login |

Star Trek: Discovery – 1×14: The War Without, The War Within

2018. 02. 07. 14:50 - Írta: dzsiaj

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, ez lesz a legrövidebb írás a szünet utáni epizódok történetében, mert hogy… nem történt semmi? Azért eddig nagyon nem ezt szoktuk meg a sorozattól, sőt

Visszagondolva, voltak lassabban építkezős epizódok, de azért azok is végig érdekesek tudtak maradni. A friss eresztésnek ez csak úgy az első negyed órájában sikerült, utána viszont menthetetlenül leült a rész.

Érdektelen párbeszédek, időhúzó történések. Miközben a párhuzamos univerzumbeli kalandok nagy rohanva lettek lezárva, úgy hogy kábé semmire sem jutott elég idő, addig ez a dupla epizód érezhetően megfogta a készítőket. Pont a végére fogytak el az ötletek?

És most látszik csak igazán, hogy nem a gyenge karakterizálás, hanem a színészek vitték a hátukon az eddigi részeket, mert a komplett unalomba fulladástól ugyan Jones, Frain és Wiseman sem tudták megmenteni az epizódot, de őket legalább jó volt nézni, miközben volt olyan karakter, akit totál érthetetlenül és feleslegesen toltak az előtérbe. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ráadásul csak ismételni tudom magam, de Martin-Green és Latif kettőse egyszerűen nem működik a képernyőn, a világon semmi kémia a két színész között, a végére tartogatott, közös drámai jelenetüket simán rossz volt nézni.

Mindig is érdekes kétrészes sztorikat elemezgetni, mivel a tökéletes duplázás szerintem csak nagyon kevés sorozatnak sikerül. A legtöbb esetben azt tapasztalom, hogy az első epizód, a konfliktus felvázolása, a szereplők nehéz helyzetbe hozása, a vihar előtti csend nagyon jól megy az íróknak, miközben a feloldás már inkább operál sablonos, unalomig ismert elemekkel, a kötelező körök lefutásával. Olyan viszont nagy hirtelen nem is jut eszembe, hogy a felvezető epizód dögunalom lett volna, a lezárás ezzel szemben bitang erős.

Félreértés ne essék, biztos vagyok abban, hogy a finálé már pörögni fog ezerrel, de úgy, hogy momentán egy reális ellenségkép sincs a szemünk előtt, kicsit nehéz  izgulni a karakterekért. Értem én, hogy alapvető írói fogás, hogy minél tovább marad rejtve/minél később szólal meg a gonosz, az csak annál rejtélyesebb meg izgalmasabb, de ebben az esetben erről még csak szó sincs.

A költségvetés kérdését még meg kell említenem a végére, mert erőteljesen az a benyomásom támadt, hogy egy bottle-epizódot láthattunk. Vajon azért kellett ez a spórolás, mert az előző részeknek szaladt meg a büdzséje, vagy inkább a zárást akarják úgy megtámogatni, hogy oda csoportosították át a pénzt?

Akárhogy is, már csak egy rész van hátra az évadból, és abban azért biztos vagyok, hogy jövő héten már lesz miről beszélgetni. (Azért az sokatmondó, hogy ez az első olyan epizód, amihez e sorok írásakor még egy deka komment sem érkezett az előző posztokhoz, hogy azokat át kelljen emelni.)

30 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2018. 02. 07. 16:43

sőt még két órával később sincs komment!
nagyon elbénázták a múltkor a kiválónak ígérkező Lorca-szálat, szóval innen volt szép pofára esni.
már én sem rohantam haza megnézni ezt az új részt, sőt tök elfelejtettem hogy lement, csak most jutott eszembe hogy szóltatok. mondjuk kedvem megnézni most sincs.

flambeur - 2018. 02. 07. 16:56

Nekem tetszett a rész. Szeretem ha a pörgés után kicsit leül a cselekmény és a készítők inkább a karakterekre fókuszálnak. Bár ez a Mr. Robot 3×07-08-as epizódoknak azért jobban sikerült.
Az viszont, hogy a klingonokból ilyen arctalan és élettelen ellenséget csináltak nagy csalódás, főleg annak tükrében, hogy annak idején milyen gazdagon építették a kultúrájukat. Ennek az egész klingon háborús történetszálnak így nem sok értelme volt. Remélem az évadzáróban végleg lezárják ezt a “háborút”.

schray - 2018. 02. 07. 18:18

Nem baj, hogy ilyen átvezető rész is volt. Igazából várható volt, mert a visszatérés után annyira más a helyzet, hogy valahogy bele kell rázódni. Mondjuk nekem nem tetszett ez a fordulat a végén, mi a fenét gondol az admirális?! A terraformálós rész viszont szép volt. Kíváncsi vagyok az évad végére, de személy szerint ha rossz lesz, az előző rész akkor is remek finálé volt. Sajnálom ugyan Lorca karakterét, de még talán visszahozzák.

Dark Energy - 2018. 02. 07. 18:23

Nos, Lorca nélkül azt hittem vége lesz a dalnak, de nem. Egész jól sikerült a hogyan tovább ahhoz képest,hogy igencsak vegyesek voltak az érzéseim.
Michael és Ash karakterét a mai napig nem tudom hova tenni, pl. Killy, akarom mondani Tilly és Saru ezerszer érdekesebbek.
Azon azért elgondolkoztam, hogy Sarek milyen jó “apja” Michaelnek. Mondjuk Sarekkel egyébként is elfogult vagyok, TOS-TNG óta egyik kedvenc karakterem, jól megírt részek voltak azok, na.

Platschu - 2018. 02. 07. 22:06

Udvarias voltam és nem kommenteltem a rossz helyen,hogy ne adjak plusszmunkát. :)

1×14

Ez a lufi most egy kicsit leeresztett. Nem mondom, hogy rossz volt, csak a múltkori részek izgalmai után csendes mederben csordogált. Szóban elmondták, hogy mirror-Discovery, igazi Lorca, átültett Voq meghalt. Kiderült a vacsora. Szakított Tyler és Michael, ami egy nagyon szép és emberi jelenet volt. Azon lehet átsiklottam, hogy menekült meg az Admirális, de a rész végi döntése szerintem óriási felelőtlenség volt, még ha feltételezem, hogy Sarek is bíztatta fel. Bár örültem a csavarnak és a szívem mélyén számítottam rá, egyáltalán nem tűnik logikus döntésnek egy ismeretlen motivációjú illető kapitánnyá való kinevezése és közvetve az egész Föderáció sorsának rábízása.

_Ra_ - 2018. 02. 07. 22:10

Kicsit nyugis rész volt, szerintem a többi pörgős epizód után ez belefér. Persze ehhez az kell hogy az évadzáró üssön mint atom.

Melkon - 2018. 02. 07. 22:53

Szerintem semmi gond nem volt a résszel, én szívesen néztem és néztem volna tovább is.

Nem jó, ha minden rész egy hullámvasút, a félévadzáró óta nem volt egy lassabb rész sem.

symor - 2018. 02. 08. 00:36

Az évadzáró mentheti a helyzetet:

Megjelenik a Jason Isaacs mint Lorca az ebéli univerzumból

~kapásból kitekeri Burnham nyakát, hogy mentse a föderációt és a sorozatot

~előlépteti Saru-t és Tilly-t

~elzavarja egy végtelenül ismétlődő univerzumba Pault, összezárva Prot-tal a K-PAX-ról

~Tyler visszaadja a klingonoknak, hogy maszk nélkül ne is lássa többet

És máris elégedetten dőlök hátra, hogy van az az Isten, ami megmentheti ezt a szépen indult, de kardjába dőlt sorozatot még :)

gegory - 2018. 02. 08. 03:08

symor: Vaaaagy időutazás XD

Ez lenne a legszemetebb húzás, megoldás vagy lezárása a dolgoknak.
Visszaugrani akkora amikor elugrottak a másik dimenzióba. Már megtehetik hiszen van elég üzemanyaguk.

Ace - 2018. 02. 08. 08:17

Köszi Az írást dzsiaj

Én is megvártam a kommentelésel a rész írását.

1×14 Tipikus vihar elötti csend rész volt. De kellet is mert sok dolgot tisztázni kellett. Az első fele nagyon is izgalas volt számomra a résznek amíg kiderültek a dolgok de utánna sem volt szerintem unalmas el kellet mostmár mondaniuk kivel mi a helyzet hogy képben legyenek a nézők ne csak találgatások menjenek. Kiderült mi lett a háború állása mi lett Mirror Discoveryvel(bár ez gyorsabban feloldották mint gondoltam) mi van Tyler-el valójában mostmár egyértelmű. Az itteni Lorca remélem előkerül és remélem nincs igaza az Admirálisnak( Még a főcímet is izgatottan vártam eltűnt-e Isaacs neve de szerencsére nem de tudom ez nem jelent semmit). Saru(Jones) továbbra is tartja a szintet nagyon jó karakter. Sarek továbbra is zseniális.

És akkor a végső Gonosz karaktere kérdés. Hát nekem megint van egy sejtésem mégpedig Phillip-ával kapcsolatban valahogy az az érzésem ő lesz a végső gonosz mert úgy néz ki bármire képes hogy visszajusson a saját univerzumába + Michael-nek ez baromi nagy dilemma lesz… Akár ,hogy is szerintem a Finálé nagyon nagyot fog szólni ott pörgés lesz ezerrel.

JackPackage - 2018. 02. 08. 08:30

Hàt màr koràbbi iràsaidbol is nyilvànvalo volt, hogy nem egy sorozatot nézünk…nem sok mindennel tudok egyet érteni abbol amit most leirtàl, kivéve a “szerelmi” szàlat, az tényleg bàntoan szar ezekkel a szinészekkel.
Ez egy kicsit startrekesebb rész volt, kevesebb bumm-bummal, több moralizàlàssal. De az, hogy majdnem mindenki elkezd egyböl kàrogni amikor 200-nàl kevesebb embert ölnek meg a szemünk elött egy ST-sorozatban, jol mutatja, hogy nincs is nagyon igény manapsàg a “klasszikus” Star Trek-eszményekre, elég ha bemondjàk pàrszor két tömeggyilkolàs között, hogy mi azért békét akarunk…

Gr4t15 - 2018. 02. 08. 10:50

A rész tetszett voltan, viszont ütemre – úgy, hogy egyébként az egész évad lezárására már csak egy rész van hátra – nem igazán fért bele.

Nyilván az írók szándéka volt, hogy látványosabb Trek elemeket, mint az optimizmus vagy bizalom is bekerüljenek a sorozatba (bár szerintem eddig is elég Trek volt csak más szemszögből), ugyanakkor elfecséreltek ezzel egy részt. Tényleges történés pedig csak az üzemanyag megtermelése volt.

Persze innen még lehet szép a befejezés, hisz minden szálat finoman varrnak el, csak egyet nem, én pedig titkon reménykedem, hogy a végén ellövik azt is.

Gab - 2018. 02. 08. 19:14

Én A Defiántot sajnálom, szívesen megnéztem volna, hogy csap rendet a ,,klasszikus”. Kitudja, lehet a Defiánt előkerül mégis valahogy, és így képes lenne megtörni a kligonokat is.

Répa - 2018. 02. 08. 19:20

Lorca nélkül nincs kedvem megnézni :(

Platschu - 2018. 02. 08. 22:08

Nem tudom, hogy mi a bajotok Tyler és Michael játékával. A két színész nem egy színészisten, de azért nem rossz, amit nyújtanak. Kifejezetten jó jelenet volt ez a vívódás kettőjük lelkében.

Paleee - 2018. 02. 09. 09:38

Könyörgöm, ezt a Shazad Latifot (Tyler) írják már ki, menjen vissza klingonokat masszírozni vagy valami, annyira irritáló és semmitmondó lett a karaktere.

SPOILER: Az meg a másik, hogy a Terrán Georgiou először csak “érezze otthon magát”, “nem tudunk mit kezdeni önnel”, a végére meg KAPITÁNY LETT. Mivaaan? Teljesen hülyének néztek?

Ayrons - 2018. 02. 09. 11:48

Ha valami nagyot nem alkotnak az évadzáróban nálam kasza…
Lorca nincs pedig ő volt a lelke az egésznek. Másik érdekes és kedvenc karakterem Voq volt de már ő sincs hát remek… Mi értelme az egésznek vele ? Lorca nagy leleplezésig az egész jó volt utána kvázi roham tempóba lezárták azokat szálakat amik miatt érdemes volt nézni ezt a sorozat.
Klingon háborúból semmit nem láthattunk. Pedig abba lett volna egy egész évad. De nem helyette inkább majd nézzük a vallás és a tudomány csodás dolgait meg az egybites sík hülye Föderációs kapitányokat (Saru kivétel) csodás lesz meg Micheal bamba képét.
Klingonok társadalmáról nagyon keveset tudtunk meg, pedig azt hittem ,hogy Voqon keresztül megismerhetjük az egész fajt mindenestül de minek is az.

Kihitte volna ,hogy a Föderáció elesik hát ki. Ekkora egy balfasz szervezet még nincs egy a világban az idióta dogmáikkal meg a hülye tisztjeikkel. Csodálom ,hogy a jövőben életbe maradtak jaaa várjunk hát a makulátlan egybites kapitányoknak hála mindig győznek.

14 .rész ráébresztett miért is gyűlöltem a Star Trek sorozatokat. Idióta utópisztikus személyek gyűjtő az egész Föderáció.

Zombiebie - 2018. 02. 09. 12:39

Paleee Tökre ezt érzem én is. Megtűrtből kapitány?? WTF? Egy gombnyomással kiirtott egy féltekét. Meg Kelpient eszik… Mások is felhozták már, hogy az érdekes karaktereket meg szépen elásták. Voq és Lorca nagyon kellene a történetbe. Meg a fogva tartott Klingon suna is. Michaelt meg eláshatnák a GenderBender nevével egyetemben egy fekete lyukba.

Zombiebie - 2018. 02. 09. 12:40

Ayrons +1

Ayrons - 2018. 02. 09. 16:33

Császárnéval még lehet esélyük de hát ez meg szembe megy a dogmákkal. Paradox dolog állt elő.
Föderációs vezetés egy háborúban kvázi lófaxt nem ér, ezért kell egy másfajta nézőpont erre jön be a képbe a Császárnő de hát az meg nem a dogmákat követi. És még ebben a válságos időben is megy a moralizálás, kvázi a pusztulás szélén vannak de nem ám.
Amúgy nem értem miért kellett áthozni a nőt. Gondolom az írók így akarják a klingonokat megfékezni,legyőzni DE ez hülyeség mivel ott van Sarek aki már tapasztalt. Kvázi a vulcani taktikát is követhették volna. De ugye kell a dráma.
Sarek helyett ott lett volna még Voq is aki mondjuk kényszer szövetségre lép velük legalább lett volna értelme az ő történetének.
Annyira nem volt kiemelkedően jó a kapitány/császárné hogy szerepeltessék. Gondolom kell Micheal drámájához ide a bökőt ,hogy kapitány lesz jövőre.
De hát jobb ez így.

Latza - 2018. 02. 10. 13:25

Valahogy így képzeltem volna el a nagy vacsora-vallomást (csak fordított szerepekben):
https://www.youtube.com/watch?v=Xto3ti4D8FA&t=0m30s

Ace - 2018. 02. 12. 08:52

Ayrons:
Császárnőt muszály bevetniük. Mert ismeri a Qo’nos-t ő már egyszer legyőzte a klingonokat. Kapitánynak meg azért kell beültetniük mert nem bukhatnak le hogy honnan jöt… amúgy nem ő a kapitány hanem Saru egyenlőre. Philipa csak látszattra kapitány amúgy én pl nem gondolom hogy sokáig marad ott ahol van.
A másik Vulkáni taktikát hiába követik mert ,hogy az is elbukott mivel a Vulkán a Föderáció része ebből látszik ,hogy ők sem tudtak mit kezdeni a klingonokkal. Amúgy azért buktak el mert a meglepetés fegyverük a Discovery eltűnt 9 hónapra. A Föderáció továbbra sem Militarista szervezet a Klingonok meg a harcnak élnek szóval a föderációnak is idő kellett amíg jobb fegyvereket hajókat fejleszt késöbb ezért olyan stabil szervezet meg a tagok összeadják a tudásukat stb…

_Ra_ - 2018. 02. 12. 11:20

Évadzáró

Nos, megmondom őszintén jóval többre számítottam a korábbi epizódok WTF részei után. Ez így kicsit túl biztonságos lezárás volt.

Ettől függetlenül a végén vigyorogtam az utolsó képsorokon.

SPOILER
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jól néz ki az Enterprise, érdekes lesz látni, milyen küldetésre mennek együtt a Disovery-vel.

Dark Energy - 2018. 02. 12. 20:27

SPOILER

@_Ra_
Az volt az egész évad csúcspontja. :)
El tudom képzelni, ahogy együtt bandáznak. Én eljutok oda ahova még ember nem merészkedett. Én meg forgok egyet-kettőt és rég óta vagyok, mire te odaérsz.

Legtornasz - 2018. 02. 12. 22:11

Ez az évadzáró betette a kaput ennek a sorozatnak. Eddig is ingott a minőség, a látvánnyal és néha az ügyes fordulatokkal szemben ott volt a kissé semmilyen főszereplő, a meg-megbotló történetvezetés, a túltolt girl power.

SPOILER *** SPOILER

Az egy dolog, hogy az utolsó két részben kulcsszerepet játszó császárnő karakterétől teljesen idegenül, logikátlanul cselekszik sorozatban. Azon is lépjünk túl, hogy a vörös csaj, megfeledkezve fajának jövőjéről, ill. hogy rábízták a misszióban kulcsfontosságú drónok táskáját, inkább simán beszív egy bárban az ellenség egyik városában, kockáztatva, hogy kifosszák vagy leleplezzék.
De hogy az írók a nőuralmat exportálták a Klingon birodalomba, több mint nevetséges. Ahogy az is, hogy a Klingonok egy olyan libát fognak elfogadni fajegyesítő vezetőül, aki azzal zsarolja őket, hogy szétrobbantja az anyabolygót. Az első adandó alkalommal felkoncolnák.

SPOILER vége ****

Ez mindennek az alja volt. Ennyi, békéljünk meg vele, hogy vége a Star Trek franchisenak.

évadzáró: 2/10

Ckaliban - 2018. 02. 13. 09:05

FINÁLÉ UTÁNRA ÍROM :)

Ha a franchisenak nincs is vége, ennek a sorinak nagyot kellene villantania 2×01-ben. Elfogytak a húzókarakterek, lezárult a főszál, a morális ès karakterdilemmák megoldódtak, és a színészek helyett maradtak a ripacsok.

A - 2018. 02. 13. 15:16

Most néztem meg az évadzárót. Az első gondolatom komolyan az volt, hogy “Hogyan sikerült ennyire leültetniük a sztorit a végére?”.

Ayrons - 2018. 02. 13. 17:10

A: Erre a válasz az ,hogy minden érdekes sztorit és karaktert kikatattak.
Arról nem is beszélve ,hogy a klingonokat elbaszták.

yooha - 2018. 02. 14. 11:22

Tehát a klingonok azért nem támadják meg a Földet, és köszönt be helyette a Végtelen Béka Korszaka, mert “külöben felrobbantom az egész bolygót, magammal együtt!”
És ezt be is fogják tartani, a bombát nem találják meg, a detonátor ott marad Varangy Kisasszonynál, amíg világ a világ.

Érdekes lezárás. Vagy vaalmit félreértettem?

Macckó - 2018. 02. 15. 00:06

Ekkora zakót még nem éltem sorozatban. Hogy a retekbe voltak képesek a jó évadot egy rész alatt így leamortizálni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz