login |

Shameless: vége a 8. évadnak – írta Necridus

2018. 01. 30. 15:04 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Majdnem három hónapja tért vissza a Gallagher család a Showtime képernyőire, de 12 rész után máris leköszönt a nyolcadik évad.

A szezon gyenge kezdése után hamar feltornászta magát a régi, shameless-i magaslatra, ahol a déliek szabályai uralkodnak, s nem jelent akadályt néhány ember átverése, megszégyenítése, valamint a saját igazunkért való kiállás sem. Egészen a 11. részig úgy éreztem, hogy fejlődik és jobbnál jobb lesz a sorozat, de az évadzáró kisebb visszaesést mutatott.

Hogy miért? Máris spoileresen folytatom a tovább mögött.

Az évadban láttuk, amint a testvérek kiásták édesanyjuk sírját, ahogy Frank bevándorlókat csempészett át a kanadai határon, ahogy Ian az LGBTQ+ társadalomnak saját templomot alapít, ahogy Carl autót lop, hogy Uberezhessen, és összeházasodik egy elmebeteg lánnyal, ahogy Frank levágja Debby lábujjait a konyha közepén egy metszőollóval, s ahogy Fiona a saját lakásába tör be és rabolja el a hajléktalanoktól az emberi húst evő kutyáját.

De ehhez képest az utolsó rész visszafogottabb volt, s nem akarta a saját maga által felállított mércét megugrani.

Számomra ez kivételesen nem jelentett akkora problémát, hogy rossz szájízzel gondoljak vissza az évadra. Egy gyenge kezdésű, ugyanakkor erős évadon vagyunk túl, elfogadható, ha nem az évadzáróban csúcsosodik ki igazán az évad, főleg azért, mert attól még rendkívül szórakoztató volt az epizód.

Time to go Gallagher.

Fiona szó szerint kirobbantotta a hajléktalan családot lakásából, majd Gallagher stílusban visszautasíthatatlan ajánlatot tett nekik, így visszaszerezte saját lakását, s nem kell félnie a pertől és a börtöntől. Mindeközben fokozatosan komolyodik, s egyre biztosabbnak látszik, hogy végleg ki szeretne kötni egy férfi mellett.

Carl sikeresen megszökött felesége elől Liam felvezetés nélkül behozott alvajárásának köszönhetően, s elment a katonai iskolába. Frank levedlette a Francis személyiségét, és visszatért a jó öreg Gallagher énje, aki legkisebb fiát kihasználva betört annak legjobb barátjához, hogy kirabolja, majd menekülése során egy pottyantósban megbújva rázta le a rendőröket.

Iannél ismét felléptek a bipoláris zavarára utaló jelek, s küzdelmét a saját társadalmáért fokozta. Magára vonzotta a CNN-t, majd a rendőrséget is, akik le akarták tartóztatni.

Ian követői azonban a Spartacus-módszer segítségével akarták megvédeni vezetőjüket, amire én egy enyhe „pff-fel” reagáltam. Összetartás és küzdelem a melegek jogaiért, na de milyen elcsépelt módszerrel akarták ezt az írók megmutatni? Mindegy is, mert a rendőrök az egésszel nem törődve minden egyes tüntetőt letartóztattak.

Liam belekóstolhatott új barátja mellett a gazdagok világába, s az évad utolsó perceiben egy jachton ült, s apja hívását ignorálva napozott. A legkisebb Gallagher olyan életet élhet a gazdagok világában, mint amilyenben egyik rokonának sem volt még soha része. Szerintem amint kilép ebből az életből, s megtapasztalja, milyen Gallaghernek lenni, mindent el fog követni, hogy visszatérjen a gazdagok közé.

Debbie az évadban szinte végig a hegesztéssel foglalkozott, aminek következtében megsérült, s amputáltatni akarta kisöccsével lábujjat, amit végül apja végzett el. Az évad végén ismét találkozott gyermeke apjával, aki szeretné, ha Franny nevelésében ő is részt vehetne.

Lip, akit eddigi írásaimban kifulladt, megunt karakternek tartottam, sajnos az én szememben még mindig nem változott. Szembesülnie kellett egykori tanára halálával, s azzal, hogy valójában nem is szereti azt a lányt, akiért oly régóta küzd. Rájött, hogy évek óta részeg és drogok hatása alatt állt, így valójában ő sem tudja, mit akar, mit szeret. Csak én gondoltam túlzásnak, hogy 12 éves kora óta sosem volt egy józan napja sem?

Még ha így is lenne, ez a sorozat eddigi évadaiban egyáltalán nem látszott, ezért indokolatlannak és erőltetettnek éreztem ezen kijelentéseket. A rész végén azonban elkészült a motor megjavításával, amin már hetek óta dolgozott, s megtartotta magának. Mindemellett exbarátnője rokonát, egy kislányt fogadott magához pár napra, amiből sejtésem szerint hosszabb idő lesz.

Kev, V és Svetlana új tervet eszeltek ki: ezúttal férjhez adták egy idős milliárdoshoz Svetlanát, hogy megszabaduljanak egymástól, s mindegyikük jól járjon: Ballék egyedül vezethetik kocsmájukat, Svetlana pedig megkapta történetének befejezését, s kinőhetett prostituált életéből. Remek színfoltja volt a sorozatnak, minden bizonnyal érződni fog a karakter hiánya.

De ha nem ebben a részben csúcsosodott ki az évad, akkor mikor? A 8×08-ban és a 8×11-ben.  Ugyan idén hiányzott a mély, érzelmes, könnyfakasztó jelenetsor az évadból, mégis olyan zseniális epizódoknak bizonyultak ezek, amilyenek régóta hiányoztak már a sorozatból.

Éppen ezek miatt nem tudok haragudni az utolsó rész aprócska pukkanása miatt, hiszen még így is egy nagyszerű, rettentő szórakoztató évadot hagyhatunk a hátunk mögött. 8/10-et adnék rá aprócska hibái és a gyenge kezdés miatt, s alig várom, hogy megérkezzen a 9. szezon , ami remélem hasonlóan nagyot fog ütni.

15 hozzászólás Ne habozz!

valee - 2018. 01. 30. 15:48

Szerintem Svet szálának még nincs vége, nem hiszem, hogy cél nélkül ennyire emlegették volna a házassági szerződést.
Ian szálát szerintem kicsit túltolták, a többieké viszont szerintem rendben volt, Lip miatt különösen izgultam, reméltem, hogy nem esik vissza.
Az utóbbi évadokhoz képest szerintem jó évadot láthattunk, én végig jól szórakoztam.

Necridus - 2018. 01. 30. 15:53

valee: A szineszno instagram oldalan elbucsuzott a sorozattol :\

heidfeld - 2018. 01. 30. 16:22

Lassabban indult az évad, de nagyot ütött. Szent Ferenc nagyon kemény volt, de jött a cuki kislány, és frank visszatért… Az operáció lazasága volt a leginkább durva.
Fiona, meg a béna pasija volt az évad mélypontja. Még 2 kő között is nagyobb kémia van. Ház körüli dolgoknak annyi értelme volt. hogy feltűnt Perry Mattfeld /Mel/. MINDENKI FIGYELMÉBE AJÁNLOM!! Amikor ő, és Emmy Rossum farkasszemet nézett. Nem utóbbi nyert – Nálam.. Oké, én láttam a röplabdás képeit is…
Itt volt Jessica Szorh is, de nem kapott nagyobb szerepet.
Deb kegyre keményebb oldalát mutatta. Ám a lányát nagyon elhanyagolta, ami nem tetszett.
Ian szálát talán túltolták, de a az ókori, szent kép róla hatalmas volt.
Carlt szó-szerint elnyomta az őrült csaja. Sammi Hanratty az egyik legtehetségesebb, akit itt láttam. Nagyot játszott.
Legjobban Lip érdemelné meg a normális életet. Remélem ez irányba tett nagy lépést! Erős 7.5/10 az évad.

joshua7 - 2018. 01. 30. 21:47

Egy újabb szórakoztató évad ment le, bízom még sok-sok ilyenben!
Minden rendben volt, egyedül az Ian szál volt túlságosan sok. Mármint %!/%! sok.

Potter - 2018. 01. 31. 16:01

Az egyik kedvenc sorozatom,idén sem csalódtam benne.Sierrat kellett volna kiírni,nem Szvetlánát meg Eddiet,akivel sokkal jobb kémiája volt Lipnek.Hátha kompenzálják majd az írók.

kisanna - 2018. 02. 01. 10:39

jó volt ez, én mondjuk az Ian-szálat egyáltalán nem tudtam értékelni, de ez csak egy vélemény, összességében szórakoztató volt. kicsit talán a Fiona szerelmi életéről szóló szálat hiányoltam, mert az eddig is mindig roppant mulattató volt, és a finálé se ütött akkorát, mint mondjuk pár évaddal korábban.

egyébként mindig eszembe jut, hogy vajon Frank karakterét ki fogják-e nyírni valamikor? az lenne még egy nagy dobás.

Lanie - 2018. 02. 02. 19:44

Ian-szálat én is rettenetesen untam, de még így is szerethető a sorozat.

wellmanster - 2018. 02. 03. 09:59

Még mindig a kedvenc sorozatom, idén sem csalódtam benne! Jöhetne az új évad azonnal részemről! :)

Elar - 2018. 02. 04. 19:09

Jó volt ez… :)
Nagyon jót tett a sorozatnak Sammi Hanratty.
Nekem nagyon tetszett a játéka. A fényképezős kőrútja nagyon ott volt :D
Joan Cusack óta hiányzott egy ilyen debil nő :D

Empirikus - 2018. 02. 05. 16:23

Az évad eleje jól indult, vicces volt a Francis szál, és a Redneck vonalban is sokkal több volt. Elég hirtelen csapták le azt is. A gaypride vonalat pedig nagyon-nagyon túltolták, azokat a részeket egy idő után elkezdtem áttekergetni. Nem viszolygok a témától, csak egyszerűen túl sok volt. Szvetlána karaktere az egyik legjobb volt a korábbi évadokban, de ő is nagyon visszaesett. Szerintem ez a sorozat már haldoklik.

Nikolka - 2018. 02. 08. 00:25

Nekem azért nagyon hiányzott a komolyabb dráma. Épp ezért volt Lip szála a kedvencem. Ott azért voltak drámai dolgok. És Brad jó volt Lip mellett. Bár nagyon szerettem Sierrat, én is úgy gondolom, hogy jobb így nekik.
Carl csaja tényleg lopta a showt. Telitalálat volt. Nagyon megsajnáltam Carlt mikor kibilincselve sírt.
Ianes dolgok szerintek is fárasztóak voltak. Bar jobb mint a nyüglődése az exével.
Fiona unalmas nekem továbbra is. Ford meg baromi ellenszenves. (Bár maga a pasi nagyon jól néz ki) Olyan mintha nem tudnának vele mit kezdeni már.
Frank viszont sosem fullad ki. Imádom, hogy mindig tudnak valamit újítani a személyiségén, és az mijdig vicces és jó. Ez a Francis vonulat volt a legjobb a Biancas Frank mellett.
Liam kezd Gallagher lenni.
Debbie ingadozott.
Azért tetszett az évad és szerettem. Svetlana nagyon fog hiányozni. Jó karakter volt, és Kevinéket is feldobta. Kicsit nekem olyan furcsa érzésem volt többször az évad alatt. Behoztak dolgokat, aztán olyan hirtelen nem is lett az egészből semmi. Mintha az írók menet közben gondoltak volna meg dolgokat. Kicsit ilyen Jessica Sohr karaktere, Kevin múltja is ahogy felettem is írták.
Nálam továbbra is a “sötétebb” középső évadok a kedvencek.

Jemima - 2018. 06. 02. 12:32

Oké, kicsit késő van már talán ide írni, de én most pörgettem ki az évadot.

Fiona sokat komolyodott és tetszik, hogy Forddal van, mert ez az első olyan eset, hogy nem tudott beleugrani egy kapcsolatba, hanem várnia kellett. Illetve mikor mondta Fordnak, hogy azt akarja, hogy őrülten beleszeressen, akkor Ford mondta, hogy ő nem 17 éves már. Számomra ez egy olyan jelentéssel is bírt, hogy ez már valami felnőttesebb kapcsolat lehet, ahol nem csak az a lényeg, hogy az ágyban klappoljanak a dolgok, hanem tényleg a társa lehetsz a másiknak az életben.

Lip kapcsán az tetszett a legjobban, hogy az egész évadban próbált mindenki mással foglalkozni, hogy elfoglalja magát és közben szerintem remélte, hogy a végén Sierra mégis őt választja és mikor mindez meglett, rájött, hogy baromira nem ezt akarja. Szerintem sem Sierra az igazi, remélem a következő évadban tovább megy ezen az úton.

Lehet, hogy a dara miatt is, de szerintem Ian szála az egyik legjobb volt. Igen, szinte minden részben haladt valamerre, de szerintem a legfontosabbra nem figyeltetek. Szedi még a gyógyszereit? Ha nem, a következő évadban úgy gondolom, megint mélyre fogják lökni az írók. Ha igen? Akkor még inkább kíváncsi vagyok, mi történik vele.

Mondtam már, hogy ez az egyik eddigi legjobb évad? Számomra most látszódott a legjobban, hogy mindannyian Frank gyerekei, mindenki története olyan volt, ami a DNS-ükbe van kódolva már régen.
Fiona igyekezett csak magával törődni, és a végén belátta, hogy néha muszáj a Gallagher utat járnia.
Lip alkoholizmusát szintén láttuk már Francis történetében, akárcsak a bámulatos szónoklatokat – bármilyen ügy érdekében – amilyeneket most Ian hozott (még ha ő nem is Frank vér szerinti fia). Debbie a testi épségét sem féltette a céljai eléréséért (helló Frank a mobil wc-ben). Arról nem is beszélve, hogy Frank és Monica az elején tuti olyanok voltak, mint Carl és Kassidi. Liam pedig próbál jobb ember lenni, akárcsak az apja az évad elején.

Izgatottan várom a következő adagot.

itchap - 2018. 06. 19. 13:18

Nekem (és meglepődtem, hogy más nem írta eddig), Boo feltűnése az Orangeből, nagy mosolyt csalt az arcomra, remélem megtartják a következő szezonban. Fiona pasija kifejezetten irritáló, ahogy mindenről átszellemülten magyaráz és persze volt minden, még szerzetes is Macedóniában… ugyan már… ismerek pár ilyen tagot, egyik sem százas, viszont előszeretettel csinálnak úgy, mintha nagy művészek meg kalandorok lennének.
Ian unalmas volt mindig, az is marad (az ő jeleneteit anno kizárólag Mickey dobta fel). Debbie egyáltalán nem érdekel, gyenge és idegesítő volt a karaktere a kezdetektől.
Frank és Kevinék miatt nézem most már kizárólag, a többi szál iszonyat lapos lett.
(Ja és Carl nem lopott autót, hogy Uberezhessen (!), hanem kölcsönvette Fiona kocsiját, úgy hogy nem szólt mindig (kb. 2X)… az nem lopás.)
Fiona ex-pasiját felesleges volt megmutatni egy részben, ahogy szerintem korai volt a professzort is ‘kinyírni’.

Igen, én is visszasírom a jó öreg évadokat, amikor még Joan Cusack is játszott. Iszonyat jó volt még akkoriban a sorozat.
Ez most nálam csak 5/10

perszepolisz - 2018. 06. 28. 15:18

Nem tudom emlékszik-e még valaki a 2. évadra, ahol is feltűnt Karen rohadt idegesítő új faszija. (talán Cody?)
Na szóval az utolsó jelenetben Lippel pont ugyanaz történik, mint azzal a faszival. Egy elvonó után új életet kezd egy motorral. :D

Ebben az évadban már egy kicsit sok volt a szenvedélybeteg, vagy elvonón volt valaki, vagy azon túl: Lip, Younes, Brad, Fiona hernyós exe, Sierra gyerekének az apja, de ide vehetjük Franket, Trevor kis csapatának összes tagját.
Jó évad volt ez, de már nagyon más mint a kezdetek.

perszepolisz - 2018. 06. 28. 15:26

Nekem azért mások az új évadok, mert úgy érzem a karakterek egytől egyig hipszterek, még a Gallagherek is és ez nekem nem nagyon tetszik. Korábban valódi lepusztult, elcseszett, reménytelen figurák voltak, néhány éve viszont már nagyon nem azok. Ráadásul ebben az évadban Fiona mellé beraktak olyan karaktereket, akik még el is mondják magukról, hogy hipeszterek és valóban úgy is viselkednek (Ford, meg a két leszbi) Ezekkel a karakterekkel Fiona az első évadban szóba sem állt volna. De Trevorék történetében is csupa hipsztert vonultatak fel.
Frank tartja még magát.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz