login |

Pilot: Black Lightning

2018. 01. 17. 20:25 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

This is for the hood Black Lightning’s back.

A Black Lightning tökéletes emlékeztető volt számomra arra, hogy miért is hanyagolom a CW képregény-sorozatait. Némelyik nézőit megértem, ne értsetek félre, de ezek engem már nem tudnak lekötni. A Fekete Villám pedig melléjük érkezett, és tippre csak a fekete nézőpontban (pl. rasszizmussal kapcsolatos kérdések, aktuális üzenetek) üt el tőlük.

A pilot elég sokat foglalkozik a Black Lightning múltjával, ami nem meglepő, hiszen róla szól a sorozat, viszont éppen ezért a heti ügyekbe bele sem megy igazán. A lényeg, hogy ez a szuperhős uralni képes az elektromosságot, konkrétan villámokat szór a kezéből, azonban az egyik régi akciója után a felesége választás elé állítja: vagy a család vagy az igazságosztás.

Jefferson Pierce akkor a családját választotta, meg azt, hogy iskolaigazgatóként próbál segíteni a fiatalokon. Sok évvel később kapcsolódunk be a sztoriba, amikor is egyre erősödik a bűnözés a városban, mivel a rosszfiúknak nincs mitől félniük. Ezzel nincs is addig baj, amíg az egyik bandafőnök hozzátartozója nem kezdi el Black Lightning lányait zaklatni. Ez a probléma ébreszti rá arra őt, hogy hősként mégsem maradhat a háttérben és nézheti onnan ami történik. De mindezt a mostanra már csak volt felesége elől, akinek az ígéretet tette, titkolnia kell.

Azért mentem kicsit jobban bele az alaptörténetbe, mert amikor előkerült a titkolózás, akkor már a fejemet fogtam. Arról nem is beszélve, hogy már előtte sem nyűgöztek le. Annyira tipikusan közepes az egész, hogy egyszerűen rossz volt nézni. Nyilván nem kell minden sorozatnak valami fontosról szólni, de legalább az alapkoncepcióban többnek kéne lenni, mint amit itt mondanak nagyon leegyszerűsítve például a fajgyűlöletről.

Ráadásul mindezt valami siralmasan semmilyen kidolgozással teszik, ami szintén a Black Lightning ellen szól. Konkrétan a rész végén van egy nagy akciójelenet, amin tisztán látszik, hogy a koreográfiára nulla figyelmet fordítottak, a lendülete pedig mínusz egyes. Mondjuk az oda vezető “bonyolult” út sem adott számunkra sok érzelmi töltetet, ami segítené a technikai részletektől való eltekintést.

Amúgy pont az ilyen tipikus közepes semmiknél érzem igazán azt, hogy kidobott idő volt nekem. Egyszerűen azért, mert már sok hasonlót láttam. Aki mostanában kezd sorozatozni, vagy tényleg a képregényes sztorik a gyengéi, azoknak ez még simán megüthet egy szintet, de részemről totális középszer, 5/10, tuti nem jutok el egy 3. részig.

26 hozzászólás Ne habozz!

-T - - 2018. 01. 17. 16:15

A kezdés nem volt rossz, de igazán nem hozott semmi kiemelkedőt. Vázolta az alapszitut, a karaktereket, de semmi extra. Kap még 1-2 résznyi esélyt, aztán eldől a sorsa.

cherockee - 2018. 01. 17. 16:55

Megnéztem, felírtam hogy ne nézzem, törölve. Semmi új, de cserébe kellő mennyiségű bénaság, és az aktuális előítéletek kiszolgálásán kívül nagyjából semmit nem mutatott-mondott. Csak a szokásos, feketéket minden fehér rendőr napi szinten lövöldözi bármi ok nélkül, és persze a főhős arcát se kamera nem veszi sehol, se a rendőr akit összever nem tudja azonosítani. Értem

DarkEagle - 2018. 01. 17. 18:34

Nem votl ez rossz kezdés. Meg van a maga kis hangulata, pláne azért mert ahoyg Winnie is írta, itt nincsenek nagy átfogó világmegváltó dolgok, legalábbis egyelőre. :D

Viszont a Pilot az olyan mint bármelyik sorozatnál szerintem. Felvázolta az alapokat, bemutatta a szereplőket ahogy kell és ennyi. Szerintem ennél többet irreális elvárni egy Pilottól. Elvégre ha ennyi nem fog meg akkor lehetne benne ezer más dolog akkor se jönne be mert a sorozatot a szereplők adják el nem a történet. Az csak hab a tortán. Épp ezért kaszáltam a Flasht, az Arrowt és ha sokáig húzza az idegeimet a Supergirl akkor azt is fogom. Egyedül a Legendák marad meg majd szerintem meg a crossover részek, mivel azok tipikus bűnös élvezetek.

Ez még kap 2-3 részt hogy lássam mire mennek vele de nem fogok erre is 4 évet vagy többet elpocsékolni mint a társaira. Ellenben ha valóban nem akarják összekötni a többi sorozattal akkor lehet hogy maradok végleg mert igen nagy előnye lehet a sorozatnak ha nem kapcsolják össze a többivel.

Amúgy ha jellemeznem kéne akkor azt mondanám hogy a CW megtalálta a saját kis Punisherjét, vagy a Luke Cage verzióját. Sőt igazából eme két sorozat kombója.

LaCRossE - 2018. 01. 17. 19:01

Áh, azért a Punishertől távol van.

Én inkább úgy jellemezném, hogy a Black Lightning közelebb áll egyelőre a netflix-marveles sorozatokhoz, mint az Arrowverse sorozataihoz, stílusban.

DarkEagle - 2018. 01. 17. 19:36

A Punisher hasonlatot nem úgy értettem, hogy pont olyan, hanem hogy itt is volt némi bosszúálló hangulata a dolognak.

DarkEagle - 2018. 01. 17. 21:03

Egyébként a felesége előtt a végére már nem titkolózott. Konkrétan kimondta, hogy megy a lányaiért. Bár nyilván a további akcióit nem fogja bejelenteni. Jó sorozat lehet ebből ha levetkőzik a tipikus CW bullshitet. A karakterek nem rosszak így egy rész alapján. De egyelőre olyan mint az Arrow csak villámokkal. ÉS ez nem bók sajnos. :D Mindenesetre a potenciál meg van benne és ha közbelépnek a lányai is az érdekes löketet adhat majd, családi dinamikát érdekes lehet majd látni hogy kezelik a hősködés dolgokat apucival. És tényleg, kevesebb tipikus, rasszizmussal kapcsolatos baromság vagy ha már van akkor úgy, hogy komolyan lehessen venni. Mert ez a része tényleg mint valami rossz komédia.

gevin - 2018. 01. 17. 22:14

“…de részemről totális középszer, 5/10, tuti nem jutok el egy 3. részig.”

Én ezt már a Marvel-sorozatoknál érzem, bár általában valahogy túljutok a harmadikon, vagy a pilotnál kasza – ez a két opció. Daredevilt a 8. résznél kaszáltam, Luke Cage-et a pilot után, Punishert az 5-nél hagytam most abba, és egyedül a Jessica Jonest néztem végig – kizárólag David Tennant miatt, de az is 6/10 lett a végére. A többibe bele sem kezdtem. Annyira egykaptafa mind, a CW nyílván más sablon alapján építi fel a szériát, mint a Marvel/Netflix, de egyszerűen már nem veszi be a gyomrom a képregénysorozatokat.

Az ilyen Arrow meg FLash-féle gagyiságokról pedig inkább nem is mondok semmit. Ez a Black Lightning pont ezek közé valónak tűnik.

zolkó - 2018. 01. 17. 23:04

Teljesen ergya, érdektelen pilot volt. Ezek a szuperhős sztorik lassan klisékönyvből készül mind. Van egy képesség, először titok, aztán bemutatjuk a múltat kicsit, aztán jönnek a gonoszok, akik ellen fel kell venni a kesztyűt, blablabla…. Dögunalom, nem csak a DC, már a Punishert sem bírtam végignézni, annyira megcsömörlöttem ezektől. Egy kérdés: Amikor csak annyit tudnak az emberek mondani, hogy “Hát, nem volt rossz”, akkor csak a “szeretni akarom” van mögötte, hogy később HÁTHA jobb lesz?

winnie - 2018. 01. 18. 05:02

zolkó: de igazából ezért is népszerűek. eredettörténet és gonosztevők, alteregó és vívódás legalábbis az egyéni superherok elég hasonlóak, és mindenki megtalálhatja így magának a szimpatikusat. cserébe az ellenségek, a sztorik eltérőek lehetnek, de a váz eléggé egyezik.

rhynn - 2018. 01. 18. 21:19

Ez olyan, mintha a szegény ember Luke Cage-e lenne. Nem olyan rossz, szerintem nézni fogom, de azért nagyon egy kaptafa.

Főleg annál a jelenetnél, amikor szól a feka hiphop Black Lightninggal. Na egy ilyen jelenet volt Method Man-nel és Luke Cage-dzsel.

Andris - 2018. 01. 18. 21:43

Hát én többet vártam, sokkal többet. Aztán közben jöttem rá, vagyis inkább akkor realizálódott bennem hogy ez egy CW sorozat. Helyben is vagyunk, gondoltam..

De komolyan, szerintem nagyon béna volt ez a pilot. Nem volt íve a történetnek, vagyis volt elméletileg de a megvalósításban annyira ment a kapkodás meg a hektikusság.. Fel sem fogtad a jelenetet és már jött a következő “nagy esemény”.
Ezen felül engem marhára idegesített ez a flashback szitu és még mindennek tetejére. Bakker vagy onnan kezdjék el hogy megszületik a BL, vagy ne, de ez hogy egyszerre viszik ezt a feltámadást, azon belül is 2-3 fő szállal legalább ÉS még láthatóan szerves része lesz a sorozatnak a múlt és ÉS még a lányai is. Ez nem fér bele 40 percbe úgy hogy értelmes tempóban mondjanak el mindent, ja és még egy 100-asba lefogadom hogy a nem tudom hány rész 70%-a filler rész lesz drámázásokkal, ahogy az egy rendes CW sorozathoz illik. Szerintem nem csakhogy középszerű volt a pilot, hanem még hozzá túl sokat is akartak markolni. Én még maradok pár rész erejéig, mert sejtettem, hogy lesz valami legalább az egyik lánnyal és kíváncsi vagyok, hogy játsszák meg, de nem hiszem, hogy be fogom fejezni az első évadot.

Aztán majd jövő évben azt látjuk majd hogy Arrow, Supergirl, Flash, LoT, BL mega giga ultra bitang nagy (szar) crossover….

Végül három konkrét dolog ami nálam már majdhogynem rész-közbeni kaszát okozott:
#1
Most lehet mondani, hogy én éltem burokban (várjunk csak, lehet egyáltalán?) meg itt más a helyzet, mint kint Amerikásban, persze tudom oké, de mi az hogy egy 18 éves, jó családból származó, jól szituált lány csakúgy gondol egyet és elmegy abba az egy kib.. klubba aminek még a nevében is benne van hogy a helyi bűnöző banda törzshelye, nem is említve a hírnevét ÉS!!!! ha ez nem lenne elég még indoklás: “elegem van hogy játszanom kell a tökéletes kis lánykát meg blablabla”. What the actual f##k??? Igggeeen nagyon életszerű, apuci kicsi lánya unja már a jópofizást ezért odamegy a helyi bandához és ki is kezd velük, mert az milyen izgi.

#2
Ehhez kapcsolódik a következő is. Szülők nagyon jól tudják a fentebb leírt helyzetet, büntetés: egy hónap no social media… igen, ez majd megtanítja a lánynak, hogy nem mész feldaraboltatni magad (képletesen értve: az életed) a helyi janikhoz. Bravo, parenting done right, no komment, de tényleg. Ja és még ehhez jön a lány reakciója: meh.. nem volt olyan gáz, végülis csak arra akartak kényszeríteni hogy prostituáljam a testem és/vagy áruljak drogokat. No biggie, mindennapos eset, tényleg. Kit érdekel? Na itt majdnem kapcsoltam ki a fenébe.

#3
Apa maci kétszer ment megmenteni a lányokat BL-ként, ehhez jön még, hogy BL 9 évre eltűnt, aztán pont feltűnik 9 év után, amikor a -mint ahogy ezt megtudtuk-, mindenki által általában jól ismert helyi gimiigazgató lányaival vannak problémák, de persze senkinek nem jut eszébe összeadni a kettőt, áhh. (meg persze a nagy öltözék is annyit takar az arcából, mint Supermannek az a bizonyos hajtincs-szemüveg kombó). Hát öcsém, katasztrófa ez a sorozat eddig.

(#4, de ez csak moderáltan
Én nem tudom mik az iskolai helyzetek a való világban ott kint, de azért szerintem általánosságban nagyobb a biztonság, mint idehaza, szóval ne mondják már nekem, hogy csak úgy betudnak törni hárman egy-két pisztollyal minden további nélkül egy gimnáziumba és el tudnak vinni két lányt. Biztonsági őr vagy valami? De jó oké ezt még hamarabb el tudom képzelni, hogy valamennyire életszagú, bár ehhez is meg kell erőltetni magamat)

Fuhh, bocsánat a kis kibukásért, de egyszerűen úgy felidegesítettek ezek, hogy nem bírtam magamban tartani. Illetve bocsánat a sok angol szóhasználatért is, tudom nem kéne, de néha sokkal kifejezőbb a magyar nyelvnél szerintem. Így ezek után nem is értem miért nem kaszálom már most a sorozatot. Gondolom unalom miatt..

Andris - 2018. 01. 18. 21:46

Ja amúgy szerintem nincs semmi titkolózás, vagy legalábbis a felesége meg az idősebbik lánya tuti tudják hogy az apjuk/férje a BL, meg szerintem a kisebbik is elképzelhető, hogy tudja. Legalábbis nekem így jött le.

human - 2018. 01. 19. 01:31

azt titkolta, hogy harcolt, amikor meglőtték. A csaj még nyitotta is az inget. Nyilván utána nem titkolta, de abban a húzásban minden benne volt.

Balumedve - 2018. 01. 19. 19:46

Engem akkor kapott el a rosszullét, amikor apa és lánya idézetekkel szópárbajoztak.

Shed - 2018. 01. 21. 16:22

Gondolom ez a sorozat inkább a fekete lakosságnak készül, BL felteszem az ő szuperhősük. A rendőr intézkedés annyira ki volt élezve a rasszizmusra, hogy csak lestem.
A lányok elrablását az iskolából nem nagyon értettem. A “csajával”egész életében beszélt kb 20 percet mielőtt a főnökhöz vitték, nem értettem a nagy erőlködést. De BL-t sem nagyon. A faszi pisztolyt húz a lányára, ő meg mondja neki hogy menjen el, ne csináljon balhét. Ha már ráfogott a kezére, akkor csak kellett volna oda egy rendőr. A másik meg, egy ilyen veszélyes helyen, ahol az iskolába fémdetektort akarnak bevezetni, nincs portás, biztonsági őr?

Meglátjuk mit hoznak ki belőle, én is megnézek pár részt, de azért sokat nem várok tőle.

-T - 2018. 01. 24. 17:11

Akartam még 1 résznyi esélyt adni a sorozatnak, de nekem ebből elég volt 2 rész. Azt hittem, hogy jobb lesz, mivel kicsit “emberibb”, mint a többi szuperhősös sorozat, de valami nagyon-nagyon hiányzik belőle. Vagy a szerethető karakterek, vagy egy-két érdekesebb történetszál. Pontosan nem tudom megmondani, de én így passzolom.

DarkEagle - 2018. 01. 25. 05:37

Én adok neki még pár részt, meg akarom várni mit kezdenek a lányokkal, elvégre ők is hamarosan hősök lesznek. Remélem nem húzzák el az évad végéig mert akkor morci leszek. Mert ha nem látom hogy gyorsan haladnának afelé és csak ilyen laza kis tempóval mennek hogy majd néha néha tesztelgeti az erejét akkor szerintem nem várok csodára. Bár a sorozat nem szar de nem is jó. Viszont van egy különleges stílusa és eléggé elüt a többi CW-s szartól. Mondjuk nem tudom hogy ez bóknak vehető-e. :D

Egyébként hány részes lesz az évad azt lehet már tudni? Mivel ugye ez Mid-season sori gondolom 13 rész nagyjából.

winnie - 2018. 01. 25. 05:43

“Gondolom ez a sorozat inkább a fekete lakosságnak készül, BL felteszem az ő szuperhősük. A rendőr intézkedés annyira ki volt élezve a rasszizmusra, hogy csak lestem.”

nyilván egy fekete szuperhős sokkal jobban a feketék szuperhőse is, de miért készült volna ezért a fekete lakosságnak? vagy ők szívesebben néznek olyasmit, ami a rasszizmusra van kiélezve?:) akkor már inkább kevésbé. a fekete szereplők, színészek, karakterek sokkal vonzóbbak lehetnek, a negatív dolgok nélkül biztosan megvannak, de azért remélhetőleg amellett, hogy őket jobban bevonja, másokat nem fordít el. tippre fordítva sem ez a helyzet.

viszont legalább a felvetetett problémák aktuálisak, a rasszizmus, a bűnözés, a bandázás valós probléma, ez egy olyan helyen játszódik, ahol dettó jelen vannak, ami nem véletlen, még ha nem is kitalált cucc lenne, akkor is teljesen reálisnak hathat a dolog.

winnie - 2018. 01. 25. 05:43

amúgy viszonylag bejött az első két rész, majd írok róla. semmi extra, de inkább pozitív a véleményem.

Marxcie - 2018. 02. 01. 19:39

En kivancsi voltam ra, izgalmasnak tunt, hogy a feketek nezopontjabol hogy nez ki Amerika, es abban egy oket vedo szuperhos hol helyezkedik el (es ugyanugy szivesen latnek egy olyat, amiben mondjuk x karakter jo, de kicsit rasszista, y elvileg gonosz, de igazabol csak az elmenyei miatt, lasd Magneto), es erre lett ez… Nem birtam vegignezni a pilotot sem, kasza.

LaCRossE - 2018. 02. 06. 10:46

Szerintem a harmadik rész kifejezetten erős volt, már a saját mércéjéhez mérve.

Mate4182 - 2018. 02. 14. 17:29

En most vegeztem 4 resszel, gondoltam varoom amig kijon legalabb ennyi es egybe bedaralom.
NEkem bejon :D Sot kifejezetten tetszik
KApot sajat rap szamot :D Ha nem is Kendrick Lamar a Black Pantherhez, de azert ez nagy szo !

Viccen kivul ugy tudnam jellemezni hogy Black PAnther es Luke Cage kombinacio, fele annyi koltsegvetesbol.
A krakterek jobban arnyaltak mint a CW tobbi comic sorozatban.
A fogonosztol a hideg kiraz, szerintem jo uton halad a sorozat, nalam biztos zold utat kapott az elso evad, aztan idovel kiderul.

LaCRossE - 2018. 02. 14. 19:29

Esküszöm, hogy az ötödik részben, amikor Tobias meglátogatta Gambit, Gambi mögött a fotó tisztára Oliver Queen volt :D

DarkEagle - 2018. 03. 02. 23:12

De elkente a száját az apjának Anissa. :D
Jó kis rész volt végre kezdenek beindulni az események. Úgy fest Gambi is sáros. Naná, ebben a városban kb mindenki az. A szülők nagyon ki lesznek bukva mikor kiderül hogy a másik lányuknak is van ereje. Kész családi biznisz lesz a hősködés.

winnie - 2018. 03. 18. 06:52

7 rész után is abszolút nézős, nagyon kellemes. lehet, hogy csak azért látom így, mert nem annyira szuperhősös (bár azért növöget egy komolyabb szál), hiszen a főhős túlerős, lever mindenkit, a gonosz meg annyiban szuper, hogy nem öregszik. és a harcok alig vannak jelen egyébként is.

ja, és ami meglepett, hogy míg a több cw-s képregény-sorozat epizodikus a heti gonosztevőkkel, meg a heti időutazással, itt nincs semmi epizodikus engine, csak meg a gengsztersztori.

DarkEagle - 2018. 03. 18. 16:13

Egyet értek. Nekem azóta még jobban tetszik mióta bevezették azt az klubot mert jó kis muzsikák is jöttek vele. :D Egyébként azért nem epizódikus ez annyira szerintem mert alapból rövidebb az évad. A főellenség amúgy szupererős is nem csak nem öregszik. Gondolom ezért is akarják behozni a lányokat. De mivel ez CW idővel tuti átvált valami epizodikusba szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz