login |

Z Nation: a 4. évad – írta GaborV

2018. 01. 29. 16:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Az évad közepes kezdés után felfelé ívelt, verte is az előző szezont a kezdő 6 rész. Sajnos a lendület nem tartott ki végig, így igen vegyes érzelmekkel várhatjuk a jövő évet. A megszokott, Z Nation-ös hangulatfestés jól sikerült, miképp a klasszikus trashmovie-feeling összepárosítása a zombikkal is, de voltak mínuszos momentumok is a 4. évadban.

Kezdeném azzal, hogy nekem továbbra is nagyon bejön Warren új dizájnja, mint a szőke Captain Z, talán ez volt az egész évadban a legjobb ötlet. Ütött, mint Frontinra az Unicum.

Sőt, az évad átívelő szála szintén jó lett, a Fekete Szivárvány legalább akkora veszély a megmaradt emberiség számára, mint maga a zombi apokalipszis. Végig tudtuk mire megy ki a játék, azonban elég kérdőjel lebegett az éterben és nem volt tiszta egyetlen háttérszereplő célja sem. Közben pedig kaptunk annyi információmorzsát, hogy agyalhassunk a mozaikdarabkák összeillesztésén.

Sajnos a filler epizódok idén is sokat rontottak az összképen, de a 10., és az utolsó két rész minősíthetetlen színvonala miatt még a kasza gondolata is megfordult bennemA tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A pozitívumokhoz még azt is bedobnám, hogy kellően visszafogottan alkalmazták a látomásokat a 4×05-öt követően, onnantól már nem estek túlzásokba. És megkedveltem Sarge-t is, bár számomra nem tudta pótolni Addy hiányát, ez évad utolsó harmadában egyre nyilvánvalóbbá vált, valahogy nem „egész” a csapat.

A zónában játszódó évadpremier és az azt követő újra összeszoktató három rész biztató kezdet volt és a 6. epizód egyszerűsége ellenére működött. Talán jobb is, hogy a Lucy-szálat így varrták el, mert utólag belátható, hogy az évad folytatásában nehezen kapott volna olyan szerepet, amit megérdemelt a karakter. Ennek ellenére azt mondom jobb lett volna, ha Addy-hez és Sun Mei-hez hasonlóan talonba teszik.

A hetedik rész igazán elmebetegre sikerült, szerintem pusztán a néző személyiségének elborultsága dönti el, hogy zseniálisnak, vagy szörnyűnek érzi-e majd a fekete cirkuszt. Én simán el tudom képzelni, hogy a világvége ezt hozza ki egy társulatból.

Érdekes módon Murphy jól hozta a sebzett apa szerepét, pedig a karaktertől ez eddig igen messze állt, 10k karaktere viszont az évad középső felében leült. Az árammal csapatós jelenetek második újranézésre is mosolyt csaltak az arcomra, a 4×08 Kanada határán pedig a maga módján nem volt annyira rossz, a záró jeleneten még fel is röhögtem, de szerintem kár volt a „visszafordulásra” beáldozni egy teljes részt.

Ezt követte az évad legjobb epizódja, a 4×09, ahol is meglepően jól sikerült a kettős történetmesélés. Ha elképzelem, mi történne egy hazai tévés székházban a zombi apokaliszis alatt, akkor nagyjából olyasmi jutna eszembe, ami a híradós stáb sorsa volt.

Tényleg sikerült fedezetet pakolni a karakterek mögé, a végére már érdekelt, hogy kivel mi fog történni, szóval idén is Dan Merchant hozta a legjobb 45 percet. Ez nem kis teljesítmény egyrészes szereplők esetében, mert sokszor komplett sorozatoknak (lásd: The Strain, iZombie) nem jön össze, hogy legalább egy cseppet érdekeljen annak a kérdése, hogy ki éli túl és ki nem.

Végre Citizen Z is tököket növeszt, ez (Kaya jó teljesítményével együtt) nagyot dob a sarkköri történetszálon, ráadásul a korábbi évadokkal ellentétben végre pont csak annyit csepegtetnek belőle, hogy ne váljon unalmassá. Murph és Doc ökörködése mellett pedig sokat megtudunk a Z-nap eseményeiről is, amit egy ideje már hiányoltam.

Sajnos félelmeim beigazolódtak és az írók muníciója elfogyott az évad végére. Nem csak a történetmesélés hasalt el a 10. epizóddal, de még a díszletek minősége is jelentős visszaesést mutatott az utolsó 4 részben. Rengeteg, az első évadra jellemző hiba jött elő, pedig a 2. és 3. szezonban jól elkerülték őket. Jó tudom, az Asylum az Asylum, de most kevesebb részt kellett csinálniuk, mint az előző években.

A Frenemies címében utal egy sitcom sorozatra, az epizód maga viszont rettenetes lett. Unalmas és szánalmas filler, kevés poénja ült. Mennyivel többet dobott volna az évadon, ha inkább Sarge-ra szántak volna ezt a 45 percet…! Ő  tényleg ígéretes, új karakter, viszont nem sikerült megfelelő mélységet adni neki az átgondolt elképzelések ellenére sem, de ebben leginkább a rá szánt kevés idő a ludas. Talán éppen ezért nem tudta pótolni Addy és Red hiányát, pedig az évad e szakaszában égető probléma volt.

A 4×11 ugyan hangyányi javulást mutat és szerencsére Citizen Z szála még pont időben leköszönt. Az epizód eleje tetszett is, 10k és Doc karaktere újra működött és elvitték a hátukon az egész sztorit. Sok mindent megmagyaráznak az előkerülő infók az átívelő történet hátteréről, mégsem volt olyan érzésem, hogy belém nyomják az infót, mint a legtöbb sorozatban, nem kaptunk minket hülyének néző expozíciót.

Ráadásul az előző évad Tellerrel kapcsolatos kérdései közül is kapunk párra választ utólag, ami a sorozat linearitásának jót tesz. Viszont amikor azt hihettük volna, hogy visszakapjuk azt a Z Nationt, amit szeretünk jött a kijózanító pofon. A részben volt 10 perc teljes üresjárat, ráadásul igen blőd volt a lakatokkal és lánccal körbetekert széf jelenete. Most komolyan, ki hiszi el, hogy akit a széf nem tart vissza, az majd nem lesz képes egy drótvágóval lekapni a láncokat?

Pozitívumként el lehet mondani, hogy az évad második felében is sok volt a popkult utalás. Hammertime a Feast II-ből, saját kitépett végtaggal való agyonverés a Mortal Kombatból, és a többi. Bár sokan biztos veszettül gagyi elemnek tartják, mégis jó volt a Black Rainbow-oktató videó, ami a 80-as évek amerikai katonai videóit idézte meg a milliós büdzsék ellenére az idióta zenékkel és rajzokkal.

Ha az évad csúcsa a 9. rész volt, akkor a 12. egyértelműen a mélypont. Az finálé előtti epizódban pár poén jól sikerült, mint Nagyláb és a politikai elit agyának kiloccsantása, de a rész nagyobbik fele pocsék lett, a bunker maga hiteltelen volt és Sarge amúgy releváns dilemmáját sem sikerült jól előadni.

A finálé megfelelően kezelte Teller történetének elvarratlan szálait, sőt még értelmet is kapnak Warren látomásai. A duplacsavar pedig kimondottan jól sült el, így korrekt cliffhanger zárja az etapot.

Reset? Meglátjuk, még ez sem zárható ki, ha a ZN-ről van szó. Engem mondjuk jobban meglepett Sarge idei utolsó képkockája, mint a vörös Murph. Hogy akkor mi volt a baj? Az, hogy az utolsó két részben az érdemi történés maximum 25 percet tesz ki, a maradék 1 óra pedig értelmetlen és üres időhúzás, amit ráadásul kifejezetten Zs-kategóriásra is sikerült összehozni.

Az évad átívelő története még jó is lett volna, sikerült fenntartani az érdeklődést a Black Rainbow körül, de egyszerűen nem lehet elmenni a mellett, hogy a szezon 4 része teljesen érdektelen, irreleváns és pocsékul kivitelezett volt, köztük az évadzáró duplával. Nem hittem volna el, ha nem saját szememmel látom, hogy milyen eszméletlen színvonalbeli ingadozás van a 9. és a 12. rész között, mintha nem is ugyan azt a terméket néznénk.

Az 5. évad első néhány része vízválasztó lesz a sorozatban, főleg számomra, mert vagy abbahagyják a gyenge, filler részek összehányását, vagy az egész sorozat rá fog menni. Tartani kell azt a szintet, amit a jobb epizódok (1., 2., 4., 9. és 11.) felvázoltak, különben nincs értelme folytatni az egészet.

Összesen tőlem 5/10-et kap az évad, de fontos kiemelni, hogy a 4×09-ig ez még 7/10 volt. És maradt is volna, ha az utolsó két epizód nem húzta volna le a összképet iszonyatosan. A problémák ellenére szerintem azért maradok a sorozattal, de részben tényleg csak azért, mert már az összes többi zombis szériát kaszáltam.

Remélem 2018-ban Addy és Red visszatér, Citizen Z megtartja a frissen növesztett férfiasságát, Sarge kap mélységet és végre kiderül Teller mi a rossebet akart valójában elérni. Az írógárda egy részére (Abram Cox, Craig Engler…) viszont ráférne egy tényleges reset.

4 hozzászólás Ne habozz!

gebe2001 - 2018. 01. 29. 17:28

Én is éreztem a minőségbeli hullámvölgyeket és hegyeket, de összességében ez az évad is tetszett. Nagyjából egyetértek a kritikával, annyi, hogy nekem tetszett a 13.rész is, főleg a vége. Kb. 6/10 az évad, várom az 5.évadot!

Geza Kovacs - 2018. 01. 29. 22:16

Nagyon tetszett. És ha az összkép teljesen elborult is (az volt kezdettől), akkor is tele van minden rész poénokkal, kikacsintásokkal, király beszólásokkal, abszolút ajánlott minden zombis sorozatokat kedvelőnek, akinek van szikrányi humorérzéke.

Sancho Pansa - 2018. 01. 30. 05:53

Hiába van szikrányi humorérzéke valakinek, ha elkezdte, már rég ki is szállt, mert mérföldekre van a sorozat a friss első szezontól. Ha egy résznek a fele vagy több, mint a fele kuka, akkor tökéletesen értelmetlen nézni, és most már ez a helyzet. Tök jó poénok vannak olykor benne, jópofák a figurák, olykor zseniálisak a megoldások, 10-15 percben nagyon erős lenne a sorozat, de minden más csak töltelék, érdektelen, tömény unalom, nulla fantázia.

2 vagy 3/10, nagy jó indulattal, pedig az első évad legalább 6-os vagy 7-es volt!

troc - 2018. 01. 30. 16:52

Tetszett-e az évad? Minden részt megnéztem ahogy kijött, a The Walking Dead-ből meg még mindig van hátra 8…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz