login |

Black Lightning: 2 rész után

2018. 01. 26. 19:02 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika,

It is time that people know that Black Lightning is back.

Nem voltak különösebb elvárásaim a CW új szuperhősös sorozatával kapcsolatban, mivel az országos csatornás képregény-sorozatokkal nincs túl jó viszonyom – az Agent Carter jött be talán legjobban, de a The Flash is bírta nálam két szezonig, a többiek mind pár részes kaszák voltak. Egyelőre viszont a Black Lightning-nak megvan az esélye arra, hogy legalább a 4-5. részig maradjon.

A pilot láttán elég vegyes volt itthon a fogadtatása az új karakternek, bár a fő gond a szemeben inkább az volt, hogy nem nagyon voltak szélsőséges vélemények, se nagyon jók, se nagyon rosszak, márpedig az mindig beszédes, ha valami ennyire középvonalas, ha egy sorozat nem nagyon vált ki a nézőkből heves érzelmeket. Ennek megfelelően én is nagyjából középre lőném be a startot, de talán a pozitív irányba elmozdítva azt, 6-6,5/10-re.

A sztorit nem nagyon részletezem, a fenti linken elolvasható, a lényeg, hogy egy “Túl öreg vagyok ehhez a sz*rhoz”-típusú egykori szuperhős ölti magára ismét az álarcot és a borostát. Nem nagyon akaródzik neki, de a személyes érintettség miatt teszi, az 1×02-ben pedig rádöbben, hogy naiv volt, amikor azt gondolta, hogy civilként rendbe tudja tenni a saját környékét, amit bandák uralnak és elég az, ha tudást önt a fiatalok fejébe.

A döntést közvetve két volt tanítványa segít meghozni neki – az egyik megöli a másikat, és szerintem leginkább ez a földhöz ragadtsága tetszett a kezdésnek, hogy a problémát valójában pitinek tűnő dolgok, (kis)királykodó gengszterek okozzák. A normál életnek így lőttek, előkapja a titkos személyazonosságát és a segítőjét (James Remar, mint szabó Alfred (mármint a foglalkozása szabó, és segít, mint Albert Bruce Wayne-nek), kellemes meglepetés), és várja, mit sodor elé a sors.

Nem tudom, meddig tudnak mélyebben foglalkozni a főhőssel, de az tetszetős folyamat, ahogy elkezd hinni az ügyben, bár a mérleg másik oldalán természetesen ott van a családja (ex-feleség, két lány), akik miatt anno abbahagyta a környék és Freeland álarcos védelmét. De hát nincs mit tenni, hiszen a másik családja, a közösség ugyanúgy számít rá, mind civil emberként (iskolaigazgatóként), mind pedig szuperhősként. És ez a kapocs túl erős ahhoz, hogy ne foglalkozzon vele.

Az áramot lövő és egyéb járulékos, “villamos” dolgokra is képes Black Lightning ilyen környezetben egy kicsit túl erősnek is tűnik, ezért is volt pozitív, hogy az 1×02 végén meglepően rövidre vették az akciózást, nem tupírozták fel mesterségesen a fenyegetést. Odament, legyalázta a pórnépet (és nem bokszoltak, mint a Supergirl-ben!), lapozzunk. (Oké, ez nyilván nem így fog menni, mert valamit kezdeni kell vele: vagy kap pár szuper ellenfelet, vagy őt korlátozzák le valamilyen módon, de az elején ez tetszett.)

Persze már a kezdő részek is belengetnek további, átívelő történetszálakat, mert egyrészt kapunk egy régi nemezist, akivel legalább egy (de lehet, hogy több) szezonon keresztül lehet csikicsukizni, másrészt pedig (az esetleges múltbéli flashback-ek és eredettörténetre való visszautalások mellett) kapunk pár cseppet egy másik szuperhősből, akivel minden bizonnyal hosszabb (de inkább rövidebb) távon terveznek valamit kezdeni.

Egyelőre jöhet a folytatás, talán a sorozat hasznára lesz az, hogy kívülről érkeztek a készítők, nem a Berlanti-féle tenyészetből, így talán valamivel frissebb ötletek is bekerülhetnek, mint a másik négy sorozatba. És nyilván az sem hátrány, hogy a többi szériához hasonlóan próbál reflektálni az aktualitásokra, nem pedig egy, a vákuumban lebegő világról szól.

7 hozzászólás Ne habozz!

Popeye - 2018. 01. 26. 22:40

Alfréd.. Batman ‘segédje’ nem Albert, hanem Alfréd

milesteg - 2018. 01. 27. 03:00

Lehet a GE felszerel rá valami villanyórát, azt majd a számla kontrollálja:)

Sheen - 2018. 01. 27. 15:34

Soha nem érdekelt ez a sorozat, a Punishert is csak a főszereplő miatt néztem. A Jessica Jones tetszett, de szerintem abban is csak egy évados szufla volt. A flash első évadja brutál volt a reverse flashel, de többnyire az is csak a színész miatt. Nem okoskodásból írom csak meló után fáradtan már egyre kevesebb az amin nem alszok be. Akad még, de már alig-alig.

DarkEagle - 2018. 01. 28. 03:29

Nagyjából minden szóval egyet értek. Egyelőre nagyon átlagos, szóval lassan akár bele is húzhatnának.

Kristian84 - 2018. 02. 24. 11:16

Igen, az első két rész tényleg nem volt annyira kiemelkedő. Én már a negyediket is láttam, de egyre jobb a sorozat. Kétségkivül kicsit lassú tempóban halad, de egyre többet kapunk.

winnie - 2018. 03. 18. 06:52

7 rész után is abszolút nézős, nagyon kellemes. lehet, hogy csak azért látom így, mert nem annyira szuperhősös (bár azért növöget egy komolyabb szál), hiszen a főhős túlerős, lever mindenkit, a gonosz meg annyiban szuper, hogy nem öregszik. és a harcok alig vannak jelen egyébként is.

ja, és ami meglepett, hogy míg a több cw-s képregény-sorozat epizodikus a heti gonosztevőkkel, meg a heti időutazással, itt nincs semmi epizodikus engine, csak meg a gengsztersztori.

Adam - 2018. 03. 19. 19:41

Engem is teljesen elkopott nagyon jól építik és egészen sok CW klisét felrúg ami nagyon adja. És jönnek a Wtf pillanatok sorban

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz