login |

Pilot-mustra: The Resident – 1×01

2018. 01. 22. 20:45 - Írta: winnie

41 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika, pilot-mustra,

Medical error is the third leading cause of death in the United States after cancer and heart disease.

Tegnap is írtam, most is megteszem, a FOX-os The Resident nem tipikus kórházas sorozat a pilotja alapján, és ezért javaslom a műfajtól ódzkodóknak is a bepróbálását. Persze az antihősös sorozatoknak az a hátránya, hogy benne van, hogy nem szívesen nézi az ember a főhős tevékenységét, és bevallom, nekem is csak ez húzta le a pontszámomat (szóval azzal nem kell törődni) – jó fogadtatás esetén Matt Czuchry nagyon nyerhet ezzel a sorozattal.

A The Resident esetében egyedül csak az lehet aggasztó, hogy országos csatornára készült, van egy olyan érzésem, hogy az eredetileg kábelre írt pilot is erősen tompítva lett (vajon a vége mindig ez volt?), de remélem, a folytatásban sem fognak kesztyűs kézzel bánni az egészségügyi rendszerrel, melynek ezúttal konkrétan a fejéhez vágják, hogy totálisan profitorientált, hogy az orvosai egyáltalán nem szentek.

THE RESIDENT – 1×01 – 6,5/10

A kezdőjelenet nagyon jól megadja a sorozat alaphangját – és egyben engem is távolságtartóvá tett vele kapcsolatban (zavart, na!). Ebben ugyanis egy műtétet láthatunk szelfizgető nővérekkel, inkompetens orvossal és egy tragédiával, aminek a világon semmi következménye nem lesz, ugyanis ami a műtőben történik, az a műtőben is marad. Mert mindenki tisztában van azzal, hogy úgy jár a legjobban, ha tartja a száját.

Everything you thought you knew about medicine is wrong. All the rules you followed, we’ll break. I have only one rule. Covers everything. I’m never wrong.

A helyszín Atlanta, egy oktató kórház, ahova egy idealista újonc érkezik, akik kap maga fölé egy arrogáns, renegát (de tényleg!), zseniális és magát tévedhetetlennek gondoló rezidenst, aki azzal kezdi, hogy felejtsen el mindent, amit tanult, és megismerteti a való világgal. A közös utazást pedig értelemszerűen elég nagy koppanások ás ráébredések fogják kísérni.

Nem tudom, hogy a mentorra mennyire illik az eredeti leírásban használt pszichopata jelző, de az biztos, hogy elég jól ki tudja kapcsolni az érzelmeit. És ez csak egy szál a sorozatban, ugyanis a másik ő csapás a HODAD, azaz a Hands of Death and Destruction – így becézik a főorvost, aki a kórház arca, igazi celeb, mindenki imádja őt és vele akarja magát operáltatni – a gond csak az, hogy egyre gyakrabban öl embert. És ezt ő is tudja. És mások is. És mégis…

He’s so dead.

És ez a megközelítés elég gyomros, az meg főleg, hogy mondhatni mind a pozitív, mind a negatívabb színezetű szereplők (valójában persze mindenki valahol a kettő között mozog) cinkosok, a rendszer szerves részei, a betegek pedig annak kiszolgálói. Akiket persze azért meg akarnak menteni, de olykor fontosabb dolgok is vannak a páciensek életénél.

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy túlságosan újszerű volt a sorozat. Tény, hogy a nézőpontja friss (és cinikus), de ha lehántjuk róla ezt a réteget, akkor azért nagyon klisés dolgokat kapunk, és itt nem csak a klasszikus kezdésre gondolok, ami révén egy (nyilván nem sokáig) naiv újonc szemein keresztül látjuk a kórházat és a rendszert.

A The Resident is prezentál sokkoló eseteket, illetve orvosi “rejtélyeket”, itt is kapunk romantikus kavarásokat a félreeső helyiségekben (a The Good Doctor-nál is muszáj volt így kezdeni), és a karakterek zöme sem újszerű, a párbeszédeik, illetve a feltett kérdések és válaszok pedig végképp nem azok. Tipikus alapok, amiket a fő csavar szerencsére bőven emészthetővé, vagy legalábbis elnézhetővé tesz.

Mint írtam, jó fogadtatás és siker esetén Matt Czuchry igencsak leteheti a névjegyét ezzel a szereppel, ő nagyon meggyőzően teljesít, mint ahogy a mellékszereplők egy része is kiváltja a nézőből azt a hatást, amit megcéloztak az írók. A nagy rejtély a pilotban csak Emily VanCamp nővér karaktere, aki nyilván idővel ki lesz emelve és/vagy mélységet is fog kapni, de egyelőre az évad nagy rejtélye, hogy miért pazaroltak rá egy ilyen kaliberű nevet.

Az egész sorozatkezdés valahogy bizarr volt (akadtak sajátos vizuális megoldásai is, amik erre ráerősítettek), nem könnyen emészthető, de mindez adott neki valami frissességet is, valamint az is, hogy a klisék ellenére azért mégis kapunk egyfajta új szemléletet, ami némi House-os párhuzamot is ébresztett bennem. (A The Good Doctor is ezt tette, de totál más dolgok voltak paralellek a House-szal.)

A folytatás pár óra múlva érkezik, arról remélem, human fog majd írni, és abban is bízok, hogy az által teljesebb képet fogunk kapni a szériáról, például azáltal, hogy abban két újabb állandó szereplővel, valamint átívelő szálakkal is találkozhatunk. A lényeg, hogy a The Resident mindenképp biztatóan indult és hiszem, hogy sokaknál betalálhat. Az ezúttal irreleváns, hogy engem talán kevésbé fog meg a stílus.

Medicine isn’t practiced by saints. It’s a business.

De lehet ezt a stílust önismétlés és kiszámíthatóság nélkül egy teljes szezonon át tartani? Félő ugyanis, hogy ha nincsenek következmények és nem változik a status quo, akkor a sorozat ugyanazokat a köröket fogja lefutni. De nem szaladok előre, mert annál nagyobb hülyeség nincs.

41 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2018. 01. 21. 20:52

Nekem nagyon bejött. Pár éve nem láttam ilyen jó, nyitó epizódot, országos adón.

Eny - 2018. 01. 21. 20:53

nekem ez nagyon bejött..ha a következő rész is lesz ilyen jó, maradok..
annyira más,mint más kórházas sorozatok.

DarkEagle - 2018. 01. 21. 21:00

Én is maradok és nem csak Emily miatt. :D Aki egyébként főleg azért van itt, hogy emelje az amúgy nagyon gyenge eyecandyt. De idővel nyilván ő is fontosabb szerepet kap majd. Viszont nekem semmi bajom Matt karakterével. Teljesen jól hozza amit kell és bár kicsit House-os a karaktere azért nem annyira suttyú és igazából nem is az csak így akarja kihozni a legjobbat a társaiból hogy ne legyenek olyan suttyók mint a nagymenő főorvos góré. Na őt viszont utálom. Undorító amit művel.

Nagyon rég láttam jó kórházas sorozatot mert lényegében egyetlen van csak talpon, a Grace Klinika, de azt sose néztem mert ha valami akkor az tipikus. De úgy fest tavaly és idén is lesz jó kórházas. Tavaly ugye jött a The Good Docor ami inkább dráma. Aztán most ez ami meg darkosabb valósághűbb cucc. Nagyon durva ellentéte egymásnak és ez nagyon jó mert nem érzi az ember hogy két ugyan olyat nézne. Remélem a továbbiakban is így lesz.

tdani93 - 2018. 01. 22. 00:25

Nekem nagyon bejött a pilot. Bírom a kórházas sorozatokat, és örülök, hogy ebben a szezonban kettő is jött, ugye ez és a Good doctor.
Remélem jól fog teljesíteni, a pilot után biztos, hogy nézem tovább. A főorvost minden szerepében utáltam ahol csak láttam, úgyhogy nem lepődtem meg, hogy ilyen a karaktere itt is. :D Azért remélem tényleg Czuchry-ra építik, és ő lesz főszerepben, és nem nyomják túl az újfiút.

Mom - 2018. 01. 22. 08:50

Nálam abszolút sínen van! Sőt talán ebben a szezonban ez a pilot rántott be legjobban. Innen nagyon nagyot kéne rontani, hogy ne érdekeljen tovább. A köréjük írt valóság-szerű környezet is klassz, de a karakterek motivációi számomra sokkal többet adnak, illetve mind Matt, mind Emily önmagában is megérne egy bepróbálást, és egyikük sem okozott csalódást!

Deny - 2018. 01. 22. 22:01

Na, nekem ez nagyon nem. Nekem nem jött be a gyilkolós aspektus, ahogy írtad is, de ha attól el is tekintek, semmi nem fogott meg a sorozatban, pedig én imádom a műfajt, lassan már alig marad kórházas sorozat, amit ne néznék, vagy ne próbáltam volna be. Anno már a trailernél láttam, hogy ez nem az én sorozatom lesz, de azért megnéztem a pilotot, “hátha” alapon. Annál azért jobb lett, mint amit vártam, de nekem ez felejtős.

kisanna - 2018. 01. 23. 07:15

nekem bejött, kérdés, hogy mennyire tudják majd fenntartani az érdeklődést a következő részekben a betegekkel/romantikus szállal/akármivel. Matt jó.

Puppa - 2018. 01. 23. 07:56

Hát nem tudom. A pilot egyes részei nagyon jó volt de valahogy mégsem állt összem, amikor vége lett nem tudtam eldönteni h akarom én e ezt tovább nézni? Majd a 2. Rész után kiderül.

heidfeld - 2018. 01. 23. 08:28

Nagyon simán 9/10.
Nagyon tetszett a megközelítés. Kórház is egy munkahely. Sok fajta ember lehet, és nem mindenki szimpatikus másiknak. És van szakmai féltékenység.
Legfájóbb dolog, hogy akadnak hanyag, túl laza dolgozók. Sajnos, ha itt hibáznak, akkor nagyon komoly következmények vannak. Apámmal, 3 évig volt alkalmunk tapasztalatokat szerezni. Szegény, már 4 éve nincs köztünk.
Karakterek tetszenek, már most több a jó színész, mint a Good Doctor-ban. És reálisabbnak tűnik.
Kábelen még merészebb lehetne a stílusa, de így sincs okom panaszra. Meglepően jó volt a kezdés.

goodjohnwin - 2018. 01. 23. 08:50

A pilot után rögtön arra gondoltam, hogy tuti, hogy az arrogáns zseniorvos a korrupt igazgató (főorvos?) fia, és ez fogja majd szépen felturbózni az amúgy is robbanékony alapkonfliktust…

Már-már annyira érdekel, hogy bejön-e a teóriám, hogy elkezdeném nézni, de tudom, hogy nem szabad rákattanni, mert a netwörkös jellege miatt úgyis elkezdődik majd a rétestészta, a szappanosodás, a felesleges szerelmi szálak és a többi tipikus dolog.

winnie - 2018. 01. 23. 09:13

ha az ember a karaktert akarja megérteni vagy megismerni, és ez vonatkozik nem csak a főhősre, hanem a többiekre is akár, akkor muszáj megmutatni a hátterét, hogy mi alakítja őket, mi vezette őket a mostani helyzetükbe, vagyis a magánélet és a többi nem felesleges, arról nem is beszélve, hogy igazán ez az a terep, ahol egy író komolyan hozzátehet, mert az orvosi esetek és a szakmai dilemmák a procedural részt képzik, az ellentmondásos módszerek és egyéb etikai kérdések pedig nagyjából egy mondatos szituációk dramatizálásában kell, hogy kimerüljenek, és ezek akár egy, akár öt percesek, nem igényelnek akkora kreativitást, csak egy jó kérdésfeltételt.

a kulcs mindig is az, hogy érdekes karaktereket prezentáljanak, akiknek érdekes a háttere. egy szerelmi szál (ami része egy karakternek, és az életének), az érzelmek, a magánélet is kell, csak jól kell megoldani őket. más kérdés, hogy például ott a főhős újonc, akinek nyilván lesz magánélete, hiszen így kezdett a pilot, de esetében semmi olyat nem láttunk, ami miatt érdekes lenne megismerni a hátterét, hacsak nem majd a 10. rész környékén a barátnője lesz a beteg, és akkor érdekes döntési helyzetbe kerül, amihez kellhet a mostani felvezetés.

Dalmayr - 2018. 01. 23. 10:29

@goodjohnwin: ugyanezen gondolkodtam végig, hogy na most fog kiderülni, hogy a fia. Tetszett, hogy egyelőre ez nem történt meg. Amúgy nagyon jó volt a pilot, főleg, hogy nem a cukormázas dolgokat mutatják be a kórházi életből. Simán maradok.

winnie - 2018. 01. 23. 11:42

hát, az lenne csak a szappanopera, ha kiderülne:) ez tipikus olyan dolog lenne, amit ha bevetnének, akkor a meglepetés miatt tennék, ergó azt hiszik, hogy ilyet érdemes bevetni meglepetésként ahelyett, hogy az elején közlik a tényt. és az nagyon szomorú lenne.

más kérdés, hogy egyrészt kell lennie valami oka annak, hogy egy harmadéves rezidens kábé bármit megtehet a főnökkel, másrészt annak is, hogy annak ellenére tudja, hogy mit tesz a főnök, nem tesz komolyabban semmit ellene. persze ez nem csak rajta múlik, hiszen senki más nem tesz.

juhaszvik - 2018. 01. 23. 12:11

Mom: “Emily önmagában is megérne egy bepróbálást”

hmmm… :)

Clarie - 2018. 01. 23. 12:28

Ez nagyon szuper volt!

Delilah - 2018. 01. 23. 17:55

Engem például nagyon megtalált magának, míg a Good Doctor totál unalomba fulladt, a 3. Részt már végig sem bírtam, ez azonnal beránrott, pont azért mert jó nem agyon idealizált pörgös orvosos drámát nézni, remélem tényleg abba az irányba viszik, h az orvosoknak isten komplexusuk van és h élnek vissza a hatalmukkal stb. viszont stílusban még mindig a Code black a nyerő:)

infinity - 2018. 01. 23. 22:13

Nagyon bejött a pilot!
Már vártam a sorozatot, elsősorban a nagy nevek miatt és szerencsére nem hiába.
A színészek jók (főleg Matt és Emily, de eddig a többiekre sem lehet panasz), a karakterek tetszenek és persze maga a megközelítés is. Ennek alapján biztos maradok az évadra és kíváncsian várom a fejleményeket.

ayren - 2018. 01. 25. 20:06

Érdekes, hogy mindkét új kórházas sorozat (a másik természetesen a már emlegetett The Good Doctor) – ahogy winnie is megjegyezte – a főszereplő karakter szempontjából a House-hoz nyúl vissza.
Pontszámra nekem eddig mindkettő 7/10, ami megüti a nézhető mértéket, de egyik sem ejtett kifejezetten rabul. Mindkét sorozatból hiányoznak azok az intelligens és szellemes párbeszédek, amik a House-t jellemezték, és amik egész biztosan kihozták a legjobbat a színészekből is, vagyis inspirálóak voltak számukra, másrészt hiányzik a főszereplő karakter (az ki is a The Residentben?) és az őt alakító színész zseniális egymásra találása.
F. Highmore-t sokan dicsérték a TGD pilotja után, én viszont nem nevezném zseniálisnak, amit csinál, maximum korektnek. Valahogy végig érezni valami távolságot közte és a karakter között, nekem steril és mű egy kicsit a játéka. Azt érzem, hogy becsületesen felkészült a szerepre, tanulmányozott autistákat, és tudatosan, fegyelmezetten játszik, de épp ez a gond, mert nem adja át magát teljesen a szerepnek, kívül marad a figurán. Czuchryról egy rész után még korai nyilatkozni.
Egyelőre maradok, meglátjuk, milyen lesz a folytatás.

Mom - 2018. 01. 28. 09:31

@juhaszvik: esetemben ez pusztán azt jelenti, hogy kedvelem a színésznőt a korábbi munkái alapján, de meg tudom érteni, hogy a pasiknak más miatt is bepróbálásra érdemes :D

A második rész után nekem egyre inkább gyanús, hogy a főorvos az apja és a nő a Providence-ből meg az anyja, de tévedjek és lepjenek meg! :D

andrea - 2018. 01. 31. 13:40

Nagyon jó sorozat eddig. Matt-t meg mind a Gilmore Girls-ben és mind The Good Wife-ban imádtam, szóval innentől kiváncsi vagyok mit hoz ki magából mint főszereplő, eddig nem rossz.

winnie - 2018. 01. 31. 13:59

az 1×02 és az 1×03 is bejött, talán jobban is, mint a pilot, írtam is róla egyet, remélem, hamar kikerül.

winnie - 2018. 01. 31. 14:02

“A második rész után nekem egyre inkább gyanús, hogy a főorvos az apja és a nő a Providence-ből meg az anyja”

ez továbbra is elég olcsó lenne, mert egyrészt miért titkolnák az írók (az szomorú lenne, ha azért, hogy sokkoljanak minket a szappanfaktorral), másrészt a dolgozók miért ne utálnának olykor erre. bár ellenérvként áll az is, amit írtam feljebb.

heidfeld - 2018. 01. 31. 18:12

Második rész 8/10.

Mom - 2018. 02. 01. 07:21

@winnie: “írtam is róla egyet, remélem, hamar kikerül”
Lehet, hogy nem poén volt, de nekem akkor is feldobta a reggelem :D :D

Egyébként maga a fordulat tényleg ezerszer látott, de ha sikerülne neki valami érdekes színt adni, akkor ezt sem bánnám. És ha ezt fogják kihozni belőle, akkor is eléggé elbizonytalanítottak, és ez már önmagában is meglepetés. Elég rutinosan ki szoktam találni, de most percről percre kevésbé tudnék tippelni, hogy melyik 50% a nagyobb :)

Azért kíváncsi lennék, hogy ha marad kábelen, akkor is ennyire bejönne-e, vagy a határozott darkosabb irány esetleg eltántorítana. (A Dexter pl sosem érdekelt, még bepróbálásra sem)

winnie - 2018. 02. 01. 07:50

inkább azt mondom, hogy nagyon ritka, hogy egy sorozat elején két szereplőről kiderül később, hogy apa-fia, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez tipikus esete lenne annak, hogy “csavar a csavar” kedvéért. és ezért nem hiszem, hogy egy jó író ilyet csinálna. mármint arra célzok, hogy mit ad a sorozatnak az most, hogy nincs ilyesmiről szó, ahhoz képest, hogy rögtön elmondanák (ha tényleg azok))? az ilyet csak akkor érdemes titkolni, ha ad egy plusz réteget a néző megvezetése. ha csak azért nem árulják el, hogy később meglepetés legyen, akkor az alantas írói dolog. ha ad valami pluszt a mostani szituáció, akkor viszont hajrá.

Shannen - 2018. 02. 04. 14:25

Tegnap csak a pilotot akartam megnézni, de végül az berántott annyira, hogy a másik két rész is lecsúszott.
Matt Czuchry már a The Good Wife-ban is tudott hasonló karaktert hozni olykor, és már ott is jól állt neki. Tetszik, hogy nem kertelnek az egészségügy sötét oldalának bemutatásával, igaz, ezt még jobban kidomborítani igazán kábelen tudták volna, és ahogy winnie is írta, érezni is rajta, hogy le kellett itt-ott csavarni belőle emiatt.

Sosem voltam Emily VanCamp fan, most sem hozott eddig többet mint, amit a szerep megkínál, de ez mondjuk nyilván az írásnak is köszönhető.

Ja, és tuti nem apa-fiú viszony van a főorvos meg Conrad között, az már kiderült volna. Inkább nagybácsi-unokaöcs-féle kapcsolatra tippelnék.

vikkancs - 2018. 03. 01. 13:45

Eheti rész után már tudjuk ki az apja Conradnak :-)

Mom - 2018. 03. 01. 19:34

Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy nem is vagyok én még olyan elvetemült junkie, ha egy rész elején bemutatott karakterről kiderül, hogy az, akiről a rész közepe felé beszélnek és én simán meglepődök rajta a végén :D

heidfeld - 2018. 03. 05. 19:12

Kezd fogyni a lelkesedésem. Ez az ötödik rész csak 6.5/10 volt.

damien. - 2018. 03. 09. 13:44

Szerintem az otodik resz (a pilotot leszamitva) az eddigi legjobb volt. Porgos volt az egesz, ezekkel a parhuzamos mutetekkel. Nekem nagyon bejotty tobb ehhez hasonlot!

winnie - 2018. 03. 09. 21:57

igen, az ötödik rész magasan a legjobb volt. szegény sorozat az imdb-n, ki tudja, miért, igaz csak maroknyi szavazat alapján, de epizódonként kábé 5/10 pontot kap (ilyen alacsonyat talán még nem is láttam), de ez a rész ott is 8/10 fölött van, tényleg zseniálisan jó lett, itt volt funkciója a flashbacknek.

Shannen - 2018. 03. 10. 18:38

Igen, az 5.rész volt eddig a legjobb, de aztán most a legutóbbi ahhoz képest elég lapos volt.
Összességében egyelőre elég hullámzónak érzem, Melina Kanakaredes karakterének a sztorija is kicsit erőltetetten van építgetve, az utána való szaglászással együtt.

13 részes lesz évad, ugye? Ha nem lesz nagy visszaesés, akkor azért mindenképp végignézem, de lehet, hogy a következőkre már nem fogok visszatérni (már ha lesz kövi évad). Pedig Matt Czhucry és Shaunette Renée Wilson (direkt most kikerestem a nevét) szuper jók, és ha csak a kórházas dolgok pörögnének a többi körítés nélkül, annak jobban örülnék.

_Peter - 2018. 03. 17. 15:57

Dr. Okafor és a fősebész játszmája tök jó!

LaCRossE - 2018. 03. 27. 17:52

A mai rész ütött, de nagyon.

Shannen - 2018. 03. 31. 22:07

1×09
Brutális rész volt, és ráadásul kifejezetten jó volt összerakva, a rendezéstől kezdve, a melléksztorikig (külön plusz pont a kiskutyákért).
Bár az, hogy Dr Hunter tényleg képes volt ezt meglépni, az azért elég kemény, ugyanakkor kicsit a valóságtól elrugaszkodottnak érzem. Mármint oké, nyilván egy csomó minden túlozva van, mégiscsak egy sorozatról beszélünk, de az eddig felvetett problémák, mint pl a műhibák eltussolása, az még hihető volt. De ha Hunter tényleg képes volt megölni Lily-t a pénz miatt, amit a valószínűleg nem túl szabályos kemoterápiájával keres, az már kicsit sok és olyan valami, amit nagyon remélem, hogy nem hagynak annyiban és ki fog derülni, legalább az évad végére, ha nem is előbb.

heidfeld - 2018. 04. 02. 22:27

Ez a 9. rész tényleg nagyon kemény volt.

Nikolka - 2018. 04. 05. 03:01

1×9
Nagyon remélem, hogy ilyen orvosok tényleg nincsenek a valóságban és ez tényleg elrugaszkodas csak.
Sajnálom Lilyt. :(

Remek rész volt amúgy. Mina minden egyes mondata zseniális.

Zoli - 2018. 04. 24. 20:48

1×11
Basszus, ez egyről egyre jobb (durvább). Már lassan jobban várom ebből az új részeket, mint a Grey’sből. Nagyon remélem, hogy lesz 2. évad.

Clarie - 2018. 05. 01. 09:54

Az az igazság, hogy már én is jobban várom mint a Grey’s részeit…ezt nem gondoltam volna.

Eva - 2018. 05. 08. 12:01

Berendelték a S2-t

Nikolka - 2018. 05. 09. 10:46

12.rész

Ez a Lane dolog már kicsit sok nekem. Remélem ezt a szálat lezavarják, és vissza sem tér a következő évadra. Maga a nő sem !

Az új orvos jó arc viszont.
Dr. Bell eddig jó igazgatóként.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz