login |

The X-Files – 11×04: írta Darin Morgan

2018. 01. 31. 21:17 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Do you know who I am? I’m Fox Mulder. I was fighting the power and breaking conspiracies before you saw your first chemtrail, you punks. I’m Fox freaking Mulder, you punks! I’m Fox Mulder! Fox Mulder!

Mármint nem a kritikát írta Darin Morgan, hanem a részt, ami egyébként lehet, hogy az utolsó is lesz Glen Morgan tesójának, aki már így is a legjobb The X-Files-epizódok írójaként marad meg az emlékeimben. (Tudom, hogy mindig felsorolom, hogy mely részeket jegyezte, de most linkelek előzeteseket is hozzá, hátha valaki így tudja beazonosítani őket: 3×04 – Clyde Bruckman’s Final Repose, 3×12 – War of the Coprophages, 3×20 – Jose Chung’s ‘From Outer Space’).

Mindegyiknek, miképp a tavalyi 10×03-nak (aminek a zsenialitásán vagy ostobaságán több, mint 100 kommentben vitatkoztunk) közös jellemzője volt a szellemes, ironikus és kifejezetten intelligens szkript, és a 11×04, a The Lost Art of Forehead Sweat (magyarul ‘A verejték medrei’, WTF) esetében sem volt ez másképp, valahol tök jó, ha egy írónak azonnal felismerhető a stílusa.

Nyilván mondanom sem kell, hogy a könyvembe ez is 10/10-es epizódként fog bevonulni, még panaszkodtam is Twitter-en, hogy mekkora marhaság volt tőlem, hogy éjszaka kezdtem el nézni, amikor a szomszéd szobában ott alszik a gyerek, nálam pedig 5 perc alatt többször is hangos röhögéssel szakadt el a cérna. A Twilight Zone-os kezdés is tökéletes volt, de Mulder és a Do you even know me?, majd pedig a gyerekkori flashback végleg betette a kaput.

– It’s the Mandela Effect.
– What do you mean?
– When someone has a memory of something that’s not shared by the majority or the factual record.

Nyilván nem mindenkinél talál be ez a stílus, de D. Morgan annyira jól tapint rá bizonyos pontokra, klasszikus húzásokra, XF-jellemzőkre és klisékre a szkriptjeiben, hogy csak pislogok, hiszen rettenetesen jó ennyire felszabadult és tudatosan önironikus részeket látni, az pedig, hogy még történetük (és mondanivalójuk!) is van, nem csak idétlenkedés az egész, végképp magasabb szintre helyezi őket.

De tényleg egy csomó mindenre rá lehet mutatni a 11×04-ben a politikai aktualitásoktól kezdve a tisztelgésen és paródiaelemeken át a meta megközelítésre, mely utóbbi az egyik legnagyobb gyengém, szóval nem csoda, hogy ennyire harapok ezekre a részekre.

Szóval részemről jár a pacsi Darin Morgan-nek, az évad számomra eddig tartott, hiszen az évadnyitó és a 11×02 első fele nem győzött meg arról, hogy érdemes visszatérnem, abban pedig nagyon bízom, hogy a maradók nem fognak csalódni a többi epizodikus sztoriban. A végére eddig úgyis visszatér Chris Carter a hülyeségeivel…

Végezetül csak annyit, hogy:

IT’S NOT PARALLEL UNIVERSE!!!

25 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2018. 01. 31. 21:25

Pont az idétlen irányvonalát nem szerettem a sorozatnak. Egy évadba 2-3 rész még beleférne, viszont minden második harmadik rész ilyen volt már az 5. évadtól, számomra már rég leírta a sorozatot. Sajnos, elég későn kezdem temetni. Úgy érzem ezt már nem kellene erőltetni nekem.

winnie - 2018. 01. 31. 21:36

én nem erőltetem, de egy rész évadonként belefér, viszont lehet, hogy rosszul emlékszem (és ez nem tudálékos szófordulat, mert tényleg 20-25 éve láttam egyszer a részeket), de szerintem alig volt idétlen, legalábbis a legtöbb abszolút komolyan volt véve – vagy melyekre gondolsz?

darin morgan viszont csak a 2. és a 3. évadban írt saját epizódot, amikből főleg a jose chung tekinthető idétlennek. (és, mint írtam, simán megértem az ilyet, csak úgy érzem, hogy az efféle könnyed dolgok nincsenek túlzásba víve.)

Never - 2018. 01. 31. 21:55

en ugy emlekeztem hogy az eredeti X aktak (nem voltam fan) arrol szoltak hogy furcsa lenyek es emberek koztunk elnek es furcsa dolgokat csinalnak. Az egesz sorozatnak ijeszto – horroros hangulata volt. Ahhoz kepest most valami humoros limonadet kapunk amit nem tudok hova rakni.

Hol van a horror faktor vagy en emlekszek rosszul?

winnie - 2018. 01. 31. 22:09

never: megmagyarázhatatlan jelenségekről szólt, azok miatt nyitották az x-aktákat (és összeesküvésről is szólt átívelést tekintve), a hangulat az változó volt, de többnyire azért sötétebb.

a megmagyarázhatatlan és az összeesküvés itt is megvolt, szerkezetileg klasszikus volt a rész (még tudományos dolgok és tények is voltak), hangulatát tekintve meg nem tipikus, mert darin morgan-rész volt, de az írók mindig is szerettek játszani ezzel, ha minden sötét, akkor viccesebbet írni, mint ahogy komédiákban is akadnak komorabb epizódok, hiszen az az igazi kihívás.

adamlyon - 2018. 01. 31. 22:31

nagyon meta volt :) a politikai aktualitás mellett úgy éreztem, hogy volt benne egy nagy adag önirónia is, megmutatta, hogy ez a sorozat miért működött a 90-es években és miért nem működik már 20 évvel később. egyik kedvencem nekem a vámpíros és a post modern prometheus rész, azok is vicces részek voltak, de ez egy x-akták volt az x-akták x-aktájában.

nekem igazából már mindegy mi lesz a vége, a fejemben a befejezés a 8. évad vége lesz (9. évadot nem tudtam végignézni, az utolsó részre át kellett ugranom). igen, a 8. évad is tetszett nekem, főleg scully vívódása, a végén a gyerekkel a kézben közösen csókot váltva pedig szép befejezés.

Skate - 2018. 01. 31. 22:38

Tíz éve daráltam le az egész sorozatot újra, mivel előtte utoljára az m1-es kései műsorszórásban láttam részeket össze-vissza húsz éve. Biztos a viccesebb epizódok a korai évadokban is voltak, azok nyilván nem zavartak sok vizet. Bennem viszont megmaradt, az első 4 évad volt az igazi klasszikus X-Akták (mely megborzongatott igazán), komoly főszállal. És a finálé után egyből indítottam a 5. évad nyitányát. Emlékszem akkora törést okozott ez bennem, mikor várva a fejleményeket egy teljesen idétlen résszel húzzák a időt. Az volt az első, mikor a fősodorral keverték a komolytalanabb vonalat. Nálam teljesen kicsapta a biztosítékot. Onnantól érezhetően (egy mozifilmen kívül) semmi értelmeset nem tudtak kezdeni az úgy nevezett Igazsággal, amit végül tologattak, addig míg a sorozat gondolatmenete elavulttá vált. Ezeket váltották a komolytalan részek, így meg szépen a remény utolsó sugarai is kihunytak, kap-e valaha értelmes lezárást a sorozat. És 2018 van. Itt tartunk, ahol több mint 15 éve, magyarán sehol. A feldobált témák nem többek egy paródiánál, akár az évadnyitót nézzük, akár ezen különálló részeket.

Caeiro - 2018. 01. 31. 23:04

Jó volt ez, no. A kiszólásokon olyanokat röhögtem…kár, hogy csak ennyi maradt meg a régi feelingből, de legalább ennyi megmaradt. És igen, kellettek ezek a típusú részek régen is, mert egy Bad Blood vagy egy Postmodern Prometheus nélkük szegényebbek lennénk – legalábbis szerintem. Mondjuk én aztán totál elfogult valék, meg elég öreg is a nosztalgiázáshoz. A fiatalabbak sejtem, hogy nem értik, mit néztünk ezen a 90-es években. :)

pracsa - 2018. 02. 01. 00:05

Chuck Burks / Pangborn / Charles Burks / …
– The Lost Art of Forehead Sweat (2018) … Pangborn
– Badlaa (2001) … Chuck Burks
– Hollywood A.D. (2000) … Chuck Burks
– Rush (1999) … Chuck Burks
– Biogenesis (1999) … Chuck Burks
– Leonard Betts (1997) … Charles Burks
– War of the Coprophages (1996) … Dr. Rick Newton
– The Calusari (1995) … Chuck Burk
– The Jersey Devil (1993) … Dad

pracsa - 2018. 02. 01. 00:06

Buddy / Devil / Manager / …
– The Lost Art of Forehead Sweat (2018) … Buddy / Devil
– Mulder & Scully Meet the Were-Monster (2016) … Manager
– Jose Chung’s ‘From Outer Space’ (1996) … Dr. Fingers
– Clyde Bruckman’s Final Repose (1995) … Tarot Dealer
– Humbug (1995) … Curator

Hádész - 2018. 02. 01. 00:13

winnie: Én két éve néztem darában a sorozatot és én is erősen meglepődtem, mert sötét horrorra emlékeztem gyerekkoromból. Az eleje még stimmelt is, viszont 4-5 évad után átestek a ló túloldalára. Még ha csak pár rész is volt paródiaszerű, a horror eltűnt, sok lett az önirónia és könnyedség általánosságban is. Az átívelő szálak pedig nemhogy elvarratlanok maradtak, egyszerűen úgy tettek sokszor, mintha nem is lennének.

Geza Kovacs - 2018. 02. 01. 00:14

Kuka. Ha a Walking Dead a komoly sorozat és a Z Nation a kb. paródiája (vagy volt inkább az első évadokban, aztán önálló útra lépett), akkor ennek a résznek az X-akták hasonlóan parodisztikus sorozatában lenne a helye. Mondjuk ahhoz is túl zagyva volt, de még akkor is inkább egy különálló szerzeménybe való. Egy sorozat ne parodizálja önmagát.

Blobov - 2018. 02. 01. 06:37

Én is csak az első 4-5 évadot láttam rendesen, azokat imádtam… utána a tavalyit, ami tragédia volt, az ideit meg az első rész után kaszáltam. De kérdezem: vajon mennyire van létjogosultsága a paródiának/öniróniának akkor, amikor a komolynak szánt részek egyszerűen borzasztóak?

winnie - 2018. 02. 01. 07:44

Blobov: nem akkor van létjogosultsága? nem mintha ez univerzális lenne (mármint nyilván többen imádják még mindig), de nem is arról van szó, hogy azt mondják, hogy “de rossz részeket írtunk”, hanem azért, mert ráért az író, aki lehet, hogy nem is tudja, hogy miről szól a többi rész és milyen minőségű, de ettől eltekintve, épp akkor lehet jót röhögni a sorozaton, amikor tényleg már csak röhögést vált ki. (neadjisten.)

winnie - 2018. 02. 01. 08:03

Geza Kovacs: szerintem, ha valami nem volt, akkor zagyva. max annyira, mint más rész:) felépítésileg, történetileg, rejtélyileg teljesen konzekvens volt. és humoros, önmagán mosolygó, és éppen az a lényeg, hogy ilyen részek csak magában a sorozatban működnek, máshol nem. a sorozaton mosolyognak, azzal ironizálnak. az, hogy egy másik sorozat ironizál ezen a sorozaton, annak nincs akkora hatása.

az oké lenne szerintem, ha valaki úgy érzi egy ilyen rész után, hogy nem ide való – csakhogy itt megvan mögötte a múlt. szóval az alapján ez a gondolatmenet ott bukik, hogy az ilyen részek 23 éve szerves tartozékai az x-aktáknak. 23 éve. nem arról van szó, hogy hirtelen jött volna egy ilyen. vagy tavalyelőtti találmány lett volna. mondhatni amióta világ a világ, x-akták az x-akták, azóta léteznek. pont azért, mert a készítők is tudják, hogy alapvetően megmosolyogtató dolgokat vesznek komolyan a sorozatban is. mármint, hogy nagyon jól lehet komolyan venni őket, de ha valaki úgy áll hozzá, akkor a legkomolyabb részeket is szét tudja röhögni.

Ace - 2018. 02. 01. 08:25

Vicces ez a párhuzamos világ duma a részben mert én nagyon szerettem az X-aktákat és valahogy midíg úgy tekintettem a vicces részekre ,hogy azok egy párhuzamos világban játszódnak. Ezért nagyon jár a pacsi Drain Morgan-nak. Kár ,hogy az űrlényes dolgot már ellőték egyszer egy South Park epizódban is annyi volt kb a változás ,hogy ott lekerítették a földet ahol az emberek többé nem mehetnek ki az űrbe sem…szóval annál a résznél az SP ugrott be… Vicces és Szórakoztató volt a rész mellete nagyon Mindfuck ha csak ez az egy rész lesz ilyesmi az évadban akkor semmi gond vele.

Thrasher - 2018. 02. 01. 10:01

Jöttem volna beszélgetni, de látom, fölösleges, szokás szerint teljesen fogalmatlan emberek okoskodnak itt.

Dave - 2018. 02. 01. 12:28

Első nézésre én is kiakadtam, de mókás epizódként működött. Inkább hasonlítótt egy Community ultra meta epizódra, mint X-aktákra :)

Jazzer - 2018. 02. 01. 14:37

Ma màr minden ami màs mint aminek lennie kène az 10/10? Az x aktàk soha nem errōl szólt, okè nèha volt egy-kèt viccesebb epizód de az úgy elfèrt egy folyamatosan zajló sorozat èletèben, de 10 èv utàn tavaly sem ezekre voltam kívàncsi ès most sem. Akkor ha folytatnàk a farm ahol èlünket az jàtszódjon vàrosban ès legyen tele zombival, ès akkor màr húdejó mert önkritika? Ha az x aktàk ma màr nem àllja meg a helyèt akkor inkàbb ne folytassàk

207713 - 2018. 02. 01. 19:23

A tavalyi gyikemberest is utaltam, de ezt csak 3. nekitusara sikerult vegignezni :/

Katasztrofa ez az ember…

jelenvalólét - 2018. 02. 01. 20:18

Nekem nagyon tetszett, végig sírtam a röhögéstől, bejönnek ezek az önironikus epizódok.:)

Geza Kovacs - 2018. 02. 01. 20:31

Volt az a rész régen, kb. 13 éve láttam egyszer a Viasaton, szóval homályos az emlék, amikor talán az 51-es körzetnél Mulder személyiséget cserél valami helyi vezetővel, aki utána Mulder bőrébe bújva gúnyolódik a Lone Gunmen tagjain meg az újságjukon, mert hogy a valóság még annál is szörnyűbb igazából, mint ezek gondolnák. E mellett rányomul Scullyra, és a végén minden helyreáll.

Na az vicces volt, de ott a két főszereplő végig értetlenkedve nézte, mi történik körülöttük, marhára nem csatlakoztak az öngúnyoláshoz, pláne nem állították be az egész 11. éve létező (igazából már vagy 25) alapkoncepciót nettó baromságnak valami gonosz rejtélyes öreg orvos(?) behozatalával, aki minden titok nyitjaként simán marhaságokat nyom a netre, és végül nem voltak idióta bevágások öregfejű törpe Mulderrel meg szakállas 3 ujjú földönkívülivel, mert ezek formabontó marhaságok még a tényleg magas szintű Mr Robotban is megingatták a bizalmat 2 éve, nemhogy az X-aktákban.

Hogy egyszerűbben világítsam meg: ez után a rész után ha következetesek, a kövi cigis fickós részben Mulderék fingópárnát raknak a zsebébe, kiröhögik, hogy még hogy emberiség kipusztítása, micsoda marhaság, lelocsolják vízipisztollyal az öreget, betolnak a fekete öltönyös testőreivel egy vicces cigit, és véget ér a sorozat. Vagy a mostani 3. rész gonosz testvérpárja hírének hallatán Mulder és Scully hisztérikusan felnevetnek, majd elmennek inkább fagyizni.

winnie - 2018. 02. 01. 22:28

“Ma màr minden ami màs mint aminek lennie kène az 10/10?”

nem hiszem. elég sok “más” rész szokott lenni a tévében, de tavaly csak kettő volt 10/10-es. idén eddig egynél tartunk. nem azért, mert más volt, hanem, mert zseniális volt.

winnie - 2018. 02. 01. 22:39

ehh, az elejéről lemaradt, hogy természetesen még ott van a kötelező darin morgan-részek között a millennium – 2×09, amibe átvitte jose chungot, az a Jose Chung’s Doomsday Defense.

az egyébként most esett le, hogy anno a Clyde Bruckman’s Final Repose-ért meg is kapta az írói Emmy-díjat.

winnie - 2018. 02. 01. 22:46

geza kovacs: “ez után a rész után ha következetesek, a kövi cigis fickós részben Mulderék fingópárnát raknak a zsebébe, kiröhögik, hogy még hogy emberiség kipusztítása, micsoda marhaság, lelocsolják vízipisztollyal az öreget, betolnak a fekete öltönyös testőreivel egy vicces cigit, és véget ér a sorozat.”

mondjuk így érthető a véleményed, mert szerintem elég sokan másképp gondolkodnak a látottak (és a folytatás) kapcsán. mármint nyilván ahány ember, annyi értelmezés, mindenki más szinten veszi komolyan, amit látott.

maga a jelenség, miszerint valami valakiből a felhőtlen szórakozást, másból pedig inkább indulatokat vált ki, egyébként megérhet egy hét kérdését, mert szerintem nem ritka az ilyen, én is biztos, hogy voltam a “másik oldalon”.

Csigusz - 2018. 02. 10. 09:27

Tudtam, mire készülök, tudtam, hogy Darin Morgan és valószínűleg valami totális agymenés lesz a vége, de míg a Were-Monsteren jól szórakoztam, és az számomra simán 10/10, addig ez siralmasan szar volt.
Tényleg sajnálom, mert talán a várakozás is nagyobb volt az előző rész fényében.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz