login |

Taken: kezdett a 2. évad

2018. 01. 15. 18:15 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Miközben a Luc Besson-féle EuropaCorp a Valerian nagy bukása után vezetőket rúgott, s mint ma kiderült, elég nagy leépítést hajtott végre, még a tévés divízióját is eladta, amely többek között a Taken-sorozatot jegyezte, mely pénteken tért vissza a 2. évadjával az NBC-re.

A Taken-t a közepes kezdés után visszaeső folytatása miatt hamar lepattintottam (az évadkritika alapján mások is húzták a szájukat), de mivel az új szezon abszolút rebootot és nagygenerált hozott (majdnem az összes szereplőt kirúgták, csak Clive Standen és Jennfer Beals maradt, és még showrunner-t is cseréltek: Greg Plageman, a Person of Interest showrunnerje érkezett), ezért gondoltam, visszanézek. És milyen jól tettem!

Viccen kívül. Persze ez egyáltalán nem garancia arra, hogy a 2×03-nál is ott leszek, és még azt sem mondom, hogy annyira különleges lett volna ez a start (mondjuk a cold open 5 perce elég meggyőzőre sikeredett), de nekem mindenképp bejött. Nyilván volt előzménye annak, hogy a főhős mexikói börtönnapjait látjuk, de lényegtelen, szóval még ez is újnéző-barát volt, mint sok minden más a nyitányban.

Mills tehát börtönben kezdi a szezont, ami fél évet ugrik az időben, s azzal sem lövök le poént, ha elárulom, hogy nem sokáig marad rács mögött. A szökést persze akciójelenetekre lehetőséget adó embervadászat követi, ráadásul még egy emberrablást is beleerőltetnek a részbe, hogy a címnek megfeleljenek, de mindez jó lehetőséget ad arra, hogy eladja nekünk a főhős karakterét, akinek talán csak a túl nagy szívét tudnám kritikaként felróni.

Mert Mills, miközben gyakja az ellenséget és fitogtatja a ‘Very Particular Set of Skills’-ét (ezt így most nem mondják ki), idealista módon mindenkinek segíteni akar, ráadásul még nagyon profi tanácsokat is osztogat a környezetének, hogy miképp kell viselkedni válsághelyzetben – ezek az apróságok elég imponálóak voltak.

A másik szálon Christina összeszedte a csapatát (Adam Goldberg, mint renegát hacker és Jessica Camacho, mint kemény zsoldos), és közben megágyaztak az évadban gondolom, nagyobb szerepet kapó számítógépes megfigyelőrendszernek, hogy a showrunner esetleg a Person of Interest-ből kimaradt ötleteket is bedobáljon majd a Taken-be.

Végig lekötött ez a nyitány, szóval bizakodó vagyok, még akkor is, ha ez csak felvezetése volt a szezonnak, a lényeg csak most kezdődik, és a 2×02-ben az is kiderül, hogy mennyire lesz epizodikus a sztori (és milyen “ügyek” lesznek), illetve mennyire fog átívelni. Egyelőre úgy tűnik, hogy ketten majd terepen fognak mozgolódni, miközben számítógépes segítséget kapnak, Beals karaktere pedig foglalkozik a politikai machinációkkal.

Ja, még valami. Általában az akciójelenetek engem el szoktak tompítani, de itt akár közelharcról, akár lövöldözésről volt szó, nem ásítoztam (az is valami), szóval ezért jár a plusz pont. Kíváncsi már csak arra leszek, hogy mennyire lesz komoly a sorozat hangvétele, mert ahogy a végén “Ki tud nagyobb fegyvert előhúzni?”-t játszottak, némi humoros élt is észrevenni véltem a tálalásban.

4 hozzászólás Ne habozz!

Lajos67 - 2018. 01. 15. 19:50

Hát akinek jó ez az ultra kiszámítható, “úgy teszünk, mintha nagyon komoly, veszélyes helyzetekbe kerülne a főszereplő grál lovag, miközben baromira nem” stílus, az nézze nyugodtan, mert ez mintaszerűen olyan. Azt sajnálom, hogy semmi mellékes érdekesség nincs benne.

bvr - 2018. 01. 15. 20:12

“gondoltam, visszanézek. És milyen jól tettem!”

Na ez jól hangzik! Az első évad is érdekelt volna de annyi negatív kritika és komment volt hogy bele sem kezdtem. Na akkor majd ebbe! :)

(Merthogy (mármint ezt nem Rád értem winnie, hanem általános komment hogy “de hát úgyis kevés akció sorozat készül”, na hát az ilyen engem nem hat meg, azért mert kevés készül attól még nem fogok nézni egy évadok óta mélyrepülésben lévő Strike Back-et, stb, stb)

És ez is nagyon tetszett: “Általában az akciójelenetek engem el szoktak tompítani”
Teljesen egyetértek! Persze ez eleve csapdahelyzet, egyszerűen képtelenség mind kreativitásban, mind pénzben tizenrészes évadokban részenként akár több jó akciójelenetet/autós üldözést/stb megcsinálni. Nem is kéne ezzel próbálkozni. Még blockbuster-szinten is elég kevésnek sikerül.

winnie - 2018. 01. 15. 21:07

Lajos67: egy krimisorozatban is mindenki tudja, hogy a végén megoldódik az ügy, miközben jó eséllyel senkinek nem esz baja, egy akciósorozatban is ez a helyzet. nem azért nézi az ember, hogy hátha nem ez történik, inkább az érdekli, hogy ezúttal hogy ússza meg (vagy a krimikben, hogy hogyan kapják el a gyilkost). szimpla szórakoztatást még akkor is kínálhat egy sorozat, ha kiszámítható. sőt, a legtöbb népszerű sorozat azért népszerű, mert kiszámítható, mert az ember tudja, hogy mire fizet be. ezt persze általánosságban értem, nem erre. nyilván embere válogatja, hogy kinél melyik sorozat hozza ezt az érzést. sokaknál például a Lethal Weapon hozza, nekem az nem hozta.

Lajos67 - 2018. 01. 17. 00:06

Ejj, hát nehogy már neked kelljen magyaráznom. Ott volt a 24 vagy a Strike Back, ahol a legszűkebb főszereplőkön kívül senki nem volt biztonságban, és a 24-ben ráadásul még ez sem volt teljesen igaz. Vagy ott a Seal Team nem tökéletes példaként, ahol szentek és sérthetetlenek a főszereplők (eddig), de valamilyen aktuális geopolitikai helyzetbe mennek akciózni, amiről kicsit mindig beszélgetnek is így-úgy.

Szóval megoldódni megoldódik minden, persze, de nem mindegy, hogyan, vagy milyen körítéssel. Ebből a Takenből hiányzik a plusz, ami miatt szeretni lehetne. Legalábbis most. A Covert Affairs volt nekem tök ugyanilyen sótlan. (Mellesleg az is javult a többedik évadra.)

Egyébként lehet csak nekem nem tiszta, de az elrabolt barátnővel mi lett végül?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz