login |

Raven’s Home – írta Tibi

2018. 01. 22. 17:15 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: kritika,

A Disney Channel ősszel indult új sorozata, a Raven’s Home is a mostanság divatos reboot/revival hullám egyik képviselője. Az eredeti széria, a That’s So Raven 2003 és 2007 között futott nagy sikerrel, a Raven’s Home pedig tulajdonképpen ennek a folytatása az eredeti szereplőkkel. Most, hogy nyakunkon a magyar premier, megérdemel egy írást a komédia.

Az alapszituáció nagyon édes: a két egykori legjobb sulis barátnő, Raven és Chelsea mindketten elvált nők, akik egyedül nevelik a gyerekeiket – és összeköltöznek, hogy spóroljanak. A sztori gerincét az együttélés nehézségei adják, ahogy a gyerekek, illetve Raven és Chelsea is összecsiszolódnak egy családdá a kettőből.

A fenti mellé akad egy kis plusz természetfeletti szál is. Ravennek ugyanis olykor látomásai vannak, ilyenkor a jövőből lát egy-egy villanást. És ezt a képességet örökölte a fia is, de egyelőre nem közölték egymással a dolgot. A látomások egyelőre csak jó lehetőségnek tűnnek, de nem érzem azt, hogy igazán ki lenne használva a dolog. Pedig próbálkoznak, de a sorozat elején a látottak félreértése a téma és a kísérlet a megakadályozására, ami a harmadik részre már inkább gyengítette a sztorit, mintsem előre vitte volna.

Lévén a Disney Channel a sorozat otthonra, nem meglepő, hogy egy nagyon ártatlan darabról van szó. Érezhetően úgy lett megálmodva, hogy anyuka és apuka (akik lehetőleg ismerték az eredetit) leüljenek a gyerekeikkel, és jól szórakozzanak a látottakon. És hogy ez összejött-e?

Felnőtt fejjel az első pár rész túl gyerekesnek tűnt, a poénok kevésbé ütöttek, de van egy olyan érzésem, hogy a gyerekeknek bejön, hiszen itt a szülők is viccesek (vagy legalábbis megpróbálnak azok lenni). A panelek pedig sokszor működnek, ráadásul némely szituáció már annyira abszurd, hogy képes volt mosolyt csalni az arcomra, mint amikor Raven ütő helyett a fenekével teniszezik. Idiótán hangzik, ugye? De lássatok csodát, maga a jelenet vicces volt.

Ami nagy pozitívum, az a hangulat és a javuló minőség. Mert alapvetően ez egy cuki sorozat, ami a családra és a szeretetre összpontosít, a sok poénkodás között pedig próbál átadni némi üzenetet családról, szeretetről. A hangulata pedig mindenképpen megkapó, ráadásul könnyen darálható.

Meglepő módon pont a pilot volt a leggyengébb, pedig egyből belevágtunk a közepébe, nem akkor költöztek össze hőseink, hanem már együtt laktak, tehát nem is az alapozásra ment el az idő. Egyszerűen gyengére sikeredett a forgatókönyv. A második és a harmadik rész viszont már sokkal szórakoztatóbb és szerethetőbb lett, ami jó előjel volt a szezonra nézve, így természetesen maradtam a folytatásra.

Felmerül a kérdés, hogy az is élvezheti-e a sorozatot, aki nem ismeri a That’s So Ravent. A régi nézők kétségkívül nagyobb élményt kapnak, mert sok a fanservice a részekben, érezhetően többször is utalnak pár jelenetre az eredeti szériából. Nekem ezek kimaradtak, de annyira nem von le az élvezeti értékből.

És hogy konkrétan mi van a részekben? Mindegyikben kaptunk egy alapkonfliktust, amit természetesen fel kellett oldani. Például az egyikben a kislány úgy érzi, nincs elég tere, mert a nappaliba költöztették, vagy a főbérlő megtudja, hogy többen laknak a lakásban és megemelné a lakbért. Itt-ott érezni az írói kreativitást, az 1×03-ban pedig kifejezetten tetszett, ahogy összeértek a szálak. És akadt egy-egy ütős egysoros is.

A színészek hozzák a kötelezőt: Raven-Symoné kellően rutinos ahhoz, hogy elvigye a hátán a sorozatot, bár valahol vicces, hogy ugyanazt a karaktert hozza, akit anno a State of Georgiában. (Ó, hogy az is de édes volt!). A Disney pedig nagyon ért ahhoz, hogy jó gyerekszínészeket válasszon. A négy gyerkőc aranyos és tehetséges, ráadásul jól működnek együtt, és persze a szülőkkel is.

Összességében annyit mondhatok, hogy a Raven’s Home egy tipikus többkamerás szitkom, előre látható poénokkal és szituációkkal, ami a felnőtteknek nem biztos, hogy kiemelkedő  szórakozás lesz, de a célközönséget szerintem már most megtalálta – egész jó a nézettsége is. Nekem mindenesetre tetszett, és alkalomadtán a további részekbe is belenézek majd.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz