login |

Star Trek: Discovery – 1×12: Vaulting Ambition

2018. 01. 23. 20:59 - Írta: dzsiaj

72 hozzászólás | kategória: kritika,

Csak ismételni tudom magam, ez a sorozat tényleg darálásra termett.

Kifejezetten tetszik, hogy a második etap kvázi elnyújtott finálé formájában működik, egyre-másra jönnek a WTF-ok (már ha az ember nem szaladna bele állandóan a spoilerekbe, mert így az epizód vége sajnos nem tudott nagyot ütni), a Discovery sorra húz meg olyanokat, amiket a legtöbb széria simán elodázna az évadzáróig.

Ami külön pozitívum, hogy a sorozat rajongói-elmélet kompatibilis, azaz nem csak random lehet tippelgetni, hogy mi fog történni a következő részekben, épp ellenkezőleg: nagyon szépen építkeznek az írók, megéri figyelni az apró jeleket, utalásokat, hiszen szépen lassan kiderül, hogy mindennek jelentősége van.

Jár tehát a pacsi a Berg-Harberts showrunner-párosnak, mert bár dolgoztak már íróként pár fanfavorit sorozaton (többek közt Bryan Fuller keze alatt is), nem néztem volna ki belőlük a legelején, hogy ennyire profi munkát fognak végezni.

És akkor most némi spoiler a tovább mögött.

Ebben a részben azért már jobban odafigyeltek arra, hogy többen is megkapják a nagy pillanatukat, és ugyanolyan hangsúlyosak voltak a Discovery-n történtek, mint Burnham találkozása a Császárral.

Tudjuk is le a negatívumokat a legelején: pont ez a történetszál nyújtotta a legkevesebbet az 1×12-ben, holott ettől vártam kábé a legtöbbet. De nem: elég súlytalanra sikerült ez a vacsora és az igazság beismerése, pláne úgy, hogy sikerült elkövetni azt a kezdő írói hibát, hogy a főszereplő kivégzésével fenyegetőztek. Ugyan már.

Majd jött a Wanted-ból ellesett leszámolás, ami inkább látványos volt, semmint hogy a plot annyira igényelte volna. Persze, értem én, hogy azért kellett meghalnia a belső körnek(?), testőröknek(?), hogy ne tudjanak a párhuzamos univerzum létezéséről, de ezzel az erővel a többieket is titoktartásra eskethette volna. Itt inkább olyasmi készítői igény merülhetett fel, miszerint „milyen jól mutatna, ha…”.

A többi szál azért szerencsére hozta a kötelezőt. A show-t végül nyilván Lorca lopta el, és hát igen, valószínűleg szentségelnék rendesen, ha nem szaladok bele rajongói elméletekbe. Oké, a „mondd ki a nevét”– résznél már valahogy adta magát, hogy itt semmi más nem üthet a legvégén, csak az, ha tényleg tudja azt a bizonyos nevet, ergo ebből az univerzumból származik.

Jelen állás szerint sajnos arra fogadnék, hogy Jason Isaacs nem fog visszatérni a következő évadra, hacsak nem történik valami idővisszaugrós-emlékkitörlődős akármi az évad végén. Tőlem a börtönből is manipulálhatna jövőre, mit bánom én, csak maradjon. A status quo viszont tutira megváltozik, és csak reménykedni merek abban, hogy Saru lesz a Discovery kapitánya.

Az a Saru, akinek végre ismét jutott rendes történetszál. Ha nem lett volna a nagy leleplezés, nálam biztos, hogy ő vitte volna az epizódot, továbbra is eszméletlen telitalálat ez a karakter. Volt még Stamets is, de engem teljesen hidegen hagyott az érzelmesnek szánt búcsúja, ő inkább mostantól lesz érdekes az alteregójával együtt.

A végére csak egyetlen kérdésem maradt: most akkor mi történt Voq-kal? Reménykedtem, hogy jövőre megszabadulunk Tyler-től , de a mostaniak tükrében sajnos marad. Bár, ha meg tudnák oldani, hogy a személyisége átcsapjon hol erre, hol arra az oldalra, akár még érdekes is lehetne.

Oké, most már hagyok teret nektek is a kommentek közt, jövő héten újra itt.

72 hozzászólás Ne habozz!

Dob - 2018. 01. 22. 07:04

Ez klassz volt.
En nem gondoltam, hogy meg merik lepni. Batran nyultak a ST orokseghez.

Sziszi0129 - 2018. 01. 22. 18:59

All hail Emperor Lorca🙂!

Dark Energy - 2018. 01. 22. 19:10

Hatalmas pacsi azoknak, akik a tüköruniverzumos Lorca elméletet támogatták. Én már csak azért is reménykedtem, hogy igazatok lesz, mert így helyreállt bennem a béke, egy Csillagflotta kapitány nem csinál olyanokat, amit Lorca párszor merészelt. Eszméletlenül badass lett így a karaktere.

Brynden Rivers - 2018. 01. 23. 00:20

Ha Lorca célja a Terran Empire megdöntése és nem az hogy ő legyen az új Emperor, akkor az egy nagyon is támogatandó cél (bár az eszközök amiket használ igencsak sötétek)

Agent Coulson - 2018. 01. 23. 17:05

1×12 : A készítőknek megint sikerült alulmúlniuk saját magukat, csak így tovább! :P

Malachi - 2018. 01. 23. 21:21

Voqot szerintem kitörölték Tylerből, azért volt a gyászos üvöltés.

hallak65 - 2018. 01. 23. 21:28

Nálam a Lorca szál az egyik legváratlanabb sorozatos fordulat volt hirtelen nem is tudom mióta.

Pocok - 2018. 01. 23. 21:32

Oké. Engem is meglepett. Csak akkor esett le, amikor nyomta a csaj a flashbackeket.
Azt meg hogy miért kellett megölnie az embereit… még mindig nem értem.

polovcev - 2018. 01. 23. 21:41

A vezérkar kiirtása kissé túlzónak tűnhet, bár gondolom egy olyan világban, ahol az előrejutás mindenféle gyilkosságokban és összeesküvésekben nyilvánul meg, az ilyesfajta lépések nem olyan ritkák.

Az meg milyen húzás, ahogy a császár kiválasztotta a vacsorát :)

gegory - 2018. 01. 23. 22:09

A utolsó 2-3 percnél konkrétan lehugyoztam a bokámat. :D
Már a legelejétől éreztem, hogy nincs valami rendben a csákóval…túl zora volt már a kezdetektől fogva de erre nem is gondoltam. Nagyon ritka, hogy egy folytatás ennyire lekössön XD

gegory - 2018. 01. 23. 22:10

Mi történt Voq-kal?

Át vette az elméjét a női Klingon. Én így értelmeztem a jelenetet.

Hegedda - 2018. 01. 23. 23:25

Szerencsére spoilerek nélkül ültem neki a résznek, ütött is rendesen, ritkán szoktam ilyet írni, de az a Tyler hadnagy, az mehetne a levesbe, vagy a színész ennyire zsenge, vagy csak marhára nem érdekel a forma Nem tudom eldönteni.

Csermely - 2018. 01. 24. 03:50

Lorca maradjon, Tyler menjen. Nagyon érdekes
ez a húzás Lorcaval, de ha nem lesz ott
jövőre számomra érdektelen lesz az egész.
Tyler meg… én nem tudom megkedvelni, semmi
érdekeset nem találtam benne. Meg hogy most
“kikapcsolta” benne a klingont, annyit jelent
hogy nem üvölt feleslegesen. Szenvedés volt
ez az egész cirkusz vele, sztem neki is.

Yooha - 2018. 01. 24. 06:01

Azt meg sem említi senki, hogy tükör-Sarut megették?!

idioty - 2018. 01. 24. 06:37

Nekem is ütött a vége, én sem számoltam rá. És nekem is furcsa volt egy kicsit elejétől fogva a fickó és nem is tudom hogy kerülhetett ilyen magas pozícióra ilyen hozzáállással.

Melkon - 2018. 01. 24. 07:04

Yooha:

Miért említenénk, úgy tűnt finom volt.

Egyébként az tuti hogy Saru volt? Neki nem a Shenzoun kellett volna lennie?

energy - 2018. 01. 24. 07:28

@Yooha
Szerintem az egy másik volt, de ja az a jelenet nagyon durva volt! Először a klingonok ették meg a kapitányt… most meg ez…
Ennek a sorozatnak semmi köze a Star Trekhez, csak a névvel adják el…

antares69 - 2018. 01. 24. 07:32

Nekem sokakkal ellentétben nagyon is bejött a Voq/Tyler szál, fantasztikusan jó ötlet volt meglépni. A Michael (ezt de nehéz megszokni) Tyler románc viszont elég meredek. Lorca teóriát már múlt héten vki megjósolta, de az is óriási húzás. A “vacsora” is ütős lett, Saru hasonmás pedig lehetett a császárnő hajóján, mint fogoly, ha a faja ellenségnek számít abban az univerzumban.

Popeye - 2018. 01. 24. 07:59

most akkor mi is az a nagy fordulat? (bocsi, néha háttérzajként megy a sorozat). hogy a Lorca akit eddig láttunk, ő való párhuzamos világból?

Dave - 2018. 01. 24. 08:28

Nekem is ütött a Voq/Tyler szál de a Lorcás. Le a kalappal. Az első részekben ott volt, hogy nem stimmel vele valami, de ezt aztán lejjebb tekerték erre most. BAMM. Kiváló, ahogy Mr Burns mondaná.

Ace - 2018. 01. 24. 08:34

Azt a k… wtf csak ezt tudtam mondogatni a rész után… Micsoda fordulatok nem gondoltam ,hogy meg merik lépni Lorca-val de igen és ahogy ez fel volt építve részről részre nagy gratula az íróknak nagyon úgy tűnik hogy Fuller nélkül is nagyon jól boldogúlnak.

Vacsora kiválasztás nagyon dúrva volt. Legalább annyira meglepődtem mint Michael. Amúgy az nem Saru volt hanem egy másik Kelpien de így is kemény volt és a tükör univerzum ilyen akárki akármit mond régebben is mentek a dúrvulások a másik univerzumban lévő fontos személyek csak úgy hullottak előző ST szériákban is.
Testőrök kivégzése nem volt meglepő ez komoly információ és egy ilyen világban Philippa nem engethet ki ilyen információt mert felhasználják ellene.
Tyler-Voq szálon sejtettem hogy csavarnak még a dolgon. Úgy néz ki Voq-nak annyi és Tyler maradt erre utal L’Rell gyász üvőltése. Azért Tyler-nek ezek után nem lesz könnyű dolga az biztos…
Stamets kalandozása is adhat elég bonyodalmat.
Lorca még úgy is ,hogy sejtettem sem akartam elhinni elösször de tényleg innen jött nem tudom ,hogy oldják meg de én is örülnék ha maradna jövőre meglátjuk mindenképpen érdekes befejezésre számítok szerintem nem fogunk csalódni.
Saru valóban jó volt eléggé esélyes a kapitányi posztra.

Ace - 2018. 01. 24. 08:37

Ja és köszi az állandó írást dzsiaj. Jó ,hogy hétről hétre kibeszélhetjük a kedvencünket ;)

Platschu - 2018. 01. 24. 08:51

1×12 Vaulting Ambition

Tehát bejött a Lorcás ötletem és végre megmutatta az igazi arcát. Reméljük látjuk majd valahol még az igazit is.

Szerintem senki nem számított arra, hogy Georgiou is ilyen hamar “átáll” Burnham oldalára. Már ha lehet az esetében ilyenről beszélni. Kicsit mondjuk sok volt a szerelmi háromszög, mert olyan erőltetett indoknak tűnt. Burnham túlságosan megbízik benne és épít a jóindulatára csak azért, mert ismeri, de miből gondolja, hogy nem fogja erővel elvenni a spore driveot?

* * *

Alt-Lorca nagyon is tudatosan jött át hozzánk, hogy “elrabolja” (és magáévá tegye) Michaelt, de a nagyobb cél valószínűleg az Uralkodó megdöntése…. izé… mármint legyőzése, kis hamisok, akik rosszra gondoltok! Valószínűleg összejátszik az alt-Stametssel, mert nála voltak a koordináták, tehát a legeleje óta tudta, hogy bármikor visszamehet a saját világába. Ha pedig ezt tudja, akkor nem kell semmilyen adat a Defiantról, mert elég lesz kihallgatni alt-Lorcát.

Szóval a sztori szépen halad. Alt-Lorca valószínűleg szereti Michaelt, gyanús is volt, ahogy megfogta a kezét a múltkor a kapitány szobájában. Valószínűleg végezni akar az Uralkodóval és mivel ahogy már felfedte valaki, hogy a Terran Birodalom nem lesz hatalmi tényező a jövőben, így feltételezem, hogy valahogy sikerülni is fog neki. Becsület ide vagy oda, ettől még a nő egy zsarnok és mutat “némi” pszichopata vonást.

Lorca tervében egyébként új elem ez a Voq-Tyler csere, mert nyilván ez abszolút nem volt betervezve a részéről, hogy ilyen akadályozó tényező felmerülhet. Kíváncsian várom, hogy mit akarnak ebből a L’Rell – Voq/Tyler szálból még kihozni, mert tudtommal a klingonokkal nem lesz összeborulás a mi valóságunkban, tehát a háborút nem fogják tudni csak úgy lezárni.

Abban igazad van, hogy akkor már csak az kellene, hogy Stametsből Utazó legyen, míg a hajóból a Section 31 főhadiszállása. A kavarás még mindig mehet a köv. három részben, hogy hol van az “igazi” Lorca és az “alternatív” Burnham. Van egy olyan sejtésem, hogy még látjuk őket. Az évad állati jól van így összerakva, egyedül talán az időutazós rész lóg ki a sorból, mert az nem kapcsolódott be a főszálba.

S mi volt még meglepő a részben? Amikor Istenre nőnemben utaltak, a kivégzések, majd a finom ínyencség az asztalon…

* * *

Tyler/Voq kapcsán még el tudnék egy olyan végjátékot képzelni, hogy feltöltik a gombahálózatba őket és a két személyiség szellemként megküzd egymással a testért.

Aztán az sem lenne rossz, ha Michael megmutatná a másik Georgiou végrendeletét, mert a hologramm végleg meggyőzhetné az Uralkodót.

Remélem megtalálják az alt-Hughot és magukkal viszik, így happy enddel zárul a gay párocska sorsa.

Sajnos úgy tűnik a lázadásnak annyi, tehát nem tudhatjuk, hogy alt-Lorca az ő érdekükben cselekszik vagy a saját hatalmáért. Kár lenne, ha a másik Sareket és Voqot így eldobták volna az írók offscreen.

Arra nem emlékszem, hogy itt is volt Binary Star csata vagy sem. Mert ha nem, akkor lehet a klingon hajó még mindig ott van. Milyen csavaros lenne, ha az évad ott fejeződne be, ahol elkezdődött, tehát hogy találkoznak T’kuvmával vagy mi a neve és a Voq/L’Rell párocska meggyőzi őt a Terran Birodalom legyőzéséről. Ez olyan szép lenne!

A részben egyébként piszok szépek a díszletek. A trónterem, majd az ebédlő is nagyon szép és igényes. Korábban pedig lelkendeztem a Discoveryről. Itt azért látszik a mozifilmes hatás és a pénzmag, ami a készítők kezében van, mert annyira szépen van minden bevilágítva is, hogy igazán igényes az egész. A történet is csavaros és szépen kigondolt, a színészek is jók, tehát azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon-nagyon bejött ez a fajta Star Trek univerzum

clegane - 2018. 01. 24. 09:20

tényleg kevésbé ütött így a fordulat, hogy a rajongói teóriák már korábban kisakkozták; na de nem baj mert én meg akkor huhuhúztam rajta amikor olvastam.
tényleg baromi jó fordulat, nagyon jól ki van találva.

de! kicsit zavar a Lorcás és a Voqos szálon is: hogy míg papíron tényleg nagyon jók a fordulatok, a részletek kifejtése annyira nem sikerül jól.

gondolok itt arra, hogy pl Lorca mennyi mindent megtett, csak hogy áthozza a Discoveryt meg minden, erre mit ért el az egésszel? annyit, hogy kapott egy fájdalomcsillapítót, mielőtt bevágták a börtönbe. biztos, hogy ezt nem tudta volna az egész kavarás nélkül elintézni? megkapja a szurit, feladja magát -> egészen pontosan ugyanitt tart, sokkal kevesebb energiából.

a másik meg, hogy a Voqos terv hogy akart működni? oké hogy beépül az emberek közé hogy kilesse a titkaikat, de itt az első dolga volt Voqnak, amikor magához (Voq-hoz) tért, hogy kifecsegje, mik a tervei. “ja igen én klingon vagyok és kémkedni jöttem!” most komolyan? igazán adhatta volna az embert még klingon-öntudatosan is, hogy ne zárják már börtönbe és tovább kémkedhessen. ezzel így már megint: mit ért el?

Ace - 2018. 01. 24. 09:23

1X12 Hát meglépték én is csodálkoztam de nagyon jól szórakozok. Kiválóan egymásra építették a dolgokat. Tyleren is sikerült a tippem és mégegyet csavartak a dolgon. Saru nagyon jó esélyes a kapitányi székre. Stamets szitu sem egyszerű. Még mindíg mindenki nagyon érdekes számomra csak így tovább.

Melkon - 2018. 01. 24. 09:37

clegane:

“megkapja a szurit, feladja magát -> egészen pontosan ugyanitt tart”

Én úgy értelmeztem, hogy gondolkodás nélkül megölték volna a Terránok és így csak a holtteste került volna a császárhoz. Burnham biztosította hogy egyben odaérjen, de hát igen, millió dolog félrecsúszhatott volna. :)

“a másik meg, hogy a Voqos terv hogy akart működni?”

Szerintem ennyire nem ismerte Voq személyiségét és nem tudhatta, hogyan fog reagálni egy ilyen helyzetben. Azért elég kétségbeesett helyzetben voltak amikor ezt kitalálták, épp meg akarták ölni a társai.

Lorcát nem tartom kizártnak, hogy marad. Alapvetően most úgy ért véget a rész, hogy Lorca a gonosz, miközben azért azt tudjuk, hogy a Terrán birodalom milyen. Szerintem kiderülhet, hogy Lorca még a pozitívabb karakterek közé tartozik és visszamegy a többiekkel.

Ugyanakkor ennek az a másik oldala, hogy a halhatatlan karakterek megölik a neccesnek szánt jeleneteket, szóval sorozatépítés szempontjából Lorca kidobása sem lenne rossz.

Ace - 2018. 01. 24. 09:47

Clegane: Melkon-nak igaza van csak így juthatott el élve Lorca. Többi Terran simán kinyírta volna ő tartotta életben.

Tyler-Voq személyíség teljessen összeomlott. L’Rell terve már ott megbukott mikor nem jól reagált a mondókára… már egy kevert személyiség volt ami vérszemet kapott mikor rájött ,hogy Michael ölte meg a messiását.

Melkon: Én is úy gondolom ,hogy Lorca még bármi lehet mert a szándékai alapjában véve nem biztos hogy gonoszak (Terran birodalom megdöntése)… bármire kifutatthatják még a dolgot az tuti ,hogy érdekes lesz.

clegane - 2018. 01. 24. 15:34

öhmm mondjuk ha csakugyan összejátszott Lorca a mirror-Michael-lel, akkor már korábban is bejuthatott volna az ő segítségével a palotába.
(persze erről nehéz spekulálni mert nem volt kifejtve)

heidfeld - 2018. 01. 24. 19:41

Előző részben éreztem írói megingásokat, de ez bőven kárpótolt. Nagyon király volt.
Megmondom őszintén, voltak kétségeim, sorozat indulása előtt. Nagyon kellemes meglepetés.

_Ra_ - 2018. 01. 24. 20:42

Ace:

“Melkon: Én is úy gondolom ,hogy Lorca még bármi lehet mert a szándékai alapjában véve nem biztos hogy gonoszak (Terran birodalom megdöntése)”

Terran birodalom még jó ideig megmarad (Kardassziai-Klingon szövetségig), így ezt kizárnám. Vagy megölik, vagy börtönbe kerül én ezt a két lehetőséget képzelem.

clegane - 2018. 01. 24. 20:56

vagy visszajön a sima univerzumba kapitánykodni a második évadra!!

Mkay - 2018. 01. 24. 21:20

Baromi jó rész volt, szerintem remek irányba halad a sorozat. Kicsit kár, hogy én is olvastam az amúgy tök logikusan felvezetett rajongói teóriát a mostani cliffhangerről, de így is ütött.
Amire viszont már nem emlékszem: hogy a medveállatka után miért csak Stamets tudja irányítani a spórahajtóművet? Elvileg képes lenne rá bárki a DNS miatt, nem?

Derry - 2018. 01. 24. 21:40

Lorca már az elején is kerülte a fényt, meg masszívan szemcseppfüggő volt, lehet érdemes lenne újra megnézni az évadot elejétől, hogy mennyi utalást rejtettek el a korábbi részekben.

Babiszni - 2018. 01. 24. 21:57

Azt egyébként lehet már tudni, hogy a szereplőgárda marad-e a 2. évadra vagy teljesen új színészek lesznek?
Korábban mintha lett volna szó antológia szerű évadokról.(vagy ez csak a Fuller féle verziónál volt így?)

clegane - 2018. 01. 24. 22:01

Mkay: gondolom ilyen lexikális tudás sem árt hozzá, hogy mit kell csinálni meg hogy kell navigálni a spórákkal. de lehet, hogy pl a Tilly speciel meg tudná már csinálni ha eszébe jutna valakinek hogy őt is megmedveállatkadéenesezhetnék.

Ace - 2018. 01. 25. 08:34

_Ra_: Igen tudom hogy még jóideig van Terran birodalom nem azt írtam ,hogy megdöntik hanem ,hogy a Rezsim megdöntésére irányuló Lorca terve nem éppen gonosz dolog… bár a módszerei egyediek az biztos.

Babiszni:
Amiket eddig olvastam úgy néz ki maradnak már azok akik túlélik az első évadot…
Az Antologia ötlet szerintem amikor Fuller lelépett akkor lett elvetve.

Babiszni - 2018. 01. 25. 10:54

@Ace: Köszönöm a választ! :)

Latza - 2018. 01. 25. 14:09

“pl a Tilly speciel meg tudná már csinálni ha eszébe jutna valakinek hogy őt is megmedveállatkadéenesezhetnék.”

Én pont ezen gondolkoztam, hogy ezt a DNS-kezelést nem lehet máson is elvégezni, és akkor nem egy embertől függ a hajtómű használata.
Hiszen korábban mondták is, hogy több ilyen hajót akarnak, akkor szükség lesz több DNS-módosított userre.

Arra is kíváncsi lennék, hogy a tükör-Lorca honnan tudta, hogy ebben az univerzumban lesz egy olyan technológia amivel biztonságosan hazajuthat.
Vagy náluk előbbre jártak a micélium-kutatások és ő vezette rá a Föderációs Stametset az egész spóra-ötletre?
Apropó, hogy került ide Lorca, ha a Defiant-módszer nem működőképes?

CIVILWAR - 2018. 01. 25. 14:12

félévadnál kaszáltam, mert gyengének éreztem az írást.

javult azóta / volna értelme folytatnom?

Ace - 2018. 01. 25. 14:59

Latza:
Egynelőre nem tudjuk ,hogy Lorca hogyan került átt. De akár az is lehet(valószínű) amit írsz ,hogy a tükkör Stamets juttatta át a micilium technikával és valóban lehet ő vezette rá a föderációs Stamets-et is.
Az biztos ,hogy ha a Föderáció illetve a csillagflotta rájön milyen mellékhatásokkal jár a Spore Drive nem engedik használni.. nem hiszem ,hogy több hajó lesz ilyennel felszerelve a Discovery-n is csak a háború és a mellékhatások elhalgatása miatt működhetett.

De lehet a 31-es szekció azért akar majd kezdeni valamit a technológiával ők bármire képessek…

Agent Coulson - 2018. 01. 25. 15:10

@CIVILWAR Szerintem inkább romlott, én nagyjából mindent szeretek ami ST de a mostani részek azt érték el nálam hogy inkább a régebbi sorozatokat/filmeket nézzem meg mint a DSC-t, az 1×10-et leszámítva tömény unalom volt az egész kiszámítható döntéssekkel és indokolatlan fan service-al megtűzdelve. :)

Csigusz - 2018. 01. 26. 08:45

Oké…ezt a Lorca-s twist-et valaki látta jönni? :D Mekkora mindfuck volt te jó ég.

Viszont Voq-ot most nem értem – kicsit fáradt is voltam amikor néztem a részt – szóval most elvileg a tudatát húzták rá Ash Tyler-re aki elfogtak a binary star csatában. De akkor mi volt az, hogy összetörtek a csontjai, meg hegesek a belső szervei?
Most akkor nem maga a klingon lett “átműtve”? Ez most teljes kavar bennem.

Ace - 2018. 01. 26. 10:19

Csigusz: Igen L’Rell ezt állítja. De ez még nem feltétlenül igaz… “Elvileg” Voq személyisége megsemmisült és maradt Tyler.

CIVILWAR:
Szerintem meg pont most erősítettek be az írók.
Furcsa ,hogy néhányan a régi ST sorozatokat emlegetik én is láttam és imádom mindet de azért ott bőven kiszámíthatóbb dolgok voltak és a karakterek is néhány kivétel nélkül eléggé 1 dimenziósak voltak. Itt kb Michael-en és Tilly-n kívül már mindenki tudott meglepetést okozni legalább is nekem. Sőt Michael elég jól működik itt a Mirror Univers-es oldalon mint karakter.

clegane - 2018. 01. 26. 12:06

Ace: azért a Killy kapitány nem volt rossz meglepetésnek.

de nekem az jött le hogy Voq-ot műtötték át embernek, nem fordítva! rárakták Tyler személyiségét is a tetejébe.
most nemtom mit varázsolt vele a nőklingon, a panaszos vukiüvöltésről arra következtetek, hogy a Voq személyiséget helyezte örök nyugalomra, ami még oké is lenne, csak ez így azzal nem egyeztethető össze hogy azt mondta “visszacsinálható” a folyamat (azt hittem megint Voq lesz belőle). no dehát ez még nyilván tisztul a folytatásban.

Csigusz - 2018. 01. 26. 12:16

@clegane: alapvetően nekem is ez jött át – bármennyire is elvont – de oké, átműtötték emberré és kész.
Erre a mostani részben ez a ráhúztuk a tudatát, meg a dns-éből az emlékeit kivontuk, szóval ez kavart totálisan össze, hogy most akkor mivan :D

Az üvöltés része a végén szerintem egyértelmű volt, ott Voq-ot kinyírta a fejéből, ezzel kapcsolatban nincs kérdésem.

Killy kapitány inkább volt cringe, mint meglepetés részemről.

Ace - 2018. 01. 26. 12:33

clegane: Tilly-Killy valóban jópofa dolog volt. Ráadásul a szinész is jól a adta elő. De a váratlant még nem csináltak Tilly karakterével. Mindegy késöbre is lesz legalább valami :)

Tyler-Voq-nál nekem is az jött le amit Csigusz is ír ,hogy az elfogott Tyler-re nyomták rá Voq személyiségét nem fordítva csonttörések belső szervek sanyargatása inkább lehet ,hogy a megtöréséhez kellettek ,hogy befogadja az új személyiséget. Valószínüleg adnak magyarázatot a késöbbiekben ,hogy melyik a helyes teória.

Zombiebie - 2018. 01. 26. 13:29

Az A’la Carte választék idegcsápzabálós részétől konkrétan hányingerem lett. Baromi jó sorozat, de ezt túltolták. Ha TWD-t akarok nézni, akkor nézek azt, de nem fogok.

Zombiebie - 2018. 01. 26. 13:37

U.I.: – Michael, látott odaát Kelpien egyedeket?
– Hógyne Saru, ettem is!

Pfffffffff

clegane - 2018. 01. 26. 15:33

Zombiebie: lol, ez jó volt

Platschu - 2018. 01. 27. 23:35

Legalább nem herepörkölt volt….

Platschu - 2018. 01. 29. 10:25

1×13

Ez valami csodálatos volt. Wow.

mikkamakka - 2018. 01. 29. 14:35

Star trekhez képest nagyon pörög a sori.
és úgy néz ki Philippát leigazolják hogy gatyába rázza a föderációs erőket, érdekes lesz az ő attittűdje a sok hippi között:)

_Ra_ - 2018. 01. 29. 16:59

1×13

Wow. Csak WOW. o.O

Platschu - 2018. 01. 29. 18:22

“I hate poetry.”

Ez nálam a hét idézete lesz. :D

clegane - 2018. 01. 29. 18:31

áá ez így szupergagyi.
oké még csak 20 percet néztem belőle, de nemár hogy Lorcából ilyen gonoszabbnál is gonoszabbat csináltak. sokkal jobb lett volna az egész ha arra hozzák ki, hogy egy hős lázadó aki lenyomja a császárt és békét hoz.
különben is milyen béna hogy “véletlenül” jutott át az igazi univerzumba. hiszen az volt az egészben a poén, hogy direkt csinálta az egészet, mert el akart érni valamit, azzal, hogy átmegy a másik univerzumba és áthoz onnan valamit, ami segít lenyomni a császárt. de ezek szerint tökre nagyon nem erről volt szó.
dehát ez így nagyon béna.

Dark Energy - 2018. 01. 29. 19:15

Nagyon nem örülök, mármint baromira látványos, hűha rész volt, csak az a bizonyos karakter és a végkifejlet. Azért most nagyon pipa vagyok.
Többit majd a kibeszélőben, ha lesz.

Derry - 2018. 01. 29. 19:19

Ugyanazt a sorozatot nézzük?
Egy ember, aki átveszi a párhuzamos énjének a szerepét, hazudik látástól Mikulásig, és átveri az egész Föderációt, nos ez az ember miért is lenne, lehetne hős?
Ahogy Burnham is mondta: “We would’ve helped you get home if you had asked. That’s who Starfleet is.”
Ehhez képest kvázi elrabolt egy hajót a teljes legénységgel.
Lorca egész személyisége arra épül fel, hogy a sorsa előre meg van írva, vagyis ö nem véletlenül került át (de igen), hanem kvázi kiválasztott, meg fogja dönteni a császárt, stb.
Ő ebből a véletlenből vezette le az egész elrendelt sors kitalációt, és utána tervelte ki az egészet, ez a poén.

clegane - 2018. 01. 29. 19:33

Derry: hát attól még hogy ha tegyük fel az a célja, hogy hősiesen felszabadítsa az alternatív univerzumot, még simán lehet jó oka hazudni. ettől még lehetett volna olyan terve, amire nem bólintottak volna rá a Starfleetnél, mert teszem azt fel kell áldozni hozzá a Discoveryt – mittudomén? simán el tudtam volna képzelni, hogy a jó ügyért titkolózik, legalábbis a mirror universe jó ügyéért, és neki ehhez csak eszköz az itteni univerzum. sokkal érdekesebb lett volna így a karakter.

rodosto13 - 2018. 01. 29. 20:00

Clegane: Meg volt alapozva a karakter ilyen irányban, jobban is mint a hősi része (milyen hős lenne az, aki az admirálist beküldi a klingonok közé, és utána nem szabadítja ki?). Elhiszem, hogy nem jött be a fordulat, én is jobban szeretem a pozitív hősöket, de most egyáltalán nincs hirtelen karakter kiforgatás, szerintem megalapozott volt.

Aredhel - 2018. 01. 29. 20:59

Idemásolom a másik kibeszélőből:
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem baromi nagy csalódás volt az 1×13. Amennyire érdekes volt az 1×12 végén a Lorca féle fordulat, annyira semmilyen lett a folytatás.Így elbánni egy érdekes karakterrel. Én többet gondoltam bele, láttam benne, mint hogy egy egydimenziós gonoszt csinálnak belőle, akivel elbánnak egy rész alatt. És most lehet azt mondani, hogy úgyis visszajön, vagy lesz majd egy másik mirror példány, de jelen állás szerint ennyi volt.
És ez sztem kevés.

clegane - 2018. 01. 29. 21:10

rodosto: komplex hős. mondom: olyan hős, akinek az a fontos, hogy felszabadítsa a mirror universe-et, és ez a cél minden eszközt szentesít. neki az itteni univerzumbeli emberek nem “igaziak”.
ettől még simán lehet hős szabadságharcos a mirror universe-ben. na ez adta volna a morális dilemmát igazán a Starfleeteseknek, hogy így mit kezdjenek vele.

Platschu - 2018. 01. 29. 21:28

Még nem tudjuk, hogy mi lett az igazi Lorcával. Lehet a mirror-Lorca simán kinyírta és átvette a helyét, majd utána robbantotta fel a Burant. Ez a rész nem teljesen tiszta még.

Izgalmasnak néz ki a következő rész is. Kíváncsian várom, hogy mit hoznak ki ebből a Voq-Tyler / L’Rell szálból egy csipetnyi Philippával. Lehet megéhezik, aztán felszolgálják őket. Nem beszélve, ha meglátja Sarut. :D

Ami a részben nem tetszett, hogy tudtak videótelefonálni a hipertérből. Ez nem volt hiba? Nem vagyok képben vele, hogy képesek-e erre a hajók az ST világában.

rodosto13 - 2018. 01. 29. 21:31

Eszerint a forgatókönyv szerint, amit felvázolsz valószínűleg nem lenne annyira nagy dilemma. Visszavinnék magukkal és a Starfleet bírósága elé állítanák? Otthagynák, és keserű szájízzel hazamennek. Így viszont, hogy a kialakult helyzet miatt elvitték a másik univerzum kvázi vezetőjét, most lesz a dilemma, hogy alkalmazzák-e a taktikáit (ami valószínűleg nem lesz Starfleetes békével jöttek), vagy visszavigyék, vagy ha ilyen kegyetlen viszonyok vannak amott, visszavihetik-e, hogy folytassa a terrort, stb.

Platschu - 2018. 01. 29. 21:36

Kétlem, hogy Philippa sokáig élni fog, mert a maradék két részben tuti megnyuvasztják. Azt viszont nagyon remélem, hogy megmutatja neki a hagyaték hologramot és igazolja, hogy mennyire közel álltak egymáshoz a mi valóságunkban. Ettől még a nő szadista sorozatgyilkos, aki egy kegyetlen diktatúra vezetője is volt egyben, tehát kétlem, hogy hosszú távú jövője lenne ennek a karakternek. Ha csak valami hókusz-pókusszal nem törlik a személyiségét. Esetleg átrakhatnák Voqot bele… :)

passauf - 2018. 01. 29. 22:36

Volt valaki más is aki Lorcának szurkolt amikor Philippa és Michael ellen harcolt? :D

Amúgy Saru milyen jó kis beszédet lenyomott már, tisztára hidegrázós volt.

A végére még nagyon adta volna hogy mutatják a térképet és csak a Föld maradt volna kék és egy piros blokád veszi körül. Habár ez lehet izgibb lesz hogy az összes bolygó elesett és így guerilla hadviselést kell csinálniuk minthogy egy sima mentő akció a Földnél.

Aredhel - 2018. 01. 30. 17:59

re:passauf
én is Lorcának szurkoltam :-)
valójában miatta néztem eddig a sorozatot. michael burnam hidegen hagy. nem túl érdekes számomra. meg philippa sem. és saru nem való kapitánynak. legalábbis még nem.

DJackson - 2018. 01. 30. 18:46

Ezt elég gyorsan lerendezték, de legalább pörgött a rész rendesen! Emperor Lorca megérdemelt volna még egy részt, elég badass lett, habár kissé egy dimenziós is. Azt hittem az ottani Stamets segített neki átjutni. Ez így elég deus ex machina volt. Biztos viszont fogjuk még látni. Ha egy sci-fi ben valaki dezintegrálódik egy egzotikus energia gömbtől az tuti túléli, vagy szuper képességeket kap! :D

Ígéretesnek néz ki az új szituáció. Sejtettem, hogy nem fogják olyan egyszerűen legyőzni a klingonokat. Philippa segít majd a föderációnak kidobni pár irányelvet.

@Platschu: A star trekben sosem volt gond, hogy a szubtérből kommunikáljanak. Már a TNG idején is így ment.

Dark Energy - 2018. 01. 30. 21:15

@passauf
Én is, már a sorozat indulásakor csak két karakter érdekelt, Lorca és Sarek.
Az 1×12 végére állt össze a karaktere, nekem mindegy volt, hogy pozitív vagy negatív irányba megy, abban csalódtam nagyot, hogy ahogy többen írtátok, nagyon egydimenziós lett a végére és pofon egyszerűen megoldották a konfliktust.

Melkon - 2018. 01. 30. 21:17

Számomra az rontotta el az élményt, hogy Philippa pont úgy, mint az évadnyitóban, buta volt, mint a sár. Nem értem hogy irányíthat hosszú ideig egy birodalmat az, aki a világ legnyilvánvalóbb csapdájába belesétál úgy, hogy előtte még közlik is vele, hogy “Hahóó! Ez csapda, ne menj oda!”.

Az is varázslatos, hogy az első sor közepére áll, legyen csak minél könnyebb célpont, majd az alsó hangon több tízszeres túlereje (amihez simán hívhatott volna még kívülről is erősítést) megmagyarázhatatlan módon eltűnt.
Gránátja nyilván a fegyverekkel éppenhogy rendelkező Lorcáéknak volt, a császárnak erre nyilván nem volt budgetje. :)

A végén Lorca is tök bénán belement Burnhamék csapdájába és nem hiszem el, hogy még egy pajzsot sem húztak fel a Discovery ellen.

Szóval sajnos számomra itt olyan béna megoldásokat használtak, amik az első 3 rész óta nem voltak jellemzőek a sorozatra. A szál összességében nagyon tetszett, a lezárást jobban kidolgozhatták volna.

Melkon - 2018. 01. 30. 21:21

Egyébként megnézném azokat a katonákat, akik 200+ nap kínzás, éhezés és 0 edzés után effektívebben harcolnak, mint a kipihent és edzésben lévő társaik.

Ayrons - 2018. 01. 31. 07:58

Még pár részre maradok. Nálam Lorca volt a numberone. És nagyon rosszul esett, hogy ilyen gyorsan kiírták (bár lehet visszatér de ki tudja…) 1×12-ig imádtam az egészet. De ez a rész nagyon letaglózódott.
Saru,meg a klingonok érdekelnek de Burnhamék meg a drága császár nem, meg a balfax Föderáció se nagyon hat meg Lorca elvitte a hátán az egészet nálam.

Ace - 2018. 01. 31. 08:43

1×13 Végre hozzájutottam a részhez eddig kerültem a kommenteket… Valóban húzhattak volna egy szabadsághőst Lorcával de így is nagyon ütős rész volt. Saru megint nagyot nőt a szememben az a beszéd nagyon ott volt a szeren. Meg amikor beszolt Lorcának ,hogy nem kell ez az érzelgős maszlag XD
Doug Jones játéka most simán felért Isaacs-el.
Én is nagyon bírtam Jason Isaacs-et és remélem előkerül vagy kiderül mi lett a Prime univers-es Lorcával mert az még kicsit rejtély.
Sikerült megint egy érdekes Cliff-et húzni a végére még mindíg jól keverik a lapokat ;)
Amúgy lehet hamar lerendezték Lorcát de legalább egy nagyon látványos és végig pörgős részben tették mindeszt ami nem elhanyagolható. Én végig jól szórakoztam. Kiváncsi vagyok Phillipa mit kavar majd ebben az univerzumban. Illetve arról is megfeletkeztek szerintem hogy elvileg a két Discovery helyet cserélt amíg ott voltak mi lett a Mirror Discoveryvel? Killy kapitányék mit garázdálkodtak a Prime univers-ben?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz