login |

Ennyire szabja egyedire a Netflix magát számunkra

2018. 01. 31. 17:40 - Írta: human

24 hozzászólás | kategória: video

Bár nincs nagy megfejtés a tovább mögötti videóban, de szerintem érdekes így összeszedve, hogy milyen trükkökkel tart minket az oldalán és a szolgáltatásában a Netflix. Kezdve attól az érdekességtől, hogy az adataik szerint, ha 90 másodperc alatt nem találunk néznivalót, akkor lelépünk valami másik oldalra.

24 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 01. 31. 17:48

jaj, hát ez mindig olyan vicces, jól megszívatja az embert a cserélődő thumbnailekkel:) de némelyik tök jól néz ki. akkor nyilván van, akinek kábé ez a foglalkozása, hogy a tonna indiai filmnek is cserélgeti a képét. (más kérdés, hogy olykor a cím már nem fér el a képen…)

az egészből egyébként nagyon jól lejön az, amit én is mindig próbálok sulykolni, hogy a netflix fő célközönsége nem a tudatos néző vagy a junkie, hanem a szörfölő. nem az, aki (konkrét) valamit akar nézni, hanem aki nézni akar valamit. mindegy, mit, csak mozogjon, bejöjjön neki.

más kérdés, hogy ez az ajánlás dolog nekem tök erőltetett és mesterséges, de gondolom az adatok alapján működik. plusz ugye ott vannak a címkék, ami alapján több tízezer kategóriájuk van, ami kereshető, mint a “nordic noir feturing a strong female lead”.

LoGi - 2018. 01. 31. 20:35

de sok sorozatot látni a videóban, ami nincs a magyar netflixen :(

szerintem - 2018. 01. 31. 21:18

nagyon erdekes, de nem vagyok benne biztos, hogy ez mindig igy mukodik, ahogy a videoban elhangzik. engem peldaul bosszant, hogy hiaba hagyok abba valamit nagyon hamar, mert nem jon be, es a biztonsag kedveert meg is jelolom, hogy nem tetszik, allandoan felbukkan hasonlo temaju musor az ajanlomban. leginkabb a standup-nal feltuno ez, de sorikkal is elofordul.

neha olyan volt kulonben, mintha a sajat netflixemet lattam volna :)

winnie - 2018. 01. 31. 22:05

ez a bejölés elvileg az ajánlásokat erősen módosítja és bizonyos szűréseknél működik. pl. ha listázom a magyar feliratos cuccokat, akkor azok, amiket bejelölök, ott tuti, nem jelennek meg. amikor megjelennek, mert tényleg megjelennek, szóval gondolom, nem az a fő cél, hogy eldugja őket, akkor viszont, ha rámegyünk kurzorral, legalább elszürkülnek. ami jó, de akkor igazán lehetnének szürkék alapból:)

zako1 - 2018. 01. 31. 22:37

Nem is tudom, nekem egy Bonanza Banzai dalszöveg egyik sora jut eszembe mindig, ha erről a netflixes ajánlórendszerről hallok (“Nem biztos hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet”). Szerintem a Netflix azzal, hogy hasonló sorozatokat ajánlgat, mint amiket nézek, korlátok közé szorít és beskatulyáz. Én nagyon szeretek új és különleges sorozatokat felfedezni, amelyek elvileg nem “illenek a profilomba” és gyakran találok gyöngyszemeket. Magyarul arra ösztönöz, hogy maradj a komfortzónádban, nézd a sokadik hasonló szitkomot, orvosos drámát és így tovább.

winnie - 2018. 01. 31. 22:50

de csak ajánl, segít, időt takarít meg, rangsorol, szem elé tesz dolgokat, mert egyébként az ember órákon át lapozgatna csak, szörfölne, nem?

arról nem is beszélve, hogy vagy 20-30 kategóriában sorol fel cuccokat. nálam most a continue meg a watch it again után: us tv shows, irreverent us tv shows, european criminal investigation tv shows, us crime tv shows, soapy us tv shows van, majd egy “mert nézted a white gold-ot”, majd binge-worty tv shows, recently added, suspensful, us historical, slow burn, tv comedie, comedies, stb. nyilván minél lejjebb, annál jelentéktelenebb, de horizontálisan és vertikálisan is elég nagy azért a szabadság. és cserébe az indiai tartalmakat itt nem látom.

Flanker - 2018. 01. 31. 23:05

“de csak ajánl, segít, időt takarít meg, rangsorol, szem elé tesz dolgokat, mert egyébként az ember órákon át lapozgatna csak, szörfölne, nem?”

Nem. Tudatosan nézném azt a sorozat, vagy filmet amit akarnék. Köszönöm, felnőtt vagyok, majd én eldöntöm. Mutassa normálisan az újdonságokat, jelezze ha közeledik új évad abból amit már láttam de ennyi.

zako1 - 2018. 01. 31. 23:20

Flankerrel értek egyet: felnőtt emberek vagyunk, el tudjuk dönteni, hogy mit akarunk nézni. Azért vannak a netes fórumok, blogok (valami sorozatjunkie.hu asszem :)), hogy majd én kimazsolázom magamnak, amit akarok. Megint oda lyukadunk ki, hogy a Netflix a kocanézőnek van, akinek nincs kedve/ideje tájékozódni és azt fogyasztja, amit elétesznek.

winnie - 2018. 01. 31. 23:21

“udatosan nézném azt a sorozat, vagy filmet amit akarnék. Köszönöm, felnőtt vagyok, majd én eldöntöm. Mutassa normálisan az újdonságokat, jelezze ha közeledik új évad abból amit már láttam de ennyi.”

??? pontosan ezt csinálja a netflix. meg az amazon. és az hbo go. mutatja az újdonságokat. van keresője. azt nézel, amit akarsz. (és a netflix pont jelzi, ha közeledik az új évad. és még emailt is küld róla:)

mi itt a gond? az, hogy emellett mást is kínál? kit izgat, ha számodra nem opció, akkor nem használiod. a netflixen nekem is a recently added menüpont a nyitólapon (https://www.netflix.com/browse/genre/1592210), a főoldalt nem nézem, többek között, mert lassan tölti és sokszor mozgó előzetes van a háttérben.

sunny - 2018. 01. 31. 23:33

Valaki azt mondja meg nekem, hogy miért van az, hogy szinte mindenhez és az épp megjelenő sorozatoknál is van román felirat????

Szerencsére angol felirattal értek mindent, csak hát néha van, hogy más is nézné velem de mivel ők nem értik az angol feliratot így esélytelen nekik.

winnie - 2018. 01. 31. 23:54

zako1: komolyan úgy érzem, mintha másik dimenzióba csöppentem volna:) hol jobb az opciónélküliség az opciónál? most, aki akar, az ajánlást kap, aki akar, az meg tudatosan néz. én azt nézek, amit akarok. valaki meg azt néz, amit ajánl neki. és utána azt fogja nézni, amit akar, mert elkezdte.

nyilván azért ilyen a rendszer, mert látták a nézői magatartásból az igényeket – elmondják a videóban. aki nem talál semmit 90 másodperc alatt, az lelép. naná, hogy valamivel meg akarják őket fogni, nem ördögtől való ez, hanem racionális lépés, ami még meg is könnyíti az ember életét. ha akarja. igen, aki akar, az utánanéz, beleöl 10 órát, de a kutya nem fogja megtenni, ha megkérdezheti a barátját, hogy mit nézzen. nem fog időt befektetni az alapos kutatásba, mert nem biztos, hogy megéri neki, hanem bízik az ajánlásba. a junkie-k a kisebbség.

a netflix az a kocanézőnek van, ez nem volt sosem vita, ez a lényeg, ezért siker. és ez a téma csak akkor jön elő, ha az ember valami új után kutat. mert nyilván, ha megvannak a nézős sorozatai, akkor azokat fogja nézni. gond akkor van, ha kifut belőlük.

“Flankerrel értek egyet: felnőtt emberek vagyunk, el tudjuk dönteni, hogy mit akarunk nézni.”

ez nem felnőttség kérdése. bárki utánanézhet bárminek, de senki sem tud mindennek. film? sorozat? oké. de zenék után nem fogok nézni, inkább belehallgatok abba, ami elém kerül mondjuk a hallgatott műfajaim alapján. kajáknak olvassak utána? cipőmárkáknak? az élet rengeteg területén jól jön a segítség, hiszen nem költséghatékony mindenben maximális infó alapján dönteni. a nagy többségnek gőze nincs a sorozatok zöméről. ha nem lenne ajánlás, akkor céltalanul szörfölnének. így viszont nem annyira ezt teszik. nyilván a netflix azért csinálja, hogy lekösse őket maga mellé, de ez egy szolgáltatás, amit nem kötelező igénybe venni.

winnie - 2018. 01. 31. 23:54

egyébként értelemszerűen, a darálás miatt a fenti ajánlás inkább filmekre áll.

winnie - 2018. 02. 01. 00:14

“Valaki azt mondja meg nekem, hogy miért van az, hogy szinte mindenhez és az épp megjelenő sorozatoknál is van román felirat???? ”

nagyobb a piac. gondolom, előnyben részesítik a 20M fölötti európai országokat. és a románok még pont beleférnek. a nyugati nemzetek (meg gondolom a nem 20M-s skandinávok) mellett a román-lengyel-török trió kiemelt. mi a délszlávokkal vagyunk egy szinten.)

zako1 - 2018. 02. 01. 06:54

Nyilván rengeteg embernek tökéletesen megfelel a Netflix, ezt nem vitatom. Számomra azonban – amíg van alternatív beszerzési forrás – nem opció. Plusz ugyebár bármikor kikerülhet egy-egy sorozat a választékból, ami eléggé frusztráló lehet annak, aki mondjuk a felét már megnézte. Arról nem is beszélve, hogy jogi okokból régiónként eltérő (értsd mifelénk szegényesebb) a kínálat.

winnie - 2018. 02. 01. 07:58

zako1: és ezzel jutunk vissza a kezdéshez, sőt, sok-sok évvel korábbra, amikor írtam, hogy nyilván semmilyen digitális platform nem fogja kiváltani a letöltést, ami révén mindent meg lehet kapni azonnal ingyen, míg a platformok nem mindent adnak, nem azonnal és nem ingyen. aki tud élni az első lehetőséggel, az miért válassza ezt? ergó, nem azoknak van, nem a junkie-knak. ld. az első kommentemet:

“az egészből egyébként nagyon jól lejön az, amit én is mindig próbálok sulykolni, hogy a netflix fő célközönsége nem a tudatos néző vagy a junkie”

és, ha nem a junkie-knak van, akkor a felületét sem rájuk kell tervezni.

maradnak azok a junkie-k, mint én, akiknek a kényelem és a mobilitás a fontos, illetve az, hogy nincs macera letöltéssel, másolással, csak egy klikk és minden induul.

ld. én túl sok mindent nézek ahhoz, hogy bajom legyen a netflix/hbo go/amazon trióval. mindegyik tele van cuccokkal, amiket nem láttam, ergó mindet elő tudom kapni. tegnap például sajnáltam, hogy amíg vártam a gyereket az iskolaelőkészítő közben, hogy nem tudok residentet vagy this is us-t nézni, nagyon kevés kurrens sorozatot tudnék (a black lightningot néztem volna, de azt valamiért egy hét késéssel adja a netflix), de gond egy szál sem, lenyomtam a white gold – 1×03-at a netflixen. haladtam. ha nincs netflixem, akkor ezt nem tehettem volna meg, vagy viszek laptopot, amire előzőleg másoltam volna valamit.

majsz - 2018. 02. 01. 08:39

@winnie ezzel teljes mértékben egyetértek, rengetegen vannak akiknek a letöltés nem opció. egyébként rettentő érdekes, attól hogy a letöltés kvázi nagyon egyszerűen elérhető, mégis a mai napig sokan “nem értenek” hozzá. ha már csak a technikai oldalát nézem, mint tárhely stb (pl nálam is, hogy most egy nem bővíthető notim van és mindig külső vinyózni nem okés) és néha ha megnéznék egy random filmet azt 1080ba töltögetni idő is. viszont mai napig sok ismerősöm azt mondja amíg van ingyen minek fizessen, nekem a mobilitás akkor is megéri. személy szerint csak a hetiket hiányolom a streaming platformokról, most nincs is olyan sok, úgyhogy elvagyok.
évek múlva meg ha nagy lefedettséggel lesz übergyors mobilnet is olcsóbban akkor meg pláne ez kerül előtérbe.

lalakov - 2018. 02. 01. 17:52

zako1: Természetesen le tudnám tölteni ezeket a tartalmakat is, mint az összes többit, de én örülök, hogy legálisan juthatok hozzájuk. Nem beszélve arról, hogy mennyivel kényelmesebb.

Mire érdemes rákeresni, ha a jövőbeli, saját gyártású tartalmaikat szeretném kilistázni? A “netflix original”-t szoktam beírni, de nem ad ki mindent erre.

szerintem - 2018. 02. 01. 20:53

en szerintem igazi junkie vagyok, megis nagyon szeretem a netflixet/amazont/hbogo-t/viaplayt. egyreszt mindig van mit nezni. mindig. ha veletlenul elfogyna minden, amit alapos valogatas utan felvettem a listamra, akkor is tuti ajanl valamit, ami elkerulte a figyelmemet korabban, pedig erdekelne, a sorozatjunkie-n sincs iras rola, mert annyira uj, vagy helyi tartalom (skandinav krimik es dokumentumsorozatok). ketszer ennyit is fizetnek ezert, annyira megeri. mindig jo minosegu, legalis (ami nekem nagyon fontos), es barmikor ujranezheto. az egyetlen problemam, hogy nyilvan nem fed le mindent, amit nezni szeretnek, de majd az is eljon remelhetoleg nemsokara. siman fizetnek dupla havidijat, ha a survivort nem kellene neha youtube-on osszenyomoritva, felgyorsitva kiszenvednem.
az meg milyen erv, hogy eltunik a tartalom, mikozben valaki feluton tart az evadban, nemar. egyreszt mindenrol jo elore lehet tudni, hogy meddig elerheto, masreszt ezzel az erovel a kulso vinyod is tonkremehet egyik pillanatrol a masikra, nem?
en nem ertem, ennel jobb talalmany sorozatimadoknak szerintem nincs. dobbenten olvasom, hogy egyesek panaszkodnak, de meg csak nem is a platformra (amin azert mindig lehet javitani), hanem magara a koncepciora.

kicsit off, de kulonben itt a svedeknel mar olyan is van, hogy elofizetes nelkul regisztralsz egy online videotekaba es azon keresztul fizetsz csak azert a tartalomert, amit megnezel, kikolcsonozheted 48 orara vagy meg is veheted. foleg filmek vannak, de sorozatokat is talalni rajta.

zako1 - 2018. 02. 01. 21:59

Hát nem tudom, szerintem a letöltés soha nem volt ilyen egyszerű és gyors mint manapság a torrentoldalak és a sok-sok megabites netcsomagok és a filléres, terabyte-os NAS-ok korában. Ha valaki egy kicsit több időt szán rá, akkor még automatizálhatja is a letöltéseket és még kattintani sem kell. Amikor egy teljes sorozatévad 1080p-ben kb. 1,5-2 óra alatt letölthető, akkor nincs értelme 2-3-4 streamoldalon keresgélni, mert az egyiken ez nincs, a másikon az nincs, stb.

A magyar jogszabályok szerint magáncélra filmek és zenék letöltése teljesen legális, úgyhogy még ez sem érv a streaming mellett.

Számomra a mobilitás abszolút nem fontos, én menet közben, vagy tízperces sorbanállások közben nem tudok nézni semmit, egyszerűen kis képernyőn (még a laptop is kicsinek számít nekem, nemhogy egy mobiltelefon bélyegméretű kijelzője). Sorozatnézés számomra szigorúan otthon, 42″-os LCD-n, 5.1-es házimozival, sötétben, egyedül, minimum HD-ban, de inkább FullHD-ban képzelhető el.

szerintem - 2018. 02. 02. 07:26

@zako1: you’re one special cookie :)

winnie - 2018. 02. 02. 08:03

zako1: éppen ezért nem értem, hogy miért stresszelsz a netflix miatt. én sem foglalkozok a zenés streamoldalak használhatóságával, mivel nem hallgatok zenét ilyesmin. ami nem opció számomra, az whatever, és mint írtam, aki letölt, annak miért lenne bármi is opció, ami késleltetve nézhető és korlátozottan.

“Ha valaki egy kicsit több időt szán rá”

ez a lényeg, erről beszéltem.

valaki az infószerzésre szán időt, más a sorozatnézésre, kinek mi a prioritás. szóval olyasmi, hogy “másfélóra” meg “HD” totálisan értelmezhetetlen számomra (a számok és a többi betűszó végképp nem mond nekem semmit). ha valamit nézni akarok, akkor az azonnal kell, ergó vagy stream, vagy fél perc alatt letöltöm. de ha számítógépet kell valamihez bekapcsolni, vagy olyan szobába elmennem, ahol tévé van, akkor már rég megette a fene.

én speciel tökéletesen megértem azt, akinek mindenféle plusz kényelmi funkciót kapcsol be egy sorozat megnézéséhez, de mivel bárhogy képes vagyok egy sorozatot maximálisan élvezni (még ha a röhögés a metrón valahol kínos is), ezért nincs hova emelnem az élményt mesterségesen idő, vagy anyagi ráfordítások révén.

(ami fura inkább az, hogy míg nekem mindkét megoldás hozná a maximum élményt, vannak, akik eljutottak oda, hogy a fapados, mobilos megoldás nem hoz akkora élményt, csökkenti azt, és ez az, ahova soha, de soha nem akarok eljutni, nem vagyok önmagam ellensége, legalábbis kiszúrásnak tűnne sajátmagammal szemben, ha direkt lekorlátoznám magam.)

a lényeg mindenképp, hogy a sorozatnézés elsődlegesen időtöltés. nagyon kellemes időtöltés. időt pazarolni az időtöltésre defeats the purpose.

winnie - 2018. 02. 02. 08:05

egyébként van egy nagyon fontos aspektusa a mobil nézésnek (nem mintha elsősorban azon néznék, szerencsére nem gyakran szorulok rá) – de ez személyes dolog. ha valamit nézek a gép előtt (vagy néznék tévében, de az sosem fordul elő), akkor el tudok kapcsolni arról, amit nézek. fel tudnék állni. egy csomó minden zavaró tényező közbe jöhet. ha fogom a kezemben az ipadet, akkor jó eséllyel, amit nézek, azt megszakítás nélkül végignézem. még egy időspóroló tényező.

(ilyesmit csak azért írok le, mert a fenti kommentekből nekem inkább a csőlátás jön le, az, miszerint az Egy Igaz Út-on kívül más nem is járható – szerintem sem az egyik, sem a másik oldalról nem nehéz elképzelni és megérteni a más hozzáállású felhasználókat, nézőket, de odafönt voltak olyan kommentek, amikből süt a “többiek” lenézése. annak ellenére, hogy mások a prioritások, még mindenki ugyanazt a műfajt szereti fogyasztani. ki így, ki úgy.)

zako1 - 2018. 02. 03. 06:42

Én szeretem komolyan venni a szórakozást (ahogy Karinthy mondta anno: “Humorban nem ismerek tréfát”) és megadni a módját. Próbálom ahhoz közelíteni az élményt, ahogy azt a filmkészítő/rendező/showrunner megálmodta: nagyképernyőn, a lehető legjobb képminőséggel, térhatású eredeti hanggal, stb. Ha már a technológia lehetővé teszi, hogy tényleg nagyon jó minőségben nézzük ezeket az alkotásokat, akkor miért ne így élvezzük őket? Szerintem igenis elvesz az élményből a kis felbontás, a sztereó (pláne a monó) prüntyögés, ami egy mobilból vagy egy tabletből kihozható és akkor még nem beszéltem a környező zajokról, amelyek elvonják a figyelmet. Azt is utálom, ha sorozatnézés közben valaki keresztülmegy a szobán, nemhogy még beszél is hozzám, meg is őrülnék, ha mondjuk tömegközlekedés közben kellene néznem valamit egy rázkódó, néha ki-kigyulladó metrón, ahol centikre állnak tőlem az emberek. Igen, számomra a sorozatnézésnek külön szertartása van, hozzákészülődéssel, besötétítéssel, a megnézendő epizódok előre végiggondolásával és megtervezésével. Persze ez nagyban függ a hangulatomtól, a fáradtsági fokomtól – ha érzem, hogy nem fogok ébren bírni egy egyórás drámát, akkor bele sem kezdek.

Az azonnaliság számomra nem prioritás, élőben soha nem nézek semmit és nem vagyok hajlandó hajnalban felkelni, hogy azonnal megnézzem pl. a legújabb Game of Thronest, amint felkerül a netre. Sőt, az igazán jó sorozatokat szándékosan sokáig húzom, nagy szüneteket (akár heteket-hónapokat) tartok az egyes epizódok megnézése között, hogy minél tovább tartson az élmény.

Még tovább fokozva: vannak olyan sorozataim, amelyeket csak bizonyos idősávokban vagyok hajlandó nézni, pl. a drámákat, horrorokat csak este, sötétben. Szitkom jöhet délután is, de pl. reggel vagy délelőtt nem tudnék komoly drámát nézni, egyszerűen nincs hangulatom hozzá.

Mindezek (és az enyhe OCD-m) ellenére :) nem nézem le azokat, akik mindenféle tervezés és előre tájékozódás nélkül megnéznek valamit, amit egy algoritmus eléjük dob, de én nem tudnék így sorozatokat fogyasztani, pláne nem egy random részt megnézni egy sorozat sokadik évadából (igen, kompletista is vagyok…).

Végiggondolva az eddigieket, számomra egy privát, hangszigetelt moziterem lenne az ideális, projektorral, komoly hangrendszerrel, néhány méterrel a föld alatt, egy betonbunkerben. :)

winnie - 2018. 02. 03. 07:25

“egy privát, hangszigetelt moziterem lenne az ideális,”

szerintem a hangsúly az ideálison van:) nekem is az lenne, bár moziban mindig könnyen elalszok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz