login |

Pilot-mustra: Mosaic – 1×01

2018. 01. 23. 19:00 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az HBO-s Mosaic Ed Solomon (készítő) és Steven Soderbergh (rendező) érdekes, akár kísérletinek is nevezhető minisorozata, ami a kezdetek kezdetén…, nos, nem túl érdekes. Mármint a tévés verziója. Ugyanis a széria különlegessége abból fakad, hogy elsődlegesen egy alkalmazásnak készült, amelyben a történet nézője döntheti el, hogy kinek a nézőpontját követi. Ebből vágtak össze egy 6 részes sorozatot, értelemszerűen a választás izgalma nélkül.

Az alaptörténetre rögtön az első percekben fény derül (megöltek egy Olivia Lake nevű nőt), hogy aztán négy évet ugorjunk vissza az időben, hogy lássuk a halálesetig vezető események krónikáját. S hiába a sorozatos formátum, amit látunk, az egy pillanatig sem hasonlít sorozatra (pl. a pilot végén nem ugrunk vissza a jelenbe, hogy kerete legyen az egésznek), szóval ezúttal tényleg egy pár részre szétszedett filmet kell magunk elé képzelnünk.

MOSAIC – 1×01 – 5/10*

A *-ot azért biggyesztettem a pontszámra, mert a pilot nempilot jellege miatt annyira nincs értelme osztályozni az első 45 percet. Nyilván az ember eldöntheti az első rész után, hogy érdekli-e őt az, amit lát, hogy utána esetleg passzolja a sorozatot, de én amondó vagyok, hogy a Mosaic-ra akkor érdemes benevezni, ha az ember lehatározza, hogy végig fogja nézni. Ugyanis bizonyos szerkezetbeli érdekességei csak idővel tárulnak fel.

A kezdőjelenetben szembesülünk azzal, hogy meghalt egy bizonyos Olivia Lake és a rendőrségnek még gyanúsítottja is, majd ezt követően megismerkedünk az áldozattal, illetve 4 évvel korábbi énjével, valamint a gyanúsítottal is. A nő egy sikeres, de magányos gyerekkönyv-író, a pasi egy feltörekvő művész, akit előbbi befogad havas tájon fekvő kunyhójába, és nem biztos, hogy elsődlegesen azért, hogy annak karrierjét segítse.

Persze mivel a keret egy “Ki tette?”-rejtély, ezért még további szereplőkkel is megismerkedünk, sőt, kiderül, hogy valójában a srác szála csak mellékcsapás, a valódi főszál egy long con, amiben valakik megbízásából egy profi szélhámos próbál a Sharon Stone által alakított, zavaróan naivnak tűnő író bizalmába férkőzni, hogy kicsikarjon tőle valamit.

Elég vékonynak tűnik a sztori, és biztos vagyok benne, hogy a karakterek is sokkal érdekesebbé fognak válni a folytatással, mert így a többségük inkább csak kérdőjeles, s őket látva inkább csak azon fogunk morfondírozni, hogy ez vagy az mit akar és miért akarja azt, amit akar, arról nem is beszélve, hogy több kiemelt figura fel sem tűnt. És ennyiben nem is baj, hogy a Mosaic inkább film, hiszen elkerüli a pilotbetegségeket, az első rész nincs túlzsúfolva, a készítő nem érzi annak szükségét, hogy mindenkit egy-két jellemvonással felruházva adjon el, inkább lassú tűzön sütögeti figuráit.

Érdekes volt, hogy miközben a pilotot néztem, nem nagyon jutott eszembe a sorozat interaktív jellege. Vagy felületes voltam, vagy tényleg nem emlékeztetett semmi arra, hogy itt-ott váltani lehetne (mármint nyilván nem kapunk villogó feliratot, csak arra célzok, hogy a jeleneteknél sem tudtam, hogy hol lehet efféle pont) a történetben, az egész teljesen lineárisnak tűnt – legalábbis az első részben.

Alkalmazás híján (Csak Amerikában elérhető…) a Mosaic-ból mindenképp eltűnik egy fontos összetevő – legalábbis számomra, hiszen engem mindenféle gimmick-kel meg lehet venni. Ez pedig tényleg egy gimmick, amit jelez az is, hogy anélkül is létezik maga a sorozat. Biztos vagyok benne, hogy ha választhatnék, ha úgy érezném, hogy kezemben van az irányítás, ha kvázi interaktív játékként élném meg a sorozatot, akkor jobban fogadnám a végeredményt.

És végeredményen természetesen a teljes szezont értem, amiről remélem, tudok majd írni külön is. Mert ez a kezdés, akár van app, akár nincs app, nem ad túl sokat. Mint írtam, a Mosaic inkább egy film, aminek most megkaptuk a felvezetését, illetve a felvezetésének az első felét. Az az igazság, hogy ha nem tudnánk, hogy Olivia Lake-et megölték, akkor mindaz, amit láttunk, egy pillanatig sem késztetnének arra, hogy a pilot után folytassam a sorozatot.

(Ja, azt még idevésném, hogy a stílus sterilen sodebergh-es, elég intim, szinte minden flikklakktól (aláfestő zene) mentes. Nyilván ez nem jön be mindenkinek.)

8 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2018. 01. 23. 20:52

Pedig a The Knick-et mennyire imádtam tőle, kár, hogy azt befejezte. Ott még a zenéket is eltalálta :D

winnie - 2018. 01. 23. 20:57

jaja, ne is fájdítsuk egymás szívét:) persze az azért más stílus, ez inkább a girlfriend experience-re hasonlít szerintem.

winnie - 2018. 01. 23. 23:21

na, közben tovább néztem, mert eszembe jutott, hogy kaptunk screenert, de ha ez így megy tovább, simán lehet, hogy az 1×06 sem lesz egy nagy payoff.

az 1×02-ben elérnek a gyilkosság idejére, az 1×03-ban pedig megugorják a négy évet, nem sokkal a flashforward elé, és a folytatásban már szinte fel sem tűnnek az első rész szereplői, teljesen mások vannak középpontban, de semmi megkapó nincs a sztoriban, csak nyomozgatnak, timeline-okat próbálnak összerakni és dumálnak szakadatlanul (karakterek nulla, feleslegesnek tűnő figurák meg ezerrel), hangulat pedig a steril, soderberghi stílus miatt eleve nincs, maximum a havas táj ad valamit.

winnie - 2018. 01. 24. 02:05

a teljes évad pipa: háát, igen… e lehetett volna sokkal érdeksebb is. akadtak momentumai, de inkább volt gyenge, mint jó. 3,5/10 mondtam már, hogy nem vagyok oda az ingatlan manipulációkat bevonó átívelős krimikért?

az appos stílusból legalább annyi átjött, hogy a végén volt legalább egy jelenet, amit két szemszögből is megmutattak, adva egy csavart neki.

dexike3 - 2018. 01. 24. 07:35

@winnie:
gratula a daráért és a véleményedre alapozva kihagyom.
ami érdekelne, hogy készül e bluray változata, ahol lehet váltogatni a storyline-ok között? esetleg azt bepróbálnám.

winnie - 2018. 01. 24. 07:49

remélem, hogy lesz valami, de bevallom, nem néztem utána, viszont ahogy olvasom, így is vannak jelenetek közben érkező interaktív dolgok, pdf-ek, effélék, amik lehet, hogy appot kívánnak. (bár lehet, hogy azok is megoldhatók.

Reeka - 2018. 01. 24. 12:05

3,5/10? Húha, nem sok… pedig előzetes alapján annyira jónak tűnt és vártam nagyon! De azért a pilotot megnézem, aztán kiderül…

winnie - 2018. 01. 24. 12:12

az mondjuk tetszett, és ez lehet, hogy a szerkezetből következik, hogy az első két résznek teljesen más a főszereplője, mint mondjuk az 5-6. résznek, szóval legalább nem kiszámítható ilyen szempontból, de akinek bejön a vizuális stílus, annak lehet, hogy a sztori is könnyebben fogyasztható lesz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz