login |

The Resident: 2 rész után

2018. 01. 24. 15:00 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika,

Azt hiszem, nem kellett volna elolvasnom a pilotkritikánkat, és akkor jobban élveztem volna ez az első körben nem annyira tipikus sorozatot. Főleg, hogy a folytatásban már elég sok tévékórházas klisé előkerül, bár egy komolyabb morális kérdést bennhagynak azért.

A The Resident egy oktatókórházban játszódik, ahol egy eleinte cinikus rezidens, az alatta dolgozó naiv újonc és a főorvos lesznek a fő karakterek. Az átívelő szál pedig az, hogy az utóbbinak már remeg a keze műtét közben, amiről a kórházon belül szinte mindenki tud. Az első két részben ez elég sok feszültségnek az alapja, hiszen izgulhatunk a betegek életéért, ha előkerül hogy ez a férfi fogja őket műteni.

Mindegy, a történetben nem mennék bele jobban, mert a pilotnál jobban kifejtettük. A lényeg az lenne, hogy egy cinikus képet kapunk a profitorientált amerikai egészségügyről, és mellé még az istenkomplexusos doktorokról. Ami baromi jó lehetne… kábelen, ahova először árulták a sorozatot.

A tovább mögött már kicsit spoileresebb is leszek, mert a sorozat pont a moralizálása miatt érdekes. Javaslom a másik írásunk után a megnézését, de annyit hozzátennék, hogy a folytatás már sokkal tipikusabb.

A pilotban még elég sok minden volt a keményebb témákból, bár nekem a House mellett még a Scrubs is beugrott a “mindenki követ el hibát orvosként” témával. De azon felül is erős volt, hogy a főorvos milyen simán öl embereket, és ezt mindenki nehezen viseli a lelkiismeretes gyógyítók közül. És hogy mégsem hagy fel vele, mert neki kell minden pozitív élmény, ami ezzel a munkával jár.

Ellenpontnak ott volt a rezidens, aki első körben ugyanolyan megszállott volt, csak épp a szerinte pozitívabb oldalról. Ő lenne az, aki szürke, és szinte biztos vagyok abban, hogy az eredeti pilot végén megölte a lélegeztetőgépre tett lányt. Ami nagyon erős alap lett volna a két említett figura közötti harcnak.

Ehelyett a második részben hiába követ szintén egy komolyabb dolgot, az már sokkal kevésbé durva. Látszik, hogy hajlandó átlépni a határokat, de mégsem annyira, ami még érdekes lenne. Ehhez hozzávehetjük, hogy a lelkiismeretesek közül mindenki imádja, sőt, még a betegei is, mert őszinte és profi. De ez már egyértelműen a cinikus, a rendszert belülről szétszedő figura enyhítése. Az 1×02-ben már egy teljesen kedvelhető karakter, aki mindenével harcolt a betegeiért. Sokkal inkább a jó oldalra húzták a szürke helyett.

Viszont így a sorozat is sajnos kevésbé csíp. Helyette nagyjából az ER óta bevált kórházas húzásokat kapunk sorba a betegek kapcsán, amit 5-6 percben szakít csak meg a pénz és a főgonosznak megtartott vezetője a sebészetnek. Ami pedig már unalmas. Mármint aki szereti a kórházas sorozatokat, annak lehet érdekes, például ahogy a valóságban, úgy itt sem minden szívleállást oldanak meg sokkolással, és hasonlók vannak benne.

Részemről viszont így már bőven dobbantós a terep, mert a szomorú zenére sírásban inkább a Grey’s Anatomy-hoz van közelebb, nem pedig a House-hoz vagy épp a The Good Doctorhoz.

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 01. 24. 15:16

“hogy az eredeti pilot végén megölte a lélegeztetőgépre tett lányt”

jaja, én is pont ezt gondoltam.

egyébként tudatosan írtam a blogon és máshol is nyíltabban a kezdésről, mint szoktam, mert éreztem, hogy erre érdemes felhívni a figyelmet, szóval lazábban kezeltem a spoilert.

human - 2018. 01. 24. 17:26

gondoltam h azt értetted alatta

szepi06 - 2018. 01. 24. 20:58

Én amúgy ebben a közegben a Mary Kills People főszereplőjét és “mellékállását” sokkal jobban el tudnám képzelni, mint a saját sorozatában.

Nagy Grey’s Anatomy rajongó vagyok,de furcsamód pont az tetszett meg a The Resident-ben, hogy az első rész teljesen ellentéte annak. Remélem, hogy marad a kicsit “darkosabb” vonal és akkor maradok én is. Azért a bujkálva szexelő párocska klissét elég hamar lelőtték. Örülnék, ha itt nem lenne belőle rendszer. Tudom, nőjek fel! :)

lalakov - 2018. 01. 24. 22:14

ER óta nem vagyok képes kórházas sorozatot nézni. :( Pedig ebben annyi kedvenc színészem van. (sóhaj)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz