonal, érzésem szerint túlvállalta magát a készítő.

A legutóbbi évad után is visszatérő nézők közül viszont meggyőződésem, hogy szinte senki nem bánhatta meg a sorozatnak adott második esélyt, ugyanis a Mr. Robot S3-nak kétségtelenül helye van 2017 legerősebb tévés teljesítményei között. A tovább után spoileresen folytatom.

Már az évadnyitó is érzékelhetően eltért a tavalyi részek hangulatától, korán érezhető volt, hogy ezúttal a karakterek viszonya egymással minden korábbinál fontosabb tényező lesz a történetben. A második évad fináléját követően nem hiszem, hogy bárki komolyan aggódott volna Elliot életéért, ennek ellenére jó volt viszontlátni főhősünket, ahogy neki látott sorainak újrarendezéséhez, eleinte azonban tényleg csak energiatakarékos üzemmódban.

Angela és Mr. Robot szervezkedésének láttán rögtön érezni lehetett, a zsebünkben kinyíló bicska mellett azt is, hogy mostantól Darlene lehet Elliot egyetlen igazi támasza. A két testvér közti viszony szerencsére az egész évadban ügyesen lett ábrázolva, és bár Darlene FBI-os beépülése értelemszerűen nem kis pillanatnyi feszültséget szült köztük, a végére azért helyre állni látszott a rend.

Különösen szépek voltak azok a momentumok melyek jól megvilágították a lány valódi szerepét Elliot életében, mint az őt a társadalomhoz fűző talán utolsó valódi kapocs, aki a legfontosabb pillanatokban azért rendre ott van, hogy felszínen tartsa labilis bátyját. Carly Chaikin káprázatos bravúrok nélkül is tökéletesen helytállt Darlene szerepében, ő egyike azon színészeknek a szériában, aki minden évadban tudott fejlődni az előzőhöz képest.

A folyamatos információadagolás és lassabb építkezés jegyében telő első néhány epizód még nem váltott ki belőlem akkora lelkesedést, leszámítva a Tyrell-központú részt, amely talán az első volt a sorozat történetében, amelyben több korábbi kérdésem lett megválaszolva, mint ahány menet közben megfogalmazódott bennem.

Az egyébként lassabb alapozás után azonban gyorsan sebességet váltottak Esmailék, hiszen az egysnittes ötödik epizód hatalmas kincs és felejthetetlen élmény volt, legyen szó akár Elliot menekülős részeiről, vagy Angela lopakodós jeleneteiről. Levegőt venni sem volt időnk, annyira ügyesen töltötték meg izgalommal az epizód minden másodpercét, hogy a végére rendesen bele lehetett fáradni.

Azonban a folytatás sem vett vissza, sőt a hatodik epizód ott folytatta, ahol az előző abbahagyta, ezúttal Elliot és Mr. Robot „harcát” figyelhettük elképedve, a végén pedig bevégeztetett Whiterose terve, így 71 eCorp épület szinkronban történő felrobbantásával több ezer ártatlan ember veszítette életét Philip Price beidomításának szerencsétlen statisztáiként. Ironikus, hogy a főszereplő minden erőfeszítése, amelyet a szezon első felében láttunk, „csupán” egy épületet mentett meg, mi pedig ismét kaptunk egy jókora pofont a sorozattól.

A tragédia bekövetkeztében aktív szerepet vállaló Angelát innentől kezdve lényegében elvesztettük, és bár Portia Doubleday láthatóan mindent megtett, hogy nagyot alakítson, nekem megint túljátszott, de mégis kevés volt, amit kaptunk tőle. Lehet persze, hogy én velem van a gond, ugyanis úgy látom sokan dicsérik az alakítását.

Mindenesetre a fináléhoz közeledve megint ömlesztve érkeztek az emlékezetes pillanatok, úgy, mint Leon Knight Rideres intrója (hatalmas ez a csávó!), szegény Trenton és Mobley halála, vagy éppen a tipikus FBI ügynökös kliséket önmagáról végre lerázni kezdő Dom nyomozása és a Dark Army-ba beépült felettesével folytatott feszült beszélgetései.

A nyolcadik részben Trenton öccsének megjelenésével kaptunk egy újabb, de teljesen más módon kiváló epizódot, amiben Elliot legemberibb pillanatai olyan szívszorítóan hatottak rám, hogy az engem is meglepett, Rami Malek pedig a szokásosnál is zseniálisabban alakított. Időnként el is felejti az ember, hogy milyen erős tud lenni akár a hagyományosabb érzelmi oldala is a sorozatnak, de itt erre megint emlékeztettek bennünket szerencsére.

A finálé felvezetésében ismét megnyílt egy út Elliot előtt, hiszen a DarkArmy meghackelésével az 5/9 visszafordítása, vagy épp kijavítása, azaz a Stage 3 kivitelezése végre realitássá vált. Eközben Whiterose-ban is megszületett a döntés főszereplőnk feláldozásáról, de az FBI- os eseményszálon is kitűnően alapozták meg a feszültnek ígérkező végjátékot Dom és Darlene konfliktusával, valamint a Santiago nyaka körül feszülő hurok egyre szorosabbra húzásával.

És itt bizony be is kell vallanom, hogy bár minden szempontból monumentális évadzáróra számítottam, a végeredmény így is meg tudott lepni. Santiago lelepleződése őrült lavinát indított el, amely noha végül saját halálával ért véget, de annál sokkal nagyobb hatása volt a történet szereplőinek sorsára nézve.

Dom az évad végére a legerősebb karakterek közé emelkedett, a Dark Armyba való kényszerű beépülése pedig alighanem rengeteg kiélezett pillanatot okoz majd a továbbiakban. Bobby Cannavale Irvingje a karikatúra jellege ellenére is nagyot dobott a finálén, miközben a karakter is jelentősen árnyalva lett, de persze az epizód MVP-je kizárólag az Elliot és Darlene életét megmentő Leon lehet.

Miközben a pajta körüli eseményeket szemléltük lélegzetvisszafojtva, Angela és Philip Price viszonya is tisztázódott végre, bár szerintem egy ideje sejthető volt, hogy minden erőfeszítése ellenére nem egy anyukával gazdagodik majd Whiterose sakk készletének egyik legértékesebb darabja. A lány számára ettől függetlenül meghatározó pont lehet ez a felismerés, és az azt követő beszélgetésük, hiszen végre valóban rákényszerült a kihasználásával és saját tetteivel való szembenézésre.

És ha a sok izgalom nem lett volna elég, a végére még a Dark Army karmai közül megmenekülő, az 5/9 „visszacsinálását” megkezdő főhősünk és Mr. Robot kapcsolata is újra előtérbe került.

Talán meglepő, de kettejük beszélgetése azokról a bennük lévő bizonyos darabokról egymásból nagyobb hatással volt rám, mint a korábbi izgalmas események. Magáról az évadról is elmondható általánosságban, hogy fénypontjai sokkal inkább a szereplők belső válságaival, gondolataival és saját maguk, valamint tetteik elfogadásával, az azokkal való együttélés fájdalmas nehézségeivel foglalkozó pillanatok voltak.

Összességében nyugodtan ki merem jelenteni, hogy az első évad szintjén teljesített idén a Mr. Robot, annál nagyobb dicséret pedig aligha kell manapság egy sorozatnak, jár is tőlem a 9.5/10-es értékelés.

A nagyszerűen kivitelezett csavarok, és a már említett mélyebbre lemerészkedő momentumok mellett fontos kiemelni az erős színészi teljesítményeket, közülük is leginkább Rami Malek, Christian Slater, és a sajnos idén is kevesebbet látott Martin Wallström voltak rám nagy hatással alakításaik révén.

Mondanom sem kell, hogy az Elliot által beígért harcot a búvóhelyükről előmerészkedni kényszerülő felső 1% 1%-a ellen tűkön ülve várom, az idei évadot pedig jó ideig megőrzöm azon a bizonyos legfelső polcon.

23 hozzászólás Ne habozz!

Noctix - 2018. 01. 15. 21:52

Egyetértek, ez egy zseniális évad volt, 1 pillanatig nem unatkoztam rajta.

idioty - 2018. 01. 15. 21:52

Nekem is tetszett nagyon. Voltak benne meglepetések. Egyébként a tavalyi évad után nem vártam annyira, de tényleg kellemes csalódás volt+

raymundo794 - 2018. 01. 15. 22:18

Őrületes szezont nyomtak le a srácok, nálam a tavalyi év legjobban teljesítő sorozata egyértelműen, nagyon megközelíteni se tudja semmi más. Az 5. rész nálam benne van a TOP 5be a látott sorozatrészeim közül.
A Knight Rider rész is valami hihetetlen nagy ötlet volt, nagyot ütött.
UI.: Tényelg jó látni, hogy még 2017-ben is képesek ilyen minőségi sorozatot csinálni, le a kalappal tényleg, több ilyen sorozatot és kevesebb Walking Dead-et.

zolkó - 2018. 01. 15. 22:50

Végre egy írás, ahol Carly Chaikint is szóba hozza az írója. Nagyon-nagyon jól játssza Darlenet harmadik éve, Rami Malek és ő a sorozat számomra legerősebb pontjai színész, és karakterfronton is, jól működnek együtt, és külön-külön is. Az évad pedig talán az eddigi legerősebb volt. Sokkfaktorból is jutott bőven, de érzelmekből, és revelációkból is. Kíváncsi leszek, hogy ezekkel az újrakevert lapokkal hogy folytatódik a sztori. És még egy dolog, amiről méltatlanul kevés említés esik, amikor szóbajön a sorozat. A zenéi. Akár a beválogatott dalok, akár Mac Quayle a sorozathoz szerzett zenéit nézzük, ennyire hangulatos hangháttér kevés sorozatban van mostanában szerintem. Ha pontozni kell az évadot, sima 10/10 szerintem, semmilyen kivetnivalót nem találtam, tökéletes volt.

bvr - 2018. 01. 15. 23:01

Kellemes meglepetés volt az idei évad, szkeptikus voltam hogy rögtön egy második évados hirtelen mélyrepülésből van-e még visszatérés. De egész biztató a helyzet, és ez több faktornak is köszönhető.
Egyrészt hogy mivel az előző évad elvette a kedvemet, így nem is kezdtem egyből nézni mondván hogy majd egyben átdarálom (a 2×01-et még ugyan elkezdtem “élőben”, de a felénél otthagytam) Aztán az 5. résznél amikor elkezdett beindulni a hype a hét epizódja, stb, akkor azért elkezdtem felhozni magam. Na szóval, hogy az első 6 részt darálni tudtam, az határozottan jót tett (amúgy is nagy híve vagyok a nteflix modellnek)
A második fő ok hogy háttérbe szorult az FBI szál. A 2. évadban ez az egyik legsúlyosabb negatívum volt, rendkívül gyenge írásminőséggel (rendkívüli zsenialitással fedeztek fel elképesztően bénán otthagyott nyomokat, persze csakis kizárólag Dom mindenki fölé emelkedő zsenijének köszönhetően, omg), irritáló castinggal (Dom karakterének legszívesebben szívlapáttal vertem volna ki a szájából a nyalókát, finom vagyok ha azt mondom nem adta el Grace Gummer) Most ebből az egészből jóval kevesebbet kaptunk, és a háttér fellebentése pedig ha jóvá nem is tett mindent, de azért sokat javított.
Harmadikként pedig kaptunk egy új karaktert Bobby Cannavale személyében, no hát neki viszont öröm volt minden képernyőn töltött perce.

Angela, Price, Darlene továbbra sem épp erősségek, de most jóval kevésbé voltak idegesítőek mint a 2. évadban (meg legalább Irving/Cannavale kompenzálta a dolgokat! :)
Wellick jó volt, annak örültem hogy a feleségét kiiktatták (az 1. évadban még volt közösen bennük potenciál, akkor még a Boss-t meg a a House of Cards párosait emlegettem, de hát sokkal gyengébben alakult ez. A kiírás még funkcionálisan is működött a sztoriban)

Szóval a helyzet biztató, legalábbis a sírból mindenképp visszajött a sorozat. Én szuperlatívuszokkal azért nem dobálóznék, sem teljes évadot tekintve, se részeket tekintve (ez a kvázi vágás nélküli 3×05 azért fasorban sincs mondjuk a kategóriában király True Detective 1×04-nek)
De azért rendben volt, pontozásban ha a meglepetésszerűen berobbanó első évad mondjuk 8 – 8.5, ez az idei meg legyen egy erős 7es.

Claire8310 - 2018. 01. 15. 23:02

Nekem is nagyon bejött, pedig a második évadod őrült nagy csalódás volt, de ez… ez most mindent vitt. Így kell visszajönni.
Minden színész remek volt, de Bobby Cannavale meg szimplán zseniális.

Evergreen976 - 2018. 01. 15. 23:05

10/10
Zseniális sorozat,gratula az alkotóknak és színészeknek.

Hegedda - 2018. 01. 15. 23:43

Angela szétesése részemről inkább idegesítő volt, mint hiteles, nem tudom a csaj állandó riadt kutya nézése vagy mi miatt, de mocskosul irritáló volt. Nem beszélve a tv-ben visszatekeréssel felépített házakról….

Mygen - 2018. 01. 16. 01:01

S2 után vissza tudtak térni a gyökerekhez és olyan S3-at toltak le, hogy tényleg nem sok kivetni valót lehet benne találni. Nagyon jól bontogatták tovább a karaktereket és folyamatos feszültség és váratlan fordulatok jellemezték az egész évadot. Nálam 10/10 egyértelműen. Remélem még tudnak ilyen színvonalon 1-2 évadot hozni majd.

Enzo - 2018. 01. 16. 01:55

Az első évad nálam olyan jó 8/10 volt, a második inkább 7/10 (kivéve a 2×07-et, mert ott a csavar az nagyon erős volt), ez viszont lazán agyonverte még az elsőt is. Remek színészi játékok, a közepe felé két (vagy majdnem három) darab 10/10 körüli résszel, hihetetlen gyomrost adó befejezésekkel, és – ami nincs eléggé kihangsúlyozva – _érthető_ történésekkel, nem volt telefosva metaforákkal meg mindfuckolással, hanem megvoltak az érthető cselekvések és motivációk, nekem ez az évad egyik nagy pozitívuma volt.
Szóval jöhet a következő. A JAws-os ötödik hely egyfelől nézve csalókán szomorú (az 5. a döntő utolsója, a 6. a kisdöntő győztese ugye), de hát azért ennyi sorozat közül ötödiknek lenni nem kis teljesítmény.

Edrick - 2018. 01. 16. 02:16

Minden részt élvezet volt nézni, és nagyon szépen adagolták a szálakat, a kvázi újra beilleszkedés a társadalomba, a Tyrell-központú rész, vagy a vége felé (talán nyolcadikként?) a csodálatos filler. Szépen összepakolták, minden elismerésem Esmailéknak!

Az egyetlen szépséghiba, amit felhozhatok, az Angela volt. Az évad feléig jól ment, de a 6. rész végi csavar után olyan látványosan szállt el a karaktere, hogy fájt nézni. Onnantól nemhogy alig kezdtek vele valamit, de még az a kicsi, amit mutattak, az is gyászos volt, mégpedig leginkább annak fényében, hogy az előző évadban az ő építése terén elég szép ívet írtak le. Most meg az évad feléig kihasználták, majd porig zúzták. A filler vége szép volt, ezt beismerem, de azt leszámítva az évad második feléből semmi.

Szóval a szépséghiba miatt tőlem “csak” 9/10 jár, de mindenképp szép teljesítmény. Talán mondanom se kell, hogy nálam is ott volt a tavalyi TOP 10-ben, megérdemelten.

seven - 2018. 01. 16. 03:44

simán ez volt az eddigi legjobb évad, pedig az első 2 se volt piskóta. Olyan ütembe dobálta a 9-10/10 részeket mint régen a Lost legjobb szakaszai.

Draco44 - 2018. 01. 16. 09:35

Azok közé tartozok, akiknek a 2. évad is tetszett, de tény, hogy ez még jobban sikerült.
Nekem egy nagyon kis csalódás volt az, hogy az évad közben volt(ak) az igazi tetőpont(ok), így a finálé kevésbé szólt nagyot, inkább csak felvezette a folytatást. Persze amikor egy sorozat ilyen részeket produkál, ennyit igazán el lehet nézni, szóval részemről is jár a 9/10 az évadra.

juhaszvik - 2018. 01. 16. 15:10

remek évad volt, nem is részletezném, ami viszont érdekelne, hogy vajon az író/írók mennyire veszik lostosra a történetet, vagyis mennyire lesznek adhoc módon feloldva a rejtélyek (mennyire volt meg már fejben az első évad óta a történet).

ubul - 2018. 01. 16. 15:50

juhaszvik: jó kérdés, de Esmail azt nyilatkozta, hogy 5 évadra tervezett…szóval lehet hogy neki megvan a végjáték is a fejében

juhaszvik - 2018. 01. 16. 17:15

ubul: legyen igazad, de láttunk már karón varjút.

bvr - 2018. 01. 16. 17:56

hehe, a gyengécske második évad eléggé megrostálhatta a nézőket hogy szinte már csak a legkeményebb kemény mag maradt, merthogy rajtam kívül röpködnek itt a 10/10ek, a 9 pontok rontják szinte csak az átlagot… :D

- 2018. 01. 16. 20:02

Malek rendkívüli volt, de Jude Law és Theroux még nála is nagyobb acting momenteket durrantottak el a saját világukban.

Zoo - 2018. 01. 26. 22:55

Hát ez elég gyászos volt.
csak az előző évadok iránt érzett tiszteletből néztem végig.
A történet érdekes lenne, de a megvalósítás nagyon gyenge, teljesen hiteltelen.
A végére most viszahozzák az őrült drogkirályt az első évadból? Minek? Ki kiváncyi rá? Örülök neki hogy nem láttam a hülye fejét. A következő évadot is végigpörgetem azért majd, de egyre nagyobb szenvedés ezt nézni. :/
A szemüveges csóka jelenetei, na azok jók voltak azt elismerem, mindenki más meh.

Sajt - 2018. 01. 28. 07:11

SPOILERes leszek!
Magamtól azt gondoltam volna: Triviális, hogy semmi értelme visszacsinálni az 5/9-et, de a kommenteket olvasva látom, hogy a többség máshogy gondolja. (Ráadásul ezt az infót az utsó rész végefelé még direktben a képünkbe is tolják.)
Magamtól azt gondoltam volna: bántóan primitív módon túl lett tolva Elliot zsenialitása és a világ többi részének idiotizmusa, mert szerintem hemzseg az ilyen kliséktől ez a harmadik széria. (Kedve szerint átjár az e-corp védelmi rendszerén, tetszőleges mennyiségű infót gyűjt vadidegen emberekről, legyen az e-corpos, vagy épp a hackertárs testvére, aki persze pont egy olyan cégben dolgozik aki azzal a drogdílerrel üzletel akitől nagytételben megvette a morfiumot, naés persze a darkarmyn védelmi rendszere is olyan lyukas, mint egy sajt – ó perszeee…)
Engem az évadnyitó rész is irritált, de ezt betudom annak, hogy vélhetőleg sookal könnyebben elfogadható lehetett volna, ha egymás után darálom az évadokat.
Tudnám folytatni a dramaturgiai bajaimat még jócskán, de nem akarok túlzottan földbe döngölő lenni, mert összességében mégis inkább tetszett azért az évad, mint nem.

Zoli - 2018. 02. 04. 15:49

Nekem tetszett! :) Egyet értek a kritikával!

Annyi, h támadás utáni Angela kicsit nekem túl bugyuta volt (fpőleg az oda-vissza pörgetés). Oké, hogy sokkolta, mikor rájött, de akkor is anyut is vissza akarja pörgetni?

Amúgy végignéztétek az uccsó részt a stáblista után? Kik voltak azok a jóemberek? Lemaradtam valamiről, vagy simán csak bevezető “cliffhanger” a következő évadra?

Scared - 2018. 02. 05. 08:17

@Zoli

Az a drogdíler volt az első évadból, akit Elliot kihozott a börtönből.

demerzel - 2018. 03. 09. 13:13

Fantasztikus évad, a rendezés, a karakterek, az operatőri munka, és a zenék…Állati, mit hoztak össze. Valóban bizonyos szempontból gyengébb volt a második évad az elsőnél, bár ott is voltak ütős pillanatok, de ezért a harmadikért megérte azt is végignézni.
Az új szereplők is szuperek.
Új kedvenc a Mr. Robot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz