login |

Pilot: Here and Now

2018. 02. 12. 21:31 - Írta: human

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ez meg mi volt? És most negatívan értem a kérdést. Az HBO új sorozata látszólag dráma, gyakorlatilag meg ki tudja, mi, mivel már a pilot is olyasmivel kezd, hogy egy nő megkarmolja a saját arcát és közben rejtelmes dolgokat kiabál.

Ez itt a történet helye lenne, de nem sokat tudok mondani róla. Ahogy előre nem adták ki, hogy merre tart az évad, úgy ezt a pilotból is kihagyták. Bár lehet, nem is fontos a végeredmény, csak a címbéli most számít, a pillanat amiben vagyunk. Mindannyian.

Azt azért el lehet mondani, hogy egy hatalmas család van a Here and Now középpontjában. Egy sok éve házas pár, akiknek van 3 örökbefogadott gyereke, meg egy igazi lánya. Bár mindez részben csak azért alakult így, mert az anyuka multikultinak akart tűnni. Csak hát közben életre szóló sebeket okozott a gyerekeknek.

A pilot a családfő 60. születésnapjáról szól, arról ahogy mindenki odaszédeleg a családi házban tartott buliba, és eközben előkerülnek a sérelmek. És még véletlenül sem mondanám a kezdésre, hogy szarul van megírva, konkrétan csak egy jelenet volt, aminél kicsit húztam volna a számat az információöntés miatt, pedig hány szereplőt mozgattak.

Viszont a Here and Now-ra tökéletesen illik a vesszőparipám, hogy igenis kell hook, egy horog, amire rá lehet harapni, valami ami berántja a nézőt. Iszonyat profin van összerakva az egész első rész, a sorozat elszállt módján minden karakter kapott mélységet, és szórakoztató volt nézni, de szinte semmi sem súgta azt, hogy folytatnom kéne.

Ennyi alapján sokgyerekes, családos drámának kicsit semmilyen volt, sőt, inkább az illik rá, hogy pár évvel le van maradva. Természetfeletti szempontból pedig egyelőre semmit sem kapunk, csak 1-2 hallucináció volt benne. De hogy miért? Mert vesztettünk, nincs értelme az életnek?

Nyilván a készítő, Alan Ball miatt kap még esélyt, hiszem a Six Feet Under zseniális volt tőle a True Blood pedig egy ideig tényleg szórakoztatott. Más kérdés, hogy ha jól emlékszem, akkor a Here and Now-ból több részt kapó kritikusok sem lettek sokkal okosabbak. Pontozásnak meg… fogalmam sincs.

31 hozzászólás Ne habozz!

A. - 2018. 02. 12. 21:52

Engem nagyon berántott, remek volt. A rejtély egyelőre nem érdekel, de a katakterekre nagyon kíváncsi vagyok, legszívesebben darálnám is a folytatást.
A cliffhanger igazán True bloodos volt:) pont így szokta azt is félbehagyni, egy jelenet kellős közepén.

Lemoni - 2018. 02. 12. 23:38

Annyira ritkán vannak ilyen pörgős, jól megírt dialógusok, hogy már ennek nagyon örültem és akkor itt van még ez a f***ed-up család….. a lófej hugi a legjobb :D
Ja, hogy a hallucináció, az nem az? :O Semmit nem tudtam erről a sorozatról, csak szembe jött velem az HBO GO-n. Tényleg, gondolhattam volna, hogy ha Alan Ball, akkor lesz itt még huncutság……

cherockee - 2018. 02. 13. 00:02

Az írás azért több mint eröltetett néhol. Anyuka a lányával a boltban, igen, tudjuk, minden huszonévesnek mondogassuk, hogy még ki se fejlődött az agya, igen, a motivációs tréner üres képeslapdumákat mond, igen, az öregek tönkretették a bolygót és nem tudják használni az okostelefont, … 15. percnél már várom, hogy mit rejt még.

antares69 - 2018. 02. 13. 07:27

Utoljára a This is us pilotja tetszett ennyire, nagyon várom a folytatást. Holly Hunter nagyot alakít, Tim Robbins -t is jó látni! Hangulatában emlékeztet kicsit a Sense8-re, de itt a multikulti, szivárványos liberalizmus, másság nem annyira van az arcunkba tolva, nekik jobban áll, inkább egy izgalmas, érdekes családot látok.

Nimand - 2018. 02. 13. 08:33

Nagyon tetszett, nagyon érdekesek a karakterek, jók a színészek.

Számomra (meg szerintem Alan Ball szándéka is volt egy kicsit) Greg Boatwright kb. Nate Fisher Jr. 60 évesen. Nem tudja, mit keres ott, kinek az életét éli éppen.

antares1969 - 2018. 02. 13. 09:05

Off:
Erről a “másság”-ról jut eszembe, szerelem röviden: kéz a kézben, más a kézben, kéz a másban, más a másban :)

Shannen - 2018. 02. 13. 21:11

Fú, azt hiszem, akkor én most kisebbségben leszek itt, de szerintem ez a pilot borzalmas volt. Alig bírtam ki a végéig.
Egyik szereplő jobban taszított mint a másik. A dialógusok is szörnyen mesterkéltek voltak, az egészből áradt, hogy itt most egyrészt nagyon rejtélyesek, másrészt nagyon lazák akarnak lenni. Tényleg nem tudom máshogy megfogalmazni, mint hogy taszított az egész. Szóval ez így rögtön kasza.

Maga a kivitelezés, mármint a zene és a képi világ tetszett. Ja, és igen, a 17 éves tesót játszó lány tényleg jó volt, sőt kifejezetten jó volt, benne legalább volt élet.

peeeety - 2018. 02. 18. 00:06

Én erre borzasztóan kíváncsi leszek.
Könyörgök már egy rendes ívet és lezárást kapó HBO-s sorozatért, amin nem a Trónok Harca.
Különösen, ha ez a téma, mint amik itt is pörögtek.
Szóval lécci-lécci!

Lemoni - 2018. 02. 19. 22:19

2. rész után még jobban szeretem, úgy tűnik, csupa lökött, de szerethető családból áll a sorozat. Ami legjobban tetszik, az a nyíltság, ahogy hozzáállnak a legkínosabb dologhoz is, vagy akár a halmozott problémákhoz. Kristen viselkedése a rendőrségen, komolyan, nekem annyira feelgood volt, az ilyen hangulati nüanszok nagyon fel tudnak dobni, ahogy Ramon és a barátja kiruccanása is a természetbe. Az még mindig nem világos, mi a fene a 1111, de azt már biztos jelenti, hogy nem csak Ramon agybaja. Legvárósabb heti sorozatommá lépett elő.

LaCRossE - 2018. 02. 19. 23:03

Valamiért nagyon elkapott engem ez a sorozat, talán a karakterek miatt, akik szinte egytől-egyig szerethetőek. A cselekmény nem haladt túlságosan, inkább a karaktereket mélyítették tovább, ami jó döntés volt.
Szóval egyelőre jó döntés volt elkezdeni.

linuxxx - 2018. 02. 22. 21:53

Úgy látom én is a kisebbséghez tartozom a véleményemmel ,de ez fájdalmasan rossz volt! Érezhetően a Sense8 “inspirálta” az alkotókat, a színészek annyira borzasztóak, hogy fáj nézni. Még Tim Robbins is siralmas, ami különösen fájdalmas (btw mikor öregedett meg ennyire?! Még nincs 60 éves és teljesen össze van esve…)A párbeszédek laposak és életszerűtlenek. Értem én, hogy óriási a túlkínálat nincs idő finomítgatni és a Netflix is nagyon jön fel de lehet, hogy tényleg el kellene engedni ezt az HBO-nak.

Lemoni - 2018. 02. 26. 23:11

1×03
Szívet melengető volt, ahogy tudatosan vagy véletlenül oldottak fel berögzült szorongásokat egymásban a szereplők. A legérdekesebb szituáció a doki-Ramon terápiás beszélgetés volt, ahogy a fiú lazán megemlítette, mennyire segít neki a fű a félelem ellen, amit aztán meg is tapasztalt a doki, aki láthatóan rosszabb mentális állapotban van, mint a páciense. Aranyos volt Greg és Audrey egymásra izgulása és a Duc-Carmen összebarátkozás.
A természetfeletti lengetéssel úgy vagyok, hogy az a bónusz nekem, mert a karakterek édes-bús-mókás történetei már önmagukban is megfogtak.

kisanna - 2018. 02. 27. 09:43

1 X 03 után még mindig fogalmam sincs, hogy mit is nézek, csak azt tudom, hogy nagyon tetszik.

A. - 2018. 02. 28. 08:45

Még mindig tetszik, de nem tudom, mennyire befogadható másoknak ez a szivárványos liberális multikulti értelmiségi világnézete a sorozatnak, mert szerintem ez a fő csapásirány, nem a rejtély (illetve ha tippelhetek, a rejtély is ezzel, ill. valamiféle elfogadással lesz összefüggésben)
Jó nézni, jók a karakterek, van az egésznek valami dinamikája, de kicsit olyan, mintha egy sci-fit v egy fantasyt néznék egy alternatív univerzumról, annyira távoli ez az egész lifestyle.

kisanna - 2018. 02. 28. 14:02

@A. én azon gondolkoztam, hogy ez a nagy “rejtély” ez mi, hogy ki fog-e derülni és ha igen akkor fontos lesz-e, vagy csak egy háttere a történéseknek és nem is lesz semmi jelentősége?

A. - 2018. 03. 01. 15:12

kisanna: én valami olyasmire gondolok, ami összekapcsolja majd valahogy a szereplőket.

peeeety - 2018. 03. 03. 18:47

Én nagyon kíváncsi vagyok ennek az egésznek a kifutására. Nagyon bejön a sorozat, a karakterek és az egész irány, ami össze van rakva. Abszolút tényleg várós minden epizód.
A világról az emberek azt gondolják egyébként, hogy nem ilyen, meg nem ennyire színes stb., pedig pontosan ilyen ez az egész, csak külső szemlélőként a felét nem látjuk.

antares1969 - 2018. 03. 14. 11:03

5 rész után még mindig odavagyok a sorozatért, izgalmas, érdekes személyiségek mindannyian, kicsit a vietnámi fiú sótlan, de mióta tudjuk mi történt vele kisgyermek korában, azóta őt is jobban meg lehet érteni (bár ennyi jó nőt visszautasítani kegyetlenség!). Jövőre tervezzük, hogy rokonlátogatóba megyünk Los Angelesbe, szétcsapok az amcsik közt, ha a kis nézettség okán kaszálják (sok Marveles xarság helyett…)!

peeeety - 2018. 03. 15. 15:12

Nekem is nagyon bejön és valóban Duc karaktere egyelőre eléggé elhanyagolt, de ez egy nagyon rendben lévő sorozat.

Lemoni - 2018. 03. 19. 22:03

Még mindig Kristen a kedvenc karakterem. A nyitottsága, a közvetlensége, az elfogadó készsége nagyon szimpatikus. Talán könnyebb neki, mert nem cipel magán nagy traumát, sértettséget, elfojtott dühöt, csak próbálja megérteni maga körül a világot a maga kíváncsi módján. Barátsága Naviddal az egyik legaranyosabb kapcsolat, amit mostanában filmben láttam, annyira idillikus, hogy félek, rosszul fog végződni. Ashley kislánya meg brutál übercuki a gyűrűshajú fejével :)

Snoopyzit30 - 2018. 04. 15. 15:38

1-7. rész

Miután a héten 3 újonc sorozatot is elkaszáltam, gondoltam ennek is adok egy esélyt és nagyon örülök neki, mert bejött. Szeretem az ilyen társadalmi problémákat boncolgató sorozatokat. Még Ramon hallucinációi (vagy mi) sem akasztott ki, még az is jól van tálalva ezzel a számítógépes játék történettel. Azon kapom magam, hogy szinte minden szereplő története érdekel. Talán csak Audrey karaktere sok nekem néha (főleg hogy nem engedi a szerencsétlen pszichiáternek rendesen kezelni Ramont), de végső soron látom benne a gyerekeit védelmező anyatigrist, ez a momentum meg nagyon meggyőzővé teszi őt.
Ami kicsit negatívum (ami számomra szinte minden 2. amerikai sorozatnál az), hogy egy amerikai családot vagy iszonyatosan gazdagnak vagy iszonyatosan szegénynek ábrázolnak, mintha nem lenne a kettő között átmenet vagy az nem lenne érdekes. Ennél a családnál is vajon miért gondolják úgy a készítők, hogy csak úgy tudják kidomborítani a problémákat, ha a szereplők egy gazdag környezetbe vannak helyezve? Vagy úgy gondolják az teljesen elvonná a figyelmet, ha még a napi betevőért is teperni kellene? Márpedig a nem túl gazdag amerikaiakkal is ugyanezek megtörténnek, csak ott nem magániskolába járnak a gyerekek és nem viszik rögtön pszichiáterhez a gyereket. Na jó, megint túl sokat akarok.
Remélem nem rontják el a végére azzal, hogy Ramon tényleg skizo lesz.

Alexandra - 2018. 04. 16. 22:21

Az első pár résszel kapcsolatban voltak fenntartásaim, de egyfelől a misztikus vonal, más felől a társadalmi kérdések boncolgatása, és szélsőséges ábrázolása ezzel az érdekes gondolatkísérlettel – nos egyre érdekesebb lett. Most néztem meg a 10. részt és ott tartok, hogy a karakterek egytől egyig érdekesek, sőt nem gondoltam volna de szerethetők. Viszont felfoghatatlan számomra, hogyan tudták ötvözni a fent kifejtett két fő szálat. Ha valaki megkérdezné egyszerűen nem tudnám megmondani miről szól a sorozat, csak dadognék és olyan nagy szavakat mondanék, mint kirekesztés, rasszizmus, genderizmus, iszlám, a harmadik világ problémái, szélsőséges liberalizmus stb.stb. de közben meg nagyon elbizonytalanodnék, és magamban hozzátenném, hogy “ja és a Ramon érdekes látomásairól, misztikus tűzemberről és 1111… szóval értitek. Zavaros, de engem nagyon beszippantott.

A. - 2018. 04. 17. 20:29

Én kaszáltam végül kb akkor amikor lebukott tim robbins, szal kb a 3-4. rész környékén. Valakinek nincs kedve pár mondatban meghogyvoltozni h mi történt?

Snoopyzit30 - 2018. 04. 18. 08:14

8-10. rész

A végére azért eléggé előtérbe került Ramon és az ő képzelgése, szinte csak akörül forogtak az események főleg az évadzáróban. De ha már misztikus vonal, akkor Duc barátnője is valami médium féleség.
Most egyébként ezt a vulkánkitörést látta előre Ramon? Ha igen, akkor mi köze volt a pszichiáter fickóhoz? Mármint azon kívül, amiket megtudtunk.

Vajon lesz 2. évad?

Eny - 2018. 04. 18. 17:30

nekem is nagyon bejön a sorozat.
+1 Alexandra véleménye :) kb ugyanígy vagyok vele.

Nagyon remélem lesz még egy évad, habár a nézettsége elég gyenge.

Alexandra - 2018. 04. 22. 19:21

A: Kb. pont az hozza a fordulatot szóval szerintem érdemes tovább nézni. Kb. pont addig volt rém unalmas mindenki, beleértve Holly Huntert meg az egész családot.

kisanna - 2018. 04. 25. 13:28

nekem a vége nem jött be, pont azért, mert olyan furán keverték a családi multikulti meg útkeresés szálat ezzel a WTF misztikus vonallal, és számomra túl nagy volt a szakadék a kettő között, nem értem mi köze volt egymáshoz ezeknek, vagy ha nem volt semmi köze akkor meg még nagyobb WTF… sajnálom azért, mert jól indult, csak jó lett volna legalább valami utalás a megfejtéshez a végén.

kisanna - 2018. 04. 26. 11:24

elérte a kaszás ezt is.. kár :((

Alexandra - 2018. 05. 01. 11:14

Elkaszálták? Én kitartóan próbálom élvezni a HBO Go-t, mert amúgy nagyon kényelmes, a tableten kiválasztott filmet egyből küldöm a tv-re. Viszont kezd szűkös lenni a tér. Kevés és gagyi az elérhető film, sorozatok terén még gyatrább a helyzet. Szívesen fizetek a tartalomért kalózkodás helyett, de akkor legyen minőségi és folyamatos a tartalom.

bkriszta80 - 2018. 05. 10. 09:25

Ez volt az egyik legtöbb elvesztegetett idő az életemből, a másik meg a Freakish amit szintén nem fejeztek be. Utálom ezt, ha már tudják hogy nem lesz folytatás miért nem zárják le a végén legalább valahogy? Vagy nem tudják előre? Nem értem de ez így gáz 10 résznek semmi értelme nem volt, se magyarázat, se lezárás, semmi. Az HBO is kezd menni a levesbe.

peeeety - 2018. 05. 10. 11:14

Teljesen osztom, amit írsz bkriszta 80!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz