login |

Cardinal: kezdett a 2. évad

2018. 01. 16. 20:25 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Tavaly a nordic noir-okra emlékeztető Cardinal nagyon bejött nekem, és nem csak azért, mert nagyszerű, havas körítést csaptak a Giles Blunt krimiregényei alapján készült sorozat első szezonja köré. Legalábbis eddig azt hittem, hogy nem csak azért, de most, hogy elindult a 2. évad és a fehéret a zöld váltotta fel, már abban sem vagyok biztos, hogy maradok az évad mellett. Akkor erről is ennyi?

Vége a télnek, nyár van, oda a hó, mindenhol fák és tavak – a táj ismét gyönyörű, bár talán túlságosan is sárgászöldessé vált a képi világ. Ezáltal persze némi hangulati tényezőt is bukunk, cserébe kapunk másfélét.

Az új szezon 6 részben a Blackfly Season című történetet dolgozza fel, mely úgy indít, hogy egy fiatal lány menekül vadul az erdőben valaki elől (ismerős?), majd távolról egy lövéssel leterítik őt. Nem sokkal később azonban már azt látjuk, hogy él és virul, bár nem emlékszik semmire, mert az agyába hatolt golyó kvázi lobotomizálta. Cardinal és Delorme rá is veti magát az ügyre, bár a lány amnéziája miatt nincs sok kapaszkodójuk.

És nekünk sincsen addig, míg az első évadhoz hasonlóan meg nem ismerkedünk a rosszfiúval (vagy rosszfiúkkal) – tehát ezúttal is többet tudunk a nyomozóknál. Persze nem mondom azt, hogy így világosabb lett az összkép, de apró morzsákból azért elkezd összeállni valami, amiben szerepet kapnak motoros bandák, meg indiánok és a kábítószer is. A kérdés persze az, hogy jött a képbe a vörös hajú lány. És hogy mi a helyzet a később talált rituális módon lefejezett holttesttel?

Az az igazság, hogy az eset eleve már induláskor is csak feleannyira tűnt érdekesnek, mint az első évadban, főleg, hogy a lány (aki elvileg az áldozat, bár nem halott) egy üres vászon, akiről semmit sem tudunk, így sokkal nehezebb kötődni hozzá érzelmileg, viszont a rosszfiúk oldaláról behozott bűnözői világ és az indián miszticizmus sosem tartozott a kedvenceim közé. (Szerencsére nincs indián kaszinó. Még.)

Arról nem is beszélve, hogy karakterek szintjén is megbicsaklani látszik a dolog, mert míg az első évadban a két főszereplő mélyére néztünk, most Delorme két rész alatt szinte alig kap teret, míg Cardinal esetében csak a feleségével való kapcsolatára koncentrálnak, ami megint inkább mellékszálnak való téma. Igen, őt meghatározza a kapcsolat, de sokkal jobban érdekelne a két nyomozó viszonya, mármint szakmai téren.

Ez a kezdés sajnos nagyon közepes volt, igazából nem tudom, hogy érdemes-e folytatnom, mert ennyi alapján a kezdés semmiben nem különbözött egy tucat átívelős átlagkrimiétől. Lehet, hogy mégiscsak a havas táj adta plusz tette olyan jóvá a szememben az S1-et?

Persze, ha filmként nézek a 2. évadra, akkor beleférhet, hogy a felvezetés lassabb és csak most indul majd be a sztori, de egyáltalán nem biztos, hogy erre sor kerül, pedig nekem az is elég lenne, ha valamelyik új karakter marasztalna, mert izgalmasnak tűnik.

5 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2018. 01. 16. 22:31

Bele fogok nézni mert szeretem ezeket a szép tájakon játszódó krimiket, de önmagában azért a szép táj nem fogja eladni, ahhoz majd valami jól kitalált eset meg jól kitalált elkövető is kell/kellene.
Nekem tavaly azért ezen kissé elvérzett, és ha jól emlékszem úgy volt hogy az évad felénél megtudtuk ki az elkövető, nem? (utána zt hittem ez valami óriási duplacsavar lesz. De nem :) Szóval nekem az baromi furcsa volt mert vagy a végén legyen ez (mint 99%ban) vagy akkor tudjuk meg rögtön az elején (mint Columbo :)

Szóval akár biztató is lehet amit írtál hogy már az első epizódban megtudunk (legalábbis nagyjából) Meg hát végülis csak 6 részt kell megtölteniük tartalommal – na majd lecsekkolom menni fog-e nekik :)

winnie - 2018. 01. 16. 22:32

na, igen. manapság (nem mintha ez mai lenne, mármint a sztori), főleg könyvben, egyre gyakoribb a whydunit/howdunit vagy a másféle megközelítés a whodunit helyett, köszönhetően talán annak is, hogy a közönség okosabb lett és a véges változatokból kitalálná a megoldást. plusz, így a gyilkos szemszögéből is mutathatnak dolgokat és adhatnak neki érdekes motivációkat, stb. gondolom.

Geza Kovacs - 2018. 01. 16. 23:56

Nem olyan rossz ez. A motorosok mondjuk nekem se illenek bele, de piros pont jár a vörös lányért, nagyon tetszik :-) Nem mintha a főszereplő Lizzievel bármi baj volna persze.

bvr - 2018. 01. 17. 07:40

@winnie: “a közönség okosabb lett és a véges változatokból kitalálná a megoldást”

valószínűleg ez lehet az ok.
Viszont szerintem ez a rossz írás miatt van, mert ezek a whodunit-sorozatok (a tényleges nyomozóstól a túszemntősig) nagy része rettenetesen sablonos, bedob három lehetséges elkövetőt aztán ezt próbálja csavargatni (persze ez tényleg régi krimi-hagyomány) Ilyenből meg azért nagyonnehéz jót meg eredetit írni.

De miért nem lehet úgy mint egy dr House-rész? :) Persze a renfeteg epizódból ott is volt amikor a végső megoldás az olyan volt amit előtte már kizártak, csak csavarni kellett rajta, de általában nem ez volt a helyzet, hanem egymás után merültek fel és zárták ki a lehetőségeket (meg persze rolling gagnek ott a lupus :)) és az epitód végére meg lett valami tök eredeti megoldás.

Jó, persze ezt a “kisvárosi krimi” műfajában nyilván nehezebb ahol mindenki ismer mindenkit – és persze ezért van kevés jó. És ott meg felülreprezentáltak a skandinávok :)) Pl. a zseniális Trapped. Az tényleg zseniális. És persze Izland csodálatos :)

A Killing (Forbrydelsen) meg a Bron/Broen mondjuk nem kisvárosi, mégis zseniálisan csavarták meg a krimi műfajt.
Meg hát persze a Nagy Négyes amiről külön cikket is írtatok itt a junkien, én is akkor szerettem meg ezt igazán, a Broadchurch – Top of the Lake – Shetland – Mayday.

A Fortitude-ot nem verem ide venni mert arról azóta sem tudom mit gondoljak :)))

Meg persze volt még néhány, mindig figyelem őket (hátha jön az újabb gyöngyszem) Tényleg nem volt rossz a Cardinal S01, csak valahogy olyan súlytalan. Na de majd akkor belenézek a 2. évadba!

Snoopyzit30 - 2018. 09. 30. 14:13

Ez az évad szerintem az elsőhöz képest, nagyon gyengus volt. Amikor meg benyögik, hogy a full rézbőrű vallási fanatikus pszichopata gyilkos szülei magyarok voltak, ott már röhögtem. Szóval ez a gyilkossági ügy ez nagyon nem jött be. Arról már nem is beszélek, hogy mennyire vehető komolyan bármi olyan jelenet, ahol Cardinal élete van veszélyben, amikor tudjuk hogy már most be van rendelve a 3. és 4. évad is.

Viszont a magánéleti szálakat szőtték tovább, a rendőrnő szépen menetel felfelé a ranglétrán és Cardinal életébe is nagy változást eszközöltek.

Remélem a következő évadban jobb sztorit találnak ki. Ez most így egy 6/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz