login |

Valor: vége az 1. évadnak

2018. 02. 09. 14:57 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Valahova nagyon rohantak a készítők ezzel a fináléval, mintha nagyon sebtében akarták volna elvarrni a szálakat, hogy a kitartó nézők elégedettek legyenek a zárással, ezért jó sokat ugráltak időben előre, hogy gyorsan elhadarják azt, ami kell a tervezett történet teljes elmeséléséhez. Így a végeredmény is nagyjából hű volt a kezdéshez: gyenge, nem túl érdekes.

Mindkét szálon (a kimenekítősön és a terroristáson) természetesen jött a menetrendszerű hepiend, ami majdnem mindenféle feszültségtől mentes volt, a bomba kapcsán pedig még erőltetett is, és az sem volt meglepő, hogy fény derült a dominók tulajdonosainak személyére – akiről eddig nem tudtunk hivatalosan, annak a személyében is kábé biztosak lehettünk, mert EZ TÉVÉ, nem HBO, akiről pedig tudtunk, szánalmasan tipikus módszerekkel lett csőbe húzva.

Mondhatnám, hogy valahol furcsa, hogy mind összeesküvés, mind lebuktatás terén ennyire nem futotta normális ötletekre a készítőknek, de igazából azt vettem észre, hogy az általam az elmúlt 2-3 évben látott konspirálós sorozatok közül csak nagyon kevésnek sikerült újat mutatnia, szinte mindegyik ugyanazt a korlátozott eszköztárat használja. Ez 10 éve remekül működött volna, de azóta annyira meg lett csócsálva a műfaj, hogy folyton ugyanazokhoz a panelekhez nyúlnak.

A Valor-t nyilván a katonai aspektussal lehetett (volna) feldobni, de az az igazság, hogy a helikopter pilóta főszereplőkkel még inkább leszűkítették a mozgásteret. Most is egy neccesnek mondható helikopter eksön volt a részben, aminek kábé annyi volt a tétje, hogy megmenekülnek-e a főszereplők vagy szörnyű halált halnak. Ha ennyire bináris a felállás, akkor hol a bizonytalanság, az izgalom?

Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a készítők szeretik a szerelmi háromszöges felállást, vagy a CW adja parancsba, hogy minden sorozatába szerelmi drámákat kell tolni – ebbe speciel nem nagyon hiányzott. Mármint az évad során még rendben van, hogy levezetik a magánkapcsolatokat, látjuk azok evolúcióját, de a végén a nulla payoff, annak a lehetőségnek a lebegtetése, hogy minden kezdődhet előre, elég hülye döntés az írók részéről.

Ha valakit a sorozat sorsa érdekelne, annak annyi, hogy nyilván nem biztató, hogy nem kapott +9 részes berendelést az eredeti 13 mellé, de a fő sztorik lezárásra kerültek, elvarrták a szálakat, de mind az összeesküvős vonal megkapta a folytatási lehetőséget, mind pedig a két főhősnek körvonalazták a jövőjét, szóval már most lehet látni, hogy merre menne tovább az esetleges 2. szezon.

Más kérdés, hogy a látottak alapján csak arra lehet számítani, hogy a szappanfaktor még erősebbé válik, illetve, hogy ezt az átívelős sztorit inkább epizodikussá alakítják (minimális átíveléssel), és akkor a sorozat végképp elveszti az egyetlen dolgot, ami még megkülönböztette a többi országos, katonai drámától.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz