login |

South Park: a 21. évad – írta Sámán

2018. 01. 28. 21:44 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A 21. évad kezdése kapcsán már leírtam a csalódottságomat. Szerencsére a szezon egyből vett egy pozitív fordulatot, amely a gyenge startot gyorsan elfeledtette. Jobban belegondolva a 21×01 volt a szezon leggyengébb láncszeme.

A South Park az a sorozat, amit már sokan leírtak, és voltak olyanok, akik már temették is. Trey Parker és Matt Stone agymenése számtalan alkalommal változott az évek során, olykor talán nem is a jó irányba, de a több évtizedes élettartam során aligha lehet ezt elkerülni. Tény és való, hogy az SP ma már vesztett a régi fényéből, de még mindig megéri rá odafigyelni.

A tovább mögött folytatom.

A sorozat idén visszatért az epizodikus történetmeséléshez, nagyon minimális átívelés voltak egyes részek között. Tavalyról is kaptunk néhány visszapillantást egy-egy apró jelenet erejéig – például a memo bogyók is feltűntek, ahogy még Mr. Garrison is elnöki szerepben tündököl.

Érdekes belegondolni, hogy talán Garrison az, aki a sorozat előrehaladtával a legtöbb változáson ment keresztül. Hol van ma már a kissé bohókás tanár, aki a kezére húzott kalappal tanít, illetve beszélget? Aki később a nemi identitását kereste? Most jelenleg pedig ő az Amerikai Egyesült Államok elnöke, aki a kampányában mindenkit halálra dugott, mostanság pedig a Fehér Házban riogatja alkalmazottait egy hatalmas felcsatolható műpénisszel.

A 2017-es tíz rész láttán úgy érzem mintha a mostani szezonban kicsit finomabban akartak volna egy-két dolgot adagolni nekünk a készítők. Tudjuk, hogy az epizódokat a sugárzás előtti napokon írják, ezért aktuálisak, de az idei ősz meghatározó hírei közé tartozó szexuális visszaéléses botrányok is elég burkolt formában lettek közölve, és kissé talán nehezebben kihámozható formában is.

De miket is érintett idén a South Park?

Szó volt többek között: észak-koreai konfliktusról és rakétákról, volt egy kis Fidget Spinner mánia, Columbus nap, és az amerikai történelem, illetve indiánok elnyomása, opiátfüggőség, a srácok újra magukra öltötték a szuperhős jelmezeiket is (ez egyben promó is volt az új SP-játékhoz, a Fractured But Whole-hoz), idén népszerű volt szóba hozni a Netflixet is, legalábbis egy pár részben előkerült, és még az NFL papíron csökkenő nézettsége is szóba került.

Biztosan állítom, hogy aki a világ aktuális híreire, és eseményeire (főleg az USA-t érintőkre) kíváncsi, az megkapja azokat valamilyen formában, ha rápillant a South Park épp aktuális részére – persze a sorozat saját stílusában prezentálva. Az SP az egyik, hanem a legaktuálisabb tartalom a tévében, talán s John Oliver-féle Last Week Tonight-ot és a hírműsorokat leszámítva. De a fiktív szériák között mindenképp.

Ha negatívumokat kell kiemelnem az idei évből, akkor az egyik mindenképpen az, hogy alig volt nyoma a srácok régi bandájának. Elég kevés közös pillanatot kaptak ebben az évadban. Cartman főként Heidivel volt elfoglalva. Stan és Kyle pedig bár megkapták a maguk történeteit, de valahogy kevésbé bontakoztak ki. Kenny-vel kapcsolatban pedig tulajdonképpen nem ugrik be semmi sem.

Terrence és Phillip megjelenése számomra általában mindig egy negatív esemény, ők azok a SP-karakterek, akiket sosem szerettem különösebben, úgyhogy őket ugorjuk.

Jár viszont a piros pont Randy-ért, szerintem az elmúlt években az ő karakteréből hozták ki a legtöbbet. Most is a Columbus-részben, vagy a Sons Of Witches-ben a boszorkány csoportjával valami zseniális volt. Mr. Mackey apró kis szerelmi szála pedig roppant aranyosra sikeredet.

Külön öröm, hogy néha előszednek olyan szereplőket is, akik esetleg elvétve, vagy egyáltalán nem szerepelnek a sorozatban, most például Jimmy és Timmy, illetve Nathan és ’Shut up’ Mimsy kapott egy résznyi jelenlétet.

Fogalmam sincs, hogy ha pár év múlva visszanézem valamelyik részt, akkor az mennyire fog működni, annak milyen üzenete lesz. Nem tudom, hogy kellemes vagy épp kellemetlen nosztalgia érzetét kelti-e majd bennem, esetleg élvezhetetlen lesz az egész, mert elveszíti azt társadalmi aktualitását, ami most jelen van.

Ha már az aktualitás, talán ebben is rejlik a South Park jövője, ameddig lesz erre vevő, addig ez a formula tulajdonképpen bármeddig folytatható, remélem, még jó darabig az is lesz.

13 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2018. 01. 28. 22:01

Számomra pont a túlzott aktualitás tett be egy-egy résznek elég rendesen. Nem tudtam eldönteni, amit látok, van valami realitás alapja vagy csupán agyszülemény.Ez által jelentősen sérült a mondandó is egyben.
A merészség visszafogása a másik. Sokszor úgy éreztem, a két alkotónak felszálltak a heréi, annyira kényelmes megoldásokat alkalmaztak olykor.

stargatelost - 2018. 01. 28. 22:08

Tényleg jó lett az évad.

A játékokat pedig kötelező kitolni. Mindenkinek megvan a South Park film? Bigger longer and uncut? Még jó. Na ilyenek a játékok, eszméletlen sok ötlet, baromság, szereplő, utalás, easter egg van bennük, hajjaj. És tényleg olyan, mintha egy SP filmet néznél, mivel úgy néz ki a játék, szó szerint, mint a sorozat. Ha pedig bejön a körökre osztott stratégia (pl. Heroes), akkor még a játék részével sem lesz gond :D

Quantumleap - 2018. 01. 29. 06:21

Már egy jó ideje nem nézem. A sztori szerint még mindig negyedikesek, vagy volt azóta újabb osztálylépés? :)

Thrasher - 2018. 01. 29. 06:52

@Skate: “Nem tudtam eldönteni, amit látok, van valami realitás alapja vagy csupán agyszülemény.”

Jó, hát nem véletlen.
Ők maguk is megmondták, hogy elég nehéz úgy parodizálni a közéletet, hogy alapból is teljesen komolyanvehetetlen.

Ez az egész Heidis dolog remélem, véget ért, óriási időpazarlás volt ennyi időt áldozni arra, ami semmi több nem volt, mint egy egymást marcangolós, az igazságot elismerni nem hajlandó kapcsolat.

A Holiday Special, és a Sons of a Witches remek volt, ott sikerült úgy hülyét csinálni egy társadalmi probléma mindkét oldalából, ahogy a klasszikus évadokban szoktak, de egyébként most is azt az irányvesztettséget éreztem, mint tavaly, annál hajszállal volt csak jobb ez az év.

@Quantumleap: istenem, mennyire gyűlölöm az ilyen okoskodást…

Ghost - 2018. 01. 29. 07:37

Szerintem ugyanolyan borzalmas volt ez az évad, mint az előző 2. Nem teljesen átívelős, de ugyanúgy összefüggnek a részek és szerintem azóta vált szinte nézhetetlenné a sorozat. Bár a sztori is elég unalmas, azért nem ennek a számlájára írnám, viszont azóta érzékelem, hogy nincs olyan epizód, ami emlékezetes lenne vagy akárcsak tetszene. Egyszerűen hiányoznak a poénok. Oké, hogy naprakészek, de most azon kéne elájulnom, hogy egy aktuális eseményt bemondanak? Semmit nem kezdenek velük, nem ültetik semmilyen vicces formába, nem tudják őket kifacsarni vagy a saját ízükre formálni… egyszerűen csak megemlítik és ennyi. Ez kellene hogy vicces legyen? Megszokásból követem és mindig várom hogy legyen 1-2 mosolygósabb pillanat, de folyton elalszom alatta.

Anthonz - 2018. 01. 29. 08:49

Az előző évad kifejezetten tetszett, de ez a mostani elég gyengus lett, jóval kevesebb volt az aktualizálás, és ami volt is jóval harmatosabban lett előadva. A többi része meg egyáltalán nem volt fantáziadús.

Nicsi - 2018. 01. 29. 09:07

Már nem azért, de igenis egy szálra volt felépítve az egész évad. Az egész a feminizmusra és a nőket mindenhova témára épült. Ezért voltak végig háttérben a fiúk, ezért volt Heidi, ezért volt PC igazgató csaj ellentétje.

Draco44 - 2018. 01. 29. 10:23

Alapvetően nekem ez az évad jobban tetszett mint az előző, viszont valahogy én is azt érzem, hogy az ami a 19. évadban annyira működött már sem itt, sem az előző évadban nem tudott. Az átívelő szálak tehát önmagában nem teszik jobbá a sorozatot, ha az nincs jól kitalálva.

Puffin - 2018. 01. 29. 11:58

Már nem is tudom melyik évadnál (talán ennél) olvastam, hogy visszatérés a gyökerekhez meg minden, de ez rohadtul nincs így. Ez ugyan olyan szar amerikai belügyes sorozat maradt mint az elmúlt 4 évad. Nem is tudom mikor lehetett igazán jót nevetni a Sout Parkon. S13? S14?

Chat Noir - 2018. 01. 29. 13:11

Az évad nekem 6/10, ami azt jelenti, hogy hat rész tetszett :)
A kritika is tetszett, de azzal nem értek egyet, hogy Kyle nem bontakozott ki. Pont ebben az évadban érte a karaktere teljesen körbe azt a jófiús jellemet, amilyennek a harmadik évad óta beállítják.

a_n_d_r_e_w - 2018. 01. 29. 15:56

Régen Cartman volt a kedvenc karakterem, de mostanra teljesen tönkretették. Eljutottam oda, hogy a Cartmanes részeket át is tekerem. Önismétlő, idegesítő karakter lett, a barátnős téma 2 részre is sok lett volna, nem két évadra. Pláne, hogy mindig ugyanaz történik.

Quantumleap - 2018. 01. 29. 16:05

Thrasher:

???

Fel nem fogom, milyen okoskodásról beszélsz. Feltettem egy kérdést, amire választ szeretnék.

Sámán - 2018. 01. 29. 18:19

@Quantumleap :
Ugyanúgy negyedikesek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz