login |

Shetland: a 3. évad – írta Eloise

2018. 02. 11. 15:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Elég sokat dicsérték már a Junkie-n a Shetland-et, így hát én is belevágtam néhány hete, és mondanom sem kell, hogy annyira megtetszett, hogy pillanatok alatt le is daráltam. Általában jobban szeretem az 1 eset / 1 részes krimisorozatokat, így kicsit csalódott voltam, mikor rájöttem, hogy a harmadik évadban (itt van poszt a kezdéséről) csak egyetlen ügyet próbálnak meg felgöngyölíteni.

De összességében egyáltalán nem volt rossz a harmadik évad sem, amit szerettem a sorozatban az továbbra is megmaradt. Remek színészek, összességében jó történet és persze a gyönyörű táj. Emellett nagyon örültem, hogy Tosh és Sandy többet szerepelt, mint korábban. Ráadásul láthattuk, hogy egyre jobban összecsiszolódnak, mint kollégák.

Az évad első felében Tosh egy kicsit színtelenné vált, és olyan érzésem volt, mintha nem tudnának vele mit kezdeni. Aztán felkavaró dolgok történtek a karakterrel, amit az őt megformáló Alison O’Donnell kiválóan jelenített meg. Az utolsó részben a készítők meglebegtették, hogy nem tér vissza a következő évadra, amit én iszonyatosan sajnálnék.

Sandy-vel is próbáltak kezdeni valamit, de valahogy az ő történetszála kissé érdektelen lett. Kár érte, mert az őt alakító Steven Robertson igazán zseniális, de az első három évadban ezt nem nagyon mutathatta meg.

Hősünk, Jimmy Perez kapott ezúttal egy szerelmi szálat is, ami érdekes lehetett volna, viszont a két karakter se működött együtt, meg ahogy „összegabalyodtak”, az se nagyon vallott a nyomozóra. Nekem nagyon karakteridegen volt, bár hozzá kell tennem, hogy Perez házasság előtti szerelmi életérről nem sokat tudtunk meg eddig. Lehet, hogy korábban is volt egyéjszakás kalandja egy nyomozás egy kulcsfigurájával.

A tovább mögött folytatom.

Benne van a pakliban, hogy a következő évadban visszatér Asha Israni karaktere. Gondolom ez annak is a függvénye, hogy az őt alakító Archie Panjabi naptára mennyire volt tele a forgatás ideje alatt. Annak ellenére, hogy a színésznőt kiválónak tartom, én nem biztos, hogy nagyon örülnék neki.

Az első két évadban nem csak a krimi része ragadott meg a sorozatnak, hanem Perez családi életét is izgalmasnak találtam. Most viszont a lánya, Cassie szinte alig szerepelt és igazából az évad első felében a családja nem is nagyon volt jelen. Szerencsére a szezon második felében már nagyobb szerepet kapott.

Nagyon bírtam, ahogy Duncan beköltözött. A két apa kapcsolatát mindig is kifejezetten érdekesnek találtam. Gondolom, nem egyszer voltak a mostaniaknál is nagyobb súrlódásaik, féltékenykedések, de valahogy többé-kevésbé túllendültek ezeken, és most elsősorban a lányuk érdekeire koncentrálnak. A két férfi nagyon más természetű, talán ezért is egészítik ki ennyire jól egymást. Bár Jimmy többször nehezményezte, hogy általában neki jut a rossz zsaru szerepe.

Az utolsó rész utolsó perceit megkönnyeztem. Douglas Henshall alakítása egyszerre volt egyszerű, de mégis nagyon megható. Ahogy a két apa elbúcsúzik az elutazó Cassie-től, majd megölelik egymást, engem szörnyen meghatott. Sajnos attól félek, hogy Cassie elutazása azt is jelzi, hogy a negyedik évad nem fog túl sok családi jelenetet tartalmazni.

Viszont érdekes lesz látni, hogy a nyomozó mit fog most magával kezdeni a lánya közelsége nélkül. De ezen kívül is bőven marad kérdés nyitva, amire nemsokára választ kaphatunk: mely szereplő marad, és ki megy el? Egy eset lesz megint vagy újra több? És még sorolhatnám.

8 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2018. 02. 11. 17:10

@Eloise

Tulajdonképpen a 3.évad cselekményéről és magáról a nyomozásról, a lezárás óriási következetlenségeiről nem írtál gyakorlatilag semmit.

bvr - 2018. 02. 11. 18:14

Hát én amennyire szerettem az első két évadot (ugyebár a “nagy négyes” tagjaként, a gyönyörű vidéki helyszíneken játszódó krimik, amikről olyan jó cikkek voltak itt a junkie-n (Broadchurch, Top of the Lake, Mayday és Shetland) , szóval amennyire szerettem az első két évadot, a harmadik óriási negatív csalódás volt. Igyekeztem is olyan gyorsan elfelejteni amilyen gyorsan csak tudtam, rettenetes volt…

tonks - 2018. 02. 11. 18:14

Nekem pont, hogy tetszett az írás!
Pár nap és végre-végre jön a 4. évad, a trailer alapján (de hiányzott ez a sok szépen beszélő ember!) Tosh továbbra is a csapat tagja :) Amilyen kevés állandó szereplővel operál a sorozat, fura is lett volna, ha kiírják, főleg, hogy mindenkit lehetne még hova mélyíteni. Sandy-t is, valóban. (Nem is bánnám, mert a színészről továbbra is csak a Being Humanes szerepe szerint tudok nézni, amit pedig jó lenne már hátrahagyni, brr.)
A 2 apa interakciói nekem azért olyan érdekesek, mert effélét még nem láttam sorozatban/filmben, ami egy tragédia utóhatásaival/vele éléssel foglalkozna ilyen szinten. Jó párost alkotnak, remélem maradnak is.

@Snoopyzit30: milyen következetlenségekre gondolsz? Lehet, hogy a 2 év jótékony homályba fedte már, de minden tekintetben a legjobb évadnak könyveltem el ezt a harmadikat.

Eloise - 2018. 02. 11. 18:32

tonks: A trailert nem is láttam, köszönöm az információt.

Ancsa - 2018. 02. 11. 20:09

Ez a sorozat eddig nem volt meg, jó, hogy most belefutottam a kritikájába. Köszi érte, már jön is lefelé :)

Hamupipacs - 2018. 02. 11. 20:39

Régebben futottam bele és ledaráltam. Beszippantott. Nagyon bírtam. A vége, a 3. évad vége nem volt feliratozva és anélkül próbálkoztam:-) Vagy kétszer néztem minden jelenetet.

Az uccsó évad már nem támaszkodott a könyvre. Talán ennek is köszönhetőek a változások. A forgatókönyv egyenletlenségei, a hangsúlyok eltolódása. Bár annak örültem, hogy elkerültek egy-két szteretípiát.

A két apa jeleneteit mindig vártam. Az egyik veszekedésnél azt mondta az egyikük, akkor én most elválok!
Ja, és az apa azt mondja a lányának, hogy nagyobb helyre vágyott, ezért költözött el egy 70! fős szigetről. Míg a lánya arról panaszkodott, milyen kis helyen laknak, rendes boltok sincsenek. Ja, ott már 2000-3000-n laknak.

Snoopyzit30 - 2018. 02. 11. 21:30

@tonks

Leírtam a kibeszélőjébe elég hosszan, részletesen.
Óriási csalódás volt a 3.évad vége, már ami a krimi szálat illeti. Régen találkoztam ekkora baromsággal, amit kihoztak a végére. A szereplőket, tájat stb. továbbra is nagyon csípem.

UsedKitchenHub - 2018. 02. 14. 15:52

Ez köztudott folyamat, világosan mutatja, hogy az általános értelemben vett egyenlőtlenségek mennyire gyengítik a régiót, és hogy a legjobb lenne ezzel kezdeni valamit, bár ez talán lehetetlen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz