login |

Pilot: Waco

2018. 01. 25. 21:35 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Paramount Network sorozata tippre azoknak fog igazán bejönni, akik majd darálják az évadot és odavannak a túsztárgyalós sorozatokért. Ebből az egyik máris nem igaz rám.

Úgy tűnik a true crime stílusú drámák előtörése folytatódik, mert a Waco is egy valós eseményen alapul, annak a krónikája. A történet 1993-ban játszódik, Texas államban, ahol a lőfegyverekkel is foglalkozó ATF és az FBI lecsapott egy fegyveres szektára, s ez később ostrommá fajult. A cím a város nevéből jön, ahol az egész lezajlik.

Bár egy flashforwarddal rutinosan elhintik a lövöldözés kezdetét, de utána teljes nyugalommal nekiállnak kifejteni, hogy mik vezettek az ostromhoz. Ez egyrészt azt jelenti, hogy több mindent tudunk meg a szektáról, másrészt viszont az FBI és az ATF szálán bemutatják, hogy a szervezet megítélése épp hol járt akkoriban, és az aktuális politikai helyzet miképp járult hozzá a kialakult szituációhoz.

Sajnos van pár gond a Waco-val. Az egyik problémám Taylor Kitsch. Nem azt mondanám rá, hogy túl jóképű, de valahogy a haja meg a frizurája még így sem működik. Kicsit olyan így, mint az Ashton Kutcherös Steve Jobs-film. Értem, hogy a valóságon alapszik a kinézet, ahogy a fenti képen látjátok, és igyekszik is derekasan, de a pilot alapján nekem az ő karaktere nem működik.

Ez amúgy elég nagy baj, hiszen a sorozat a fegyveres konfliktus felvezetésével foglalkozik, avagy bemutatja azt is, ahogy David Koresh vezette a szektáját. Át kéne éreznünk azt, hogy miért is tartottak vele annyian, de részéről pont ez a varázslat nem kel életre a vásznon.

Viszont Kitsch mellett a többiek baromi jók. Nyilván most Michael Shannont emelném még ki, akinek egy nézésében benne tud lenni minden. És nem semmi súlyt helyez itt a vállára az élet, hiszen ő az egyre csalódottabb FBi ügynök, akit már zavarnak az igazságszolgáltatáson belüli igazságtalanságok.

A kidolgozást is csak éltetni tudnám. Bár vannak mini cliffhangerök, de valahogy mégis inkább egybefüggő történet látszatát kelti a Waco, egy nagy filmét, mintsem hétről hétre nézős sorozatét, pont a lassúsága miatt. Na, meg amiatt, hogy a vége nem olyan “rögtön nézném a következőt”-stílusú.

Nem hiszem, hogy a lassú tempó lenne a bajom, de valahogy a pilot alapján mégsem érzem azt, hogy a Waco kihagyhatatlan lett. Vannak érdekes részei, és már a téma is erős lehet, de mégiscsak egy erősebb “meh” a részemről. Technikailag feljebb kéne legyen, de nálam akkor is csak 6/10-et ért.

32 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2018. 01. 25. 21:50

Nekem hasonló érzésem volt a pilot láttán. Derék iparosmunka, és nézni is fogom (vagy legalábbis maradok még), de ebből a témából és ilyen nevekkel azért bőven lehetett volna jobbat is kihozni. Bár lehet, hogy majd ezután pörög föl.

Amúgy ezzel a szemüveggel, borostával, göndör hajjal csak engem emlékeztet Kitsch Matthew Rhys-re az Americans-ból?

symor - 2018. 01. 25. 21:53

Kitsch-el szerintem egyenlőre nincs nagyobb baj.

Kíváncsi vagyok meg merik-e lépni azt a végjátékot ami ma már bizonyítottan a konfliktus súlyos következményeihez vezetett.

DarkEagle - 2018. 01. 26. 02:28

6 részes lesz az egész szóval hinném, hogy nagy dolog lenne lezavarni. Kaszálni meg pláne nem látom értelmét annak aki belekezd. Pláne ha nem rossz. Legalábbis a kritikából nem az jön le hogy rossz lenne, csak annyi, hogy a Pilot iparos munka. Ami igazából kb minden Mini-sorozatra elmondható vagy akár a Netflixes cuccokra is. Mind lassan épül fel és a Pilotjuk általában nem érnek túl sokat önmagukban. Persze csak látatlanban védem a sorozatot és ha jól tudom ezt nem dobják ki egyben szóval alapból nem is állja meg teljesen a mondanivalóm de aki bevárja és egyben darálja annak tuti jobb élményben lesz része.

winnie - 2018. 01. 26. 04:53

“Kaszálni meg pláne nem látom értelmét annak aki belekezd.”

egy sorozatrészt (oké, nem pilotot) végig nézni sincs értelme, ha az embert nem érdekli, pedig abból lehet, hogy csak 10 perc van hátra. csak azért, mert valamiből 3 vagy 5 rész van hátra, elég nagy pazarlás lenne végignézni, ha nem érdekli az embert. 2-3 óra a kukába valakinek semmi, de sokaknak sok. mármint ezt bizonyítja az is, hogy álljon bármennyi részből egy sorozat (akár 2-3-ból), van, hogy 40-50%-os a nézettségcsökkenés.

clegane - 2018. 01. 26. 06:40

Michael Shannont mindenbe!!

korovjov - 2018. 01. 26. 09:27

Ez a ‘flashforward a cold startban’ csak engem idegesít halálosan, mint a világ legolcsóbb, legátlátszóbb, és a nézőt leginkább hülyének néző rendezői húzása? Időnként amúgy teljesen minőségi sorozatoknál is belefutok, ráadásul teljesen random, van, hogy évadonként kb egy részben csak, és akkor is totálisan szükségtelenül.

winnie - 2018. 01. 26. 09:38

korovjov: egyrészt, ha úgy nézed, akkor tájékoztat. másrészt lehet, hogy ez a kulcsa a sorozatok hosszabb élettartamának, mert ott tarthatja a nézőt. de flashforward és flashforward között is van különbség, mert van, aminek tényleg csak az a szerepe, hogy jelezze, hogy “majd lesz eksön, csak légy türelemmel”, máskor viszont komoly funkciója lehet. zseniálisan tudja módosítani a nézői elvárásokat egy jövőbeli információ, és ha egy író okosan játszik ezzel, akkor a befejezés is sokkal ütősebb lehet. fura, de tényleg vannak történetek, amik úgy még hatásosabbak, ha az ember ismeri a végkimenetelüket. (nem ide tartozik, de a kedvenc filmjeim közül nem egy él ezzel a trükkel:)

- 2018. 01. 26. 11:23

Még ha gyengébb is lenne az összkép a végén, Shannon miatt muszáj nézős kategória.

clegane - 2018. 01. 26. 12:02

most látom a képen hogy még Shea Whigham is játszik benne, ez már egy fél Boardwalk Empire reunion!

clegane - 2018. 01. 26. 12:07

(illetve egy kétharmad Take Shelter)

wellwellwell - 2018. 01. 26. 13:36

nekem is vegyes érzéseim vannak kitsch miatt, de m. shannon és p. sparks nagyon jók, plusz r. culkin is meg j. garner abban a kicsiben, ami látszott belőlük, a sztori is érdekel, jól is nézett ki, várom is a folytatást… egyelőre úgy tűnik, ez a hat rész nekem simán le fog csúszni.

wellwellwell - 2018. 01. 26. 13:37

ja, és leguizamo még nem is csinált semmit, csak kukkolt :)

DarkEagle - 2018. 01. 26. 15:14

Én is szoktam Pilotnál kaszálni, bár elég ritka mivel alapból bele sem kezdek olyanba aminek legalább 3-4 részt nem adok. Viszont az ilyen minisorozatokat mindig végig nézem mivel rövidek. Na meg ha már beleöltem csomó időt akkor be is fejezem. Ahhoz hogy ez ne így legyen ahhoz nagyon el kell cseszniük valamit a készítőknek. Lásd CW képregény sorozatok amiket sose gondoltam hogy kaszálok erre tessék, konkrétan csak a LOT maradt meg. :D

Sawyer - 2018. 01. 26. 16:51

Jé, a Stohl Buci már amerikai sorozatokban is játszik? Kemény. Hétvégén bepróbálom.

Pibanto - 2018. 01. 30. 09:58

Szeretem a 80-90-es években játszódó sorozatokat, de ebből valami hiányzott. Talán pont az az érzet, hogy abban a korban játszódik. Olyan, mintha felvették volna az elmúlt héten kis költségvetésből, aztán mehet is a nézőknek. A Snowfall vagy például American Crime Storynak megvolt a történet mellett a hangulata is, de itt ez hiányzott.

Marci - 2018. 02. 01. 10:40

“elég nagy pazarlás lenne végignézni, ha nem érdekli az embert. 2-3 óra a kukába valakinek semmi, de sokaknak sok.”

Mondja ezt az, aki kvázi a fél életét sorozatok nézésével bassza el, lol

Adam9456 - 2018. 02. 06. 17:33

Nekem eddig 2 rész után eléggé tetszik, Taylor Kitsch főleg szerintem zseniálisan alakít. A sorozat hatására jobban utánanéztem az igazi wacói ostromnak is, sok ellentmondásos információt lehet olvasni, nagy tragédia volt.

heidfeld - 2018. 02. 09. 20:17

Emberek: Ez nagyon jó! Igen, Taylor Kitsch remekül játszik.

El Presidente - 2018. 02. 23. 08:14

Szerintem ez jó cucc lesz. A kritikával annyiban értek egyet, hogy Taylor Kitsch színészi képességei azért nem a legjobbak, de itt szerintem eddig még elmegy.

Egyébként fain, hogy a Boardwalk Empireből egyből három ismerős karakter is feltűnik. Michael Shannon mint mindig, itt is zseniális.

Én egyébként nagyon szeretem az ilyen közelmúlt történései típusú amcsi sorozatokat, az American Crime Story is nagyon bejött, ezt is tuti elfogyasztom mind.

tregzu - 2018. 03. 04. 20:26

Úgy daráltuk le, hogy én ismertem a sztorit, a végét is, illetve az első részben mutatott előzményt is. Nekem tetszett, azoknak is, akik nem voltak képben, szerintem semmivel nem volt gond, talán 1 résszel lehetett volna rövidebb. Kellően bemutatta egyrészt, hogy egy karizmatikus vezető mire képes és érte mire képesek, másrészt, hogy a rendvédelmi szervek úgy általában mennyire fogalmatlanok ha nem az erőszak alkalmazásáról van szó.

Shannon alap, de úgy vélem Kitsch is remek volt.

Nem akarok nagyon SPOILERezni, de ugye nagy port kavart ez a sztori is, belföldön (zömében) USA állampolgárokkal szemben mi engedhető meg, stb…. Ne felejtsük el, hogy mindez bőven 9/11 előtt történt.

_Peter - 2018. 03. 06. 10:14

A Boardwalk Empire arcok miatt néztem bele, a sztorit nem ismertem. Örültem csak hat epizód, mert nagyon nehezen csúszott le. Nem bírom a valláskárosult szektás pedofil prédikálás témát. Jól bemutatták a rendőrök előbb lőni aztán kérdezni hozzáállását és a megvezetett ostoba híveket. Nehéz volt néznem, felfordul a gyomrom az ilyentől. Elolvastam a Wiki cikket az esetről, ennek lett következménye az oklahomai merénylet, amire már emlékszem gyerekkoromból a híradóra.

heidfeld - 2018. 03. 06. 18:21

Nagyon jó 6 rész volt, remek színészekkel. Egészen elképesztő képeket kaptunk.
Igen nehéz a vallási fanatikusokkal. Nem vesznek tudomást a külvilág szabályairól. Legyenek jók, vagy rosszak…És itt tanult, értelmes emberek is úgy követtek valakit vakon, mintha az Úr küldte volna a Földre.
Koresh levette a szex “terhét”. Egyszerűen nem értem, hogy mentek bele, tanult, házas emberek. Másik a fiatal lányokkal folytatott szex kérdése. Nem tudom, milyen törvények voltak Texasban, de ez is egy beteg dolog. De az FBI számára zavaróbb volt a sok fegyver…
A hatóságok töketlenkedése roppant szomorú. Nem tanultak a múlt hibáiból. Nem menti fel őket az sem, hogy nagyon nehéz olyan fanatikussal tárgyalni, aki saját ígéreteit is sem tartja be.
Nagyon megrázó volt az utolsó rész, pedig ismertem a történetüket.

_Peter - 2018. 03. 06. 21:42

heidfeld – 2018. 03. 06. 18:21

A sorozatból kimaradt, érdemes Wikin elolvasni már az beteg dolog volt hogyan került Koresh a szekta élére! Egy részt megért volna talán az is. Már a sorozat történése előtt csinált annyi beteg dolgot kislányoktól kezdve gépfegyveres lövöldözésig, hogy börtönben vagy bolondok házában lett volna a helye neki is és a vetélytársának is.

Snoopyzit30 - 2018. 03. 11. 15:45

1,5 részt néztem meg eddig, de megmondom őszintén nem bírom nézni. Amúgy is nagy kitartást igényelnek nálam a szektás filmek, mert képtelen vagyok átérezni ezeknek az embereknek a gondolkodását, motivációját.
És megint egy sorozat, ahol Isten nevében csinálnak undorító dolgokat, ebből úgy elegem van.Nem vagyok egy nagy hívő, egy jó ideje nem járok templomba még ünnepnapokon sem, de komolyan forog már a gyomrom az egész vallás témától. Egy csomó ilyen féreg, mint ennek a sorozatnak a főszereplője csinál amit akar, mert neki Isten azt mondja, aztán kb. le vannak szarva a következmények. Hogy másokat testileg, lelkileg megnyomorít egy életre az már kit érdekel, amúgy meg egy sima elmebeteg bűnözőnek tűnik a fickó, aki még saját magát is meggyőzte ezekről a baromságokról (csak ő szexelhet mindenkivel, mert Isten azt mondta, hogyne).
Az meg hogy a sok birka ember követi, szánalomra méltó az összes, hogy engedték, hogy 12 éves lányt rontson meg. Nem is bírom megnézni, hogy mi lesz még a maradék 4,5 részben.
Tudom, én voltam a hülye minek álltam egyáltalán neki. My bad.

tregzu - 2018. 03. 13. 15:34

Valóban nehéz, ha mélyebben belegondol az ember, kell hozzá gyomor még így kívülállóként is. De pl. a Mindhunter is ilyen. Na többek között ezért nem bírom a CSI és egyéb sorozatokat, az élethez képest túl idilli képet és bűnözőket mutatnak be.
A szekta épp ezért lesz szekta, hogy mindenképp, minden helyzetben elfogadja a vezető döntését. Látszott a vívódás, jól bemutatták, de… innen már spoiler lenne.
Egyébként abban az időben könnyebb volt a fegyverekre menni, mint pl. a nemi erőszakot bizonyítani évek elteltével. Lásd, ATF balhé volt ez is, az elején részletezik is. (Ruby Ridge után kellett valami, amit a hivatal felmutat. A fegyveres csoportok addig “könnyebb” ügyek voltak, egyszerűen berúgták az ajtót és kész, de itt ahol sok a gyerek, nem lehetett ezzel gurítani.)

_Peter - 2018. 03. 13. 20:24

A legijesztőbb nem kizárólag buta redneck white trash, nincs jobb dolguk típusú embereket hülyített be. A jobbkeze Steve egyetemet végzett (!) és Hawaii-ról (!!) költözött a puszta közepére átengedve a feleségét (!!!) a szektavezérnek kefélni és gyereket csinálni. Szóval az ATF és FBI mellett sok szálban a WTF is előkerül. :D Komolyan hihetetlen ilyen van?

tregzu - 2018. 03. 14. 22:10

Van, sőt még durvább is. Ezért szekta. Vagy szekta szerű, most mindegy a definíció. Olyan durva dolgok is történnek a világban, amit ép ésszel tényleg nehéz elképzelni. Na most, ha néhány ilyen ember, aki erre fogékony, összejön és minden klappol, van egy a szó legszorosabb értelmében vett karizmatikus vezető is, akkor bármi, szó szerint bármi megtörténhet.
Én nem is a white trash kifejezést használnám, hanem szerintem ők ilyen modern kori hippik (a vallás részétől most tekintsünk el, az csak a hordozó, hogy úgy mondjam, esetükben).

Nagyon off, de mi lesz azzal a sorozattervvel, amiről kb 2 éve írtatok: a modern kori történelem legnagyobb méretű tömeges öngyilkosságát dolgozza fel.

duran6 - 2018. 03. 18. 22:18

Taylor Kitsch simán túllépte saját korlátait ezzel a szereppel. Iszonyat erős jelenléte van. Shannon csak “simán” oké, hogy miért? Elég gyengus néhol a szövegkönyve, nem is, a gyengus nem a jó szó ide, talán egy leheletnyit erőtlen. Plusz még egy kicsit vehették volna sűrűbbre a történések ívét/vonalát. Ettől a két apróságtól eltekintve ez a sorozat csillagos ötös. Jó ég, hány meg hány most futó szarrá hypeolt széria “tudna ölni” a: gyönyörű intróért, a színész-felhozatalért és azok bivaly erős játékáért, stb.
Ez a sorozat nálam ott lesz év végén a top fiveban, és ezt úgy írom, hogy a 6. rész még rám vár…

Carl Friedrich Goerdeler - 2018. 03. 19. 12:10

Egy szóban össze tudnám foglalni ezt az “alkotást”:fárasztó.

A lerohanásig vezető utat túlságosan lerövidítették,hiteltelen volt a támadás utáni állapotok bemutatása,pl:Koresh pajti hol fetreng,hol álldogál egy epizódon belül egy haslövéssel.

Meg kimegy a Thibodeau fiú eltemetni a fatert,és kábé három perc alatt el is kaparja a fa mellé,akkor amikor átadják a tejet Schneideréknek,akkor ő és Noesner ott sétáznak az FBI páncélosai előtt egy méterrel.

Látszik hogy magát valami szakértőnek kinevezettel,vagy anélkül,rakták össze a taktikát bemutatni hivatott jeleneteket.

Egyébként végig az volt az érzésem hogy a túlnyújtva bemutatott drámázás főleg az ostrom után csak arra volt hivatott hogy ennek a képmutató Koreshnek a biblia értelmezését ily módon a néző elé tárja,talán a rendező,vagy a producer egykor maga is Koresh szektás lehetett.

Mate4182 - 2018. 04. 05. 07:24

Nalam baromira bejovos volt az egesz sorozat.
Nem voltak gyengebb reszek, nem voltak unalmasabb jelenetek.
Mondjuk engem a 90es evekkel alapbol kilora meg lehet venni (Jobaratokbol is az elso 5 evad az igazi:D)

Kulon orom volt latni Melissa Benoistot kicsit komolyabb szineszi munka kozben mint amit a Supergirlben hoz.

Pipacs - 2018. 04. 06. 19:47

Nagy hatással volt rám, leginkább azért, mert tudom, hogy megtörtént esetet dogoz fel. A lassú tempó sem zavart, mert felesleges időpazarlás, aránytalanul kiemelt momentumok nem voltak benne, pont ennyi kellett 6 részbe, SPOILER 51 nap bemutatására. SPOILER VÉGE

Aki rákeres videókra, láthatja hogy David karaktere, beszéd stílusa, hanglejtése, stb. mind helyén volt Taylor Kitsch játékában, egyedül az nem stimmelt, hogy neki túl sok értelem sugárzik a szeméből, Koresh tébolyult, kissé ostoba, vagy hogyismondjam, zavarodott tekintetével ellentétben. De minden más rendben volt szerintem.

A végkifejletről – SPOILERES lehet – csak annyit hogy ismét bebizonyosodott számomra, hogy semmiféle erődemonstráció nem vezet jó eredményre, semmilyen cél nem szentesíti ezeket az eszközöket. Pláne, hogy amint kiderült, hasonló helyzetekben hasonló tragédia volt az eredmény. Tagadhatják, ferdíthetik, de igenis ők a felelősök érte (ATF, FBI). Ezek az érzéseim támadtak, így negyed órával az utolsó rész befejezése után.

Pipacs - 2018. 04. 07. 00:33

tregzu:

Amit írsz a nemi erőszak bizonyításával kapcsolatban, az azért tévedés, mert ha túlélik, akkor nagyon hamar kiderült volna, hány éves volt a szőke kislány, és hogy az ő gyereke Davidé, ergo kb 12 lehetett, amikor megtörtént az ami. És akár erőszakkal, akár beleegyezéssel, egy 12 éves gyerek és egy felnőtt között ez mindenképp bűncselekmény (azon túl hogy emberileg is undorító). Szóval a hatóságok egy-kettőre lecsukathatták volna “csak” ezért is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz