login |

Pilot: McMafia

2018. 01. 19. 14:50 - Írta: gromit

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Január elején rohamtempóban indult a BBC-n, illetve itthon az Amazon Prime-on (már ami a sugárzást illeti, első héten 3 epizóddal) a nemzetközi bűnözés világában játszódó McMafia, amiben James Norton egy londoni bankárt alakít. Már félidőnél tartunk, úgyhogy néhány jellemzés és megjegyzés már a piloton túlra is fog vonatkozni, de így is próbálok spoilermentes maradni.

A címet először nem is nagyon tudtam hova tenni. Az (eredendően) ír és skót családnevekben gyakori Mc- előtag miatt (a könyvet nem ismervén) arra asszociáltam, hogy talán egy skót klán alvilági dolgairól lesz szó, de persze nem. A cím egy gazdasági modellre utal, miszerint terjeszkedéssel, egyszerűen nagyobb jelenléttel a piacon nagyon jól le lehet gyűrni a konkurenciát – legyen az gyorsétteremlánc vagy kábszercsempész banda.

I’m a banker, not a gangster

Főhősünk, Alex Godman (James Norton) egy száműzetésben élő orosz család sarja, aki gyakorlatilag már britként nőtt föl, angol magániskola és amerikai egyetem után saját pénzügyi céget vezet Londonban. A papa, még régebben, elvesztette mindenféle érdekeltségeit és befolyását Oroszországban, a családnak el kellett hagynia az országot, és Londonban telepedtek le.

Az nem teljesen világos, hogy a család feje jelenleg miből is él, Borisz bácsi (Alex nagybátyja – David Dencik) viszont továbbra is kapható kétes üzletekre. Erről túl sok részletet nem tudunk meg, de minimum erősen sejtjük.

Alexet szoros kötelékek fűzik a családjához, de az üzleti életben gondosan kerül mindennemű orosz kapcsolatot. Ez egészen addig működik is, amíg fel nem röppen a hír, hogy illegális üzletet folytat Oroszországban. Hiába nem igaz a pletyka, a befektetői kivonulnak, komoly problémát okozva a cégnek.

Borisz bácsi rögtön elő is áll a megoldással, egy izraeli (eredendően szintén orosz) üzletember szívesen befektetne Alex cégében. Némi háttérkutatás és dilemma után itt a remek alkalom elindulni a lejtőn, vagy legalábbis a világ sötétebbik felére.

Az alvilági téma, a lassabb tempó és a változatos nemzetközi helyszínek alapján is eszünkbe juthat a The Night Manager, a McMafia viszont nehezebben követhető.

Elsősorban nem is arra gondolok, amire sok angol néző panaszkodott, hogy a BBC legnagyobb csatornáján főműsoridőben feliratokat kell olvasni (elég sokat beszélnek benne oroszul, plusz még csehül, héberül, arabul is). Több helyszínen sok szereplővel indít sok szálat, amik aztán valahogy össze fognak érni, de ez, különösen eleinte nehezen követhető.

Egyelőre azt hiszem, nem ez lesz James Nortonnak élete szerepe. Alex Godman karaktere nem túl szerethető, de nem is utálható. Valahogy semmilyen, vagy legalábbis semmi különös. Mondanám, hogy súlytalan, de tetteinek komoly következménye van, vagy lehet. Van benne egyfajta dacos naivság, hogy ő semmi rosszat nem csinál, de hagyja magát befolyásolni és sodorni. Érezzük, hogy morálisan hamar elveszti az ártatlanságát, ez magánéletében (menyasszonyával szemben) tuti gondot fog majd okozni.

Nincs nagy sztárparádé, a húzónév egyértelműen Norton, valamint a filmekből és sorozatokból is jól ismert amerikai David Strathairn, aki a látszatra elegáns izraeli üzletembert alakítja. A szereplőválogatásnál autentikusságra törekedtek, olyannyira, hogy a korábban bármilyen “szláv rosszfiú” szerepében bevetett cseh Karel Roden kivételesen cseh karaktert játszik. A legtöbb orosz szerepet ugyanis valódi orosz (vagy legalábbis volt-szovjet) színész alakít. Természetesen van pár kivétel, Norton, Strathairn és Dencik mellett a hugi is angol (Faye Marsay). Németeseknek a grúz Merab Ninidze lehet még ismerős, az ő ellentmondást nem tűrő orosz oligarchája tényleg félelmetes.

A McMafia sok szálon sok karakterrel dolgozik. Szerencsére előbb-utóbb összeáll a kép, hogy aztán újabb helyszíneken újabb szálakat indítson el melléjük, a bűnözés különféle válfajaiból. Nagyon kell figyelni, de megéri, például a 4. részben a kikötőben a heist elég merész volt.

6 hozzászólás Ne habozz!

ákos - 2018. 01. 19. 22:14

Ez mellettem teljesen elment volna, köszi az ajánlót, bepróbálom majd.

AlfStokes - 2018. 02. 13. 08:13

Kozben le is ment az evad, es azt kell mondjam, valami zsenialis volt. Kar hogy nem kiseri nagyobb figyelem ezt a sorozatot.

baratfule - 2018. 02. 13. 21:49

Most néztem meg az első részt, és nekem ez tetszik! :) Igaz tényleg sokat kell olvasni, de sebaj.

sorozat/gyilkos - 2018. 02. 17. 12:45

Eddig egy rész, de JÓ! Nem tátottszájjal uramisten jó, de műfajilag teljesen rendben van. Kifejezetten élveztem. Az alapszitu hihető, a cselekményvezetés ritmusa ok, a morális dilemma és az örvény vonzása is hiteles, a karakterek nem arra mennek, amerre a mérsékelt képességű forgatókönyvírók rángatni szokták őket, hanem amerre az emberi dráma van.

Egyelőre (!) nem néznek debilnek, a párbeszédeket és a figurákat nem egy ifjúsági regényből kölcsönözték, a kulcsjelenet üt, mint a kettlebell, a záró jelenet kifinomult, mint egy késhegynyi beluga kaviár.

7/10 a szőrös szívemmel is.

Bence - 2018. 05. 29. 19:38

Erős a pilot, nagyon tetszett. Elkapott a mafia életérzés .

kiskiraly - 2019. 08. 08. 22:54

Jó a sorozat alapfelütése. De a főszereplő srác eléggé faarcal hozza szinte az egész évadot, miközben az ő átalakulásáról szól a sorozat: hogyan kerül egy feddhetetlen bankár a sötöt alvilági kör világába (ezért -1 nálam).
A sorozatnak voltak jó pillanatai, de ahogy a poszt írója is írja elég gyenge – vagy inkább érzelemmentes -alakítást hoz végig

Erős 6/10

Ismert orosz filmes színészeket is próbáltak szerezni, amiért plusz pacsi a kasztingosoknak:

Aleksey Serebryakov (9. század) jól játsza a száműzott családfőt
Merab Ninidze (nálunk a Jupiter Holdjából ismerős grúz színész)
Danila Kozlovsky (az utolsó epizódban tűnik fel, ő most az ügyeletes szupersztár oroszoknál).
Kommentem időpontjában épp Budapesten forgatja a második filmjét (mármint amit rendez) az Origó Filmstudióban amely a csernobil-i atomkatasztrófáról szól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz