login |

Pilot: Supernatural: Wayward Sisters (Supernatural – 13×10)

2018. 01. 23. 14:50 - Írta: Casey Novak

20 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra, ,

Hát, ez is megvolt. Az első, hamvába holt Supernatural-spinoff kísérlet után most belekóstolhattunk, hogy milyen lesz/lenne az új testvér (nővér, hehe) sorozat, ha berendelik. Ugye ez az, ami az eddig a Supernaturalből megismert legbadassebb női karaktereket állítja csatasorba.

Egy kiadós cliffhanger feloldásával küzdöttek meg a csajok ebben a felvezető részben, és nem is rosszul.

Persze semmi tétje nem volt a dolognak az anyasorozat sztorija kapcsán, mert a fiúkat nem bántjuk, az új széria főhőseit meg pláne nem, de nem is ez volt a lényeg, hanem a megvalósítás, a fíling, a régi-új csapat működése. És ez jó volt, na.

Pedig eleinte, még csak a tervek alapján, egészen biztos voltam abban, hogy ez nem az én műfajom lesz, az a kevés kis nosztalgia, ami még köt a Supernaturalhöz nem lesz elég arra, hogy elcipelje a Wayward Sisters-t is, de most kezdem meggondolni magam.

Mert ugye az írókat örökli az WS (WaySis? SupSis? Majd a Tumblr-ösök kitalálják), akiknek a levegőváltozás jót tehetett, mert ebből a 45 percből nekem nagyon átjött a lendület, a kreativitás, a talán valamennyivel szabadabbra engedett gyeplő. Cseppet csöpögött is helyenként az epizód, de csak annyira, amennyire kell, és ezt is szép szupernecsörölösen tette.

Nagyon jót tett a résznek, hogy nem kellett időt fecsérelnie a karakterek bemutatására, nagyjából mindenkit ismertünk – és szerettünk? – már. Azért a kérdőjel, mert Jody és Claire is kapott folyamatosan negatív visszajelzéseket, és őszintén szólva én sem voltam különösebben elájulva tőlük.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Azt viszont figyelembe kell venni, hogy eddig nem teljesen volt az övék a színpad, csak egyfajta szilárd bázist jelentettek, ha ismerős arcokra volt szükség, tehát most lesz alkalmuk jobban feltárni, kiszínezni őket.

És különben is, Claire-nek lassan benő a feje lágya, eddig mégiscsak tinédzser volt, nem épp egyszerű gyerekkorral, meg aztán valljuk be, hogy Dean legalább annyit hisztizik, mint ő, csak az már senkinek nem tűnik fel. Jody pedig, ha szakállas lenne, és néha elejtene egy „Idjits”-et meg „Balls”-t, mindenki tapsikolna örömében.

Ki van ez találva kérem, hogy feltűnésmentesen, kellemesen ismerős legyen minden szereplő, meg ugye az epik rock muzsika a rész elején (most persze szigorúan női énekessel), és Jody telefonbeszélgetése Claire-rel, ami bűbájosan felidézte Sam és Dean párbeszédét a pilotból… Ügyes.

Nem tartozom azok csoportjába, akik kimondottan a női szereplőket hiányolták az Odaát világából, ettől valahogy függővé téve a minőséget is, a Bloodline sem a vadiúj pasi szereplőkör miatt nem jött be, hanem simán a gyatra kivitelezés miatt. De ha egy karakter jó, akkor jó, felőlem Apache helikopter is lehet.

A Wayward Sisters esetében úgy tűnik, hogy bőven van mit kezdeni a szereplőkkel, lehet köréjük érdekes sztorikat építeni, és basszus, ezek a hölgyek képesek segget rúgni. Bár ezt eddig is tudtuk róluk, de így csapatban nagyon jól tolják.

Pici negatívum talán, hogy ezt az önállóerősnőiséget rendkívül tudatosítani szerették volna bennünk a készítők, nem csak a látvánnyal, hanem szöveggel is, így kábé egy plusz mondaton múlott, hogy nem vált nevetségessé az, hogy itt és most ők a világ, vagyis a Winchester-tesók megmentői. De nem vált, és ez a lényeg, hajrá lányok, jó lesz ez.

Elég sok kritika érte a SupNatot a saját maguk által felállított lécek folyamatos megugrási kényszere miatt, hogy már lassan nincs elég mitológiai termése az emberiségnek, ahonnan elő lehetne húzni valami csúnya gonosz teremtést, de amit most láttatni engedtek – minden különösebb spoiler nélkül – az egyszerre volt lenyűgöző és izgalmas, még ha nem is fogják kiaknázni sokkal jobban ezeket a lehetőségeket. Végre megleptek valamivel, hosszú évek után.

Ha az anyasorozatot nézem, már ezzel a backdoor pilottal elérték, hogy jobb legyen az idei évad, mint az előző egynéhány, bár amúgy sem teljesít rosszul ez a 13. nekifutás. A folytatásban pedig úgy néz ki, végre nem a legnagyobb, legszörnyűbb, legijesztőbb rémálommal kell harcolni, hanem valami túlzottan is ismerős, de mégis veszélyes dologgal.

Szurkolok, hogy megkapja az évadot a Wayward Sisters, jó lenne látni, hogy milyen irányba mozdulnak el az írók, és megmarad-e ez a frissesség, a lazaság, az Odaátos életérzés.

20 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 01. 23. 15:28

Nekem az egész nagyon erőltetett és kínos volt valahogy, szóval még ha sorozat is lesz belőle, akkor sem hiszem, hogy nézni fogom.

RiCo - 2018. 01. 23. 15:45

Szerintem a Supernatural is nagyon a végét rúgja már, évek óta erőltetett/érdektelen nagyon a dolog. Tipikusan annak az esete amikor addig hajtják, amíg lehet belőle pénzt csinálni. Kár érte, mert így a kellemes emlékek eléggé elszürkülnek mire egyszer végre befejezik a sorozatot.
Na ez a pilot is valami ilyesmi volt, biztos hogy nem nézem ha be is rendelik.

zolkó - 2018. 01. 23. 15:51

“Sam and Dean on a hunting trip, and they hasn’t been home a few days…”*

Pfff, tényleg szüksége van bárkinek ilyen bugyutácska, fanservicere – és semmi másra nem – épülő spinoffra? Egyébként meg a “legbadassebb” női karakterek ??? Ők? Na ne már. Charley? Bela? Jo? Mary? Oké, tudom, hogy közülük már csak Mary, és talán Charley él, de nekik a kisujjukban is több badass-ség volt, mint itt az egész mondvacsinált csapatban egyszerre. Szóval nekem nagyon nem működött ez az egész.

*Értem én, hogy saját maguktól idéztek, meg kik ha ők nem, de akkor is kijött belőlem egy hangos “nemárb****meg”…

Casey Novak - 2018. 01. 23. 16:01

@zolkó: már csak Mary

winnie - 2018. 01. 23. 16:28

RiCo: “Tipikusan annak az esete amikor addig hajtják, amíg lehet belőle pénzt csinálni.”

vagyis másképp mondva: tipikusan annak az esete, hogy addig hajtják, amíg a nézők szeretik és nézik – ennél nemesebb dolog nem sok van.

de ez nem csak a supnatra igaz, hanem szinte minden sorozatra. és elég gáz lenne, ha nem ezt tennék. (és igen, a nézői szeretet természetes, hogy anyagi haszonnal is jár, de mcdonalds is profitál abból, hogy sokak kedvenc hamburgerét gyártja. és a legelismertebb tévésorozatok is azért maradnak legtöbbször, mert valakinek jó a gyártók közül. ebben nincs semmi ördögtől való.)

az biztos igaz, hogy ha nézed, akkor nálad a végét rúgja, mindenkinél van a sorozatnak szavatossága. valakinek 1, valakinek 10 rész, másnál 5 vagy 8 évad volt, megint másnál még bőven van kakaó. majd, ha elég ember abbahagyja a nézést, akkor eljön a vége. de amíg a csatorna egyik legnézettebbje, akkor irracionális lenne befejezni, és elég nagy felháborodást is váltanak ki:)

(mármint érted, minden évad után vagy közben leírták a sorozatot, sokan kiszálltak ekkor vagy akkor, de a nézettség az elmúlt években, talán még nőtt is, ami talán annak köszönhető, hogy a kreatív csapat nem ugyanaz, már vagy a negyedik showrunner nyomja, így nem apad ki az ötlettár. amivel nyilván nem ért egyet, aki szerint az utolsókat rúgja a sorozat, de ld. fent megint, amit a szavatosságról írtam.)

Itsuki - 2018. 01. 23. 16:36

Fura,mert annyi meg annyi új sorozat van ami nekem nem tetszik vagy nem túl eredeti míg itt a SupNat 13.évadja és teljesen jó,látom hogy kész a felirat és nézem is. Nincsenek nagy elvárásaim de azért 40perc szórakozás számomra. Persze ha 6-7.évadnál elkaszálják megértem,mert az tényleg nagyon gyenge volt már de azóta szerintem van egy szint. Nem kell mindent kaszálni mert már nem olyan jó mint régen volt mert amik jönnek sok esetben még azt sem érik el.

winnie - 2018. 01. 23. 16:54

itsuki: abban igazad van, hogy a mennyiség nem egyenlő a minőséggel, de minden azon múlik, hogy az ember jól válasszon. még a legfanatikusabb pilotnéző is csak a felét látta tavaly a 400 új sorozatnak. a legtöbb sorozatnéző pedig évente csak 5-10 új cuccot néz, és simán benne van, hogy ezekből nem talál jókat. viszont, aki bepróbál 150-et, az simán találhat 20-30-50-60 remek újoncot.

” Nem kell mindent kaszálni mert már nem olyan jó mint régen volt mert amik jönnek sok esetben még azt sem érik el.”

továbbmegyek: ha valami csak annyit tud, amennyit régen, akkor az kuka. annyi nem elég.

(mármint ez az én filozófiám,. viccen kívül, nem egy nézős sorozatom járt úgy, hogy nem képes fejlődni, csak egy helyben jár, ugyanazt hozza, mint évek óta – ezeket semmi értelme nézni, érdekes, hogy a legtöbb kaszált sorozatom a 3-4. évadnál fullad ki. az elmúlt hónapokban is volt három, amit az évadnyitó után kaszáltam, kettő 3., egy pedig 4. évados volt)

régen ez nem így volt, de ma már túl sok a zseniális sorozat. csak idén, az eddig eltelt 23 napban 8 vagy 9 remek pilotot láttam, és ezeket muszáj más sorozatok kárára néznem.

Casey Novak - 2018. 01. 23. 17:27

Én meg a hülye érzelgős fejemmel nem tudok semmit elengedni. Amíg nem utálok meg valamit, addig csak a csatorna kegyelmében bízhatok, hogy kaszálja előlem, különben nézem, mint óvodás az adásszünetet.

“nem képes fejlődni, csak egy helyben jár, ugyanazt hozza, mint évek óta”

És ezért csalódni sem fogok benne (*khmm*bluebloods), ergo minek kockáztassak :) Jó, ez sarkítás, az abszolút középszereket dobom én is, de pl a SupNatnál is itt ragadtam. Nem akarom ekézni, mert követem, örülök, hogy megy, de ha az első évadok minősége ilyen lett volna, el sem kezdem anno.
De milyen jót tett nekik, hogy a 8. évadtól ott volt az a mélyrepülés, mert így sokkal alacsonyabbra került a mérce.

Különben is, meglátja az ember, hogy több száz újonc van már megint, és inkább Seinfeldet darál századjára, hogy ne érezze úgy magát, mintha ráomlana egy hegy :D

RiCo - 2018. 01. 23. 18:53

winnie: Jogos, arra egyébként kíváncsi lennék hogy a jelenleg is nézők közül például hányan kezdték még az elején, meg ki hogy állt/áll a sorozathoz bizonyos időszakokban.

Persze, természetesen ha van nézettség, miért is hagynák abba.

Én személy szerint nagyon nehezen hagyok abba egy sorozatot ha egyszer belekezdtem, még ha esik is a színvonal. Főleg ennyi évad után, ha ennyi időt rászántam, látni szeretném hova is fut ki majd a végén.

Egyébként azt szeretem amikor az eredeti készítők / kreatív stáb addig csinál egy sorozatot, ameddig azt ők eredetileg megálmodták, ott és akkor pedig vége. Azt nem tudom hogy a SupNat esetében ez hogy is volt, volt-e ilyen elképzelés (5. évad vége nagyon úgy érződött nekem pl).

Ez persze fogalmam sincs hogy is működik / alakul ki adott sorozat esetében, gondolom az sem mindegy hogy országos vagy kábeles csatornáról beszélünk, stb, stb.

SupNat nekem az a kategória lett, amit azért megnézek minden héten, de néha csak félszemmel vagy füllel. A korai évadjaihoz képest jóval kevésbé kedvelem.

Más kérdés hogy azóta rengeteg sorozatot láttam én is, szerintem az én ízlésem / hozzáállásom is változott, más lett a mérce. Ezért is nehéz egy ilyen régóta futó sorozatot egyértelműen megítélni, más szemmel nézi ilyenkor már az ember, no meg nem biztos hogy annyira élénken élnek azok a korai évadok még az emlékeinkben. Mai fejjel lehet hogy azt is kevésbé kedvelném, mint akkor, de ezt sose fogom megtudni, annyi időm sose lesz.. :)

ElPadre - 2018. 01. 23. 21:31

a sztori, a szereplők jók. kicsit időnként erőltetett volt a párbeszéd, meg nagyon érződött a backdoor pilot hangulat, de alapvetően bejött, még akkor is, ha a cliffhangert már egy ideje éreztem.

viszont ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni, az az, hogy a supnaton *nagyon* kezd érződni a kicsi büdzsé, és bár eddig ez epizódonként max 1-2 jelenetben jött csak ki (főleg az akciónál), itt viszont, talán a sok akció miatt, nagyon látványos volt.

nem tudom másként leírni a hatást, mint úgy, hogy “videógagyi”. azt tudjuk, hogy kb. a 6. évad óta nem filmre, hanem digitális videóra veszik a supnatot (asszem red-ekre), de eddig valahogy sikerült elkerülniük a nagyon videós megjelenést, egy-két jelenettől eltekintve… most viszont mintha nem fordítottak volna elég időt és figyelmet az utómunkára, meg a rendezés sem volt a legjobb (főleg az akciós részeknél), és sikerült valami nagyon olcsó hatást elérniük… mintha valami nappali szappanopera lett volna.

ennek azért annyira nem örülök.

Nikki - 2018. 01. 23. 23:04

@RiCo: jól érzed, Eric Kripke odáig álmodta meg, az 5-ik évad végén más lett a showrunner.

Az elejétől nézem, és addig fogom nézni, amíg megy. És ez az évad tetszik nekem is. Ez a rész sem volt rossz, de csak ha nagyon jókat olvasok róla, akkor fogom nézni a WS-t. Csak egyetlen karaktert kedvelek, és az Claire.

Geza Kovacs - 2018. 01. 24. 02:07

Az anyasorozat királyság, ez a rész meg nem lógott ki belőle, de fogalmam nincs, milyen lenne ez a sok csaj önálló sorozatban. Valószínűleg kínos.

iampanka - 2018. 01. 24. 09:40

Én – habár imádom az anyasorozatot – kicsit félve álltam neki az epizodnak. Szeretem ezeket a karaktereket, sőt az újakat is egészen megkedveltem már.
De azt kell mondjam, hogy engem meglepett. Jó, nem volt tökéletes, nekem a Claire-Kaia szál kicsit erőltetett volt, meg nekem kicsit sok volt Claire úgy önmagában is (Kathryn ügyes gyerek, de önmagában nem tudná elvinni a hátán a sorozatot), én kicsit jobban örültem volna, ha Jody-t meg Donnát is előtérbe helyezik.
Az évad minőségén egyáltalán nem rontott, nekem tetszett ígyis. (Mondjuk kicsit szomorú leszek, hogy nem tudom meg mi volt ez a vége, ha nem rendelik be a sorozatot…)
Nem biztos, hogy nagy rajongó lennék, de szerintem nézném, aztán ki tudja, talán ugyanúgy meglepne a sorozat, mint a backdoor pilot.

Reinhardt - 2018. 02. 03. 14:58

Most tudtam csak megnézni, gyorsan jöttem is ide utána, hátha van kritika, mert ez vmi borzalom volt.
Szerintem a cikk írója valami mást nézet.
Egyedül talál a látnok csaj szimpatikus. És így biztos nem kezdek bele ha véletlenül berendelik. Pl. Claire minden képernyőn töltött másodperce fájdalmat okoz.

Casey Novak - 2018. 02. 03. 17:59

Szeretnék megnyugtatni minden aggódó olvasót, hogy a cikk írója kizárólag olyan tartalmakról ír véleményt, melyeket korábban teljes terjedelmében megtekintett. :)

pilota - 2018. 03. 07. 08:15

Szevasztok, a véleményem az, hogy ha kap önálló évadot is a spinoff, nem fogjak az emberek nezni. Én például az elejétől nézem a supernaturalt, és fogom is amíg el nem kaszálják. Viszont egy monster of the week sorozat elég, amúgy is sam és dean viszi a sorozatot. A történetek ugyanazok lennének, csak Sam és Dean nélkül…

winnie - 2018. 03. 07. 08:32

miért ne néznék? mármint nem kötözködésből, de biztos, hogy sok rajongót érdekelne (nyilván nem mindet), mint ahogy új nézőket is hozna. abból, hogy neked vagy nekem nem tetszett, nem érdemes következtetéseket levonni, ráadásul a sok-sok néző, aki már kaszálta a supnatot, most kaphat egy sorozatot, amit nézhet helyette.

pilota - 2018. 03. 15. 12:41

Félreértés ne essék, én kedvelem wayward sisters női karaktereit, minden epizódban, amiben szerepeltek, sztem színesítették az epizódok színvonalát és kicsit fellélegzést is jelentenek Samtol es Deantol.

Danee - 2018. 05. 16. 19:18

Ahogy olvastam nem lett berendelve

Casey Novak - 2018. 05. 17. 09:45

Nem. Rip még egy SupNat spinoff.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz