login |

The Girlfriend Experience: a 2. évad – írta Zsanna

2018. 01. 25. 15:05 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Ez az évad teljesen más volt, mint az előző. Nem csak a szerkezeti változás, hanem a főszereplők tekintetében is. Aki az első évadhoz hasonlót vár az HBO antológiájától, az lehetséges, hogy csalódni fog, mert összesen csak egy kapcsolódási pont van a korábbi etappal, még pedig, hogy főhőseink eszkortlányok. Talán még valami, a hangulat ugyanolyan lehúzós, mint Christine történetében.

Kezdeném azzal, hogy a szerkezeti változás nekem kifejezetten tetszett. Ugyebár arról van szó, hogy minden héten egyszerre vált elérhetővé egy-egy rész Anna és Erica, valamint Bria sztorijából. Az epizódok hossza (20 perces sorozat) nem változott most sem, és a történések szempontjából ez jó döntés volt.

A két szál között semmilyen összefüggés nem volt, ugyanúgy ahogy az első évaddal sem. Anna és Bria mindketten vérprofi eszkort lányok, vagy ha jobban tetszik prostituáltak, így ebből a szempontból nem volt útkeresés és tapasztalatszerzés. Már nem egy szegény megnemértett lány volt a főszereplő, aki belesüppedt a tandíj-fizetés miatt kialakult helyzetbe, hanem két olyan nő, akik tisztában vannak a foglalkozásukkal és pontosan tudják, hogy mit akarnak/csinálnak.

Néhány spoilerrel folytatom a tovább mögött.

Összességében nekem jobban tetszett Anna és Erica története. Ebben a szálban volt egy kis kikacsintás a korábbi évadra, ugyanis Anna egy politikai életben utazó nagymenőről készített titkos felvétel miatt találkozik Ericával, a sikeres gazdasági igazgatóval.

Az Anna által készített titkos felvétellel, melyet Erica végül megvásárol, sikerül sarokba szorítani egy politikai ellenfelet. Erica neves üzletasszony, azonban szerelmi élete romokban hever, menthetetlenül szerelmes egy számító nőbe, aki miután kihasználta, ki is rúgja, így felkeresi ismét az eszkort lányt, így kezdődik kettejük korántsem tipikus kapcsolata.

A sorozat készítői korábban is értettek hozzá, hogy a körülményekkel érzékeltessék, milyen lelketlen világban élünk.

A letisztult formák, nagy terek, minimalista stílus, a szürke ezernyi árnyalata, valamint a csend és egy-egy hang alkalmazása, mind-mind azt hivatottak elérni, hogy minél kellemetlenebbül érezzük magunkat, hogy érezzük, hogy az üzleti, politikai világ nem a fényességről szól, a boldogságról, hanem a folyamatos pénzszerzésről, áldozatokról, cserbenhagyásról és a szükségletek kielégítéséről. Mert hogy eszkort lánynak lenni ugyanolyan üzlet, mint gazdasági igazgatóként politikai célokra pénzt gyűjteni, akár a szövetségi törvények kijátszásával.

Minimális pozitív és negatív karakterfejlődést véltem felfedezni ebben a hét részben. Anna jól jött ki ebből a fogyatékos kapcsolatból, túl tudott lépni a korábbi imádatán, amellyel indokolatlanul rajongta körbe Ericát, és emelt fővel távozhatott, holott ő a prostituált. Erica azonban az erős, koncentrált pénzügyi guruból átvedlett, és picsogó, ésszerűtlen, gyenge nővé vált, aki tétlenül várta az események alakulását.

A másik történetben Bria volt a főszereplő, aki feladta az FBI-nak korábbi eltartóját és szeretőjét, aki illegális bizniszekkel is foglalkozott export-import cége mellett. A fonalat ott vesszük fel, hogy a szövetségiek rajtaütnek a férfi rezidenciáján, őt letartóztatják, míg Briát és nevelt lányát elviszik magukkal, hogy tanúvédelmi program keretében védjék a tárgyalásig, ahol is az ő vallomása lesz az adu ász a ügyészség kezében. Új nevet kapnak, új helyen élnek, és egy U.S. Marshall vigyáz rájuk, miközben tréningezi őket a programban számukra meghatározott hazugságok szajkózására.

A hét rész alatt kiderül, hogy Bria korábban eszkortozott, onnan emelte ki magának az eltartója. A középkorú nő eléggé unszimpatikus, legalábbis semmilyen cselekedetével nem tudta bennem felkelteni az együttérzés, a sajnálat vagy a szánalom szikráját. Szinte azonnal semmibe veszi a szövetségiek szabályait, és amint lehetősége van rá, fel is ad egy internetes hirdetést, hogy úgy folytassa tovább a pénz szerzést, ahogy ahhoz mindig is értett, és meglépjen az új “fogvatartóitól”.

Láthatóan szereti a szép ruhákat, a drága italokat és nem utolsó sorban a szexet is, valamint az is egyértelmű, hogy teljesen ki van készülve a lepukkant új-mexikói helytől, plusz a kiscsajt a nyakába akasztották, akiről folyamatosan hangsúlyozza, hogy semmi köze hozzá, és nem akar foglalkozni vele.

Persze hamar kiderül, hogy nem olyan okos és körmönfont, mint amilyennek hiszi magát, így a számításai nem jönnek be a volt szerető és a marshall esetében sem. Az ő sztorijának vége meglepőbb, szinte váratlan a korábbi egy-két unalmasabb húsz perc után.

Valljuk meg, a The Girlfriend Experience nem tudott az első évadhoz képest újabb mondanivalót felmutatni. Itt is ugyanazt tudjuk megállapítani, hogy ha lelketlen és önző vagy, akkor egyedül maradsz, de ha tudatosan döntöttél így, akkor nagyon nem csodálkozhatsz azon, hogy magányosan, segítség nélkül üldögélsz egy tó partján vagy fekszel egy kiürített irodaház szeméttel teli padlóján

Számomra ez az évad gyengébb volt, de a hangulatot hozta, és abból a szempontból újdonsággal szolgált, hogy a keményvonalasabb eszkortozás kulisszái mögé engedett bepillantást, no meg az emberi lélek nem éppen gyöngyökkel és drágakövekkel kirakott bugyraiba. 7/10.

5 hozzászólás Ne habozz!

dukyka - 2018. 01. 25. 15:18

Nagyon szerettem az első évadot, a másodiknál mindkét történetet abbahagytam, szóval nagy csalódás lett nekem. Lelketlen és üres volt az egész. Szerintem hiba volt, hogy a készítők különváltak.

vbalazs91 - 2018. 01. 25. 16:06

Egyelőre két részig jutottam, és nem tudom, folytassam-e, egyik szál sem tűnik érdekesnek. Hangulatában nem olyan, mint az 1. évad, és ez eddig nagyon nem jött be.

tatuko - 2018. 01. 25. 18:42

Az elso evad jobb volt, de ezt is szerettem, foleg Erica es Anna szalat, az erosebb volt es erdekfeszitobb. Bria torteneteben volt 1-2 jobb resz, de osszessegeben nehez volt szimpatiat erezni fele.

Balumedve - 2018. 01. 25. 20:11

Az új szerkezet ígéretesnek tűnt, de végül képtelen voltan úgy fogyasztani az epizódokat, ahogyan azt a csatorna adagolta. Megvártam, hogy lemenjen az évad, és egyszerre csak egy történetszálat követtem. Szerencsétlenségemre ez az Anna és Erica volt. Azt aláírom, hogy nyomasztó volt a hangulat és a mazochista énem tobzódhatott volna ebben a lélektelen szürkeségben, de minden más (történeti) elem jellegtelen vagy felesleges volt. Erica politikai törekvései borzasztóan unalmasak voltak, 5 részt tudtam csak megnézni a történetükből, pont a politikai bla-bla miatt. Lehet, hogy a 7. részre ennek jelentősége lett, de az odáig vezető út unalommal volt kikövezve. Anna pedig ez az 5 rész alatt annyira minimális karakterizálást kapott, hogy megszűnt személy lenni, ő csak egy szexuális játékszer volt, egy 23. századi guminő.

Bria történetébe már bele sem kezdtem, mert kaszáltam a fenébe az egész sorozatot.

Clarice.Starling - 2018. 01. 25. 21:05

Valóban hihetetlenül lelketlen és steril sorozat. Nem is tudnék hozzá hasonlót mondani, ha lesz 3. évad, tuti nem kínzom magam vele.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz