login |

Fortitude: a 2. évad – írta Athrun

2018. 02. 06. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mivel a sorozat nemrég megkapta harmadik, egyben utolsó szezonját, ezért gondoltam megérdemel egy rövid írást a 2. évad, ha már az első is kapott. Főleg, hogy elég népszerű volt itthon ez a havas krimi.

Szóval a Fortitude a 2015-ös év egyik kellemes meglepetése volt. Egy átlagos északi nyomozós sorozatnak indult, majd egy bátor fordulattal teljesen vizekre evezett. Jól állt a sorozatnak a tudományos-fantasztikus szál és mivel elég jól elvarrták a sztorit az S1-ben, nem igazán tudtam elképzelni, mit hozhat a folytatás. Ami, a nagy csendből ítélve, nem csak szerintem nem volt az igazi.

A tovább mögött folytatom.

Az első szezon eseményeit követően Fortitude eddig nyugodt légköre teljesen megváltozott. Dan és Eric eltűnése után a rendőrőrs fiatal hölgyeinek egyedül kell helyt állniuk, amikor egy újabb kegyetlen gyilkosságot kell felderíteniük.

Hildur munkáját egy, a kontinensről küldött felügyelő akadályozza. Egy doktornő kétes módszerekkel a paraziták áldozatainak regenerációs képességeit vizsgálja, illetve megismerjük Ingrid szüleit, Michael-t és a halálos beteg Freya-t, s végül Dan is előkerül, de nem teljesen az, akinek eddig megismertük.

Viszonylag hamar fény derült a gyilkos személyére, éppen ezért nagy kár volt szerintem, hogy a motivációja gyenge lábakon állt. Nekem legalábbis ez a természetfeletti szál nem igazán tetszett, amit képviselt, még ha a mitológiát sikerült is abba az irányba elvinni.

Voltak történetek, amik ugyanazokat a köröket futották az évadban (Natalie és Vincent), és voltak, amelyek sajnos teljesen elsikkadtak (Petra vallomása). Az évad végén végül persze mindegyik szál ugyanoda futott ki, de végül elég erőltetetten zártak le ezeket, ami ugyancsak csalódást keltő volt.

Pozitívumnak továbbra is megmaradt a havas táj, ami még mindig könyörtelen, s ugyanez elmondható volt az írókra is, hiszen igen naturális jeleneteket láthattunk, változatosan megcsonkított holttestekkel (és néha élőkkel is). Arról nem is beszélve, hogy a városka légköre is egyre nyomasztóbbá, sötétebbé kezdett válni.

A színészi alakításra most sem lehetett panasz. A régiek mellett sok ismerős arc jelent meg az új évadban.

A 3. évadra is visszatérő Dennis Quaidnek kellett vinnie a hátán az új részeket, de Michelle Fairley és Parminder Nagra is odatették magukat – utóbbi közös jelenetei Richard Dormer-rel mindig rendkívül feszültek lettek. Dan karaktere pedig a sorozat legnyugtalanítóbb karakterévé nőtte ki magát – és csalódás ide vagy oda, pont emiatt lehet érdekes az új szezon

8 hozzászólás Ne habozz!

jetlee - 2018. 02. 06. 15:37

Rémületesen gyenge volt szerintem ez a második évad. Alig tudok bármit felidézni belőle. Az összes erős karaktert kinyírták vagy totálisan jelentéktelenné tették az évad során. Ez így egy hatalmas katyvasz lett.

Thrasher - 2018. 02. 06. 17:12

A legnagyobb bajom az volt, hogy az a narratív ködösség, infóhiány, ami az első évadban annyira jól működött azzal, hogy még titokzatosabbá tette ezt az amúgy is elég furcsa, idegen helyet, a második évadban már zavaró volt.

Gondolom, azért, mert itt már nem új néző voltam, itt már zavart mondjuk az, amikor egy karakter motivációnak felfedése helyett megint csak egy mély hallgatást kaptunk, és a plot hole-okat is nehezebben néztem már el.

Ingrid és Petra karaktere meg pl. durván visszafejlődött.
Az első évadban szerintem elég jól hozták azt, amit kevés sztori hoz: olyan rendőröket, akik sem nem szuperhősök, sem nem csetlő-botló idióták, csak hétköznapi emberek, akik ugyan nincsenek hozzászokva az őskori zombivírusokhoz, de azért teszik a dolgukat.
A második évadban viszont, mivel mindketten nők, ezért természetesen az egyikük szerelmes, és emiatt ésszerűtlenül viselkedik, a másik meg béna, és pánikolós.
Arcpálma…

A hangulat megvolt, de nincsenek túl nagy reményeim az utolsó, csonka évaddal kapcsolatban.

Snoopyzit30 - 2018. 02. 06. 18:25

Én tavaly nyár elején daráltam le az 1. és 2. évadot egyben.

Az 1.évadnál végig azt éreztem, hogy ez egy tök jó sorozat, majd húztak a végére egy olyat, ami miatt nagyon berágtam, de aztán pár nap után mégiscsak folytattam a 2. évaddal.

Az évad elején még voltak kétségeim, hogy most meg mi a bánat lesz, de aztán felvitték újra az írók a 8-9/10-es magasságba a sztorit és megint a legutolsó 2 részig ott is tartották, amikor is újra bevittek valami olyan erdőbe, amire nem számítottam. A végét pedig totál nyitva hagyták, szóval van mire építeni az esetleges 3. évadot.

Anélkül, hogy spoilereznék csak annyit mondok, hogy a legelb@szottabb munkahely címére nagy eséllyel pályázhat a Fortitude-i Rendőrség. Ja és Fortitude-ben élni nem egy életbiztosítás.

Összességében a 2. évad szerintem jobb, mint az első vagy hát nem is tudom, más…

Magdus - 2018. 02. 06. 20:32

Az első évad nagy kedvencem, és vártam a folytatást, de nagy csalódás lett számomra. Mintha az írók nem tudták volna, hogy hogyan is folytassák, és inkább maradtak a parazita és természetfeletti vonalon. Persze nehéz lehetett a folytatást összehozni egy ennyire lezárt sztorihoz, de így egy nagy kesze-kusza és időnként totálisan elborult történetet hoztak össze. Aki meg a sámános részt kitalálta, az tuti valami szer hatása alatt állt…
Nagy fájdalmam, hogy a karaktereket ennyire kinyírták, főleg Dan lett totális ellentéte magának.
Szóval kíváncsi vagyok ezt hogy tudják megmenteni a 3. évadra, és remélem sikerül egy normális lezárást adni a sorozatnak.

Thrasher - 2018. 02. 07. 06:47

“főleg Dan lett totális ellentéte magának”
mondjuk annak volt oka…

Lemoni - 2018. 02. 07. 11:11

Misfits Nathan-nek én mindig örülök, bármiben is bukkan fel :)
Nekem tetszett a 2. évad is, szerintem jól megfért egymással az emberi gyarlóság és a természetfeletti brutalitás. Hildurt sajnáltam, az egyik kedvenc karakterem volt.
Örülök, hogy megkapták a lehetőséget a történet lezárására, gyanítom, nem pozitív kicsengésű lesz a vége. Az nem illene hozzá.

habbbea - 2018. 03. 11. 20:19

Határozottan gyengébb lett a 2. évad, mint az első.
Nem volt jól összerakva, ezért az első évadban feszültségfokozó információhiány itt bosszantóvá vált.
Sok elvarratlan szál, zavaros katyvasz, súlytalan karakterek.

Dan, pontosabban az őt alakító színész pedig kimondottan idegesítő.

toma - 2018. 03. 20. 00:34

Szerintem nem lett kifejezetten elvarrva a történet, idegesítő. Spoiler: Kiterítették a gyilkost, akiről már az évad közepén tudni lehetett, hogy ki, a rosszcsávókat meg egytől egyik kinyírták a végén pikk-pakk, ennyi. Viszont nem derült ki, hogy Dan-nek pontosan mi a baja, miért harapdált ki darabokat emberekből, Natalie-vel mi lesz, mit lép a gyógyszercég most, hogy a doktornő, a kamukormányzó meg az értük küldött csapat is kampó, Dan meg él és virul. Nem tiszta számomra, hogy mire volt jó, hogy a Bianca nevű csajt megölte a csapos fickó (ráadásul lemásolva a sámánt, és még a kamukormányzó is tudott róla, WTF, miért?), mire volt jó Vince kamu vaksága, ki volt az a két fickó, akiket a sámán lemészárolt az elhagyatottnak hitt barlangban, miért kellett Elena-t megölni, és még sorolhatnám. Csupa kaotikus értelmetlen cselekmény, amik nem vitték előre a sztorit, csak az időt töltötték ki. Tőlem ez az évad nagyon kevés pontot kap, örülök, hogy az utolsó évad csonka lesz, így nem kell annyit szenvednem majd, mint ezzel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz