login |

Norsemen (Vikingane)

2018. 01. 19. 21:10 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Fogj egy adag 790-ben élő vikinget, és fűszerezd meg modern gondolatokkal a mindennapi, erőszakkal teli életüket. Na, ezzel a recepttel ültek neki a készítők a Norsemen elkészítésének. Számomra pont ez jelentette a norvég komédia fő vonzerejét.

Az egész történet egy kisebb törzs körül bonyolódik, amely elveszti vezetőjét, a helyére érkező nem túl férfias csávó pedig mindent elront. Most nagyon leegyszerűsítettem, de nem is az átívelő történet a Norsemen lényege, bár az egész jól össze tartotta az évadot, hanem a megvalósítása.

Egyszerűen tele van ötletekkel. Nem úgy, mint egy Rick and Morty vagy hasonlók, hanem tényleg fogták a vikingeket, és elképzelték, hogy milyen lett volna hétköznapi emberekkel. Itt nincs semmi mitológiai nagyítás, van aki gyáva és nem ugrik a halálába, van aki modern menedzser módjára elbaltázza a vezetést, és olyan is van, aki vécén elhelyezett rúnavésett humorral üti el az idejét.

Mindeközben pedig az erőszak teljesen a mindennapjaik részeként van kezelve. Szóval érdekes látno, ahogy egy modernebb, mondjuk feminista gondolat közben senki sem hökken meg, amikor lemészárolnak egy rakat kereszténynek tűnő nyugatit. A hadjáratok és a portyázás a “napi rutin”.

Nehéz szavakba öntenem, hogy miért vicces amikor levágják valakinek a karját. Mert így kiragadva nyilván nem az, viszont a sorozat kontextusában nagyon is működik, annyira természetesen reagál rá mindenki. Hiába iszonyat túlzó és abszurd, valahogy mégis olyan realista, hogy senki nem hökken meg semmin. Ez a már-már Gyalog galoppot idéző hangulat így könnyedén végig is rángatott a nem túl sok részes évadon.

Bár én nem ezért ültem neki, hanem mert láttam egy viking temetésből valamennyire viccet űző jelenetet, de érdekes adalék a sorozat kapcsán, hogy hiába norvég gyártású, minden jelenetet kétszer vettek fel, másodszorra angolul. Így kerülték ki a rossz szájmozgás miatti esetleges negatív szinkronélményt.

Elvileg már a 2. évadot is leforgatták, gondolom, lassan érkezik majd az is. A lényeg, hogy aki érdekes, de nem kreatívan elszállt komédiára vágyik, az nézzen bele a Netflixen. Részemről 7/10 simán az első évad.

4 hozzászólás Ne habozz!

Harita - 2018. 01. 19. 22:03

Imádtam minden percét. Különleges élvezet volt anno a Netflixen a Vikings második évada után megnézni. Azóta se folytattuk az utóbbit,igy már nem olyan. :D Néhol még a téma is egybevág (keresztény rab(olt)szolga…).

Balumedve - 2018. 01. 20. 17:46

Becsülöm a készítőket és a színészeket, amiért rögtön két nyelven is leforgatták a sorozatot, nem sokszor hallani ilyesmiről. Viszont, az akcentus, amivel ledarálták a mondanivalójukat nagyon élvezhetetlenné tette számomra az egész élményt. Talán jobban jártunk volna, ha hagyják, hogy a külföldi partnerek szinkront készítsenek hozzá.

winnie - 2018. 01. 20. 18:08

kanadai francia nyelvű sorozatok és wales-i sorozatok szoktak így forogni még, hirtelen ezek jutnak eszembe. mint a 19-2 vagy a hinterland.

gravedigger - 2018. 01. 21. 04:17

Az akcentus csak még élvezetesebbé tette az egészet. Alig várom a 2. évadot :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz